Nordre I i Skakligaen - kampreferater


9. runde, søndag den 13. marts 2011 - Af Karl Pedersen
 
Sydøstfyn I - Nordre   6½-1½
Jacob aagaard - Igor Teplyi   remis
Lars Schandorff - Johnni Veng   1 - 0
Sabino Brunello - Tom Petri   1 - 0
John Shaw - Poul Erik Nielsen   1 - 0
Steffen Pedersen - Jan S Christensen   remis
Torben Sørensen - Nina Høiberg   remis
Lars Borbjerggaard - Per Holst   1 - 0
Jan Nordenbæk - Karl Pedersen   1 - 0

Nedrykningen en realitet

Situationen før sidste runde var helt klar: Vi var ½ p foran SK68, men de havde flere matchpoints. Vi skulle altså lave lige så mange points mod ”SØF”, som de måtte lave mod Brønshøj. Vores modstander var klart bedre, og spillede med om mesterskabet! Som alle ved, gik det ikke: SK68 scorede 3 p, vi kun 1½ p - og må ned.

Kampens første, og vel største synder var undertegnede, som tabte hurtigt på 8. bræt, efter elendigt spil. Det gav mig tid til at følge vore øvrige partier; men det forbedrede på ingen måde mit humør. Så vidt jeg kunne se, var alle på nær Jan, og måske Per, allerede beskæftiget med at redde dårlige stillinger.

1.bræt: Igor fik afviklet til et slutspil med minusbonde, hvilket han kunne holde. ½ p

2.bræt: Johnny fik ikke etableret modspil i en benoni-stilling, og hvid trykkede ham langsomt ned. 0 p.

3.bræt: Tom spillede mærkværdigt ubeslutsomt, og pakkede baglinjen med brikker. Sort benyttede terrænovervægten glimrende, og, trods hårdnakket modstand til det sidste, kunne Tom ikke holde stillingen. 0 p.

4.bræt: Poul Erik lavede tidligt en dum fejl, der kostede en bonde. Derefter kæmpede han som en løve, og fik skabt en kompliceret stilling. Det står mig ikke klart, om han fik skabt balance; men i sidste ende trak hvid det længste strå. 0 p.

6.bræt: Nina spillede (som sædvanligt?) åbningen halvskidt, og endte med at skulle forsvare en stilling med minusbonde. Hendes modstandere skal dog ikke tro at deres gode stillinger mod Nina er let vundne. I sådanne stillinger begynder hun at spille godt imod; og denne gang, som så ofte før, gav det pote. Der var nok et gevinsttræk, som hvid overså; men remis’en kom hjem til sidst. ½ p.

7.bræt: Pers åbning førte til en rolig stilling. Modstanderen skød en skæver, da han forsøgte at tage initiativet; men Per udnyttede ikke chancen for kvalitetsgevinst. Partiet faldt desværre til sidst ud til fordel for fjenden, som kunne udnytte en bevægelig bondemajoritet på den ene fløj, medens Pers majoritet, på den anden, var låst. 0 p.

Til sidst kampens interessanteste parti, på:

5.bræt: Jan spillede på angreb, som så ofte. Han havde åbnet modstanderens kongestilling ved bondeofre, og kune have fået et godt angreb.Jan spillede dog ikke det korrekte, sort afværgede angrebet, og fik et dronningslutspil med en merbonde. Partiet endte dog remis efter mange træk. ½ p.

 

8. runde, lørdag den 12. marts 2011 - Af Per Holst
 
Nordre - K41 I   2 - 6
Igor Teplyi - Roland Greger   remis
Johnni Veng - Jacob Øst Hansen   remis
Tom Petri - Casper Rasmussen   remis
Poul Erik Nielsen - Andreas S Hagen   0 - 1
Jan S Christensen - Bo Garner Christensen   0 - 1
Nina Høiberg - Flovin Tor Næs   remis
Per Holst - Henrik Andreasen   0 - 1
Karl Pedersen - Niels N Laursen   0 - 1

Skæbnerunden .....

I wish that I believed in fate

I wish I didn't sleep so late

I used to be carried in the arms of cheerleaders

The National: Mr. November

Dette var skæbnerunden, som afgjorde vores placering. K41 virkede ikke som et hold, der spillede om DM, for der var masser af reserver med. Jeg havde forberedt mig i timevis på Bo Garner Christensen, men det må så senere gå ud over Nina i stedet for.

Først en kommentar til spillestedet. Jeg holder meget af Studenterhuset – det er trods alt der, jeg sløsede mine studier væk – men lysforholdene er skandaløse. En ældre, svagtseende herre, som jeg, måtte gang på gang føle mig tilbage til min plads, når jeg skødesløs havde forladt den. Atter et 1968-arrangement.

Som man kan forstå, er det ikke nemt at skrive et referat, når spillestedet er oplyst som en polsk natklub, men heldigvis har jeg (endnu) ikke mistet min nysgerrighed og det lykkedes mig virkelig at ”se” flere af mine holdkammeraters stillinger under vejs, og heldigvis kan man siden se dem på DSUs hjemmeside.

Da jeg forsøgte at orientere mig første gang stod vi alle udmærket. Især Jans stilling kunne jeg lide. Jan har et livslangt og indgående kendskab til Jänischvarianten i Spansk. En prominent stormester har under en træningssession på Casino Bar ytret respekt for Jans viden på det område, og det var derfor rart at se, at Jan havde vundet en bonde. Uheldigvis kom han uforklarligt til at pille ved sin dronning (undskyld Birthe) et par træk senere, og så var det desværre forbi.

Næste færdige var Johnni, som er begyndt at spille Fynsmestervarianten. Han gik hårdt på og ofrede en bonde for angreb, men tog snart remis. Johnni spiller meget stærkt i øjeblikket, men det var nok en god ide.

Karl er begyndt at spille 1. g3 og det mere langsomme spil, gav ham en behagelig stilling. Desværre kom altmeisteren til at spille et impulsivt og ikkegennemtænkt træk og måtte opgive.

Igor, som har spillet en flot sæson på 1.bræt brugte masser af tid på at få noget ud af 1. e4, c5 2. c3 som sort – og det lykkedes. Igor vandt en bonde, men senere blev stillingen kompliceret så meget, at han valgte at tage remis.

