Nordre I i Xtracon Skakligaen - kampreferater


Den afsluttende dobbeltrunde:

 

9. runde, søndag den 6. september 2020 - Af Tom Petri
 

BMS - Nordre I   4½ - 3½
Mikkl Manosri Jakobsen - Martin Bækgaard   0 - 1
Martin Haubro - Tom Petri   1 - 0
Bjarke Sahl - Jørn Sloth   ½-½
Michael Vesterli - Jan Christensen   0 - 1
Kristian Seegert - Thomas Klitgaard   1 - 0
Dara Sevkan Akdag - Per Holst   1 - 0
Jacob Abildlund Brorsen - Nina Høiberg   0 - 1
Thomas Bach Nielsen - Jan Rewitz   1 - 0

Bundstrid

   BMS var også så godt som rykket ned inden sidste runde, så for begge hold var der ikke rigtig noget at spille om. Undtagen for Martins modstander, der med remis kunne score en IM-norm.

   1: Der kom da også et meget hurtigt remistilbud til Martin, men det var vores mand ikke interesseret i. De unge mennesker må spille sig til deres normer. Martin rodede det godt og grundigt sammen og ofrede en officer. Om det var godt var vist tvivlsomt, men pludselig overså Mikkel en kombination, der kostede damen.

   2: Jeg kom igen lidt passivt fra åbningen mod en godt forberedt Haubro, men fik igen holdt sammen på det og troede en overgang, jeg skulle spille på gevinst. I stedet var jeg tilfreds med, at han intet kunne foretage sig, indtil han truede udækkelig mat i én. Dumt nederlag.

   3: Jørn stod vist godt efter en af sine specialvarianter (dobbelt fianchetto de første fire træk med hvid). Så blev det vist lidt lunkent, og så blev det remis.

   4: Jan C spillede en Volga og undveg sin hovedvariant og var ikke tilfreds. Han fik dog rodet det godt sammen og fik giftigt spil, vandt en officer for et par  farlige fribønder, og modstanderen gav op, da han ikke kunne se en smart ressource i en ellers håbløs stilling.

   5: Klitgaards hvide hollænder så ikke overbevisende ud, og det gik også hurtigt galt i f-linjen efter et par smarte pointer fra Seegert.

   6: Holst havde en skidt weekend under sit sædvanlige niveau. Tabte en bonde i åbningen, men fik senere gang i nogle giftige springere og fik bonden igen. Da han forspiste sig på endnu én, gik han desværre lige ind i en simpel kombi, der kostede en officer.

   7: Nina kan sine åbninger!!! Fik fint spil med hvid i Skotsk, vandt en bonde og kørte slutspillet sikkert hjem.

   8: Vi er vandt til at vores superreserve scorer point, men det var vist ikke rigtig tæt på denne gang. I en h3-kongeinder så det ud til, at hvid spillede et mønsterparti, og Jan fik ikke sine sidste brikker ud, før hans kongestilling var sprængt åben.


    Et nederlag på 3½-4½ men vi var tæt på uafgjort, og Nina og Jan fik sæsonens første sejre.

 

8. runde, søndag den 5. september 2020 - Af Tom Petri
 

Nordre I - Nordkalotten   2½ - 5½ 
Martin Bækgaard - Jonny Hector   0 - 1
Tom Petri - Christian Jepson   ½ - ½
Jørn Sloth - Stellan Brynell   0 - 1
Jan Christensen - Esben Kjems Hove   0 - 1
Thomas Klitgaard - Jacob Sylvan   ½ - ½
Per Holst - Kåre Hove Kristensen   0 - 1
Nina Høiberg - Peter Jakobsen   ½ - ½
Jan Rewitz - Lars Aaes Nielsen   1 - 0

Svenskerklø

   Vi har det næsten altid svært mod Nordkalotten – de har typisk et par stærke svenskere i toppen og denne gang hele tre. Havde det ikke været for vores superreserve, havde det set rigtig grimt ud.

   8: Og lad os bare starte med Rewitz. Lars Aaes spillede en af sine specialvarianter med et hurtigt ...Dh4. Det imponerede ikke Rewitz, og da Aaes fik spillet lidt unøjagtigt, gik det stærkt, og Jans brikker kom væltende ind i den underudviklede sorte stilling. 20 træk og det var slut!

   1: Martin har haft en god sæson, men var ikke særligt optimistisk med sort mod stærke Hector. Han slap nu OK fra en skotsk åbning, men Hector fik et vist pres, og det endte i et svært D+T slutspil, hvor vores mand måtte ned.

   7: Nina smed alle brikkerne i hovedet på sin modstander, og jeg troede egentlig hun havde fat, men han hold godt sammen på det, og Nina ofrede en officer for evig skak.

