Nordre I i 1. Division Gr. 2 - kampreferater


7. runde, søndag den 11. marts 2019 - Af Per Holst
 

Nordre I - Viborg   5 - 3
Martin Bækgaard - Allan Holst   1 - 0
Jørn Sloth - Esmat Guindy   1 - 0
Tom Petri - Søren Ejdum   1 - 0
Thomas Klitgaard - Peter Graves   0 - 1
Poul Erik Nielsen - Claus Rossen   ½-½
Per Holst - Thomas Højbjerg   ½-½
Peer Ole Pedersen - Anders Andreasen   ½-½
Mikkel Hansen - Martin Høj Hansen   ½-½

Toppen i topform!

   Sidste runde. Vi var jo 11 points foran, så vi skulle blot stille 5 mand så var klubben oppe. Måske var det derfor at Poul Erik tog en hurtig remis mod altid farlige Rossen. Jeg spillede sin fattigmandsvariant mod Slavisk og tog også hurtigt remis. Allan Holst ( aka ”Verdens bedste Holst”) fortalte efter partiet, at jeg skulle have spillet 12.Sh4 med pæn fordel, men det så jeg ikke.

   Peer Ole har (nu om dage) en tendens til at spille lidt for henholdende i åbningen, men når situationen kræver det, så ryster han ikke på hånden – dog også en kort remis til ham. Debutant og formand Mikkel spillede hvid i en Stonewall, og det gjorde han godt. Der var endog et hug på d5, som havde vundet, men Mikkel styrede roligt partiet mod en stensikker remis, absolut godkendt.

   Se det var de fire nederste på holdet. De øverste fire kæmpede. Klitgaard gik hårdt og optimistisk på efter en symmetrisk åbning og kunne have fået klar fordel, men noget gik galt, og de endte i et slutspil, hvor Thomas manglede et par bønder. Blot vores andet nederlag i 56 kampe.

    Tom fik en af de stillinger i Modern Defence, som han spiller virtuost, og det blev kørt sikkert hjem. Sloth spillede Dronningindisk med hvid. Efter d5 fra sort spillede han cxd5 og senere e4. Jeg ville have spillet meget mere omstændeligt med Se5-d3-f4 og tryk mod d5. Sloth skaffede sig plads til officererne og afviklede til et godt springerslutspil, som blev sikkert vundet.

   Verdens bedste Holst spillede Benkögambit i forhånden mod vores 1.bræt Martin Bækgaard. Efter partiet spurgte jeg Martin, om det ikke var farligt at gå ind i sådan en stilling. ”Det var det principielle”, var svaret, og sådan spiller Martin. Partiet bølgede frem og tilbage, indtil hvid fejlagtigt byttede dronninger og tillod et dobbelt tårnslutspil, som Martin vandt.

   Normalt er jeg ikke tilhænger af at remse alle årets scorer op – ikke nogen grund til at skamme nogen ud; men alle scorede flot, så her er de faste spilleres score: Bækgaard 5/7, Sloth 5½/7, Tom 6/7 og topscorer!, Johnni 3½/4, Jan C. 4/6, Klitgaard 4½/6, Poul Erik 5½/7, Per Holst 5/7.

   Inden turneringen gik i gang, mødtes vi ude hos Jan for at diskutere chancer og muligheder. Vi så ganske rigtigt Fredericia som nærmeste rival, men havde ikke forestillet os, at vi ville være så overlegne. Fredericias formand havde ved årsskiftet et indlæg på Facebook, hvor han argumenterede for, at nu vendte det. Jeg har forståelse for en ambitiøs formands fantasier, men jeg blev vred over, at han ikke kunne se, at - udover at Nordres spillere er stærkere -  så havde vi også bedre sammenhold og dedikation.

   Nå, det blev en fantastisk sæson, og hvad så med næste? Vi har brug for i hvert fald to nye stærke spillere. Poul Erik vil ikke spille i Skakligaen, og jeg er ikke god nok mere end til et enkelt reserveparti i ny og næ.

[aka = also known as]

 

6. runde, søndag den 24. februar 2019 - Af PE Nielsen
 

SK 1968  II - Nordre I   3½ - 4½
Gunnar Pedersen - Martin Bækgaard   ½-½
Lars René Andersen - Jørn Sloth   ½-½
Torben Steffensen - Tom Petri   ½-½
Torben Kyhl Sørensen - Jan Christensen   1 - 0
Karsten Nymann Pedersen - Thomas Klitgaard   0 - 1
Martin Knudsen - Poul Erik Nielsen   ½-½
Andreas Kastbjerg - Per Holst   ½-½
Johan Hardlei - Peer Ole Pedersen   0 - 1

Op!