Tom har en lusket spillestil, hvor modstanderen inviteres til at føre sig frem, for så sidenhen at erfare, at udover at være strateg, er Tom også en dreven taktiker. Derfor blev jeg glad, da jeg så, at hvids bønder var skubbet langt frem mod Toms kongestilling, og at han havde en dejlig springer på e5. Uheldigvis var det ikke nok, men blev remis.

Jeg fik selv en behagelig stilling med sort. I det hele taget er åbningsspillet ikke mit problem. Hvis blot jeg havde mere selvtillid og tålmodighed, og mine modstandere ville respektere, at taktik ikke er min force, så skulle det hele nok gå. Jeg kom til at spilde et træk med Kh8, og min modstander ofrede en bonde for et pres, som i sig selv ikke burde vinde, men jeg blev nervøs osv osv. Desværre et tab.

Nina spillede en åbning hun kender. Jo de findes!! Og hun fik en dejlig stilling med alskens positionsfordele. Meget utypisk tøvede hun dog, og ved energisk forsvarsspil holdt sort remis. En af de utallige grunde til, at det er dejligt at spille på hold med Nina, er at hun ikke lader sig gå på af modgang. Nina har (heller ikke) haft en god sæson, men selvom hun har spillet et dårligt parti, så ved man, at i det næste kan alt ske.

Poul Erik fik sig også en behagelig stilling i engelsk. Jeg kan ikke forklare hvad der skete, men gradvis blev han udmanøvreret uden modspil. PE plejer ellers nok at vide, hvornår et modspil skal sættes ind, så stillingen kompliceres. Jeg er en stor beundrer af PEs spil, men han mangler selvtillid og/eller lyst i øjeblikket – er der for meget udenoms, der forstyrrer, eller er skakspillet ikke meningen med livet ?

Vi havde stillingerne til noget mere, og med lidt medgang havde vi klaret den, men skæbnen... ;-)

Til slut en tak for sæsonen. Ja, jeg spillede ganske vist forfærdeligt, men det var sjovt at spille på et hold, der er befolket af mine bedste venner, ældre spillere (jo de findes), som jeg har beundret hele min karriere, og yngre spillere med, viden, ambitioner og humor.

 

7. runde, søndag den 20. februar  2011 - Af Nina Høiberg
 
Nordre - Århus/Skolerne   4 - 4
Igor Teplyi - Karsten Rasmussen   0 - 1
Johnni Veng - Rasmus Skytte   remis
Tom Petri - Jan Sørensen   0 - 1
Poul Erik Nielsen - Tobias Christensen   1 - 0
Jan S Christensen - Mads Boe   0 - 1
Nina Høiberg - John Rendboe   1 - 0
Per Holst - Fin Pedersen   remis
Karl Pedersen - Poul Rewitz   1 -0

Det grå guld slog til…

Efter 6 runder hvor de unge i toppen har stået for langt det bedste spil og langt de fleste points, var der endelig lidt hjælp at hente fra de ”erfarne” længere nede på holdet. 3½ af 4 til 55+ folket. Og det var heldigt, for for en gangs skyld kørte det ikke rigtigt for vores ellers sikre top-3.
Første mand færdig var Igor. Helt færdig desværre! I en stilling hvor dronningafbytning ville ha’ givet Igor et slutspil vist nok med en lille fordel, overså han simpelthen et offer, der medførte mat i få træk. Johnni må ha’ haft det meget dårligt på brættet ved siden af. Her har han knoklet med træningen for at få rating til at komme længst muligt væk fra Karls og mit miserable spil – og så bliver han nabo til Dxf7! Om det var chokket over dét syn eller erkendelsen af, at hans egen stilling allerede efter 20 træk var endt i noget, det var svært at spille videre på, det ved jeg ikke. I hvert fald enedes han og Rasmus Skytte om remis (hvilket selvfølgelig var et mere end ok resultat for Johnni).

Århus/Skolernes folk var klare forhåndsfavoritter – de forventedes at vinde med ca. 5½-2½, så man kan selvfølgelig sige, at 1½-½ efter to afsluttede kampe ikke var specielt foruroligende, men det var det alligevel taget i betragtning, at vi nu var afhængige af, at vi begyndte at score points længere nede på holdet. – Men minsandten om ikke det pludselig var det, der skete. I erkendelse af at det ikke rigtigt kører for mig for tiden, sad jeg ærlig talt mest og prøvede, om jeg ikke kunne få lukket det hele af mod John Rendboe. Den plan glemte jeg lige et øjeblik og kom til at spille g- og f-bonden frem for at åbne stillingen på kongefløjen. Og det var meget heldigt, for umiddelbart efter afveg John dronningafbytning ved at sætte en officer i slag! Det kunne så måske gå lidt lige op med den pludselige mat på bræt 1. Nu stod der i hvert fald 1½-1½ - og kun Jans stilling lignede et sikkert nul.

Karl valgte for første gang i karrieren at spille 1.g3! I betragtning af at flere holdkammerater plejer at hævde, at han spiller bedst med sort, så var det måske en meget god ide. Kongefløjen blev ret hurtigt lukket helt af – og det var Karl, der havde gennembrudsmulighederne på den anden fløj. Poul Rewitz kan normalt forsvare de særeste stillinger, men her kom han til at stå mere og mere ubekvemt og brød til sidst under for presset. Karl rystede ikke på hånden. Først tog han én bonde, så en mere – og i en tabt stilling forærede Poul ham så et tårn. Så stod der pludselig 2½-1½ til os!

Som antydet så det ikke for godt ud på Jans bræt. Jeg skal ikke gøre mig klog på åbningen, men jeg kunne da i hvert fald se efter 15 træk, at jeg helst ville være Mads Boe! Der røg en bonde og selv om Jan kæmpede heroisk og prøvede at få liv i nogle fribønder, så lignede det aldrig noget, der seriøst gav nok modspil. 2½-2½.

