Nordre I i 1. Division Gr. 2 - kampreferater


7. runde, søndag den 13. marts 2022 - Af os alle!
 

Viborg - Nordre I   3 - 5
Allan Holst - Tom Petri   ½-½
Jes Uffe Harholm - Johnni Veng   ½-½
Claus Rossen - Thomas Klitgaard   1 - 0
Thomas Højbjerg Suarez - Jan Christensen   ½-½
Martin Høj Hansen - Nina Høiberg   0 - 1
Bjarne Reiner Rye Nielsen - Poul Erik Nielsen   ½-½
Mikale Bach - Per Holst   0 - 1
Erik Laursen - Jan Rewitz   0 - 1

Ingen spænding, sikker oprykning!

   PEN: Spændingen udeblev desværre i Esbjerg til det afsluttende stævne; i løbet af knap en time havde Nørresundby taget 8 remiser (!) mod Esbjerg, og Aalborg havde en skidt dag og var aldrig i nærheden af noget. Så vi lallede i mål med en blød 5-3 sejr.

   Tom: Basen kalder det "Neo-Grünfeld: Classical, Original, Ultra-Delayed Exhange Variation" - Det havde jeg aldrig prøvet før, men Allan Holst var godt hjemme i det, så hans remis-tilbud i træk 10 var velkomment. Også af match-taktiske grunde. Stillingen var også cirka lige.

   Johnni: Jeg havde skrantet noget op til partiet, og da testen viste, at det ikke var corona, aftalte jeg med holdlederen, at jeg ville møde op og forsøge at tage en hurtig halv. Min modstander havde smidt flere gevinster væk i løbet af sæsonen og var således også indstillet på en fredelig løsning. Tjekkisk Benoni, 10 træk og remis.

   Thomas: Jeg spillede mod min gamle skaklærer fra Tjele Efterskole. Jeg kom ikke særlig godt ud af åbningen, men fik hentet det, og så gik det helt galt i slutspillet, hvor jeg fangede min egen springer i modstander bagland. Det minder mig om mit parti mod Rathlev i Nordres efterårsturnering - måske en ny skakblindhed?!

   Jan C: Spillede mit Wedberg system mod symmetrisk Engelsk. Et godt system mod stærke spillere, der gerne vil vinde. Jeg har en lille fordel det meste af partiet, men har ikke energien til at fortsætte med at presse. En lidt tynd remis efter 27 træk, hvor jeg godt kunne have fortsat lidt endnu. [Har lige fået en tillykke sms fra Sloth underskrevet Gammelsmølf].

   De tre gevinster er på vej, forrest tv Rewitz, bag ham Holst og allerbagest Nina!
Foto: Jan Christensen

   Nina: Jeg spillede en slags Skotsk gambit, og min modstander fik ikke spillet åbningen præcist, så jeg fik hurtigt pæn fordel. Jeg troede faktisk, jeg var ved at vinde, men havde fuldstændigt overset forsvarstrækket Lf8 (de der baglæns-træk kan godt drille). Trækket fik denne spøjse stilling frem på brættet:

Umiddelbart kunne det se jo se ud til, at sort kun har flyttet bønder + den afbyttede springer, men Lf8 har været en tur på e7, kongen har været på f8 og tilbage til e8, mens springeren på b8 faktisk er den fra g8, som har været på sightseeing via f6, e4, c5, a6 for til sidst at lande på b8. Jeg burde ha’ spillet Lf4 og glædet mig over mit udviklingsforspring, men blev for angrebsivrig og tænkte: Jeg bytter løbere, rokerer og forsøger at udnytte hans manglende rokade. Egentlig ok tænkt, men jeg fulgte forkert op. Et par slappe træk og pludselig havde min modstander fået liv i sine brikker på dronningfløjen og førte vel egentlig bare med en bonde (maskinen mener dog kun en halv). Jeg afslog et venligt remistilbud (vi havde spillet 4 remiser og inkasseret et nederlag på det tidspunkt). Objektivt dumt, men i praksis en god (læs meget heldig) beslutning, for 3-4 træk senere lavede min modstander en fingerfejl, som kostede dronningen

   Poul Erik: Jeg lavede en miserabel indsats, og trods en forventet på 0,94 kunne jeg have fået hovedet revet af; det skete heldigvis ikke, men jeg var blød og havde ikke energi (efter en omgang corona) til at befri min stilling og tog i stedet hurtigt remis.

   Per: PEN: Så ramte coronaen Per kort efter runden! Selvom vi var usikre over stillingen, spillede Per vist nær det perfekte parti, han vandt relativt sikkert med hvid i en Katalaner.

