Nordre I i Xtracon Skakligaen - kampreferater


3. runde, søndag den 1. december 2019 - Af Tom Petri
 

Nordre I - Brønshøj I   3½ 4½ 
Martin Bækgaard - Tiger Hillarp-Persson   0 - 1
Tom Petri - Aref Vasli   ½ - ½
Jørn Sloth - Carsten Høi   ½ - ½
Johnni Veng - Kim Pilgaard   0 - 1
Jan Christensen - Jakob Aabling-Thomsen   ½ - ½
Thomas Klitgaard - Nikolaj Palm   ½ - ½
Per Holst - Niels Nørskov Laursen   1 - 0
Nina Høiberg - Henrik Holmsgaard   ½ - ½

Stolpe ud   

   Skakligaen starter kompakt i år, og efter en hård dobbeltrunde sidste weekend i Køge skulle vi på den igen. Denne gang hjemme mod Brønshøj og uden afbud, og det var måske medvirkende til, at vi leverede en god præstation.

   Bækgaards sæsondebut blev desværre en kort affære. Der var vel en lille fordel til stormesteren efter åbningen, men med en fingerfejl i træk 15 fik Martin overbelastet sin dronning. En taktisk finesse kostede en bonde og en stilling. Det gør man ikke ustraffet mod en Tiger - heller ikke selv om den er svensk. 0-1

   Ad omveje endte Sloth med sort i Panov varianten i Caro-Kann. Høi forsøgte at lægge pres på kongen, men det så ud som om Jørn neutaliserede det relativt nemt. ½-½-1½

   Holst havde også sæsondebut efter vi havde sendt ham på træningslejr i Rumænien (senior-VM). Det blev anderledes succesfuldt med sort i en franskmand. Personligt forstod jeg ikke, hvorfor hvid så hurtigt ville af med sin hvidfeltede løber og påtage sig en svag e5-bonde. I hvert fald fik Holst hurtigt overtaget, og det lignede et godt parti fra Per. 1½-1½.

   Efter at have mødt et snit på ca. 2600 i sidste weekend sad jeg (Tom) nu over for mere menneskelig modstand i form af fremstormende Aref Vasli, der sikkert snart bliver IM. Et par unøjagtigheder og generelt uambitiøst spil fra min side gav ham en smule pres, men jeg fik stabiliseret og der blev taget remis. 2-2.

   Johnni ofrede tidligt en bonde i dronningindisk, og det så stærkt ud. Det lykkedes dog for Pilgaard at holde sammen på det, efter at Johnni ikke fandt det bedste - der var for mange muligheder, der så gode ud. Desværre fusede initiativet ud, og der manglede et par bønder. Ærgerligt efter et rigtig fint partioplæg. 2-3

   Klitgaard fik det sædvanlige minoritetsangreb og initiativ i afbytningsvarianten i dronninggambit. Det har Palm dog prøvet før og tillod ikke Thomas at trænge afgørende igennem. 2½-3½

   Nina tabte ret hurtigt en bonde efter åbningen, efter at have afveget de mest trådte stier i Siciliansk. Så må man jo spille med de brikker der er tilbage, og da Nina i det efterfølgende D+L mod D+S fik skubbet sin a-bonde langt frem, blev den en trussel, der tvang Brønshøj-manden til at nøjes med en halv. Godt kæmpet! 3-4

   Sidste mand tilbage var Jan, der sammen med Holst stod for dagens bedste præstation. Desværre med en ærgerlig afslutning. Det lignede længe en meget sikker udspilning af den hvide mand i en englænder. Lidt skuffende endte det "kun" med LL+3 mod L+4 med alle bønder på samme fløj. Det bør vinde, men er ikke så nemt, som man kunne tro, og Aabling skal også have kredit for at finde en næsten studieagtig remis til sidst. 3½-4½

  Stillingen efter Jans 40...Kf6. Hvordan vinder sort, har vi en slutspilsekspert derude??

   Alt i alt et fin resultat godt en halv over den forventede score, men ½ eller 1 point mere ville ikke have været urimeligt at dømme efter spil og chancer. Positivt er det også, at vi overhalede BMS, og nu kan overvintre som nummer 9. Negativt er det desværre, at der ikke umiddelbart ser ud til at være andre nedrykningskandidater end netop os og BMS. I hvert fald ikke efter Øbros fine sæsonstart med storsejr over BMS, og 3 point mod et noget svagere Køge-hold end det vi stod over for. Det ene halve point kom endda efter at Køge havde stillet ulovligt op og byttet om på to spillere. Bevares - den slags sker jo. Dog typisk i B-rækken.