Poul Erik har lige som jeg haft en sølle sæson. Dejligt for både ham og holdet, at det endelig lykkedes ham at vinde! Jeg ville ønske, folk ville lade være med at spille 1.c4, når jeg skal referere, for jeg forstår ikke, hvad der foregår. Heller ikke her. På et tidspunkt får Poul Erik en bonde ned på d6. Når man lige kommer forbi, kan det være svært at vurdere, om sådan en bonde er stærk eller svag, men lige pludselig var selv jeg ikke i tvivl! Det lignede et godt parti af Nielsen. I hvert fald var det en drabelig stilling, der var på brættet, da de 40 træk var nået. Tunge officerer på 7. række med mattrussel og en bonde på vej i mål – og der stod 3½-2½ til os!

Tilbage sad Tom med noget rod og Holst med en død remisstilling trods to bønder for lidt mod Finn P.. Holst har efter sigende spillet åbningen – og dermed det slutspil de endte i – mange gange før. Jeg var utryg ved det undervejs. Uligefarvede løbere og en bonde for lidt. Det går som regel. Men med tårne på brættet også, så er det ikke altid så let. Det var meget beroligende, da Per fik byttet det sidste sæt tårne, og selv om der nu var to bønder for lidt, så kunne Per forholdsvis let blokere for deres fremmarch. 4-3 til os.

Hvor det var nogenlunde til at overskue, hvad der skete i Pers kamp, så var det nærmest umuligt i Toms. Formentlig også for dem selv! På et tidspunkt havde Jan Sørensen tårn og 5 bønder mod Toms to løbere. Man skulle da tro, det var bedst for Jan, men Tom er godt nok god til at fuske. Lige pludselig var det tårn og 3 bønder – og randbønder på vej i mål til begge spillere. Totalt kompliceret – og totalt underholdende! Desværre for Tom og for holdet, så missede Tom en gevinst langt henne i slutspillet. Det havde muligvis ikke været helt retfærdigt, men når nu vi allerede havde 4 points, og muligheden var der, så ville det da ha’ været rart at ende på 5 :-)

Men 4-4 var et fantastisk resultat. Om det rækker til at blive i Ligaen er til gengæld tvivlsomt. 2½ points ned til 1968 er ikke meget, når vi mangler to tophold, men det rækker i hvert fald til at gøre den sidste dobbeltrunde utrolig spændende – både i toppen og bunden af rækken. Det bliver sjovt!



6. runde, søndag den 6. januar  2011
- Af Poul Erik Nielsen
 
SK 1968 - Nordre   4½-3½
Arne Matthiesen - Igor Teplyi   0 - 1
Martin Matthiesen - Johnni Veng   0 - 1
Lars Hansen - Tom Petri   remis
Pelle R Bank - Poul Erik Nielsen   1 - 0
Magnus Lindfeldt - Jan S Christensen   remis
Bjarne Hansen - Nina Høiberg   1 - 0
Kristine T Sørensen - Per Holst   remis
Pelle O Larsen - Karl Pedersen   1 - 0

Nedrykningen rykker tæt på ...

Holdet bliver ved med at underpræstere, det er 5. gang ud af de 6 spillede runder, holdet scorer under forventning; kun imod Jetsmark – der i øvrigt efter 7-1 over Nørresundby nu fører i den spændende top! – scorede vi mere end forventet.

Og det er der ikke råd til i en så snæver division, og slet ikke mod de nærmeste konkurrenter. Med matchresultatet er forspringet til SK 1968 snævret ind til ét sølle point, og så har vi endda 2 matchpoints færre end dem. Det er, hvad det er, men i de resterende runder skal vi møde de nuværende placeringsnumre 2, 3 og 4, mens SK 1968 møder 3, 5 og 6.

Med andre ord er presset nu lagt over på os, vi SKAL til at præstere for at redde os! Nørresundby synes tabt, mens BMS næppe kommer i alvorlige problemer, da de mangler bunden. Så det står mellem SK 1968 og os.

Matchens resultat ligner foruroligende meget de tidligere runders, top-3 gør det excellent – denne gang godt nok ret heldigt, men det er man jo, når man er god - mens resten skuffer voldsomt.

Bræt 1: Igor Teplyi – Arne Matthiesen (1 - 0)
Her var tale om et meget skarpt parti, noget Kongeindisk/Benoni, hvor Igor gennemfører et tveægget e4-e5. Stillingen bliver meget skarp, men i tidnød klarer Arne ikke ærterne i en formentlig lige stilling og overskrider.

Bræt 2: Martin Matthiesen - Johnni Veng (1-0)
Johnni spillede en Grünfelder og tog en bondesvækkelse på D-fløjen for at få et lidt friere officersspil. Midtvejs så det lidt skidt ud, en indelukket Lg7 mod en stærk Sd5 forpost. Men Johnni vristede løberen ud på c5 og fik aktiveret dronningen, og da Martin svækkede sig unødigt, fik Johnni initiativ med mattrusler og vandt - godt kontraspil!

Bræt 3: - Tom Petri - Lars Hansen (½-½)
For få måneder siden var Lars involveret i et alvorligt biluheld, så det var utroligt positivt at se Lars være den gamle Lars, siddende naturligt ved brættet og spille på topplan! Tom spillede sit sædvanligt sikre spil, men omkring træk 30 overså han desværre en smart kombination og fik et dårligere slutspil. Lars kunne sandsynligvis have udnyttet god springer mod halvdårlig løber, men Tom fik hevet den halve hjem.

Bræt 4: Pelle R Bank - Poul Erik Nielsen (1 - 0)
Jeg har jo lagt 1…g6 lidt på hylden, men om det er en god idé, står hen i det uvisse efter dette parti. I alt fald forstod jeg ikke en skid af det, jeg kom ind i, fik en meget passiv stilling, og den eneste chance så jeg end ikke skyggen af – endnu en deprimerende oplevelse og ikke Ligaen værdig.

Bræt 5: Jan Christensen - Magnus Lindfeldt (½-½)
Jan kom rigtigt fint fra start mod Magnus’ modernspil, og presset førte til, at Magnus som sædvanlig kom i tidnød. Her indkasserede Jan et par bønder, og Magnus måtte tage endda tage en dobbeltbonde, for at stille et fort op. Jan fik byttet dronninger og kom over i et vundet tårnslutspil, men desværre gik klappen ned, Jan byttede tårnene og måtte siden konstatere, at indbrud var en umulighed, øv!

