Nordre II i 2. Division, gr. 4 - kampreferater


7. runde, søndag den 25. marts 2007 - Af Thomas Klitgaard

Aalborg III - Nordre II   4½-3½
Jørn Bach Hansen - Peer Ole Pederse   1 - 0
Christian Volmer Nielsen - Frode Søby   1 - 0
Arne Dan Fjordside - Hans Rasmussen   1 - 0
Sune Ørbæk Hansen - Thomas Klitgaard   0 - 1
Sigis Dagilis - Leif Møller   0 - 1
Ricardo De La Calle Aramburu - Mads Borup   0 - 1
Brian Tranholm - Anton David   remis
Kasper Antonisen -     1 - 0

Vi mødte op imod Aalborg 3 med 7 spillere. Det vidste sig dog ikke at være noget problem, da Aalborg stillede op med 6 reserver, og vi kun skulle bruge 1,5 point for ikke at rykke ned. Anton spillede en lynhurtig remis og jeg selv vandt efter 22 træk, så resultatmæssigt blev det aldrig en spændende kamp. Frode der blev opereret i hornhinden torsdag forinden, spillede et dramatisk og godt parti. I tidsnøden førte han med en tyk og en tynd men hans modstander fik en snedig springergaffel ind og få træk efter en mat…. Leif spillede et vundet ( tror jeg ) tårnslutspil til remis, men er alle tårnslutspil ikke remis - Nej, ikke hvis modstanderen insisterer på at tabe! Alt i alt en udmærkede afslutning på et solidt år.
 

6. runde, søndag den 4. marts 2007 - Af Peer Ole Pedersen

Kjellerup I - Nordre II   6 - 2
Leif Kristensen - Lars Andersen   1 - 0
Erik Nilsson - Jan Rewitz   0 - 1
Paw Christensen - Peer Ole Pedersen   remis
Søren Ladegaard - Hans Rasmussen   1 - 0
Søren Mejrup - Thomas Klitgaard   remis
Heinrick Almind - Leif Møller   1 - 0
Morten Bjørn - Mads Borup   1 - 0
Kim Lund - Mikkel Nørgaard   1 - 0

"Hvad gik galt?" kunne man spørge igen i denne runde. Stemningen i bussen fejlede ellers ikke noget, og vi ankom i fin tid kyndigt vejledt af Lars A, som har en fortid i Kjellerup. Undertegnede var først færdig og vandt derfor referent tjansen. Partiet var ret kedeligt – det var ikke Paw’s fejl, han ofrede en bonde for at få lidt spil og jeg tænkte mig i tidnød og var ved at gøre klar til at tabe på tid, men kom så til at tilbyde remis (det er jeg ellers holdt op med).

Som sagt fejlede stemningen på vej til Kjellerup ikke noget, enkelte havde set på muligheden for avancement i tabellen (man har da altid lov at håbe) men det blev ret hurtigt klart (da Leif, Mikkel, Hans, Mads og Lars pludselig på stribe tabte nogle ellers ret spændende partier) at det ikke var aktuelt. Jeg har desværre ikke evnet at følge ordentlig med i deres partier, jeg så lidt på Mikkels parti bagefter sammen med ham (det var en drage, og Mikkel skulle nok have vundet, men det var meget skarpt).

Jan reddede æren for os med en udmærket gevinst over Erik Nilsson. Også Thomas skulle have vundet, men det blev uheldigvis kun remis.

Alt i alt mødte vi vist et bedre hold, men der var nu heller ikke meget medvind. Forhåbentlig klarer vi frisag den 25. marts i Viborg.


5. runde, søndag den 28. januar 2007
- Af Mads Borup

Nordre III - Ålborg II   5 - 3
Jan Rewitz - Søren Andersen   remis
Peer Ole Pedersen - Jens Johan Christensen   remis
Hans Rasmussen - Finn Winther Nielsen   1 - 0
Thomas Klitgaard - John Nyholm Hansen   remis
Leif Møller - Kim Houlberg   remis
Mads Borup - René Rasmussen   1 - 0
Per Oehlerich - Bjarne Sønderstrup   remis
Steen F Christensen - Jan Peter Lysberg   remis

