Nordre I i Skakligaen - kampreferater


9. runde, søndag den 19. marts 2017 - Af Tom Petri
 
Brønshøj - Nordre I   4 - 4
Tiger Hillarp-Persson - Igor Teplyi   ½-½
Jacob Carstensen - Tom Petri   ½-½
Jakob Aabling-Thomsen - Martin Bækgaard   1 - 0
Kim Pilgaard - Jørn Sloth   ½-½
Nikolaj Palm - Filip Boe   ½-½
Nikolai Skousen - Nina Høiberg   ½-½
Steen B Petersen - Jan S Christensen   0 - 1
Peter Brondt Petersen - Per Holst   ½-½

Nordre i Skakligaen!

     Efter lørdagens storsejr over K 41 var overlevelsesmulighederne pludselig mere gunstige end længe. Brønshøj har vi dog ikke altid haft det godt med, men denne gang var de til at tale med. Det blev også hjulpet lidt på vej af at  GM Høi og IM Bromann var taget til oprykningskamp i Tyskland.

    Inden runden var vi 2 point foran Hillerød og 1 efter SK 1968 der efter et stort nederlag om lørdagen var kommet ned i nærheden af den sidste kedelige plads - K41 var rykket ned - og oven i købet skulle møde det suveræne førerhold, Philidor. Da vi var dårligere på matchpoint inden alle konkurrenterne, skulle vi ikke ud i noget ligestilling.

    Jeg fik ret hurtigt et remistilbud efter at være kommet ud i netop den sidevariant i Gligoric-varianten i Kongeindisk, som jeg havde kigget på. Jacob Carstensen er en god spiller, så jeg tog ret hurtigt imod – også lidt ud fra ideen om at lægge lidt ekstra pres på Hillerød, der nu havde et ½ point mere at hente.

    Inden for kort tid blev Filip, Nina og Holst også tilbudt remis – sidstnævnte to træk efter selv at have tilbudt. Alle tog imod, og vi sad nu tilbage med 3 hvide og en sort og var 4 point foran Hillerød, hvor der stadig stod 0-0 mod Jetsmark. Det så godt ud skulle man tro, men helt rolig var jeg nu ikke. Ikke at vi stod decideret dårligt i de sidste partier, men der var bekymrende elementer i dem alle. Var vi uheldige, kunne det sagtens ende med 4 boller.

    Jan var en bonde nede og det var svært at få gang i noget decideret modspil. Jørns så OK ud, men Pilgaard pressede lidt. Bækgaard havde ofret en bonde på h5 i en skarp Hollænder og stod formentlig fint, men det kunne gå begge veje. Igor havde spillet h3-varianten mod Tigerens Kongeinder, men det så ud, som om at det var den svenske stormester der var sluppet bedst fra det og havde en del spil på dronningfløjen.

    Så begyndte der at ske noget ovre ved Hillerød, der var kommet bagud 3-1, og nu så det for alvor godt ud. Vi manglede bare 1½ point for at være sikre (og i den sammenhæng måtte vi også tælle eventuelle Jetsmark-point). De kom heldigvis hurtigt. Jan havde fået vendt stillingen med et par skarpe ofre i centrum, og modstanderen kom under pres både på brættet og på uret. Kort før tidkontrollen bukkede han, og da Jetsmark kort inden havde bragt sig yderligere foran, var vi nu sikret endnu en sæson i ligaen. Bækgaard måtte desværre ned, men da Igor og Sloth holdt svære stillinger remis, sluttede vi af med et flot 4-4 resultat mod bronzevinderne.

Årets scorer:

  Igor               6/9
  Tom            2½/9
  Martin        2½/7
  Jørn           3½/8
  Filip           2½/7
  Thomas      1½/7
  Nina              5/9
  Jan               6/9
  Per Holst    4½/6
  Leif Møller   ½/1

    Som jeg altid siger, så er det lige meget, hvem der scorer pointene, så længe det er Nordre. Fremhæves skal Igor, der var meget tæt på en GM-norm og sjældent taber på det svære førstebræt – denne sæson slet ikke! Jan havde også en god sæson og blev medtopscorer. Nina, Jørn og tildels Filip kan være tilfredse, og så selvfølgelig superreserven Per Holst, der spillede bedre end set længe! Syv afbud i løbet af sæsonen er meget set med Nordre-øjne, men stadig væk meget lidt i forhold til andre skakligahold.

 

8. runde, lørdag den 18. marts 2017 - Af Filip Boe
 
Nordre I - K41 I   7 - 1
Igor Teplyi - Henrik Andreasen   1 - 0
Tom Petri - Kristen Schmidt   1 - 0
Martin Bækgaard - Bo Garner Chistensen   1 - 0
Jørn Sloth - Niels Ø Kragh   ½-½
Filip Boe - Flemming Petri Ped.   ½-½
Nina Høiberg - Jan Bauner   1 - 0
Jan S Christensen - Dan Kokholm   1 - 0
Per Holst - Peter Sebastian Stuhr   1 - 0

Chancerne intakte! 

    Før dobbeltrunden i Skanderborg så det lidt kritisk ud. Hillerød havde før de to sidste runder 2½ point mere end os, men de manglede topholdet Philidor, mens vi havde det absolutte bundhold K41. Før runden var vi glade hvis vi kunne hente de 2½ point, men da vi så K41’s hold, fik vi lidt optimisme. Hillerød kom i allerbedste opstilling, mens Philidor kom med et ”nogenlunde” stærkt hold. Der var virkelig lagt op til en spændende weekend...

