Klil for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

Nordre IV i A-række I - kampreferater7. runde: Nordre IV - Tårnet - Af Lau Bjerno

Tårnet stillede langt fra i stærkeste opstilling - de manglede f.eks. de to øverste brætter. Så (bortset fra mig) var vi klare ratingfavoritter over hele linien! Men Tom havde advaret os om at man ikke skulle undervurdere dem. Og vi fik tæv!!

Nordre IV Tårnet 2-6
Knud Erik Juhl - Søren D. Nielsen remis
Lau Bjerno - Peter S. Stuhr 1-0
Steen Christensen - Peter J. Nielsen 0-1
Lars Christiansen - Henrik Larsen 0-1
Michael Bo Nielsen - Heine Mathiasen 0-1
Pedram Javan - Carsten Roerholt 0-1
Per Mikkelsen - Steen Schønheyder remis
Henning Kragelund - Peter Larsen 0-1

292 spillere var jo samlet i stakladen, så spilleforholdene var bestemt ikke de bedste! "Iiiiiir!!", "Uuurr!!", "Ooor!!" sagde de 292 stole ustandselig mod det hårde stengulv. Og man begyndte snart (som Gert Madsen udtrykte det) at længes efter at nogen skulle slå en prut for at give lidt frisk luft.
Men det begyndte ellers godt nok. Per og Knud Erik gav tidligt remis i nogenlunde lige stillinger, og Pedram stod så vidt jeg kunne se fint. Men lige pludselig havde han tabt, og af resten stod kun jeg klart bedst.
Og så begyndte bollerne ellers at rulle ind. Steen, den uforbederlige optimist, troede han skulle vinde, men for en gangs skyld var det Steen der trak det korte strå i nogle meget komplicerede taktiske forviklinger. (hvor er Fritz når man har brug for ham?)
En af holdets spillere tabte på tid, fordi han faldt i staver lige før træk 40. Det mente han var holdlederens skyld, hvilket han kom hen til mig og brokkede sig over! (heldigvis havde jeg hovedpine i forvejen, så...) Men som jeg forklarede ham efter matchen, må en holdleder ganske vist gerne fortælle en holdkammerat at han har glemt at trykke på uret efter sit træk, men han må bestemt ikke minde en spiller om at passe på sin tid - lige så lidt som han må minde ham om at passe på sin dronning!
Det lykkedes mig selvfølgelig på et tidspunkt at lukke min modstander ind i partiet, og hvad der havde lignet en komfortabel gevinst i under 30 træk, blev til en sej affære på 67. Men trods alt lykkedes det mig at bevare fordelen og som sidste mand hale et helt point hjem.
Til trods for det dårlige resultat røg vi kun ned på femtepladsen, da også Randers tabte 2-6 til Brabrand. Skolerne rykkede som forventet op, og i bunden fik Hinnerup lige enden med sig ved at slå Viby 5-3.
Så Viby III må ned i B-rækken. Til gengæld rykker både Viby IV og Viby V op fra B-rækken!! Det er lige som med ukrudt...

Topscorere blev Steen og Michael med hver 4 fulgt af Lars og Per med 3½. Holdlederen kom med gevinst i de to sidste runder op på 3 og har vel dermed delvis tilbagevist Mads' påstand om en holdlederkrise.
Der var for resten en kamp i D-rækken der endte 2-1. Begge hold stillede ellers med 5 mand! Men det ene hold stillede op i forkert rækkefølge og tabte derfor på bræt 4 og 5. Det andet hold brugte to spillere der slet ikke var tilmeldt turneringen og tabte derfor også på bræt 4 og 5. Meen: §17b. i reglementet siger: "Anvendes en spiller ulovligt, vil det pågældende parti uanset resultatet være vundet for modstanderen." - det er altså ikke den ulovligt anvendte spiller, der taber, men modstanderen der vinder! Så havde jeg været turneringsleder, ville jeg naturligvis have dømt 4-3!.