   2: Jeg spillede lidt mærkeligt i åbningen for at få byttet hans sortfeltede løber, men fik holdt godt sammen på det – i træk 40 gik han ind i samme stilling for tredje gang uden at være klar over det, og selv om jeg egentlig ikke var bange for at tabe stillingen, tog jeg remissen.

   4: Jan C så ud til at gå til modstanderen, og det så lovende ud, men han fik spillet det upræcist, og så var der farligt modangreb. ÆV ...

   5: I Klitgaards blev der hurtigt byttet en masse brikker, og de styrede mod et uligefarvet løberslutspil. Hvordan vores mand mistede en bonde i processen opdagede jeg aldrig, men det var ikke nok til at komme over remisgrænsen.

   6: Holst så ud til at slippe rimeligt fra åbningen, men Kåre er en stærk spiller og fik sat godt pres på, så det langsomt så værre og værre ud. Den slags får jo heldigvis en ende. Ikke en lykkelig en, men stadig ....

   3: Sloth sad med sort mod den stærke svenske GM Brynell. En dårligere struktur efter åbningen mundede ud i et tårnslutspil med bonde for lidt. Det er ikke altid alvorligt, men her var det, og Jørn måtte som sidste mand kapitulere til et 2½-5½ nederlag.

 

7. runde, søndag den 24. februar 2020 - Af Tom Petri
 

Øbro I - Nordre I   6 - 2
Javier M Hartado - Martin Bækgaard   0 - 1
Viktor Haarmark Nielsen - Tom Petri   1 - 0
Mads Smith Hansen - Jørn Sloth   1 - 0
Casper Dahl Rasmussen - Johnni Veng   1 - 0
Søren Bech Hansen - Jan Christensen   ½-½
Karsten Larsen - Thomas Klitgaard   1 - 0
Carsten Simonsen - Per Holst   ½-½
Thomas Schou-Moldt - Nina Høiberg   1 - 0

En flok gamle mænd ...


   ... var den karakteristik man kan læse af vores hold i Øbros referat på deres FaceBook side. Det vil vi egentlig godt have os frabedt - især Nina. Andetsteds kan man læse, vi var blevet fejet af banen, og det er nu også en tilsnigelse. Bortset fra resultatet var det faktisk en meget lige kamp, hvor Øbros større kampgejst og motivation kombineret med tilfældigheder og måske lidt rejsetræthed desværre gjorde resultatet ensidigt.
 
   Bækgaards så hurtigt kompliceret ud og bølgede frem og tilbage. I tidnøden kunne Martin vist have tabt i ét træk, men han havde også selv gevinster undervejs. Det endte med et klassisk tårnslutspil, hvor Martin havde en ekstra bonde på dronningfløjen. Om det kunne holdes remis er uklart, men det er ikke noget, der er sjovt at have mod vores førstebræt, der med en sejr kom på 50% og har gang i en god sæson.
 
   Jeg spillede - formentlig til modstanderens overraskelse Caro-Kann og fik hurtigt overtaget i den gamle Larsen-variant. Jeg var dog underligt træt umotiveret og tilbød tidligt remis, hvilket modigt (og klogt) blev afslået. Derefter tillod jeg hvid at konsolidere i stedet for at spille aktivt, og så blev variantens dårligere bondestruktur til sidst afgørende i tidnøden.
 
   Jørn kom lidt under pres i åbningen, men holdt fint sammen på det og endte i et løberslutspil, som jeg tænkte at det holdt Jørn remis 100 gange ud af 100. Desværre var det gang nummer 101 og Jørn fik formentlig fejlagtigt sat nogle af sine bønder på den forkerte farve, hvilket gav hvid chancer, og Jørn måtte ned.
 
   Johnni spillede teori og kom hurtigt foran på klokken (!!!!). Det gik over, da han glemte en afbytning inden et bondefremstød. Det endte også i et klassisk tårnslutspil. Det burde være remis, men er svært i praktisk spil, og også i dette tilfælde sad den forsvarende part over for en ekspert - nemlig Casper Rasmussen.
 
   Jan fik en forrygende stilling mod Hollandsk, men fik også byttet om på to træk og så var det kompliceret. Han holdt dog sammen på det og det endte efter en masse komplikationer i et uligefarvet løberslutspil. Remis.
 
   Thomas' lignede også en remis efter en fredelig London, men også her kiksede vi i et remis løberslutspil, og Thomas måtte som sidste mand kapitulere.

   Holsts kom vist via Grünfeld over i Dronninggambit, og det initiativ han troede han havde, var der ikke, og der blev ret tidligt røget pibe i en flad stilling.
 

   Nina blev for optimistisk i en lige stilling, da modstanderen rokerede langt, og i stedet for at neutralisere modstanderens angreb gik hun selv i gang. Det var - i følge hende selv - dumt, og det gik hurtigt galt.
 