    Igor havde sort imod færingen Henrik Andreasen. De spillede Nimzo-Indisk, hvor det længe så meget lige ud, men fordi Igor jo var den klart bedste spiller, sad han og trykkede modstanderen, og det blev da også en lille fordel til Igor. Modstanderen spillede lidt planløst, og han blev bare smadret af brættet: 36…Lxg3! og det var slut!

    Tom havde hvid mod Kristen Schmidt. Tom fik en slags Kongeindisk med hvid, hvor at man jo kører f- og g-bonden frem, og måske er det ikke fordel ifølge computeren, men Tom er godt nok farlig i sådan noget! Mens modstanderen var i gang med at "vinde" på dronningfløjen, kørte Tom på kongefløjen og kom bare igennem. Godt at Tom fik en sejr!

    Bo Garner er en farlig modstander, men Bækgaard ordnede ham! Bækgaard spillede med sort en Philidor, og det var da også lidt rodet (for mig J), men Bækgaard gav køligt en bonde og bandt modstanderens løber. Modstanderen prøvede at komme ud af bindingen, men det gik for langsomt, og imens smadrede Bækgaard igennem på kongefløjen, og det var da også et drabeligt angreb, der resulterede i et fint point!

    Sloth havde hvid imod Niels Ø. Kragh, hvor det blev Engelsk. Det var et meget lige parti, og modstanderen valgte at tage tårn for to officerer, og det så da også fint ud for Sloth, men modstanderen fik byttet tårnet tilbage og det endte i et remis slutspil.

    Jeg havde sort imod Toms bror, Flemming Petri. Det blev en Caro-Kann, hvor at jeg pressede lidt. Jeg spillede en smule upræcist, og han fik mulighed for at ofre en kvalitet, som resulterede i en evig skak.

    Nina havde hvid imod Jan Bauner. Det blev også en Caro-Kann, hvor Nina valgte Fantasy Varianten. Modstanderen spillede 4…h5 hvilket er en smule mærkeligt. Det så lang tid fint ud for Nina, og da vi troede, hun havde spillet lidt forkert, valgte modstanderen at gøre det samme, og Nina vandt!

    Jan havde det rigtig let imod Daniel Kokholm. Modstanderen spillede noget gambitagtigt, men det kan du ikke gøre ustraffet mod Jan, som kender det som sin egen lomme. Han straffede det, og efter 8…cxd5 satte modstanderen sig til at tænke i en time! Da der var gået 50 min. Kunne man godt se, at Jan undertrykte et smil, og modstanderen gav en officer og fik bare ingenting.

    Per havde hvid mod Peter Stuhr. Det blev noget Gammelindisk og det var lidt uoverskueligt, men modstanderens konge stod lidt udsat, og Per straffede det da også!

En rigtig god runde. Man kan ikke rigtig brokke sig over en 7-1 sejr, og det gav da også gode chancer inden sidste runde…

 

7. runde, søndag den 26. februar 2017 - Af Nina Høiberg
 
Århus/Skolerne - Nordre I   - 2½
Bjørn Ochsner - Igor Teplyi   ½-½
Jan Sørensen - Tom Petri   1 - 0
Rasmus Skytte - Martin Bækgaard   1 - 0
Karsten Rasmussen - Jørn Sloth   1 - 0
Tobias Christensen - Thomas Klitgaard   ½-½
Thomas Ochsner - Nina Høiberg   ½-½
John Rendboe - Jan S Christensen   ½-½
Jakob Bjerre Jensen - Leif Møller   ½-½

Ubehageligt tæt på kanten…

    Det lykkedes os ikke at hale ind på Hillerød, som vi er i direkte kamp om nedrykning med. Tværtimod. Vi scorede et halvt point mindre mod Århus/Skolerne end Hillerød gjorde mod Team Nordea Skanderborg, så vi nu pga. færre matchsejre er 3 points efter dem inden sidste dobbeltrunde. Nok ubehageligt for os – men godt for turneringen. Der er ingen spænding om første- og sidstepladsen, men hvis Philidor stiller i fuld styrke og banker Hillerød i næstsidste runde, og vi ellers kan leve op til favoritværdigheden mod K41, så er der lagt op til et brag af en sidste runde med masser af kamp om sølv og bronze og den livgivende 8. plads.

    Vi havde afbud fra Filip, som skulle til Riga og spille IM-turnering. Indkaldt var derfor vores stærke reserve Per Holst, som desværre lagde sig med influenza dagen inden. Leif Møller indvilgede med kort varsel i at stille op, og han viste sig heldigvis også at være en stærk reserve :-)

    SK 68 var arrangør, så vi blev henvist til de to mindre spillelokaler, hvilket har den ulempe, at man skal ind i et andet lokale for at følge halvdelen af holdets kampe, men som til gengæld har den fordel, at 4 af partierne bliver afviklet ved borde af en størrelse, som faktisk gør det muligt at ha’ sit noteringspapir liggende ved siden af brættet. Det var os på bræt 5 til 8, som vandt de gode borde – hvilket vi kvitterede for ved ikke at tabe et eneste parti.

    Først færdig var Jan C. Han ofrede sin bonde på c4 – jeg troede, planen var e2-e4 med overvægt og angreb på kongefløjen, men e-bonden kom aldrig frem. Jeg tror, Rendboe kunne ha’ byttet dronninger og stået pænt bedre i slutspillet, men han gav Jan tid til at undvige afbytningen, hvorefter Jan måske havde spil for bonden. I hvert fald så Jans stilling tilpas truende ud til, at Rendboe ikke havde lyst til at spille videre, da Jan trak i nødbremsen efter 18 træk og tilbød remis. ½-½ - og en ok start på matchen for os.