Bræt 6: Bjarne Hansen - Nina Høiberg (1 - 0)
Nina fik hurtigt en skæv stilling, og flere mente, at chancerne var gode. Om det nu også er tilfældet, eller om Bjarne virkelig havde styr på det hele vejen, er usikkert, men i alt fald trak Nina igen det korteste strå.

Bræt 7: Per Holst - Kristine Sørensen (½-½)
Per spillede en solid Leningrad-hollænder og fik en klar og varig fordel. Desværre tillod Per unødvendigt modstanderen at komme på 7. række, hvilket var tæt på at være katastrofalt, men heldigvis fik Per trukket i remisbremsen.

Bræt 8: Pelle O Larsen - Karl Pedersen (1 - 0)
Karl kom vist helt fint fra åbningen med en lige stilling til følge. Desværre overspillede Karl, et bondeoffer gav ikke det forventede modspil, og efter et trist dronningebytte var Karl to bønder nede i et dobbelt springerslutspil, som hurtigt gik tabt.
 

5. runde, søndag den 6. januar  2011 - Af Jørn Sloth
 
Brønshøj - Nordre   6½-1½
Simon Bekker - Johnni Veng   remis
Carsten Høi - Jørgen Sloth   remis
Kim Pilgaard - Tom Petri   remis
Jakob Aabling-Thomsen - Jan S Christensen   1 - 0
Jacob Carstensen - Nina Høiberg   1 - 0
Nicolaj Lars Palm - Per Holst   1 - 0
Morten L Ligaard - Karl Pedersen   1 - 0
Peter Brondt Nielsen - Martin Koch   1 - 0

Søndag morgen i Græsted så ikke værst ud. Pænt morgenbord på hotellet, og alle otte Nordre-kæmpere fra lørdagens match var intakte. Men allerede først på eftermiddagen var den lille katastrofe en realitet: tre gange remis i toppen plus fem nuller for resten. Selv efter fintælling giver det kun 1½.

Brønshøj stillede ellers op uden deres GM-tiger – efternavnet er Hillarp-Persson. Lørdag havde han arbejdet hårdt i 100 træk, og så var det vel kun rimeligt at han havde fået lov til at tage med kæresten til Chile?! Det betød at vores i forvejen noget lemfældige forberedelse på modstanderen ramte ved siden af… På bræt 1 tog Johnni mod en hurtig halv, da Simon Bekker tilbød efter 12 kendte træk i Botvinnik-varianten i Engelsk. Jeg var sort mod Carsten Høi på bræt 2: 1.d4 e6 2.Sf3 Sf6 3.e3! En af Høis giftige specialiteter, det vidste jeg godt. Men jeg var ikke konkret forberedt på det og kiggede derfor efter en upåagtet sideudgang. Var helt godt tilfreds med 3.-g6!? Det og de følgende træk kostede på klokken og efter 13 træk havde jeg 20 min. (+ tillægstid) tilbage – og havde alligevel spillet upræcist. Høi pressede mig på både tid og stilling, men brugte så selv for meget tid uden at finde noget afgørende. Ved træk 34 tog jeg glad mod hans remistilbud, stadig i en lidt dårligere stilling.

Tom var sikkerheden selv med hvid mod Pilgaard på bræt 3; remis efter 24 træk i ”kongeindisk angreb, dog med gensidig sikkerhedssele”. De øvrige partier nåede jeg ikke at se meget af. Registrerede dog at Per Holst (bræt 6) var bedre forberedt end mig på Høi-angrebet ovenfor! Per spillede 3.-b6 mod Palm og stod fint efter åbningen. Men noget taktisk gik alvorligt galt i midtspillet. Jan var på 4. bræt sort mod Aabling i en mig ubekendt variant af Skotsk. 8.-Sd4 var en svær beslutning for vor mand, der håbede på nogle tricks med Sxe4 efterfølgende. Men de kom ikke til at virke… Nina (bræt 5) prøvede at spille mere velopdragent mod Fransk end hun plejer; var nok lidt uvant med rollen – og Carstensen og hans stærke centrum knuste vore forhåbninger. Karl ofrede – det er den forsigtige udlægning! – en bonde for en åben g-linje. Men Morten Ligaard lod sig ikke ryste. Sidste mand færdig var Martin; desværre vár hans bondeslutspil tabt. Alligevel er der kun ros til vores Københavner-medlem: klar til hurtig udrykning, når Nordre kalder i en nødsituation.
 

4. runde, lørdag den 5. januar  2011 - Af Jan S Christensen
 
Nordre - Nordkalotten   3½-4½
Johnni Veng - Jonny Hector   0 - 1
Jørgen Sloth - Lars Aaes Nielsen   1 - 0
Tom Petri - Esben K Hove   1 - 0
Jan S Christensen - Kåre H Kristensen   0 - 1
Nina Høiberg - Peter Jakobsen   0 - 1
Per Holst - Esben Ejsing   remis
Karl Pedersen - Søren A Koch   remis
Martin Koch - Peter V Andersen   remis

Vi fik den dårlige nyhed tidligt lørdag. Igor havde fået influenza og kunne ikke spille. Træls af flere årsager. Igor er den, der bedst kan udfordre de grimme svenskere og alle skal rykke en plads op og spille med modsat farve. Værst af alt er dog, at vi på meget kort tid skal finde en reserve, der vil rejse til Nordsjælland og bruge weekenden på skak – i modsat fald vil vi blive idømt strafpoint. Andet holdets uvilje mod lange rejser er kendt og optimismen hos Nina og PE var ikke stor, da der skulle ringes rundt. Tyve minutter inden færgen lagde til ved Sjællands Odde faldt brikkerne på plads. Klubbens sjællandske medlem, Martin Koch springer til med kort varsel. Nu skulle vi bare nå spillestedet inden reserve Jørn Sloth ( Poul Erik er til fødselsdag i Viborg) intetanende sætter sig på bræt 3 og går i gang. 10 minutter i 14.00 er vi alle klar, trods massive færgeforsinkelser undervejs.

