Nordre III i Mesterrækken - kampreferater


7. runde, tirsdag den 11. marts 2020 - Af Søren Korshøj
 

Nordre III - Silkeborg II   4½ - 3½
Mikkel Hansen - Jack Thostrup   1 - 0
Ulrik Thomassen - Per Sønderskov   1 - 0
Per Oehlerich - David Glascock   ½ - ½
Mads Borup - Jesper F Andresen   1 - 0
Søren Korshøj Laursen - Peter R Poulsen   ½ - ½
Jonas Nielsen - John C Christensen   0 - 1
Anna Hedelykke Jensen - Lars Bøgedal Mæhle   0 - 1
Lars Christensen - Birger Poul Møller   ½ - ½

Finale i Skanderborg – godt kæmpet!
  

   Sidste runde i årets holdkampssæson forløb fint – der blev nikket høfligt til hinanden for at undgå håndbakterier – håndtryksritualet sad dog i kroppen: Det var sjovt at være vidne til.

   Det blev en gevinst i sidste runde. 4½-3½ er absolut tilfredsstillende, og vigtigst af alt blev der kæmpet bravt på alle brætter. Da jeg som førstemand tog hjem, var der ingen andre færdige. Sådan skal det være.

   Mikkels modstander spillede fløjgambit, og det havde han forberedt sig imod. Efter 15 træk var han oppe med 2 bønder og stod bedst:

   Stillingen efter 12...Sxf5 - havareret Wing gambit!

Resten var et spørgsmål om teknik, som Mikkel behersker. 1 point til os.

   Det lykkedes også Ulrik at vinde mod Per Sønderskov. Jeg synes, stillingen virkede lige, men Ulrik er en god angrebsspiller, og det er ikke let at dæmme op for. Igen en gevinst.

   Oehlerich tilbød vistnok remis efter et par timer, men så vidt jeg kunne høre i det støjfyldte lokale, blev der afslået. Til sidst – uden mit nærvær – endte partiet alligevel remis.

   Borup stod bedst gennem hele partiet, synes jeg. Det var London-forsvaret, og modstanderen åbnede Mads´ h-linje og fik ikke løst problemerne i centrum. Så taber man. Igen et point til os.

   Jeg selv stod også i underkanten, men jeg havde faktisk forberedt mig mod samme London-forsvar, og min modstander Peter Poulsen er en angrebslysten spiller, hvilket jeg også selv er. Min computer synes, jeg stod bedst til sidst:

   Hvid har lige spillet 19.Tae1

men efter min egen mening er stillingen uklar. Jeg har spil i h-linjen, men hvis hvid får stillet sig godt op, kan han måske bryde igennem med et angreb. Så jeg tog mod remis med et venligt nik.

   Jonas´ unge talentfulde modstander John (Little John, som han kaldes), stillede sig op i Kann-varianten, fik pres i c-linjen, men da jeg forlod kampen, var stillingen lige med lige chancer til begge lejre. John endte desværre med at vinde.

   Anna var på bagbenene med sort i en kongeinder. Hvid fik elimineret sorts kongeindiske løber, og fik pres i a2-g8-diagonalen med sin dame, og selvom Anna var foran på tid, måtte hun til sidst ned.

   På ottendebrættet kæmpede vores reserve Lars bravt med hvid i en opsætning, han kender godt, en form for engelsk. Det så ud til, at sort havde et godt angreb på kongefløjen, men til gengæld dominerede Lars med de hvide brikker i centrum. Remis til Lars mod en spiller med næsten 250 mere i rating!

   Alt i alt en sæson med op – og nedture. Vi ender lidt under midten i en klasse, hvor Skanderborg var suveræn oprykker med Klaus Berg på førstebrættet (7 af 7). Til gengæld var midterfeltet meget tæt, og havde vi tilranet os 4½ point mere, var vi landet på 2.pladsen. Hvis vi i næste sæson spiller, som vi gjorde i aftes i hver kamp, kommer det til at gå os godt.

   Således opfattet af jeres udsendte medarbejder.

