Klik for at vende tilbage til forsiden !

 

 

 

 

Nordre I i 1. division - kampreferater


7. runde, søndag den 25. marts 2007 - Af Poul Erik Nielsen

Nordre I - Silkeborg I   6½-1½
Nina Høiberg - Per Knudsen   remis
Tom Petri Petersen - Steen S. Andersen   1 - 0
Martin Bækgaard - Flemming Hundebøll   1 - 0
Johnni Veng - Michael D. Sørensen   remis
Igor Teplyi - Peter Poulsen   1 - 0
Poul Erik Nielsen - Bjarne Jensen   1 - 0
Per Hansen - Peter Haarup   1 - 0
Niels Danstrup - Tom Petersen   remis


 Nordres oprykkerhold. Fra venstre Poul Erik Nielsen, Johnni Veng, Martin
Bækgaard, Tom Petri, Per Hansen, Niels Danstrup, Nina Høiberg og Igor Teplyi

Så er parløbet mellem Århus og os godt overstået, vi holdt hjem! Århus skulle hente 1½ points på os, det kom de trods en 7-1 sejr over Ribe – Kyndel spillede remis imod Skytte - ikke i nærheden af, for vi spillede igen en flot match og rykker op i Skakligaen igen! Suverænt godt gået af os, Århus er stærkere på papiret, men vi altså i praksis, og i bagklogskabens ulidelige klare lys kan man med en vis ret konstatere, at den indbyrdes kamp, hvor vi vandt 5½-2½, blev afgørende, også i kraft af de vigtige matchpoints, der var ½ ekstra værd!
    Der blev med en enkelt undtagelse kæmpet forbilledligt, og der var 2-3 nøglepartier, som afgjorde sagen til vor fordel. Det var Igors, Bækgaards og til dels Hansens. Igor blev overrumplet af noget taktisk, men han holdt hovedet koldt, og modstanderen fór vild i varianterne og fik et skidt slutspil, som Igor genialt hjemførte til 1-0.
    Jeg var den næste på tavlen, Bjarne Jensen var på forhånd skræmt fra vid og sans (de findes åbenbart endnu, men der er ikke mange tilbage!), og efter en passiv åbning i engelsk måtte han hurtigt give en bonde og var chanceløs.
    Tom spillede sin vanlige opstilling, og da hans modstander - en tidligere Nordremand! - gav sin gode løber, var Tom sikkerheden selv, endda med en smart detalje til sidst! Pludselig tog Danstrup remis, hvilket jeg ikke forstod noget som helst af, han havde med hvid en klar fordel og kunne risikofrit have holdt trykket for at se, om gevinst ville blive nødvendig. På dette tidspunkt havde Århus scoret mange points, og Bækgaards og Johnnis var yderst uklare, og Niels havde hidtil spillet en god sæson …..
    Nina stod for den næste remis, her fuldt acceptabelt, da afvigelse af trækgentagelse i et dobbelt tårnspil ville have været russisk roulette med dårlige odds. Hansen spillede en meget betænkelig Stonewall, forberedelserne var ikke optimale, da han havde glemt brillerne ude hos Mikkel! Men det lykkedes Per at få lirket løberen ud, og den fik en mægtig og afgørende position på d5! Hvids springer på e4 dækket af bonde f3 blev undermineret af –g5, -h5 og –g4, og spillet var ude for Se4 og hvid, godt kommet igen!
    Næste drama var Bækgaard, der med sort havde en typisk klassisk franskmand med et stærkt bondecentrum efter optrævling med f7-f6. Hvid måtte pille centrummet op, hvilket bl.a. kostede kongestillingen, og det udnyttede Martin trods dronningafbytning til et effektivt matangreb i g-linien. Med denne drabelige sejr kunne Århus ikke længere indhente os pga. vores flere matchpoints, de havde nemlig afgivet to remiser (og afgav i øvrigt ikke flere).
    Dette tog trykket af Johnni, der nu sad som den eneste efter tidnøden med en besynderlig stilling, som ville kunne tippe til en hvilken som helst side. At det så alligevel endte med fredspibe, er en anden sag!
    Nu står den så igen på Skakligaen, og det kunne være rart med et par forstærkninger inden den nye sæson, ellers er der øretæver i luften! Selv ikke SK 68 kunne klare det i år!
    Topscorer: Ud over Danstrup (5 af 7) har Nina spillet en flot sæson med 4½ uden tab på førstebrættet. Men endnu større glans er der over Toms 5½ på 2. bræt, men topscorer blev Igor med 6 point, virkelig stærkt !!
    Malurt’et i bægeret var, at det i Skakligaen lykkedes Helsinge at tangere vores rekord med 7 mesterskaber på stribe! Nina konstaterede i alt fald, at vi nu selv kan være med til at forhindre, at de får nr. 8 på stribe! Men der er da i alt fald stadig langt op til 13 i alt !?

