Nordre II i Mesterrækken - kampreferater


7. runde, mandag den 16. marts  2010 - Af Per Hansen

Rokaden I - Nordre II   6½-1½
Michael Nguyen - Per Hansen   1 - 0
Jørn B Sørensen - Jan rewitz   1 - 0
Rinor Salihu - Lars Noe   1 - 0
Claus N Andersen - Peer Ole Pedersen   1 - 0
Izet Salihu - Mads Borup   1 - 0
Finn Hesselberg - Frode Søby   1 - 0
Sune Ø Hansen - Per Oehlecich   0 - 1
Carsten R Thomsen - Mikkel Nørgaard   remis

   Før rundestart var der bred enighed om at vi var oprykket og sidste runde således blot var en formalitet. Mikkel Nørgaards remis efter ca. 14 træk bekræftede at Rokaden delte synspunktet. Men så fulgte det ene tabsparti efter det andet således at Peer Ohlerich som sidste mand skulle vinde for at oprykningen kom i hus. Det blev et forrygende tidsnødsdrama i et tårnslutspil som bølgede frem og tilbage. Med under et minut tilbage satte Per ham mat og oprykningen var en realitet.

En utrolig spændende og medrivende aften endte på en god måde for os. Men hvad der egentligt skete står lidt hen i det uvisse!

 

6. runde, mandag den 22. februar  2010 - Af Mikkel Nørgaard    

Nordre II - Skødstrup II   6½-1½ 
Per Hansen - Hans H Kristensen   1 - 0
Jan rewitz - Willy Møller   1 - 0
Lars Noe - Christian Jensen   remis
Peer Ole Pedersen - Mads Nørby   1 - 0
Mads Borup - Jan Oehmichen   0 - 1
Frode Søby - Knud Poulsen   1 - 0
Per Oehlerich - Bent Ole Pedersen   1 - 0
Mikkel Nørgaard  - Leo Christiansen   1 - 0

   Vores hold har skrantet i år – derom vidner de foregående referater vistnok – og det er ikke kun i pointmæssig forstand. Bortset fra flere tilfælde af (svine?!) (fugle?!) (gammelmands?!)-influenza har vi været ramt af knæoperationer, lungebetændelse og allergibetinget udslæt… Til kampen mod Skødstrup havde Noe en influenza i anmarch, hvilket forklarer en atypisk, kort remis fra hans hånd – og holdlederen havde mistet hørelsen på højre øre. Per Hansen fandt dette glimrende: ”Så kan du ikke høre remistilbuddet!” – den største fordel er dog for mig at se, at jeg nu er ude af stand til at modtage afbud til syvende runde, hvis tilstanden viser sig at være kronisk og inoperabel. Ikke mindst fordi, vi med endnu en god sejr nu for alvor ligger til i oprykningskampen. I skrivende stund har Rokaden endnu ikke afviklet deres udsatte kamp i Skødstrup, men medmindre de vinder kæmpestort, kan vi gå til det indbyrdes opgør i sidste runde med et forspring.
    Per Hansen har været sikkerheden selv siden kikseren i første runde mod Leif. Denne aften var det nærmest ekstremt, for der var ikke spillet en time før alle modstanderens hvide klodser var pakket sammen på bagerste række. Peer Ole og Rewitz var lidt længere tid om det, men tvivl om udfaldet var der egentlig ikke rigtig – i alle tre partier var der for en gangs skyld tale om, at rating-favorittens bedre spilforståelse kom til udtryk.
    Frode er muligvis den spiller på holdet, som er i bedst fysisk form. I hvert fald er han stort set den eneste, som ikke har haft afbud pga. en eller anden sygdomstilstand – og derfor bekymrede det os ikke, at partiet mod Knud blev meget langt. Modstanderen blev rullet i en dragelignende stillingstype, hvor Frode stille og roligt manøvrerede brikkerne på plads, og nærmest erobrede et enkelt felt af gangen, inden de fjendtlige bønder kunne indkasseres én for en. Sådan kan han åbenbart også spille…
    Knap så overbevisende var Oehlerichs, hvis man skal tro ham selv i hvert fald – men også her kom et helt point på tavlen. Jeg havde i grunden rig lejlighed til at følge partiet, da jeg sad lige ved siden af, men min egen smaskrådne åbning krævede fuld opmærksomhed. Det er sjældent at jeg skammer mig over at vinde et parti (bl.a. fordi, det er sjældent at jeg vinder i det hele taget), men efter at have tjekket mit parti med computeren ved jeg nu, at jeg skylder Leo Christiansen en undskyldning for at bluffe ham 4 gange i samme spil.
    Mads blev uheldig helt denne aften – helt unødvendigt - men en svagere modstander, som kom 25 minutter for sent, spillede altså sit livs parti, og var heldig med at Mads ikke greb flere gode chancer for at lukke ballet undervejs.
    Godt var resultatet under alle omstændigheder, og selvom det er muligt, at hele Nordre 2 har nået reparationsalderen samtidig – så agter vi at tilbringe den i Divisionsturneringen. De sidste ressourcer SKAL mobiliseres mod Rokaden den 16/3!!
 


