Nyheder

Silkeborg: Seks med, tre præmier!
(28. december 2022)
 
Af PE Nielsen

Vi stillede pænt med hele seks spillere til Silkeborgs traditionsrige julehurtigskakturnering. I år var der delt op i grupper, Mester, Basis 1, Basis 2 og Basis 3. I Basis 1 stillede Per Oehlerich og Christian Thye op, Per seedet som nr 3, Thye som nr 12, og begge scorede over forventning; men alligevel tror jeg, Per ærgrer sig over indsatsen. Det blev nemlig i stedet Thye, der stjal billedet, og selvom de begge endte på 4½, var Thyes korrektion bedst og nok til en flot 4. plads! Førstepladsen med 5½ gik til Kai Munk, Skanderborg.

I Mester var vi så fire med (seedningsnr i parentes): Mig (7), Thomas Klitgaard (12), Michael Poulsen (18) og Steen Christensen (33 af 33!), i slutstillingen så det noget anderledes ud ...! Steen sad over i første runde, så fik han kærligheden at føle af et par hårde 68'ere, men så tog en vis herre ved ham, og han vandt de fire sidste! Ud over en kæmpe ratinggevinst skulle det vise sig at være nok til en samlet 5. plads og bedstplacerede under 2050!! Michael tabte undervejs til Steen, men han bevarede roen og kom fint i mål med 4 points og lige nok til at være nr 2 efter Steen i gruppen under 2050.

Klitgaard var sikkerheden selv, hvilket dog gav en del remiser, men han havde da hovedet med helt fremme i sidste runde, hvor han dog for første gang måtte ned mod Martin Matthiesen, der blev en samlet nr 2; Thomas' 4½ var bedre end forventet. Jeg vandt de to første og havde i tredje runde mere end godt fat i selvsamme Martin, men pludselig røg der et tårn .... runden efter røg min dronning så i et gunstigt d-slutspil, og i 6. runde endnu værre: Jeg gik lige ind i en mat i 1, igen i en gunstig stilling - en skidt turnering, selvom jeg nåede op på 4. Måske savnede jeg de øl, der ikke udskænkes på stedet, jeg fik i alt fald ikke ro på nerverne, så det jeg var bedst til derovre, var at tage billeder  .....

     


Basis 1, sidste runde: Thye (th) må ned mod Oehlerich, men tager alligevel præmie som nr 4 i gruppen
 

 

Mester: Endnu kan Michael (th) smile, smilet fortog sig, han fik en overhaling af Steen! Begge fik præmie!

 

Klitgaard (nr 2 fra højre) er med helt fremme i sidste runde, desværre blev det til nederlag

 

 

Allan Stig Rasmussen indfriede storfavoritværdigheden og lavede 6 af 6, før det i sidste runde blev remis mod Rasmus Thøgersen, der blev nr 3; Martin Matthiesen blev nr 2 med 5½ og bedre korrektion end Rasmus. Turneringen er meget hyggelig og godt arrangeret, eneste - men relevante - kritikpunkt er, at der ikke er læsbare (store) resultattavler, så det var umuligt at følge med i stillingerne; det burde der være tid nok til at opdatere, når en ny runde er gået i gang. Og så en enkelt svipser under præmieuddelingen i Basis 2, men det kan jo ske .... link til tavlerne her.

 

Spændende julelyn!
(16. december 2022)
 
Af PE Nielsen

Vi var (kun) otte, der stillede op til årets julelyn, og derfor besluttede vi, at der var tid til en dobbeltrundig. Favoritter var Tom og jeg, og turneringen udviklede sig da også til et spændende opløb mellem os to, føringerne skiftede hele tiden! For det var nemlig ikke sådan, at vi bare kørte igennem med ettaller, som man undertiden ser, nej der faldt hele af (for mig!) og mange halve af for Tom, der gik ubesejret igennem turneringen!.