 

6. runde, torsdag den 27. februar 2020 - Af Mikkel Hansen
 

Nordre III - Aabyhøj I   2½ - 5½
Mikkel Hansen - Lars G Rasmussen   0 - 1
Ulrik Thomassen - Peter Elkjær Larsen   0 - 1
Per Oehlerich - Bo Christensen   ½ - ½
Mads Borup - Per Bille Sømod   ½ - ½
Søren Korshøj Laursen - Christian Mink   0 - 1
Jonas Nielsen - Lars Fast Hansen   1 - 0
Anna Hedelykke Jensen - Benny Weibel   ½ - ½
Thomas Overgaard - Gregor Stenderup   0 - 1

Tommelen ned
  

   Vi har haft en sæson meget på det jævne, og torsdag aften var desværre overordnede set tommelfinger ned :-(, udover remiser til Mads, Anna og Oehlerich var det kun Jonas, der fik en pind med hjem. I en god scheveningen-sicilianer med hvid fik Nielsen skubbet både g og h-bonde frem, og efter dronningafbytning fik han løberpar og bonde mere, som gav en fin gevinst til sidst.

   Overgaard fik en overlegen stilling mod Grünfeldindisk, men en brøler der kostede et tårn direkte gav modstanderen overtaget og matsætning til sidst.

   Korshøj måtte med sort ned mod Christian Munk i en slags lukket engelsk-dobbelt-fianchetto (eller hva det nu hedder),  hvor modstanderen fik et imponerende centrum og pakket sort helt sammen. En taktisk mulighed til sidst var der måske, men svært at se, når man har stået under det meste af partiet.

   Jeg spillede en lidt tam drage-sicilianer mod Lars G, som vandt efter jeg søgte det klassiske slutspil med hvid dobbeltbonde i c-linien efter kvalitetsoffer. Slutspillet kunne godt holdes remis til sidst, men desværre måtte vi ned på bræt 1.

   Min sidemand Ulrik måtte også ned. Jeg synes nu det så fornuftigt ud, men jeg havde selvfølgelig også nok at se til selv ;-)  Sidste runde er i Skanderborg hvor vi møder Silkeborg. En ny svær opgave men nedrykning bliver forhåbentlig ikke aktuelt, så skal meget da gå galt :-) 

 

5. runde, mandag den 3. februar 2020 - Af Søren Korshøj
 

VRS I - Nordre III   4 - 4
Bjarke Vangsgård - Mikkel Hansen   1 - 0
Lars M Agergaard - Ulrik Thomassen   ½ - ½
Claus Vangsgård - Per Oehlerich   ½ - ½
Jesper Korsgaard - Mads Borup   ½ - ½
Eivind O Simonsen - Søren Korshøj   ½ - ½
Kim Hardlei - Jonas Nielsen   0 - 1
Erik Møllmann Bøye - Anna Hedelykke   0 - 1
Henning Andersen - Thomas Overgaard   1 - 0

Fint og flot!
 

   Vores 3.hold klarede sig fint og flot her den 3.februar. Selv de uheldige helte, som måtte gå fra brættet med et tab, kæmpede bravt. Sådan skal det gøres!

På førstebrættet kæmpede Mikkel mod Bjarke Vangsgård, og som jeg lige kunne se ud af min stressede øjenkrog, virkede det til, at Mikkel kæmpede for at vinde. I hvert fald var der gang i et bondeangreb mod Bjarkes konge, men det var som om, der aldrig rigtig kom virkelig gang i angrebet, og Bjarke vandt pludseligt.

Andenbrættets Ulrik havde sort mod Agergaard, og jeg synes, at vores udsendte medarbejder stod i underkanten. I en kongeinder med sort tillod Ulrik modstanderens hest at tage placering på d6, men pludselig var den væk, og det hele ebbede ud i en remis. Så det var flot kæmpet.

Papa Vangsgaard spillede Caro-Kann mod vores egen Oehlerich. En åbning, som Per også spiller med sort. Så da remis’en var i hus, blev der diskuteret – i hvert fald kom Claus susende ind i spillerlokalet og rev Schandorffs bog om Caro-Kann ud af tasken, da de to kamphaner skulle analysere partiet!

Jesper Korsgaard og Mads Borups parti så jeg ikke så meget af. Særligt fordi lampen var i stykker over brættet, og det var svært at se, hvad der foregik. Men på trods af det, virkede Mads til at have kontrol over situationen hele vejen igennem. Remis.