   Rewitz: PEN: Jan spillede Kongeindisk og var tæt på at spille et fejlfrit parti, men han dummede sig dog en enkelt gang, uden dog at modstanderen udnyttede det (vist en mulighed for springerskak på f6). Jan vandt en bonde og siden kom pointet sikkert i hus!

 

6. runde, søndag den 27. februar 2022 - Af Af os alle!
 

Nordre I - Nørresundby   5½ - 2½
Tom Petri - Bjarne Hansen   1 - 0
Johnni Veng - Per Andreasen   1 - 0
Thomas Klitgaard - Jørgen Jørgensen   ½-½
Jan Christensen - Svend Pedersen   ½-½
Nina Høiberg - Jens Jørgen Christiansen   1 - 0
Poul Erik Nielsen - Eddie Grosbøl-Rais   ½-½
Per Holst - Michael Simonsen   ½-½
Jan Rewitz - Jan Nielsen   ½-½

Sikke en sejr!

   Tom: Jeg havde forberedt mig løst på et par ting - blandt andet Ld3 kongeindisk, som Bjarne spillede, men kom ikke præcis ud i det forberedte. Slap dog rimeligt fra åbningen, indtil jeg spiller det usunde ...Dh4 - der skal den ikke stå. Bjarne straffer det fint med et gennembrud på damefløjen, men misser den ene store chance der kommer for klar fordel. I stedet vinder jeg en bonde for noget spil, men i tidnøden tillader Bjarne lettende afbytninger og havner i et håbløst slutspil, som jeg vinder lidt mere omstændeligt end nødvendigt - dog stadig rimeligt sikkert.

   Johnni: Jeg havde fornøjelsen af hvid imod den nykårede DM i seniorskak. En kreds af ældre borgere kalder det vist oven i købet det "rigtige" senior DM, +65 klassen forstås. Det blev overraskende nok (for begge parter!) en fianchetto Grünfelder med c6 og Db3. Tidligt remistilbud fra sort, der havde spillet rigeligt med skak på det sidste. Jeg ville dog gerne se mere og havde lyst til at spille. Det skulle vise sig at være en god beslutning, da jeg fik et godt pres, der kun blev større som partiet skred frem. Jeg havde dog i vanen tro brugt godt med tid, men stillingen var nem at finde gode træk i, og efter tidskontrollen valgte sort at kapitulere. 

   Thomas: PEN: Thomas tog en hurtig halv efter få træk.

   Jan C: Jeg har altid haft det svært mod Nørresundby og i særdeleshed mod Svend P. Partierne følger altid det samme mønster. Jeg kommer godt hjemmefra, denne gang mod en tvivlsom Philidor med ...g6. Svend forsvarer sig opfindsomt, og jeg over strammer. Herefter plejer jeg at hoppe i noget taktisk. Først var jeg tæt på at spille 25 De3 (der taber på stedet efter Te8), efterfølgende havde jeg et smart dronningeoffer klar, der havde sat mig mat i to træk. (noget med .. 26...Tf2, 27.Dxe8!! og når han slår min dronning er der Sf6 og mat – men 27..Tf1+ er mat i to). Heldigvis spillede sort noget andet og i en dårlig stilling fik jeg tilbudt remis som Svend venligt tog imod.

   Nina: Sort mod Jens Jørgen Christiansen. Inden runden tjekkede jeg lige hans seneste resultater: 5 kampe i Helsingør uden nederlag, 7 ved Senior DM uden nederlag og tilsvarende i de 4 første kampe i holdturneringen. Det lignede max en halv til mig. Det startede fredeligt med noget lukket halløj, som mest mindede om dam. Der blev først byttet en brik i træk 15! Det gav da i det mindste en enkelt åben linje at spille i. Jens Jørgen forsøgte at doble tårne i linjen. Jeg burde ha’ byttet det ene tårn med ca. +1 i fordel, men spillede i stedet et ”smart” træk, som indeholdt en lille fælde. Maskinen er ganske vist ikke imponeret – den melder helt lige spil efter det ”smarte” træk. Men nu var det jo heldigvis ikke en maskine, jeg spillede imod  Jens Jørgen hoppede venligt lige i fælden, og 3 træk senere sad jeg med bonde mere og et let vundet slutspil.

   PEN: Jeg fik den tvivlsomme idé at spille Sokolskij, som Eddie ikke tidligere havde været udsat for. Men han spillede bare naturlige træk, og da jeg overstrammede med gxf3 i stedet for Sxf3, kom han i den grad efter mig med e6-e5-e4! Han fik afgørende fordel og havde det stadig i den stilling, hvor han - pga. unødig respekt for mig - tog trækgentagelse, pyha!

