Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

Nordre Skakklubs 75 års jubilæum 2006


Nordres 75 års jubilæumsturnering

   Nordres 75 års jubilæumsturnering blev en stor succes under Wagn Rosenlunds kyndige ledelse. Det var spændende at se, hvor rustne veteranerne ville være, men de fleste havde ikke glemt det ædle spil og gjorde det fortræffeligt.
   Spillerne var i øvrigt ud over mester/basis delt op i nogle tværgående præmiegrupper: Veteraner, jubilarer, eksformænd og Nordreprofiler, idet hver spiller tilhørte netop en af disse grupper.
   Veteran Jørn Sloth, og Nordreprofilerne Mads Boe og Martin Bækgaard lagde ud med at vinde de tre første i den kun 6 runder lange turnering. I 4. runde fik Bækgaard en posi-lektion af Sloth, mens Mads vandt over Bent Sørensen.

   Dermed var der lagt op til et spændende finaleparti imellem Sloth og Mads i 5. runde. Den store kamp blev der dog aldrig, Sloth spillede for passivt og tabte til en suverænt spillende Mads.
   Efter sejr over undertegnede var det så Bækgaard, der nåede op igen og dermed fik vinderchancen mod Mads i sidste runde. Det kom han dog ikke i nærheden af med de sorte brikker, og Mads blev en fortjent vinder med 5½, foran netop Sloth med 5 og Bækgaard med 4½.
   "Bedste basisspiller" blev tredelt, idet veteranerne Vagn Rauhe og Anton Sønniksen, der begge gjorde det meget flot, delte æren med Formand Lars, der vandt uden kamp i sidste runde over Frode Søby, der måtte trække sig pga et hold i nakken.
   Bedste veteran blev Hvenekilde, med4 points uden tab, foran Kølbæk, der vandt 2. præmien "sikkert" på lodtrækning foran Erik Bang og Erling Høiberg. Bedste jubilar blev Michael Poulsen, jeg var knebent bedste eksformand, mens Per Hansen og Erik Pedersen fik præmierne som bedste Nordre profiler på lodtrækning for næsen af Ove Kroll.

   Turneringen blev spillet i en rigtig god atmosfære, og man kunne under og mellem runderne mindes gamle dage og læse om det på 12 opslåede plancher om klubbens bedrifter!

   Efter turneringen var der middag, og der blev holdt ret uofficielle taler af flere eksformænd, Jørgen Hvenekilde og Per Hansen, en rigtig hyggelig aften!

   Om søndagen var der så den officielle reception. Desværre havde mange af vores koryfæer fra lørdagen måttet tage hjem, flere fordi de skulle spille en flyttet divisionskamp. Men Lars og Poul Erik holdt tale for de fremmødte, og der blev skålet og hygget.


Nørresundbymatchen

   Der har de seneste 10-15 år stået match mod Nørresundby på programmet, når Nordre hhv. Nørresundby fejrer deres jubilæer hver 5. år, og Nordres 75 års jubilæum skulle naturligvis ikke være nogen undtagelse!
   Gæsterne kunne flot mønstre 15 mand, men vores kun 13 er ærligt talt lidt beskæmmende. Men de der mødte frem, fik som sædvanlig en dejlig dag, først med skak og siden med middag og socialt samvær.
   Vi måtte låne en af Nørresundbyfolkene og det blev Finn Nøhr, der havde taget turen fra København, hva' så Nordrefolk! Ham var vi nu ikke heldig med, han var stort set den eneste, der indkasserede 4 boller!
   Det foregår på den måde, at der først spilles to runder hurtigskak, siden to runder lynrevanche. Nørresundby lagde hårdt ud med en 10-4 sejr, og vi var ærligt talt noget betuttede .... Men heldigvis rejste vi os allerede i 2. runde af hurtigskakken, som vi overraskende vandt 9-5! Men Nørresundby vandt altså samlet 15-13 i hurtigskakken.
   Lynrevanche! Her havde holdene skudt sig ind på hinanden, og nu var det jævnbyrdigt: Første match gik 7-7! Og så satte Nordre trumf på i den sidste runde, hvor det blev til en snæver 8-6 sejr, så vi vandt lynmatchen med samme cifre, som Nørresundby havde vundet hurtigskakken: 15-13!
   Hvem der så var bedst?! Er det hurtigskakken der er vigtigst, eller er de samlede matchpoints afgørende - Ja, det er jo en smags sag!

