Nordre II i 2. Division Gr. 3 - kampreferater


7. runde, søndag den 13. marts 2022 - Af Per Oehlerich
 

Nordre  II - Varde   3 - 5
Benjamin Christensen - Leszek Kwapinski   0 - 1
Filip Holm - Gabor Erdodi   0 - 1
Christian Thye-Petersen - Poul Grydholt Jensen   0 - 1
Mikkel Hansen - Ingolf Nikolajsen   ½-½
Ulrik Thomassen - Hans Jørn Andreasen   ½-½
Steen F Christensen - Bjarne M Rasmussen   ½-½
Per Oehlerich - Benny Falck Damborg   ½-½
Jonas Nielsen - Michael Christensen   1 - 0

Nedtur!

   Andetholdet skulle spille afslutningskamp i Chess House mod Varde. I toppen spillede Aarhus/Skolerne mod Springeren og vandt 5 - 3, dermed blev de vinder af gruppen. Skanderborg var inden dagens kamp ikke reelt i fare for noget, de mødte Fredericia II, som var en af dem, vi håbede at kunne drage med ind i nedrykningskampen, men Fredericia vandt 4½-3½ og sikrede sig dermed en ny sæson.

   Så var vi fire hold tilbage i nedrykningskampen: Haderslev, SK68 III, Varde og altså os. Hvis vi fik 4½ point, ville vi være matematisk sikre, og hvis andre resultater flaskede sig, kunne vi nøjes med 4-4. På dagen skulle vi ikke afgive nogen til førsteholdet, men vi havde alligevel 3 afbud, stærke reserver blev hidkaldt, og matchen får I, som jeg oplevede den kronologisk:

   Jeg selv på 7. bræt spillede med sort en flad Caro-cann variant, hvor der hurtigt blev byttet brikker af. Jeg valgte efter små to timer at tage en halv, fordi jeg på det tidspunkt vurderede, at der ikke var ret meget mere at komme efter i stillingen, og at jeg som holdkaptajn hellere skulle prøve at have det store forkromede overblik. ½-½

   På det tidspunkt vurderede jeg vi stod til 4-4½ point.

   Mikkel på 4. bræt havde jeg vurderet til en klar gevinst, men han kludrede i det og måtte pludselig trække i nødbremsen med en trækgentagelse, så det blev desværre remis. Det skal siges, at Mikkel inden kampen havde stået og smurt madder til 64 mand, så er man også lidt brugt, inden selve partiet starter. 1-1

   Næste mand færdig var Benjamin på 1. brættet, jeg havde set, at han i åbningen havde fået / taget en bonde, men modstanderen havde et gevaldig pres ned mod Benjamins konge som ikke nåede at rokere ... 1-2

   På 5. bræt spillede Ulrik et parti, der som når man ikke kender åbningen, er forfærdelig at se på som holdkaptajn, men på trods af vilde forviklinger, fik Ulrik styret det sikkert til en halv. 1½ - 2½

Red.: Referenten ringede mig op og spurgte, om jeg ikke kunne få fat i partiets første træk, da uindviede havde svært ved at følge med i slagets gang. Det er lykkedes, Ulrik spillede Traxlers modgambit imod Prøjsisk, her de hæsblæsende første træk: 1.e4 e5 2.sf3 Sc6 3.Lc4 Sf6 4.Sg5 Lc5!? (det normale er 4...d5) 5.d4 (her er vilde ting med slag på f7 med både løber og springer!) 5...d5! og vi har denne vanvittige stilling:

Der fulgte: 6.Lxd5 Sxd5 7.dxc5 Sdb4 8.Dxd8+ (skal hvid have noget, er det med 8.a3 eller 8.Le3) Sxd8 9.Sa3 f6 10.Sf3 Se6 Sort vinder bonden igen med en ret lige stilling.

   På 8. bræt har vi dagens lyspunkt, Jonas spillede hvid i en siciliansk og fik en meget lige stilling. Pludselig byttede modstanderen en løber af, og Jonas fik mulighed for at gå med kongen og hente en løs bonde. Det blev konverteret meget sikkert til en gevinst, flot spillet Jonas! 2½-2½  Så var vi ligesom tilbage i kampen.

