Nordre I i Xtracon-Skakligaen - kampreferater


9. runde, søndag den 10. marts 2013 - Af Igor Teplyi

Jetsmark I - Nordre I   -3½
Allan Stig Rasmussen - FM Igor Teplyi   remis
Christian Kyndel - FM Jørn Sloth   remis

Stefan Christensen

- FM Tom Petri   remis
Martin Bækgaard - Johnni Veng   remis

Andreas Wiwe

- Jan Christensen   1 - 0
Anders Helledie - Poul Erik Nielsen   remis
Martin Lund - Thomas Klitgaard   0 - 1
Henning Lau Rasmussen - WIM Nina Høiberg   1 - 0

Førsteholdet reddede sig, og Igor hjemtog sin anden IM norm!

    Nina (med de sorte brikker) spillede en slags Philidor, og det så rimelig godt ud for sort. På et tidspunkt sad hun med en springer på randen (h5), som ikke så ud til at lave særlig meget. Efter en overseelse endte Nina desværre med at tabe den springer, hvilket afgjorde partiet. Men bortset fra det, har Nina haft en rigtig god turnering og ender med at vinde omkring 16 rating i Elo!

    Klitgaards parti var meget karakteristisk for hans spillestil J - det blev til et meget kompliceret, dynamisk kamp. Thomas fik en rigtig god stilling ud af åbningen og kunne på et tidspunkt have vundet en af sort brikker næsten gratis. I stedet for valgte Thomas at vinde en kvalitet, og partiet fortsatte i mange træk endnu. Det blev til en nervepirrende kamp, men Thomas endte med at vinde til sidst!  

    Poul Erik udspillede sin unge modstander med sort i en lukket Siciliansk. På et tidspunkt blev der afviklet til et slutspil med uligefarvede løbere og tårne, hvor Poul Erik havde en stærk merbonde på e3. På mystisk vis (formodentlig ved en overseelse J) forsvandt bonden kort efter, og spillet blev helt lige.

    Jan tabte et kompliceret parti til Andreas Wiwe. Det var Hollandsk forsvar, hvor Jan spillede en opstilling med løberen på f4. I tidnøden kunne Jan vist have krævet remis pga. trækgentagelse, men det gjorde han ikke, og hans modstander vandt. Alt i alt en trist turnering for Jan, som ellers spillede rigtig godt i mange partier og havde flere gevinststillinger undervejs.

    Johnni begyndte at spille meget mere sikkert efter sin comeback i partiet mod Jacob Carstensen (fra 7. runde). En sikker halv mod Martin Bækgaard i sidste runde!

    Tom spillede en meget stille og rolig opstilling med hvid mod FM Stefan Christensen. Efter en masse manøvrer endte Tom med at tabe en bonde, og slutspillet så meget tabt ud. Alligevel forsøgte Tom alt, hvad han kunne, og efter tårnene blev byttet af, holdt han sammen på et svært slutspil med en bonde mindre, hvor han havde en springer mod løber. Godt reddet.

    Jørn spillede sort mod IM Kristian Kyndel. Han overraskede sin unge modstander med en sjælden åbningsvariant, men der gik altså et eller andet galt med sorts udvikling, og hvid tog hurtigt over. På mirakuløs vis holdte Jørn på stillingen, hvorefter hans modstander begyndte at lave fejl! Jørn fik en rigtig god stilling, men valgte at gå den sikre vej og tog remis.

    Jeg (Igor) havde hvid mod GM Allan Stig Rasmussen. Vi spillede en variant i Benoni, som Allan åbenbart ikke kendte ret meget til. Hvid fik hurtigt en rigtig god stilling, og efter modstanderens fejl vandt jeg en kvalitet (for en bonde). Men da jeg kun skulle bruge en halv til at lave min anden IM-norm, valgte jeg ikke at tage chancer og tilbød remis.  

8. runde, lørdag den 9. marts 2013 - Af Jørn Sloth

Nordre I - Århus/Skolerne   3½-4½
FM Igor Teplyi - Jan Sørensen   1 - 0
FM Jørn Sloth - Karsten Rasmussen   remis
FM Tom Petri - Rasmus Skytte   0 - 1
FM Johnni Veng - Tobias Bent Christensen   remis
Jan S Christensen - Finn Pedersen   0 - 1
Poul Erik Nielsen - Thomas Ochsner   remis
Thomas Klitgaard - John Rendbo   0 - 1
WIM Nina Høiberg - Kresten S Hagen   1 - 0

