Nordre II i 2. Division Gr. 4 - kampreferater


7. runde, søndag den 10. marts 2019 - Af Michael Øe
 

Aars/Nibe - Nordre II   1½ - 6½
Jesper Salomonsen - Michael Øe   0 - 1
Benny Grønhøj - Leif Møller   0 - 1
Mogens Nielsen - Jan Rewitz   0 - 1
Søren grønhøj - Nina Høiberg   1 - 0
Niels Pedersen - Dennis Hemdorff   0 - 1
Søren Thomsen - Benjamin Christensen   0 - 1
Carsten R Espensen - Filip Holm   0 - 1
Henning Larsen - Thomas Overgaard   ½-½

Too little too late – men absolut godkendt 6½-1½ sejr over Aars/Nibe

   Det blev som ventet Skive, der med en 5-3 sejr over et reserveramt hold fra Skørping sikrede sig oprykningen til 1. division. Teoretisk kunne vi have gjort det, men med 5 til Skive var kravet 8-0 mod Aars/Nibe, og den mulighed var tidligt forpasset, da vores reserve Thomas relativt hurtigt tog en remis på 8. brættet. Det blev hævdet, at det var med holdleder Leifs tilladelse?! Da de næste resultater tikkede ind og flere stillinger vendtes til vores fordel, begyndte den kære reserve dog at blive lidt bekymret for sin tidlige pointafgivelse. Kunne han blive den eneste? Og kunne det koste noget?

   Holdleder Leif fik på 2. bræt hurtigt et godt pres, og han stod da også for dagens første gevinst. Jeg selv på 1. brættet og Benjamin – i dagens anledning forfremmet til 6. bræt – fulgte snart efter, men med meget forskellige gevinster. For mit eget vedkommende blev der plukket en bonde på vej ud af åbningen, og en eventuel kompensation forsvandt nærmest omgående. Det endte med et slutspil med 2 merbønder, hvor modparten endog var så flink at tillade dronningafbytning. Lidt hjælp, men det føltes umiddelbart som det mest stilrene, jeg har spillet i denne sæson.

   Benjamin prøvede igen at give os dårlige nerver. Vi er nogen, der mener, at kongen på e7 og dronningen på g8 ikke er en optimal opstilling i et midtspil med alle tunge og en enkelt let tilbage. Stillingen blev dog gradvist bedre, samtidig med modstanderen blev mere og mere frustreret. Til sidst begik han en kæmpe brøler og, hvad der nu var en remisstilling, blev forvandlet til et ettal. Men Benjamin: Trods dine protester kan man altså godt argumentere mod succes!

   Helt så dramatisk var det ikke for Dennis på 5. bræt, selvom han var en kende presset undervejs. Omkring tidkontrollen blev der en farlig fribonde til vor mand, og kombinationen af den og andre små trusler var afgørende. Da Filip så kort efter fik lavet et rigtig smart bondegennembrud i et let fordelagtigt, men temmelig remisagtigt tårnslutspil, stod det nu 5½-½ til os.

   På de sidste to brætter, havde det længe set meget lige nu, men både Jan på 3. bræt og Nina på 4. spillede hårdt efter mere. Jan lignede i høj grad en mand, der havde noget at hævne, og det lykkedes da også at få afviklet til et slutspil med tårn og 4 bønder mod løber og 5. Der var sikkert flere veje til gevinsten, men den i partiet valgte virkede særdeles overbevisende.

   Da Skive heromkring kun førte 4-3 – men med en desværre både klar og nem gevinststilling i det sidste parti, var der et spinkelt håb. Alt kan jo ske i divisionsskak. Nå, Skivemanden vandt, og Nina viste sig derpå som en virkelig god holdkammerat ved at tabe en officer. På den måde slap Thomas for at skulle have det skidt med sin tidlige remis.
Det roste jeg da også Nina meget for på bagsædet på vej hjem, hvilket resulterede i en hård, velplaceret lammer – hvem vidste Nina havde den slags voldelige tendenser i sig? 😊

   Nå, af med smilet, for det blev kun til den pæne 2. plads. Vi prøver igen næste år!