    Så blev oprykningen er realitet, efter vores hidtil dårligste kamp! Men Fredericia stillede samtidig med et fornærmende ringe hold mod Nørresundby og blev fortjent børstet af i det nordjyske. Vi er nu 11 points foran og kan altså ikke indhentes.

    Det startede godt med en hurtig sejr til Klitgaard, der pga. synsproblemer stillede op med solbriller; det generede ham ikke, og han vandt energisk i en Katalaner. Men så skulle der også gå vel cirka tre timer, før den anden gevinst kom i hus ....!

    Holst mistede sin hvid-fordel, da han hurtigt kom til at slå igen med den forkerte brik på d5; heldigvis var det ikke kritisk, og der blev taget remis ret hurtigt efter Klitgaards sejr. Ellers så vi noget pressede ud, mest Jan og jeg samt Peer Ole, der spillede et meget suspekt Sf6-h5 i Dronninggambit.

    Bækgaard havde hvid i Katalansk og spillede et tematisk c4-c5. Han nappede siden en bonde nede på a7, men kort efter spillede han forkert, og kom også lidt på hælene, dog ikke mere, end at der hurtigt blev taget remis. Jeg spillede en "ny" variant i Kongeindisk, kom skidt fra det og var ret meget på hælene. Så jeg trak i nødbremsen i min modstanders begyndende tidnød på et tidspunkt, hvor jeg havde en bonde mere. Min modstander havde haft en dårlig sæson og tog derfor imod; heldigt for mig, for han kunne meget ubehageligt være trængt ind på 7. række.

    Som sagt kom Jan skidt af sted i en Italiener, hvor hans dronningespringer kom i skammekrogen på b7; siden måtte han give en kvalitet, men det hjalp ikke, modstanderen brød let igennem, og sæsonens første nederlag var en kendsgerning!

    Sloth spillede lidt kunstigt Th8-g8 i noget Dronningbondespil, men kort efter blev dronningerne byttet, og Sloth fik overtaget i slutspillet. I tidnøden valgte han en skidt variant, netop som han var ved at vinde en bonde. Nu vendte det hele om, og i stedet vandt Lars en bonde! Han var dog (lidt besynderligt) fredeligt indstillet og tilbød remis - hvilket Jørn ikke kunne sige Nej til!

    Tom afslog til min overraskelse remis omkring træk 30, men kort efter vandt han en bonde. Så spillede han galt og mistede to! Men der var alligevel pres nok til, at Tom kom tilbage, og til sidst var det modstanderen, der måtte spille præcist for at få remisen!

    Sidste mand færdig var vores reserve Peer Ole, som sagt kom han skidt af sted i åbningen, og han måtte give en officer for to bønder. Det var i underkanten, men han havde stærke bønder i centrum som kompensation, og han kæmpede forbilledligt! Omkring træk 40 trådte modstanderen forkert og mistede en kvali; det betød tårn og to stærke centrumsbønder for L + S, hvilket klart var i Peer Oles favør, da modstanderens bønder var ufarlige. Det tog da heller ikke mange træk før den hvide mand opgav ævret!

    Dermed kom vores sjette sejr i hus i vores første usikre match - og altså også oprykningen. Det betyder, at vi den 10. marts uden nerver kan tage til Viborg og gå efter den 7. sejr! Oprykningen har efter tabet af Igor og Filip været overraskende sikker, men der venter jo en anderledes modstand, når vi vender tilbage til Ligaen, uden de to .....

 

5. runde, søndag den 27. januar 2019 - Af Jørn Sloth
 

Nordre I - Herning I   7 - 1
Martin Bækgaard - Stefan Hansen   ½-½
Jørn Sloth - John Noe   1 - 0
Tom Petri - Steen Vitus Bering   1 - 0
Jan Christensen - Jesper Maul Vidriksen   1 - 0
Thomas Klitgaard - Flemming Ekas Nielsen   1 - 0
Poul Erik Nielsen - Ole Østergaard   1 - 0
Per Holst - Holger Vestergaard   1 - 0
Michael Øe - Søren Gødsig   ½-½

Herning faldt også tungt…

   Før sæsonen var der flere i Nordre, der var alvorligt bange for Fredericia som en meget seriøs konkurrent til oprykningen til skakligaen. Fredericia var alvorligt forstærket med en Fries Nielsen-bror og flere spillere fra Tyskland og Sønderjylland. Det var lidt skræmmende at se Carsten Bank Friis, den højst ratede lokale spiller, helt nede på 7. bræt. Men det var før sæsonen… Da vi kom i gang, er der en interessant talrække:
2, 4½, 6½, 7, 8½!
Det er Nordres forspring til Fredericia i de første 5 runder. Med kun 2 runder igen har de helt sikkert opgivet alt håb i fæstningsbyen, selv om de er komfortabelt nr. 2.

