Nordre III i 6. HK Gruppe 4 - kampreferater


5. runde, tirsdag den 16. marts 2022 - Af Søren Korshøj
 

Nordre III - Hørning   2½ - 1½
Mikkel Hansen - Tommy Falkesgaard   1 - 0
Søren Korshøj Laursen - Niels Erik pedersen   ½ - ½
Sune Huus - Aksel Madsen   1 - 0
Thomas Overgaard - Kim Søgaard   0 - 1

Vi kæmpede godt, men Aros var bedre!

   Det var sidste runde – jeg havde fra begyndelsen af den filosofi, at sæsonen i hvert fald for mig handlede om at få brikkerne i gang igen efter et par lange corona-ramte skoleår. Og som sådan lykkedes operationen, om end patienten døde et par gange. Således også i denne runde.

   Mikkel med de sorte brikker spillede godt og energisk mod en endnu mere energisk London-forsvar-spiller, som lavede et tvivlsomt springeroffer på f7. Mikkel viste format og ro og fik stabiliseret stillingen. Modstanderen satsede hele butikken og rokerede langt – lige ind i et hurtigt bondeangreb, som kostede dronningen og partiet. Sikkert spil af Mikkel.

   Undertegnede spillede acceptabelt frem til træk 32, hvor jeg satte et tårn i slag. Ellers havde jeg fin kontrol over modstanderen, som havde 500 mindre i rating end mig, men til sidst måtte jeg faktisk fuske for at holde remis. Det gjorde jeg så.

   Sune selv siger således: Modstanderen havde mulighed for at fravriste mig lidt af kontrollen her og der, men det var en overvejende smooth sejr, selvom ubalancen med springer for 3 bønder er lidt nervepirrende; men hans tårne endte jo bare med at stirre ind i ryggen på hans 8 bønder, der ikke kom frem, mens jeg havde mere åbne linjer.

   Thomas med de hvide brikker kæmpede godt, men han satte vist et par brikker i slag hist og pist, og til sidst måtte han ned efter næsten 4 timers kamp. Jeg så desværre ikke så meget af partiet, men i hvert fald: Synd for Thomas, som også lige skal genfinde formen.

   Jeg synes, vi har haft en fin sæson, og vi fik den sølvmedalje, som ratingtallene havde profeteret. Aros vandt lidt større over modstanderne, end vi gjorde, så selvom vi vandt i vores interne opgør, var det altså ikke nok.

 

4. runde, mandag den 7. februar 2022 - Af Søren Korshøj
 

Syddjurs III - Nordre III   1 - 3
Johan Cederfeldt - Mikkel Hansen   0 - 1
Kelvin Jensen - Søren Korshøj Laursen   0 - 1
Verner Schou Sørensen - Thomas Overgaard   0 - 1
Frank Selling - Henning Kragelund   1 - 0

Ny sejr - godt skak!

   Det er godt nok mørkt på Djursland sådan en februar aften, men heldigvis ligger Syddjurs Skakklub tæt på Løgten (og der må grines!). Det var en fin aften i Syddjurs Skakklub. Flinke folk og gode spilleforhold, hvor man faktisk kan se brikkernes farve. Og så havde de en god marmorkage, som jeg forgreb mig på i løbet af aftenen. Vi var storfavoritter til at vinde stort, og Aros Skakklub bliver ved med at vinde stort over alle deres modstandere, så det var nødvendigt med godt spil på alle brætter. Og det fik vi:

   Mikkel på førstebrættet var med som reserve, da Sune har andre forpligtelser om mandagen. Mikkel spillede som altid konkret skak og fik gang i et kongeangreb med åbne linjer ned mod modstanderens fløj. Mikkel smækkede tidligt bønder af sted, og undervejs så det ud til for mig, at det kunne vippe begge veje, men Mikkels angrebsstil kræver meget af modstanderen, og computeren er helt uenig med mine betragtninger. I denne stilling

er det dog næsten umuligt at finde noget godt for sort. Man har ikke lyst til at slå h-bonden, sort gik i panik, spillede …f5, alt kollapsede, og Mikkel vandt i få træk.