Nyt håb! Smalt nederlag mod Århus/Skolerne

    Vi tog til den afsluttende dobbeltrunde i ligaen – afviklet som et samlet stævne på Hotel Scandic Odense - som næsten sikre nedrykkere. Meget skulle gå vores vej, hvis vi skulle smutte fra 9. pladsen og i sikker havn som nr. 8! Problemerne: Vores modstandere var to af topholdene, først Århus/Skolerne og så søndag Jetsmark. Derimod kunne vores to konkurrenter i de nedre regioner, Øbro og BMS, se frem til en søndag med gode chancer for en del point – de skulle møde hinanden.
Måske var det de gode spilleforhold – god plads, livetransmission af alle partier, gratis kaffe med mere – der gav Nordrekæmperne nye kræfter. Vores 3½ point til slut mod Århus/Skolerne var faktisk i underkanten. Men nok til at overnatte på en ganske vist skrøbelig 8. plads, et halvt point foran BMS og 3 p. foran Øbro. Samtidig gjorde vores gode indsats gulddrømmene hos Århus/Skolerne mere tvivlsomme; i hvert fald måtte de (midlertidigt?) aflevere 1. pladsen til de raske drenge fra Skanderborg.

    En nærmere gennemgang af kampen kommer meget snart i NordreNyt. Men dagens Nordre-helt var Igor, der med en flot sejr over Jan Sørensen, endda som sort i en Najdorf/Drage sicilianer, lagde grunden til Igors IM-resultat nr. 2. Nina stod for vores anden gevinst. Indrømmet, lidt heldigt! Med tårn mod løber og springer (og yderligere et tårn på hver side plus nogle bønder) kæmpede hun egentlig for remis; men så i træk 40 fangede hun uventet den sorte krikke i en binding, fedt! Vores remisser var alle i overkanten, vist især Poul Eriks. Og så synes jeg Jan spillede rigtigt god som sort mod Finn Pedersen – til et vist tidspunkt, forstås! Et yderligere ettal her, i stedet for det nul det nu blev til, ville ikke have været uretfærdigt.

 

7. runde, søndag den 17. februar 2013 - Af Tom Petri

Brønshøj I - Nordre I   5-3
Tiger Hillarp - FM Igor Teplyi   remis
Carsten Høi - FM Jørn Sloth   1 - 0

Kim Pilgaard

- FM Tom Petri   remis
Jacob Carstensen  - Johnni Veng   0 - 1

Roland Greger

- Poul Erik Nielsen   remis
Jakob Aabling-Thomsen - Thomas Klitgaard   remis
Nicolaj Palm - WIM Nina Høiberg   1 - 0
Morten L Ligaard - Per Holst   1 - 0

    Enkeltrunder på Sjælland er en af de ting der følger med, når man spiller i skakligaen. Jeg har opgivet at forstå, hvorfor programmet ikke kan laves uden disse, når seks af kampene afvikles i dobbeltrunder, men det kan åbenbart ikke lade sig gøre!

    Men når det nu skal være, så kan man lige så godt få sig en hyggelig tur ud af det, og på det punkt er vi bestemt ikke noget bundhold. Det var dog et noget decimeret Nordre mandskab, der mødtes tidligt søndag morgen på banegården. Igor var taget i forvejen, Sloth stødte først til i København, og Klitgaard var der bare ikke. Alligevel blev vi et selskab på seks mand, da Peter Heine forudseende havde sat sig på Klitgaards plads. Thomas fandt vi ud af senere havde sovet over sig og sad i et tog en halv time bagud.

    Nå, vi nåede til København, og Sloth stødte til (og Heine forlod os – det ville ellers have været en velkommen forstærkning!) Efter en lidet inspirerende bustur gennem København nåede vi også det ganske udmærkede spillested i Brønshøj.

 

                 

Carsten P til venstre skyder kampen i gang ............. og knap en halv time senere dukker minsandten også Klitgaard op!

   Først færdig var Per Holst, der var trådt til i stedet for den ferieramte Jan C. Per gik helt galt i en Englænder, og blev sidst set nær Marseille mumlende noget om fremmedlegionen. 0-1

   Igor mødte sin tredje GM i streg – denne gang var det den svenske Tiger, som vi erfarede i toget - via facebook og Peter Heine - at han søndag aften var ”...netop hjemvendt fra Argentina og fuld af energi!” Men det var Igor åbenbart også. Det blev en Bogoinder, hvor Igor gav en bonde for noget aktivt spil. Da den blev vundet tilbage, blev der taget remis i en skæv stilling, hvor Igor formentlig har de bedste chancer i form af et godt løberpar og lidt mere aktivitet. ½-1½

   Dagens højdepunkt stod Johnni for, da han stod for dagens eneste Nordresejr. Godt nok dummede modstanderen sig voldsomt til sidst, men Johhni havde relativt nemt udlignet i en Kongeinder og havde i det hele taget vist væsentlig bedre takter end længe. 1½-1½

   Poul Erik sad med en kompliceret Englænder mod Roland Greger. Jeg kunne meget godt lide PE’s stilling, men en masse forviklinger mundede ud i, at han måtte give en kvalitet for en bonde. Der var dog masser af modspil med en stærk løber, og efter at have hentet en bonde mere, tog de remis 2-2.