   Filip på 2. brættet havde jeg håbet kunne holde remis, men han blev presset hårdt, og da modstanderen fik to sammenhængende fribønder i midten af brættet, afskrev jeg ham. Det var dog lige før, at det blev gjort for tidligt, for Filip fik byttet løbere af og kom først ned i et rent bondeslutspil med sin bonde og forvandlede til dronning, efterfulgt af at modstanderen gjorde det samme (uden skak). Vi håbede at det kunne blive en halv, men tilsyneladende havde Filips modstander styr på det, og han vandt sikkert. 2½-3½

   Så havde vi Thye på 3. bræt og Sten F. på 6 bræt tilbage.

   Thye havde spillet Caro-cann ligesom jeg, men stod tidlig godt og fik en bonde, han blev beordret til at spille på gevinst og afslog derfor undervejs remis.

   Steen, havde med hvid stillet sig godt op og fik pludselig mulighed for at ”give” et tårn for løber og to bønder, samtidig med han havde en kongespringer, som generede modstanderen voldsomt. Steen plukkede yderligere to bønder fra modstanderen, så nu havde han yderligere to fribønder på henholdsvis a4 og b4.

   Thye havde vist flere gevinstvarianter, men så syner og fik ikke spillet det rigtigt, pludselig kom modstanderen ind i hans stilling, og vupti var partiet tabt, ærgerligt 2½-4½

   Steen som jo havde en klart vundet stilling med D + T + S mod D + 2T, ville lige bytte det ene sæt tårne af, men overså at modstanderen ved at ofre sit andet tårn kunne opnå en remis ved evig skak. Dermed 3-5 og nedrykningen var en realitet.

   I den anden kamp kæmpede Haderslev som løver og vandt 5-3 over SK68 III, dermed sikrede de sig overlevelse og SK68 og vi rykker dermed ned sammen.

   Efterskrift: Vi tabte undervejs fire partier uden kamp og fik fratrukket yderligere et point anden gang, vi ikke stillede fuldt hold, samt vi fik udsat en kamp undervejs på vores foranledning, det kan vi ikke bebrejde andre end os selv, men til vores debatmøde d. 24/3 bør vi udover spillested og klubaftener også vurdere, hvad vi vil med vores hold.

   Skal man satse på, at vi ”nok godt” kan finde reserver, hvis der kommer afbud - eller skal spillerne forpligtige sig til alle kampene? 

   Jeg ved godt, at Corona har præget turneringen igen i år, og mange af vores afbud var også corona-relaterede, men alt i alt en frustrerende sæson, og ikke ufortjent at vi rykker ud, selvom vi i sidste runde havde stillinger til at klare skærene. Vi skulle dog, som de andre resultater flaskede sig, have haft 4½ point i kampen mod Varde for undgå nedrykning.

 

4. runde, søndag den 6. marts 2022 - Af Benjamin Christensen
 

Nordre  II - SK 1968 III   3½ - 4½
Benjamin Christensen - Tobias Dreisler   ½-½
Filip Holm - John Mortensen   ½-½
Lars Noe - Stephen Joyce   0 - 1
Dennis Hemdorff - Steffen Cordes   0 - 1
Ulrik Thomassen - Carsten Brølling   ½-½
Per Oehlerich - Morten Lyck Hansen   1 - 0
Jonas Nielsen - Morten Dreisler   0 - 1
Lars Christensen - Kristen Hedelykke   1 - 0

Dramaet spidser til inden sidste runde

   Efter en pragtpræsentation lørdag, skulle vi forsøge at holde takterne i søndagens udsatte kamp mod SK1968 og forhåbentlig skabe et godt udgangspunkt inden finalerunden.