Bræt 1: Johnny Hector – Johnni Veng ( 1 – 0 )
Sort mod Hector og helt uforberedt. Ikke noget rart udgangspunkt, men da Johnni spillede Najdorf var det Hector, der først blinkede og valgte det meget sjældne 6 De2. Herefter spiller vores mand rigtig godt, klassisk offer på c3, hvid konge på vandring og længe er Johnni godt inde i partiet. Desværre har det kostet masser af tid og Stormesteren får et matangreb ind efter at Johnni i tidnøden misser et par gode fortsættelser, især 23 – Sd5 ( Rybka ) med gode sorte chancer.

Bræt 2 : Jørn Østergaard Sloth – Lars Aaes Nielsen ( 1- 0 )
”Som en Far, der straffer sin uvorne søn”, kunne være en passende overskrift. Hovedpersonen var mere beskeden og mente ikke, det var noget særligt. For os andre dødelige lignede det en regulær positionel nedspilning og et meget flot comeback af Sloth til Nordre efter mange års fravær. Forhåbentlig får Jørn lyst til endnu mere.

Bræt 3 :Esben Kjems Hove - Tom Petri Petersen ( 0 – 1 )
De der mener, at Toms strategi hovedsagelig går ud på at kede modstanderen ihjel , opfordres til at spille partiet igennem og meget gerne med formandens egne noter. Først udligner Tom let det uambitiøse hvide åbningsspil, dernæst får han stablet et batteri med dronning og løber ind i den lange hvide diagonal. Hesten hopper glad til h5 og til sidst kommer a tempo det flotte Dxf3. Toms præstations rating ligger lige under 2500, og han er meget tæt på sin første IM norm.

Bræt 4 : Jan Schleicher Christensen – Kaare Kristensen ( 0- 1 )
Vi blitzer de første træk i Botvinnikvarianten indtil Kaare spiller 16 – Da6 . Det er der ingen, der spiller længere, og årsagen står i Schandorffs bog om Dronninggambit. Det er her, mine frustrationer starter. Jeg havde bogen fremme på færgen og vidste faktisk, at Kaare spiller præcis denne variant, men kan nu intet som helst huske. Selv efter 40 minutter i boksen fik jeg ikke kontakt til den kasse i hjernen, der gemmer på 20 Tf-c1 med ideen, at slå nogle gange på c4, hvorefter sorts to tårne arbejder forbavsende dårligt sammen. Jeg satte dronningen på e4 og bliver helt udspillet. Et godt parti af Kaare, der undervejs også giver mig en lektion tårnslutspil

Bræt 5 : Peter Jakobsen – Nina Høiberg ( 1 – 0 )
At spille mod Nina er normalt som at holde en tiger i halen. Man ved ikke rigtigt, hvornår man tør slippe. Vores superorganisator kommer som sædvanligt næstbedst fra start og mister i midtspillet en bonde. Men denne gang mangler stillingen det strejf af kaos, der ofte har fået modstanderen til at længes efter en stille søndag med Giro 413 i radioen. Trods hårdnakket modstand vinder Peter forholdsvis let slutspillet med merbonde.


Bræt 6 : Per Holst – Esben Ejsing ( ½ - ½ )
Per kommer bedst hjemmefra i en dronninginder. Undervejs afslår han remis og får samlet en række mindre fordele sammen, der til sidste materialiserer sig i to tårne mod dronning. Stillingen er uden tvivl vundet, og i lyn over en kølig pils havde Per sat tårnene på 7. række, stillet dem på hvidt og fortalt modstanderen, at nu var det passende at opgive. Desværre spiller tidnød og nerver ind. Esben får modspil og pludselig er der evig skak. Meget ærgerligt og synd for Per der havde spillet forbilledligt.

Bræt 7 : Søren A. Koch – Karl Pedersen ( ½ - ½ )
Det er nu lidt synd for den rare ældre herre. Sådan har tilskuerne (kantinepersonalet) uden tvivl tænkt, da 16 g4 forvandler Karls gode stilling til en ruin. Den slags småting generer imidlertid ikke Karl, og 20 træk senere får han spillet Lg6!. Modstanderen skal nu, stik mod spillets fordeling, i sin tidnød bl.a. regne på, om ikke den svage bonde på a3 i grunden er en kandidat. Det er tydeligt, at Karl har stor lyst til at vinde, men Søren får trukket i nødbremsen og tager en evig skak.

Bræt 8: Martin Koch Clausen – Peter Vestergaard Andersen ( ½-½ )
Få timer tidligere var Martin på vej til ridestævne med sin datter. Blot ved at møde op havde han allerede skaffet holdet et point og tyve minutter efter yderligere et halvt. De efterfølgende analyser har muligvis givet Martin en fornemmelse af, at han skulle have fortsat. For holdet var det imidlertid vigtigt, at en frygtet start på minus 1 nu var forvandlet til ½ -½

Vi tabte altså knebet 4½-3½. Det ville vi gerne have solgt kampen for nogle timer forinden.

 

3. runde, søndag den 5. december  2010 - Af Tom Petri
 
BMS - Nordre   4½ - 3½
Nicolaj Mikkelsen - Igor Teplyi   0 - 1
Jens Kristiansen - Johnni Veng   remis
Bjørn Brink-Clausen - Tom Petri   remis
Thomas Bach Nielsen - Poul Erik Nielsen   1 - 0
Nicolai K Brondt - Jan S Christensen   0 - 1
Dara S Akdag - Nina Høiberg   1 - 0
Tobias V Rostgaard - Per Holst   remis
Sven Pedersen - Karl Pedersen   1 - 0

Det skulle forbydes...

Der er mange ting der burde forbydes. En af dem er udekampe i København med rejse frem og tilbage samme dag, mens himmel og jord står i et. En anden ting var ifølge vores førstebræt det noget uambitiøse, men bundsolide hvidspil, som referenten diskede op med til dagens runde, men mere om det senere.