4. og 5. runde, torsdag den 14. januar og mandag den 1. februar 2010
- Af Mikkel Nørgaard    

Nordre II - Århus/Skolerne IV   7 -
Per Hansen - Claus Christensen   1 - 0
Jan rewitz - Kent Sølvsten Rasmussen   1 - 0
Lars Noe - Gert Medom Madsen   1 - 0
Mads Borup - Nicklas Corneliussen   1 - 0
Frode Søby - Troels Brahe   remis
Mikkel Nørgaard - Lisa Havshøj   1 - 0
Mikkel Hansen - Evald Jakobsen   remis
Lars Christiansen  - Lars Holm-Rasmussen   1 - 0

    

Silkeborg II - Nordre II   3½ -
Jack Thostrup - Per Hansen   0 - 1
Arne Øland - Jan rewitz   remis
Johnny Rasmussen - Lars Noe   0 - 1
Nenad Kikanovic - Peer Ole Pedersen   0 - 1
David Glasscock - Mads Borup   1 - 0
Kim Kristensen - Mikkel Nørgaard   1 - 0
Søren Ottesen - Steen F Christensen   0 - 1
Peter Kristensen   Anton David   1 - 0

Silkeborg 2 – Nordre 2

”Kære hr. lærer! Jeg beklager meget, at mit hjemmearbejde – referatet fra kampen mod Silkeborg 2 – ikke bliver afleveret til tiden… Men jeg er lovligt undskyldt, for min hund har spist det. Ja, jeg ved godt, at det lyder mærkeligt, jeg skriver det jo på en pc, men forklaringen er simpel: Min hund er en meget stor, meget sulten og temmelig aggressiv rottweiler, som lyder navnet Gunnar Lind – og den er altædende. Har allerede fortæret min Ipod og bordvaskemaskine, så De ser, hr. lærer, at en lille bærbar pc jo blot er en snack for det slemme kræ…?” 

Nå men til sagen: Vi scorede sammenlagt 1½ points under forventet mod silkeborgenserne, og Pers afskedsreplik til Steen i den kolde januarnat sammenfatter vores indsats bedre end tusind ord kan gøre det: ”Kør forsigtigt, Steen, du er den eneste på holdet, der kan spille skak!”. At Steen er reserve understreger kraftigt, at vores hold hænger gevaldigt i bremsen i år.

Steen og Peer Ole spillede begge sikre sejre hjem, og Per Hansen havde let spil med hvid mod Charlick-Englund gambitten, men dermed er alt positivt også sagt. Kassereren vandt også, men det var vistnok efter gevaldig slinger i valsen.
Værst var min og Mads’ indsats, idet vi begge lykkedes med at tabe gevinststillinger i tidnøden. Anton var da for længst færdig, for han gik i et besynderligt horn allerede efter 15 minutter af kampen – pludselig var der bare mat i én, og den fandt modstanderen!

Rokaden trak herefter fra i oprykningskampen – og kravet til os var at klinke de mentale skår inden kampen mod Århus/Skolerne. Se nedenfor – Gunnar Lind sover lige nu, så jeg regner med at få det skrevet og afsendt med det samme…

Nordre 2 – Århus/Skolerne 4

Vi fik omsider en ordentlig storsejr – og for første gang i sæsonen endda flere point end ratingtallene berettiger, flotte 0,4 over forventet. Vi napper partierne fra toppen:

Per Hansen: Kongeindisk efter alle kunstens regler. Per: ”Han mistede ret hurtigt modet efter åbningen, det har han lige fortalt mig!” 