6. runde: Nordre IV - Hinnerup II - Af Lau Bjerno

Nordre IV Hinnerup II 6½-1½
Lau Bjerno - Erling Helmer Petersen 1-0
Steen Christensen - Martin B. Christensen 1-0
Lars Christiansen - Stig Holten 1-0
Michael Bo Nielsen - Hans Jørgen Mikkelsen 1-0
Kris Hedelykke - Jørgen Rønde 0-1
Pedram Javan - Bent Kofod remis
Per Mikkelsen - Erling Degn 1-0
Henning Kragelund - Niels Kring 1-0

Det var Knud Eriks fejl, vi ikke vandt 8-0! Pedram bekendtgjorde ved kampens start, at hvis han ikke vandt, var det fordi der ingen cola var! Og Knud Erik, der står for indkøb af sodavand, havde afbud. Da reserven desuden tabte, må der hvile en tung byrde af skyld på K.E.'s skuldre!
Nå, spøg til side, det var dejligt med endnu en stor sejr! Og med Hennings gevinst har alle holdets spillere vundet mindst et parti i denne sæson! Hinnerups andethold er nu heller ikke frygtindgydende: Min modstander forærede mig en løber, og da jeg senere begik en gigantbrøler der kunne have kostet damen for en springer, så han det ikke, men byttede bare af til et udsigtsløst slutspil.
Steen og Lars vandt sikkert, mens Michael igen var i vanskeligheder, men fik klaret sig flot ud af dem og vandt. Kris kunne derimod slet ikke leve op til pragtpræstationen mod Viby, men tabte en officer i træk 6. Modstanderen fumlede dog officeren væk igen, og man nåede et materielt helt lige tårnslutspil, med lille fordel til Kris, som han altså formåede at formøble. Pedrams remis var vist ok i betragtning af at han ikke havde sin sædvanlige coca-doping. (Skrækkeligt, så mange unge mennesker der er afhængige af det amerikanske sukkersprøjt!! Elvis døde af det!) Per stod for dagens interessanteste parti, hvor han tidligt gav en officer og fik nogle fremskudte bønder. Gevinsten blev kørt hjem i flot stil! Og Henning vandt så hurtigt, at jeg ikke nåede at se hvad der skete.
Ellers havde kampleder Mikkel travlt: Min modstanders ur gik i stå, én hinnerupspiller holdt med mellemrum op at notere, en anden tilbød remis i modstanderens tid, og flere af dem gik højt snakkende rundt i lokalet - selv Keld Ehlers der spillede mod femteholdet, var stille i sammenligning!!

5. runde: Viby III - Nordre IV - Af Lau Bjerno

Viby III Nordre IV 2-6
Henning Samuelsen - Knud Erik Juhl 0-1
Finn Laursen - Lau Bjerno 1-0
Eskild Ebbesen - Lars Christiansen 0-1
Bent Overgaard - Michael Bo Nielsen 0-1
Poul Erik Andersen - Kris Hedelykke 0-1
Jürgen Fode - Pedram Javan 0-1
Jens Peter Pedersen - Per Mikkelsen remis
Jon von der Lippe - Henning Kragelund remis

Viby er et af de svage hold i gruppen, så de skulle have nogle bank, og det fik de! Pedram lagde ud med overbevisende at træde sin modstander under Fode (undskyld) ved ustandseligt at tage alle vigtige felter fra ham. Og på topbrættet nedspillede Knud Erik tilsyneladende Henning Samuelsen uden det store besvær. Og Lars gav heller ikke Ebbesen en chance. Steen havde åbenbart opdaget, at ingen af os andre kunne indhente hans score, selv om han tog sig en fridag, så Kris var indkaldt som reserve, og viste sig langt mindre rusten end man kunne have frygtet - en flot gevinst blev det til! Michael Bo havde det anderledes svært mod vort nye medlem Thomas Overgaards blinde far. I det meste af partiet blev Michael fuldstændigt presset i bund. Men han kæmpede indædt, og i slutspillet røg Viby-manden i et par springergafler. Per og Henning fik remis - Henning stod ellers passivt og var presset under hele partiet, men forsvarede sig sejt. Kun min egen præstation skæmmede en ellers fin holdindsats; jeg mistede alt for mange tempi i åbningen og kom hurtigt til at stå skidt. Jeg kan åbenbart ikke spille, når modstanderen hedder Finn (Laursen, Larsen, Geneser etc.). Men jeg gjorde da en mand, der efter eget udsagn ikke havde vundet et parti meget længe, meget glad.
Det lunede ærligt talt med en god sejr! Det nærmede sig også så småt at være nødvendigt for at få lidt luft til nedrykningsstregen. Vi ligger tredjesidst, men vort resterende program ser overkommeligt ud, så med lidt medgang snupper vi "bronzen". 

