Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

Dansk Skak Unions Pokalturnering 2002


Landspokalfinalen 

Rapport fra finalestævnet i Nyborg

Eliterækken af Poul Erik Nielsen

Der stillede 16 hold til eliterækken i landpokalfinalen, og de seneste års mestre Skolerne var vel i sagens natur svage favoritter. Det gjorde vi imidlertid en brat ende på allerede i første runde, hvor holdene var parret hovedkredsvis. Vi fik i den grad ram på mesterholdet - der i øvrigt meget pinligt ikke havde medbragt den store vandrepokal, fy fy, nemesis! - idet vi vandt hele 3½. Skolerne virker også noget rustne, specielt Thomas Ochsner og Poul Rewitz og delvis Fin Pedersen, hvorimod Bo Jacobsen og Jan Sørensen stadig virker skarpe.  

Men i første runde blev de altså alle sat på plads! Jan S havde fordel mod Kyndel, men Kyndel  kæmpede heroisk og var endda tæt på at vinde til sidst. Jeg besejrede Finn P i et tricky parti, og  Jan ordnede Bo i overgangen til slutspillet, hvor Bo gik mat, vistnok Bo's eneste nederlag i indledende og landsstævne! Nina var i store vanskeligheder, men brormand Rewitz er som nævnt rusten, og blev overlistet: 3½-½!

I 2. runde mødte vi så den eneste gang et lavere ratet hold og gjorde rent bord. Det gjorde breddeholdet også samtidigt, så Nordre - Herning 8-0!

3. runde var en nøglekamp imod K41, og udgangen blev neutral: 2-2. Kyndel spillede remis mod Roland Greger, jeg reddede mig efter en dårlig åbning, for da min modstander ofrede en kvali for at fange mig i et matnet, havde han glemt, at min konge stod pat, og jeg kunne derfor afvikle mine sidste brikker, hvorefter remisen var uundgåelig. Jan C fór på Brian Jørgensen, og effekten udeblev ikke, Jan vandt igen! Nina stod efter sigende lovende (hvilket jeg dog ikke forstod), men spillede for slapt og tabte efterfølgende hurtigt.

I 4. runde mødte vi Ålborg med Nicolai V. på bane 1. Nicolai havde et svagt overtag, men Kyndel kæmpede sig igen heroisk til en halv. Jeg spillede mod deres russiske nyerhvervelse; efter en god åbning fejlede jeg og kom i vanskeligheder, men jeg holdt et slutspil med tårn mod to lette og tre bønder til hver. Jan solgte hele butikken i en tvivlsom Volga, men som vanligt kæmpede han sig til en halv, samtidig med at Nina sikkert (tiden!) om end ikke stilrent besejrede Bjarne Sønderstrup til 2½-1½.

Nu skulle vi møde Brønshøj, som var  kommet svagt i spidsen foran K41 og os. Desværre stod vi ikke distancen, og Brønshøj vandt en fortjent 3-1 sejr, som skulle vise sig afgørende. Samtidigt vandt vores breddehold 3-1 over Brønshøj, så 4-4 sammenlagt! Nina tabte igen en hvid sici (tankevækkende!), jeg blev overlistet af en smart Bromann (se partiet), Kyndel fik smæk af GM Høi, mens Jan reddede æren ved at vinde et uklart slutspil over Palm med en kvali under.

Det lykkedes Skolerne at kæmpe sig op til bord 1 i sidste runde, hvor kravet mod Brønshøj dog var ubønhørligt: 4-0. Sådan skulle det ikke gå, Skolerne måtte nøjes med 2-2, og Brønshøj blev sikker pokalmester - til lykke!

Vi spillede mod Jetsmark, men gassen var gået af ballonen og de krævede minimum 3½ var vi aldrig i nærheden af: Nina tabte igen, Kyndel blev overspillet af Jens Ove, jeg gik ned efter sats i tårn og uensfarvede løbere med bonde under, mens Jan igen måtte redde lidt af æren, denne gang med en remis: ½-3½.

Dermed røg vi et godt stykke ned i tabellen, men vi kunne da glæde os over, at vort breddehold kom på podiet og fik sølvmedalje - godt gået, drenge!