Jeg selv havde på femtebrættet hvid mod min gamle kollegie-ven Eivind, som jeg har kendt i 20 år. Det skal føres til referats, at jeg har drukket uhyre mange øl sammen med færingen Eivind, men gammel venskab skulle ikke forhindre os i at få en virkelig interessant mandekamp denne aften. I en sidevariant i sicilianer-dragen freestylede jeg. Denne gang lykkedes det, og jeg synes, at jeg stod bedst i hele partiet. Desværre fik jeg afviklet til et forkert slutspil, som var død remis. Men jeg er godt tilfreds alligevel.

Jeg sad ved siden af Jonas, som på sjettebrættet bankede den angrebslystne Kim Hardlei. Jonas udnyttede alle svaghederne mod Kim og fik skabt nogle bondesvagheder, som gjorde, at Kim til sidst måtte ned med nakken. Flot af Jonas!

Også Anna spillede overbevisende med hvid på syvendebrættet. Med hvid fik hun alt det, som man kan drømme om i engelsk. Den hvidfeltede løber stod og dominerede det hele, og da modstanderen ofrede en officer for at få modspil, holdt den unge Anna hovedet koldt. Sådan!

Thomas på 8. bræt spillede i en lige stilling lidt for langsomt, kom i tidnød og mistede overblikket. Ærgerligt. Men kæmpet blev der også på dette bræt.

Så samlet set: Flot kæmpet af os alle sammen!

 

4. runde, mandag den 14. januar 2020 - Af Mikkel Hansen
 

VRS II - Nordre III   1 - 7
Henning Andersen - Mikkel Hansen   0 - 1
Ole Schmidt - Ulrik Thomassen   0 - 1
Ole Skadborg Villadsen - Per Oehlerich   0 - 1
Jørgen Rasmussen - Mads Borup   0 - 1
Jørgen Frank - Søren Korshøj   0 - 1
Per Pedersen - Jonas Nielsen   0 - 1
Hans Jørgen Mikkelsen - Thomas Overgaard   0 - 1
Nermin Dedovic - Ken Holm   1 - 0

7 sejre med 8 mand!

   I 3. runde måtte vi nøjes med 7 mand mod stærke Syddjurs og fik en gevaldig lussing. Denne gang var vi fuldtallige og bortset fra Kens (unødvendige?) officertab efter åbningen og herefter forventede nederlag på bræt 8, kunne vi øvrige stort set ikke se os tilbage og kørte sikre sejre hjem.

   Thomas spillede et spændende parti i en slags Se2-Kongeinder med hvid, hvor han gik efter kongen med tidligt h4. Han spillede det fint til mål, og en taktisk finesse til sidst snørede sækken sammen.

   Ulrik var med for anden dag i træk til holdkamp (i Haderslev søndag) og stod måske lidt kritisk efter åbningen, sådan som jeg så det, men fik sig snoet ud af det og hev en fin sejr hjem til sidst.

   Jeg var oppe imod gamle Nordre-medlem Henning Andersen, der bedre trives på mandage. Mod hans Grünfeld-opstilling spillede jeg min sædvanlige 4.Db3 og fik mere og mere fordel, tungt centrum og aktiv dronning, hvorefter hans stilling brød sammen.

   Jonas spillede et dramatisk parti, hvor der vist røg en bonde undervejs, men farligt angreb blev en fin kompensation og ny sejr til os.

   Oehlerich kom ud i et lidt ukurant tårnslutspil, hvor det godt måske kunne ligne en pointdeling, men altid farlige Per vandt igen og fortsætter den gode form.

   Korshøj spillede igen meget dynamisk og fik trykket modstanderen tilbage, og et stærkt angreb mod den sorte konge fik modstanderen til at falde sammen.

   Sidste mand denne aften, holdleder Mads, fik efter en stille åbning et fordelagtigt slutspil med springer og tårn til begge sider. Han havde fordel af udviklingsforspring og kunne som sidste skanse hjemføre vores fine sejr på 7-1.

   Ekstra rart oven på vores to øvrige holds noget blandede weekend. Vi er klar til storebrødrene fra VRS I den 3. februar, hvor vi jo nok ikke vinder 7-1, men mindre kan jo også gøre det ;-)

 

3. runde, mandag den 9. december 2019 - Af Søren Korshøj Laursen
 

Syddjurs I - Nordre III   6½ - 1½
Søren Dalgaard - Mikkel Hansen   1 - 0
Claus Nørregaard - Per Oehlerich   1 - 0
Willy Møller Nielsen - Mads Borup   1 - 0
Henrik Friis - Søren Korshøj   ½ - ½
Christian Jensen - Anna Hedelykke Jensen   ½ - ½
Ole Friis - Thomas Overgaard   1 - 0
Bjarke Hellemann - Ken Holm   ½ - ½
Knud Poulsen -  -----   + - -

No comments ....