   Generelt en dag hvor alt gik galt, og vi havde det nok på fornemmelsen, da vi umiddelbart efter afgangen fra Århus H bemærkede en flok kinesere passere forbi vore pladser. Så glemte Nina sit halstørklæde i toget, så virkede metroen ikke og tvang os til en lille omvej, og på vejen hjem kulminerede det hele med, at vi måtte stå op en stor del af vejen, da vi ikke nåede vores planlagte afgang.
 
   Men stadig en god dag. Vi fik jo lov til at spille holdskak for Nordre.

 

6. runde, søndag den 26. januar 2020 - Af Nina Høiberg
 

Nordre I - Århus/Skolerne I   3 - 5 
Martin Bækgaard - Jakob Vang Glud   ½ - ½
Tom Petri - Rasmus Skytte   ½ - ½
Jørn Sloth - Jan Sørensen   ½ - ½
Johnni Veng - Uffe Vinther-Schou   0 - 1
Jan Christensen - Erik Søbjerg   ½ - ½
Thomas Klitgaard - Søren Søgaard   ½ - ½
Per Holst - Charles Dumas   0 - 1
Nina Høiberg - John Filip Rendboe   ½ - ½

Isoleret på sidstepladsen

   Så præcist beskrives førsteholdets nuværende placering på DSU’s hjemmeside. Og det er en ringe trøst at kunne tilføje, at sådan burde det faktisk ikke ha’ været efter søndagens match mod Århus/Skolerne! Modstanderne havde to afbud, men med to fuldgode reserver var de stadig favoritter til at vinde matchen, selv om vi stillede op med alle mand. Det begyndte godt. Først kunne vi konstatere, at der kun skulle afvikles én match i lokalet, hvilket gav håb om, der også var lidt ilt tilbage til de sidst færdige. Dertil kom, at de første mange resultater var fine for os.

   Først færdig var Tom. Remis mod Rasmus Skytte efter 10 begivenhedsløse træk. Jørn lod sig friste til at forsøge det samme og tilbød med sort remis efter 12 træk – og Jan Sørensen modstod ikke fristelsen til at tage imod.

   Jan C. spillede som altid, når han kan komme til det, Jänisch gambit mod Spansk. Det har han gjort, så længe jeg kan huske, så man må formode, Jan kender varianterne som sin egen bukselomme – og åbenbart i hvert fald bedre end min gamle Fritz, for ”han” mener, at Jan stod pænt dårligst efter ca. 10 træk! 😉 Søbjerg fulgte dog ikke præcist op, og efter 18 træk var stillingen lige, og også her enedes man om remis.

   Jeg vidste på forhånd, at jeg sandsynligvis skulle møde enten Ochsner, Søbjerg, Søgaard, Dumas, Rendboe eller Skytte Hagen. Det kan man jo ikke forberede sig konkret imod, så da Rendboe, som det blev, havde spillet c5 i første træk, havde jeg kun en svag erindring om, at han normalt spiller en variant, jeg ikke bryder mig om. Jeg afveg mine normale træk og endte i noget, jeg ikke kender planerne i og fik ikke noget som helst ud af åbningen. Jeg forsøgte at sætte liv i stillingen ved at ofre en bonde, men John gav den bare tilbage, byttede et par officerer og tilbød remis.

   På bræt 1 var Martin oppe imod GM Jacob Glud. Med sort holdt Martin balancen gennem hele partiet. Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at en mand med næsten 300 mere i rating ikke vil forsøge at vinde, men Martin kom på det smarte trick at tilbyde remis, hvilket fik Jacob til at tænke så længe, så remis blev fristende også for ham. Så ½-½ efter 30 træk hvor Fritz siger 0.00 og helt lige stilling.

   Så 5 partier afgjort. 2½ point – og i 4 af de 5 kampe havde modstanderne været ratingfavoritter. Det tegnede godt, specielt eftersom de sidste 3 partier lignede ca. 2 point til os. Endelig kunne vi se frem til lidt matchpoint på kontoen!

   Holst spillede samme variant i Fransk, som han gjorde med succes mod Brønshøj. Pers unge modstander havde dog fundet en ret aggressiv måde at stille sig op på mod varianten. Frem med h-bonden mod Pers g6. Det så ret hurtigt ikke så rart ud for sort, og hvid fik da også klar fordel, som han dog ikke udnyttede korrekt. Per fik på et tidspunkt chancen for at lette presset ved at slå den irriterende hvide bonde, der var kommet helt frem på h6, men selv uden det, stod Per ok. Det gik først galt i denne stilling, hvor hvid har spillet f4:

Efter ...gxf4 står sort fint. I stedet spillede Per ...Sc4, hvorefter sorts stilling falder helt sammen. Ærgerligt, når nu Per havde holdt balancen så længe i de komplicerede varianter. Men troen på matchpoint levede stadig, eftersom både Johnni og Thomas stod godt.