   Det så længe ud som om Sloth holdt balancen med de sorte mod GM Høi, men i overgangen til slutspillet fik Høi lidt, og selv om der stadig var remischancer, måtte Jørn til sidst ned. 2-3

    Nina lignede en, der var ved at sætte Nikolaj Palm mat, og det var hun måske også, men i tidnøden gik Nina i panik og afviklede til et tårnslutspil der var nemt remis. Nina fandt oven i købet en smart måde at forcere remisen, men en fejlberegning og en skak for meget kostede det halve point. Æv. 2-4

   Formanden spillede (igen) uambitiøst med de hvide og kom under pres. Omkring tidnøden blev der afviklet til et dronningslutspil, der var tæt på bare at tabe automatisk. Der blev dog hevet skjulte ressourcer frem, og pludselig var det ikke så nemt for Pilgaard. Det var nok flere gevinster undervejs, men dronningslutspil er diabolske og Brønshøj-manden løb ind i et ”skaknet”, remis. 2½-4½

   Til sidst sad Klitgaard, hvilet vel var meget rimeligt, eftersom han også var den sidste, der nåede frem. Han endte i samme tårnslutspil som Nina (2 mod 3 på samme fløj) Heller ikke her blev der spillet præcist, og partiet svingede over til Brønshøj et par gange, for til sidst at svinge tilbage igen til remis. Sejt forsvaret af Klitgaard. 3-5

   Et nederlag på 5-3 var faktisk over forventet score, men det sendte os alligevel under stregen, da Nordkalotten underpræsterede mod BMS og tabte. Nu bliver det meget svært i den afsluttende dobbeltrunde, hvor vi mangler Århus/Skolerne og Jetsmark, der begge er medaljekandidater!

 

6. runde, søndag den 27. januar 2013 - Af Johnni Veng

Nordre I - Nordkalotten   2½-5½
FM Igor Teplyi - Johny Hector   remis
FM Jørn Sloth - Stellan Brynell   0 - 1
FM Tom Petri - Kåre Kristensen   0 - 1
Johnni Veng - Esben Hove   0 - 1
Jan S Christensen - Lars Aes Nielsen   remis
Poul Erik Nielsen - Daniel V Pedersen   remis
Thomas Klitgaard - Peter Jakobsen   0 - 1
WIM Nina Høiberg - Esben Eising   1 - 0

   Igor: Sort mod Hector er bestemt ikke nogen nem opgave, men Igor er ikke sådan at skræmme. Partiet blev mildest taget en noget kompliceret affære. Først en noget uortodoks Najdorf med modsatte rokader. Igor ofrer først en centrumsbonde og efterfølgende også damen med en meget skæv materialefordeling til følge. Det ender i et kompliceret slutspil med D+2B vs. T+L+S, dog med 3 fribønder til hvid. Partiet ender remis, og efter en tur i maskinen er det vist Igor, der skal være mest skuffet over det resultat. Håber dog at se partiet kommenteret i klubbladet, for det så sjovt ud!

   Sloth: Spillede mod sorts kongeindiske opstilling meget positionelt. Ikke overraskende selvfølgelig, men altid en fornøjelse for uindviede tosser som mig at følge med, når dem der kan finde ud af det spiller sådan!  Hvid tilbyder i kampen om den eneste åbne linie sort en kvalitet, hvilket han fejlagtigt tager imod. Dog skulle Sloth have slået igen med bonden og frataget sort muligheden for at ofre tilbage. I stedet er det hvid der ender med at blive snydt, ærgerligt.

   Tom: Spiller åbningen lidt passivt og må give løberparret plus et tempo. Ikke så kønt, men dog ingen katastrofe, og formanden får da også langsomt (sådan spiller han jo!) spillet sig tilbage. Efter dameafbytning følger en masse manøvreren rundt med tårne og officerer, normalt ikke noget Tom lader sig snyde i, men han snyder vist sig selv på et tidspunkt og tillader hvid at åbne en linje på kongefløjen. Herefter går det kun én vej, og hvid ser sikker ud.

