Nyheder

Chess House gearer op!
(13. november 2019) Af PE Nielsen

   Det myldrer nærmest med skaktilbud fra Chess House: Næste onsdags-EMT starter i dag, på fredag er der Delle-lyn & fodbold i CH, fredag den 6/12 er der igen Superlyn og onsdag den 18/12 er der Søren Bennedsen Minde (hurtigskak, 3 runder) - læs om disse arrangementer her.

   Og så har jeg andetsteds fundet ud af, at Chess House lørdag den 30/11 er vært for DM i hurtigskak, som foregår i FO-byen i Aarhus C, se nærmere her.

 

Per Holst spiller senior-VM
(12. og 13. november 2019) Af PE Nielsen

  Jens Kristiansen, kan han gøre det igen?      Per Holst har nok lavere mål, men var stærk ved hurtigskak-DM   

   I dag kl. 15.00 starter VM i seniorskak i Bukarest, Rumænien, og vi har Per Holst med. Danmark er rigt repræsenteret i 65+, og størst fokus er der naturligvis på Jens Kristiansen, som jo er regerende Europamester og vandt VM tilbage i 2012! Jens er seedet som nummer 8, mens Holst er nummer 44 af de i alt 150 deltagere. Læs evt. mere her. Link til turneringens hjemmeside, hvor du kan følge resultater og se partier live, her.

 

Tynd omgang, Tom vandt igen
(8. november 2019) Af PE Nielsen

   6. runde blev hårdt ramt af sene afbud, og hertil en udeblivelse. På en måde var det held i uheld, for selvom det tydeligt af Kalenderen fremgår, hvem der er barvagt, udeblev denne :-(. Men Jonas, der vandt uden kamp, holdt baren i gang, tak for det! Overraskelser var det småt med, men Søren Korshøj fik som underdog klar fordel mod Dennis Hemdorff, men Dennis slap med skrækken, remis.

   Forrest Ulrik Thomassen (tv) - Vagn Jensen, bagest Svend Aage Madsen (tv) - Tom Petri

   På topbrætterne (foto ovenfor) fik favoritterne Tom og Vagn tidligt bid og vandt en bonde; trods uensfarvede løbere var Toms gevinst vist helt stilren, og også Vagn kørte den hjem. Formanden havde en skidt aften og opgav - efter modstanderens mening - meget tidligt.

   Tom er pt. med 5½ af 6 et point foran Vagn, men en eventuel vinder af opgøret Casper Tvede - Michael Øe når op på 5 points. Link til stillingen her.

 

Tredjeholdet klar til kamp
(29. oktober og 1. november 2019) Af PE Nielsen

   Om tredjeholdets sæsonstart på torsdag har jeg modtaget følgende fra Mikkel Hansen: Vi skal i gang med Mesterrække-sæsonen efter 2.holdets tyvstart i weekenden, som bød på en fin sejr, omtalt andetsteds. Det er meget svært at forudsige vores chancer, men overlevelse i Mesterrækken må være den primære målsætning. Mandag bankede VRS I småbrødrene fra deres 2. hold med knusende 7½-½, vel ikke helt overraskende, men så er sæsonen da for alvor i gang ;-) [Red.: Ja, førsteholdet havde to afbud og spiste dermed 2 spillere fra andetholdet, som så kun stillede med 6 mand, smart! Cifrene er i øvrigt de samme som i opgøret SK68 I - SK68 II]  Storfavorit i rækken må absolut være Skanderborg II, mens Silkeborg II, Syddjurs I, VRS I og vi følger trop. Vi starter på torsdag kl. 19.00 mod vores gamle venner fra Aros i klubbens lokaler (ja, Chess House :-)) hvor vi må gå efter en åbningssejr. Men skak er sport, og i sport kan alt jo ske! En spændende sæson frem mod det nye årti venter! 

   Sådan gik det:

   

 

Bræt 1 og 2 gav 1½ points, gevinst til Mikkel og remis til Ulrik

 

På bræt 3 var Knuddi (Knud Erik Juhl) forrest tv på besøg. Det blev til remiser til Oehlerich og Borup på bræt 3 og 4

 

Og her på bræt 5 og 6 kom pointene så: Sejr til Korshøj og Jonas!

 

Bræt 7 og 8: Anna tabte unødvendigt slutspillet, mens Thomas var ret heldig med at vinde

   Her afslutningen på bræt 1, Formand Mikkel har de sorte:

   Hvid har lige spillet 36.Le3-d2 og Mikkel undgår at hoppe i den snedige fælde: 36...Tc5? 37.Tf2! Txd5 38.c4!! Td6 (ikke 38...bxc4? 39.Lg5! Td6 40.a4! og hvid vinder) 39.cxb5 og hvid er ovenpå! Mikkel spillede 36...Tf3 37.d6 Ke6 og vandt slutspillet på de to fribønder.

 

Andetholdet kom fint i gang!
(27. og 28. og 29. oktober 2019) Af PE Nielsen

   Andetholdet havde fået æren af at spille i tre lokaler, i det gamle depotrum sad bræt 1-3, i det gamle computerrum sad bræt 4-7, mens Filip var forvist til den store sal, hvor også kampen mellem SK68 I og SK68 II foregik (førsteholdet vandt gigantisk med 7½-½!); ovenpå spillede Aarhus/Skolerne II og Viby 4-4. Ideelt er det ikke nedenunder, ud over varmen og lidt imameri var dørsmækkeri ud til trappegangen meget generende, og da mørket faldt på, bemærkede man tydeligt lysproblemerne i det gamle computerrum.

 

 

Forrest spiller Lars Noe (th) remis på 7. brættet, mens Benjamin Christensen (bagved) på bræt 6 kører Casper Tvede Busk af banen!

 

To rare points på bræt 4 og 5: Bagved gør Leif Møller (tv) det onde ved Steffen Cordes, og forrest vinder Peer Ole Pedersen meget heldigt over Carsten Brølling!