 

6. runde, søndag den 4. marts 2007 - Af Nina Høiberg

Læseforeningen - Nordre I   3-5
Carsten Bank Friis - Nina Høiberg   remis
Morten Rud - Tom Petri Petersen   0 - 1
Torben Østergreen - Martin Bækgaard   remis
Per Stentebjerg - Johnni Veng   0-1
Robert Vollertsen - Jan Christensen   remis
René Rauer - Igor Teplyi   0 - 1
Peter Grau - Per Hansen   1 - 0
Jannick Skow - Niels Danstrup   remis

Lidt mindre nummer 1!

Udebane mod Læseforeningen - umiddelbart ikke nogen nem kamp, og vores forspring på 2 points til Århus Skakklub, som skulle møde Viby, kunne meget let skrumpe ind eller helt forsvinde..
Poul Erik måtte desværre melde afbud, men sikrede sig forinden, at Jan C. var klar til at tage over. Uheldigt for Jan, at vore to afbud er kommet i udekampene mod Ribe og Læseforeningen, men dobbelt heldigt for os, at han har været frisk til at tage med, da vi på den måde både har fået en fuldgod erstatning og en chauffør!
Heldigvis faldt vinteren jo sidste weekend, så vi kunne uden problemer tage turen i bil. Jeg plejer ellers selv at argumentere for tog - det er lettere at udnytte rejsen til forberedelse (eller anden form for hygge), men for nogen er det åbenbart hip som hap. Igor og Martin nåede i hvert fald vidt omkring på bagsædet - Karpov, Kasparov, Carlsen og en masse navne, jeg ikke kan stave til, var oppe at vende, mens Per og jeg foran diskuterede om OB skulle spille mod Brann eller Lillestrøm!
Bagsædet fik flest points!
Det værste ved Poul Eriks afbud var næsten, at der nu ikke var nogen referent til hjemmesiden. Ingen andre bød sig til - så aben endte hos mig. Jeg har desværre det problem, at jeg næsten aldrig forstår, hvad der foregår i andres partier (såmænd heller ikke altid i mine egne!), men efter bedste evne kommer her et meget overfladisk referat af matchen:

Første mand færdig var mig. Jeg fik som sædvanligt (som Nielsen ville ha’ skrevet) ikke noget ud af åbningen. Min modstander var heldigvis fredelig, og efter jeg havde brugt 20 minutter på at kigge på et (dårligt viste det sig) officersoffer, besindede jeg mig, og tog imod et remistilbud kort efter..
½-½
Reserve-Jan spillede (næsten) som i sin ungdoms vår - d.v.s. en variant som han ikke havde kigget på siden 1986! Jeg fandt aldrig ud af, om stillingen var vundet eller tabt for Jan - men det var i hvert fald underholdning på topplan! Om Jan byttede rundt på noget, eller modstanderen fandt forstærkninger til den 20 år gamle variant, skal jeg ikke kunne sige - angrebet slog i hvert fald ikke helt igennem, og Jan valgte at tilbyde remis i en uklar stilling med officer for lidt.
1-1
Så røg Danstrup fredspibe med sin modstander på bræt 8. Niels havde sort, og det så ret lige og ret kedeligt ud. Remisen betyder, at Niels nu må dele topscorer¬værdig¬heden med Igor, som med en sejr også kom på 5 af 6..
1½-1½
Sådan kunne det jo ikke blive ved! Det mente Johnni heldigvis heller ikke, så han kastede sine f, g og h-bønder ned i hovedet på Stentebjerg. På vejen hjem påstod Johnni beskedent, at det mere var Stentebjerg, der havde tabt, end ham selv der havde vundet. Jeg har lige fået en mail fra en af mine utallige chefer - han citerer bl.a. (en eller anden unavngiven): Held er, når paratheden og muligheden finder sammen - det var nok så bare det, der skete :-)
I hvert fald kan man konstatere, at Johnni efter en miserabel start nu er kommet i gang. I dag var 3. sejr på stribe.
2½-1½ til os..
Jeg troede, Martin stod godt. På det tidspunkt her manglede han ganske vist en bonde, men havde til gengæld angreb mod modstanderens konge. Jeg ved ikke, om Martin kunne ha’ bygget langsommere op uden selv at få problemer, men som det kom, kunne Martin ikke finde nogen afgørende fortsættelse, så under det begyndende tidspres valgte han at tage imod remis. Analyserne blev afbrudt før endelig konklusion, men den oplagte fortsættelse viste sig ikke at være for god for Martin. Remis var sikkert fint.
3-2 til os..
Nu var der så 3 partier tilbage. Tom havde to sunde merbønder, Igors stilling så svær ud (i hvert fald at overskue) - det samme gjaldt Pers.
Igor gjorde sig først færdig. Jeg fik ikke spurgt bagefter - måske havde Igor kontrol hele vejen, det så bare vældig kompliceret ud for os andre. Lige pludselig var modstanderens dronning fanget, og han måtte gi’ en springer for at få damen hjem. Værre for ham var, at stillingen samtidig faldt helt fra hinanden. Det var en lettelse, at se det point komme i hus. Men det er til stadighed forundrende at se en mand, der for et år siden havde 15-1600 i rating spille på den måde. Med det nuværende resultat på holdet har Igor rundet de 2150!
4-2 til os..
Per Hansen havde stået rigtig skidt længe - var hele tiden bagud i udvikling. Det var bare først åbenlyst nu (for mig i hvert fald), HVOR dårligt han stod. Per prøvede noget fusk med Lxh7, men modstanderen lod desværre bare være med at tage den, og der var absolut ingen redning. Øv - i mandags så det ellers lige ud som om, Per var ved at finde formen frem igen, men det må så gå ud over Silkeborg i stedet!
4-3
Tilbage sad Tom. Modstanderen havde valgt Birds åbning, og meget symbolsk fløj den ene bonde efter den anden ud af brættet - Tom førte på dette tidspunkt med 5 (fem!) bønder for absolut ingenting! Tom er en ufattelig god praktiker, og hvis man ikke har noget konkret, skal man ikke begynde at give ham bønder - han suger dem, og vinder slutspillet..
5-3 til os - lidt over forventet og et godt resultat mod et solidt hold. Som ventet vandt Århus forholdsvis stort over Viby. Med 6-2 halede de et enkelt point ind på os, så spændingen er intakt før sidste runde, hvor Århus skal prøve at få 1½ points mere mod Ribe, end vi får mod Silkeborg..