Brønshøjs sejr var så - med vores store hjælp ... - endelig forløsningen for Østdanmark, idet den ellers totale jyske dominans nu endelig er brudt - mesterlisten fra 1996 og til nu:

Århus (Nordre nr 3), Nordre (ved Mads Boe, Morten Johansen, Nina Høiberg og PE Nielsen), Gistrup, Nørresundby, Skolerne (på lodtrækning foran Sydøstfyn), Skolerne og nu altså Brønshøj.

Bredderækken af Per Hansen

Det var første gang jeg var deltager på et hold, som havde kvalificeret sig til finalen i bredderækken i landspokalturneringen. Hotel Nyborg Strand var/er en fornem ramme om turneringen. Flot lyst lokale, gode stole, borde osv. Når dertil lægges en turneringsledelse som fungerede upåklageligt var der ingen undskyldninger for ikke at yde vores bedste..
Nordres hold i bredderækken bestod af Per Hansen, Jan Revitz, Mads Borup samt Pedram Javan.Vi er selv tilfredse med den andenplads vi hentede med vores 15 point. De point vi mistede i 3-1 nederlaget til de senere treere forhindrede os i at komme helt til tops.
Der var selvfølgelig en del tidsnødsdramaer når vi spiller med 30 min. til hele partiet. Det var sjovt at se feltets eneste stormester overse at hans konge stod i slag. Nogle gange tror man jo det kun er en selv som overser den slags petitesser.
Det her var en positiv skaklig og kammeratlig tur som jeg i hvert fald gerne vil gentage!
En tak til arrangørerne er på sin plads!!

Slutstillingen:

Eliterækken

1. Brønshøj 17½ - 11
2. Jetsmark 16 - 10
3. K41 15 - 7
4. Skolerne 14½ - 8
5. Nordre 13½ - 7
6. Aalborg 13½ - 6
7. Kjellerup 13 - 6
8. Sydøstfyn 12 - 6
9. Ribe 12 - 6
10. Evans 11½ - 6
11. Læseforeningen 11 - 6
12. Herning 8½ - 3
13. Nr. Aaby Junior 6 - 2
14. Nyborg 4 - 0

Bredderækken

1. Nr. Sundby 1 17½ - 10
2. Nordre 15½ - 8
3. Frem 15 - 9
4-5. Nr. Sundby 2 12½ - 7
4-5. Tønder 12½ - 7
6. Brønshøj 12½ - 6
7. Evans 12 - 6
8. Kjellerup 11½ - 8
9. Herning 11½ - 6
10. Ribe 10½ - 5
11. Århus 10 - 5
12. Ålborg 10 - 3
13. SpringerKolding 9½ - 1
14. Løgumkloster 7½ - 3

Juniorrækken blev vundet af Taastrup.

 


Rapporter fra de indledende stævner

Eliterækken af Poul Erik Nielsen

Eliterækken afholdtes i Chess House lørdag den 13. april om eftermiddagen.
Der stillede i år 6 hold op til 6. Hovedkreds' elitestævne. Nordre stillede som vanligt med to hold, der i år bestod af samtlige førsteholdsspillere! Bræt 1-4: Kyndel, mig, Jan C og Nina udgjorde førsteholdet, og bræt 5-8 altså andetholdet: Danstrup, Holst, Tom og Karl.
Skolerne havde for første gang to hold med, og hvilke! Også de stillede alle 8 førsteholdsspillere plus deres første bræt på andetholdet! Førsteholdet bestod af de sidste to års pokalmester: Jan Sørensen, Thomas Ochsner, Finn Pedersen, Bo Jacobsen og Poul Rewitz. De var så i år suppleret med et andethold Davor Palo, Uffe Vinther-Skou, Casper Rasmussen og Martin Bækgaard! 
Hertil kom så et hold fra hhv. Århus: Karsten Rasmussen, Jackie Andersen, Jacob Bjerre og Peter Husted, samt SK 68, der stillede forbavsende svagt op: Martin Matthiesen, Thomas Christensen, Christian Leimand og Steffen Cordes.
Det er svært at lave et ordentlig cupstævne med 6 hold, så man valgte at spille alle-mod-alle og sætte betænkningstiden ned til 20 minutter. Det gav et intenst og meget spændende stævne!
De to hold fra Skolerne var klare favoritter til at gå videre, men sådan gik det altså ikke, vi ville det anderledes!