  Leif har remis med 22.Dh5+ men han vælger det chancerige 22.Se4! og vinder i sikker stil!

   Rewitz havde helt svedt ud, at vi skulle spille, men i en tilfældig samtale med en kollega opdagede Jan heldigvis, at det var i dag, vi skulle spille! Han nåede frem 45 minutter forsinket, jeg undrede mig noget, i rigtig gamle dage ville det have været normalt, men nu om dage kommer Rewitz ellers i fornuftig tid! Spillet var bestemt ikke prangende i denne første runde, og heldigvis mødte vi et meget forærende 68-hold, så vi vandt 5½-2½! Selv glemte jeg at drikke min smoothie (!!!) og spillede elendigt mellem træk 30 og 40, men jeg slap dog med skrækken.
Jeg skal ikke referere yderligere her, for vores velskrivende - og hurtige - referent Michael Øe har naturligvis allerede referatet parat, kig nærmere her.

   Christian Thye - sjælden gæst - var i øvrigt tilskuer til matchen, og han havde naturligvis indkaldt og udfordret Steen Fup til en match! Og det gik naturligvis ikke stille for sig:

   Her har Steen fået bid, Thyes dronning!!  Men Thye vinder alligevel matchen 5½-4½   

 

Så har Chess House igen en hjemmeside!
(26. oktober 2019) Af PE Nielsen

   Chess House har nu fået en hjemmeside op at stå, det er godt nok endnu ikke på den rigtige adresse, men i stedet www.d2d4.dk ! På Chess House's Facebookside skriver formand Thomas Vestergaard: Også adresse www.chess-house.dk vil snart virke som link til samme side.
Ses vi til Superlyn fredag den 1. november? Indbydelse og tilmelding her.

   Jeg har opdateret Chess House linket på nordre.dk's forside.

 

Tom fører stadig
(26. og 28. oktober 2019) Af PE Nielsen

   Tom måtte i 5. runde for første gang afgive point, men han slap med et halvt og fører derfor fortsat; jeg har modtaget følgende beretning fra Tom:

  Jeg så ikke ret meget andet end mit og nabopartiet og så Jonas' bagefter. Casper-Tom: Casper Tvede var godt forberedt mod en af mine specialvarianter i moderne, og jeg endte i en stilling, hvor jeg står lidt under, men det ville være risikabelt at spille på gevinst; remis i 21 træk. Michael Øe - Mikkel Hansen: Lukket Sici hvor det hele hurtigt blev meget kompliceret og Mikkel ofrede en kvalitet. Kompensationen så overbevisende ud, men Mikkel fik fulgt forkert op og Øe fik gang i sine brikker, 1-0. Brian Kristensen - Jonas Nielsen: Jonas fik spil på dronningfløjen og løberpar mod springerpar til gengæld for en dårlig struktur og en smule kongeangreb. Et par unøjagtigheder efterfulgt af en stor buk tillod Brians springere at trænge hærgende ind i Jonas' kongestilling, 1-0.

   Svend Aage Madsen besejrede Ulrik Thomassen og nåede op i gruppen på tre, der ligger et halvt efter Tom, link til stillingen her. Sjette af i alt 8 runder spilles torsdag den 7. november. Vi skal lige se afslutningen på Søren Korshøj - Oluf Øe:

   Hvid har klart initiativet og slutter nu effektfuldt af efter sorts 16...Ld7: 17.Sd5! Tad8 Bemærk 18...Le8 19.Txf7! og 18...Lg4 19.f3 Lh5 20.Te5! Sxd5 21.Lxd5 Dg6 22.g4. Nu vinder hvid en officer med: 18.Sxf6+ gxf6 19.Tdxd7 Txd7 20.Dg4+ og sort opgav få træk senere.

 

Holdturneringerne går i gang
(24. oktober 2019) Af PE Nielsen

   På søndag indleder Nordre II holdsæsonen i 2. Division gruppe 3 med den første kamp, hjemmebane mod SK68 III i Chess House. Holdet havde en samling i tirsdags, desværre kun med 5 deltagere. Filip Holm er godt kørende og vandt aftenens lynturnering i en tæt gruppe med 3½ af 6, foran mig, Peer Ole og Dennis; er det i år, Filip brænder igennem!? Vi kiggede grundigt ned i fremsendte tal fra Leif Møller (der ikke selv kunne deltage):

   Esbjerg, med John Rødgaard på første bræt som noget nyt, er storfavorit, ratet til 38,2 points. Vi er næsthøjst ratede med forventet 32,4, men kun med marginaler ned til Aarhus/skolerne II og Haderslev. SK68 III som vi møder, er seedet næstsidst, så skal vi true Esbjerg - og det vil vi gerne! - så skal der tages godt ved på søndag; anden runde byder i øvrigt på Esbjerg, så den 18/11 er vi meget klogere på vore chancer.

   Torsdag i næste uge er det så Nordre III's tur med hjemmekamp mod Aros I, et af de svagere hold i gruppen. Nordre I skal vente helt til den 23.-24. november, hvor holdet skal til en uhyggelig dobbeltrunde i Køge, ud over Køge er der Hillerød på programmet.
Og til alle holdspillere: Husk at holde energiniveauet partierne igennem, spis nøddemix, en nøddebar, en ostemad eller:

  nap en smoothie!

   I aften spilles 5. runde i Efterårsturneringen, topopgørene er: Casper Tvede Busk - Tom Petri og Michael Øe - Mikkel Hansen.

   Fredag den 1. november er der Superlyn i Chess House, indbydelse og tilmelding her.
   Næste Onsdags-EMT over 5 runder starter den 13. november, se her.