   Søndagens hjemmekamp mod Herning i 5. runde blev lettere end ventet, da uldjyderne havde ladet deres bræt 1 og 2 blive hjemme. De ville hellere se Danmark-Norge i Boxen. Men Herning har et homogent hold og pæne reserver, så vi – med afbud fra Johnni på 4. bræt – burde ikke have vundet stort.

   Jeg var selv først færdig, efter 2½ time. Ikke usædvanligt at jeg er først, men som regel er det efter en remis! Nu vandt jeg over John Noe. Som hvid i en g3-kongeindisk prøvede jeg at være kreativ: Lg5 i stedet for en rutine-rokade. Nogen særlig god idé var det nu ikke, men han reagerede lidt passivt, fik problemer med at dække en hængebonde på f5 – spillede så for hurtigt og havde pludselig tabt en officer.

   Mens vi sad og analyserede, så jeg at yderligere 2½ point af 3 til Nordre allerede var i kassen. Poul Erik så ud til at være meget hård ved Ole Østergaards hollandske Leningrader: Sh3 fulgt af Sf4 og h4-h5 med åbning af h-linien for hvids tårn! Men det var vist ikke så enkelt, før en sort fejl i træk 22 hurtigt gjorde det til 1-0, med en elegant afslutning.

   Jan spillede sit elskede Colle-agtige system: 1.d4 Sf6 2.Sf3 e6 3.e3! Det er mere giftigt, end det måske ser ud (spørg bare Carsten Høi), og Jan fik hurtigt fordel – 10.Dg4! var starten. Efter en stor sort fejl i 20. træk var partiet i realiteten afgjort.

   Michael Øe fik sin debut på førsteholdet efter Johnnis afbud, og han gjorde det solidt. Noget London-system med hvid; det giver jo ikke altid så meget, og med udsigt til et slutspil, der kunne blive lidt svært, tilbød Michael fornuftigvis remis. Hvem tør afslå et remistilbud fra en Nordre I-spiller? Ikke Søren Gøgsig. Foreløbig 3½-½.

   Så var det op ovenpå for at se på de sidste 4 partier. Tom var ved at gøre det slemme ved sin modstander, med en sortfeltet terrorløber. Nu kom ...d5! Og det var hurtigt slut. Tom var sort i kongeindisk, Sämisch-varianten, og tilbød bondeofferet 6...c5! (kendt fra 80’erne) Hvid afslog, men det blev et interessant og instruktivt parti alligevel. Måske Tom viser det i Nordre Nyt?

   Så til Thomas, sort på bræt 5 mod en erfaren herre, Flemming Nielsen. Da jeg vendte tilbage til Nordre for nogle år siden, spillede Thomas gerne nogle halvsuspekte varianter i Fransk og Skandinavisk mod 1.e4. Men hvad er der sket? Nu er det klassisk Spansk, som også i 4. runde i Aalborg. Men vildskaben dukkede alligevel op – så meget, at jeg en overgang var bekymret for Thomas’ stilling. Det endte heldigvis godt. Og smukt:

  Sort har et godt træk, der truer MAT. Kan du se det? 0-1 om et øjeblik, og 5½-½ samlet.

   Martin på bræt 1 valgte som sort en hollandsk Leningrader mod Hernings vikarierende førstemand Stefan Hansen. Han har trådt sine barnesko i min gamle skakklub, Ringkøbing. Jeg har nok lært ham et og andet gennem årene… Dog ikke det interessante system, han spillede mod Leningraderen: b4, c4 og d4 samt Lb2. Martin var tilsyneladende lidt under pres fra start, men i 23. træk afslog han den tilbudte remis, og det lykkedes vor mand at redde en merbonde over i et uligefarvet løberslutspil. Der var vist lige ved at blive chancer, men… remis i 52 træk. 6-1

   Så sad Per alene tilbage, som sort mod en ægte senior! Holger Vestergaard er årgang 1931, og han var første gang til holdkamp i Aarhus i begyndelsen af 1950’erne. Per spillede Bogoindisk – 3...Lb4+ 4.Ld2 De7. Som i mit parti i 4. runde i Aalborg spillede hvid det solide 5.a3 Lxd2+ 6.Sbxd2. Jeg fik aldrig fat i noget, Per heller ikke i lang tid. Per, tror du ikke, vi skal til at have 4...c5!? på repertoiret? Store Viktor K. spillede det gerne, så kan vi vel også? Nå, det lykkedes alligevel Per at vinde en bonde omkring træk 25. Men hvids stilling var svær at bryde ned, og Vestergaard forsvarede sig længe godt. Først da tiden blev knap anden gang, måtte han ned. 7-1!