 

2. runde, søndag den 24. november 2019 - Af Tom Petri
 

Hillerød I - Nordre I   5½ - 2½
Sune Berg Hansen - Tom Petri   ½-½
Lars Schandorff - Jørn Sloth   ½-½
Nikolaj Borge - Johnni Veng   1 - 0
Steffen Pedersen - Jan Christensen   1 - 0
Tim Jaksland - Thomas Klitgaard   ½-½
Jens Østergaard - Nina Høiberg   1 - 0
Jan Nordenbæk - Jens Abildlund   ½-½
Lars K Nilsson - Jan Rewitz   ½-½

Ikke helt tilfredsstillende, men ...!

   For nogle år siden var Hillerød et hold, vi kunne sammenligne os med. Siden da har de oprustet, så de nu sidder med 2xGM og 2xIM på de fire første brætter. I samme periode har vi jo desværre mistet et par spillere, så igen var vi underdogs. Dog ikke i en grad, så der ikke kunne komme en spændende kamp ud af det. Især de fire nederste brætter var ret jævnbyrdige, på trods af a vi havde to afbud.

   Først færdig var Abildlund, vores lokale reserve, der modtog et tidligt remistilbud fra Nordenbæk i en stilling med ret lige chancer. Den næste var Rewitz, der i det jeg kalder for ”Esbjerg-skandinavisk” fik neutraliseret hvids initiativ og sad tilbage med en bedre struktur, men uden en klar plan for at komme videre. Her konstaterede jeg tørt, at vi måske kun skulle stille med reserver fremadrettet, da de to point de havde hentet denne weekend var alt, hvad holdet på dette tidspunkt havde samlet sammen. Tak for indsatsen! 1-1

   Thomas sad med hvid i en Trompowski mod solide Jaksland. Johnni påstår altid, at man kan kende en Tromp på at brikkerne altid står forkert. Alligevel kunne jeg bedst lide Thomas' stilling, men simpelt var det ikke, og i træk 12 blev der røget pibe på Hillerød-mandens opfordring. 1½-1½

   Nina havde sort i sin gammelinder ”for så står man jo ikke til tab efter træk 3”. Hun fik nok spillet lidt for aktivt på dronningefløjen og stillingen så lidt løs ud, men det er set værre. Desværre røg hun efter en slagudveksling i en usædvanlig gaffel efter Db8 med trussel på Lc8 og Se5. 1½-2½.

   Jan spillede Blumenfeld-gambit og han kender sine åbninger. Efter 17.Lf5 kunne vores mand vist have fået klar fordel med den kølige dobbelttrussel 17...Db7! Som det kom, så det meget uklart ud med et imponerende centrum til Jan, som var under beskydning. Desværre faldt det sammen og dermed også stillingen. 1½-3½.

   Sloth opgav rokaden for at få byttet damer i træk 8 i en englænder. Det havde han heldigvis kigget på for 40 år siden, så på trods af at Schandorff vanen tro forsøgte at presse alt hvad han kunne ud af en minimal fordel, så holdt vores mand tungen lige i munden, og det var nok i virkeligheden GM'eren, der skulle passe mest på til sidst. 2-4.

   Johnni spillede en slags lukket Siciliansk (3.d3) og jeg synes egentlig han kom til at stå fint. Sort fik dog lidt terræn på damefløjen og især et godt springerfelt på c5 samtidig med, at det var svært at finde en aktiv plan med hvid. Johnni fik aldrig løst problemet på dronningfløjen, og op imod tidnøden kostede b-bonden en officer. 2-5.

   Tilbage sad jeg selv mod GM Sune. Efter faktisk at have spillet overraskende godt de første 22 træk bliver jeg – i begyndende tidnød – bange og forsøger at forfladige stillingen med 23.Sxc6. Komplikationerne efter 23.Dd6, eller måske endnu bedre 23.Sd6, er fine for mig. I stedet bliver min a-bonde svag, og jeg vælger at give et par bønder for lidt modspil. Heldigvis er Sune også i tidnød og vælger at give bønderne tilbage for et angreb, der akkurat ikke vinder. Op mod træk 40 ofrer han en officer for 2-3 bønder, og hvis han fik et tempo mere, ville jeg få en hel flok bønder i hovedet på min ødelagte kongestilling. Heldigvis har jeg trusler mod hans konge, så han er nødt til at tage evig skak. 2½-5½.