   Thomas spiller simpelthen godt for tiden. Åbningsspillet ser ikke ud af så meget. 1.d4 efterfulgt af Lg5 og afbytning på f6, og så tager vi den derfra. Stille og roligt fik Thomas bygget en god stilling op mod Søgaard. Faktisk så god, at Fritz siger +4 her, hvis Thomas spiller det rigtige træk:

Desværre spillede Thomas her Ka1 for at tage brodden af sorts a4, eller for at kunne spille Sa4 til c5. Desværre er det lige en tand for langsomt, og Søgaard når at få dækket sig ind og byttet tårne i g-linjen, og der bliver røget fredspibe kort tid efter. Havde Thomas i stedet spillet Td-e1 med spil mod den svage e-bonde, havde sort næppe klaret sig. Ærgerligt for både Thomas og holdet.

   Nu skulle Johnni så pludselig vinde for at vi kunne få bare et enkelt matchpoint. Johnni får gode stillinger, men mangler lige nu heldet til at følge dem til dørs. Desværre også denne gang. F.eks. har Johnni på et tidspunkt muligheden for at aflive den fribonde, som ender med at give Uffe sejren:

Uffe har lige spillet Kh7, og Johnni kan spille Lxa5. Sorts dronning kan ikke flytte, uden springeren på d5 går tabt, så ...Txa5 er nødvendigt, hvorefter Johnni ender med kvalitet og bonde op. Johnni spiller noget andet, men står fortsat rigtig godt. Desværre kommer han i tidnød, og i en svær (men for Johnni stadig god) stilling, vælger Johnni et forkert springertræk, der desværre ikke bare sætter fordelen, men hele pointet overstyr.

   SÅ tæt på, og alligevel til sidst så langt fra. ØV! 3-5 kunne let på en god dag være blevet til 5-3. Nu er vi 4 point efter BMS og 6½ efter ØBRO. Som skrevet: Isoleret på sidstepladsen. Det bliver ikke helt let at komme derfra…

 

5. runde, søndag den 12. januar 2020 - Af PE Nielsen
 

Nordre I - Skanderborg I   3 - 5 
Martin Bækgaard - Mads Andersen   1 - 0
Tom Petri - Jonas Bjerre   0 - 1
Jørn Sloth - Bjørn Ochsner   0 - 1
Johnni Veng - Filip Boe   ½ - ½
Jan Christensen - Nicolai V Pedersen   0 - 1
Thomas Klitgaard - Mads Hansen   1 - 0
Poul Erik Nielsen - Tobias Rostgaard   0 - 1
Nina Høiberg - Nicolai Kvist Brondt   ½ - ½

På banen igen!

   Søndag morgen kl. 10, hvorfor egentlig?? Hvorfor aftales der ikke kl. 12 klubberne imellem, når det er 4 jyske klubber der mødes? Nå, trods tidspunktet vi skulle forsøge at rejse os efter gårsdagens forsmædelige nederlag .... og det første lyspunkt kom tidligt, allerede i træk 10 fejlede Klitgaards modstander, og Klitgaard huggede straks til, spillede helt korrekt og vandt lynhurtigt!

   Jeg spillede igen en fin åbning, modtog et ukorrekt bondeoffer og havde egentlig styr på det; men pludselig kunne han ofre dronningen for to officerer og få et mægtigt pres. For at realisere dronningen skulle jeg have spillet meget mere aktiv, jeg stillede mig i stedet passivt op og i begyndende tidnød satte jeg helt uforklarligt to kvaliteter direkte i slag og tabte lynhurtigt - mit spil er helt klart ikke til ligaen.

   Nicolai punkterede Jans Trerader med a2-a4-a5, hvilket jo er hypermoderne på grund af AlphaZero-dyret! Jans stilling er dog bundsolid, men hans 28...d6-d5 er tvivlsom, og da hvid lidt senere får lov til e4-e5 er det spil mod det forkerte mål, Nicolai kører den sikkert hjem.

   Sloth spillede sin kære Alekhine og kom til at stå passivt. Aflastningsforsøget 22...Sa2 er under mistanke, og Bjørn udnyttede de taktiske muligheder til at få løberpar og to farlige bønder for T+S . I tidnøden fandt Jørn ikke det præcise forsvar, og det deraf følgende løber plus merbonde mod springer med bønder på begge fløje var klart tabt.

   Tom spillede London-systemet og blev mødt med en specialvariant af Årets spiller! Åbningen var fin nok for Tom, men hans efterfølgende plan på d-fløjen var skidt, og Jonas fik et klart overtag. Tom fik dog siden chancen: 33.Kh1! i stedet for 33.Kg1 ville have forceret trækgentagelse. I stedet brasede det hele hurtigt sammen.