   Uden bræt 8 drog vi af sted mod Syddjurs jeg var lidt urolig for, hvordan det skulle gå, da jeg personligt har dårlig statistik mod Syddjurs-spillere. Da jeg ikke helt har styr på rækkefølgen af, hvornår hvem blev færdige, skriver jeg lidt om hvert bræt

   Mikkel på førstebrættet havde hvid mod Søren Dalgaard, og det var et ret vildt parti. I Albins modgambit lignede det for mig, at Mikkel havde udlignet, men Søren fik stablet et angreb på benene, som fejede tæppet væk under vores formand. Æv.

   Per tabte på 2.brættet mod Claus. Jeg har ikke helt styr på begivenhedernes gang, men da jeg kørte hjem ved 22-tiden, var stillingen vist ret lige. Mads kæmpede bravt mod Christian Jensen, men ret tidligt tabte han en officer. Hvordan det skete, ved jeg ikke lige, men det er jo også helt uretfærdigt at kæmpe med en officer nede.

   Jeg selv var på 4.brættet heldig med min remis. Jeg spillede sort i en kongeinder mod fianchettovarianten. Her kan jeg jo så passende citere Gallagher, som i en bog om kongeindisk nævner, at han - før han selv opfandt en variant havde lyst til at opgive, så snart hvid rørte g-bonden. Jeg prøvede noget hjemmefusk. Til almen information kan det ikke anbefales i kongeindisk. Min modstander fik en drømmestilling, men via nogle afbytninger fik jeg udlignet. Pyha!

   Også Anna holdt remis på 5.brættet. Det var engelsk, og det har Anna jo temmelig godt styr på. Fint! Til gengæld blev Thomas kørt over i en Caro-Kann, hvor hvid hamrede nogle bønder afsted i et kongeangreb, som viste sig at være virkelig farligt. Det var ærgerligt, men sådanne ting sker i skak.

   Aftenens positive indslag stod reserve Ken for, der fik remis mod en modstander med 500 mere i rating. Ken spillede med hvid Alapin: 1. e4, c5, 2.c3!? Ken sagde, modstanderen havde fordel, men ikke nok til at vinde. Flot af Ken!

   Jeg har ingen kommentarer til, om vi kan være tilfredse med resultatet jeg tror bare, at heldet ikke vippede vores retning denne aften.

 

2. runde, torsdag den 21. november 2019 - Af Mikkel Hansen
 

Nordre III - Skanderborg II   1 - 7
Mikkel Hansen - Jackie Andersen   0 - 1
Ulrik Thomassen - Klaus Berg   0 - 1
Mads Borup - Peter Grove   0 - 1
Steen F Christensen - John Hansen   0 - 1
Jonas Nielsen - Tavs Bjerre   0 - 1
Anna Hedelykke Jensen - Kai S Munk   1 - 0
Thomas Overgaard - Morten F Rasmussen   0 - 1
Lars Christensen - Christian Emil Frambøl   0 - 1

Davids kamp mod Goliat

   Det var Davids kamp mod Goliat, og ikke langt inde i matchen fik de første af os bevist, at det gamle bibelcitat ikke har overlevet sig selv. Overgaard, jeg og særligt Ulrik stod lynhurtigt kritisk, og herfra var det bare ned af bakke.

   Jeg var første mand færdig, som i helt færdig efter blot 18 træk, da Jackie drønede mig over i Londonsystemet [Red.: Dermed passerede Jackie 2400 i rating!!]. Ulrik kæmpede fint trods en skæv start på åbningen, men måtte ned, Thomas ligeledes.

   Steen stod ok undervejs, følte jeg, men også han måtte kapitulere. Borup var ude i et spændende parti mod Grove, men den taktisk dygtige modstander var vores mand overlegen.

   Lars tabte en bonde, men kæmpede bravt og fik etableret en stærk springer på c4 som en vis kompensation, desværre rakte det ikke til remis. Også Jonas kæmpede forgæves mod navnebror Bjerre's farmand.