   Thomas’ træk var 44...Th7! med slutningen 45.Se3 Dh1+!

Lad os (prøve at) holde dampen oppe også i de to sidste matcher, mod SK1968 2 og Viborg. Selv om det næsten ikke er nødvendigt.

 

4. runde, søndag den 13. januar 2019 - Af Martin Bækgaard
 

Aalborg I - Nordre I   1 - 7
Jacob Würtz - Martin Bækgaard   0 - 1
Kasper Skaarup - Jørn Sloth   ½-½
Ivar De Hoogt - Tom Petri   0 - 1
Bjarne Sønderstrup - Johnni Veng   0 - 1
Sune Kovshøj - Jan Christensen   0 - 1
Elena G Steffensen - Thomas Klitgaard   0 - 1
John Nyholm Hansen - Poul Erik Nielsen   0 - 1
Jan Peter Lysberg - Per Holst   ½-½

Sundt med en tur i 1. Division!

    For et år siden rejste vores førstehold til verdens ende (Nordsjælland) for at redde æren og livet i Skakligaen i en dobbeltrunde. Det endte med en iskold og lang rejse med to store og smertefulde nederlag og en flosset moral som resultat. Det slider at tabe og være i nedrykningsfare år efter år. I år gik turen så til Aalborg, og oplevelsen var helt anderledes behagelig. Hyggelige værtsfolk (ikke et ondt ord om dem i Nordsjælland!) og fantastisk gode spilleforhold. Og så hjælper det jo unægtelig, at vi heller ikke efter denne runde har prøvet at tabe et parti i dette års holdturnering.

    Det er interessant at iagttage forskellen på vores kampe de foregående år i Skakligaen og så denne sæsons kampe. Det er flere gange sket, at vi er blevet slidt ned mod stærke modstandere i fjerde eller femte time efter egentlig at have stået lovende. I år er situationen vendt om. Vi er ganske vist favoritter ifølge Dr. Elo, men vi scorer altså markant bedre end forventet. Jeg tog efter en god times tid en runde for at se, hvordan det gik rundt omkring. Min konklusion var, at det så meget jævnt ud, og at vi næppe ville ende med at hente en kæmpesejr. Efter i alt tre timers spilletid var jeg så rundt igen, og nu så det pludselig meget lovende ud. Måske vi har lært lidt af alle tæskene i Skakligaen? I hvert fald har vi indtil nu formået at slide vores modstandere ned og få stort set det maksimale ud af vores stillinger. Lad os se, hvordan det gik på de enkelte brætter.

    Først færdig var Jørn, som med sort spillede en Bogo-inder mod Kasper Skaarup. Det spillede den unge mand fornuftigt og sikkert, og Jørn fik aldrig rigtig noget at bide i. Remis blev det efter godt 20 træk i en stilling, hvor det var svært for begge at komme videre. Herefter har jeg ikke styr på rækkefølgen, så lad os tage det fra bræt 1 og ned:

    Jeg spillede hvid i en slags London-systemet i baghånden. Varianten er vist nok ikke noget særligt for hvid, men sorts chancer for at spille på gevinst er minimale, og han skal spille præcist for at udligne. Jeg tog en masse terræn og fik lov til at effektuere et af mine strategiske yndlingstemaer: ”Den indespærrede løber”. Konceptet går i al sin enkelthed inde på at lukke en løber (typisk på g7) nede bag en bondekæde – her bestående af bønder på b4, c5, e5, f4 og g5. Efter nogle afbytninger endte vi i en fornøjelig stilling, hvor sort godt nok havde 10 brikker (herunder 4 officerer) men ikke kunne rykke andet end sin indespærrede løber frem og tilbage, hvis han skulle undgå at tabe afgørende materiale. Jeg forstærkede blot stillingen, og han opgav få træk senere.

    Tom var på bræt 3 hvid mod en overordentlig sympatisk ung hollænder. Det blev symmetrisk engelsk, hvor den unge mand overså et bondetab undervejs i en række af afbytninger. Tom er nok sådan ca. den værste at tabe en bonde mod på den måde, og selvom det tog et godt langt slutspil, var der reelt aldrig tvivl om, at dette skulle blive et helt point. Jeg er sikker på, at Tom nød det gevaldigt undervejs.