   Johnni: At tabe er én ting, det har vi alle prøvet. Men at tabe i 15 træk, det havde jeg alligevel aldrig prøvet før i et seriøst parti. Det føjer selvfølgelig kun spot til skade, at jeg havde hvid. Min modstander truede med at spille g4, det troede jeg så, at jeg forhindrede, men ak nej. Stillingen er stadigvæk ganske lige, hvis hvid bider i det sure æble og spiller lidt forsigtigt. I stedet overreagerede jeg for efterfølgende at overse en 2-trækker. Selvtilliden er bestemt ikke i top!

   Jan: Jänish gambit, ikke den store overraskelse. Hvid så ikke helt uforberedt ud, men ender alligevel med at blive snydt til sidst. Kort sagt så havde Jan fordel resten af partiet, nogle gange kæmpe fordel og nogle gange bare en almindelig vindende fordel. Lige indtil det var remis i et tårnslutspil! Super ærgerligt, men nogle gange vil bolden simpelthen ikke ind.

   Nielsen: En rimelig normal englænder, hvor hvid opgiver presset i c-linjen og i stedet bryder med d4. Afbytninger følger og tilbage er kun løbere og tårne. Man skulle ikke tro, at det kunne blive spændende, men sorts løbere peger mod hvids bondeminoritet på dronningfløjen, og Nielsen må give a-bonden for at beholde d-linien. Med et tårn på 7. række er det dog stadig spændende, og Nielsen får lavet en fribonde med sin majoritet på kongefløjen og vinder en kvali. Men en løber og 2 samlede fribønder holder Nielsens konge beskæftiget, og det ender remis til sidst.

   Thomas: spiller Benoni og kommer til at stå lidt klodset med tårn på d8 og springer på e8. Vist ikke helt unormalt i denne sidevariant, men da springeren inden da havde været forbi h5, har det vidst kostet lidt tempi. Thomas får dog svunget damen ud på h5 og vinder smart en bonde på h3. Han vælger dog den forkerte retræte med damen efterfølgende og hvid får stablet et pres mod sorts konge på benene. Thomas bukker desværre under og giver en kvalitet, hvorefter det vidst kun går én vej.

   Nina: Endnu en fortælling om, hvordan Nina lokkede en uskyldig sagesløs stakkel over i et tårnslutspil. Hvis ikke man ved præcist hvordan den slags vindes/holdes remis, anbefales det ikke at gå ud i den slags mod Nina! Ud af en sicilianer opstår en stilling med tårne og løbere til begge parter. Nina kommer på en skovtur med det ene tårn og må give en bonde for at undgå at tabe en kvalitet. Sort vælger dog fejlagtigt at bytte den sidste lette officer af for derefter at besegle sin skæbne i et rent tårnslutspil - ja, slutspillet var med en bonde over til sort, og jo han kunne holde remis flere gange efterfølgende men…

Et særdeles skidt resultat (igen), og nu ser det pludseligt ikke så lyst ud længere. Ganske vidst har vi stadig et ½ point ned til BMS og 1½ til Øbro, men vi mangler nummer 1 og 2 og 4, hvor de begge har et på papiret noget nemmere program, bl.a. med et indbyrdes opgør.

 


5. runde, søndag den 13. januar 2013 - Af Jan Christensen

BMS - Nordre I   4½-3½
IM Jens Kristiansen - FM Igor Teplyi   remis
Dara Akdag - FM Jørn Sloth   1 - 0

Tobias Rostgaard

- FM Tom Petri   1 - 0
Thomas Bach Nielsen  - Jan S Christensen   1 - 0

Martin Haubro

- Poul Erik Nielsen   0 - 1
Sven Pedersen - Thomas Klitgaard   0 - 1
Jacob A Brorsen - WIM Nina Høiberg   0 - 1
Michael E Vesterli - Per Hansen   1 - 0

    Efter den forfærdelige kamp mod SK68 stod BMS på menuen. Da de havde stillet op uden Danielsen og Dara, lignede det den helt rigtig match til revanche. Skønt Dara dukkede op i løbet af lørdag aften, var vi stadig rating favoritter til at vinde med knap 5 point. Kun Igor - Kristiansen og PE – Martin Haubro var helt lige. Efter blot et par timers spil var vi bagud med 0-3 ....

    Igor: Jens Kristiansen havde skiftet Hollandsk ud med kongeindisk og blev presset godt og grundigt. Desværre måtte Igor endnu engang nøjes med en halv efter at have pint veteran-verdensmesteren i mange timer.

    Det er en fornøjelse at spille på hold med Sloth. Modstanderen stilles overfor en hel masse positionelle problemer og må som regel give materiale. Sådan forløb det også mod Dara, men med 37…f6  (rigtigt 37…Se5!)  får vores superveteran  pludselig problemer med felter til springeren og må ned efter yderligere 15 træk.