4. runde: Nordre IV - Brabrand I - Af Lau Bjerno

Nordre IV Brabrand I 3-5
Knud Erik Juhl - Heine Christensen 0-1
Lau Bjerno - Mads Fløe Holm 0-1
Steen Christensen - Søren Thomas Sørensen 1-0
Lars Christiansen - Henrik Andersen 0-1
Michael Bo Nielsen - Peder Herborg 1-0
Pedram Javan - Orla Larsen 1-0
Per Mikkelsen - Martin Skov Andersen 0-1
Henning Kragelund - Allan Sørensen 0-1

Afbud? Det bruger vi ikke på fjerdeholdet! Til gengæld spiller vi ikke så godt. Brabrand var et af de hold vi skulle have slået! Bortset fra deres 1- bræt, der har 2010, ligger vi pænt over dem i rating hele vejen.
Kassereren vandt ganske vist dejlig hurtigt, men formanden tabte kort efter på en grov buk.
Pedram virkede for en gangs skyld koncentreret og fik hurtigt en behagelig stilling med en masse træ i overskud. Modstanderen var dog umanérlig længe om at tage sig sammen til at opgive.
Henning kom ud i et tårnslutspil med en bonde for lidt og opgav uden videre. Det var da også højst sandsynligt en tabsstilling, men jo noget, der kan files længe på, og i en holdkamp bør man da kæmpe!
Hvordan Per tabte, så jeg ikke - han lader til at være gået lidt i stå oven på sejren i klubturneringen!
Kæmpe gjorde til gengæld Steen! Dog ikke i starten: Sjældent har jeg set noget så tabt - eller så lam en løber som Steens sortfeltede, der surmulede i skammekrogen h8 med udsigt til en sort centralbonde! Men så røg hans modstander i den platteste: Han satte sin konge i diagonalen, så Steen kunne lave et aftræk, der vandt en officer! Det var dog nok stadig tabt: Hvid havde fribønder i b-, c- og h-linierne, mens Steen havde en central fribonde. Men svært og taktisk var det, og så er Steen jo som en laks i vandet. (Intern vits - Steen var jo så venlig at give laks til klubbens julefrokost!)
3-3 med bræt et og to i gang endnu. Mit parti var uhyggelig spændende! Trompovski skulle jo prøves, og jeg ofrede en kvalitet og en bonde, men fik god kompensation. Efter at have afleveret to bønder for at standse mit angreb ofrede min modstander glad kvaliteten tilbage, og der opstod mulighed for evig skak. Men vi undveg; ingen af os ville have remis - sådan skal skak være! Desværre kostede det mig to bønder, hvilket jeg ikke lige havde set, og derefter havde jeg lidt ryggen mod muren. Tabt var det dog først da jeg ude i femte time overså en matfinte som gav Brabrand-manden mulighed for at bytte af til et let vundet kongeslutspil.
Knud Erik var på hælene hele vejen, men det varede da helt til slutspillet, før forsvarsmulighederne var udtømte. Han skulle måske have beholdt damerne på brættet - hans modstander havde ikke alt for god tid. Tom fandt bagefter en remisfusk, der formodentlig havde virket - modstanderen vidste nemlig sjovt nok ikke, at en dronning ikke kan vinde mod en randbonde på næstsidste række. En skam den ikke blev prøvet - det havde ellers lige været Knud Eriks stil.
En spændende match alt i alt, hvor især Brabrand kæmpede godt og blev belønnet.
Næste gang møder vi Viby III, og de skulle altså gerne have en ordentlig øretæve!