    Ikke længe efter røg også Thomas Ochsner og jeg fredspibe. Jeg var sort i noget 2 springer-spil. Hvid fik ikke rigtigt noget ud af åbningen, og efter en del afbytninger endte vi i dobbelt tårnslutspil med ligefarvede løbere og 7 bønder til hver. Ingen af os havde lyst til at blotte os ved at bytte bønder af, så da Tobias på brættet ved siden af tilbød Klitgård remis, lod Ochsner sig inspirere til det samme. Remis med sort mod en mand med ca. 100 mere i rating – stadig fint for os og 1-1.

     Imens tyggede Thomas lidt på Tobias’ remistilbud. De havde spillet 19 træk i Hollandsk uden at genere hinanden synderligt. Der var byttet et sæt lette officerer og en enkelt bonde. Fritz siger lige stilling, og eftersom vi også her var klart underratet, så virkede det fornuftigt at tage imod tilbuddet. Efter en dårlig start med 4 nederlag har Thomas nu fået stabiliseret spillet, så det er blevet til 3 remiser i træk. Logikken siger dermed 2 sejre i de sidste to runder ;-) 1½-1½ og en ok stilling hos Leif på bræt 8. Vi var godt tilfredse i bundlokalet.

    I naborummet så det lidt mere uoverskueligt ud. Ikke nødvendigvis dårligt – men i hvert fald indviklet..

    Martin mod Rasmus Skytte kunne godt ligne det 3. parti i træk, hvor det ville ende remis med 14 bønder tilbage på brættet. Desværre kører det ikke helt for Martin i år. I noget der lignede en helt lige stilling, bukkede han i træk 26 (Sb5? Sa4 i stedet lignede stadig helt lige spil) – 3 træk senere måtte Martin strække våben, og vi var bagud 2½-1½.

    Endnu værre kører det desværre for Tom. Han plejer at kunne fuske sig til points i tidnøden, men det lykkes ikke rigtigt denne sæson. Mod Jan Sørensen stod Tom hurtigt lidt presset, men det vælger han jo ofte selv, så det var ikke bekymrende. Jan fik ikke fastholdt presset, og Tom så ud til at ha’ udlignet og måske ved at få stablet nogle tricks op. Enten var det tidnøden, eller også undervurderede Tom bare Jans angreb – pludselig stod der i hvert fald en dronning på h6 og en springer på g5, og der var ikke noget, Tom kunne stille op. 3½-1½ - men det så stadig nogenlunde fint ud ift. at få vores forventede på ca. 3. Igor stod godt, Leif ok – Sloths kunne jeg ikke finde ud af ...

    Igor har stadig ikke tabt på førstebrættet, og han er oven i købet på nuværende tidspunkt topscorer på holdet. Det siger altså ikke kun noget om os andre :-) Og så lader han sig ikke i samme grad som visse af os andre lokke af fristende remistilbud. Således heller ikke mod Bjørn. Jeg kender ikke åbningen, men det var sikkert en lang teorivariant. Jeg kunne bedst lide Igors stilling, efter der på et tidspunkt blev byttet dronninger; om den objektivt er bedre, det ved jeg ikke, men det var den i hvert fald senere, hvor Igor havde fået skabt sig en fjern fribonde i a-linjen. Det må ha’ været vundet ved korrekt spil, men noget gik galt op til træk 40, og pludselig mistede Igor a-bonden, hvorefter det hurtigt ebbede ud i remis. Ærgerligt! 4-2 til Aarhus/Skolerne.

    Tilbage til bundlokalet hvor Leif med god hjælp fra Jacob Bjerre havde fået ændret en lidt død stilling til en temmelig kompliceret. Leif snuppede en bonde, men Jacob havde en irriterende centrumsfribonde til gengæld. Der var mange varianter, hvor begge kunne træde ved siden af, og Leif valgte fornuftigt at fremtvinge en evig skak. Fint resultat af Leif og 4½-2½.

     Derefter var det op til Sloth, om vi skulle nå vores forventede på ca. 3 points. Jørn havde sort mod Karsten Rasmussen i noget engelsk-halløj. Jeg tænkte undervejs, at hvid havde fået en lidt underlig stilling med dobbeltbonde i c-linjen, men et hurtigt opslag på Chesstempo viser, at der der findes 6 partier med den stilling, der opstår efter Jørns 9. træk – og af dem vinder sort nul, så den vurdering havde jeg nok ikke ret i :-) Senere kunne Karsten ha’ byttet dronninger på b6, hvorefter Jørn havde siddet med 2 dobbeltbønder og i alt 6 isolerede bønder. Der tænkte jeg godt nok også, at det ville ha’ været en lidt underlig stilling. Men Karsten undveg afbytningen og kastede i stedet dronningen over i h-linjen og blæste til angreb. Sloth lod sig ikke skræmme, men snuppede friskt et par bønder. Fik fint spil – men havde desværre brugt alt for meget tid, og fik ikke fulgt korrekt op. De endte i slutspil med tårn, springer og 4 bønder til hver. Karsten stod bedst, men havde Jørn, første gang han fik chancen, byttet til rent springerslutspil, så ligner det noget, der på en god dag godt kunne være blevet remis. Det skete desværre ikke, og derefter gik det kun én vej, selv om Sloth kæmpede tappert. 5½-2½.