 

6. runde, søndag den 24. februar 2019 - Af Michael Øe
 

Skive I - Nordre II   4½ - 3½
Thomas Thybo - Michael Øe   ½-½
Claes Løfgren - Leif Møller   ½-½
Henrik Smedemark - Jan Rewitz   1 - 0
Lars Schøning - Nina Høiberg   0 - 1
Claus Støvring - Dennis Hemdorff   ½-½
Morten Vigh Fabrin - Lars Noe   1 - 0
Michael Glibstrup - Benjamin Christensen   0 - 1
Per Nielsen - Filip Holm   1 - 0

Sort dag i Skive for 2. holdet – nederlag 4½-3½ og dermed langt fra oprykning

   Ja, der er dage, hvor man er gladere for at skrive referat end andre. Vi tog ellers så forventningsfulde den lange tur til Skive. Kravet før kampen mod førerholdet var klart: Sejr (helst 5-3) og dermed en god chance for at opnå oprykningen i sidste runde.

   Umiddelbart så det rimeligt ud efter et par timers spil. Filip var på 8. brættet ganske vist blevet sendt af banen af sin erfarne modstander, men både Jan på 3. bræt og Benjamin på 7. havde materialefordel – uden man kunne se skyggen af kompensation for modstanderne. Leif på 2. bræt havde en interessant stilling, hvor det bestemt var ham, der havde de dynamiske muligheder.

   Bræt 4-6 med Nina, Dennis og Lars så alle helt lige ud, og dertil kom, at jeg selv på 1. brættet havde overlevet en grim åbning med springermanøvren Sb1-a3-c2-a1! Man husker det gamle mundheld: ”En springer i hjørnet. skal snart få ham mørnet”. Nå, jeg fik da min (lidt heldige) remis.

   Efterhånden som dagen skred frem, så det stadig fornuftigt ud. Leif måtte ganske vist nøjes med remis, men Benjamin fik sit velfortjente ettal. Da Dennis’ parti så endte i den fredelige remis, det hele tiden havde lignet, og Ninas modstander var blevet for overmodig, så hun kunne blive noteret for en sejr, førte vi pludselig 3½-2½. Spørgsmålet var vel bare, om vi måtte nøjes med 4½, eller vi kunne få de håbede 5.

   Tja, det blev ved håbet. I gensidig tidnød lykkedes det desværre Jan fuldstændig at overse modstanderens ret simple mattrussel. Da vores sædvanlige pointmaskine Lars i mellemtiden havde bragt sig i et råddent slutspil med bonde under + kompens til modstanderen, var det pludselig kritisk. Der blev kæmpet hårdt, men vores mand måtte ned, og det blev ved de sølle 3½ point til os.

   Sejren til Skive betyder, at de har 2½ bræt- og 3 matchpoint mere end os før en sidste runde, hvor vi begge møder hold i bunden af tabellen. Da vi hele sæsonen har haft svært ved at opnå de store sejre, er det svært at forestille sig, vi kan hente 3 point mere end et meget stabilt Skive-hold.

  

5. runde, søndag den 27. januar 2019 - Af ......
 

Nordre II - Aalborg II   6 - 2
Jan Rewitz - Alexander eeg Jensen   1 - 0
Nina Høiberg - Bo Torpegaard Jensen   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Thomas Heine Bech   1 - 0
Dennis Hemdorff - Christian V Nielsen   1 - 0
Lars Noe - Thomas Høj Jensen   ½-½
Benjamin Christensen - Martin Møller   1 - 0
Mads Borup - Arne Dan Fjordside   0 - 1
Filip Holm - Frederik B Schweizer   ½-½

....

 

4. runde, søndag den 13. januar 2019 - Af Michael Øe
 

Jetsmark II - Nordre II   4 - 4
Henning Lau Rasmussen - Michael Øe   ½-½
Tommy Nielsen - Leif Møller   1 - 0
Jan Nielsen - Nina Høiberg   ½-½
Tobias B Hoffmann - Peer Ole Pedersen   1 - 0
Lasse Simoni Nielsen - Dennis Hemdorff   ½-½
Lasse Luther - Lars Noe   ½-½
Tommy Clausen - Benjamin Christensen   0 - 1
Steven Vestergaard - Per Oehlerich   0 - 1

Bunden bedst i noget skuffende 4-4 kamp mod Jetsmark 2

    Lad det være sagt med det samme: Vi var lidt mugne over, at Jetsmark havde stillet med et aldeles amputeret hold i 3. runde mod førerhunden Skive. Det hjalp ikke på humøret, at de her i 4. runde mod os mødte i absolut stærkeste opstilling. Faktisk sagde ratingtallene, de skulle være en kende stærkere end os. Det ændrer dog ikke ved, vi følte os lidt skuffede efter det uafgjorte resultat.