   Efter en fortjent øl i gården

var der så middag, og Nordre fik overrakt de behørige gaver - alt efter de gamle forskrifter!
   Herefter fortsatte festlighederne med snak og spil, til vi ikke kunne mere!75 år!

   Den 17. november 1931 blev Nordre dannet som en arbejderskakklub. Klubben havde det hårdt i starten, det var jo økonomisk trange tider. Men en stærk og idérig organisation har hele tiden sørget for overlevelse og fremgang, og Nordre blev allerede i arbejderskak-årene en dominerende klub med 6 danmarksmesterskaber her! Basen var dengang som nu et godt klubliv med det sociale i højsædet. I 1952 trådte Nordre så ind i Dansk Skak Union, hvor det først blev til 4 provinsmesterskaber, og siden ikke mindre end ...

13 Danmarksmesterskaber!


På billedet vinderholdet 1982/83

   Nordre Skakklub har som den mest dominerende klub hjemført mesterskabet hele 13 gange i Divisionsturneringens levetid, dvs. siden starten i 1962. I årene 1976-84 var klubben suveræn og hjemtog mesterskabet 7 år i træk! Det var også i disse år, at Nordre qua mesterskaberne deltog i Europacuppen, så der er bestemt noget at fejre midt i november!

Europacup-deltagelse

   I 1980 skulle Nordre for første gang med i Europacuppen, og vi trak Volmac, Holland på hjemmebane. Et meget stærkt hold, der året forinden havde tabt finalen mod et russisk hold efter omkamp!
   Volmac tog dog let på opgaven og stillede med et sekundahold. Det viste sig at være en fejldisposition, for i forlænget spilletid på 3. dagen hjemførte Erik Bang den nødvendige gevinst til sejren på 6½-5½!

Så ku’ de lære det, ku’ de!
 

   På bræt 2 og 3 havde Erik Pedersen og John Rødgaard noget at se til, modstanderne var Van der Viel og ex-VM Max Euwe!

   Så er Sloth kommet i menneskehænder i Beograd, modstanderen på førstebrættet var selveste Stormester Gligoric!
   Det gav videre deltagelse, og modstanderen blev de stærke jugoslaver Partizan fra Beograd på udebane.
   De var naturligvis advaret, og tog opgaven seriøs, og så var der ingen nåde: 5-1 på førstedagen og 8½-3½ i alt.
   I 1983 fik vi så igen chancen og modstanderen blev igen en mastodont, det tyske superhold Solingen på udebane.
   Heller ikke her blev der givet ved dørene, og vi måtte rejse hjem med blot 3 points på lommen.


Individuelle præstationer

   I en stærk skakklub som Nordre fostres og tiltrækkes naturligvis også mange spillere, der laver store præstationer på egen hånd.

   I de tidlige år var specielt Eigil Pedersen den helt store personlighed. Eigil sad på Århusmesterskabet igennem 30-erne og 40-erne, siden blev han Danmarksmester 3 gange, og det blev til hele 80 partier på landsholdet!
 

   På K-skak-fronten stod Nordre også stærkt i 70-erne og 80-erne med Jørn Sloths
verdensmesterskab
som højdepunktet! Det kom i hus den 19. november 1980, hvor den afgående mester Estrin endelig måtte strække våben i det sidste afgørende parti!
 
   Sloth stjal naturligvis billedet disse år, men holdkammerat Erik Bang gjorde det samtidig fantastisk og lavede også mange store resultater og var faktisk de fleste af årene højere k-skak-ratet end Sloth!
Også Ove Kroll, Jan Christensen og Niels Danstrup markerede sig stærkt i k-skakken!
 
 
   I nærskak vil vi dvæle ved dem, der har lavet bedrifterne, mens de var aktive i Nordre! Jørn Sloth har gjort en FM titel færdig, men det overskygges jo af K-skak VM’et!