    Jeg læste for nyligt Anja Andersens selvbiografi. Hun fortæller, at hendes mor - da hun trænede Anja som barn - og hun og holdkammeraterne var kommet bagud, altid sagde til dem: ”Det er nu, det er sjovt”. Lidt ret har hun jo – jeg glæder mig i hvert fald til dobbeltrunden om 3 uger…

 

6. runde, søndag den 29. januar 2017 - Af Jørn Sloth
 
Nordre I - SK 1968 I   3½-4½
Igor Teplyi - Arne Matthiesen   1 - 0
Tom Petri - Martin Matthiesen   0 - 1
Martin Bækgaard - Lars Hansen   ½-½
Jørn Sloth - Magnus Lindfeldt   ½-½
Thomas Klitgaard - Pelle Bank   ½-½
Nina Høiberg - Poul Rewitz   0 - 1
Jan S Christensen - Jens Ramsdal   0 - 1
Per Holst - Torben Kyhl Sørensen   1 - 0

Med hiv og sving

    Afbud fra Filip, der hellere ville spille 7 partier i den populære open i tyske Bad Zwischenahn. Heldigvis kunne Per Holst – igen – træde til som en yderst pålidelig reserve. Jeg ser lidt til min overraskelse, at det forventede resultat efter rating var ca. 4-4. Jeg troede 68’erne var bedre! I hvert fald har de spillet væsentlig bedre end os hidtil; og er ikke i nedrykningsfare, som vi jo faktisk er (men husk: Nordre I klarer sig altid til sidst).

    Før kampen var min fornemmelse, at et resultat mellem 3 og 4½ (helst det!) ville være acceptabelt. Så 3½ er indenfor skiven. Men mod slutningen af matchen kunne 2½ være blevet virkelighed – hvis ikke Per alligevel havde vundet det uligefarvede løberslutspil, og Thomas mod alle odds gennem det meste af partiet havde kæmpet sig til en vigtig remis…

    Hen mod kl. 16 (træk 40 ved normalt spilletempo) havde vi to point i kassen, i 4 afsluttede partier. Igor spillede Nimzoindisk, og Arne overraskede ham med Romanisjin-varianten, 4.g3. Et sus fra 1970’erne! Igor stillede sig solidt, men også en anelse passivt op. Efter min bedømmelse stod han lidt i underkanten, men Arne spekulerede sig i begyndende tidnød – og pludselig havde vores stærke 1. bræt godt fat med 18.-e5! Mon ikke Igor kommenterer den instruktive gevinstføring til klubbladet?

    Martin havde lagt sicilianeren på hylden og spillede fransk mod Lars Hansen. Afbytningsvarianten! Lars var nok lidt forkølet? Det blev dog til 27 træk før den forventede remis var en realitet. Jeg klarede samme resultat, med lidt færre træk. Mod Magnus Lindfeldts ”Moderne” spillede jeg c3-varianten (1.Sf3 g6 2.e4 Lg7 3.d4 d6 4.c3); den som Moderne-eksperten Tiger Hillarp-Persson i sin bog kalder ”Den dovne variant”. Nå, små slag, hvorfor fornærme koryfæer som Benkö, Petrosjan og Korchnoi! Vi var begge kreative i åbningen (gad vidst om min a4-idé er god nok?). Da jeg begyndte at bruge lidt for meget tid, ligesom min modstander, udsendte jeg et remistilbud, som efter nogen tøven blev modtaget.

    Det var de to point, en god bund var lagt. Men Jan havde tabt. Unge, farlige Jens Ramsdal gav ikke vor mand lov til en Jänisch-gambit, men spillede Italiensk – lige som Carlsen mod Karjakin i Holland, også med start søndag kl. 12! Karjakin var først den modigste: 5.-0-0, hvor Jan trak 5.-d6. Men senere gik Jan hårdt på med 10.-g5!? og 13.-h5!? fulgt af ofring af h-bonden. Interessant, men det holdt ikke. I hvert fald vandt Ramsdal slutspillet med en god merbonde.

    Tom levede ved træk 40, men på lavt blus med kvalitet mindre efter en fejl i tidnøden. Det tabte hurtigt. Jeg syntes ellers godt om Toms åbning, kongeindisk i forhånden med c3 og a3 fulgt af b4 – som Smyslov og Botvinnik, når de var i deres kreative hjørne i de gode gamle dage og ville undgå de mest gængse varianter.

   Så sad Nina, Thomas og Per tilbage. Nina var blevet terroriseret af et par stærke løbere og havde måttet aflevere en officer for en bonde før træk 40. Nu forsøgte hun at lave en fæstning med tårn og 3 bønder mod tårn, løber og to bønder… Måske ender hun med tårn mod tårn og løber, og holder remis trods de kendte vanskeligheder? Et øjeblik synes det muligt – vi får 4 point!? Nej, Poul Rewitz kan som bekendt mere end sit fadervor (han komponerer slutspilsstudier!), og han piller Ninas forsvar fra hinanden, 0-1.

    Per er manden, der om nogen, kan give os en sejr til. Med hvid i en Grünfeld har han lagt op til en rolig posi-kamp, netop sådan som han (og jeg) kan lide det. Men Torben Kyhl har forstyrret freden med det ene bondeoffer efter det andet… Per har det meste af partiet været to bønder foran. Men kan han vinde det uligefarvede løberslutspil nu?

 

For at komme hertil med en farlig fribonde på a-linjen har Per måttet give de to merbønder. Og nu kører det – tilsyneladende – i olie: 55.-Kh4 56.a6 Lf2 57.Le4 h5 58.Lf5! Det er forbi, da hxg4 59.fxg4 er håbløst; a-bonden koster den sorte løber livet. Torben trak 59.-Kg3, men 60.gxh5 giver hvid en ny dame på h8 om et øjeblik. 1-0 efter nogle uvæsentlige træk. Bravo, så har vi 3 point! Men stillingen ovenfor er altså remis. 57.-h5?? var tabstrækket. Det var ikke for sent at gå til g3 og f4 med kongen (bedst allerede i 55. træk). Derefter holder f6-f5! remis, selv om løberen må ofres på a-bonden; på gxf5 skal lige spilles Ke5.