    Vore to sejre kom denne gang på de nederste brætter. Per Oehlerich (reserve for en sygdomsramt Filip) plukkede på 8. bræt hurtigt bonden på f2 fra sin skødesløse modstander. Derpå fulgte tæt på 5 timers yderligere kamp, før det hele point kom i hus. Undervejs var der 2 bønder i overskud, men for at give sig selv lidt udfordringer i det kommende tårnslutspil, gav Per den ene gratis tilbage. Tårnslutspil var han dog tydeligvis bedre til end modstanderen.

    På 7. bræt fik Benjamin med en garderet bonde på f6 lov til at spærre modstanderens løber inde på h8. Det tog ham lidt tid først at få stabiliseret og derpå byttet så meget træ, at modstanderen måtte give fortabt, da han reelt set spillede med en officer mindre. For de tilskuende lignede det en ret stilren præstation og god udnyttelse af modstanderens fejl.

    Topscorer Lars på 6. brættet måtte denne gang nøjes med remis. Han blev udsat for en solid Dronninggambit, hvor det var tydeligt, at Jetsmark-manden med de hvide brikker ikke ville risikere noget. Da Lars så heller ikke ville satse hele butikken, blev det hurtigt til en remis.

    Mere gang i den var der i Dennis’ remis på 5. bræt. Dennis sikrede sig en overgang en bonde mere, men det lugtede af en del kompensation for den, og det endte da også med, at Dennis kom under voldsomt pres i tidnøden. Her holdt han dog hovedet koldt i en vanskelig stilling, og dermed kunne de 4 nederste brætter melde succes med hele 3 point, trods ingen af dem var ratingfavoritter!

    På 1. bræt fik jeg selv en gylden chance, da min modstander tidligt spillede et meget provokerende træk. Det lugtede af, der var noget virkelig godt, men trods et pænt tidsforbrug fandt jeg kun en fortsættelse, der gav en mindre, men klar fordel. Efter yderligere et par træk, der var knap så skarpe, tog jeg remis i en stilling, der sikkert stadig var en kende bedre, men ikke nok til, jeg ville fortsætte i min skuffede og desillusionerede tilstand (maskinen fortæller mig, jeg havde en nær vindende fortsættelse allerede i træk 7! Så skulle jeg ”bare” have set det og turdet gå efter det).

    På 2. bræt havde vi i holdleder Leif en endnu større synder. Han kom godt fra åbningen og var med de sorte tydeligvis begyndt at presse sin modstander lidt. Desværre overså han fuldstændig et smart mellemtræk, da han troede, der skulle indkasseres en bonde. De få resterende træk efter den oversete kombination kom kun til at tjene som et forgæves forsøg på at sprælle lidt mere.

    Kampånd manglede der afgjort ikke på de resterende brætter. Nina på 3. bræt (forfremmet i anledning af afbud fra Rewitz) var ikke tilfreds med en remis og gav derfor en kvalitet for at få lidt angrebschancer. Desværre var angrebet ikke så farligt, som man kunne have håbet, og vi skal nok være godt tilfredse med, hun trods alt fik gjort modstanderen så bange, at der blev en remis.

Dagens længste kamp var Peer Oles på 4. bræt. Det lignede total udligning med de sorte efter åbningen, og det blev hurtigt til en noget lukket stilling. En overgang var vi et par stykker, der endog begyndte at tro på mulige angrebschancer til vor mand, men kort efter begyndte det langsomt at gå den anden vej. Det endte med et meget vanskeligt tårnslutspil, hvor Peer Ole kæmpede med næb og kløer for at finde ressourcer og modchancer, der kunne sikre en halv. Belønningen for det hårde slid udeblev, og han måtte give hånd, da klokken havde passeret 17.30.