Jan Rewitz: Sikker og overbevisende gevinst med de hvide i en variant af Grünfeld-Indisk, som har været upopulær siden Kasparov-Karpov æraen. At Kent kom i heftig tidnød gjorde ikke opgaven sværere, og på den måde var partiet symptomatisk for kampen som helhed: For en gangs skyld var det modstanderne, og ikke os, der sad og led med alt for lidt tid på klokken.

Lars Noe: Var stærkt utilfreds med sin stilling efter åbningen, men afslog vistnok remis undervejs – og slog til da Gert lavede en fejl. Flot kampgejst!

Mads: Knastør teknisk stilling – den helt rigtige strategi mod en ung, taktisk velfunderet modstander. Slutspillet var af den type, som Jens Kjeldsen efter sigende ikke kunne vinde mod Nina dagen før: Løberpar og bondemajoritet på dronningefløjen – Mads viste, hvordan man gør!
Jeg havde selv regnet med at skulle møde Nicklas, men han blev rykket frem i startopstillingen, fordi vores modstandere havde et par afbud – og det var jeg i grunden ret lettet over. Nu er det foreløbig uafklaret, hvem der har håneretten, når vi træffer hinanden i skoleskakklubben på Ellekærskolen, hvor Nicklas fungerer som træner for de unge talenter…

Frode: Var ligeledes oppe mod en ung løve, oven i købet en velspillende én af slagsen – og vores mand var utilfreds med sin stilling aftenen igennem. Rutinen kom dog til sin ret mod slutningen, hvor Frode med præcist forsvarsspil fik partiet drejet over i et helt lige tårnslutspil, som ganske rimeligt blev taget remis.

Mikkel N: Med ratingplus på knap 500 var jeg på papiret favorit mod Lisa, men efter oplevelsen i foregående runde var min selvtillid så nedslidt, at jeg anså opgøret for fuldstændig åbent. Noget gik imidlertid skævt for min modstander i åbningen, og det lykkedes mig at vinde et langt og sejt parti.

Mikkel H: Gennemførte på rette tidspunkt det tematiske d6-d5 i en drage, hvor begge parter havde rokeret kort. Det fører som bekendt til udligning – men desværre også til en stilling, som er svær at skubbe over remisgrænsen. Tættest på gevinst var Mikkel vistnok ved træk 39., som Evald udførte med 1 sekund tilbage på uret 

Formanden: Var trådt til som reserve i nødens stund, og stod for aftenens mest sikre gevinst. Der var ganske enkelt ikke noget at komme efter – og slet ikke efter modstanderens officerstab i midtspillet, som burde ha’ afkortet partiet betragteligt… 

Rokadens kamp i Skødstrup blev aflyst pga. det ufattelige snevejr tirsdag eftermiddag, så lige nu fører vi rækken. Hvis vi i de afsluttende runder kan bevare koncentrationen og sørge for, at de rigtige personer (f.eks. holdlederen) melder afbud – ja, så kan det her godt gå hen og ende med oprykning al vaklen til trods…

 

3. runde, mandag den 7. december 2009 - Af Mads Borup   

VRS - Nordre II   3 - 5
Lars M Agergaard - Per Hansen   remis
Anders M Nielsen - Jan rewitz   1 - 0
Claus Vangsgaard - Lars Noe   0 - 1
Carsten S Pedersen - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Jesper Korsgaard - Mads Borup   1 - 0
Michael Rehling - Frode Søby   0 - 1
Torben Hansen - Steen F Christensen   remis
Torben W Jensen   Kim Hardleis   0 - 1

    Problemerne startede allerede inden runden. Afbud fra arbejdsramte holdleder Mikkel og ferieramte Oehlerich. Jeg var stand in holdleder; men kom måske for sent i gang med at finde reserver, for ingen kunne spille mandag. Jo en enkelt helt meldte sig, æresmedlem Knud Herskind. Men jeg fik da snakket i telefon med en række medlemmer, jeg ikke har set i årevis, hvilket var meget hyggeligt. Vi endte med at stjæle 2 mand fra 3. holdet, som spillede samme aften mod Århus/Skolerne IV og de måtte derfor stille med kun 7 mand. Brand ærgerligt, men de 7 tog sig gevaldigt sammen og vandt med 51 - 2½, imponerende!
   