   Holst: Mod Michael Simonsen, som jeg aldrig har spillet mod før, spillede jeg en opstilling mod Londonsystemet uden ...d5, men som en slags trerækker (dog ikke så sofistikeret, som når Jan Christensen spiller det). Desværre har jeg en tendens til at spille for stereotypt. Så da der var en mulighed for at bytte løbere på e4, så greb jeg chancen, spillede ...d5 og mente at have en god stilling med et minoritetsangreb på dronningfløjen. Da jeg fik chancen, greb jeg den ikke. Jeg spiller sommetider/ofte/alt for tit for forsigtigt.

   Rewitz: PEN: Jan tog en hurtig halv efter få træk, han ville ikke risikere igen at være eneste taber!

   PEN: Med sejren er vi nu klare favoritter til at tage oprykningen, vi har to points (plus bedre matchpoints) og lettere modstander i sidste runde end Aalborg, og vi er 7½ foran Nørresundby, der har en kamp mod Evans til gode, den spilles først dagen før sidste runde. Ud over Evans mangler de også Esbjerg, der har hjemmebane, så ....!

 

4. runde, lørdag den 19. februar 2022 - Af os alle!
 

Esbjerg - Nordre I   4 - 4
John Rødgaard - Tom Petri   ½-½
Hans Buus Pedersen - Johnni Veng   ½-½
Iver Poulsen - Thomas Klitgaard   0 - 1
Ole Weiss Hartvig - Jan Christensen   ½-½
Torsten Lindestrøm - Nina Høiberg   ½-½
Ole Bønnelykke - Poul Erik Nielsen   ½-½
Lars Wilton - Per Holst   ½-½
Henrik Tranbjerg J. - Jan Rewitz   1 - 0

Endnu en storm lagde sig ....

   PEN: Igen rasede en storm over landet før runden! Kampen var den udsatte fra medio januar, og altså placeret på en lørdag. Det blev generelt en ret slap match med tre remiser inden for ca. en times tid ... Vi prøver denne gang med, at alle hver kommenterer sit eget parti:

   Tom: Uambitiøs åbning der signalerede en meget fredelig indstilling fra min side. Den fangede Rødgaard. Remis i træk 7. Et parti hvor ingen af parterne var motiverede.

   Johnni: Min modstander valgte at spille London (2.Lf4), efter ikke at have siddet ved et skakbræt i meget lang tid; ikke et åbningsvalg jeg var ked af at se. Nogle spiller det for at få et roligt parti, andre for at hoppe ind på e5 med springeren, og så angribe på K-fløjen. Jeg mistænkte det sidste og valgte en opstilling, hvor sort kan få gode chancer, hvis hvid er for frisk. Ind på e5 hoppede han da også, men fulgte det ikke op med hverken f4 eller g4. Der blev manøvreret lidt, og jeg hopper ind på e4 og tilbyder en afbytning og en remis, som han tog imod. Efteranalysen viste rimelig lige spil. Maskinen derhjemme er nogenlunde enig, men ikke det, vi analyserede, her har maskinen et meget spændende bondeoffer for sort. Dette var dog slet ikke på min radar, ligesom så meget andet, den foreslår :)

   Thomas: Jeg har forsøgt at skifte til 1.e4 med hvid efter epidemien, og uden det store held har jeg kun vundet en kamp, så det var på tide at skifte til 1.Sf3. Det gik heldigvis bedre. Jeg fik en stilling med en fri d- bonde og udviklingsforspring for en bonde. Efter at jeg fik bonden tilbage ofrede jeg en bonde mere, og havde virkelig lyst til at ofre en kvalitet også, men efter et kvarters pause besluttede jeg mig for at spille det mest praktiske. Det gav et angreb på konge, og jeg endte lidt heldigt med at vinde et tårn og en kvalitet. I stedet for at spille videre valgte min modstander at gå mat i bunden. Et virkeligt fornøjeligt parti, der kun varede i 30 træk.

   Jan C: Var desværre træt efter et par dage i København op til kampen. Havde ikke forberedt mig på den rigtige farve, men kom rigtig godt hjemmefra som sort i en sjælden variant af Wienerparti (g3-varianten). Havde jeg spillet de mest naturlige træk omkring træk 14, havde jeg beholdt en stor fordel – i stedet blev det til to jammerlige af slagsen. Da jeg tilbød remis, står jeg under.