    Tom får efter en slap åbning problemer med d-bonden, som han aldrig rigtig kommer over. Vores solide formand har haft alt for meget arbejde i den forgangne uge og spillede helt ved siden af normalt niveau i denne weekend.

    Jan. Mit eget parti bør forbigås i tavshed. Godt åbningsspil, efterfølgende angreb, kvalitetsoffer og nu håndledstrækket 29…Tg8 med mat i et par træk. I stedet fandt jeg en fantastisk kombination, der tabte på stedet.

    Poul Erik skulle op mod Martin Haubro. Den unge mand vil meget gerne angribe, så naturligvis byttede PE hurtigt dronningerne. Langsomt blev den hvide stilling bedre og bedre, og i tidnøden fik vor mand lov til at sætte mat. Det så godt ud, men hovedpersonen mente lige efter partiet, at med den hvide konge på c3 ville …b5 have været næsten knusende. Efter 18.Sg5 ser det dog fortsat meget lige ud.

    Thomas kommer godt hjemmefra med sin specialvariant i fransk. Imidlertid er 13…Sb4 sorgløst og giver en masse problemer på de hvide felter. Heldigvis spiller hvid ikke nøjagtigt. Slår han løberen på d6 trækket før og fortsætter med Sh4, ser det rigtig slemt ud på de hvide felter. Nu rider Thomas stormen af, kommer ind i et gunstigt slutspil, skruer op for spillestyrken og vinder elegant.

    Nina kommer godt fra åbningen, og så stiger gevinst chancerne som bekendt enormt. Et tematisk bondeoffer med e6 pakker sort sammen, og lidt senere opstår der noget taktisk på samme felt. Det hele ender med et slutspil med bonde mere, som Nina overbevisende konverterer til et point.

    Per Hansen spiller med masser af selvtillid for tiden. Han udligner let i en ”Bo Jacobsen Benoni”. Optimistisk giver han en kvalitet i træk 15 (…Tb8 ser helt lige ud), og må erkende, at der slet ikke er nok kompensation. Den unge BMS mand spiller resten usvigeligt sikkert.

 En rigtig dårlig weekend for os. Der er dog stadig 2½ ned til nedrykningspladserne, som fortsat indehaves af BMS.

 

4. runde, lørdag den 12. januar 2013 - Af Nina Høiberg

Nordre I - SK 1968 I   2½-5½
FM Igor Teplyi - Arne Matthiesen   remis
FM Jørn Sloth - Lars Hansen   1 - 0
FM Tom Petri - Magnus Lindfeldt   0 - 1
Jan S Christensen - Martin Matthiesen   0 - 1
Poul Erik Nielsen - Poul Rewitz   remis
Thomas Klitgaard - Bjarne Hansen   0 - 1
WIM Nina Høiberg - Pelle Bank   0 - 1
Per Holst - Gunnar Pedersen   remis

    Efter på udturen at ha’ udnævnt weekendens spillested til Danmarks grimmeste skole med Danmarks dårligste borde/stole, så var det noget af en overraskelse at træde ind i spillelokalet på Morten Børup Skolen i Skanderborg. Stort, lyst, perfekt til formålet og med store borde til hvert enkelt parti. Jeg havde lige husket forkert på Morten Børup og Niels Ebbesen, hvor sidstnævnte er manden, der har lagt navn til omtalte grimme skole! Niels Ebbesen levede iflg. Wikipedia i ”den kongeløse tid” – hvilket desværre leder mig naturligt over i beskrivelsen af kampene…

    Igor havde sort i et eller andet engelsk-halløj. For det utrænede positionsøje så det ikke ud som om, nogen af parterne reelt forsøgte at vinde, og der blev da også taget remis efter 20 træk. Selvfølgelig godkendt med sort på bræt 1. En af grundene til, at det (i hvert fald før denne weekend) er gået holdet bedre end ventet og bedre end tidligere år i Ligaen, er netop, at vi ikke længere bliver løbet over ende i toppen.

    Endnu mere medvirkende til dét er faktisk Sloth, der med sejren over Lars kom på 3 af 4. Første gang jeg kom forbi, var stillingen noget Rudbeck-agtig – i hvert fald havde Sloth fået skubbet sin b-bonde helt frem til b5. Aner ikke, hvad åbningen hedder, hvis den hedder noget, men uanset hvordan man stiller sig op, skal man nok ende i noget rod, når Lars sidder på den anden side af brættet. Ret hurtigt kom Sloth foran med en bonde. Jeg kunne ikke gennemskue, om Sloth vandt den, eller Lars overså den, men merbonden blev til to og med diverse tvungne afbytninger blev pointen kørt sikkert hjem.