 

Nina igen i ilden
(15. oktober 2019) Af PE Nielsen

   Her i weekenden var vores mest aktive topspiller Nina Høiberg igen i ilden, denne gang i Odensemesterskabet. Og i ilden kom hun i dén grad! Efter i første runde at blive udmanøvreret af Nicolai Brondt, kom hun i anden runde ud i et meget dramatisk parti med sort mod Lars Hansen, se de tre første diagrammer nedenfor! Tredje runde blev sammenlignet hermed meget fredelig, og der blev hurtigt taget remis i det opståede tårnslutspil med 5 imod 5.

   Fjerde runde gav efter en mystisk åbning igen et slutspil, hvor Nina til sidst forcerede remis ved trækgentagelse. Nu var scoren 1½ af 4, og i sidste runde mødte hun med hvid Peter Grove; Grove fik en let fordel, men i komplikationerne op imod tidnøden lavede han en kæmpebrøler, se hvad der skete nedenfor (diagram 4)! Med denne sejr nåede Nina op på 50%, en anelse over det forventede.

   

 

Lars H - Nina: Nina er kommet i uvejr, hvid har lige rykket e-bonden frem. Hvordan slipper man ud af dét? Jo, se: 11...h6!? 12.exf6 hxg5 13.Te1+(?) Naturligt, men De2+! er meget stærkere.  13...Se6! 14.f5 og nu modstødet: 14...d5! Nu kan h2 pludselig ikke dækkes, og brættet står i flammer!

 

Efter yderligere 15.Dg4 Dxh2+ 16.Kf1 Th4! 17.Df3 g4! har vi ovenstående stilling. Her dur kun 18.Dd3! (skulle ende i en evig skak), men hvem finder det?
I stedet sker: 18.De3? Dh1+? 18...Th5! vinder damen og partiet! 19.Dg1 Dxg1+ 20.Kxg1 Lc5+ 21.Le3 d4?? 21...Lxe3 22.Txe3 d4! 23.fxg7 Ke7! er lige!

 

Og her har Lars sin gyldne chance: 22.fxg7!!
0-0-0 (22...Ke7 23.Lg5+!) 23.fxe6 dxe3 24.Se4! og sort er færdig. I stedet skete: 22.fxe6? dxe3 og Nina reddede - omend med yderligere usikkerhed! - en halv i hus! ½-½

 

Nina - Grove: Stillingen er meget lige, men her spiller Grove den grove: 26...Le6?? Det tillader 27.Lxg6! hvorefter sort ville have været færdig.
I stedet sker: 27.Txf8+ Kxf8 28.Tf1+ Ke7?? Sort klarer sig nogenlunde med 28...Lf7! 29.Ld5 Te1! 29.Lf6+ Kd7 30.Da4+! og slut! 1-0

  
   Ninas gruppe Mester 1 - efter to IM-grupper - blev vundet af Brondt med "kun" 3½, et halvt mere end Niels Laursen og Lars Hansen, herefter så Nina med 2½. Odensemesterskabet blev overbevisende vundet af Jesper Thybo med 4½ af 5; en hurtig remis i sidste runde mod nr. 2 Jonathan Carlstedt.
Link til resultaterne her.

 

Storfavoritten alene i front
(11. oktober 2019) Af PE Nielsen

   I aftes blev 4. runde i klubturneringen afviklet, og da opgøret mellem Mikkel Hansen og Casper Tvede Busk blev en hurtig remis, tog Tom alene teten med sejr over Per Oehlerich. Tom har sendt mig nedenstående beretning.

   "Jeg fik en lille fordel efter åbningen (engelsk) mod Oehlerich der endte med dobbelttårne og god løber mod dårlig - måske holdbart  men Per bukkede en bonde og måtte ned. Steen spillede stort samme variant mod Svend Aage, men Randersmanden valgte at forsøge at beholde bonden efter ...dxc4. Steen fik stor fordel og kunne vist have afgjort flere gange, men pludselig fik Svend Aage gang i en fjern a-bonde, som blev farlig, og Steen fik spillet for passivt og måtte ned. Ulrik mod Leif så jeg kun afslutningen, hvor - hvad der lignede en ubehagelig trussel mod Ulriks kongestilling - i virkeligheden var det modsatte efter Ulriks spektakulære skinoffer Txg7+. Hansen og Busk blev en hurtig remis efter noget Volga-agtigt. Daniel Jhaf kunne vist have vundet dronningeslutspillet mod Oluf Øe, men tidnød gjorde, at Oluf slap med skrækken. Dennis var ikke tilfreds med sin stilling og tog imod Bjarnes remistilbud - jeg synes ikke, det så så simpelt ud, men Dennis havde nok set mere på det end mig. Resten så jeg ikke". Link til stillingen her.

 

Ungdom og seniorer i aktion - resultater
(4., 7. og 9. oktober 2019) Af PE Nielsen

   I denne weekend har vi Filip Holm med i U19 ved Ungdoms-DM i Køge, link her. Som nogle husker, blev Filip en overraskende vinder af U16 sidste år, så pøj-pøj i den nye klasse! Turneringen er koordineret, og de ældste grupper spiller med betænkningstiden 90 min. til hele partiet + 30 sek. pr. træk.
Hjemmeside og livedækning her.

Resultat: Filip spillede ikke op sit allerbedste og kom ind på en delt tredjeplads, han skriver selv til mig: "Jeg kæmpede godt i størstedelen af turneringen. Jeg kom skidt fra start mod Bjarke Kristensen, fordi jeg ikke kendte teorien. Jeg spillede i sidste runde et godt parti mod Victor Koch-Müller, men overså et kritisk træk i midtspillet, som gjorde, at jeg kom bagud med en løber for to bønder. Jeg var lige ved at holde det remis, men han spillede det rigtig godt og vandt". Filip endte med 3 af 5, lidt under forventet.

   Der er ligeledes Senior-DM i hurtigskak, og det foregår på Fjordsgades skole. I 50+ er vi repræsenteret ved Jan Christensen og Leif Møller, og i 65+ ved Per Holst. Link til turneringen her.