   Nina: Jeg spillede hvid mod Torsten Lindestrøm i Dd6-varianten i Skandinavisk. Efter ca. 5 træk havde sort fået udlignet, og efter ca. 10 træk stod sort minimalt bedre end hvid. Torsten udbyggede fordelen en smule hen over de næste 10 træk, men dog ikke mere, end jeg burde kunne holde balancen. I erkendelse af det (og muligvis også påvirket af den fredelige stemning i flere af de andre partier) tilbød Torsten remis – samtidigt med han lavede en fejl, som kostede tårn for løber og bonde. Jeg afslog tilbuddet, men kunne dog ikke finde ud af at omsætte den lille materialefordel til gevinst. Jeg forsøgte i omkring 30 træk, men Torsten forsvarede sig godt, og da tiden til sidst begyndte at blive knap, tog jeg evig skak – til stor glæde for holdkammeraterne, som øjensynligt hellere ville hjem end følge mit ”interessante" slutspil ;-)

   PEN: Jeg spillede dårligt i åbningen i en lukket sicilianer med mig som sort. Da jeg endelig tog mig sammen til at bryde op med d6-d5, kunne hvid have fået klar fordel med e4-e5! I stedet slog han på d5, og efterhånden fik jeg bygget en fordel op. I tidnød kunne jeg dog ikke finde de farlige gevinstforsøg, og det hele sluttede således efter mit 33...Db3xh3:

   34.e6! fxe6 35.Txg6+ Sxg6 36.Dxg6 Remis! Der er også et par andre muligheder, men de er alle remis.

   Holst: Hvid mod Lars Wilton, som spillede Stonewall mod mit sædvanlige 1.d4. Jeg var forledt af et parti, jeg engang vandt mod Jens Hartung, og spillede nogle træk, som forhåbentlig skulle resultere i, at jeg ville have en mægtig springer på e5, og han havde en forfærdelig hvidfeltet løber. Den hoppede Wilton ikke på, og jeg var endda i færd med at overse vigtige ting, så det var den rigtige dag at tage en hurtig remis.

   Rewitz: Spillede kongeindisk mod Tranbjerg. Kom skidt ud af åbningen.  Tabte en bonde i midtspillet og senere partiet. Det mest ophidsende ved partiet var, at han tilbød remis, da jeg var nede med en bonde, men ikke hørte det. Og som Jan Christensen sagde: "Vi er ved at blive gamle og døve"!

   PEN: Vi ligger nu i spidsen med 24½ (7), Aalborg er med en storsejr over Herning kommet op på 23½ (4), SK68 II har 22½(7). Nørresundby har en udsat mod Evans som tilsyneladende først spilles dage før sidste runde. Nørresundby har 20 (7) plus den udsatte, og vi møder på søndag netop Nørresundby i Chess House.

 

5. runde, søndag den 30. januar 2022 - Af Thomas Klitgaard
 

Aalborg I - Nordre I   3 - 5
Jens Kølbæk - Tom Petri   0 - 1
Sune Kovshøj - Thomas Klitgaard   ½-½
Edgar Andres Parra - Jan Christensen   ½-½
Kaspar Skaarup - Nina Høiberg   0 - 1
Jacob Würtz - Poul Erik Nielsen   ½-½
Elena Steffensen - Jan Rewitz   0 - 1
Bjarne Sønderstrup - Benjamin Christensen   ½-½
Jens Johan Christensen -     -- tomt bræt --   1 - Ø

Stormen lagde sig!

   Corona kaster stadig lange skygger, så vi stillede 7 mand stærk mod Aalborg, på trods af at sygdommen er bebudet bekæmpet. Vi startede i modvind, men weekendens storm lagde sig, og vi vandt kampen med gedigne fightervilje.

De enkelte kampe:

   Tom spillede en katalansk opstilling (det havde vi talt om i bilen). Han stillede sine brikker fornuftigt, og Kølbæk fik kun få brikker over midterlinjen. Hans tørre: ”Du spiller godt” efter kampen opsummere resultatet meget godt.

   Sune spillede Reti mod mig, som min modstander fra sidste runde. Jeg afvig i træk fem og spillede noget mere solidt. Jeg lavede ingen fejl som var store nok til, at han straffede dem, og partiet ebbede ud i remis i et uligefarvet løber- og dronningslutspil.

   Edgar overraskede Jan C med det snedige 3…a6. Det endte i en lige afbytningsvariant og resultatet blev remis.

   Nina spillede modigt til med et bondeoffer i åbningen, men så syner kort efter. Derefter stod hun til tab i 28 træk.