"Hvad gik galt?" var det spøgefulde spørgsmål vi fik igen og igen. Vi havde lidt optimistisk lagt i ovnen til endnu en 4-4 kamp og så går vi hen og vinder, endda suverænt med 5-3 uden nederlag. Og det med endda med afbud fra 1. og 4. brættet.
   Steen mod hans gode vilje, Oehlerich, Leif og Peer vel tilfredse spillede hurtige remis'er. En udmærket start og vi stod ikke skidt nogen steder. Herefter ser Rewitz sig nødsaget til at ty til evigskak i begyndende tidsnød. Analyserne afslørede en klar gevinst til Jan, men OK, det var et hidsigt parti og gevinsten var ikke indlysende. Klitgaard spiller remis efter en lang stillingskrig. Han stod måske en anelse under, men havde ikke problemer. Hans fik vendt en tabt stilling til gevinst. Hvad der fik modstanderen til at gå med til komplikationerne, når han nu simpelt kunne forfladige stillingen med merbonde vides ikke, men man skal ikke række Hans en lillefinger...
   Jeg selv begik kun en "fejl". Jeg spillede en variant hvor man skal gå med konge og frasige sig rokade-retten! Det går for at være absolut OK for hvid, men mine holdkammerater var mere eller mindre rystede: "Hvad gik galt?", "Hvad var det for et kongetræk?", "Er det teori?" osv. Måske var det derfor, de alle tog sig sammen :-) Min modstander fandt også ud af at det ikke gav ham fordel og herefter tænkte han sig nærmest ihjel. Et enkelt træk koste godt 45 minutter, og da det ikke bragte noget fornuftigt med sig, vandt jeg nærmest uden besvær. Han undskyldte sig bagefter med at han ikke kendte stillingstypen. Den vil jeg bruge fremover sammen med "Jeg byttede om på to træk", så har man da ikke indrømmet for meget. 

Vi ligger nu nr. 3, 1 point efter Randers men 5 points efter suveræne Kjellerup, som vi møder i næste runde. Så svaret på sidste rundes referat er: Op, men det kræver en kikkert!


4. runde, søndag den 14. januar 2007 - Af Mads Borup

Nordre II - Viborg I   4 - 4
Lars Andersen - Ove D Larsen   0 - 1
Jan Rewitz - Calus Rossen   0 - 1
Peer Ole Pedersen - Peter Graves   1 - 0
Hans Rasmussen - Morten Fabrin   remis
Thomas Klitgaard - Michael Olesen   remis
Poul Thommasen - Lars F Ammitzbøl   0 - 1
Leif Møller - Thomas H Pedersen   1 - 0
Mads Borup - Simon Thougaard   1 - 0

Resultatet kan næppe overraske. Det tidligere så ustabile 2. hold er pludselig det mest stabile (hold) man kan forstille sig. Dog venter de 2 stærkeste hold, men jeg tror vi kan holde stilen. Selvom gennemsnitsalderen er høj, så rummer holder masser af potentiale.
     Rundens referat bliver lidt sidetungt. De 4 øverste og de 4 nederste brætter blev bænket på hver side af midtergangen, så fra sidstepladsen kunne jeg kun følge med i de nærmeste 3 partier. Mit eget kunne jeg heller ikke følge med i. At jeg vandt må mere tilskrives stædighed end godt spil. Jeg kunne have vundet 2 gange undervejs og min modstander kunne ved flere lejligheder have forceret remis, men mistede overblikket i begge tidnødder.
     Leif har garanteret aldrig studeret skak, det er jeg sikker på; han må være autodidakt. Åbningsteori er en by i Rusland og noget man opfinder ved brættet. I dagens runden blev det med sort til en slags Noteboom, hvor han holdt fast i gambitbonden i modtaget dronningegambit. Det så kunstigt ud, men virkede indtil der pludselig røg en bonde og modstanderen fik løberparret. Øv tænkte jeg og fjumrede videre i mit eget parti for lidt senere at opdage at Leif havde giver dronningen for to tårne og et vindende angreb. Herligt, points til os og Leif på tavlen!
     Poul Thomassen havde modvilligt sagt ja til at spille og han havde fået lov til at tage en hurtig remis, hvis han ville. Det så længe lige ud om end Poul stod lidt passivt, men det blev mere og mere passivt og til sidst kunne tårnslutspillet ikke holdes mere. Det er ærgerligt, at Poul ikke har mere tid til skak, for hans reelle styrke er langt større end den han kan fremvise i nogle få holdkampe.
     Klitgaard havde igen styr på det, men det havde modstanderen også. Det var helt lige, og Klitgaard afviklede til et slutspil med fjern fribonde, som lige præcist ikke vandt.
     Så kommer vi til brætterne på den anden side af midtergangen. Det var lidt sporadisk hvad jeg så af partierne undervejs, og det er jo ikke fordi folk bliver hængende eller tage med i Chess House til efteranalyserne, desværre. Hans var i mine øjne helt væk, nede med kvalitet og bonde. Men Hans, "The Human Torch" sætter altid ild i brættet og efter tidnøden var han oppe med en dronning for tyk + tynd. Med de få brikker tilbage var det dog let for viborgenseren at holde remis.
     Per Ole vandt! Der er hvad jeg ved om partiet. Han kom hurtigt foran med en bonde og levnede ikke modstanderen en chance, fik jeg fortalt. Naboen Rewitz så ud til at have gang i et lige parti og jeg var lidt overrasket, da han tabte.
     Lars Spillede pænt mod den klare ratingfavorit, som han netop havde slået i Silkeborg hurtigskak, men i træk 39 eller 40 kiksede overblikket efter længere tidnød. Lars mistede en løber for en bonde, men kunne efterfølgende samle 2 bønder mere op inden modstanderen fik stillingen under kontrol og kunne trække sig sejrrigt ud af det drabelige opgør. Ærgerligt for efteranalyserne viste, at Lars stod rigtig godt indtil smutteren.