Den lange tur hjem fra Jetsmark i Benjamins bil var noget mere behagelig for de 2 sejrherrer på forsæderne, end for Peer Ole og jeg selv på bagsædet. Vi torturerede os selv og hinanden med bud på vores missede muligheder i dagens partier. Vi spiller jo absolut for fornøjelsens skyld!

 

3. runde, søndag den 18. november 2018 - Af Lars Noe
 

SK 1968 III - Nordre II   3- 5
Tobias Dreisler - Michael Øe   0 - 1
Steffen Cordes - Leif Møller   0 - 1
Carsten Brølling - Jan Rewitz   0 - 1
Niels M Bøye - Nina Høiberg   ½-½
Anton David - Dennis Hemdorff   ½-½
Morten Dreisler - Lars Noe   0 - 1
Mads M Kjeldsen - Benjamin Christensen   1 - 0
Jacob Bjørnskov - Filip Holm   1 - 0

Smal 5-3 sejr

Vi håbede før kampen på en storsejr, som virkelig kunne bringe os i stilling til en kamp om 1. pladsen, men endnu engang ramte alle ikke dagen, og vi måtte derfor tage til takke med en 5-3 sejr hele 0,84 under forventet. Selvom SK68 havde en del afbud, var deres hold alligevel stærkere end deres standardopstilling målt på gennemsnitlig rating.

Michael, som endnu ikke var helt frisk efter sygdom, prøvede med et hurtigt remistilbud, som dog til vores held blev afslået af Toby Dreisler. Toby spillede herefter ikke helt skarpt, og Michael kunne stille og roligt øge presset, indtil Toby lavede en afgørende fejl i en svær stilling. 1-0

Leif fik en fin fordel med de sorte brikker efter at modstanderen tidligt blottede kongestillingen med et hvidt bondefremstød til g5. Leif fik afviklet til et vundet dobbelt tårnslutspil med en ekstra bonde. Godt kæmpende lykkedes det at føre det til gevinst, selvom fordelen vist var forduftet undervejs i processen. 2-0

Rewitz kom til at stå forrygende efter 1.d4 f5 2. g4 d6 3. Sc3 g6 og fik endnu en pind på tavlen efter blot 20 træk. Om det var stilrent, må han selv afgøre, men dejligt at se kampviljen tilbage efter en lidt sløj sidste sæson. 3-0

Nina spillede et parti, som vist aldrig nåede udover remisgrænsen. Selvom det lignede en død remis, blev alle muligheder dog forsøgt for at skaffe holdet et vigtigt ekstra halvt point. Som sidste færdig måtte Nina dog tage til takke med den halve – selvom dét også kunne være svært for en på dagen svagt hørende Niels Bøye. 3½-½

Dennis med de hvide brikker pressede på, men godt spillende Anton David forsvarede sig godt og holdt stillingen sammen. Godt presset, uden at overspille stillingen. 4-1

Jeg selv fik en lidt heldig gaffel ind som kostede minimum en kvalitet allerede i 12. træk mod en rusten Dreisler senior, som var indkaldt som reserve. Spillet derefter var kun til ære for holdmoralen for de øvrige spillere hos SK68. 5-1

Og så til dagens skuffelser i bunden, hvor jeg før runden havde troet, vi skulle score de sikre point. Benjamin kom dårligt ud af åbningen, fejlede allerede omkring træk 10, hvor han i et forsøg på at holde sammen på stillingen endte med kongen i centrum og afgørende pres fra modstanderen. Der var intet, der holdt stillingen sammen, derefter desværre. 5-2

Filip virkede også stadig lidt mat efter ugens sygdom. Han spillede forkert i åbningen og forsøgte sig desværre med en forkert plan ved at skyde kongebønderne frem. Specielt f5 så forkert ud. Derfra så det ikke ud, som om der var mere at spille om. Ærgerligt efter en ellers god periode med fine resultater. Slutresultatet: 5-3.

Umiddelbart ingen katastrofe for os, idet SK68 også har overpræsteret i de øvrige kampe og lå på siden af os inden dagens opgør. Men desværre viste resultaterne som tikkede ind i gruppen, at det forventede topopgør resulterede i en storsejr på 6-2 til Skive mod et voldsomt afbudsramt hold fra Jetsmark II, som måtte have hele styrkelisten i brug for at stille hold. Nu skal vi spille op til vores allerbedste, for at Skive skal blive truet i oprykningskampen.