   Jeg selv blev pga. Mikkels tårnhøje ratingtal degraderet til sort på 2.brættet, og jeg tænkte, at jeg ville spille lidt mere strategisk i dagens anledning. I en stilling, hvor hvids hest har forvildet sig væk fra sin konge, fandt jeg på en ret smart manøvre, som vandt en officer (Red.: den godbid tager vi i klubbladet ;-))

   Thomas ankom til spillestedet 18.59.55 og var i det hele taget super-effektiv - også på brættet. Han udnyttede sin modstanders tempotab til sin egen fordel. Det så ud til for mig, at hans modstander med sort flyttede lidt frem og tilbage, og pludselig var der to bønder på kongefløjen, der brød igennem og skabte farlige trusler. I denne stilling

dublerer Thomas tårne og sætter modstanderen mat i få træk.

   Henning spillede på fjerdebrættet sin hollænder, og mod en fremadbrusende modstander følte Henning sig nødsaget til at foretage nogle reparationer på brættet. Det resulterede i en hest på randen af brættet, som ikke lavede ret meget, og en underudviklet dronningefløj. Skaderne blev dog udbedret, bønderne blev sat, så de ikke kunne slå hinanden. Men det var Hennings modstander, der havde initiativet i en for Henning svær stilling. Dagen efter fik jeg melding på sms fra Henning, at han var blevet et offer for en grim springer-gaffel. Så desværre måtte vores fjerdebræt ned igen.

   Alt i alt et godt resultat – alle kæmpede bravt, og der blevet spillet godt skak!

 

3. runde, tirsdag den 18. januar 2022 - Af Søren Korshøj
 

Viby III - Nordre III   2 - 2
Jens A L Jørgensen - Søren Korshøj Laursen   0 - 1
Henrik Andersen - Sune Huus   0 - 1
Uffe B Eriksen - Thomas Overgaard   1 - 0
Claus Jensen - Henning Kragelund   1 - 0

Viby gjorde modstand!

 

   Det var med en nærmest stoisk ro, at Benno som kampleder med mundbind og monoton stemmeføring bød os velkommen.

Vi var storfavoritter på alle fire brætter denne aften, men det er tit svært at få sejren hjem, når man sidder ved brættet. Man kommer måske til at forcere sin stilling, eller man bliver irriteret på sig selv (eller på modstanderen), når tingene ikke helt fungerer.

 

   Inspireret af Bennos ro greb jeg dronningebonden og smed den to felter frem. Det havde jeg ikke gjort før, men det virker bare så skønt og afslappende, når Carlsen gør det. Uheldigvis var min modstander ikke med på at blive nedspillet uden modstand og greb initiativet og lidt senere min c4-bonde, som endda uden problemer kunne dækkes af hans b-bonde. Øv. Så måtte jeg jo fuske lidt og i denne stilling:

 

 

rokerede sort, og jeg snuppede en officer og partiet.

 

   Sune fik med sort stor terrænfordel, men Henrik sprællede noget modvilligt, inden han dog måtte ned. Partiet fik en pudsig afslutning, som vi vender tilbage til i klubbladet!

 

   Thomas fik også en rigtig fin stilling, men brugte lang tid på at beslutte sig for de helt rigtige træk i midtspillet i håbet om at finde et dræbende angreb. Og han havde faktisk et afgørende træk undervejs, det vender vi igen tilbage til i klubbladet. Omkring træk 15 vippede fordelen i stedet over til modstanderens side, og pga. vild tidnød tabte Thomas desværre. Ærgerligt!

 

   Henning sad ret hurtigt og rystede på hovedet - han spillede hollandsk, og så opdagede jeg ikke andet, end at hvid pludselig spillede med en officer mere uden modspil. På mange måder usportslig optræden sådan at snuppe officerer, men det samme gjorde jeg jo. 