Per Holst spillede en flot turnering og opnåede med 6 af 8 en delt førsteplads sammen med Svend Pedersen!   

Resultater: Bedre gik det vore seniorer! I 65+ opnåede Holst 3½ af 4, ligesom hans gode ven Svend Pedersen, Nørresundby. Det indbyrdes opgør i søndagens første runde endte som forventet lynhurtigt remis, og nu var spørgsmålet så, hvem der kunne score flest i de resterende tre runder. I sjette runde havde Per Jørgen Jørgensen helt i knæ, men desværre smuttede han og Per tabte et vigtigt helt point. De sidste to runder gav sejre, og da Svend overraskende tabte til Knud Poulsen i næstsidste runde, sejlede de begge i mål med 6 af 8! Et flot resultat af Per.

I 50+ spillede Jan efter eget udsagn dårligt på førstedagen, som kun kastede 2 af  4 af sig. Det betød, at Jan aldrig nåede helt til tops, hvor Klaus Berg var bedst med 7 af 8, han spillede remis mod Mads Boe, der blev toer med 6½, og Jan. Jan opnåede dog 5½, hvilket rakte til en udelt tredjeplads. På 4.-5. pladsen kom Poul Rewitz og Leif Møller, begge med 5 points; Leif tabte kun til de to helt i front, men smed yderligere to remiser (det var Jan, der var sygdomsramt!).

 

Tre i front efter 3. runde
(4. oktober 2019) Af PE Nielsen

   I aftes blev 3. runde i Efterårsturneringen spillet, og vinderne af disse tre partier har bragt sig i front: Tom Petri vandt over Ulrik, dog ikke uden sværdslag; Casper Tvede Busk besejrede Leif Møller i et parti, hvor Leif i en dårligere stilling oversatsede og afslog to remistilbud; og endelig Formand Mikkel, der vandt et spændende opgør over Vagn Jensen. Per Oehlerich vandt ret heldigt over Dennis Hemdorff og ligger godt til med 2½. Link til stillingen her.

 

 

Forrest med rød hue vinder Casper Tvede over en alt for satsende Leif Møller; Bagest vinder Tom Petri (th, uden hue!) med besvær over Ulrik Thomassen

 

Forrest bliver det ret hurtigt remis mellem de to "gamle Randersfolk" Svend Aage Madsen (tv) og Michael Øe; bagved er der drama mellem Mikkel Hansen (tv) og Vagn Jensen, og endelig lykkes det Mikkel at besejre Vagn!

 

Vi er i partiet Vagn - Mikkel, og der er lige spillet 22.f3. Der følger: 22...Sc5? 22...e5! er stærkt. 23.Sf5! Lf8! 24.Lxf6? Egentlig en rigtig Vagn-stilling, men her var det rigtige vist 24.Sh6+!? Kh8 25.Se3. 24...gxf6? Og her er 24...exf5! det rigtige. 25.Sfe3 f5 26.Sf4 De7? 27.Sxf5?? Her vinder 27.Txd8 Txd8 28.Sxf5 en bonde! 27...exf5 28.Txd8 Dxe2 29.Txe8 Dxf3 og sort vandt let. 0-1

 

Superlyn i Chess House
(30. september 2019) Af PE Nielsen

   På fredag den 5/10 er der superlyn i Chess House kl. 19.00, bemærk at der også er spisning kl. 18.15. Indbydelse og tilmelding her.

 

Klubbladet elektronisk
(30. september og 1. oktober 2019) Af PE Nielsen

   Vi kan nu - som der blev talt om på den ordinære generalforsamling i maj - tilbyde, at du får klubbladet elektronisk. Det vil blive leveret i tre PDF-filer: Bag- og Forside, Side 2 plus næstsidste side, samt én med resten. Hvis du vælger dette, får du ikke længere tilsendt klubbladet med posten; men ønsker du også det trykte, skal du selv afhente det i klubben inden for en måned.

   Der vil på siden (der kan vælges fra forsiden) være mulighed for at vælge det til og fra, fra nummer til nummer. Hvis du ønsker bladet elektronisk allerede fra oktobernummeret, der udkommer i denne uge, skal du tilmelde dig senest torsdag kl. 16. Rent praktisk foregår det ved, at du afsender en mail til redaktøren, hvori betingelserne fremgår. Du bliver naturligvis kontrolleret op imod klubbens medlemskartotek! Shortcut til bestillingssiden her.

   Klubbladet er i øvrigt at finde i klubben på torsdag!

   

 

Udsatte afviklet, 5 med maksimum
(27. september 2019) Af PE Nielsen

   Forrest vinder tv Mikkel (med hænderne på hovedet) over Steen og th Tom (grøn hættetrøje) over Filip

   I aftes blev der afviklet fire udsatte partier i Efterårsturneringen, og i alle fire vandt ratingfavoritterne: Tom Petri vandt over Filip Holm, Mikkel Hansen over Steen Christensen, Ulrik Thomassen over Brian Kristensen og endelig Casper Tvede Busk over Søren Graugaard. Resultaterne betyder, at fem spillere har maksimum efter de to første runder; foruden de fire vindere ovenfor har også Leif Møller 2 af 2. Et spændende bekendtskab er Casper fra SK68, han var tidligere meget talentfuld, men lagde spillet på hylden en årrække, før han nu igen er dukket op! 3. runde spilles næste torsdag, en spændende runde forestår, kig her!

 

Så blev vedtægterne vasket hvide!
(26. september 2019) Af PE Nielsen

   I aften afholdtes en kort og præcis ekstraordinær generalforsamling. Vigtigste punkt var ændring af §5, der nu lyder således:

   §5  Nordre Skakklub tegnes af formanden eller kassereren; ved udgifter og forpligtelser over 10.000 kr. efter bemyndigelse fra bestyrelsen i hvert enkelt tilfælde.