 

2. runde, søndag den 18. november 2018 - Af Michael Øe
 

Nordre II - Skørping I   5½- 2½
Michael Øe - Peter Dam Mikkelsen   ½-½
Jan Rewitz - Mark T Jensen   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Jon Johnsen   ½-½
Dennis Hemdorff - Niels Chr Davidsen   ½-½
Lars Noe - Regnar Simonsen   1 - 0
Benjamin Christensen - Jørgen V Schacht   ½-½
Filip Holm - Bo Bøgh Lassen   1 - 0
Per Oehlerich - Søren Hauge   ½-½

Godkendt 5½-2½ sejr

Med to reserver (afbud fra Leif og headhunting af Nina til 1. holdet) kunne man være lidt bekymret for opnåelsen af den pæne sejr, vi helst skulle have over Skørping. Nina havde dog sørget for, vi i stedet kunne stille solidt med Pe(e)r-mændene, og da Skørping samtidig havde afbud fra deres 2. bræt, sagde Dr. Elo lige knap 5½ til os.

Generelt blev det en – nok lige lidt for – fredelig affære på mange brætter. Dagens helte var først Filip, der på 7. brættet havde gang i noget, der lignede spil til ét mål. Der blev først plukket en bonde og derpå kørt stilsikkert hjem. Ingen slinger i valsen denne gang.

Dernæst havde vi dagens helt store oplevelse på 2. brættet, hvor Jan i den grad straffede modstanderens alt for mange dronningetræk i åbningen. Jeg vil ikke røbe alt for meget, da Jan har lovet selv at kommentere partiet til hjemmesiden. Jeg kan bare sige glæd jer 😊

Sidste gevinst var også dagens sidst afgjorte parti. Lars havde på 5. brættet skaffet sig en beskeden, men klar fordel med de sorte brikker, og omkring tidsnøden gik modstanderen lidt i panik med et fejlagtigt kvalitetsoffer. Stillingen var ikke god, men efter kvalitetsofferet var den bare tabt, og Lars rystede ikke på hånden i gevinstførelsen.

De resterende partier var så mere eller mindre interessante remis’er. På hhv. 3. og 4. bræt tog Peer Ole og Dennis begge den forsigtige udvej pga. klart mindre tid end modstanderen. Men hvor Peer Oles tidsforbrug var særdeles faretruende, havde Dennis trods alt nogen tid og en stilling, hvor det kun lignede chancer til ham (sidste gang var vi skuffede over, han overspillede stillingen efter at have afslået remis, denne gang over, han ikke spillede videre – sådan er holdkammerater!).

På 6. bræt havde Benjamin ligeledes en stilling med masser af spil tilbage, og hvor holdkammeraterne gerne havde set ham spille videre og presse hans noget lavere ratede modstander mere, end han valgte at gøre. Objektivt var der dog ingen fordel til Benjamin, da der blev taget remis.

På 8. bræt havde Oehlerich givet 2 lette for tårn, bonde og nogle interessante fuskerchancer, som referenten i hvert fald havde stor tillid til ville få modstanderen til at ryste på hånden. Desværre blev det bare til et slutspil med ovennævnte materialefordeling, hvilket vi nok ikke skal være utilfredse med endte remis.

Dagens klart største tabsmulighed var mit eget på 1. brættet, hvor jeg kom næstbedst ind i midtspillet. Bedste chance var lettende afbytninger og lukning af stillingen. Operationen lykkedes – uden patienten døde – men det skyldes primært, at modstanderen undervejs overså en simpel kombination.

Altså endnu en sejr, men efter to kampe mangler vi stadig at imponere og/eller overpræstere.