   Johnni gav løberparret for et godt tryk, der da også førte til bondegevinst, og efterfølgende fik Johnni opbygget en kæmpefordel. Desværre vælger Johnni at give sin anden løber for at vinde bonde nr. to, og det gør sorts forsvarsarbejde lettere. Johnni må tage sig til takke for et simpelt tårnslutspil med 4 mod 4 på kongefløjen; Filip har en dobbeltbonde i e-linjen, men Johnni kan ikke bryde igennem og må tage til takke med remis.

   Bækgaard og Mads spillede en ret stiv stilling, og da Mads et par gange forpassede g2-g4, kom Bækgaard til at stå tilfredsstillinde. Det opståede T+S slutspil med nogle spredte bønder var sværest for Mads, og han trådte endeligt forkert i et tårnslutspil med to spredte mod to samlede, en dejlig sejr for Bækgaard over på gårsdagens blamage!

   Tilbage sad selvfølgelig Nina med et tånslutspil! - Jeg skynder mig lige at indskyde, at Nina blev stemt ind på 9. pladsen som Årets skakspiller!! - Da jeg sad ved siden af hende, turde hun ikke spille (det slappe) Lf1-d3 i en åben sicilianer, men i stedet Lf1-e2, og i en mail her dagen derpå skriver hun: "På den måde lykkedes det faktisk helt at undgå at komme til at stå til tab"! Så lidt fik jeg da ud af at være med på holdet! (men gad vide, hvor hun stiller løberen næste gang ....). Brondt spiller i åbningen et tvivlsomt d6-d5, og Nina hakker til og vinder en ren bonde. Desværre går hun for langt tilbage efter rovet, og Brondt kan lave nogle smarte afbytninger, der minimerer Ninas fordel. I tidnøden bytter Nina for mange brikker af, og det opståede tårnslutspil må være lige, men langt fra trivielt. Nina finder et smart 48.h4! og Brondt kommer unødigt i problemer. Til sidst ender det med afskåret sort konge mod enlig g-bonde:

   Ninas stilling efter 62.Td4-d2

 Kan den køres ned? Det lykkedes desværre ikke i partiet ....

   Alt i alt er tre mod forventet to jo et fint resultat, der kan stive moralen lidt af! Næste modstander om 2 uger er Århus/Skolerne, der har spillet sig ned på tredjesidstpladsen, men dog er 6½ foran os; der skal en meget stor sejr til, hvis ....!

 

4. runde, lørdag den 11. januar 2020 - Af Tom Petri
 

Jetsmark I - Nordre I   7½ - ½
Jesper Thybo - Martin Bækgaard   1 - 0
Allan Stig Rasmussen - Tom Petri   1 - 0
Rasmus Thøgersen - Jørn Sloth   ½-½
Hilmir F Heimisson - Johnni Veng   1 - 0
Alexander Rosenkilde - Jan Christensen   1 - 0
Bjarke Jensen - Thomas Klitgaard   1 - 0
Andreas Wiwe - Poul Erik Nielsen   1 - 0
Christian Grubert - Nina Høiberg   1 - 0

Tørre tæsk!

   Lad os bare starte med at sige at Jetsmark var bedre på dagen og at vi fortjente at tabe stort – at det blev så stort, var vi nok lidt uheldige med, men at stå godt er jo ikke nok til at få point – arbejdet skal gøres færdigt, og det gjorde Jetsmark.

   Bækgaard tog et par dårlige praktiske beslutninger og røg ud i noget skarpt teori mod Thybo, og det gik hurtigt galt. Det sker nogle gange mod 2600-folk. Jeg blev langsomt udspillet af Allan Stig, men følte dog, jeg gjorde lidt modstand undervejs.

   Dagens mand, Sloth, synes jeg stod lidt betænkeligt, men fik det over i et slutspil, der ikke var så besværligt at forsvare til en halv. I hvert fald ikke for Sloth. Holdlederen var dog nervøs alligevel, for stillingen på dette tidspunkt var 0-7, men Jørn var sikker – i hvert fald på brættet. Klokken var en anden sag, og holdlederen måtte lige ned og tjekke, da han så live-sendingen viste 31 sekunder til Jørn. Den var nu god nok – Jørn var kommet ned på et enkelt sekund, men som jeg altid siger, så er det vigtig at man bruger sin tid!

   Johnni havde valgt at lufte hestene i træk 1-4 i Nimzowitsch Forsvar med Sf6, Sc6, Se5 og Sg6. Han kom tilsyneladende rimeligt fra det, men fik brugt en masse tid, og modstanderen havde naturligvis en del terræn. Det endte omkring tidnøden med et trøstesløst slutspil.