1.d4 d5 2.c4 Nc6 3.cxd5 Qxd5 4.Nf3 e5 5.dxe5 Qxd1+ 6.Kxd1 Bf5 7.Bf4 Nb4 8.Nbd2 Bc2+ 9.Kc1 Bg6 10.a3 Nd5 11.Bg3 Bc5 12.h4 f5 13.h5 Bf7 14.e4 fxe4 15.Nxe4 Bb6 16.Nfg5 h6 17.Nxf7 Kxf7 18.Bc4 Nge7 19.Kc2 Ke6 20.Rad1 c6 21.f4 Nf5 22.Kb3 Rhf8 23.Rd3 Nxg3 24.Rxg3 Rxf4 25.Rg6+ Kxe5 26.Nd2 Ne3 27.Re1 Re8 28.Nf3+ Ke4 29.Rd6 Rf6 30.Rd7 Rd8

 

Heldigvis vendte partiet ved, at modstanderen så endnu større syner med 31.Txe3+, som han troede vandt, fordi løberen ikke kan slå, men heldigvis kan kongen gøre samme job! Der fulgte 31...Kxe3, og så vendte skuden: 32.Rxg7 Kf2 33.Ne5 Rf5 34.Ng4+ Kg1 35.Nxh6 Rxh5 36.Ng4 Rd2 37.Nf6 Rf5 38.Ne4 Rxb2+ 39.Kc3 Rxg2 40.Rxb7 Rg4 41.Bd3 Rf3 42.Kc4 Rf6 43.Re7 Rd6 44.Kc3 Ba5+ 45.Kc4 Bd8 46.Rf7 Bf6 47.Bc2 Bd8 48.Bd3 Bb6 49.Kc3 Re6 50.Nf6 Bd4+Txe3.

Som sædvanlig viser Nina gode fighter evner.

    Poul Erik havnede atypisk i en udynamisk stilling. Han tog ikke chancen med e4 og partiet endte i remis.

   Elena ofrede snedigt en bonde med god kompens mod Rewitz og fik i kampens hede tilfusket sig en kvalitet og havnede i et klart vundet slutspil i Jans tidnød. Det blev noget af en gyser. Jan fik først tilkæmpet sig en halv, og til sidst kunne han trække hele stikket hjem i et langstrakt parti. Utrolig godt kæmpet.

   Benjamin forsøgte at snøre sin modstander i kongeindisk angreb, men den symmetriske bondestruktur og fianchetto løberen gjorde at Benjamins kongeangreb ikke rigtigt kom i gang. Partiet endte hurtigt i remis.

   Så med Tom som sikker vinder og gode fighter egenskaber fra Nina og Rewitz (samt liiiiidt held) vandt vi kampen 5-3 med en mand i underskud og indtager igen første pladsen!

 

3. runde, søndag den 12. december 2021 - Af Nina Høiberg
 

Nordre I - SK 1968 II   3½ - 4½
Tom Petri - Gunnar Pedersen   ½-½
Thomas Klitgaard - Torben Kyhl Sørensen   0 - 1
Jan Christensen - Torben Steffensen   ½-½
Nina Høiberg - Mark Simkin   ½-½
Poul Erik Nielsen - Alexander Jessen   1 - 0
Per Holst - Martin Krejci   ½-½
Jan Rewitz - Karsten Nymann Pedersen   0 - 1
Peer Ole Pedersen - Martin Knudsen   ½-½

Knebent nederlag – der let kunne være blevet større!

   Her troede vi lige, der var ved at være styr på coronaen, og skaklivet var godt på vej til at slippe senfølgerne. Men vi må konstatere, at det desværre ikke kun er i skak, at nye ukendte varianter kan være ubehagelige at støde ind i. Pludselig kender vi alle det græske bogstav omikron – og vi kan nu rappe med MC Einar: Jul det’ cool, sikke tiden den går, der er intet lavet om siden sidste år!

   Vi havde desværre igen afbud fra Johnni, men vores trofaste reserve, Peer Ole, meldte sig heldigvis igen klar, så vi stillede op i det, der indtil videre har været vores mest normale opstilling. SK68 har så mange mesterspillere at tage af, så det nærmest er umuligt på forhånd at regne ud, hvem man skal møde. De stillede med et solidt hold, som vi skulle spille godt for at vinde over. Og lad os bare konstatere med det samme, at det gjorde vi bestemt ikke. Vi led sæsonens første nederlag, og vi var meget heldige med kun at tabe 3½-4½.

 

   Med det resultat blev vi sendt ned på 2. pladsen – dog kun et halvt point efter Nørresundby, så vi er stadig godt med i oprykningskampen. Værre gik det et andet af favoritholdene, Esbjerg. De var efter sigende coronaramte og havde forsøgt at få flyttet matchen mod Herning til senere. Det havde Herning sagt Nej til, og de vandt dermed matchen 8-0. Det ødelægger selvfølgelig til dels turneringen, og udefra set virker Hernings afslag mystisk, men der kan jo være begrundelser, der ikke er offentliggjort.