   Eneste lyspunkt var, at Anna spillede et fint parti i sin sædvanlige englænder, og med en klassisk taktisk manøvre til sidst snød hun modstanderen.

0-8 havde trods alt været i overkanten, men vi skulle bare have overstået denne runde, og mere er der vel ikke at skrive hjem om. Næste modstander er på kanten af Djursland i Hornslet, hvor Syddjurs venter kort før jul, og så kan vi jo glæde os over, at skak trods alt spilles på mange niveauer ;-)

 

1. runde, torsdag den 31. oktober 2019 - Af Søren Korshøj Laursen
 

Nordre III - Aros I   5½-2½
Mikkel Hansen - Johnny Jensen   1 - 0
Ulrik Thomassen - Flemming Pagh Iversen   ½ - ½
Per Oehlerich - Knud Erik Juhl   ½ - ½
Mads Borup - Bjørn Sand   ½ - ½
Søren Korshøj Laursen - Kurt Simonsen   1 - 0
Jonas Nielsen - Knud Madsen   1 - 0
Anna Hedelykke Jensen - Per Vestergaard   0 - 1
Thomas Overgaard - Johnny Sparvang   1 - 0

Helt som forventet!


    Så kom vi i gang med holdskaksæsonen, og vi skulle møde Aros,på papiret en overkommelig modstander, men det skulle vise sig, at vi fik kam til håret.

   Det varede hele 2½ time, inden Ulrik som den første var færdig. Han havde hvid mod den altid kampberedte Flemming, og Ulrik stillede sig op med e4,d4 og f4 mod Flemmings relativt nyudviklede Pirc-varianter. Det så skarpt og indviklet ud, og det lignede en relativ uklar stilling, da der blev taget remis.

   Derefter gik det stærkt med pointene, og jeg tror, Thomas var glad for sin gevinst mod Johnny. Han stillede sig op med Dc2 og Ld3 mod Johnnys sorte opstilling, men Sb4 drillede og tog brodden af hans angreb. Johnny fyrede trækkene af, mens Thomas var nede på 5 minutter til de sidste 10 træk. Men den højestratede vandt. Dejligt med et helt point.

Mikkel fik med sort lov  at stille sig op i sin Dragevariant. Hans modstander Johnny kendte dog også varianten ret godt, men ikke bedre end Mikkel, som hele partiet igennem havde (bedst) styr på de indviklede varianter. Godt kørt hjem af formand Mikkel!

   Jeg selv havde sort mod Kurt, og i min Dragevariant fik jeg alt det, man kunne ønske sig som sort: Kontrol over centrum, to gode løbere, men hvid forsvarede sig godt, indtil jeg fik vundet først en kvalitet pga. en regnefejl fra Kurt og derefter endnu en kvalitet. Jeg spillede ikke helt nøjagtigt, men syntes, jeg havde styr på begivenhedernes gang. Helt point til os.

   Mads’ stilling så indviklet ud, og hans modstander fik en irriterende bonde ned på h2. Mads mente, at han stod lidt i overkanten til sidst, hvor de delte pointet, og det har han sikkert ret i, når han siger det. Man må stole på sin holdleder. Remis.

   Jonas vandt i afbytningsvarianten i Fransk. Det så ud til, at Jonas stod i overkanten hele vejen igennem, men var nede på 1 minut til de sidste 15 træk. Til sidste var der en fjern fribonde, der løb i mål for Jonas, og modstanderen måtte ofre sin springer. Godt, at Jonas bevarede roen i tidsnøden.

   Per var derimod i problemer med Knud Erik Juhl, der med en Maróczy-opstilling og et tårn i en halvåben e-linje fik en irriterende hest op på d5, hvor den drillede godt og grundigt. Derefter måtte Per give en bonde, men ved god slutspilsteknik holdt Per remis.

   Anna sad ved mit nabobord, og jeg kunne se, hvordan hun i en Benkö-gambit fik en ønskeopstilling med tryk mod b2, fik genvundet sin bonde og nappede endnu en bonde. Da jeg tog hjem, var jeg overbevist om, at det ikke kunne tabes, men ak og ve, slutspil er fyldt med drama, og der må være sket et eller andet uheldigt efter jeg tog hjem.

Alt i alt kan vi være tilfredse med resultatet. Jeg tror, vi i de kommende kampe skal spille lidt hurtigere i midtspillet – 15 minutters tillægstid efter 40 træk er ikke alverden .