   Et resultat vi ikke kan være helt tilfreds med, men jeg synes faktisk, der var lovende takter, og først og fremmest havde vi en god tur. Her spiller Rewitz en stor rolle – ikke bare fordi han hentede 1½ point, men især fordi hans minibus tog toppen af det transporthelvede, vi er vant til, når vi spiller på Sjælland. Næste gang (allerede på søndag) venter Brønshøj. De er også gode, men ikke gode nok til at tage modet fra os - det er der ingen der er!

 

1. runde, søndag den 23. november 2019 - Af Tom Petri
 

Nordre I - Køge I   1 - 7
Tom Petri - Jon L N Hammer   0 - 1
Jørn Sloth - Tamas Banusz   0 - 1
Johnni Veng - Deep Sengupta   0 - 1
Jan Christensen - Johan Salomon   0 - 1
Thomas Klitgaard - Henrik Danielsen   0 - 1
Nina Høiberg - Axel Smith   0 - 1
Jens Abildlund - Martin Percivaldi   0 - 1
Jan Rewitz - Mikkel D Antonsen   1 - 0

Vi vandt 1-7! - Hvad er holdskak?   

   Holdet fra Køge viste sig som ventet som en stor mundfuld og resultatet på, 1-7 var vel rimelig retvisende for spil og chancer, selvom pointene godt kunne være fordelt anderledes på en anden dag. Man kan læse på Køges hjemmeside, at vi blev nedspillet, og for Tom, Jørn, Johnni, Jan C. og Abildlund er det nok meget præcist, selv om vi naturligvis gjorde vores bedste. 0-5.

   På de sidste tre brætter var der dog lyspunkter. Nina vandt en bonde i åbningen og stod nok bedst, selvom modstanderen havde et stærkt løberpar. Mod så stærk modstand skal der dog ikke mange unøjagtigheder til, og den svenske GM fik gang i sine brikker, og Nina måtte ned. 0-6.

   Thomas stod også bedst – endda langt ind i partiet - med et stærkt løberpar til gengæld for en ødelagt struktur på kongefløjen. Han vurderede nok lidt forkert og gav den ene løber for at vinde en bonde, der viste sig ikke at være så vigtig. Selv derefter ser det ud til, at remissen er inden for rækkevidde. Men igen – mod stormestre skal man spille præcist - og (islandske) Danielsen, der er meget stærk i slutspillet, skulle ikke have mere end en chance, før han kunne sætte Thomas under pres og hente pointet. 0-7.

   Tilbage sad vores chauffør, Rewitz, på bræt 8 med noget der lignede et håbløst slutspil. Partioplægget var ellers fint med et positionelt bondeoffer, der ødelagde Antonsens struktur, men vores mand fór vild i forviklingerne og endte altså i et skidt slutspil, og holdlederen/referenten må med skam erkende, at han var klar til at kaste håndklædet hvis ellers han måtte. Det var dagens største fejlvurdering, for Rewitz bed sig fast i bordkanten og gjorde det svært for Antonsen, der måske mere eller mindre havde noteret 8-0 sejren i baghovedet. Fra at være nede med to bønder (T+L+3 mod (T+S+5) fik Jan ligeså stille omringet og elimineret adskillige af modstanderens bønder så -2 blev til +2! Undervejs skulle Køgemanden nok have trukket i nødbremsen, for da han fik gevinststillingen tog vores chauffør den lige vej til målet. 1-7.

   Tilbage til overskriften for hvordan kan man vinde 1-7, og hvad har det at gøre med hvad holdskak er. Det første er meget nemt. 0-8 var ikke urealistisk inden kampen og undervejs endda endnu mere sandsynligt, og det var helt sikkert os, der gik mest tilfredse fra spillestedet. Det andet er lidt sværere at forklare uden måske at pege fingre af modstanderholdet, og det er bestemt ikke intentionen. De har nok bare en anden tilgang til det end vi har. I Nordre handler det i høj grad lige så meget om, hvad der foregår uden for brættet, og det blev egentlig godt illustreret søndag morgen på hotellet, hvor Nordrefolkene som sædvanlig spiste sammen og snakken gik lystigt. Flere af Køgespillerne boede også på hotellet og spiste også morgenmad; typisk hver for sig, og så kunne man jo samtidig også lige klare nogle forberedelser med en bærbar computer foran sig. Det ene er såmænd ikke mere rigtigt end det andet, men bytte det vil jeg ikke.