    Man kan ikke argumentere mod succes, men hvad Johnni egentlig havde tænkt sig at gøre, hvis hans modstander i træk 28 blot køligt havde snuppet en bonde på b7 står hen i det uvisse. Johnni havde spillet sig til en lovende stilling med sort, men forivrede sig så med noget, der skulle blive et succesfuldt fuskerangreb.  Modstanderen røg i med samlede ben, og det er jo det, der tæller.

    Mit allerførste parti i landets bedste skakrække blev spillet for omkring 20 år siden mod en vis hr. Jan Christensen. Resultatet har jeg glemt, men ikke åbningen: Jan var hvid i en hollænder med 2.Lf4. Det repertoire tror han tilsyneladende stadig på, for han fik nøjagtig det samme på brættet denne dag. Sort valgte lidt uforståeligt at give en bonde, og da han senere tabte en mere, lignede det jo en hurtig dag på kontoret for Jan. Så nemt skulle det imidlertid ikke blive, og modstanderen formåede at vinde begge bønder igen. I en stilling med en bonde til hver og med en løber til Jan mod modstanderens springer skruede Jan så igen op for spillestyrken og vandt korrekt et langt fra simpelt slutspil.

    Thomas er som en god årgangsvin. Han bliver tilsyneladende bare bedre og bedre alderen, hvis ellers han da sørger for at holde sine mest sprælske ideer nede. Dagens parti var en kraftpræstation. Han kom ud af åbningen med en nogenlunde lige stilling med sort som spansk og begyndte så stille og roligt at massere hvids svagheder. En god stilling blev vekslet til en bedre, til man landede i et slutspil, hvor Thomas’ fribonde løb først i mål.

    Poul Erik spillede en form for Reti med hvid, som han vist nok ikke følte sig alt for godt hjemme i. Sort var da egentlig også godt på vej mod udligning, da han pludselig fejlede i træk 21. Poul Erik tog prompte imod gaven, vandt en bonde og fik i tillæg et forrygende angreb. Da røgen havde lagt sig var det stensikkert blevet vekslet til et simpelt vundet bondeslutspil med to merbønder. Poul Erik er efter mine begreber alt for god til 7. bræt i 1. division. Nu mangler vi bare lige at overbevise ham om det også.

    Per har spillet en rigtig fin sæson indtil nu. Det er solidt, og brikkerne bliver bare stillet på de rigtige felter. Hans modstander fik absolut intet som hvid i en Dronninggambit, og efter at hvid havde valgt en tvivlsom afbytning af de hvidfeltede løbere, vandt Per endda også en kvalitet. Han var også godt på vej mod at vinde partiet, da han desværre fik valgt den forkerte plan og tilbød remis. Den slags sker desværre bare nogle gange.

    Alt i alt altså endnu en storsejr. Denne gang på 7-1. Vi er inden de sidste tre runder hele 7 point foran Fredericia på andenpladsen. Det ser lovende ud. Vigtigere er det, at moral og sammenhold på holdet efter min opfattelse har haft godt af en tur i 1. division.

 

3. runde, søndag den 9. december 2018 - Af PE Nielsen
 

Nordre I - Fredericia I   5 - 3
Martin Bækgaard - Jens Ove Fries   ½-½
Jørn Sloth - Niels Jørgen Fries   ½-½
Tom Petri - Kai Junge   1 - 0
Johnni Veng - Michael B Madsen   1 - 0
Jan Christensen - Bjarne Light   ½-½
Thomas Klitgaard - Carsten Bank Friis   ½-½
Poul Erik Nielsen - Adesh Easwaralingam   ½-½
Per Holst - Rasmus T Østergaard   ½-½

Sikker sejr over ratingfavoritterne

   Vi kunne allerede her i tredje runde ryste Fredericia definitivt af i topstiden, og det lykkedes os! Fredericia var ratingfavoritter i gruppen, men var ikke kommet så godt af sted som os og Herning.

   Sloth var først færdig i et kort og stilrent parti, der ikke kom mange millimeter over remisgrænsen; et absolut forventeligt og godt resultat, selvom Sloth havde de hvide.

   Klitgaard tog teten med hvid i Slavisk, og var ved at vinde en bonde; desværre glemte han lige at sikre sig først, og så røg der til gengæld en kvalitet! Men han stod fortsat i overkanten med løber og bonde for tårn, også da man ret hurtigt efter tog remis.

   Det så ud til, at Holst fik fordel i Grünfeldinderen, men meget var der ikke tale om. Modstanderen spillede aktivt, og da Holst slog tilbage med den forkerte efter en tårnafbytning på e1, var der ikke længere fordel, og der blev da også taget remis.