    Tom valgte med d6 og e5 at tillade hurtig afbytning af dronningerne. Det kan sikkert sagtens spilles. Jeg foretrækker varianten med hvid bonde på c4 frem for Sc3, men det er formentlig en smags sag. Dog synes jeg, Tom ret hurtigt kom til at stå underligt med en svag bonde på g4, og selv om Tom forsøgte at åbne stillingen ved at gi’ en bonde, så kom der aldrig rigtigt bid i modangrebet. Tværtimod var det Tom, der endte med at gå mat.

    Jan tabte – og det undrer mig stadig. Ikke at han tabte til Martin, det kan man let, men jeg havde set stillingen undervejs – Aljechinkanon og angreb; men det virkede åbenbart ikke. I hvert fald endte de i et (for Jan) tabt slutspil. Tingene går ikke Jans vej i år!

    Nielsen mødte Poul Rewitz, og så ved man ligesom, hvad dagen skal gå med! Man skal spille skak - i meget lang tid. Der er ikke noget med korte remiser, og så kan vi hygge os med at se de andre matcher. Er man rigtig uheldig, så spilles der, til der kun er konger tilbage! Det slap Nielsen dog for. De stoppede efter 93 træk, da der var konger + én randbonde tilbage. Godt kæmpet af Nielsen der var ved at blive stresset over den evige tidnød til sidst og derfor valgte at forcere remisen.

    Thomas havde afbud til første dobbeltrunde, og er med dagens nederlag slet ikke kommet på tavlen endnu. Det så ellers lovende ud, synes jeg. Lang rokade og de tunge brikker i stilling ned mod sorts konge. Fremstød med h-bonden. Lige efter bogen. Jeg ved af bitter erfaring, hvordan Bjarne kan sno sig, så jeg kunne kun føle med Thomas, da jeg pludselig så Bjarnes springer på f3 kigge sultent på både en dronning på d2 og en løber på g4…

    Kampen på bræt 7 forstod jeg heller ikke så meget af. Det var uheldigvis min egen! Pelle brugte lang tid i åbningen for at undgå at komme ind i en normal Philidor. Det havde han nu ikke behøvet, for det kender jeg ingenting til. Modsat forsøgte jeg ihærdigt at undgå at komme ind i de normale stillinger i den Tjekkiske åbning, som jeg godt nok kender lidt, men som jeg ikke kan lide. På mystisk vis kom jeg til at stå godt, vandt en bonde, ville underminere en springer i centrum og spillede f7-f5?? Værs’go’ at komme indenfor! Og det lod dronning og springere og tårne sig desværre ikke sige to gange. I desperation byttede jeg dronning og endte i stedet i et tabt slutspil.

     Lukkeloven havde desværre fremtvunget endnu et afbud fra Johnni. Heldigvis har vi indtil flere Per’er, der velvilligt træder til, når vi har brug for hjælp – denne dag Holst. Som jeg forstod det, skulle Holst både ha’ vundet og ha’ tabt – og så endte det retfærdigt nok med en evig skak. Seniorturneringen i Aalborg har været god for Holsts selvtillid, og uanset hvordan det kunne være gået undervejs i partiet, så er remis mod en mand med 200 mere i rating mere end ok.

    Alt i alt er 2½-5½ selvfølgelig ikke godt nok, men vi klarer os stadig fri af nedrykningspladserne – og der er stadig 5 runder at gøre godt med…

 


3. runde, søndag den 2. december 2012 - Af Thomas Klitgaard

Team Nordea Skb. - Nordre I   3½-4½
IM Mads Andersen - FM Igor Teplyi   remis
GM Davor Palo - FM Jørn Sloth   remis

IM Nicolai V Pedersen

- FM Tom Petri   0 - 1
IM Steffen Pedersen  - Jan S Christensen   1 - 0

IM Klaus Berg

- Poul Erik Nielsen   remis
FM Mads Boe - Thomas Klitgaard   1 - 0
Jan Rode Pedersen - WIM Nina Høiberg   0 - 1
Kristian Seegert - Per Hansen   0 - 1

Et godt resultat!

 

                 

Selvom Team Nordea Skanderborg stillede op med 6 titelholdere og Gummi Tarzan, måtte de ned mod Nordre!

Det kan ikke siges på en anden måde, Team Nordea Skb - Nordre 3½ -4½ var et godt resultat! Holdet endte sammenlagt næsten med 2 over det forventede, hvilket vi også fik fejret på båndhørlig vis med spisning bagefter.

Poul Erik spillede en hurtig remis mod Klaus Berg, hvilket vel ikke er helt dårligt (læs det som godt), også selvom at Poul Erik brokkede sig lidt over at han ikke kunne huske teorien. Jeg vurderede at Poul Erik stod lidt bedre til sidst i en temmelig flad stilling, hvor remis nok var det mest sandsynlige resultat.