   Eneste ændring er det markerede "eller", tidligere hed det "og/eller". Årsagen til ændringen er, at klubben flytter sin konto til en anden bank, og den nye ordlyd var den nye banks krav (var vi blevet hos den tidligere bank, skulle vi vist også have ændret paragraffen aht. hvidvaskningsreglerne). Samtidig blev §7 ændret, så den afspejler virkeligheden med halvårlige kontingenter. Link til de nye vedtægter (siden findes under "Bestyrelse og ansvar") her.

 

Nina vandt med 5 af 5 i Holstebro!
(23. september 2019) Af PE Nielsen

   Søndag aften fik jeg en mail fra Tom: Nina havde vundet weekendturneringen i Holstebro med 5 af 5! Jeg slog op her, og minsandten, det passede!
Så en mail til Nina, og 22.21 kom svaret: Jeg havde AL held 😁 Beskedenhed? Nej: Første runde vandt jeg i 9 træk, fordi Rune Andersen havde lagt sin slukkede mobil i lommen, og da han så lænede sig frem, kom hans mave til at tænde for mobilen, så der lød en meget kraftig du-du-dut-lyd. 2. runde: Min modstander fór lidt vild i varianterne, så jeg vandt en bonde. 3. runde: Jeg vandt et remisslutspil mod Rossen.

   Nina - modgang er vendt til medgang, selv mod Thomas Jepsen!

   4. runde søndag morgen stod så Ninas onde ånd Thomas Jepsen: Jeg stod passivt – og dårligt – mod Jepsen, men umiddelbart efter første tidskontrol spillede han forkert, så jeg ikke tror, han kunne vinde længere. Det ville han selvfølgelig (kender det godt, når man har stået over i timevis), og så kom han til at lave en fejl ... Også 5. runde blev vundet, og dermed en suveræn turneringssejr med maksimumpoints! Ninas forventede var lige godt 50%, så nu rykker hun op på 2193 og formkrisen de sidste år er vendt! Rune tabte kun du-du-dut-partiet og blev nr. 2 med 3½.

 

2. runde: Det forgiftede tårn!
(20. september 2019) Af PE Nielsen

   Anden runde i Efterårsturneringen vil jeg huske ved det forgiftede tårn, det vender vi tilbage til nedenfor! Per Oehlerich var med hvid i knæ mod Vagn Jensen, men han kæmpede forbilledligt og sled aftenens eneste remis hjem! Ellers var der forventede sejre med et par undtagelser: Jørgen Rudbeck tabte Lars Christensen og Graham Taylor tabte til Daniel Jhaf Madsen. Men flere favoritter måtte slide i det for at hive sejren i land, ikke mindst Oluf Øe over vores turneringsleder og Casper Tvede Busk over Søren Korshøj. Leif Møller er den eneste med maksimum, men der kan komme to til, når de udsatte mellem de fire spillere med et point afvikles; turneringstavlen her.

 

 

Lars Christensen i gult fik vist hjælp af Jørgen Rudbeck, men hvid vandt i alt fald!

 

Bagest snyder Ulrik Thomassen (th) med de sorte
Leif Nørholm, se diagrammet her ved siden af!
Forrest holder Per Oehlerich en halv mod rygende
Vagn Jensen!

 

Der er lige spillet 20...f4?! 21.exf4 Txf4!? Hvid vinder nu med 22.d5! men Leif hopper på limpinden: 22.gxf4?? Sxf4 og hvid må aflevere dronningen: 23.De3 Dg4! 24.Dg3 Se2+ Ulrik vandt let efter: 25.Kh1 Sxg3+ 26.hxg3 De2! 27.La1 Da2! osv

 

Klubblad og hjemmeside
(15. september 2019) Af PE Nielsen

   Redaktionen af det næste Nordre Nyt pågår, og jeg har endelig deadline fredag i næste uge, den 20/9. Hvis du har et eller andet på sinde, skal du være mere end velkommen til at sende mig "noget", da jeg er i stofmangel til dette nummer.

   Noget andet: Jeg vil gerne som sagt på Generalforsamlingen have diskuteret, hvordan vi anvender hhv. klubbladet og hjemmesiden. Spørgsmål der presser sig på: Hvordan med holdreferater (det virker nollert at have dem dobbelt), hvor skal partier vises (der er gode chancer for, at vi igen får partigennemspilning på hjemmesiden), Nye ideer til bladet og hjemmesiden. Der bliver tale om et møde eller to privat hos mig eller i Chess House. Hvis du vil være med i denne debat, så send mig straks en mail, tryk her.

   Endelig: Vi har tidligere forsøgt at få hjemmesiden moderniseret, så hvis du har teknisk forstand på hjemmesider og vil være med til at lægge hjemmesiden om, så giv dig til kende ved at trykke her. Jeg kan også alternativt være interesseret i at få støtte til vores gode, gamle hjemmeside, der er baseret på Frontpage, hvis du kan hjælpe, så tryk her.

 

Superlyn i Chess House
(14. september 2019) Af PE Nielsen

   I aftes afholdt Chess House en ekstraordinær Superlyn, hvor tre stærke juniorer deltog: Jonas Bjerre, Filip Boe og Mikkel Manosri, der har nemlig juniortræning med Mads Andersen i denne weekend. Chess House håbede på, at mange ville tage udfordringen op mod ungdomstalenterne, men der kom desværre kun 12 til start. Skuffende, men uden hjemmeside har Chess House svært ved at nå ud til de aarhusianske skakspillere. og Chess House er afhængig af, at arrangementerne bliver succeser. Jeg havde annonceret her, og vi var da også fem deltagere i turneringen.