Vi er nu 4½ point fra en nedrykningsplads og 4 points fra oprykning - hvad vej skal vi kigge ;-)


3. runde, søndag den 10. december 2006 - Af Mads Borup

Randers I - Nordre II   4 - 4
Arne Christiansen - Lars Andersen   remis
Finn Thorsen - Jan Rewitz   remis
Hans Tanggard - Peer Ole Pedersen   remis
Aage Olsen - Frode Søby   1 - 0
Steen Juul - Hans Rasmussen   0 - 1
Svend Aage Madsen - Thomas Klitgaard   0 - 1
Oluf Øe - Leif Møller   1 - 0
Jørn Bach - Mads Borup   remis

Mødet mellem de to ”gamle” hold i rækken blev en lige affære. Vi var en lille smule underratede, men formåede altså at spille lige op med dem og burde have vundet i sidste time. Vi kom pænt og nydeligt til Randers, selvom der var lidt forvirring lørdag aften, da Rewitz skulle blive bedstefar (igen) i løbet af natten og derfor gerne ville have den frihed, det giver at køre selv.
     Jeg valgte en hurtig remis, til mine medspilleres store tilfredshed. De mente alle, at jeg stod halvskidt, hvilket min modstander også var inde på. Jeg var nu ikke helt enig, da jeg kunne slå kontra i centrum hvis han stak næsen for langt frem på dronningefløjen. Jeg var mest bekymret over, om forrige rundes nederlag skyldes den traditionelle forbandelse, der hviler tungt over Nordres (mandlige) holdledere.
     Efter ca. 3 timers spil løb de næste resultater ind. Lars spillede skarpt mod Huggeblokken (nu ved vi, hvor det kælenavn kommer fra). Lars brugte meget tid dog uden at oversatse og de tog relativt hurtigt remis – en udmærket start. Rewitz’ modstander ville heller ikke meget og det blev også remis. Rewitz var vist ovenpå i analyserne, selvom der var de små nuancer, der blev studeret. Frode tabte en bonde i åbningen, ja her skal også tænkes og fik siden ikke en chance mod vores hovedkredsformand.
     Hans spillede et flot parti mod Steen Juul i koryfæ-mødet på 5. brættet. Jeg var noget nervøs undervejs; men det er jeg jo ofte, når jeg ser Hans spille. Man ved jo, at det er knald eller fald og denne gang skulle der tilmed ryges nede i gården…
     Thomas Klitgaard, vores nye mand udstråler ro og overblik samtidig med at han spiller rigtig godt. Er nerverne lidt flossede efter at kigget på de andre partier, kan man falde til ro ved at følge Klitgaards partier. I dag tog han dog en chance og gav lidt træ for et godt pres. Randrusianeren stod måske bedst på et tidspunkt, men det havde kostet en masse tid og op mod træk 40 gik det helt galt.
     Leif blev kørt midt over. Det var et af de partier, hvor man regner og regner som en gal, for det ser ud til, at der er en redning et eller andet sted. Men modstanderen har bare for mange gode fortsættelser at vælge imellem, indser man … når man har tabt.
     Så mangler vi vist bare Peer Oles parti. Han fik et remistilbud efter godt 3 timers spil og rådførte sig, som den eneste, med holdlederen. Han stod godt, havde bedst tid og lyst til at spille videre. Jeg proklamerede at vi hverken rykker op eller ned, så han gøre som han havde lyst til. Peer Ole spillede også partiet sikkert til gevinst … stilling. Helt pakket sammen fik modstanderen pludselig lov til at ofre et tårn mod at få en evigskak ind.
 