 

   Med 2-2 blev vi overhalet af Aros, som vandt deres kamp stort og nu ligger på førstepladsen. Jeg tror dog stadig på vores hold, som møder stabilt op og med stor energi gider (eller tør!) at spille skak i en corona-tid. Vi kommer til at vinde rækken!

 

2. runde, mandag den 25. november 2021 - Af Søren Korshøj
 

Nordre III - Aros I   2½ - 1½
Søren Korshøj Laursen - Knud Erik Juhl   0 - 1
Sune Huus - Bjørn Sand   ½ - ½
Thomas Overgaard - Per Vestergaard   1 - 0
Henning Kragelund -  --- tomt bræt ---   1 - Ø

Flot resultat mod topholdet!

   Allerede fra starten af var vi foran med et point, da Aros kun stillede med 3 mand. Henning Kragelund blev dog hængende og heppede, og det klarede han med bravour  - for resten af kampene var fine kamppartier.

   Men det var i hvert fald ikke på grund af mig, at vi klarede os godt. Efter 8 træk, hvor jeg kom til at spille á tempo (Larsen: Sid på hænderne!), stod jeg frygteligt til tab. Praktisk talt var der tale om spil til et mål derefter, selvom jeg havde en enkelt spinkel remischance. Ellers brugte jeg 3 timer på at overveje, at min modstander også kunne vinde på dén og på dén måde. Forfærdeligt frusterende og farvel til nattesøvnen, idet brikkerne flagrede igennem soveværelset.

   Sune spillede derimod forrygende og skarpt, og modstanderen Bjørn Sand måtte anstrenge sig for at redde sig ud af denne stilling:

Bjørn fik med sort dog reddet en enkelt bonde tilbage og ved præcist spil i slutspillet blev det remis. Men sikke en flot præstation af vores unge talent!

   Stående oversidder Henning, der spændt følger Thomas' parti
Foto Mikkel Hansen

   Thomas spillede robust i noget, der lignede noget slavisk, hvor hvid i lang tid stod i overkanten uden dog at kunne bryde igennem Thomas’ sorte forsvarsmur. Og her tillader hvid i stillingen at lade Thomas nappe dronningen og true tårnet, og resultatet var en bondegevinst:

Lidt flere upræcisheder fra hvids side resulterede i en flot pind til Thomas.

Så alt i alt var det en god aften. Kun jeres undertegnede kan lige nu ikke rigtig få brikkerne til at makke ret.  Med sejren gik vi forbi Aros og fører nu gruppen.

   I

1. runde, mandag den 2. november 2021 - Af Søren Korshøj
 

Hadsten - Nordre III   0 - 4
Jens Jørgen Ploumann - Søren Korshøj Laursen   0 - 1
Claus Kristensen - Sune Huus   0 - 1
Sten Bo Andersen - Thomas Overgaard   0 - 1
Emil Schildt - Henning Kragelund   0 - 1

Rent bord i Hadsten!

   I skotsk fik jeg en fin stilling, og i denne stilling:

er springeren malplaceret. Jeg spiller f5, vinder springeren, og efter lidt modstand fik jeg til sidst vundet partiet.

   Sunes modstander var helt presset i bund. Se denne stilling:

hvor der er markant terrænfordel, og sort dominerer totalt. I stillingen kunne Sune have spillet 17…Dd2 og fremtvunget dameafbytning og derefter have vundet enten bonden på c2 eller have tvunget modstanderen helt i knæ. Selvom det tog lidt længere tid, var der ikke tvivl om resultatet.

   Og Thomas pressede også på (sort smed en centrumsbonde væk lidt tidligere) og kunne her.

have spillet 22.e6! Hvis sort snupper bonden, spiller vi 23.Df3, og truslen 24.Tf7! er næsten udækkelig! Thomas vandt i 39 træk – solidt spillet!

      Henning var først færdig. Han spillede hollandsk, dominerede de sorte felter ret hurtigt, og vandt via en binding af et tårn. 

   Godt spillet af tredjeholdet, 4-0! Næste gang er vi på hjemmebane mod Aros, som måske bliver lidt sværere at banke!