Her er en ultrakort gennemgang af vores match mod VRS.
- Hansen spillede en hurtig og korrekt remis med hvis mod en stærkere modstander.
- Rewitz kom galt af sted i åbningen, fik en elendig stilling som han ikke kun holde sammen på i længden.
- Noe og hans åbningsspil er et tveægget svær. Denne gang var det modstanderen, der kom til skade. Hurtigt havde Noe centrum og plus-bønder. Så var det bare parere den smule angreb modstanderen fandt.
- Peer Ole's parti så jeg ikke så meget af. Den ene gang jeg kiggede lidt, var han foran med en bonde, men havde en 'dårlig' løber. Til gengæld var modstanderens angreb (hvis der nogensinde var et) pareret og da Peer dublede tårnene i b-linjen, behøvede jeg ikke følge det parti mere.
- Jeg kom bedste fra åbningen efter usikkert spil af os begge. Jeg forelskede mig i et tårn-offer som sådan set var godt nok, bare ikke nær så simpelt, som jeg troede. Jeg fik ikke fulgt rigtig op og tabte såmænd. Jeg undskylder mig med holdledertjansen; men ved naturligvis godt at jeg bare elendig! Havde jeg fravalgt tårnofret havde jeg måske fundet den klare gevinst som min modstander viste mig bagefter ...
- Frode vandt pludselig. Stillingen var helt lige, de tunge officerer byttet af og Frode manøvrerede nydeligt med sine lette officerer syntes jeg (jeg sad ved siden af). Men så begyndte han at manøvrere tilbage igen og jeg forstod ingenting. Kort efter havde han vundet, uden at jeg opdagede hvordan.
- Steen, Steen, Steen. Mr. superreserve holdt et højt tempo, gik til angreb men overså et enkelt træk og stod så til tab. Fjollet og en ren undervurdering. Steen fik bytte af til en skæv materialefordeling og det lykkedes med det yderste af neglene at holde en halv - ganske flot!
- Hardlei, sorry, fik jeg heller ikke et meget af, ja faktisk intet, men jeg havde en god fornemmelse, for Hardlei er ond mod lavere ratede spillere.

   Alt i alt en beskeden præstation lidt under forventet. Sådan skal vi ikke blive ved hvis vi vil rykke op og det vil vi! Heldigvis klumrede oprykningskandidaterne fra Rokaden og tabte 5 -3 til Silkeborg II.

 

2. runde, mandag den 16. november 2009 - Af Mikkel Nørgaard

Nordre II - Åbyhøj   -
Jan Rewitz - Lars Rasmussen   ½ - ½
Lars Noe - Per Bille Sømod   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Bo Christensen   0 - 1
Mads Borup - Malthe Kjær   ½ - ½
Frode Søby - Lars Fast Hansen   ½ - ½
Mikkel Nørgaard - Benny Weibel   ½ - ½
Kim Hardlei - Christian Munk   ½ - ½
Teis Tapdrup   Michael Würtz   1 - 0