     


To af de tre forfølgere: Nina (tv) - Dennis

 

 

Den tredje forfølger Thye (tv) besejrer Oehlerich

 

Finalepartiet: Tom (tv) vinder med møje og besvær
over Sune og bliver samlet vinder!
Bagved skimtes Nina - Lars

 

 

Spillere som Nina, Dennis, Thye og også en stærkt spillede Sune var en evig trussel for os! Jeg slap igennem første halvdel med 6 af 7, undervejs en heldig sejr over Sune, hvor jeg satte dronningen rent i slag - og så nederlag til Tom, der til gengæld satte hele fire halve til! Jeg førte således med 6 af 7, Tom lige efter med 5, og Thye (der lærte det der med rørt brik og scorede 4½ af 5 i de midterste fem runder) med 4½; herefter Dennis og Nina med 4.

Jeg indledte så anden runde med at tabe til Dennis, og i 3. runde så mod Tom (igen!); og nu var Tom så i spidsen med 8 af 10, jeg lå med 7. Nu spillede Tom så de næste tre (!) partier remis, så efter sejr over Nina, kunne jeg gå i front igen. Sådan gik det ikke, Sune bankede mig! Før sidste runde førte Tom med en halv; jeg vandt let over Thye, og nu var så partiet Tom - Sune afgørende: Sune stod godt undervejs, men da tiden blev knap, spillede Tom ham et puds, vandt og blev dermed julemester uden tab, men med blot 10½ af 14! Jeg kom et halvt efter, og de tre musketerer Nina, Dennis og Thye delte tredjepladsen, alle med 8½; Sune gjorde det godt og endte på 6, ud over mig vandt han også partier over Dennis, Lars og Oehlerich!

Dermed går Tom i front i Lyn Grand Prix'en, jeg bevarer andenpladsen; Sune er i front for basisspillerne, men Thye er ikke langt efter! Link til julelynstabellerne her, og Lyn GP stillingen her.

 

Hurtig juleskak i Silkeborg
(12. december 2022)
 
Af PE Nielsen

Jeg gør lige opmærksom på Silkeborg Skakklubs traditionsrige hurtigturnering den 28. december med start kl 10.00, pt. har Nordre tre tilmeldte. Link til indbydelsen her.

 

Juleafslutning med mere ...
(9.
og 11. december 2022) Af PE Nielsen

     

Vi venter på, at de sidste dukker op ....

 

Ingen spisebilleder, men nu er vi i gang!

 

Fra venstre: Rewitz, Filip, Mikkel, Sune, Dennis og Ken

 
           
     

Fra venstre: Albert, Bækgaard, Jonas,
Steen og Oehlerich - der gryffes!

 

Semifinaler, forrest Bækgaard (th) - Dennis
(ups, hvad er det for en regel, Bækgaard udfører?)
bagved Filip (th) - Oehlerich

 

Forrest finale: Filip (tv) - Bækgaard
Bagved bronzekamp Dennis (th) - Oehlerich

 

 

   

Efter pakkeuddelingen måtte Jonas stille op hos fotografen, man kan godt få præmie,
selvom man ikke vinder det hele!

 

Og Rewitz slap heller ikke.
han kan nu trygt gå julen i møde

 

Formanden kunne præsentere klubbens nye folder -
den bliver ny distribueret rundt som basis for
Åbent Hus arrangementet torsdag den 19. januar!

 

Som det tydeligt fremgår af billederne ovenfor, blev årets juleafslutning - afholdt i Brætspilscafeen ved Rutebilstationen - en stor succes! Der var 16 tilmeldte, og desværre var én syg og én glemte det - og så var førsteholdet lige pludselig ikke repræsenteret :-(. Én ligaspiller var der imidlertid, nemlig B-medlem Martin Bækgaard, der kom for hyggen, og selvfølgelig for at genvinde juleskakmesterskabet!

Men først skal bunden lægges med mad, snaps og øl! Vi kom godt igennem sild, sylte, pålæg, Steens ribbenssteg (han både lavede og donerede den, flot, tak Steen!), lun leverpostej og risalamande! Og så kunne vi gå til den alvorlige afdeling, skakken med specialregler runde for runde! Lars stod over, så det passede med to seksmandsgrupper, hvorfra de to bedste gik videre til semifinalen. Der blev spillet med springerhoppende konger og gryffer, og så nåede vi frem til semifinalerne:

Her slår bønderne som de går! Bækgaard vinder over Dennis, og Filip hiver den ligeledes hjem mod Oehlerich. I finalen er det så tårnene, der skal hoppe over én og kun én brik! Bækgaard er på hjemmebane og genvinder sit mesterskab! Oehlerich vinder bronzekampen over Dennis - og vi er klar til præmiepakkeoverrækkelsen!