   Jeg spillede sort imod Toby i en dragevariant, hvor der var en del taktiske elementer, hvis man ikke var forsigtig. Det endte dog med en remis, hvor Toby havde stationeret alle sine brikker på dronningfløjen (a1-d4 kvadranten) og helt udeladt bondefremstød på kongefløjen. ½-½

   På 2. bræt var Filip indkaldt som reserve, og det endte i en remis, hvor jeg undervejs vurderede at John Mortensen missede et taktisk element, hvilket de begge dog også gav en hentydning af under den efterfølgende analyse. 1-1

   Jeg fik ikke set så meget af Noes parti, men jeg hørte han var rimelig åben med en dårlig kongestilling, og som kompensation havde han etableret en åben tårnlinje, der efter sigende skulle være en tom trussel, hvorved vores mand desværre måtte ned. 1-2

   Dennis spillede med hvid et meget kompliceret og taktisk spil, hvor der var tidnød op mod tidskontrollen. Desværre var tiden afgørende, og Dennis måtte ned lige inden træk 40, da Steffen reelt set vandt en officer. En trist afslutning på et parti, der godt kunne tåle 2 x 30 min.'s ekstra underholdning. 1-3

   Ulriks parti endte med en remis, efter hvad der kunne ligne en fredelig afveksling, de få gange jeg kiggede. 1½-3½.

   Jeg fik ikke set meget af Pers parti, andet end en engelsk-lignende opstilling og et point. 2½-3½.

   Jonas missede nogle taktiske elementer, der kostede en kvalitet eller tårn. Det modspil han regnede på, estimerede han ville redde tårnet, men hvor modstanderen får mulighed for at sætte mat. I efteranalysen virker det dog til, han kan holde det sammen og komme ud i et slutspil med en bonde nede. 2½-4½.

   Sidst færdig var Lars C (med hvid). Jeg fik set de tre første træk 1.Sf3 f5 2.d3 Sf6 3.e4, og så rakte min teori heller ikke længere. Da jeg senere så på partiet, var det et rent bondeslutspil, jeg vurderede Lars til at stå bedst med oppositionen og potentialet for at skabe en fjern fribonde på kongefløjen og drible hen og spise bønderne på dronningfløjen. Jeg fik ikke set partiet, men han vandt slutspillet. 3½-4½

   Efter at de resterende udsatte partier i rækken også er spillet færdige, ligger vi på en 6.-7. plads inden sidste runde, hvor der er 3 brætpoint mellem 8. pladsen og 3. pladsen, og med ren finale om 1. pladsen er der lagt op til en spændende afslutning næste søndag i Chess House!

 

2. runde (!), søndag den 5. marts 2022 - Af Mikkel Hansen
 

Haderslev - Nordre  II   2½ - 5½
Per Hansen - Benjamin Christensen   ½-½
Allan Hye - Lars Noe   0 - 1
Kai Christian Bjørnskov - Dennis Hemdorff   0 - 1
Ole Trøst Poulsen - Mikkel Hansen   0 - 1
Jan Madsen - Ulrik Thomassen   ½-½
Gert C Jøhnk - Per Oehlerich   0 - 1
Børge Schrøder - Jonas Nielsen   ½-½
Tom Holck - Lars Christensen   1 - 0

Vi fik, hvad vi kom efter!

   "Hvem stiller I med i dag??" blev der halvalvorligt/halvsarkastisk spurgt i spillelokalet i Haderslev 10 minutter før start fra værterne. "Vi forventer at stille med 8 mand", blev der der hurtigt svarede fra os. Jo jo, humor er godt, selvom spørgsmålet selvfølgelig bygger på vores amputerede og pinlige hold fra de to foregående runder. I dag var vi 8 mand, og vi fik, hvad vi kom efter.

Haderslev manglede Garbrecht på 1. bræt pga. Covid-19, så Benjamin måtte op imod Per Hansen. mod Dd6 varianten i Skandinavisk forløb det meget fredeligt, og efter en god times tid endte det remis.

Første mand færdig var eller Jonas, der i Fransk afbytningsvariant hurtig fik en stilling, der ebbede ud i remis. Ulrik spillede også remis mod den sjældne Nimzowich-forsvar. 1. e4 Sc6!? Lars Nielsen tabte en kvalitet undervejs og også partiet.