Efter at Poul Erik var færdig med sit parti, gik jeg lidt rundt og kigge på stillingerne: Igor stod lidt bedre i en ”simpel” stilling mod Mads Andersen. Jørn Sloth havde givet Davor Palo en dobbeltbonde, som Davor måske/ måske ikke havde spil for. Tom Petri stod bundsolidt mod Nicolai Pedersen, som han havde tænkt sig at kede ihjel! Jan Christensen var kommet ud i noget rod, som jeg ikke kunne overskue mod Steffen Pedersen. Nina spillede en åbning, som jeg kan huske, hun havde spillede mod mig for omkring 8 år siden, så jeg tænkte: ”Det havde hun nok styr på”, og Per Hansen spille dragen mod Kristian Seegert.

Efter denne lille rundtur fordybede jeg mig i min egen stilling, som var eksperiment, jeg også har prøvet i klubturneringen. Imens jeg begyndte at begrave mig selv i et dybere og dybere hul, tikkede pointene ind på kontoen: Sloth spillede remis mod Davor; han skulle efter sigende have stået lidt bedre gennem hele partiet. Igor vandt en kvalitet for en bonde, men på trods af det var stillingen ikke til mere end remis. Jan tabte mod Steffen i et fighter parti, hvor Steffen til sidst fik neutraliseret Jans gode løber. Tom fik snydt sig til Nicolais dronning, hvorefter Nicolai bukkede under. Man må have respekt for den måde Tom spiller praktisk skak på. Jeg tabte til Mads Boe i et parti, hvor jeg vel egentlig ikke lavet store fejl, men hele min taktik var fejlslået. Nina fik forvandlet sit kendskab til åbningen til en vundet stilling, hvor hun gav Jan en chance for at komme tilbage. Den tog han heldigvis ikke, og endnu et point var i hus. Til sidst vandt Per et godt parti. Han havde vist haft en hel del med hjemme fra, og et klassisk kvalitetsoffer førte til et vundet slutspil…

Så vi kunne gå hjem med en 4½-3½ sejr mod et hold, som var spået til at spille om førstepladsen - ikke dårligt! Skakligaen ligner mere og mere en gyser hvor der kun er 4 point mellem det øverste og nederste hold, så intet er sikkert for nogen endnu.

 


2. runde, søndag den 28. oktober 2012 - Af PE Nielsen

K41 I - Nordre I   4½-3½
IM Andreas Skytte - FM Igor Teplyi   remis
FM Sebastian Nilsson - FM Jørn Sloth   remis

IM Bjørn Brinck-Claussen

- FM Tom Petri   0 - 1
FM Flovin Tor Nygaard Næs - FM Johnni Veng   1 - 0

Niels Nørskov Laursen

- Jan S Christensen   remis
Kristen Schmidt - Poul Erik Nielsen   1 - 0
Bo Garner Christensen - WIM Nina Høiberg   0 - 1
Jens Hartung-Nielsen - Per Holst   1 - 0

Efter den minimalistiske sejr i runde 1 skulle vi have 3½ for at opnå de af formanden målsatte 8 points for dobbeltrunden, og således blev det akkurat! Selv var jeg ikke helt enig i denne målsætning, og vi var da også tæt på at få mere ud af det. Efter dobbeltrunden ligger vi lunt (?) lige midt i feltet, men der er kun 3½ fra top til bund, spændende fra 9½ og ned til 6 points.

De to først færdige var bræt 2 og 3, Sloth holdt fint balancen med sort, mens Tom snedigt nappede en bonde fra Brinck'en, som derfor ikke holdt længe!

Jan fik en kanonstart og gik i et klart fordelagtigt slutspil. Han følte sig ikke godt hjemme i den ellers lovende stilling og trak desværre i nødbremsen med et remistilbud. Samtidig sad Nina og åd sig fed i bønder, hele Bo Garners dronningfløj blev pelset, og modangrebet var alt for tyndt. Nina kørte da også sikkert pointet hjem - en sikker sejr, efter at hun havde valgt en hovedvariant i sicilianeren!

Holst blev desværre trykket godt og grundigt sammen af modstanderens centrale brikker, og han måtte til sidst give e7-bonden, hvorefter hvids frie d-bonde var ustoppelig. Igor havde en lille fordel med hvid i Kongeindisk, men Andreas fik et snedigt modangreb ind, hvorefter Igors kongestilling blev smadret, og evig skak derfor umuligt at forhindre.

Men vi var nu oppe på de målsatte 3½ points, "så resten er bare bonus", som Tom fastslog.