Undervejs har formand Lars præsenteret klubbens nye folder, som jeg (ud fra en gammel én fra år 2000) har shined up under kyndig vejledning af Lars og Thye, nu i farver og med billeder. Folderen er printet i 200 eksemplarer og skal nu distribueres rundt. Det er så basis for det Åbent Hus, vi afholder torsdag den 19. januar kl. 18.30, og Lars opfordrede til, at så mange som muligt dukker op den 19/1, så vi ikke kun er to ludere og en lommetyv, så please duk op!


Det er også vigtigt at holde øje med julekalenderen på skak.dk, i går var et et kendt Nordre-ansigt (kig her), og hvem ved, hvem den næste er ...


Det skal også nævnes, at klubben donerer 3-4 sæt brikker til Chess & Chill på cafe Mundhæld (se nedenfor under 26. november), det bliver fra "den store kasse med julepynt", brikker der har været igennem hele to brande (!):

     To sæt brikker blev indtil videre modtaget med kyshånd i lørdags!

Endelig om de kommende torsdage:

   Torsdag den 15/12 kl 18.45: Julelyn (5 minutters) der er anden etape i Lyn Grand Prix'en

   Torsdag den   5/1   kl 18.45: Nytårslyn (3 min + 2 sek) der er tredjeetape i Lyn Grand Prix'en

Og derimellem holder klubben julelukket den 22. dec og 29. dec.

 

Nyt - for stort - nederlag
(6. december 2022)
 
Af PE Nielsen

I søndags spillede Nordre I mod SK 1968's førstehold i ligaen. Det blev desværre igen et nederlag, denne gang på 2-6. Men Nina Høiberg har set partierne igennem, og mener at holdet var tættere på matchpoint(s), end resultatet viser.

Mikkel Hansen var igen på pletten (læs i Kantinen) og skriver: "På brætterne gik det jo knap så godt, men her er lidt stemningsbilleder. Og så var der besøg af Peter Heine! Det er der dog ikke nogen billeder af .... Arrangementet kørte som sidst på skinner":

       

 

Ny ny klubmester!
(01. december 2022)
 
Af PE Nielsen

     

Forrest Steen (tv) - Nicolai
Bagest Thye (th) - Oehlerich
Vinder Nicolai turneringen?

 

Mesterskabskampene:
Forrest Nina (th) - Philip
Bagest Eivind (th) - Jakob

 

Afgørelsen i Basisklassen:
Forrest Sune (th) - Jonas
Bagest Knud Erik (th) - Alexandru

 

Så fik vi afviklet sidste runde af klubmesterskabet, og vi fik en helt ny klubmester (efter sejr over Eivind) i Jakob Rathlev! Jakob har tradition for at bruge sin præmie på den arrangerende klub, og sidst han vandt her i Nordre, brugte han den på et B-medlemskab! I aften var han så forlegen over "at have taget" klubmesterskabet fra Nina, som "havde fortjent" det! Jo, men regler er regler, og Jakob er sympatisk - men også en fortjent ny klubmester (og Nina tager det med oprejst pande)!

Jakob endte på 5½ af 7, Nina på 5. Men førstepladsen, fik Jakob også den? Nej, her var Nicolai for skarp, han kom hurtigt med de sorte i fordel mod Steen, og han sluttede endda elegant af - og endte dermed på flotte 6 af 7:

   31...Txc4!! Steen valgte at opgive, for efter 32.bxc4 b3! kan hvid ikke stoppe b-bonden!