   Bækgaard spillede med sort superskarpt imod Jens Ove og forsøgte at lokke den hvide dronning til h7. Det kom den, mens sorts konge måtte til f8. Jens Ove forsøgte så at åbne centrum, men Bækgaard spillede energisk og præcist, og han stod sandsynligvis også bedst, da han modtog et remistilbud, nok klogt med kun ca. 10 minutter tilbage til de sidste 16 træk!

   Jan spillede sort i en dobbelt Fynsmester (hvide bønder på c4, d3 og e4, sort spejlvendt!) mod Light. Partiet blev meget skarpt, men Jan fik det spillet smartest og fik det farligste angreb. Light forsvarede sig dog godt, og igen var remis det rigtige!

   Jeg havde regnet med at skulle møde Bank Friis (den ægte mangedobbelte Fynsmester!), men i stedet sad en ung purk foran mig - ikke lige min kop te! Jeg besluttede mig for at få ham ud af bogen, hvilket hurtigt lykkedes; jeg kom for tredje gang ud på teoriens overdrev, i følge Jens Ove var det Den logrende hund! Mine åbningseksperimenter holder næppe i ligaen, men det skal de jo heller ikke! Desværre regnede jeg den kritiske variant i åbningen et træk for kort frem, afveg og kom i stedet lidt på hælene; Ja, han kunne vist have fået klar fordel. I stedet blev det ultraskarpt, og siden fik jeg chancen for klar fordel. I stedet endte det i et ret lige T + S slutspil, og også vi tog remis! 3-3

   Tilbage sad Tom og Johnni på bane 3 og 4: Johnni havde længe terrænfordel, og i tidnøden - altså Johnnis! - fik han bid og kom ind i sorts stilling med sine tårne, og der var hurtig mat! 4-3

   Tilbage sad Tom, der med sort i en Kongeinder uden d-bønder hade det let; også selvom modstanderen nappede en bonde med f4xe5. Der var nemlig rigelig kompensation, og Tom gjorde det rigtige: Undgik D-afbytning og fremrykning på D-fløjen. Det var dog stadig helt lige, indtil modstanderen spillede a2-a4?? og dermed låste sine bønder fast på løberens farve; ikke nok med det, Sorts løber på e6 truede bagbonden på b3 direkte, mens hvids Lg2 var nada værd! Herefter gik det som forventeligt: Tom vandt i sikker stil b3-bonden og partiet! 5-3!

   Et rigtigt godt resultat, Fredericia er nu 6½ efter os, så det er i stedet Herning, vi skal holde øje med. Herning vandt nemlig også deres tredje kamp, denne gang 4½-3½ over Nørresundby; de har overperformet med (cirka) +1½, +1 og +½!  Vi møder dem på hjemmebane den 27/1, men først skal vi lige en tur til Aalborg den 13/1.

 

2. runde, søndag den 18. november 2018 - Af Jan Christensen
 

Haderslev I - Nordre I   ½ - 7½
Jan Garbrecht - Martin Bækgaard   0 - 1
Per Hansen - Jørn Sloth   0 - 1
Allan Hye - Tom Petri   0 - 1
Jesper Kjærgggard-Jensen - Johnni Veng   0 - 1
Carsten Hansen - Jan Christensen   ½-½
Kai Chr Bjørnskov - Poul Erik Nielsen   0 - 1
Christian Nors Andersen - Per Holst   0 - 1
Ole Trøst Poulsen - Nina Høiberg   0 - 1

Super resultat

    Lørdag fik vi sent afbud fra Thomas. Han skulle desværre hasteopereres (ikke noget alvorligt). Da Poul Erik samtidig ikke var helt på toppen gav det lidt uro. Heldigvis kunne Nina træde til og formand Mikkel kunne være standby både som chauffør og spiller, hvis det blev nødvendigt. Det blev det ikke, og Mikkel kunne nøjes med at nyde kampen fra sidelinjen.  Da vi først var fremme, var vi nemlig både skarpe og fokuserede. Det meste gik vores vej, men som Johnni engang har sagt, man vinder ikke uden at få snavs på fingrene.

    1: Martin ofrer en bonde med 8.Lf6 for udviklingsforspring i en slags Modern. Det er principielt, og partiet er i fornuftig balance indtil 16..Se7??, hvor vores mand er tæt på afgørende fordel.  Martin finder ikke de afgørende hug, men er hele tiden ovenpå. Han vinder efter knap 5 timers spil. En god og fokuseret indsats.