   Forrest tv Nordres to præmietagere Tom og Per  
Bagest besejrer Glud (tv) Jonas Bjerre            Fotos Ken Holm

   Mads Andersen spillede ikke selv med, men i stedet stillede GM-kollega Jakob Vang Glud op, så talenterne fik i den grad modstand, ja også Mads Boe stillede op! I første runde vandt Glud over Jonas Bjerre, og de to skulle komme til at dominere begivenhederne totalt. Glud gik igennem turneringen med maksimum, mens Jonas siden tabte til Mads, men hans 9 af 11 rakte dog til andenpladsen. Tom Petri var bedste mand under 2200 (i lyn, forstås!), og ratingpræmien under 1900 gik også til Nordre, idet Per Oehlerich vandt den med blot 2 points, i øvrigt efter at være startet med ni boller!

 

Hvad er oppe, og hvad er nede ?!
(13. september 2019) Af PE Nielsen

   Der mødte den nye klubturnerings deltagere et besynderligt Chess House, oppe var blevet nede og omvendt! Dvs. baren, pc-stuen og analyserummet er flyttet ovenpå, og spillestedet er nu primært i lokalerne nedenunder. Jeg synes, det er et spændende forsøg, men helt ideelt er det nu ikke .....

 

 

Den store spillesal ligger nu i det gamle bar/tv/analyserum!

 

Der suppleres med det gamle pc-rum,
her kan være 4 partier
   ...

 

.... og det gamle depotrum, her kan desværre kun
være 3 partier, hvilet betyder, at en holdkamp vil
blive det over 3 lokaler, hvis man vil have tre
holdkampe samtidig
 

   

Baren er flyttet ovenpå og står i det tidligere turneringslederlokale, praktisk tæt på køkkenet
 

 

"Glassalen" anvendes nu som tv- og analyserum
- Leif (th) indviede den med aftensmaden!

 

NordØst-lokalet ovenpå er nu pc-rum og måske
spillesal for en halv divisonskamp?!

   

NordVest lokalet er indtil videre ikke rigget til, men
kan igen udgøre en halv divisionskamp

 

To gange remis: Forrest Svend Aage Madsen - Leif Nørholm og bagest Jonas Nielsen - Dennis Hemdorff

 

Forrest slår Steen C (tv) Bjarne Lysgaard-Egeberg, mens Per Oehlerich (th) må hele følelsesregisteret igennem, før
han sejrer over unge Daniel Jhaf fra VRS

   Problemet er, at luften nedenunder er mindst lige så tæt, som den var ovenpå i Glassalen, og så at den ene holdkamp hernede skal splittes over 3 rum. Og så er der jo ikke mindst lige "imamen" inde ved siden af, nu uhyggelig tæt på den store spillesal, det var Rudbeck i alt fald ikke glad for .... Og hvordan vil det gå med en kamp ovenpå, ret tæt på analyserummet? Lad det komme an på en prøve.

   Nå, 1. runde: Top mod bund som sædvanligt - det er altid spændende at se, hvem der overrasker. I aftes var flere tæt på, men toppen slap med skrækken, men tre måtte lade en halv: Søren Korshøj fik hurtigt sin lærerkollega Michael Øe i knæ, men dem blev han selv blød i og tilbød remis i en kæmpestilling - Michael rev ret hurtigt hånden af Søren! Jonas spillede godt mod Dennis, der fik parkeret sine løbere skidt på d-fløjen; Jonas vandt en bonde, men han formåede ikke at bryde igennem i slutspillet med 2-3 lette officerer til hver.

   Randersfolkene havde ikke bemærket, at vi er gået tilbage til klokken halv syv, så de dukkede først op lidt i syv. Oluf Øe fik sin hademodstander Vagn Jensen, og det gik igen galt. Svend Aage havde hvid mod Leif Nørholm, mistede en bonde, men havde en stærk hest. Den måtte han give for at få bonden igen, og tårnslutspillet med 5 mod 5 var helt lige, remis.

   Filip Holm havde hvid mod Kasserer Lars Christensen; det blev en shortstory på blot otte træk, da Lars gik helt galt mod Filips Fantasy variant i Caro-Kann: 1.e4 c6 2.d4 d5 3.f3!? Næste torsdag spilles 2. runde .... kl. 18.30 ;-)

 

Der er liv i Chess House!
(9. september 2019) Af PE Nielsen

   Den nye bestyrelse i Chess House forsøger at løbe skakcafeen i gang igen, og du kan naturligvis støtte ved at deltage i Chess House's turneringer og arrangementer. Foreningen er handicappet af ikke selv at have råderet over chesshouse.dk, så indtil videre må man nøjes med rodebutikken på Facebook.

   På fredag afholder Chess House en ekstraordinær Superlyn, indbydelse og tilmelding her; og onsdag i næste uge starter så den første Onsdags-EMT, link her.

   Jo jo, Chess House ligger hvor det længe har ligget og ligner sig selv udefra:  


   OG SÅ ER DET ABSOLUTTE SIDSTE UDKALD til vores egen Efterårsturnering, der starter på torsdag, klik straks her!

 

Ekstraordinær generalforsamling
(5. september 2019) Af PE Nielsen

   Bestyrelsen indkalder hermed til ekstraordinær generalforsamling i Nordre Skakklub torsdag den 26/9-19 kl. 18.15 i Chess House med følgende dagsorden:

   1.  Valg af dirigent
   2.  Forslag til vedtægtsændringer

Motivationen for ændringerne er primært en teknisk tilpasning, så klubben kan få bankkonto med netbank, samt en mindre korrektion.
Link til de nuværende vedtægter her. Ændringsforslagene lyder som følger:

a)   forslag til §5, der fremadrettet skal have følgende ordlyd:
Nordre Skakklub tegnes af formanden
eller kassereren; ved udgifter og forpligtelser over 10.000 kr. efter bemyndigelse fra bestyrelsen i hvert enkelt tilfælde.

b)   forslag til §7, der fremadrettet skal have følgende ordlyd:
Kontingentet betales
halvårligt forud. Slettede medlemmer kan optages på ny mod at betale restancen.