Efter de to første runder lå vi placeret på en flot sjetteplads – et halvt point foran dagens modstander, BMS. Efter en lang men hyggelig bus/togrejse ankom vi til spillestedet i Ballerup og kunne konstatere at hjemmeholdet stillede op uden GM Henrik Danielsen og i øvrigt også IM Bjarke Sahl. Fra at være undertippede var vi nu pludseligt svage favoritter – det kunne vi ikke helt leve op til.

Bræt 1: Igor Teplyi - Nicolaj Mikkelsen (1 - 0)
Vi starter fra toppen med dagens højdepunkt. Igor var velforberedt som hvid i en grünfelder mod Nikolaj Mikkelsen. De endte i et slutspil som ved første øjekast så meget lige ud, men Igor havde kigget på det i forvejen, og mente at hvid havde et par langsigtede fordele. Det viste sig også at sort var nødt til at påtage sig for mange svagheder for at kunne koordinere sine brikker, og Igor kørte pointet hjem med hård hånd, selvom efteranalyserne i toget måske fandt et par uudnyttede ressourcer for BMS-manden.

Bræt 2: Jens Kristiansen - Johnni Veng (½-½)
Johnni sad med de sorte mod skakmesterens (Jens Kristiansen) gummiopstilling: e4,f4,g3,d3,c3. Det blev en besværlig stilling der var svær at manøvrere korrekt i, og da Johnni undervurderede en simpel springermanøvre, kom han alvorligt på hælene. Holst mente at havde han haft de sorte brikker ville han have siddet med tårer i øjnene. Men Jens fejlede med nogle små unøjagtigheder, og tillod et kvalitetsoffer og selv om stillingen stadig var tabt, så lykkedes det Johnni at få stablet tilpas nok modspil på benene til et halvt point. Efteranalyserne viste endog at Johnni nok skulle have spillet videre for hele pointet. Men igen godt kæmpet af Johnni, der ifølge rygterne var influenzaramt! ;-)

Bræt 3: Bjørn Brinck-Claussen - Tom Petri (½-½)
Det er hurtigt overstået. Jeg valgte (igen) en lidt uambitiøs – men sikker – opstilling med hvid. Jeg havde måske en minimal fordel det meste af vejen, men i slutstillingen var der ikke meget tilbage af den og jeg tilbød remis i træk 17. Må også indrømme at lysten hos undertegnede ikke var overvældende til denne runde. (og så skulle jeg jo også skrive referatet!)

Bræt 4: Thomas Bach Nielsen - Poul Erik Nielsen (1 - 0)
Poul Erik har sendt sin modern til reparation, men kom alligevel af omveje ind i en modern lignede stilling. Jeg troede PE stod lidt under, men efteranalyserne viste at der nok var lige chancer. Havde Nielsen ikke byttet om på to træk kunne modstanderen have valgt mellem at give en bonde for modspil, eller tillade farligt modspil til vores mand. Men AK – sådan skulle det ikke gå. Poul Erik missede en taktisk finte, der forcerede en lang variant, der bare tabte!

Bræt 5: Jan Schleicher Christensen - Nicolai Kvist Brondt Pedersen (1 - 0)
Dagens andet højdepunkt. Jan sad med hvid i en slaver, hvor han valgte det tørre 5. cxd5. Derefter udmanøvrerede Jan stille og roligt sin modstander positionelt kombineret med små taktiske fif undervejs. Da sort så pludselig var nødt til at give dronningen (+ bonde) for tårn og løber, så det ud til at blive en stilren gevinst, men Jan spillede smart og så røg der 3 bønder, og hvad værre var; sort kunne opstille en fæstning. Det så han heldigvis ikke i sin tidnød, og pointet kom fortjent i hus efter en stor buk fra modstanderen!

Bræt 6: Dara Sevkan Akdag - Nina Høiberg (1 - 0)
Nina sad med de sorte mod den unge, taktisk prægede Dara Akdag. Selvom Nina faktisk spillede teori blev det alligevel hurtigt noget forfærdeligt rod (som sædvanligt), Det slap Dara desværre bedst fra og Nina kom under pres. Præcist forsvarsspil holdt dog Nina inde i partiet, og vi var meget tætte på at få point. Nina fravalgte en bondeslutspil, som gav gode pointchancer til fordel for et tårnslutspil, der ret hurtigt viste sig at være noget under. Dara spillede det flot, og Nina måtte ned. Æv.

Bræt 7: Per Holst - Tobias Valentin Rostgaard (½-½)
Per Holst slap rigtig godt fra en benkö gambit med de hvide brikker. 12, - Sa5 er formentlig unøjagtigt, og Per fik farligt angreb mod den sorte konge. Per vælger 18. Lxg6, men det giver desværre ikke mere end evig skak. Efteranalyserne i toget fandt varianten 18. Lc4+, Kh8 19. exf6, Lxf6 20. Sg5 hvor sort så er nødt til at slå på g5 med en trøstesløs stilling som resultat, da 20. -, De7 21. Sxh7! Vinder for hvid. Varianten er dog ikke tjekket med et digitalt monster!

Bræt 8: Sven Pedersen - Karl Pedersen (1 - 0)
Karls åbning var noget forfærdeligt noget, men på utrolig vis lykkedes det Karl med fantasifuldt forsvarsspil kombineret med dynamisk modspil, at få rettet stillingen op. Desværre fejlede Karl lige da det var begyndt at se fornuftigt ud og tillod et angreb der bare vandt! ÆV!

Alt i alt en knebent nederlag på 3½-4½, hvilket vi nok havde været tilfreds med inden vi tog fra Århus, men BMS' svækkede opstilling og vores stillinger undervejs gør det lidt skuffende. Positivt er det dog at vi lagde endnu et points afstand til både SK 68 og Nørresundby.

 

2. runde, søndag den 7. november  2010 - Af Johnni Veng
 
Jetsmark - Nordre   5 - 3
Allan Stig Rasmussen - Igor Teplyi   remis
Christian Kyndel - Johnni Veng   remis
Jakob Vang Glud - Tom Petri   remis
Stefan Christensen - Poul Erik Nielsen   remis
Andreas Wiwe - Jan S Christensen   remis
Martin Bækgaard - Nina Høiberg   1 - 0
Bjarke Jensen - Per Holst   1 - 0
Jakob Rathlev - Karl Pedersen   remis

Dagens modstander havde om lørdagen sat de forsvarende danmarksmestre fra Århus/Skolerne til vægs med hele 5½-2½, så det var altså seriøse kandidater til mesterskabet vi var oppe imod. Med dette in mente var vi da også klar over at vi skulle tage hvad vi kunne få. Desværre blev det ikke til nogen gevinster, men at vi tager point på hele 6 brætter er jeg meget positivt overrasket over!