I 1. runde var de to Nordrehold ligesom Skolernes hold parret indbyrdes, mens Århus mødte SK 68, og alle matcherne endte 2-2! Kyndel slog sikkert Danstrup, og jeg ordnede Holst; vi havde begge fornemmelsen af, at jeg kørte ham helt over, men en computeranalyse afslører, at Holst to gang kunne have fået godt (mod-)spil med et skinofficersoffer! Jan C og Nina klarede derimod ikke førsteholdets topscorere Tom og Karl, der sikkert vandt.

I 2. runde var vi så oppe imod Skolerne I, og igen blev det til 2-2: Kyndel måtte ned mod Jan S, og Nina så ikke sin remischance mod Bo. Derimod var der gevinster til Jan og mig, Jan stod efter sigende til gevinst efter 5-6 træk og kørte den sikkert hjem. Jeg fik en meget lukket og lige stilling, men i Ochsners begyndende tidnød - han kæmpede samtidigt med et styk medbragt afkom på en 3-4 år! - ofrede jeg en kvalitet og kørte ham over ende.

I 3. runde var der 68'ere på menuen. Kyndel spillede en meget skarp variant, men blev udsat for et kvalitetsoffer, og Kyndel blev bukket sammen. Jeg vandt en kvalitet fra Thomas Christensen, som ret uforstående for mig derefter opgav. Der var tale om et teknisk svært slutspil med T + L + d-f-g-h-bønder mod 2L og e-f-g-h-bønder .... Jan C blev overlistet af Leimand og måtte tage remis, mens Nina vandt over Cordes.

Turneringen var nu brækket over i to halvdele: I toppen lå de to hold fra Skolerne og så os og som ventet med Skolerne I i front, så vores kamp mod Skolerne II i 4. runde var meget afgørende! Og den gik over al forventning: Kyndel-Palo blev remis, ligesom Nina spillede remis mod Bækgaard. Jan C satsede med en giftig forberedelse som hvid i Slavisk: Han ofrede tårn og let officer i åbningen, og det gav pote! Jeg sad så med forløsningen (Kyndel var dog senere færdig end mig), idet jeg i et uklart slutspil med 2T + L mod 2T + S fik min dårlige løber ud, og Uffe måtte give en kvali' på den. Han fik ikke tilstrækkeligt modspil, tværtimod plukkede jeg den ene bonde efter den anden fra ham og sejren var aldrig i fare, da jeg også havde et lille plus på uret!

I sidste runde havde vi så Århus, mens Nordre II var oppe imod Skolerne II, der var et brætpoint og et matchpoint bagefter os. Nu gik det sådan, at super-Karl vandt over Bækgaard, og vi fik godt og vel hvad vi skulle have: Nina igen remis, Jan C vandt - dog vistnok ret heldigt!? - og jeg ordnede Jackie!

Og så var dramaet på bord ét heldigvis ligegyldigt: Kyndel havde et bondeslutspil med 4 mod én (uden umiddelbar mulighed for at bytte den sidste af), og begge spillere havde under 10 sekunder tilbage, da Kyndel væltede en brik, hvorefter Karsten trykkede Kyndels ur ned og beordrede ham til at stille brikkerne op igen (en sag for inspector Lau!) [Hvorfor det? Det er der da ikke noget usædvanligt i. lb], og derved overskred en meget befippet Kyndel! Da det jo altså ikke havde betydning, besluttede man at tage remis!

[Man skal selvfølgelig rejse de brikker, man har væltet, inden man starter modstanderens ur. Men jeg hører lige i min øresnegl, at Karsten holdt urknappen nede, og dét er forbudt! lb]

Samtidig blev Tom straffet med et minut ekstra til modstanderen af TL for at røre en brik, der ikke kunne trække (endnu en sag for inspector Lau!), ... men altså også uden den store betydning.

[Hverken Skaknævnet eller jeg som enkeltperson har nogen som helst kompetence i forhold til pokalturneringen - heldigvis! Så jeg blander mig helt udenom! Og da det ikke i sig selv gør en spiller hjemfalden til straf at røre en brik, der ikke kan flyttes, kan jeg jo desuden kun gisne om turneringslederens motiver - han har måske ment, Tom var ude på at genere modstanderen. Eller hvad ved jeg? Læs evt. FIDEs regler §13,4 - her står der noget om en TL's sanktionsmuligheder! lb]

Dermed klarede vi skærene til denne slutstilling:

1.                  Skolerne I        13½

2.                  Nordre I           12½

3.                  Skolerne II       11½

4.                  Århus               

5.                  Nordre II            8

6.                  SK 68               7

Det var dejligt igen at placere sig til finalestævnet, og Rewitz var jo på det Breddehold der gik videre, så Pinsen er reddet!