I Basisklassen stod førstepladsen mellem Knud Erik og Sune, to fabelagtige fightere! Knud Erik havde hvid mod Alexandru og ryddede undermunden på sorts dronningfløj! Så gik Alexandru til modangreb, og med et par fodfejl af Knud Erik havde Alexandru pludselig et uimodståeligt angreb! Knud Erik måtte give dronningen, men det hjalp ikke, ned måtte han - man kunne tro, Knud Erik havde haft de sorte! Så var ballet åbnet for en dansende Sune, han trykkede godt på mod Jonas, og til sidst kom der da også et helt point i hus, og dermed vandt Sune klassen suverænt med 5½ af 6, altså når man fjerner resultaterne fra den udgåede Rudbeck, og det skal man jo! Knud Erik nappede trods alt andenpladsen med 4½, Alexandru lige efter med 4.

Tak for denne gang - i februar - marts spilles en 5 runders med betænkningstid som i hovedkredsen, dvs. som nu plus et kvarter ekstra ved de 40.
Link til tabellerne her.

 

Klar til finalen i klubmesterskabet!
(26. november 2022)
 
Af PE Nielsen

I aftes blev de sidste tre udestående partier afviklet i VRS: Philip vandt over Oehlerich, bølleopgøret mellem Steen og Thye blev remis, og endelig vandt Thomas i Basis over Jonas, han er åbenbart ikke kommet ned fra skyerne efter den flotte sejr i holdkampen i torsdags!

Det giver følgende spændende afslutning: Nicolai fører med 5 af 6 og møder med sort Steen; nr 2 er Jakob med 4½ og han møder med sort Eivind, der har 4. Nina har også 4 og har hvid mod Philip. Der er altså stadig spænding om førstepladsen, men også klubmesterskabet, der står mellem Jakob (B-medlem) og Nina (A-medlem); bestyrelsen har nemlig sanktioneret, at B-medlemmer også kan vide klubmesterskabet - dette er i klar linje med tidligere praksis i hhv. hurtig- og lynmesterskaber, hvor folk som Mads Boe og Martin Bækgaard har vundet.

I Basis fører Sune og Knud Erik med hver 4½ af 5, Sune har hvid mod Jonas og Knud Erik hvid mod Alexandru, der har 3.

Link til tavlerne her.

 

Juleafslutning, sidste udkald i dag!
(28.
og 29. november 2022) Af PE Nielsen

Deadline for tilmelding til juleafslutningen var egentlig i går, men du får også chancen i dag, det foregår torsdag den 8. december kl. 18.30 i brætspilscafeen, Fredensgade 38 over for Rutebilstationen, læs nærmere nedenfor under den 9. november!

Seneste: Vi har nu meddelt Brætspilscafeen, at vi bliver 15 deltagere! Blandt deltagerne er sidste års vinder af julelynen (med specialregler!), Martin Bækgard samt nr 2-3. i form af Mikkel Hansen og Tom Petri!

 

Mundhæld, skakken er tilbage på cafeerne!
(26. november 2022)
 
Af PE Nielsen

Apropos Rendboe's bog om skakken i 1800-tallet, hvor skakkens storhedstid jo startede på cafeerne, først og fremmest i Paris: Jo, skakken er allerede tilbage på cafeerne, i alt fald i Aarhus! Ud over brætspilscafeerne, hvor der ofte ses skak, også ude på fortovet, har der de seneste måneder også været skak om lørdagen på bar/pub Mundhæld, der ligger skråt over for brætspilscafeen i Vestergade, hvor der tidligere lå en italiensk restaurant!

   Vi er på Mundhæld, Vestergade nr. 51   

En driftig polak og medlem af VRS Piotr Zbierajewski har fået Chess & Chill startet op, og det er næsten altid godt besøgt! I varme perioder foregår det udenfor på aflange borde, nu i dag, hvor jeg besøgte foretagendet, naturligvis indenfor. Ud over vores egen Sune (i blåt under lampen midt i billedet) var der mødt et bredt udvalg af spillere op i alle styrkekategorier. Man finder selv en modstander - der arrangeres ikke turneringer som sådan - finder evt. lynuret frem på mobilen (fx "3" plus "2), og så ellers i gang!