1 Allan Stig Rasmussen - Igor Teplyi (½-½)
Det blev ikke helt overraskende en modtaget dronningegambit. De kom dog rimelig hurtigt ud af gængs teori. I træk 11 bytter Igor på f6 og Allan slår, for mig overraskende, igen med g-bonden. Igor gennemfører kort efter d5 og ødelægger sorts struktur. Det efterfølgende slutspil med S+T+T og bedre struktur til Igor mod L+T+T er bestemt fordelagtigt og Igor afslog da også remis undervejs, men stormesteren fik forsvaret sig godt og viste til sidst at L+T arbejder bedre sammen end S+T. Ærgerligt, men dog god fighterspirit at presse selv de bedste når man har fordelen.

2 Christian Kyndel - Johnni Veng (½-½)
Jeg selv havde fornøjelsen af vores gamle holdkammerat og 1. bræt Kyndel. Jeg tror han blev en lille smule overrasket over at jeg ikke spillede accelereret drage, og valgte at give skakken på b5. Ikke kendt som det vilde sus, og der blev hurtigt byttet nogle officerer. Efterfølgende havde han chancen for at tvinge mig ud i et slutspil som jeg ikke var helt tryg ved under partiet. Efterfølgende og med teknologisk assistance ser det dog ikke ud til at volde de helt vilde problemer. Oven på gårdsdagens festivitas af overseelser var det rart at spille et mere ”korrekt” parti.

3 Tom Petri - Jakob Vang Glud (½-½)
Tom hævder selv at han spiller skak som Ove Christensen træner fodbold, og dagens parti modbeviste bestemt ikke dette! Tom fik efterfølgende af vide af sin modstander at han i starten havde stillet sig op som Radjabov ofte gør/gjorde. Jeg havde måske gerne set at han havde fortsat med at spille som Radjabov! I stedet gik der Ove C i den, med en solid defensiv og ikke for mange personlige fejl. Desværre ikke noget kontramål i dag men remisen tror jeg aldrig rigtig var i fare.

4 Stefan Christensen - Poul Erik Nielsen (½-½)
Det er ikke så tit at Poul Erik overrasker én i åbningen, Så Stefan kan næppe have forventet besvarelsen e5 på sit e4! Det blev Sge7 i spansk. De får byttet dronningerne og hvid forsøger at udnytte nogle svage felter i den sorte lejr. Jeg var ovre at kigge undervejs, og synes den sorte stilling så lidt mistænksom ud, men Nielsen spillede det tålmodigt og fornuftigt. En flot springer på d5 til trods, lykkedes det aldrig den hvide mand at finde noget konkret og det ebbede ud i remis. Når man ikke engang kan være sikker på at få en modern ud af sit e4, er det blevet noget sværere at forberede Nielsen ud af banen!

5 Jan S Christensen - Andreas Wiwe (½-½)
Ligesom på bræt 1 havde Jan hvid i en modtaget dronningegambit. Hvor Igor havde trukket løberen tilbage til d3, valgte Jan i bedste Avrukh stil feltet b3. Partiet fortsatte sådan set meget normalt herefter, og så tog de remis! I slutstillingen kan Andreas nappe en bonde, men skal efterfølgende ofre en kvalitet for at undgå at hvid vinder den hurtigt igen. Et ganske fair resultat, stillingen taget i betragtning, og forståeligt at Jan ville på tavlen.

6 Martin Bækgaard - Nina Høiberg (1 - 0)
Det er altid interessant at kommentere Ninas partier. Det starter ofte med at man ikke helt ved hvad åbning de spiller. Hvis det sågar havde et navn, kommer hun ofte hurtigt ud hvor ingen har været før. Denne søndag nåede de dog helt til træk 10 (!) inden deres parti blev helt unik. Desværre slap vores tidligere medlem heldigst fra det og omkring træk 20 så det meget trist ud for de passive sorte brikker. Som så ofte før får Nina dog vredet sig ud af det værste og omkring træk 30 er stillingen formentlig ret lige. Herefter går det dog galt, og efter et par upræcise træk får hvid et nemt vundet slutspil.

7 Per Holst - Bjarke Jensen (0 - 1)
Sämish varianten i kongeindisk. Sort ofrer meget energisk en bonde for at få åbnet centrum op og få aktiveret sine officerer. Det ser meget giftigt ud og sort har flere gode fortsættelser, men 18. De7 er dog noget upræcist (De8 var bedre) og hvid får lidt luft og får byttet dronninger af. Jeg troede at det efterfølgende hvor sort vinder bonden tilbage, næsten var håbløst for hvid, men dette er silikonebæstet dog slet ikke enig i. 24. Sc2 havde pga en smart taktisk finte holdt balancen. Per spiller dog i stedet h3, hvorefter den sorte mand ikke viser nogen slinger i valsen. Ærgerligt, men ét af de partier der er meget svære at vurdere og navigere i ved brættet.

8 Jakob Rathlev - Karl Pedersen (½-½)
Hvid vælger den klassiske Botvinnik opstilling mod Karls kongeindiske. Et tidligt Sd4 fra sort giver hvid en bedre struktur med mulighed for at underminere med b4. Siden hen ofrer/taber Karl en bonde. Det er dog desværre hvid der har både bonde og kompensation, og kunne sågar også have nappet en kvalitet (19. Lxa7). Senere ofrer Karl en kvali for at vinde bonden tilbage. Jeg ved ikke hvor meget tidnød der var på men hvid spiller efterfølgende flere gange helt galt og Karl kommer med en lusket kombination ud i et slutspil hvor han har 2 tynde for en tyk. Sådan noget vinder som oftest ret nemt, og dette burde ikke være nogen undtagelse. Slutstillingen er da også klart vundet for sort, men der blev altså taget remis. Jeg skal ikke kunne sige hvorfor, det undrer stadig mig.