    2: Holdets milde indpisker sendte før sæsonen en besked rundt: ”Vi er vel klar til at rykke op igen”. Det var overraskende for de fleste af os, at vi kun mistede to topspillere, og på rekordtid fik vi meldt tilbage, at det var vi naturligvis. Nogle gange skal man miste noget, før man opdager, at man savner det. Ved brættet går Jørn også forrest. I dag gik det ud over vores gamle holdkammerat Per Hansen. Per skred efter 5 timers spil i en stilling, der sandsynligvis var vundet for Jørn, men nede på ren tillægstid var det ikke let. Inden havde Per lidt i et løberslutspil, hvor han hele tiden skulle holde øje forskellige løberofre (se Shirov - Topalov Lh3!!). Efter partiet lignede Jørn en mand, der sagtens kunne spille yderligere et par timer!

    3: Tom spillede London-systemet. Måske ser det lidt kedeligt ud, men det er faktisk svært at være modstander og lave ingenting. I en simpel stilling får Tom lov til en lille kombination, der vinder kvalitet eller sætter mat. Modstanderen valgte det sidste.

    4: Det var måske ikke helt efter planen at ofre en bonde i 3 træk (1.d4, c5,2.c3 b6!? 3.dxc5 og 4.Dd5), men Johnni fik masser af kompensation, og mod en vild og blodig modstander er det en god chance. Jeg nåede dog at blive urolig, da Johnni skulle udføre de ca. 10 sidste træk på tillægstiden alene, det var der dog ingen grund til. Al  fusk blev afvist, og partiet kørt hjem i sikker stil.

    5: Per (Hansen) havde anbefalet min modstander Tjekkisk Benoni, men det er stadig en elendig åbning, og efter 20 træk har jeg stor fordel. Havde jeg set 25.Sf6 (se Nyheder her på hjemmesiden!), var partiet sluttet her. Johnni så det efter partiet på ca. 3 sekunder. Jeg valgte imidlertid et let vundet slutspil med bonde mere. Tom mener, vi bør spille med flyvende udskifter på mit bræt og netop her have hentet reserven ind. De næste tyve træk overser jeg en håndfuld lette gevinster, og til sidst er min merbonde helt værdiløs. Ros til min modstander for at holde fast i bordkanten og insistere på at spille det bedst mulige træk, det giver ofte bonus.

    6: Udenfor brættet vil Poul Erik have struktur, stabilitet og små gule sedler. På brættet vil han have total kaos. I en Gammelinder spiller han friskt 4...e4, måske ikke er teoretisk korrekt, men det giver en masse spil. Hvid skal helst kende det eller spille meget præcist.  Det skete ikke, og PE får fordel. Han spiller resten af partiet rigtig godt, trods gensidig tidnød, og vinder i sikker stil.

    7: På brættet er Per helt modsat PE. Han vil have ro og Sämisch Varianten. Det fik han i dag, og det lignede i den grad spil til ét mål. Fra træk 14 (modstanderen har iflg. Per mistet et par tempi) er der iflg. Houdini ikke en finger at sætte på det hvide spil.

    8: Nina spillede Grünfeld og blev spurgt om springeren ikke burde stå på c6. ”Jo – men jeg holdt jo op med at spille varianten efter VM matchen, fordi de hele tiden spillede Grünfeld (for yngre læsere: Kasparov – Karpov, Sevilla 1987) og dengang var der ikke nogen, der spillede 7.Lc4”. Det er nogenlunde i balance, indtil hvid får den idé, at han vil sætte Nina mat. Lxf7+ er såmænd fornuftigt, men der skal spilles præcist, hvilket heldigvis ikke sker. Det hele er forbi efter 23 træk.

    Vi er nu 4½ foran Fredericia, som vi passende skal møde i næste runde. De er faktisk rating favoritter, men kære Fredericia, hvis vi spiller som i søndags, får I altså høvl.

 

1. runde, søndag den 28. oktober 2018 - Af Tom Petri
 

Nordre I - Nørresundby I   6½ - 1½
Martin Bækgaard - Per Andreasen   ½-½
Jørn Sloth - Bjarne Hansen   1 - 0
Tom Petri - Jørgen Jørgensen   ½-½
Johnni Veng - Svend Pedersen   ½-½
Jan Christensen - Bent Sørensen   1 - 0
Thomas Klitgaard - Jens Jørgen Christiansen   1 - 0
Poul Erik Nielsen - Eddie Grosbøll-Raiss   1 - 0
Per Holst - Poul Erik Nørgaard Olesen   1 - 0

(Bund) solidt

   Efter sidste års nedrykning fra Skakligaen er planen klar. Vi skulle starte mod Nørresundbys rutinerede hold, og dem har vi jo før haft mange tætte kampe mod. Ind på holdet er kommet Poul Erik og Per Holst, og det er jo gamle kendinge. Filip Boe holder holdskakpause, og Igor er sendt til vores filial SK 68 for at modnes i Skakligaen. Derudover er Nina gledet ned på andetholdet som følge af for megen aktivitet (ratingtab).