Thomas var så alene tilbage. Han havde forsvaret sig indædt hele partiet. Kom farende i sidste øjeblik og havde knap fået frakken af, da Pelle Bank stillede ham over for dette problem i fransk: 1.d4 e6 2.d4 d5 3.Sd2 Sc6 4.Sgf3 Sf6 5.e5 Sd7 6.Ld3 f6!? Frækt. Min børnelærdom siger Sb4 fulgt af c5. 6.-Le7 er også muligt. 7.Sg5!?! Meget giftigt. Thomas tænkte længe og trak så 7.-fxg5?! 8.Dh5+ Ke7!? Bedste svar på 7.Sg5 skulle være 7.-Sdxe5! – som spillet af Ståhlberg allerede i 1942. Meget indviklet. Jeg troede ikke, at Thomas havde overlevet længe – fra e7 kom kongen kort efter til d7, foran Lc8. Senere havde hvid en fri- og merbonde på e6, se fx stillingen efter 20 træk… Men hen mod kl. 17 lever Thomas stadig, utroligt! Kun en bonde bagud i et godt nok lidt ubehageligt slutspil. I toget hjem ser jeg at han har afviklet til tårn mod tårn og f-bonde – og let holder remis med Philidors metode. Godt, Thomas! 

    . Det skal nok gå.

 


5. runde, søndag den 8. januar 2017 - Af PE Nielsen
 
Skanderborg - Nordre I   4 - 4
Mads  Andersen - Igor Teplyi   ½-½
Daniel Semcesen - Tom Petri   ½-½
Mads Hansen - Martin Bækgaard   1 - 0
Jackie Andersen - Jørn Sloth   0 - 1
Nicolai V Pedersen - Filip Boe Olsen   ½-½
Steffen Pedersen - Thomas Klitgaard   ½-½
Mads Boe - Nina Høiberg   ½-½
Peter Grove - Jan S Christensen   ½-½

Endelig et matchpoint!

    Skanderborg stillede rimeligt stærkt op, og det var derfor en befrielse at det endelig lykkedes holdet at lave et matchpoint, selvom det også let kunne være blevet til to .... Jeg var dommer og fulgte derfor matchen meget tæt: Matchen blev afgjort på bræt 3 og 4, men vi tager lige først remiserne, dem var der hele 6 af (!):

    Igor fik en mikroskopisk fordel mod GM Mads, men på grund af en ikke al for god nattesøvn, valgte Igor en hurtig halv. Han har nu 4 halve og en pind imod 5 stormestre! Tom overraskede i modern sin modstander med et hurtigt ...Lg4, hvid fik aldrig noget, og Tom var ikke til sinds at tage chancer, så remis.

    Klitgaard havde tabt de første fire, men selvom han stod lidt presset i en Slaver, fik han en halv i begyndende tidnød, da Steffen ikke fandt det kritiske - godt at komme på tavlen! Jan stod med sort super i åbningen, men fik det ikke fulgt rigtigt op. Pludselig stod han dårligst, og han kan være tilfreds med fredspiben. Nina spillede fremskudsvarianten i Caro Cann uden rigtigt at gå til den, og undervejs kunne Mads have nappet en bonde. Så tillod Mads Nina at få en fribonde i h-linjen, og Nina kunne måske have fået mere ud af det, men gik efter en sikker halv.

    Den sidste remis stod Filip for, men sådan burde det ikke være gået: Filip fik en lille fordel i Nimzoindisk. Nicolai må have været frustreret, i alt fald gav han uforståeligt to lette og tårn for dronning. Længe var Filip på den rigtige vej, men i træk 37 nappede han en bonde, han ikke skulle have taget; Nicolai havde en modkombi og det hele endte ud i et fladt slutspil med uensfarvede, så remis :-(

    Og så til afgørelsen på bræt 3 og 4: Bækgaard havde haft en endda meget ringe nat og undveg de skarpe sager og kom til at stå lidt under med hvid. Det endte i et dobbelt tårnslutspil med lidt svage bønder ....

    Men først til Sloths drama: Sloth kom fint fra åbningen mod den taktisk farlige Jackie. Undervejs fik Jackie overtaget, og han kunne vist have vundet en officer for et par bønder med det nærliggende 24.Sc6! I stedet valgte han at gå på 7. række med et tårn, og Sloth måtte ty til modspil i a-linjen, mens Jackie fik en farlig fribonde i b-linjen. I træk 30 spillede Jackie et ubehageligt springeroffer, men han fulgte forkert op trækket efter. Det gav Sloth chancen, og den tog han: Han nappede to lette og lod fribonden nå til b7, sikker på forvandling! Men stillet over for mattrussel på baglinjen og et livsfarligt batteri af T+L+S fandt Jackie ikke det eneste af de 6 bondetræk, der ville have holdt remis, og Sloth tog i flot og matsættende stil hele pointet hjem!

    Tilbage sad Martin, nu i et simpelt tårnslutspil med to spredte bønder mod tre samlede på samme side. Modstanderen kunne rykke bondemassen frem, og der var desværre ikke nogen redning, så vi måtte nøjes med 4-4 ... og ét matchpoint!

    Stillingen i ligaen er meget tæt, vi er "kun" 6 points fra toppen, men sandsynligvis alligevel på en nedrykningsplads, når den udsatte kamp mellem Nordkalotten og K41 er afviklet. Det ville være rart med en sejr nu, de næste modstandere er bysbørnene SK68 og Århus/Skolerne, og til sidst venter det førende hold Brønshøj samt agterlanternen K41.