Dennis vandt et fint parti med hvid i lukket siciliansk mod Bjørnskov, og Lars Noe vandt også mod Hye i noget stonewall opstilling ad omstilling undervejs . Oehlerich vandt et langt parti, hvor man endte ud i et tårnslutspil.

Til sidst sad jeg, sagde hunden, og skulle føre en gevinststilling til måls. Det endte uden problemer, og vi kunne forlade Sønderjylland med en sjælden sejr på 5½- 2½. Og ikke mindst med 8 mand :-).

 

6. runde, søndag den 27. februar 2022 - Af ...
 

Skanderborg II - Nordre  II   5 - 2
Jan Rode Pedersen - Benjamin Christensen   1 - 0
Henrik Svane - Dennis Hemdorff   ½-½
Tavs Bjerre - Ulrik Thomassen   0 - 1
Kai S Munk - Per Oehlerich   ½-½
Claus Qvist Jessen - Jonas Nielsen   0 - 1
Antonio Clerico - Lars Christensen   1 - 0
Morten F Rasmussen - Sune Huus   1 - 0
Hedayatullah Akbari -   -- tomt bræt --   1 - Ø

Igen kun 7 mand :-(

   Red.: 5-2 resultatet er ret sjældent forekommende, men det sker, når man kun stiller med 7 mand og bliver fratrukket et strafpoint i stillingen 5-3, og det var netop tilfældet her. Vi havde jo i en tidligere kamp kun stillet med 5 spillere og fået en advarsel, så nu faldt hammeren altså!

   Intet referat modtaget.

 

5. runde, søndag den 30. januar 2022 - Af Ulrik Thomassen
 

Springeren - Nordre  II   6½ - 1½
Michael Jakobsen - Dennis Hemdorff   1 - 0
Søren Rix - Mikkel Hansen   0 - 1
Aage Søndergaard N. - Ulrik Thomassen   ½-½
Jørgen Stald - Lars Christensen   1 - 0
Christian Karstensen - Thomas Overgaard Kr.   1 - 0
Simun P Anthoniussen -   -- tomt bræt --   1 - Ø
Hans Nørgaard -   -- tomt bræt --   1 - Ø
Søren Krabbenhøft -   -- tomt bræt --   1 - Ø

Hårde odds!

   Vi havde blandt andet på grund af sygdom en del afbud, hvilket betød, at vi kun kunne stille med fem mand til kampen mod Springeren i Kolding. Springeren havde nogle afbud, men kunne dog stille fuldt hold! Ratingmæssigt var vi jævnbyrdige på de første tre brætter, mens vore modstandere på fjerde og femte bræt havde betydeligt større ratingtal end vores folk.

   Vi var således ved kampens start bagud med 0-3. Ikke desto blev der kæmpet godt fra vores side på alle fem brætter, og med lidt held havde vi fået en større pointhøst.

   Dennis modstander spillede en tvivlsom variant i Skandinavisk, som resulterede i dårlig udvikling og dårlig koordinering mellem brikkerne. Dennis kom dog til at overspille stillingen og endte i nogle ubehageligt bindinger, der efter en del afbytninger kostede en officer, hvorefter Dennis opgav.

   Mikkel forsvarede sig med slavisk og fik hurtigt udlignet stillingen. Senere vandt han en bonde og derefter en officer efter en kæmpe fejl af hans modstander. Derefter var resten af partiet en formsag. En sikker sejr til Mikkel.

   Jeg spillede som hvid unøjagtigt i åbningen (spansk), og da min  modstander spillede særdeles aktivt og pågående, fik jeg en meget presset stilling. På et tidspunkt havde jeg konge og dronning samt fire officerer placeret på bagerste række! Det lykkedes mig dog at befri stillingen og afvikle til først et dronningslutspil, og derefter  til  et bondeslutspil, som var klart remis.

   Lars forsvarede sig med Caro-Kann, og kom efter lidt slapt spil til at stå noget presset, men fik dog rettet op på stillingen. Efter en fejl mistede han imidlertid en bonde i slutspillet, og selvom Lars kæmpede godt og længe, måtte han til sidst efter 59 træk kaste håndklædet.