    1: Først færdig var Martin, der var sløj. Formentlig var udsigten til et tidligt remistilbud fra Per A medvirkende til, at vi undgik et sent afbud. Efter ti fejlfrie teoritræk kom tilbuddet da også. ½-½

    5: Efter en tidlig dronningafbytning gik Thomas' modstander galt i byen, da han med 13...d4 åbnede op for en skærebrænderløber på g2. På overfladen så det måske ikke så alvorligt ud, men Thomas spillede det godt, og Jens Jørgen opgav i træk 21 – en bonde nede og med en trøstesløs stilling. 1½-½

    4: Johnni spillede en g3-kongeinder mod Svend P. og jeg syntes det så lovende ud med pres på d6-bonden. Lige indtil Svend fandt supertrækket Sfe4!, og så var det Johnni, der skulle passe på. Han holdt dog hovedet koldt, og undgik den værste ballade. Kort efter kom der et remistilbud, og det var et af dem, der skulle tages imod, hvilket det også blev. 2-1

    6: Jan C spillede sin 3-rækker mod Bent Sørensen, og det var længe lige, men Jan trives i disse stillinger, og da han omsider fik b5-fremstødet ind, kollapsede Bent. Derefter var Jan som vanligt effektiv og pointet kom sikkert i hus. 3-1

    3: Lidt held skal der også til. Jeg (Tom) spillede en af mine special-moderns mod Jørgen Jørgensen, og det gik egentlig fint, indtil jeg begyndte at spille for aktivt. Da jeg så endelig spillede det bondeoffer, jeg havde lagt op til længe, som godt nok gav hvid en masse svagheder, blev det helt skidt. Jørgens brikker var mere aktive, og han spillede det godt i tidnøden (mest min). Det var dog ikke nødvendigvis nemt at se, at hans stilling var helt knusende, og med 14 træk tilbage til tidskontrollen tilbød han remis, hvilket jeg heldigvis tog imod. 3½-1½. De sidste tre partier så jeg ikke rækkefølgen på, da jeg var ved at tabe efteranalyserne med Jørgen på 1000 måder.

    2: Jørns så meget lige ud efter åbningen, men så fik vores mand øje på en giftig bonde på h7. Det var dog ikke så nemt af straffe, og Bjarne Hansen (ex-SK68) fandt ikke det præcise 18...f5!, der kunne have afgjort. Herefter havde Bjarne fin kompens for bonden, men Jørn spillede godt og fik konsolideret, inden han endte i T+5 mod S+L+1, hvilket Bjarne ikke havde lyst til at se eksekveret. 4½-1½

    7: 1.d4 Sf6 2. Sf3 d6 3. Lf4 Sh5 er sjovt nok ganske spilleligt og lige noget for Poul Erik. Alt er tilladt – undtagen det kedelige. Efter hæsblæsende åbningsspil med g5, f5, e5 og en tilladt dronningeskak på h5 missede PE en taktisk finte, der vandt minimum en ren bonde. Eller han havde faktisk set den, men var bekymret for at have overset noget. I stedet endte de i et lige slutspil, men da Eddie blev for ambitiøs, fik PE fat og spillede det stensikkert hjem. 5½-1½.

    8: Livets mening skulle efter sigende være at spille Sämisch-varianten mod Kongeindisk. Det blev ikke modbevist denne gang. Det var dog tilsyneladende ikke den store åbningsfordel Per kunne påvise, men noget af det grimmeste syn i skak er en kongeindisk-spiller uden en plan, så mens Holst manøvrerede sine brikker i optimale positioner, fik Nørgaard sat sine alt for passivt. Det skal man ikke gøre mod Per, der førte gevinsten stensikkert hjem. 6½-1½

    En forrygende start, og vi er nu et ½ point foran Herning og 2 foran Fredericia, og allerede nu ser det ud til, at der primært er disse to klubber vi skal holde øje med i kampen om oprykning. Retfærdigvis skal det siges, at der ikke var meget der gik Nørresundbys vej, og vi nok ikke kunne have beklaget os, hvis sejren var blevet ½-1 point mindre. Især i toppen fik vi nok mere, end vi havde fortjent, mens bunden overordnet set var suveræn med godt spil og 4-0 på bræt 5-8.