 

4. runde, lørdag den 7. januar 2017 - Af Thomas Klitgaard
 
Nordre I - Nordkalotten   3½-4½
Igor Teplyi - Jonny Hector   1 - 0
Tom Petri - Stellan Brynell   ½-½
Martin Bækgaard - Jacob Sylvan   0 - 1
Jørn Sloth - Kåre Hove Kristensen   ½-½
Filip Boe Olsen - Esben Kjems Hove   0 - 1
Thomas Klitgaard - Lars Aaes Nielsen   0 - 1
Nina Høiberg - Peter Jakobsen   ½-½
Jan S Christensen - Esben Ejsing   1 - 0

Afbytningen

    Jeg tror, det er første gang jeg har spillede skak på min fødselsdag, så jeg havde håbet på en lille gave efter tre nederlag i træk. Det tror jeg også er første gang. Vi tager partierne for toppen af:

    Igor spillede vel hvad man kan kalde et mønsterparti mod Hector i en morderne Dragondorf (en kombination Najdorf og dragen), hvor Hector aldrig kom til angreb. Partiet gik kun én vej, og efter et smukt positionelt kvalitet offer tog Igor hele pointet hjem.

    Tom spillede en bundsolid London, og selvom Brynell pressede lidt, så holdt Tom sikkert partiet. En helt solid præstation og Tom kom på tavlen. Jørn spillede afbytningensvarianten i Slavisk. Det blev remis efter 16 træk, og det kan vi kun være tilfredse med. Man tager ikke så let point fra Hr. Sloth.

    Martin kom ud for noget af et stormvejr i åbningen, efter at hans modstander spillede et aggressivt Sf5. Partiet var virkelig interessant, jeg ved ikke hvornår det gik galt. Hele partiet var temmelig rodet, men efter at Martins konge var strandet i centrum, gav han op.

    Filip spillede også afbytningsvarianten i slavisk, dog med sort. Han blev presset og skulle sandsynligvis have skubbet bunden videre til c4, i stedet for at give hvid den åbne c-linje. Efter at springeren på f6 blev bundet for anden gang mistede han en officer og hele partiet.

    Jeg forsøgte at spille afbytningsvarianten i Dronninggambit. Min modstander tog med springeren, men jeg fik desværre ikke straffet ham i åbningen. Lidt senere var jeg nødt til at give en bonde for et kongeangreb, men min modstander ville ikke have den. Jeg stod nok lidt bedre, men så omkring træk 30 skete det, som jeg der plejer. En pludselig hjerneblødning, og efter to fejltræk manglede jeg en officer.

    Nina skyndte sig at bytte en springer på f3. Jeg har vist engang læst, at man skal spille e6, c6 og d5 efter det (endelig en åbning, jeg kender lidt til), men i stedet for spillede hun hurtigt e5 og byttede dronninger. Nina var presset, men det lykkedes hende igen, igen at få viklet sig ud i komplikationerne til en halv.

    Jan fik en stilling han godt kunne lide. Lidt mere terræn og initiativet, og så er han god. 30 træk og modstanderen manglede 3 bønder. Med tre afbytningsvarianter og tre et halvt point fik vi lidt over vores forventede. Desværre fik jeg ingen fødselsdagsgave i denne runde.

 

3. runde, søndag den 20. november 2016 - Af Jan Christensen
 
Jetsmark - Nordre I   4½-3½
Allan Stig Rasmussen - Igor Teplyi   ½-½
Jesper Thubo - Tom Petri   1 - 0
Bjarke Jensen - Martin Bækgaard   0 - 1
Rasmus Thøgersen - Filip Boe Olsen   1 - 0
Simon Pil Wilbrandt - Thomas Klitgaard   1 - 0
Jakob Rathlev - Nina Høiberg   0 - 1
Christian Grubert - Jan S Christensen   0 - 1
Henning Lau Rasmussen - Per Holst   1 - 0

Træls nederlag

    Jetsmark bor i Kaas, ca. to timers kørsel fra Århus og stort set umulig at nå med offentlig transport. Da ingen af Jetsmarks spillere blot bor i nærheden, forventede vi en del afbud. Vores forberedelser gik derfor primært på, hvordan og hvorledes vi fandt frem til spillestedet. Hvor let er det f.eks. for en skakspiller at afmontere et par barnesæder?

    Igor havde forberedt sig grundigt mod Danielsen. Da denne imidlertid ligesom Sloth havde valgt Senior VM blev modstanderen Allan Stig. Det vidste Igor først et par dage før og valgte 1.c4. Allan havde forberedt sig på 1.d4 og fravalgte derfor sit normale svar 1..e5. Sådan er moderne topskak! Det blev et Pindsvin, hvor Igor længe stod bedst. Et godt (vundet?) slutspil blev remis. Igor har hermed spillet remis mod 3 stormestre – en rigtig fin start.

    Tom spillede sin Modern mod Thybo. Da han fornemmede en forberedelse, afveg han og fik en lidt passiv stilling. Var tæt på udligning, men stillingen var lidt svær at spille. Lang rokade var en helt forkert plan – herefter spillede det hvide angreb helt sig selv. Et fint parti af Thybo.

    Martin er så plaget af børn og arbejde, at jeg skal undertrykke en trang til at lægge armen om han og fortælle, at det allerede om 20 år bliver nemmere. Ingen nattesøvn, en omvej til spillestedet (Kaas har utroligt nok to skoler) og ingen tid til forberedelse. Det blev en slags Chebanenko Slaver, hvor Bjarke valgte en helt forkert plan med hurtigt c5. Herefter spillede Martin godt og præcist, og det hele var over efter 28 træk. Lover godt for resten af sæsonen.