2. runde, søndag den 26. november 2006 - Af Mads Borup

Nordre II - Nr. Sundby II   4½-3½
Lars Andersen - Poul Erik Nørgaard   1 - 0
Jan Rewitz - Lars Fredberg   remis
Peer Ole Pedersen - Christian Karstensen   remis
Frode Søby - Jonas Juhl   1 - 0
Hans Rasmussen - Søren Dyhr   0 - 1
Thomas Klitgaard - Ole Nielsen   1 - 0
Poul Thomassen - Arne Hove   remis
Mads Borup - Svend Aage Sørensen   0 - 1

Jeg lavede ingen særlige fejl, påstår jeg uden at have analyseret mit parti. Jeg undervurderede nok min modstanders indbrud via c-linien for jeg troede, at hans isolerede d-bonde vil give mig fordel, da jeg også havde løberparret. Men nej, strategisk og med taktiske finter fik han skabt en fjern fribonde, som jeg til sidst måtte ofre på, uden at det gav yderligere håb. Det var måske nok "tilfældigt", at det vandt; men det var en meget underlig fornemmelse, at blive udspillet af en mand på 1252, endda á tempo fra træk 15, når man har indstillet sig på et nemt point. Han kunne efter partiet trøste mig med, at han også har slået lokale mesterspillere og jeg tager hatten af, det var godt spillet!
     Mens jeg sad og svedte havde reserven Poul Thomassen taget hans obligatoriske halve, nok havde han mest rating, men formentlig også klart mest rust. Peer Ole var også ret hurtig til at spille remis. Jeg nåede ikke at se hvordan det gik til. Hans blev overfaldet og led af pladsmangel, men det bekymrer jo ikke Hans, han ser muligheder overalt, så jeg var fortrøstningsfuld. Da kontraen var sat ind og forsvarsopgaven løst - røg der et tårn og Hans tog hurtigt skuffet hjem.
     Heldigvis er der andre på holdet der kan. Lars', Frode og Klitgaards gevinster så meget sikre ud. Lars var kommet foran med 2 bønder og modstanderen fik ikke skyggen af en chance. Frode stod godt og vandt en bonde, men det så svært ud at realisere med kun tunge officerer tilbage og et hav af fastlåste bønder. Jeg var mest bange for at mageligheden skulle vinde over fighteren; men mine bekymringer blev gjort til skamme og det gjorde min stillingsforståelse sådan set også. Frode kørte pointet hjem uden problemer. Klitgaards debut på holdet var fornem. Han byggede sit angreb op og forbedrede stillingen træk for træk for til sidst bare at vinde. Han viste Bækgaard partiet og hans kommentar var, at Klitgaards modstander spillede alle de træk han selv foreslog og havde ikke en chance. 3 flotte gevinster.
     Rewitz er og bliver en fighter. Det er ikke første gang han sad tilbage som sidste mand kæmpende for at få mest muligt ud af partiet. I dag lavede han en tidlig fejl og kæmpede i lang tid forgæves, men i et nem vundet slutspil fik han årets første julegave - remis.

Evalueringen er hård. Vi spillede igen ikke op til vores favoritværdighed, vores samlede forventede score var 6,24!


1. runde, søndag den 5. november 2006 - Af Mikkel Hansen

Nordre II - SK1968 III   4 - 4
Lars Andersen - Karsten Nymann   0 - 1
Jan Rewitz - Steffen Cordes   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Niels Bøye   0 - 1
Hans Rasmussen - Thomas Vestergaard   0 - 1
Leif Møller - Henrik Dahl-Andersen   0 - 1
Mads Borup - Jonas Rune Udmark   1 - 0
Mikkel Hansen - Jesper Karup   1 - 0
Mikkel Nørgaard   Ole Lynge Sørensen   1 - 0

Lettere forsinket kommer her en opsamling på 2.holdets noget skuffende start i den nye sæson i 2. division gruppe 4, hvor modstanderen var bysbørnene fra 68`. Da undertegnede under partiet var ubekendt med at skulle være referant, følger her en opsamling på runden, hvor jeg desværre ikke fulgte så godt med i de andre partier. Der var nok at se til i mit eget....!
     Som 3.holdsspiller sammen med Mikkel Nørgaard blev vi pga. afbud opgraderet til 2. holdet denne første søndag i november. Samme dag i øvrigt som vort eget hold fik læsterlige klø af Skødstrups 1.hold, med hele 1-7......
    Resultatet 4-4 mod 68-erne er vel langt fra tilfredsstillende når man tager i betragtning at vi over samtlige 8 brætter var favoritter. Gevinsterne til Rewitz, Borup, Hansen og Nørgaard kan der dog ikke indvendes noget imod. Undertegnedes sejr var dog bestemt ikke en walk-over og nede med en bonde efter åbningen efter en fejlvurdering måtte jeg kæmpe med næb og klør for at få sejren i hus. Når man står næstbedst handler det vel i princippet bare om at tro det bedste om sin stilling og så kæmpe derfra. Næste runde den 26.11 følger så vennerne fra Nørresundby knap og nap 2 måneder efter de var på besøg i vores hule på Silkeborgvej.