 

5. runde, søndag den 28. januar 2007 - Af Poul Erik Nielsen

Viby - Nordre I   3-5
Jesper Skjoldborg - Nina Høiberg   remis
Lars Gjørtz Hougaard - Tom Petri Petersen   remis
Kristian Kjær Jensen - Martin Bækgaard   0-1
Steen Nørgaard Andersen - Johnni Veng   0-1
Morten Kjær Poulsen - Igor Teplyi   0-1
Peter Grove - Poul Erik Nielsen   1-0
Jens Olaf Svanholm Fogh - Per Hansen   1-0
Asbjørn Førland Korsholm - Niels Danstrup   0-1

Chokerende start, dejlig afslutning på dagen!
   Det startede elendigt: Hansen trak forkert i åbningen og blev overspillet. Min unge modstander trak som død og helvede, og tilbød remis i en lidt bedre stilling. Det kunne jeg ikke få mig til at tage imod efter kun 1½ time, så jeg lavede et tvivlsomt tårntræk (eneste trøst: Fritz foreslog det samme!), og kom til at stå elendigt med en masse brikker offside på h-linien, og jeg blev fortjent myrdet i centrum – 0-2 efter godt 2 timer!!
   Nina spillede hurtigt remis, men så vendte det: Først vandt Danstrup sikkert, og han blev fulgt op af Bækgaard, lige så sikkert: 2½-2½.
   Johnni har for alvor fået gang i den, og i begyndende tidnød var han i offensiven og vandt en kvali, og efter yderligere pres overskred modstanderen. Igor havde også et klart overtag og vandt ligeledes en kvali. Herefter kunne han hurtigt have lukket, men det overså han, og han måtte meget igennem, inden pointet var hjemme, men hjem kom det!
   Tom fik med sort drejet noget London lignende over i noget Volgalignende. Tom fik spil på D-fløjen, men Hougaard havde ret godt styr på det med overvægt i centrum, så kort efter tidkontrollen blev der givet remis.
   En 5-3 sejr var klart i underkanten af det acceptable, så nu måtte vi jo nok se Århus gå sikkert i front ….
   Spilleforholdene i Viby var mildest talt miserable, masser af pensionistlarm og bankospil inde ved siden af var det mindste: En højlydt smækkende dør, samt to kampe i ét lille rum, som gav et ulideligt varmt rum - på nær for Nina, der sad og frøs ved vinduet …..
   Vi var tidligt færdige ude i Viby, og skyndte os op i Studenternes hus, eller hva’ det hedder nu om dage. Her var masser af dramatik, og noget særdeles godt for os: Århus dummede sig frygteligt mod SK 68 II og tabte 3-5! Så vi har nu 2 brætpoints og 4 matchpoints (red.) før de sidste to runder – det bliver spændende!


Referater runde 1-4