Desværre stod både Johnni og jeg betænkeligt. Johnni havde muligvis en chance for at redde sig i tidnøden, men den blev forpasset. Jeg selv kæmpede - desværre ret skidt - i et springerslutspil i underkanten. Jeg fandt ikke de relevante modspil og blev langsomt men sikkert nedspillet.

 

 

1. runde, lørdag den 27. oktober 2012 - Af Per Holst

Nordre I - Øbro   4½-3½
FM Igor Teplyi - Mads S Hansen   remis
FM Jørn Sloth - FM Søren B Hansen   1 - 0
FM Tom Petri - FM Nikolai Skousen   remis
FM Johnni Veng - Dennis Jørgensen   remis
Jan S Christensen - Jacob Kaaber-Hansen   remis
Poul Erik Nielsen - Thomas Schou-Moldt   remis
WIM Nina Høiberg - Carsten Simonsen   remis
Per Holst - Jesper Vej   remis

For rigtig mange år siden (da Sloth spillede 1.bræt) ville vi have set frem til en sæson, hvor vi kunne terrorisere en masse hjælpeløse hold. Sådan er det ikke rigtig mere. At  1. holdet så sjældent har afbud kunne skyldes en pervers trang til at se gode venner lide i timevis, eller at man simpelthen har det sjovt sammen på trods af resultaterne. Jeg tror på sidste mulighed. Klitgaard havde afbud, og man havde skødesløst indkaldt mig som reserve.

Igor havde sort i en siciliansk, hvor hvid havde skubbet en bonde frem til e6. Da Igor havde omringet bonden, havde hvid desværre evig skak.

Det er sikkert kendt, at jeg er en kæmpestor Sloth-fan, så når jeg skriver, at han smækkede den tidligere DSU-formand ud af banen, så tænker I nok, at det bare er den sædvanlige roseprosa; men det er den rene, skære sandhed. Måske antog sort, at Sloth ville spille mere forsigtigt i åbningen, men Sloth spillede stillingen og gik hårdt på. Sort blev blæst væk. Bare jeg kunne spille sådan – bare en gang imellem.

Tom (og hans modstander) spillede en sælsom åbning, som Tom kom ud af med en bonde for et initiativ, som blev neutraliseret. Tom burde have vundet, men i slutspillet....

Johnni kom hurtigt i problemer med hvid !? Heldigvis tænkte han meget længe og i tidnøden spillede hans modstander en ukorrekt kombination, som gav lige spil. Siden fik Johnni fordel og kunne måske have vundet (iflg. Houdini på min PC). Det indebar imidlertid noget med uendeligt fjerne fribønder til modstanderen, så jeg forstår så udmærket, at Johnni tog trækgentagelse.

Jan tog en hurtig (hurtigere endda end jeg plejer) og frygtelig kedelig remis. Når man (Jan) har sort, så er det ikke så nemt at få partiet ind i de rodede angrebsstillinger, som han spiller virtuost. I stedet spillede hvid hjerteløst Engelsk.

Poul Erik fik ikke rigtig noget ud af sin hvide stilling og måtte forsvare en svag g3-bonde. Hvis han havde været i form, så havde han sikkert haft selvtillid til at ofre en bonde eller lign. og taget initiativet i stedet for at blive pint i mange træk.

Nina kom fint ud af åbningen og fik siden fordel (hvornår har jeg sidst skrevet det ?). Måske var hun ikke grisk nok. I hvert fald endte det i et tårnslutspil, som skulle spilles lidt præcist. Enten lærer hun af erfaringen eller også har hun kigget i en (skak)bog. I hvert fald havde hun stillingen under kontrol og holdt let remis.

Efter at have spillet med i Larsen Mindeturneringen i Aalborg ugen forinden var jeg fuld af selvtillid og gik efter mine forhold hårdt på. På et tidspunkt antog jeg, at stillingen var tæt på vundet, for hvordan i himlens navn skulle sort forsvare en svag bonde på e6, samtidig med at jeg havde 7.række ? Det var frygtelig naivt af mig, forsvaret var meget banalt og kort tid efter var jeg en bonde efter i en meget tabt stilling. Det var på kanten af det rimelige, at jeg fortsatte. Imidlertid spillede min modstander en markant unøjagtighed, som gav en remisstilling. Uanfægtet spillede jeg igen unøjagtigt og på et tidspunkt siger Hoidini mat i 16 træk. Min karma må være god, for modstanderen hjalp mig til en remis. Hvis nogen sidenhen skulle høre mig beklage, at jeg er så uheldig, så husk at sige: ”Husk den gang mod Øbro!”.

Det er det glade vanvid at placere en divi-kamp i en lille by i Nordsjælland, men heldigvis havde jeg alligevel en skæg weekend, fordi jeg spillede på hold med nogle fine mennesker.