3. runde: Randers 46 - Nordre IV - Af Lau Bjerno

Sk.1946 I Nordre IV 5½-2½
Claes Løfgren - Knud Erik Juhl 1-0
Claus Andreasen - Lau Bjerno 0-1
Carsten Rühmann - Steen Christensen 0-1
Izet Salihu - Lars Christiansen remis
Jan Han Petersen - Michael Bo Nielsen 1-0
Claus Andersen - Pedram Javan 1-0
Ib Holme Hansen - Per Mikkelsen 1-0
Harris Petersen - Henning Kragelund 1-0

Vi vidste godt, det ville blive svært, for de ligger 2-300 ratingpoint over os i gennemsnit. Så jeg sagde på forhånd at alt over 2 point ville være tilfredsstillende. Så egentlig burde vi vel være glade, men når nu stillingerne undervejs lovede bedre, er det svært ikke at ærgre sig lidt.
Pedram var først færdig. Han snuppede en kvalitet for en bonde fra "Nissen" (46's formand Claus Nis Andersen), men måtte siden give den tilbage og sad så med et tabt slutspil. Og selv om Per på udturen til Randers havde snakket om, at det måtte være de nederste brætter, der skulle lave point, for der var vi mindst underratet, tabte Per kort efter. Og Henning kapitulerede også hurtigt, så det stod 0-3, inden vi kom på tavlen.
Jeg kom under pres i en kongeinder, der fik et forløb, jeg ikke før har oplevet: Hvid spillede Le3 uden først at gardere sig mod Sg4, som jeg naturligvis spillede. Men løberen gik videre til g5, og der blev slet ikke det fløjspil der plejer at høre til Kongeindisk - det hele blev pres i centrum med Hvid som den klart styrende. Jeg havde hele tiden kun lige plads nok til mine forsvarskrumspring, så jeg forventede egentlig at tabe før eller siden, selv om Hvid brugte meget tid. Men pludselig fik jeg muligheden for at befri mig med e4 og d5! ved at bytte min sortfeltede for en hyp - det troede han måske ville blive farligt for mig, men nej: trange stillinger skal jo som bekendt befris...  med et snuptag! Centrum blev åbnet, og de Hvide officerer tvunget til at retirere! Jeg fik pludselig plads, og så var 2 minutter til ti træk ikke nok for min modstander. Han skred i træk 39 - netop som jeg vist nok havde dummet mig! Men altså reducering til 1-3.
Og det blev også 2-3: Steen mødte en gammel nordremand,
Carsten Rühmann Thomsen, og fik klar fordel, der dog endte i et tårnslutspil med en merbonde til Steen. Til sidst røg merbonden, men Steen fuskede videre og fik narret modstanderen, som tabte på tid, men da var stillingen vist også tabt.
Lars kom tidligt til at stå godt, og siden til klar gevinst: Springer, b- og h-bonde mod springer. Men tiden er jo immer formandens achilleshæl - den ene bonde røg, og Lars kunne i sin tidnød ikke omstille sig mentalt til at spille på en sikker remis. Til allersidst var han uhyggeligt tæt på at overskride, hvor han jo blot kunne have standset uret, tilkaldt kamplederen og krævet remis. Heldigvis var modstanderen ikke udspekuleret nok til bare at holde gryden i kog, til Lars' vinge faldt, men snuppede i stedet hans sidste bonde og tilbød.
Knud Erik var kommet i menneskehænder mod Claes Løfgren - det var spil til et mål hele vejen, og målet var Knuttis kongestilling! Undervejs var der mulighed for at lette presset lidt og måske skabe modspil ved at bytte damer, men det er jo ikke lige Knud Eriks stil at søge forenklinger, så det endte med mat!
Michael Bo stod tilsyneladende lidt over i det meste af partiet, og var efter overstået tidnød og rekonstruktion fortrøstningsfuld m.h.t. sine gevinstchancer. Få minutter efter havde han dog tabt, idet han vistnok havde undervurderet sin modstanders fribønder.
Så altså ikke overvældende mange point, men nu har vi vist også overstået de 2 værste modstandere. Og der har stadig ingen afbud været! Så er det jo dejligt og nemt at være holdleder!