   Jans lignede noget teori i Slavisk, hvor sort slår tidligt på c4. Jan måtte give en kvali for en bonde omkring træk 20, og det kom stillingen sig aldrig rigtig over. Thomas slap vist fint fra åbningen, men Bjarke fik gang i et farligt angreb og - som Thomas' egen vurdering var - at modstanderen bare spillede bedre på dagen.

   Poul Eriks så rigtig fint ud og havde fordel, men Andreas fik rodet det godt og grundigt sammen, og vores mand trådte forkert, så springerpar pludseligt var markant bedre end løberpar. Nina stod måske minimalt dårligere efter åbningen (sidevariant i Spansk), men det har jo aldrig bekymret nogen. Men så fik modstanderen først neglet løberparret og derefter åbnet centrum - og så gik det hurtigt ned af bakke.

   Resultatet på ½-7½ behøver ingen kommentarer, og det eneste positive, man kan sige, er vel, at vi undgik 0-8 efter for anden gang i sæsonen at være kommer bagud med 0-7.

 

3. runde, søndag den 1. december 2019 - Af Tom Petri
 

Nordre I - Brønshøj I   3½ 4½ 
Martin Bækgaard - Tiger Hillarp-Persson   0 - 1
Tom Petri - Aref Vasli   ½ - ½
Jørn Sloth - Carsten Høi   ½ - ½
Johnni Veng - Kim Pilgaard   0 - 1
Jan Christensen - Jakob Aabling-Thomsen   ½ - ½
Thomas Klitgaard - Nikolaj Palm   ½ - ½
Per Holst - Niels Nørskov Laursen   1 - 0
Nina Høiberg - Henrik Holmsgaard   ½ - ½

Stolpe ud   

   Skakligaen starter kompakt i år, og efter en hård dobbeltrunde sidste weekend i Køge skulle vi på den igen. Denne gang hjemme mod Brønshøj og uden afbud, og det var måske medvirkende til, at vi leverede en god præstation.

   Bækgaards sæsondebut blev desværre en kort affære. Der var vel en lille fordel til stormesteren efter åbningen, men med en fingerfejl i træk 15 fik Martin overbelastet sin dronning. En taktisk finesse kostede en bonde og en stilling. Det gør man ikke ustraffet mod en Tiger - heller ikke selv om den er svensk. 0-1

   Ad omveje endte Sloth med sort i Panov varianten i Caro-Kann. Høi forsøgte at lægge pres på kongen, men det så ud som om Jørn neutaliserede det relativt nemt. ½-½-1½

   Holst havde også sæsondebut efter vi havde sendt ham på træningslejr i Rumænien (senior-VM). Det blev anderledes succesfuldt med sort i en franskmand. Personligt forstod jeg ikke, hvorfor hvid så hurtigt ville af med sin hvidfeltede løber og påtage sig en svag e5-bonde. I hvert fald fik Holst hurtigt overtaget, og det lignede et godt parti fra Per. 1½-1½.

   Efter at have mødt et snit på ca. 2600 i sidste weekend sad jeg (Tom) nu over for mere menneskelig modstand i form af fremstormende Aref Vasli, der sikkert snart bliver IM. Et par unøjagtigheder og generelt uambitiøst spil fra min side gav ham en smule pres, men jeg fik stabiliseret og der blev taget remis. 2-2.

   Johnni ofrede tidligt en bonde i dronningindisk, og det så stærkt ud. Det lykkedes dog for Pilgaard at holde sammen på det, efter at Johnni ikke fandt det bedste - der var for mange muligheder, der så gode ud. Desværre fusede initiativet ud, og der manglede et par bønder. Ærgerligt efter et rigtig fint partioplæg. 2-3

   Klitgaard fik det sædvanlige minoritetsangreb og initiativ i afbytningsvarianten i dronninggambit. Det har Palm dog prøvet før og tillod ikke Thomas at trænge afgørende igennem. 2½-3½

   Nina tabte ret hurtigt en bonde efter åbningen, efter at have afveget de mest trådte stier i Siciliansk. Så må man jo spille med de brikker der er tilbage, og da Nina i det efterfølgende D+L mod D+S fik skubbet sin a-bonde langt frem, blev den en trussel, der tvang Brønshøj-manden til at nøjes med en halv. Godt kæmpet! 3-4

   Sidste mand tilbage var Jan, der sammen med Holst stod for dagens bedste præstation. Desværre med en ærgerlig afslutning. Det lignede længe en meget sikker udspilning af den hvide mand i en englænder. Lidt skuffende endte det "kun" med LL+3 mod L+4 med alle bønder på samme fløj. Det bør vinde, men er ikke så nemt, som man kunne tro, og Aabling skal også have kredit for at finde en næsten studieagtig remis til sidst. 3½-4½

  Stillingen efter Jans 40...Kf6. Hvordan vinder sort, har vi en slutspilsekspert derude??