 

   Men til selve matchen: Mange spillede, som det vi er – nemlig spillere der har for få kampe i fingrene pga. coronapausen. Mærkelige fejlberegninger, mærkelige overseelser. Vi tager partierne fra top:

 

   Tom spillede 13 fredelige træk i en kongeinder, hvorefter der blev taget remis ved trækgentagelse. Som ryger må man jo ty til fredspiben, hvis man ikke vil ud og stå i frostvejret, ½-½

 

   Thomas sad ved siden af og lignede en, der også gerne ville ha’ en halv. I en ret lige stilling blev Thomas først for passiv, tror jeg (flyttede sit tårn fra den åbne e-linje til passiv placering på f1) og derefter for ivrig efter at afvikle brikker, så da modstanderen i stedet for at bytte tårne på f1 plantede sit tårn på f2, kunne Thomas ikke undgå at miste materiale. ½-1½

 

   Set fra sidelinjen så Jans parti længe ret lige og lidt småkedeligt ud, men så kom der pludselig voldsomt liv i kludene. Jan fik slået hul ned til hvids konge, men missede i sin iver efter at vinde modstanderens dronning desværre noget, der lignede en let gevinst og kom i stedet til at gi’ hvid lidt for mange brikker for dronningen. Jeg troede, Jan spillede fortsættelsen opfindsomt og godt ved at køre på med sine bønder, men det er computeren ikke helt enig i. Stillingen var svær at spille for begge parter, og heldigvis fandt hvid ikke den bedste måde at ofre tilbage på, så det lykkedes Jan at hive en remis hjem. 1-2

 

   Efter lidt slapt åbningsspil i forsøget på at undgå hjemmeforberedelser var jeg (Nina) ret hurtigt endt i en stilling, hvor jeg blev nødt til at forsøge at afvikle til slutspil. Desværre overså jeg den bedste mulighed og ofrede i stedet en bonde i håb om lidt aktivt spil. Jeg fik ikke helt nok for bonden, men få træk senere overså min modstander, at jeg kunne vinde bonden tilbage. Hvorefter jeg vadede lige ind i en springergaffel og mistede en ny bonde. Derefter gik det fra tabt til mere tabt til fuldstændig tabt. Indtil min venlige modstander satte kongen på et forkert felt, så jeg lige præcist kunne holde remis. 1½-2½

 

   Poul Erik spillede noget Modern-halløj og stod vist lidt presset undervejs. Hvids fordel forsvandt dog efter nogle lidt for forsigtige træk (rokade og Kh1). PE fik et smart springeroffer ind, som modstanderen i hvert fald ikke skulle ha’ taget imod. Slutspillet med dronning og 3 fribønder i centrum for 2 tårne blev kørt stensikkert hjem. Poul Erik burde spille højere oppe på holdet! 2½-2½

 

   Holst spillede en forholdsvis fredelig remis i engelsk åbning med tidlig afbytning af dronningerne. Eneste tidspunkt hvor stillingen ikke var helt i balance var vist efter 10-11 træk, hvor Lb5 ser ud til at vinde en bonde for Holst. Da det ikke skete, så det ud til, begge parter spillede præcist, og Pers modstander fandt en lidt sjov remis ved at gi’ Per en bonde mod til gengæld at spærre Pers konge inde på a-linjen. 3-3

 

   Rewitz spillede en variant i Kongeindisk, som Karsten Nymann kendte ud og ind. Det gjorde Jan vist til gengæld ikke, og han fik lukket lidt rigeligt op foran sin egen konge. Det lignede  hurtigt spil til ét mål, og det endte da desværre også galt for vor mand. 3-4

 

   Peer Ole er suveræn vinder af denne rundes fiduspokal! Han stod lidt kritisk undervejs. Lavede en decideret buk i træk 27, så modstanderen kunne ha’ vundet 2 lette for tårn. Det så sort dog ikke, men Peer Ole fulgte velvilligt op med flere upræcise træk, så sort op mod træk 40 havde ca. +9 iflg. computeren! Igen fandt Peer Oles modstander ikke bedste fortsættelse, og pludselig havde Peer Ole fusket sig til en evig skak! 3½-4½


 

2. runde, søndag den 21. november 2021 - Af Jan Christensen
 

Evans I - Nordre I   2½ - 5½
Henrique Rey Malde - Tom Petri   ½-½
Leif S Kristensen - Thomas Klitgaard   ½-½
Kim Skaanning- Ped. - Jan Christensen   0 - 1
Tihomir Borovnica - Nina Høiberg   1 - 0
Simon Saito Nielsen - Poul Erik Nielsen   0 - 1
Gert Aagaard - Per Holst   0 - 1
Vitus Bondo Medhus - Peer Ole Pedersen   0 - 1
Maxim Konstantinov - Benjamin Christensen   ½-½

Flot fortsættelse!