I dag var de stærke 68'ere Jesper Lauridsen og Martin Matthiesen der ikke (det er de ellers tit!), så jeg blev parret med en (anden) polak, der ikke spillede i klub; desværre måtte vi spille med brikker, hvor kongen kun var ca. 3-4 cm høje. Men måske var det alligevel godt, så jeg havde en undskyldning: Jeg fik tidligt fordel med Najdorf-varianten i siciliansk, men så angreb han mig og var utrolig stærk taktisk, så jeg blev blæst af banen! Jeg måtte virkelig finde listigheder frem for at få ham franarret en halv med evig skak, pyha!

Mundhæld (se flere billeder her) har en flot rating på Tripadvisor (klik her), skyldes ikke mindst det gode fadølsudvalg, primært fra Århus Bryghus og Ebeltoft Gårdbryggeri. Så er du i nærheden en lørdag - løjerne starter kl 12.00 - så kig ind og få et slag caféskak!

 

It's hard to be a nissemand!
(25. november 2022) Af PE Nielsen

Thye havde varslet det, omend det nok er usandsynligt: Først på eftermiddagen på spilledagen nedlagde Thyes redaktionelle medarbejdere arbejdet, og Thye måtte selv til tasterne! Det betød et akut-afbud, og efter en ringerunde meldte Mikkel sig heldigvis klar! Men ingen tvivl om, at det er hårdt for de arbejdende at spille skak om aftenen; så snart Mikkel har kørt bussen i garage, haster han af sted mod Silkeborg, her gør han det længe godt og spiller energisk på gevinst, koncentrationen svigter desværre til sidst, af sted hjemad og op igen i morgen tidlig kl. 6.00!

Meget anderledes er det ikke for Thomas Overgaard, der arbejder i Aalborg og må melde Jonas, at han kommer ca. 15 minutter for sent. Sort i Caro Kann, langsomt arbejder han stillingen op til fordel, og da muligheden er der, slår han til. Hvid forsvarer sig opfindsomt, men Thomas afgør på smart vis partiet til sejr, fremragende! Så hjem i seng, og tidligt op næste morgen ... it's hard to be a working man!

  Forrest tv dagens store helt, Thomas Overgaard, bag ham Sune, Jonas og Ulrik

Ellers var der ikke så meget at glæde sig over, jeg vandt dog hurtigt, men ellers ser det skidt ud. Heldigvis er vore folk seje, så Peer Ole og Oehlerich kæmper sig begge til remiser, så vi lige akkurat redder 4-4 hjem. Peer Ole er færdig ca. 23.40, og så hjem i seng, ved ½1-tiden, kan man så sove??

Randers går med en 5-3 sejr over Aabyhøj i front, men de er dog blot et enkelt foran os, så hvis vi er friske i det indbydes ...?! Link til tabellen her.

 

Årets julegaveidé - til dig!
(23. november 2022) Af PE Nielsen

Her har du årets julegaveidé til dig selv:

 John Rendboe: Skakkens helte, kan bestilles i historia.dk's webshop, 229,- kr

Jeg købte bogen i søndags under ligaskakken hos 3F, og indrømmet, jeg er kun kommet til side 40, men er allerede overbevist: Et must for enhver skakspiller! Bogen handler om skak i 1800-tallet, startende på cafeer, siden gående over i mere seriøse turneringer i store europæiske byer som Paris, London, Leipzig og Wien (bl.a. ved verdensudstillinger). Og du får indblik i, hvordan verdensmesterbegrebet opstår, den første skakencyklopædi, ligesom vi kommer omkring de store skaknavne fra dengang, Morphy, Anderssen,  Steinitz, Zuckertort, Winaver etc.

Bogen er flot sat op med gode historiske billeder, så må vi leve med et par stavefejl og at det første del i det første parti er med engelske brikbetegnelser (1.e4 c5 2.Nf3), siden danske.  Bogen er ikke centreret omkring partistof, mere omkring skak- (og i øvrigt også lidt politisk-) historie, og Rendboe truer da også med en opfølgende bog mere centreret om skakken.

Jeg glæder mig til at læse resten af bogen - ønsk den af din mor eller kæreste!

 

Gang i brikkerne hos 3F
(20. og 21. og 23. og 25. november 2022) Af PE Nielsen

     

Den nye spillesal var pyntet op til start!