   Alt i alt et fin resultat godt en halv over den forventede score, men ½ eller 1 point mere ville ikke have været urimeligt at dømme efter spil og chancer. Positivt er det også, at vi overhalede BMS, og nu kan overvintre som nummer 9. Negativt er det desværre, at der ikke umiddelbart ser ud til at være andre nedrykningskandidater end netop os og BMS. I hvert fald ikke efter Øbros fine sæsonstart med storsejr over BMS, og 3 point mod et noget svagere Køge-hold end det vi stod over for. Det ene halve point kom endda efter at Køge havde stillet ulovligt op og byttet om på to spillere. Bevares - den slags sker jo. Dog typisk i B-rækken.

 

2. runde, søndag den 24. november 2019 - Af Tom Petri
 

Hillerød I - Nordre I   5½ - 2½
Sune Berg Hansen - Tom Petri   ½-½
Lars Schandorff - Jørn Sloth   ½-½
Nikolaj Borge - Johnni Veng   1 - 0
Steffen Pedersen - Jan Christensen   1 - 0
Tim Jaksland - Thomas Klitgaard   ½-½
Jens Østergaard - Nina Høiberg   1 - 0
Jan Nordenbæk - Jens Abildlund   ½-½
Lars K Nilsson - Jan Rewitz   ½-½

Ikke helt tilfredsstillende, men ...!

   For nogle år siden var Hillerød et hold, vi kunne sammenligne os med. Siden da har de oprustet, så de nu sidder med 2xGM og 2xIM på de fire første brætter. I samme periode har vi jo desværre mistet et par spillere, så igen var vi underdogs. Dog ikke i en grad, så der ikke kunne komme en spændende kamp ud af det. Især de fire nederste brætter var ret jævnbyrdige, på trods af a vi havde to afbud.

   Først færdig var Abildlund, vores lokale reserve, der modtog et tidligt remistilbud fra Nordenbæk i en stilling med ret lige chancer. Den næste var Rewitz, der i det jeg kalder for ”Esbjerg-skandinavisk” fik neutraliseret hvids initiativ og sad tilbage med en bedre struktur, men uden en klar plan for at komme videre. Her konstaterede jeg tørt, at vi måske kun skulle stille med reserver fremadrettet, da de to point de havde hentet denne weekend var alt, hvad holdet på dette tidspunkt havde samlet sammen. Tak for indsatsen! 1-1

   Thomas sad med hvid i en Trompowski mod solide Jaksland. Johnni påstår altid, at man kan kende en Tromp på at brikkerne altid står forkert. Alligevel kunne jeg bedst lide Thomas' stilling, men simpelt var det ikke, og i træk 12 blev der røget pibe på Hillerød-mandens opfordring. 1½-1½

   Nina havde sort i sin gammelinder ”for så står man jo ikke til tab efter træk 3”. Hun fik nok spillet lidt for aktivt på dronningefløjen og stillingen så lidt løs ud, men det er set værre. Desværre røg hun efter en slagudveksling i en usædvanlig gaffel efter Db8 med trussel på Lc8 og Se5. 1½-2½.

   Jan spillede Blumenfeld-gambit og han kender sine åbninger. Efter 17.Lf5 kunne vores mand vist have fået klar fordel med den kølige dobbelttrussel 17...Db7! Som det kom, så det meget uklart ud med et imponerende centrum til Jan, som var under beskydning. Desværre faldt det sammen og dermed også stillingen. 1½-3½.

   Sloth opgav rokaden for at få byttet damer i træk 8 i en englænder. Det havde han heldigvis kigget på for 40 år siden, så på trods af at Schandorff vanen tro forsøgte at presse alt hvad han kunne ud af en minimal fordel, så holdt vores mand tungen lige i munden, og det var nok i virkeligheden GM'eren, der skulle passe mest på til sidst. 2-4.

   Johnni spillede en slags lukket Siciliansk (3.d3) og jeg synes egentlig han kom til at stå fint. Sort fik dog lidt terræn på damefløjen og især et godt springerfelt på c5 samtidig med, at det var svært at finde en aktiv plan med hvid. Johnni fik aldrig løst problemet på dronningfløjen, og op imod tidnøden kostede b-bonden en officer. 2-5.

   Tilbage sad jeg selv mod GM Sune. Efter faktisk at have spillet overraskende godt de første 22 træk bliver jeg – i begyndende tidnød – bange og forsøger at forfladige stillingen med 23.Sxc6. Komplikationerne efter 23.Dd6, eller måske endnu bedre 23.Sd6, er fine for mig. I stedet bliver min a-bonde svag, og jeg vælger at give et par bønder for lidt modspil. Heldigvis er Sune også i tidnød og vælger at give bønderne tilbage for et angreb, der akkurat ikke vinder. Op mod træk 40 ofrer han en officer for 2-3 bønder, og hvis han fik et tempo mere, ville jeg få en hel flok bønder i hovedet på min ødelagte kongestilling. Heldigvis har jeg trusler mod hans konge, så han er nødt til at tage evig skak. 2½-5½.