   Tag jer sammen! opfordrer den Gamle Redaktør på hjemmesiden. Et stykke hen ad vejen har han ret. Vi har kendt datoerne de sidste mange måneder og derfor kan afbud være uforståelige. Imidlertid er der også en anden årsag. Vi vil så gerne spille. Arbejde, sygdom og Corono er jo forbigående. Måske går det bedre om et par dage, arbejdspresset letter osv.

   Da jeg torsdag aften var mest fortvivlet, var det mange der trådte i karakter. Peer Ole kunne både spille (naturligvis) og køre. Jonas hjalp med reserver – desværre på bekostning af andet holdet som måtte udskyde matchen. Formand Mikkel meddelte, at han ville troppe op på spillestedet (Vejle!), hvis nu noget alligevel gik galt. Det var derfor et ganske godt hold vi fik sendt af sted og Mikkel kunne køre mod Århus, da han havde konstateret, at alt var godt.

   Vi var svage favoritter med en forventet score på 4,22. Sådan skulle det heldigvis ikke gå. Vi var foran 4-0 efter 3 timer, og da Thomas spillede remis, var der 3 tilbage, der desværre alle så småtriste ud. Lad os tage partierne fra toppen:

   Tom Kommer skidt fra åbningen. Omkring træk 25 afviger modstanderen en trækgentagelse og det ser svært ud for vores mand. Imidlertid bider Tom sig fast i bordkanten, undlader svækkelser og forsvarer sig sejt. Mere end fordel opnår modstanderen ikke, og til sidst står Tom endda en smule bedre.

   Thomas kommer godt fra start i noget Reti/Volga i forhånden. ”Jeg har jo en bonde”, fortæller han i analyserne – underforstået så skal man naturligvis forsøge at vinde. Leif Kristensen er stadig en giftig herre, og omkring træk 15 får han sin ”Volga kompensation". Thomas spiller heldigvis godt, og i en lidt dårligere stilling med to minutter tilbage får han et remis tilbud.

   Jeg kom heldigt nok ind i en special-variant, jeg kender rigtig godt. Kim Skaanning er en stærk spiller, men stillingen var allerede efter 6-7 træk vanskelig. Da jeg holdt et fornuftigt niveau, var det hele overstået efter 23 træk.

   Nina spiller Modtaget Dronning Gambit (for første gang ?!) og udligner i noget, der ligner en længere teorivariant. Omkring træk 20 vipper fordelen til hvid. Nina spiller 21...f6 (21...g6!) og nu bliver stillingen lidt vanskelig. Nina forsvarer sig som sædvanlig sejt og er som den sidste færdig efter knap 4 timers spil. I de korte analyser, jeg nåede at se, så det ud, som om hun var tæt på remisen. Denne gang gav det seje forsvar ikke pote.

   Det er aldrig let at kommentere Poul Eriks partier. 1.c4 c6 og 2.b4! – så er vi i en Orangutang og PE land. Det gør ikke noget, at modstanderen har udlignet/står minimalt bedre. Poul Erik er i sit es, når det hele ser rodet ud. Omkring træk 20 træder modstanderen forkert, og løberen på b2 er nu et monster. Med et sekund tilbage og udsigt til et håbløst slutspil opgiver han. Super præstation af redaktøren, der bestemt burde spille meget mere.

   Per kan i den grad få skak til at se let ud. Modstanderen bytter om på nogle træk/ideer i Kasparov varianten i Nimzoindisk. Lg5 og g3 passer ikke rigtig sammen, og Per kommer ud af åbningen med merbonde og fordel. Herefter bliver modstanderen berøvet alle taktiske muligheder, indtil han bukker yderligere, og de havner i et tårnslutspil med to merbønder til Per. Det er den slags partier, der får vores bund til at se skræmmende stærk ud.

   Peer Ole fik fornøjelsen af Vitus Bondo. I en alder af 11 år landets yngste mesterspiller og naturligvis et kæmpetalent. Det er aldrig nogen let opgave, når modstanderen knap kan nå bordkanten. Heldigvis kom Peer Ole godt hjemmefra i den samme opstilling, som Tom bruger. Den unge mand er tilsyneladende stærk positionel. Åbningerne og det taktiske må komme senere. Undervejs var jeg lidt bekymret, men efter gennemgang ser partiet rigtig fint ud for hvid. Peer Oles to tynde for en tyk og 2-3 bønder så umiddelbart farligt ud for vores mand, men der er fin plads til de lette officerer, og sejren er aldrig i fare. Igen et parti, der vidner om en stærk og solid Nordre bund.