   Nina Høiberg fik i 1985 WIM titlen for at kvalificere sig til Interzoneturneringen, og det skal her en passant nævnes, at hun fem gange blev DM i kvindeskak, mens hun stadig nedlod sig til slig skak! Nina har nu været suveræn i dansk kvindeskak i 30 år!
 

   I 1986 fulgte Erik Pedersen så efter med en rigtig IM titel, der blev færdiggjort med en turneringssejr i London! Erik fulgte op med et individuelt DM i 1990.

   Mads Boe er tæt på, men har desværre kun opnået to af de nødvendige tre normer, den ene i Nordres egen jubilæumsturnering i 1996.
  

   Hvad ikke lykkedes for Mads, er derimod lykkedes for Christian Kyndel, der hhv. startede og gjorde IM titlen færdig i Århus Chess Summer 2004 og 2005.
 


Jubilæumsarrangementer

   Den 17. november 1931 blev Nordre Skakklub dannet, og 75 års jubilæet markeres ved to arrangementer i Chess House i weekenden den 18-19. november:

Lørdag den 18/11 kl. 11.30 – 19.30: En lukket hurtigturnering med de gamle klub-koryfæer tilsat de nye unge lovende talenter. Klubbens medlemmer er velkomne til at kigge på.

Søndag den 19/11 kl. 12.00: Officiel reception, hvor klubbens medlemmer naturligvis er mere end velkomne..

Jubilæumsturneringen
   Jubilæumsturneringen afholdes som hurtigturnering (6 runders Schweizerturnering) lørdag den 18. november kl. 11.30-19.30.
Turneringen bliver et lukket arrangement for Nordrekoryfæer, som ”har markeret sig sportsligt, organisatorisk eller på anden vis”, og hertil eliten i klubben i dag. Der er inviteret 43 spillere, og ikke mindre end 34 af disse har takket ja!

   Deltagerliste til Nordres jubilæumsturnering:
Anton Sønniksen, Henning Andersen, Knud Erik Juhl, Nina Høiberg,
Bent Sørensen, Jan Christensen, Knud Herskind, Ove Kroll,
Bjarne Jensen, Jens Abildlund, Lars Christiansen, Per Hansen,
Børge Hansen, Jens Kølbæk, Mads Boe, Erik Bang, Johnni Veng, Martin Bækgaard,  Poul Erik Nielsen, Erik Pedersen, Jørgen Hvenekilde, Martin Koch Clausen, Thorbjørn Rosenlund, Erling Høiberg, Jørgen Rudbeck, Michael Poulsen, Tom Petri,
Frode Søby, Jørn Sloth, Morten Jeppesen, Hans Rasmussen, Karl Pedersen, Niels Danstrup og Vagn Rauhe.

   Klubbens medlemmer er meget velkomne som tilskuere til turneringen, naturligvis med fri entré! Desværre har vi af pladshensyn ikke mulighed for at invitere alle med til spisningen efter turneringen, så denne er forbeholdt spillere og officials.
Men dagen efter er der jo en god chance for at deltage i festlighederne ved den officielle reception.

Reception
   Søndag den 19. november kl. 12.00 fejres Nordres 75 års fødselsdag ved en officiel reception i klubbens lokaler. Receptionen er åben for alle. Her får du mulighed for at fejre begivenheden med et glas og en pindemad sammen med gamle og nuværende klubmedlemmer samt andre gratulanter. Vel mødt!

Nørresundbymatchen, i anledning af Nordre Skakklubs 75 års jubilæum 2006


   Som det er alle bekendt har Nordre 75 års jubilæum i år. Dette betyder også, at det igen er tid til en venskabsmatch mod Nørresundby Skakklub, da vore klubber traditionen tro mødes ved hvert jubilæum. Vi får derfor besøg af Nørresundby Skakklub:

 

Lørdag den 30. september kl. 14:00
i vores lokaler i Chess House

   Klubben er, efter den traditionelle hurtigturnering om eftermiddagen, vært for en varm middag og den første øl. Efter middagen er der lynmatch mellem vore klubber – og ellers ”frit slag” for diverse former for hygge. Prisen for Nordre-medlemmer er 60 kroner.

   Tilmelding i klubben eller til Lars Christiansen på enten tlf. 21  68  65 35 eller senest mandag den 27. september.