 

Århus/Skolerne - Nordre, forrest det famøse parti,
læs nedenfor!

 

Nina (bagest) og Klitgaard giver den til sidst gas
under de røde faner!

 

Det blev desværre igen et større nederlag uden gevinster til vores førstehold, 2-6 mod Århus/Skolerne. Matchen startede med to hurtige remiser til Sloth og Jan, og sluttede med samme, remis til en hårdtkæmpende Nina samt til Klitgaard, der var meget tæt på sejr i et uensfarvet løberslutspil. Her imellem så desværre fire tab, den værste dømte jeg mod Tom, hvis mobil pludselig ringede/alarmerede, en meget uheldig hurdredeårs-hændelse; Tom havde efter eget udsagn endda pillet batteriet ud af telefonen, men i lommen må den være gledet tilbage med alarm til følge, Jeg følte mig nødsaget til at dømme tab til Tom (som jeg normalt støtter mig kraftigt til regelmæssigt ...); det blev der senere stillet spørgsmål ved - bl.a. fra modstandernes Mads Boe! - måske skulle Tom efter de nyeste regler kun have haft en advarsel. Som konsekvens af dette har Nordre (fornuftigt) nedlagt protest mod min beslutning, nu venter vi spændt på afgørelsen!
Seneste i sagen: TL skriver på turneringens hjemmeside: "Ud over dette har jeg ikke modtaget informationer fra Nordre. Derfor godkender jeg kamplederens afgørelse og fastholder matchens resultat"; mærkeligt at han stadfæster før Nordres frist for at uddybe protesten (torsdag). Der kan dog ankes senest d. 5/12.
Afslutningen på sagen: Nordre har trukket protesten, idet vi stiller os undrende over for TL's forhastede godkendelse (se med blåt ovenfor) og opfordrer til en tydeliggørelse en dommers sanktionsmuligheder i fbm. elektronisk udstyr. Nærmere omtale af sagen i det kommende januar-klubblad!

Ellers var der kun roser til det nye spillested, forholdene var meget nær optimale i 3F's store sal!

Som dommer fulgte jeg meget (for meget?!) med i de to matcher, skakligt var dette fra Jonas Bjerre - Martin Matthiesen nok dagens højdepunkt:

Hvid har lige ofret en springer på g5, hvordan reagerer sort?

13.Sxg5?!  giver egentlig ikke noget, 13.Lg3 derimod nok en lille fordel.
Efter 14.Lxg5 fulgte: 14...Sxe4! 15.Lxd8 Sxf2! 16.Df3 Sh3++ 17.Kh1 Sf2+. Da Jonas ikke stillede sig tilfreds med remis, spillede han:
18.Dxf2!? Lxf2 19.Te2
Her skulle sort ha' spillet 19.Lb6! 20Lf6 Sb8! med lige spil, i stedet skete 19...Taxd8? 20.Txf2 med lille hvid fordel,
som siden resulterede i hvid sejr.

 

 

Så er der igen holdskak!
(19. november 2022) Af PE Nielsen

I morgen søndag spiller Nordre I "ude" mod Aarhus/Skolerne, ude i anførselstegn, for det er Mikkel Hansen fra os, der har fundet de nye lokaler til holdskak! Der spilles kl 12.00 hos fagforeningen 3F, der holder til på Sommervej 5 i Hasle , og du er naturligvis velkommen til at komme derop, der sendes nemlig ikke live! Der er indgang på venstre side af bygningen, gennem gården.Aa/S har lagt ud med en snæver 4½-3½ sejr og et lige så snævert nederlag, så de går nok meeeget op i matchpoints! Ingen tvivl om, at vi får det svært, vi startede med to 2½-5½ nederlag.

På torsdag skal Nordre II så en tur til Lunden for at møde Silkeborg II, det eneste hold, der tabte i første runde, så vi må være favoritter i den meget lige gruppe.

 

Klubmesterskabets 6. runde
(18. og 19. og 21. november 2022) Af PE Nielsen

     

Forrest spiller Nina (th) meget risikobetonet mod Oehlerich, det giver dog pote i Pers tidnød.
Bagved har Thye (th) det meget hårdt mod en sikkert spillende Rathlev, der da også vinder.