    Filip spillede åbningen meget hurtigt. En lang teori variant i Caro Cann. I stedet for den gamle hovedvariant 7...Sd7 spiller man springeren til f6 og tillader hermed Se5. Filip fik udlignet, men var ikke tilfreds med remis og fik til sidst et tårn fanget. Et ærgerligt nederlag.

    Thomas spillede friskt en af hovedvarianterne i Grünfeld med hvid mod Simon Pil. Måske ikke det mest oplagt valg mod en ung teoristærk junior, når man selv er lidt rusten. Thomas mente, han stod fornuftigt undervejs, men pludselig var kongen altså fanget i et matnet.

    Nina spillede sort mod Rathlev. Det blev en slags Torre/London/Colle hvor Nina måske stod lidt trangt, men som Fritz giver lige spil. Herefter bølger det frem og tilbage, indtil Jacob i tidnøden går forkert. Det naturlige 35.Sc6 bliver besvaret stærkt med 35...d3!!, og så er der dronninggevinst. Et godt praktisk parti af Nina.

    Jeg spiller snedigt 1.Sf3 mod Grubert. Undgår sandsynligvis Hollandsk, men efter 1...g6 2.e4 c5!! har jeg meget røde ører. Jeg har ikke spillet en åben Sicilianer siden Kandidatklassen Næstved 1985 (forrygende selskab med bl.a. Holst i et sommerhus ...). Nødplanen blev 3.d4 cxd4 4.c3??!. Den blev ikke slået og efterfølgende fik jeg både terræn og løberpar. Det blev konverteret til et godt slutspil, som jeg vandt overraskende let.

    Holst spillede sort i en Bogoinder. Da hvid uden udvikling spiller 12.g4, er jeg sikker på, at vores superreserve vinder. Imidlertid er det ikke så let. Måske skal der spilles 12...a6. Holst vælger den naturlige plan, at åbne stillingen med e5. Herefter er det kaotisk og meget kompliceret. Desværre er det hvid, der trækker det længste strå.

    Et knebent, men træls nederlag mod en modstander, vi plejer at besejre.

 

2. runde, søndag den 30. oktober 2016 - Af Tom Petri
 
Philidor - Nordre I   5 - 3
Nils Grandelius - Igor Teplyi   ½-½
Jakob Vang Glud - Tom Petri   1 - 0
Helgi Dam Ziska - Jørn Sloth   1 - 0
Simon Bekker-Jensen - Filip Boe Olsen   ½-½
Nikolaj Mikkelsen - Thomas Klitgaard   1 - 0
Jasmin Bejtovic - Nina Høiberg   1 - 0
Jacob Abildlund Brorsen - Jan S Christensen   0 - 1
Maria Frank Nielsen - Per Holst   0 - 1

Kaotisk optakt

    Inden kampen gik i gang – efter en for Nordres vedkommende kaotisk optakt – var jeg i gang med at liste undskyldningerne for et miserabelt resultat. Det blev ikke nødvendigt. På trods af at alle undtagen Sloth og Filip kom en halv time for sent, fik vi et fint resultat med fra kampen. Jeg vil ikke her komme nærmere ind på, om Nordsjællands taxa-service er at sammenligne med den i Nordøstgrønland, men næste gang tager vi bussen. Tak i øvrigt til arrangørerne med Martin Noer i spidsen for at redde os ud af en penibel situation ved at sende to privatbiler til undsætning.

    Jeg havde selv sort mod GM Glud og valgte - optakten taget i betragtning - at spille noget jeg kendte godt – troede jeg. For desværre kendte Glud det væsentligt bedre, og jeg var hurtigt en time bagud på klokken og blev kørt ud af banen. 0-1

    Jeg synes egentlig Sloth kom fint fra åbningen. Ziska fik dog lagt et gevaldigt pres på dronningfløjen, og vores helt fra sidste års møde måtte ned. Sjældent Sloth taber. 0-2

    Klitgaard blev udsat for et positionelt kvalitetsoffer i kongeindisk – Txe3. De efterfølgende tog-analyser viste dog, at Thomas havde fint spil. Desværre overså han en smart finte, der kostede hele kongestillingen. Derefter var det håbløst. 0-3

    Heldigvis var vi favoritter på 7 og 8 – dog med et tidshandicap på en halv time til både Jan og Per. Det blev heldigvis udlignet, da deres modstandere hurtigt kom under pres:

    Per spillede Fransk (ikke Franks!), og da Marie Frank insisterede på at forære en bonde væk, tog Per imod og havde klar fordel. Så bukkede Marie to lette for en tyk, og med et stærkt løberpar og 2 ekstra centrumsbønder var det et spørgsmål om temperament, hvordan sejren skulle køres hjem. Per gjorde det i vanlig rolig Holst-stil uden at give noget som helst væk. 1-3

    Jan kom ud i noget, han kendte rigtig godt og kunne hurtigt fyre nogle træk af. Da modstanderen spillede et naturligt dækningstræk, havde Jan en smart finte, der rimeligvis burde have vundet en officer, men omstændighederne gjorde, at Jan måtte nøjes med en solid centrumsbonde og et klart positionelt overtag, som han sikkert kørte hjem. 2-3

    Så sad vi tilbage med tre partier, hvor vi var mere eller mindre pressede. Vi kunne håbe på remis i dem alle, men heller ikke mere.