2. runde: Nordre IV - Randers II - Af Lau Bjerno

Nordre IV Randers II 4½-3½
Knud Erik Juhl - Per Terchilsen remis
Lau Bjerno - Finn Larsen 0-1
Steen Christensen - Mikael Horslund 1-0
Lars Christiansen - Finn Andersson 1-0
Michael Bo Nielsen - Johannes Kjær remis
Pedram Javan - Alex Sørensen remis
Per Mikkelsen - Finn Gemzøe remis
Henning Kragelund - Evald Thorsen remis

Vi vandt, men burde have vundet noget større. De mange remis'er er dog ikke udtryk for manglende kampvilje hos spillerne. Selv var jeg opsat på at få revanche mod divisionsturneringslederen, som jeg tabte til sidst vi mødte Randers. Jeg spillede Stauntongambit og vandt bonden tilbage med stor fordel! Men så overså jeg et særdeles nærliggende og stærkt springertræk fra min modstander, og regnede derefter helt forkert, og opdagede nogle træk senere, at jeg var bagud med en løber - jeg måtte granske noteringslisten for at finde ud af, hvornår og hvordan den var forsvundet! Jeg håber mine seneste resultater kun er en forbigående formkrise!! Steen mødte en gammel studenterkammerat, som han dengang plejede at slå - han betroede mig, at han bare skulle komplicere, så gik det næsten af sig selv. Og taktikken viste sig vellykket, for selv om det for mig så ud som om modstanderen stod bedst, vandt Steen ret hurtigt. Jeg fulgte ikke så meget med i de andre partier, for jeg forsøgte længe at redde stumperne af mit eget, hvilket næsten lykkedes: Hvis ikke min modstander havde været betydeligt stærkere til slutspil end hans rating udtrykker, havde jeg fået remis. Men jeg så dog, at Michael Bo fik et remistilbud til allersidst i en stilling som alle vi andre (Bl.a. Tom) bedømte som knusende vundet for Michael, der også havde bedst tid. Michael smilede da også ad tilbuddet, hvorefter jeg forlod spillelokalet et øjeblik. Men kort efter blev jeg af kampleder Nørgård bedt om at underskrive resultatkortet - og kunne konstatere, at resultatet var blevet remis!!??? Han kunne dog godt have spurgt sin holdleder!
Men ellers kan vi konstatere, at vi allerede efter to runder har haft ligeså mange kampe uden afbud som hele sidste sæson. Måtte det blot fortsætte således!

1. runde: Skolerne III - Nordre IV - Af Lau Bjerno

Skolerne III Nordre IV 6-2
Jacob Buris - Knud Erik Juhl remis
Thomas Klitgård - Lau Bjerno 1-0
Janus Christensen - Steen Christensen 1-0
Jesper Mygind - Lars Christiansen 1-0
Niels H. Sørensen - Michael Bo Nielsen remis
Christian Schmidt - Pedram Javan 1-0
Jesper Riis Larsen - Per Mikkelsen 0-1
Kenneth Bork - Henning Kragelund 1-0

Skolernes Skakklub mener jo at kunne tillade sig at have en IM'er som nummer 10 på styrkelisten!! Så det ser jo ikke helt skidt ud for dem i første division! Også tredjeholdet må bære byrden som favorit i A-række I, hvilket de da også levede op til mod os. Ingen af os der tabte kunne påstås at være uheldige, mens Knud Erik og Michael Bo derimod måtte have lidt hjælp af modstanderne for at holde remis. Kun Per skilte sig ud fra den sørgelige mængde med en solid arbejdssejr.