   Et resultat vi ikke kan være helt tilfreds med, men jeg synes faktisk, der var lovende takter, og først og fremmest havde vi en god tur. Her spiller Rewitz en stor rolle – ikke bare fordi han hentede 1½ point, men især fordi hans minibus tog toppen af det transporthelvede, vi er vant til, når vi spiller på Sjælland. Næste gang (allerede på søndag) venter Brønshøj. De er også gode, men ikke gode nok til at tage modet fra os - det er der ingen der er!

 

1. runde, søndag den 23. november 2019 - Af Tom Petri
 

Nordre I - Køge I   1 - 7
Tom Petri - Jon L N Hammer   0 - 1
Jørn Sloth - Tamas Banusz   0 - 1
Johnni Veng - Deep Sengupta   0 - 1
Jan Christensen - Johan Salomon   0 - 1
Thomas Klitgaard - Henrik Danielsen   0 - 1
Nina Høiberg - Axel Smith   0 - 1
Jens Abildlund - Martin Percivaldi   0 - 1
Jan Rewitz - Mikkel D Antonsen   1 - 0

Vi vandt 1-7! - Hvad er holdskak?   

   Holdet fra Køge viste sig som ventet som en stor mundfuld og resultatet på, 1-7 var vel rimelig retvisende for spil og chancer, selvom pointene godt kunne være fordelt anderledes på en anden dag. Man kan læse på Køges hjemmeside, at vi blev nedspillet, og for Tom, Jørn, Johnni, Jan C. og Abildlund er det nok meget præcist, selv om vi naturligvis gjorde vores bedste. 0-5.

   På de sidste tre brætter var der dog lyspunkter. Nina vandt en bonde i åbningen og stod nok bedst, selvom modstanderen havde et stærkt løberpar. Mod så stærk modstand skal der dog ikke mange unøjagtigheder til, og den svenske GM fik gang i sine brikker, og Nina måtte ned. 0-6.

   Thomas stod også bedst – endda langt ind i partiet - med et stærkt løberpar til gengæld for en ødelagt struktur på kongefløjen. Han vurderede nok lidt forkert og gav den ene løber for at vinde en bonde, der viste sig ikke at være så vigtig. Selv derefter ser det ud til, at remissen er inden for rækkevidde. Men igen – mod stormestre skal man spille præcist - og (islandske) Danielsen, der er meget stærk i slutspillet, skulle ikke have mere end en chance, før han kunne sætte Thomas under pres og hente pointet. 0-7.

   Tilbage sad vores chauffør, Rewitz, på bræt 8 med noget der lignede et håbløst slutspil. Partioplægget var ellers fint med et positionelt bondeoffer, der ødelagde Antonsens struktur, men vores mand fór vild i forviklingerne og endte altså i et skidt slutspil, og holdlederen/referenten må med skam erkende, at han var klar til at kaste håndklædet hvis ellers han måtte. Det var dagens største fejlvurdering, for Rewitz bed sig fast i bordkanten og gjorde det svært for Antonsen, der måske mere eller mindre havde noteret 8-0 sejren i baghovedet. Fra at være nede med to bønder (T+L+3 mod (T+S+5) fik Jan ligeså stille omringet og elimineret adskillige af modstanderens bønder så -2 blev til +2! Undervejs skulle Køgemanden nok have trukket i nødbremsen, for da han fik gevinststillingen tog vores chauffør den lige vej til målet. 1-7.

   Tilbage til overskriften for hvordan kan man vinde 1-7, og hvad har det at gøre med hvad holdskak er. Det første er meget nemt. 0-8 var ikke urealistisk inden kampen og undervejs endda endnu mere sandsynligt, og det var helt sikkert os, der gik mest tilfredse fra spillestedet. Det andet er lidt sværere at forklare uden måske at pege fingre af modstanderholdet, og det er bestemt ikke intentionen. De har nok bare en anden tilgang til det end vi har. I Nordre handler det i høj grad lige så meget om, hvad der foregår uden for brættet, og det blev egentlig godt illustreret søndag morgen på hotellet, hvor Nordrefolkene som sædvanlig spiste sammen og snakken gik lystigt. Flere af Køgespillerne boede også på hotellet og spiste også morgenmad; typisk hver for sig, og så kunne man jo samtidig også lige klare nogle forberedelser med en bærbar computer foran sig. Det ene er såmænd ikke mere rigtigt end det andet, men bytte det vil jeg ikke.