Status efter de to første runder er altså 7 point, en 6. plads og 2 point ned til stregen. Bestemt godkendt! Næste gang hedder den BMS på udebane.

 

1. runde, lørdag den 6. november  2010 - Af Igor Teplyi
 
Nordre - Nørresundby   4 - 4
Igor Teplyi - Per Andreasen   remis
Johnni Veng - Bent Sørensen   remis
Tom Petri - Jens Kølbæk   1 - 0
Poul Erik Nielsen - Niels Henrik Willumsen   0 - 1
Jan S Christensen - Svend Pedersen   0 - 1
Nina Høiberg - John Bauneborg Nielsen   remis
Per Holst - Henrik Kaysfeld   remis
Karl Pedersen - Jens Jørgen Christiansen   1 - 0

1 Per Andreasen – Igor Teplyi  ½-½
Der var desværre ikke så meget kamp i mit parti mod Per. Han spillede et meget solidt system mod min Grunfeld-indisk og stillingen blev rigtig hurtigt lige, og selvom jeg overtog den eneste åbne linje i stillingen med min dronning, kunne det ikke rigtigt ændre på resultatet, da begge mine løbere var til grin i den lukkede stilling. Pers springere følte sig derimod som fisk i vandet, og jeg skulle på et tidspunkt finde et par præcise træk for ikke at komme til at stå under. Partiet endte til sidst remis.

2 Johnni Veng – Bent Sørensen  ½-½ (!)
Det er så godt at se den tidligere store taktiker Johnni spille sundt positionelt skak! Johnni kom rigtig godt ud af åbningen ved at spille logiske udviklingstræk, imens hans modstander prøvede hele tiden på at finde den dybe tallerken ved at spille nogle dumme træk. I en dårlig stilling prøvede Johnnis modstander at overraske ham med en lille kombination (21…. Sxe5), som i princippet bare tabte i 2-3 træk. Imod alle forventninger blev den psykologiske effekt åbenbart så stor, at Johnni simpelthen gik i koma i et stykke tid, hvilket kostede en hel bonde. Det er generelt svært at fortsætte, når sådan noget sker, og kort efter røg der bonde nummer to. Heldigvis er Johnni ikke en af dem, der giver op alt for hurtigt, og han blev simpelthen ved med at kæmpe og kæmpe og kæmpe og kæmpe… Der kom lige så stille flere og flere brikker og bønder af brættet og den utrolige resultat blev opnået til sidst i springerslutspil! Et meget vigtigt remis fra vores side, godt kæmpet Johnni!

3 Jan Kølbæk – Tom Petri  0 - 1
Formentlig Toms bedste parti som jeg har set og helt sikkert det bedste parti fra Nordres 1. runde. Tom kørte pointen hjem i en benhård teknisk stil, efter hans modstander startede partiet med det tvivlsomme 1.f4?!, som blev korrekt besvaret med 1… c5!. Hvorfor er 1.f4 dårligt, kan man spørge? Jamen simpelthen fordi hvids sortfeltede løber bliver til en elendig brik på lang sigt! Dette udsagn blev understøttet af Toms parti, hvor han udnyttede sine chancer ved at
1. blokere de hvide bønder på de sorte felter
2. skabe hvid nogle permanente svagheder
3. bytte alle de lette officerer af på nær hvids ”fantastiske” sortfeltede løber
Partiet skal forhåbentlig i klubbladet forsynet med nogle uddybende kommentarer.

4 Poul Erik Nielsen – Niels Henrik Willumsen  0 - 1 (??)
Det mest utrolige parti fra 1. runde. Poul Erik spillede et meget godt parti, hvor han udspillede sin modstander på kryds og tværs i sin yndlings 1.c4!. Desværre kunne der heller ikke undgås nogle alvorlige fejl undervejs. Det hele startede med, at hvid kunne have vundet en næsten ren officer allerede i træk 9(!), men valgte at tage den lange vej i stedet for. Dette gik udmærket da sort i træk 14 måtte sætte sin springer på a6 uden at den nogen sinde skulle kunne komme ud (springeren kom faktisk aldrig ud igen!). Fra det øjeblik var partiet positionelt vundet for hvid. Sort blev derimod ved med at gøre modstand til sidste ende, hvilket resulterede i indbyrdes tidnød og fejl fra begge sider. Desværre endte det hele med at Poul Erik måtte kapitulere – hvid blev sat mat i træk 42. Skæbnens ironi …

5 Svend Pedersen – Jan Christensen  1 - 0
Desværre fulgte jeg ikke så meget i det her parti for at kunne udtale mig kompetent om resultatet. Jan ofrede en bonde tidligt i åbningen, men kunne åbenbart ikke få det optimale ud af sine aktive officerer.

6 Nina Høiberg – John Bauneborg Nielsen  ½-½
Der var heller ikke så meget kød på dette parti. Nina formåede at udligne med hvid og fik begge sine løbere ud på arbejde. I Ninas tidnød panikkede modstanderen og tilbød remis i en bedre stilling.

7 Henrik Kayfeld – Per Holst  ½-½
Per spillede et meget rent positionelt parti. Det blev fransk, hvor Per fik byttet sin dårlige løber af og fik hurtigt drømmekombinationen: springer mod løber. Herefter gennemførte sort et fint positionelt manøvre Ke8-d8-c8-b8(!) ”a la Petrosian” og afsluttede sin plan med at stille alle de tunge officerer i c-linjen. Desværre var alt dette ikke nok til at komme igennem hvids forsvar, idet der kun var én svaghed (c3) i hvid lejr.

8 Karl Pedersen – Jens Jørgen Christiansen  1 - 0
En vigtig sejr for vores hold, som klarede sig ret skidt i 1.runde. Karl spillede et solidt system mod Skandinavisk og fik en lille fordel da han modstander svækkede unyttigt sin kongestilling. I træk 23 åbner sort b-linjen, hvilket viser sig at være afgørende på langt sigt. Et stilrent parti og et fortjent resultat.