   Her har Lars overtaget og kunne have generet hvid med ...Sh5! efterfulgt af ...Dc7.
Desværre valgte Lars ...Dd6, og efter afbytning af alle de tunge tabte han slutspillet med springer mod løber

   I en dronninggambit spillede Thomas skarpt på angreb, og med et spektakulært springer offer fik han åbnet h-linjen ned til hans modstanders konge. Det så lovende ud, men  modstanderen havde paraderne i orden, og Thomas endte til sidst i et tabt slutspil.

   Jeg synes, at Thomas parti kunne fortjene at blive vist i Nordre Nyt. Jeg er usikker på, om Thomas kunne have forstærket sit spil. Under alle omstændigheder synes jeg, at han har ære af partiet. Mit referat af dette parti bygger på Mikkels og mine egne iagttagelser.

 

3. runde, søndag den 12. december 2021 - Af Benjamin Christensen
 

Nordre  II - Fredericia  II   5½ - 2½
Benjamin Christensen - Rasmus T Østergaard   1 - 0
Lars Noe - Mikkel Vinter Mutzkus   1 - 0
Dennis Hemdorff - Lasse Nielsen   1 - 0
Ulrik Thomassen - Henning Brøgger Jensen   ½-½
Steen F Christensen - Arne Bech Madsen   ½-½
Per Oehlerich - Michael Leon Christensen   1 - 0
Jonas Nielsen - Claus Marcussen   ½-½
Lars Christensen - Janosh Easwaralingam   1 - 0

En næsten fejlfri indsats

   Når man kigger på gennemsnitsratingen for vores gruppe, er det svært at forestille sig, vi nogensinde skulle være favoritter i en runde, men det var faktum, da vi mødte et afbudsramt Fredericia II.

   På første bræt spillede jeg sort i noget, der lignede en Maróczy, hvor stillingen muligvis var i balance det meste af tiden, men hvad der i øjeblikket var tilfredshed hos modstanderen, skulle vise sig at være afgørende for mit vedkommende efter nedenstående stilling:

  Hvid har lige spillet 20.Ld3-c2. Sort trækker 

20. Lc2? er lidt for smart, efter 20.f4 havde hvid fordel. Benjamin straffer straks trækket: 20...Txc4! for 21.Lxg6+? fxg6
22.Txc4 strander på 22...Db5! og sort vinder løberen på b6. Hvid forsøgte i stedet 21.f4, men tabte hurtigt

   Min modstander fortsatte ufortrødent med at opsætte trusler, men efter nogle naturlige foranstaltninger kapitulerede han. 1-0

   På vores andet bræt spillede Lars slavisk med de hvide brikker, og efter blot 15 træk havde modstanderen formøblet sig ud i noget, der lignede en dårlig fransk og en voldsom tidnød, hvorfra det blot virkede til at være spil til et mål og en sikker sejr for vores mand. 2-0

   Dennis kom ud i en skarp variant, som han kendte bedre end modstanderen og endda så godt, at han åbenbart ikke behøvede at udvikle tårnene eller løberne, men alligevel formåede at lade h-tårnet være part i afslutningsøjeblikket efter blot 20 træk. 3-0

   I Ulriks parti bølgede det frem og tilbage, hvor det hen ad vejen så lige ud, indtil han måtte forsvare sig med en officer under, efter noget der lignede et offer uden kompensation. Undervejs så det tabt ud, men Ulrik kæmpede bravt til sidste bonde var byttet af, og modstanderen stod tilbage med sin enlige officer som eneste assistance til kongen. 3½-½

   Dagens længste parti stod Steen for, hvor han fra 43 træk skulle forsvare sig med T mod T+L, men op til det lignede det en del fejlberegninger, som kostede lidt materiale, og så er der kun at forsvare sig, medmindre man kan fuppe sig til en sejr, hvilket ikke lignede en mulighed. Til trods for materialetabet formåede Steen at forsvare sig og holde den halve.  4-1

   Pers parti fik jeg ikke set meget til, men det lignede undervejs noget, der var under kontrol hele vejen til det hele point. 5-1