 

Spillermøde og Efterårsturnering/Chess House
(2. september 2019) Af PE Nielsen

   På torsdag kl. 19.00 prc. afholdes spillermøde i de midlertidige lokaler i Café Carl: Ønsker du at spille på hold i den kommende sæson, så mød op. Har du ikke tid, så er det vigtigt, at du kontakter Jonas pr mail, tryk her, eller send en sms til 28 97 62 00.

   Det er med glæde, at vi erfarer at Chess House nu er genopstået fra de døde, det kan du læse nærmere herom her! Det betyder også, at Efterårsturneringen afholdes i Chess House allerede fra runde 1! Det har været sløjt med tilmeldinger, pt. ligger vi på 17, men med turneringen tilbage i Chess House håber vi på, at flere nu melder sig!? Kig invitationen her (der står måske stadig Café Carl, men det bliver altså i Chess House!).

 

Spasskij på Sloth'sk
(29. august 2019) Af PE Nielsen

   Så fik vi igen et storartet foredrag af Jørn Sloth, grundig gennemgang af Spasskijs succeskarriere, godt krydret med små insider-historier og anekdoter, og der var fyldt godt op på tilhørerpladserne, cirka tyve fremmødte:

   

   Spasskij er også kendt som Danskerdræberen, og Sloth lagde ud med en åbning mod Nordremanden Vagn Rauhe, Junior-VM 55! Siden var vi omkring Jørn selv, der i Europacupmatchen Mod Solingen måtte ned med 0-2. Og endelig sluttede vi så af med et Larsen-nederlag med hvid i 17 træk! Larsens score mod Spasskij var sølle 6-17-19 ....

   I mellemtiden var vi omkring Boris' hårde barndom (født i Leningrad 1937, siden flygtet til Ural, så tilbage til Leningrad igen), skiftende trænere, og eksempler på Boris' dræberinstinkt. Vi kom naturligt omkring Spasskijs VM i 69 over Petrosjan, den famøse VM-match i 72 mod Fischer - og revanchematchen tyve år senere - først her blev Spasskij rigtig rig! Historierne om den charmerende Boris' fire ægteskaber har vi til gode til en anden god gang! Tak for denne gang, Jørn.

 

Lars Andersen suveræn augustlynmester
(22. august 2019) Af PE Nielsen

   De nye, midlertidige klublokaler var godt besøgt på denne første aften i sæsonen. Største problem skulle vise sig at være lyset i de såkaldte "lyse og venlige lokaler" ..... Kommunen har skruet godt ned for wattene, og med de matte pærer er det virkelig et problem. Ellers kom vi fint fra land i de nye lokaler med Augustlyn:

  Bagest th ses vinderen Lars Andersen i hvidt, midti th ses nr 2 Tom; forrest vinder formanden over Bjarne Lysgaard

   Vi var 14 til start i Augustlyn'en, og rigtig spænding blev der aldrig, det var Lars Andersen for suveræn til på denne aften; han lavede uden de store problemer 12 af 13, kun nederlag til Leif Møller. Vi andre faldt over hinanden, bedste forfølger var Tom, der dog måtte slippe efter et nederlag til Lars i 10. runde. Tom blev toer med 10½, mens Leif og jeg blev 3-4 med 9½. Turneringstavlen med alle resultater her (i næste uge kommer Lyn-GP'en på).

   Næste torsdag er der så foredrag ved Jørn Sloth i Café Carl, titlen er Skakkonge nr. 10: Boris Spasskij.

 

Sæsonstart på Café Carl
(19. august 2019) Af PE Nielsen

  Fra formand Mikkel HansenSæsonstart i nye omgivelser! 

   Vi er nu ved at være sidst i august, og det er fortsat uafklaret med vores spillested Chess House. Vi skal dog i gang med sæsonen og servicere de medlemmer, som tripper for at komme i gang. Derfor er det glædeligt at bestyrelsen kan præsentere et nyt MIDLERTIDIGT spillested for klubbens medlemmer. Det understreges, at Nordre Skakklub vender tilbage til Chess House, når situationen deroppe er løst indenfor en forhåbentlig ikke alt for uoverskuelig fremtid.

   

 

Adressen på klubbens nye
midlertidige spillested er
Café Carl, Carl Blochs Gade 30

 

På grund af dørsystemet får vi formodentlig indgang via døren på billedet, det ligger helt til højre ved cykelstativerne

 

Spillelokalet er lyst og venligt, og der er plads til 40+ spillende, med to sæt pr bord

 

Bagest ligger to mindre lokaler, aflukket med tykke skydedøre. Indgangen bliver i dét bagest højre, hvor formanden her poserer

  
   Indtil da er det dog en fornøjelse at kunne byde velkommen til augustlyn torsdag den 22. august. Spillestedet er:
   Lokalcenter: Café Carl, Carl Blochs Gade 30, 8000 Aarhus C

   Vi starter Augustlyn'en kl. 19.00 - tilmelding senest kl. 18.45 - men mød gerne op i god tid og besigtig de nye, midlertidige lokaler!  Formanden og andre er der fra ca. 17.00, og fra
kl. 18.30 er der praktiske oplysninger om stedet. Jeg håber medlemmerne vil tage godt imod vores nye spillested og ikke mindst glæde sig til at komme i gang med sæsonen. 
 
 
 
Kort med Café Carl, tæt på Godsbanen:     
 
 

Filip Holm blev Lilleå-mester
(19. august 2019) Af PE Nielsen

   Jeg har fra Ken Holm modtaget dette:

   Når nu Horsens Lang Weekend ikke afholdes, så må man jo finde noget andet, og Filip deltog derfor lørdag den 10/8 i Hadsten Skakklubs traditionelle Lilleåmarkeds skakturnering. Tidligere har bl.a. Poulsten Grabow vundet 5 gange, Henrik Svane og Toby Dreisler hver én gang (Toby efter finalesejr over Filip).