  

1. runde, søndag den 28. oktober 2018 - Af Michael Øe
 

Nordre II - Kjellerup I   4½- 3½
Michael Øe - Søren Ladegaard   ½-½
Leif Møller - Erik Nilsson   ½-½
Jan Rewitz - Niels Chr Almtoft   0 - 1
Nina Høiberg - Heinrick D Almind   ½-½
Dennis Hemdorff - Thomas Christensen   0 - 1
Lars Noe - Peter Kock   1 - 0
Benjamin Christensen - Frank G Petersen   1 - 0
Filip Holm - Jacob K Nielsen   1 - 0

Skuffende 4½-3½ sejr over Kjellerup

   Med en samlet forventet score tæt på 5 og en klar overbevisning om indtil flere underratede spillere på holdet, havde holdleder Leif op til kampen spået klar sejr. Holdlederen gik forrest ved på 2. brættet med de hvide brikker at give sin underratede modstander en meget hurtig afvikling og remis. Lidt senere spillede jeg så på 1. brættet en taktisk klog og velovervejet remis mod min højere ratede modstander. Vi er åbenbart blevet for gamle til at magte mere!

    Derefter gik det helt efter planen, da der løb gevinster ind på de 3 nederste brætter. Man kan endog argumentere for, at Filip på 8. vandt hele to gange! Efter ret let at have plukket en bonde fra modstanderen kom der nemlig grus i maskineriet. Gevinstføringen i 2. omgang var dog ganske anderledes overbevisende, og vi kommer ind til afslutningen efter træk 36:

37. Sh5+ Kg6? 37...Kf7 er selvfølgelig bedre, men man skal vist være en computer for at holde det med den lamme løber på a7 38. e5! Kxh5(?) 39. exd6 Lb8 40. d7 Lc7 41. Sf3 Kg6 42. Se5+ Overrasket modstander! 42...Kf6 43. Sc6
Her lavede modstanderen så ulovligt træk, og da Filip gjorde ham opmærksom på det, opgav han det håbløse slutspil med en officer for lidt.

Benjamin gav os en gyser på 7. brættet, da han tidligt måtte flytte kongen til f8 og senere g8 med åben f-linje og tårnet låst på h8. Positivt var dog, at modstanderen havde givet en officer for angrebet, og selvom det så farligt ud, og holdkammeraternes nerver blev sat noget på prøve, parerede Benjamin roligt truslerne. I begyndende tidnød fik han sig ikke alene befriet, men også flået modstanderens kongestilling. Jeg ved ikke, om Benjamin kan overtales til at kommentere, og overbevise os om, at de dårlige nerver undervejs var aldeles unødvendige?

Set fra sidelinjen virkede Lars’ sejr på 6. bræt særdeles overbevisende, og han blev kraftigt opfordret til at kommentere sit parti, selvom det ville afsløre, der var slanger i Paradiset. Tidligt i partiet have Lars sikret sig, han var den eneste med brikker i centrum, og set fra tilskuerpladserne også fuld kontrol med felterne. Sejren blev så kørt hjem i modstanderens tidnød.

Med to remiser i toppen og 3 sejre i bunden, hvad kunne så gå galt? Ja, nærmest alt andet! Dennis havde på 5. bræt en spændende stilling, hvor han forståeligt nok valgte at afslå et remistilbud. Desværre gik han helt i baglås og mistede indtil flere bønder uden håndgribeligt modspil. Det skal ikke her gengives, hvad Dennis gik ud og kaldte sig selv, inden han faldt så meget til ro, at der kunne analyseres!

Nina diskede på 4. bræt op med et åbningsspil, hvor kreativt må være det mest positive ord, der kan fremføres. Heldigvis overlevede hun kreationen, og plukkede i midtspillet en bonde fra modstanderen. Desværre kom der også ulige farvede løbere og for mange afbytninger i kølvandet på bondegevinsten, så trods hård kamp måtte hun tage til takke med remis.

Sidst havde vi store forhåbninger til Jan på bræt 3. Det var sikkert en stilling, hvor maskinerne ville give plus til modstanderen, men Jan havde angrebschancer, og jeg har i hvert fald selv prøvet at tabe til ham i en bedre stilling end den, modstanderen havde, så mine sparepenge var på Rewitz. Uheldigvis var tidsforbruget voldsomt (det er svært, når man sidder ved siden af Nina, og også skal anvende noget af sin tid til at følge hendes åbningsspil 😊), og i tidnøden var det Jan, der bukkede – en hel dronning og dermed selvfølgelig også kongeriget.

Så sejr, men følelsen af et halvt nederlag.