Kyndel og Nina scorede 2, Jan C 3½, og jeg så i al beskedenhed resten!

Andetholdet gjorde det også ganske godt, specielt Karl og Tom, der så vidt jeg erindrer scorede hhv. 3½ og 3.

En hyggelig eftermiddag - og aften! - i Chess House!  

 

Bredderækken af Lau Bjerno

Bredderækken blev spillet tirsdag den 9. april i Århus' lokaler, og Nordre stillede fire hold. Det var der i og for sig intet nyt i. Nyt var imidlertid, at Mikkel Nørgaard havde sat holdene med henblik på kvalifikation til landsfinalen! Det betød at vi i år havde stor styrkeforskel på de fire hold.
I alt var der i midlertid kun tilmeldt 10 hold, hvilket gav tre grupper, hvor der desværre spilledes med oversidder i de to.
I gruppe A deltog Nordre III bestående af Mikkel Nørgård, Knud Erik Juhl, Martin Nielsen og Per Mikkelsen. De sad over i første runde og tabte derefter med mindst mulige margin 1½-2½ til 68 II, og med samme cifre til Århus 1. Det rakte til en tredjeplads i den overraskende jævnbyrdige gruppe.
I B-gruppen deltog Nordre II (Leif Møller, Knud Herskind ,Mikkel Hansen og Lars Christiansen), samt Nordre IV (Lau Bjerno, Steen Christensen, Michael Bo Nielsen og den uratede århusmand Øjvind der erstattede Michael Gejel, som havde meldt afbud p.g.a. en skade. I skak skal man jo ganske vist stort set kun bruge hovedet, men det var desværre netop dét, Michael havde slået). De to nordrehold blev selvfølgelig matchet i første runde, og fulgte 68-traditionen fra 2. division: Uafgjort 2-2. Steen og Øjvind vandt for IV-holdet. I anden runde spillede Leif & co. 2-2 mod Skødstrup, mens Laus tropper tabte 1-3 til Sk.1968 I - Lau satte Thomas Vestergård mat.
I runde tre gik II-holdet ned 0-4 mod 68'erne, hvilket gav en samlet fjerdeplads. IV-holdet vandt derimod 2½-1½ over Skødstrup, hvilket desværre var et halvt point for lidt til at overhale dem. Lau satte igen mat på førstebrættet, og Steen vandt ligeledes, mens Øjvind spillede remis. Kassereren får en ny chance for at lave point til næste år. IV-holdet endte altså på tredjepladsen i gruppen.
I gruppe C huserede Nordre I med Per Hansen, Jan Rewitz, Kim Hardlei og Thor Hansen. De lagde ud med at slå Tjele 3-1 (Per vandt over Rossen!), sad derefter over og vandt igen 3-1 over Århus II, hvilket gav en førsteplads og adgang til finalen mellem de tre gruppevindere samt et hold fundet ved lodtrækning mellem toerne - eller var det den bedst scorende toer? I så fald var de 3-1 sejre, oversidderne blev tilkendt, måske lidt i overkanten. Under alle omstændigheder er det problematisk at sammenligne hold, der har siddet over, med hold, der ikke har! Hvordan det nu end forholdt sig, var Århus I i hvert fald de heldige, der slap videre, og lodtrækningen gav dem endda revanche mod 68 II, der havde slået dem i første runde. Rasmus Skytte, Birger Møller og et par unge talenter tog dermed den ene billet til finalestævnet i Nyborg. Den anden skulle uddeles i opgøret mellem Sk.1968 I og Nordre I, og spændende blev det! Hardlei tabte hurtigt, men Per udlignede mod Vestergård, og Rewitz fik reddet et dårligt slutspil mod Gustav Mejer, ved at opnå Konge mod Konge, Løber og den forkerte randbonde. Tilbage sad Thor med gevinststilling, men dårlig tid. Thor holdt dog tungen lige i munden og fik sat sin modstander mat! Dermed scorede begge holdets Hansen'er - Per og Thor - maksimum, og Nordre I kvalificerede sig (til kassererens bekymring) til pinsens finalestævne i Nyborg!


 
     
  Nordre Web Nyt er designet og vedligeholdt af Mads Borup og Lau Bjerno. Sidst opdateret 18. marts 2006