   Turneringen afvikles normalt som udendørsturnering med gigantbrikker. Men pga. det kraftige regnvejr lørdag rykkede man ind i "Løvehulen", et stort telt på markedet, og der blev spillet med normalbrikker og kvartersskak. Det blev spillet en syv runders alle-mod-alle med efterfølgende finale mellem grundspillets nr. 1 og 2. Filip vandt alle de første partier uden uro, og da han som nr. 1 sammen med nr. 2 havde maximum points inden sidste runde, var der lagt op til en "gruppefinale" i mellem de to marxister. I dette parti var der mere modstand til Filip, man han red alligevel stormen af og vandt.

   Filip (tv) var suveræn i Lilleå-mesterskabet i Hadsten og vandt samtlige partier!

   Derefter skulle han som nr. 1 igen spille imod samme spiller, som jo var blevet nr. 2, i turneringens endelige finale. Denne gang havde Filip de sorte brikker, men denne gang lod han ikke modstanderen komme ligeså tæt som i grundspillet, han vandt sikkert og kan derfor smykke sig med titlen som Lilleåmester 2019.

 
 

Jonas Nielsen vandt Monrad 2 i Syddjurs
(6. august 2019) Af PE Nielsen

   Syddjurs' åbne sommer EMT over 5 runder blev afviklet hen over månedsskiftet, og Nordre havde to deltagere: I Monradgruppe 1 deltog Dennis Hemdorff, efter en remis i første runde tabte Dennis de to næste, for så at rette op på det til sidst med to gevinster; de 2½ var lidt under forventet.
 
Jonas spillede en god turnering og blev vinder af Monradgruppe 2   
 
   I Monradgruppe 2 tabte Jonas Nielsen første runde, men vandt herefter de sidste fire! Det skulle vise sig at være nok til førstepladsen, idet de øvrige faldt over hinanden, og ingen scorede derfor mere end 3½. Jonas' forventede var 2,9, så ud over præmien får Jonas altså også en god portion rating med i købet! Link til turneringen her.
 
 

Sæsonopstarten udskudt til den 22/8
(31. juli og 1.august 2019) Af PE Nielsen

   Formand Mikkel Hansen har bedt mig bringe følgende:
 
   På grund af den kaotiske situation omkring Chess House er bestyrelsen desværre nødt til at udsætte sæsonstarten den 8. august til i stedet at begynde den 22. august (Augustlyn). Vi holder i bestyrelsen løbende øje med, hvordan det hele udvikler sig i Chess House, og skal nok give medlemmerne den fornødne info. Vi ved pt. ikke, hvordan Chess House's fremtid ser ud, og vi ved heller ikke, hvornår vi kan få vores materialer igen.
 
   De to første torsdage er opstarts-torsdage, så vi ser ikke det store tab i en udsættelse. Vi håber at medlemmerne har forståelse for situationen.  
 
   Læs om Chess House-generalforsamlingen i mandags på skak.dk her.
   Følg udviklingen på Chess House's offentlige facebookside her.
 
 

Kaos omkring Chess House
(26. og 27. juli 2019) Af PE Nielsen

  chesshouse.dk kan man læse, at formanden/bestyrelsen har besluttet at nedlægge Chess House, og på skak.dk kan du læse nærmere, her skriver DSU's formand Poul Jacobsen (der i parentes bemærket i forårets mulm og mørke har meldt sig ind i Nordre!) om situationen her.
 
Jeg har modtaget følgende vigtige meddelelse fra Mikkel Hansen:
 
   Formanden opfordrer medlemmer af Nordre Skakklub med Chess House medlemskab til at møde op på Katrinebjergvej 111 A  til den ekstraordinære generalforsamling mandag den 29.07.2019 kl. 19.00.

Baggrunden er den kaotiske situation vedrørende foreningen Chess House (som Nordre jo er lejer hos)  og dennes formand, som uden bemyndigelse fra generalforsamlingen har opløst foreningen. Dette anses som brud på loven. Jævnfør et stormøde i Chess House i tirsdags vil den tidligere indkaldte generalforsamling på mandag blive gennemført, da foreningen Chess House ikke betragtes som opløst. Nordre har stor interesse i netop denne generalforsamling, da det har indflydelse på, hvor vi skal spille i fremtiden. Derfor: Mød op, hvis du har tid!

  
DSU's formand Poul Jacobsen er nu Nordremedlem, velkommen!

 

Xtracon Chess Open, Helsingør
(18. juli 2019) Af PE Nielsen

   Også Thomas Overgaard investerer ferien i skak
 
   I morgen lørdag starter årets største danske skakturnering i Helsingør. Jeg har skimmet deltagerlisten og blot fundet ét Nordremedlem, Thomas Overgaard. Thomas er ratingplaceret lidt over midten i det 367 m/k store felt. Danmark har flere stærke spillere med, men fokus vil nok være på Jonas Bjerre, der netop har lavet sin anden GM-norm i Ungarn og her kan gøre sin titel færdig! Jeg vil også lige nævne, at Filip Boe for et par uger siden færdiggjorde sin IM-titel i Tjekkiet, tillykke!
 
 

Ferieskak i Portoroz, Slovenien
(8. og 18. juli 2019) Af PE Nielsen

   Jan C er til skak i ferien!
 
   Jan Christensen har de seneste par år kombineret ferien med at spille skak på Balkanhalvøen. I år går turen til Portoroz i Slovenien. De tre første runder er gået planmæssigt og har givet 2½ mod lavererangerende spillere. Jan er den 20. højstratede i det 89 mand store felt, og i dag bliver det så alvor, idet GM Maksimenko, Ukraine er modstanderen. Der er tilsyneladende ikke live, men turneringens hjemmeside har du her, og du kan følge Jans resultater her.
 
   Slut: Turneringen er slut, og det blev ikke nogen mindeværdig turnering for Jan, kig selv efter i resultatlisten. Men forhåbentlig har Jan og frue nydt resten af ferien nede i varmen ;-)
 
 

Ældre nyheder...