   Bræt 7 og 8 havde lidt at leve op til, hvis de skulle beholde maksimum, men der blev kæmpet for det hele point for, især Jonas på bræt 7. Jonas missede en bonde, hvilket i sig selv ikke er en katastrofe, hvis ikke lige det skulle være fordi, det var den vitale h7 bonde der røg. Jonas forsvarede sig godt og stod imod angrebet og da faren var drevet over, blev der byttet af, og det mundede ud i en remis. 5½-1½

   Lars C spillede på bræt 8 imod en junior og vandt hurtigt og komfortabelt. Modstanderen ville bytte dronninger af, men missede at den forsvarende brik var bundet. Der blev efterfølgende spillet få træk, inden modstanderen opgav. 6½-1½

   3-1 i bunden er ikke dårligt!

 

1. runde, søndag den 31. oktober 2021 - Af Dennis Hemdorff
 

Århus/Skolerne II - Nordre  II   5½ - 2½
John Rendboe - Benjamin Christensen   1 - 0
Kresten Hagen     - Filip Holm   1 - 0
Jakob Bjerre Jensen - Dennis Hemdorff   1 - 0
Vagn Jensen         - Ulrik Thomassen   ½-½
Jesper Mygind      - Steen F Christensen   1 - 0
Jacob Arnbjerg - Per Oehlerich   1 - 0
Henrik Ochsner - Jonas Nielsen   0 - 1
Thumas Mygind - Lars Christensen   0 - 1

Debutanternes dag!

   På første brættet måtte Benjamin se sig besejret af den erfarne John Rendboe. Partiet så fra starten meget uklart ud (læs: jeg kunne ikke finde hoved eller hale i det). Men efter et relativt kort parti måtte Benjamins tunge hånd hen over brættet.

   Filip på 2. brættet havde, hvad der lignede en lovende stilling, og med et taktisk offer på h2 så det på et tidspunkt godt ud. Desværre for Nordre udviste modstanderen, Kresten Hagen, et fænomenalt overblik, der gjorde, at han kunne trække sig ud som sejrsherre.

   Jeg selv på 3. bræt kom i et remispræget tårnslutspil til at stramme skruen lidt for meget. Som den, der spillede som den sidste, prøvede jeg at presse en gevinst ud af, hvad jeg troede var en klart bedre stilling, hvilket resulterede i en lussing og en lektion i tårnslutspil.

   På 4. brættet spillede Ulrik mod den altid angrebslystne Vagn Jensen, som spillede den skarpe firebondevariant mod Ulriks kongeinder. Efter at par fejl tidligt fra Ulriks side fik Vagn et stærkt initiativ og opnåede efterhånden en klar gevinststilling, hvor han i den kritiske situation kunne have vundet en dronning eller sat mat i løbet af få træk. Heldigvis overså Vagn denne mulighed, og Ulrik slap ud af vanskelighederne og fik en remis på evig skak.

   Steen på 5.brættet havde et parti, der længe så meget lige ud, men røg ned i et tårnslutspil mod Jesper Mygind.

   På 6. bræt røg Per Oehlerich med sort ind i en hjemmeforberedelse mod Jacob Arnbjerg og dermed en kæmpe øretæve. Efter 20 træk stod Per ganske forfærdeligt, og partiet kunne desværre ikke reddes.

   Og nu endelig til lyspunkterne. Når de øverste brætter ikke kan få hele point, så må de nederste brætter træde til (og det var holdets to debutanter!):

   En af dem var Jonas på 7. bræt, der med de hvide brikker længe havde en meget lige stilling mod Henrik Ochsner i en Pirc. Det var det, lige indtil Henrik glemte at dække en bonde. Så var der af flere omgange tag-selv bord for Jonas, hvilket endte i en sejr.

   Og endelig sidst, men bestemt ikke mindst var Lars Christensen på 8. brættet fit for fight i en Caro Cann’er med sort mod Thomas Mygind. Partiet så længe ud til at bølge lidt frem og tilbage, men blev for alvor afgjort, da Lars lykkedes med at afvikle til et vundet springerslutspil.

   På papiret et OK resultat, men der var desværre et par svipsere undervejs, der sikkert kunne have været undgået.