   Benjamin havner som sort i en uortodoks lukket Sicilianer. Det må være godt for vores mand, men da han ikke får rokeret, tipper fordelen til Hvid. Det er stadig noget rod, og da sort får lukket op for den stærke løber på b7 og åbnet g-linjen til tårnet, ser det godt ud. Desværre spiller tiden ind, og Benjamin trækker i nødbremsen, giver en kvalitet og har to bønder for den. Det var her vi var bekymret helt uden grund. Stillingen er tilpas lukket til at holde hvids tårn på afstand. Man tager remis omkring træk 50. En fin debut for Benjamin.

   Bundsolidt, intet andet! Forrest debutant Benjamin Christensen

   Efter to runder fører vi med 12 point, et mulehår foran Nørresundby med 11½ og Esbjerg med 9½. Jeg tror på oprykning, skønt vores venskabsklub har et lige så homogent hold som os. Der er desværre allerede en tendens til, at flere har haft svært ved at stille hold. Der har været spillere på 1200-1500 på holdene. Bare det ikke bliver sådan en tilfældighed, der afgør oprykningen.

 

1. runde, søndag den 31. oktober 2021 - Af PE Nielsen
 

Nordre I - Herning   6½ - 1½
Tom Petri - Ole Helmer Mikkkelsen   ½-½
Thomas Klitgaard - John Noe   0 -1
Jan Christensen - Flemming E Nielsen   1 - 0
Nina Høiberg - Steen Vitur Bering   1 - 0
Poul Erik Nielsen - Jesper Maul Vidriksen   1 - 0
Per Holst - Christian Dahl   1 - 0
Jan Rewitz - Jens Lund Jensen   1 - 0
Peer Ole Pedersen - Leif Hamborg   1 - 0

Fantastisk start!

   Førsteholdet fik en fantastisk start på den nye sæson! Vi gemmer det bedste til sidst, så vi tager brætterne oppefra to og to:

   Tom spillede et sidestep (8...a6?!) i sin kære kongeinder, i det følgende stod Tom hele tiden lidt under, dog uden at komme i alvorlig tabsfare. Klitgaard havde hvid i en skarp Pirc imod Lars Noe's bror; udefra så det ud som om brormand havde styr på sin Pirc, men helt sådan forholdt det sig ikke! Det var en skarp omgang, og her et par glimt fra dramaet:

  Der er tryk på! Sort har hentet et tårn på h1 og skal nu spille 25...Le4! I stedet spiller han 25...hxg6?

  Tidnøden er overstået, der er materiel ligevægt, men Sh6 er på afveje.
Houdini kan redde den, men det kunne Thomas desværre ikke ...

... og til sidst måtte Thomas som den eneste ned. Vi gjorde nemlig rent bord i resten:

   Jan C kæmpede med nogle ting på det personlige plan, og for en gangs skyld havde han ikke styr på sin Jänisch var heldig med at komme ud i et kun lidt ringere slutspil. Her spillede Jan fint, og pludselig tog en vis herre ved begge spillere - de var vist ikke bevidste om, at de ville få en halv time mere?! - og de afviklede hurtigt partiet - til Jans fordel, han vandt i en værre gang russisk roulette! Nina spillede en slap sici med hvid - Ld3 turde hun godt spille, nu da Igor ikke længere er på holdet (men pas på, Nina, JEG er her!). Men hun spillede godt og fik klar fordel, som vist burde have resulteret i hurtigere sejr end tilfældet blev, men hjem kom den!

   Holst havde hvid ved siden af mig, styr på åbningen, i spilletræning og med sikker hånd, i alt fald det meste af vejen. Tårnspillet med to bønder mere kunne have været afviklet lidt mere sikkert, men pointet var aldrig i fare. Ved siden af så mig med sort, og dét var en ganske anden historie! Jeg var bange for at være kigget ud mht min modern, så jeg vovede mig ud i Najdorf-varianten i siciliansk; og ikke nok med det, jeg spillede halvsuspekt for at ryste modstanderen. Denne gang lykkedes det. jeg er sikker på, han blev kyst, og han søgte et par gange trækgentagelser, men jeg holdt trykket og afviklede til et yderst gunstigt dronningslutspil:

  Den sorte dame er dominerende og Kg8 kommer lettere med end hvids

som jeg vandt sikkert.

   Også så har vi jo to gæve ex-esbjergensere på 7. og 8. bræt, da Peer Ole var stand in for Johnni. Mit indtryk under runden var, at de begge vandt i sikker stil, men efter at partierne er spillet igennem, ser det lidt anderledes ud: Peer Ole var nogenlunde i kontrol i sin kære englænder, men der var lidt gevinstføringsslinger undervejs, indtil han fik foræret en kvali. Rewitz' derimod var langt fra stilfuldt, Rewitz ofrede lidt ukorrekt en bonde, men i det opståede kaos var Rewitz heldigvis skarpest!