    Ninas var måske det værste, men det jeg havde størst forhåbninger til, da Nina redder hvad som helst. En bonde nede skulle hun sætte sin lid til uligefarvede løbere, og det var da også nemt remis, hvis ikke de også havde haft et tårn hver. Den svenske IM'er spillede desværre stærkt, og Nina måtte ned til sidst. 2-4

    I sidste års kamp spillede Filip på ottendebræt mod Simon Bekker med de sorte, og det slap han ikke godt fra. I år fandt samme møde sted på bræt 4, og her gik det bedre. Egentlig et parti hvor der ikke skete det store, men man skal ikke undervurdere det pres, en spiller som Simon hele tiden lægger. Filip holdt dog balancen, og i et slutspil med springer mod løber og bønder på begge fløje neutraliserede han fint Phillidor-manden. 2½-4½

    Tilbage sad Igor. Han er svær at vinde over. Det måtte Schandorff sande om lørdagen, og heller ikke fremadstormende 2650-Nils Grandelius lykkedes det for. Svenskeren fik ellers snydt Igor i åbningen og fik et yderst behageligt slutspil, som formentlig var vundet. Men et par små unøjagtigheder gjorde, at Igor kunne bide sig fast i brættet, og til sidst fik han opstillet en fæstning med S+2 mod S+3 på samme fløj. Stærkt. 3-5

    Samlet set en godkendt weekend lidt over forventet. Desværre klarede vores nærmeste konkurrenter, Hillerød og SK 1968 sig godt, så vi skal fortsætte de solide præstationer, hvis ikke vi skal blandes ind i nedrykningskampen. En nedrykningsplads vi lige nu deler med et Skanderborg-hold, der var stærkt svækket i weekenden. Mon ikke de rykker op i tabellen senere.

 

1. runde, lørdag den 29. oktober 2016 - Af Igor Typlyi
 
Nordre I - Hillerød   3½-4½
Igor Teplyi - Lars Schandorff   ½-½
Tom Petri - Nicolaj Borge   0 - 1
Jørn Sloth - Sandi Stojanovski   ½-½
Filip Boe Olsen - Tim Jaksland   ½-½
Thomas Klitgaard - Jens Østergaard   0 - 1
Nina Høiberg - Jan Nordenbæk   1 - 0
Jan S Christensen - Martin Rosenkilde   0 - 1
Per Holst - Ib Hotler Andersen   1 - 0

Knebent nederlag

    Jeg forberedte mig (for en gangs skyld) meget grundigt mod 1.Sf3, og det var lige præcis det, Lars spillede i første træk. Han valgte dog meget klogt at undgå alle hovedvarianter og valgte i stedet at få mig ud i en stillingstype, jeg ikke kendte så godt. Jeg forsøgte at overraske ham tilbage, og vi fik en eller anden form for Semi-Tarrasch. Desværre var hvids stilling meget nem at spille, og Lars fik en rimelig stor fordel efter åbningen. Jeg forsøgte at holde hovedet koldt, og pludselig fik jeg chancen, da Lars spillede en fejl og tillod mig at bytte alle tårnene af. Herefter var stillingen meget lige, og Lars tilbød også remis et par træk senere.

I Toms parti fik de symmetrisk engelsk, hvor Tom lige pludselig valgte at ofre en bonde på dronningfløjen. Det var dog ikke helt gratis, da sorts konge ikke kunne rokere på grund af en løber på h6. Tom forsøgte herefter helt korrekt at åbne stillingen op for at udnytte den sorte konges placering. Det lykkedes til en vis grad, og det var som om hvid fik noget farligt initiativ. Desværre gik der et eller andet galt, og næste gang jeg kiggede, stod Tom til tab. Men pludselig tillod hans modstander et slutspil, hvor der var lidt håb. Til sidst i en voldsom tidnød i en stilling, som så meget tabt ud, finder Tom pludselig en helt fantastisk forsvarsresurse, og så var stillingen remis! Desværre var der stadigvæk resurser i sorts stilling, der gjorde, at han kunne spille på gevinst, og til sidst lykkedes det sort at snyde Tom. Et meget spændende og dramatisk parti.

Desværre nåede jeg slet ikke at se Jørns parti. Det så ud til at partiet sluttede hurtigt uden de store overraskelser.

Filip spillede vist f3 mod Benko og gik ind i en kompliceret og uoverskuelig stilling. Hans modstander så ud til at være på hjemmebane og spillede derfor ret opfindsomt. De to spillere valgte til sidst at tage remis i en kompliceret stilling, som så ud til at være i balance.

Thomas spillede en solid slaver og fik en typisk og meget sikker stilling efter åbningen. Men Thomas måtte have regnet forkert på et eller andet tidspunkt. I hvert fald: Næste gang jeg kiggede, stod han uden en ren bonde i et slutspil. Desværre 1-0.

Nina spillede et rigtigt flot angrebsparti mod den forvirrede Jan Nordenbæk, som blev overrasket allerede i træk 1. Han sagde efterfølgende at han troede, at Nina altid spillede 1.d4 (ingen kommentar…). Sort spillede meget passivt i åbningen, og Nina fik lov til at bygge sit angreb op stille og roligt. På et tidspunkt begyndte hvid at ofre den ene brik efter den anden, og Jan blev mildt sagt blæst ud af brættet. Godt gået!

Jan blev overrasket i åbningen i en stilling, som han ellers kendte godt. Et forsøg på at straffe hvids spil resulterede dog i, at Jan tabte materiale uden at få nok for det. Det lykkedes desværre ikke for Jan at redde partiet.

Vores reserve - som i øvrigt endte med at score 2 ud af 2 (!) - spillede efter min mening rundens reneste parti. I bedste Capablanca stil udnyttede Per en lille udviklingsforspring i åbningen og konverterede sin aktivitet til en ekstra bonde. Pers teknik i tårnslutspillet var fejlfri, og hans modstander fik ikke en chance!