    Til kampen mod Åbyhøj havde vi afbud fra Per Oehlerich (bortrejst) og Per Hansen (influenza) – og for ligesom at holde andelen af Per’er intakt, forsøgte jeg først at ringe til Per Mikkelsen. Han tog ikke telefonen den dag, og det ku’ ikke nytte noget at ringe til Per Holst, for han er jo engageret i en bedre sags tjeneste på førsteholdet. Altså måtte jeg kikke udenfor styrkelisten for at finde en Per – men Arnoldi kan ikke reglerne, og Frimann ville kun snakke om AGF’s nedtur og om, hvor meget federe københavnerhold er generelt. Chefpolitiinspektør Per Larsen sagde, at ”Nordre 2 – det lyder som et sammenrend af halvautonome ballademagere”, og det måtte jeg jo gi’ ham ret i, hvorefter Per Kirkeby næsten tog modet fra mig ved at tilbyde at designe et logo til holdet for den beskedne pris af 500.000 kr. Modstanderholdets Per Sømod lod sig ikke bestikke til at skifte side kort før kampstart – den fyrstelige sum af 25 kr. samt kaffe hele aftenen var ikke tillokkende nok, og i det lys var det poetisk retfærdighed, at Nordres kasserer afstraffede manden ved at vinde med hvid i 19 hiv. 
Teis og Kim Hardlei trådte til i nødens stund, og da de begge har lovet at tage navneforandring til – ja, gæt selv! – sover den halvautistiske holdleder nu bedre om natten. Begge gjorde det i øvrigt fortrinligt, især Teis, som med omhyggeligt og koncentreret spil realiserede en fed merbonde på bræt nr. 8. 
    Derimod kan Jan, Peer (!) Ole, Mads og jeg selv ikke være tilfredse med resultatet. Jan og POP havde begge gevinststillinger med sort – og scorede kun ½ points sammenlagt, mest pga. problemer på klokken. Meget bedre var Mads’ & Mikkels måde at forvalte de hvide klodser ikke: Det er utilstrækkeligt at gå efter en lille fordel i åbningen, når man ikke har teknik til at forstørre den sidenhen. Det har den ene af os – Mads! – ellers normalt, men ikke denne aften… 
Frode strakte sig virkelig, virkelig langt for at få partiet ud af balance mod solide Lars Fast – de sorte brikker blev kørt i stilling til at offer på h3 med efterfølgende matangreb, som dog blev afværget. Computeren er ikke helt vild med det, men det var holdlederen og tilskuerne, skal jeg hilse og sige. Til syvende og sidst fik Frode tre sunde, forbundne fribønder for officeren, en stilling som spillerne og computeren begge vurderede som helt lige, og remis var således helt ok… 
    Vi bliver nok nødt til at stramme os an for at holde snor i Rokaden Randers nu. Julemånedens opgør med VRS bliver ret vigtigt, og jeg tror at vi alle sammen skal prøve at spille lidt mere ligesom Frode, frem over isen uden frygt – det lønner sig sikkert i længden…

1. runde, mandag den 26. oktober 2009 - Af Mikkel Nørgaard

Nordre III - Nordre II   3 - 5
Leif Møller - Per Hansen   1 - 0
Steen F. Christensen - Lars Noe   1 - 0
Kim Hardlei - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Hans Rasmussen - Mads Borup   1 - 0
Teis Tapdrup - Frode Søby   0 - 1
Knud Erik Juhl - Per Oehlerich   0 - 1
Jørgen Rudbeck - Mikkel Nørgaard   0 - 1
Henning Kragelund   Henning Andersen   0 - 1

    Fordrevet som vores hold jo er fra Divisionsturneringen kan man glæde sig over, at halvsløje resultater og andre fortrædeligheder ikke finder vej til skakpressen. Derfor er jeg som holdleder ikke blevet spurgt om, hvorfor vi indrullerede Henning Andersen som reserve, mens den på styrkelisten højere placerede Leif Møller optrådte for modstanderne fra tredjeholdet. Ingen har heller spurgt, hvorfor vi kun vandt 5 – 3 – og ingen har afkrævet mig svar på, hvorfor nærværende referat er pinligt forsinket. Til dem, der gerne vil vide disse ting: Æh bæh – svarene er for kedelige til, at jeg gider skrive dem her! 
   I stedet vil vi opholde os ved matchens positive sider:
1: Knaldhyggelig aften, hvor end ikke (endnu) et nederlag til byens fodboldhold kunne ødelægge stemningen.

2: Særdeles overbevisende spil af Frode – som gjorde ultra-ultra-ultra kort proces efter en åbningsfejl fra Teis.

3: Ligeså overbevisende gevinster til Peer Ole og reserve Henning, som begge diskede op med positionsspil, som er langt højere ratingtal værdige end dem, d’herrer p.t. er udstyret med.

4: Spændende og jævnbyrdige partier mellem Mads og Hans samt Rudbeck og undertegnede. At disse to partier gav et point til hvert hold var vistnok fair alt i alt.

5: En god gang kampskak mellem rockerne Knuddi og Oehlerich, med en fortjent udgang i vores favør.

6: Lovende takter fra reserve Leif og ikke mindst Mester Stoney, sidstnævnte skal nok komme til at lave megen ravage på topbrættet…
    Næste referat vil blive udfærdiget umiddelbart efter kampen mod Aabyhøj, ikke nødvendigvis af holdlederen, så det kan man godt se frem til…