 

Bagest vinder Nicolai Brondt (th) over Eivind Simonsen, efter at have holdt Eivind under pres hele vejen.
Forrest dagens sejtrækker! Steen C  (tv) kommer under pres mod Philip Møller, men holder sig inde i partiet ....

 

I Basis var der kun et parti, de øvrige var spillet forud:
Sune (th) vinder tidligt en bonde fra Alexandru , så ryger der en officer for to bønder, og vi får en gevaldig afslutning med Sunes D mod T + 2L !

 

I Basis var der spillet to partier forud, så på denne aften var der kun ét at følge, men hvilket! Sune vinder tidligt en bonde, så giver han en officer for yderligere to bønder, og det bliver endnu mere taktisk, og ender op i, at Sune har dronning plus løber mod tårn, to løbere og springer, og begge leger med matangreb! Dronningen trækker til sidst det længste strå, og stillet over for udækkelig mat må Alexandru opgive!

I Mesterskabsklassen er der derimod fuldt hus, dvs fire partier at følge: Nina vinder en bonde fra Oehlerich, han slår kontra og æder alle Ninas bønder på dronningfløjen, samtidig med, at Nina presser Pers kongestilling! I tidnøden træder Per forkert og må ned, objektivt set var Ninas spil vist lige optimistisk nok. Ved siden af havde Thye det svært med sort mod Rathlev, der - som altid! - spillede utrolig påpasseligt, og han kører da også sejren sikkert i hus.

Brondt ofrede tidligt en bonde, det så lovende ud, men Eivind fik nogenlunde stabiliseret, omend Brondt stadig havde et vist pres. I tidnøden braser Eivinds stilling sammen, og Brondt æder et par officerer, 1-0! Og så aftenens sejtrækker: Steen C spiller sin Dd6 Skandinaver, og der er længe ikke meget på færde; Steen spiller nok for passivt, og Philip bygger på til kongeangreb og vinder en kvalitet, til gengæld har han svækket sin kongefløj betydeligt. Da Philip smækker en springerskak ind på h6, tager Steen med sin stærke springer på f5 - bedre var det at tage med løberen - og nu bør han tabe ret hurtigt. Philip vælger dog forkert med d4-d5 i stedet for d4xe5, Steen overlever ved at bytte dronninger, og vi får en forrygende afslutning af Steen, der klarer den med løber mod tårn, han napper Philips sidste bonde på b4 og ofrer løberen på Philips frie h-bonde! Nu sidder Steen med tre fribønder (a, b og e) samt h7-bonden mod Philips tårn plus h2-bonde. Det viser sig yderst gunstigt for fribønderne, og Philip må overraskende ned!

Situationen er nu følgende før de sidste udsatte samt sidste runde: I Mesterskabsklassen fører Rathlev med flotte 4½ af 5, hertil en udsat med Brondt, (spilles næste torsdag) som 3½ plus to udsatte, ud over Rathlev også et mod Thye; ind imellem dem ligger Nina og Eivind med 4 af 6. De nederste fire kæmper om at undgå sidstepladsen, hvor Thye er "favorit" med 0 af 4. Basis, hvor man skal se bort fra resultaterne mod Rudbeck, der er udgået: Efter den vigtige sejr over Alexandru er Sune gået sikkert i front med 4½ af 5 (efter en vist heldig remis mod Knuds Erik tidligere på ugen), Knud Erik Juhl har 3½ af 4 og et udsat mod Ignacio, Alexandru har 3 af 5, Søren Christensen har afsluttet med 3 af 6, og Jonas har 2 af 4 plus et udsat mod Thomas. Ignacio og Thomas brager sammen i sidste runde i kampen om sidstepladsen.

Lørdag, så har jeg fået kigget på det spændende parti mellem Alexandru og Sune, og Ja det ér spektakulært! Et par glimt, svar i næste uge:


Sort har lige spillet c6-c5, er det godt?
Nej, hvid kunne nu ha' vundet med 25.Db5!! I stedet skete 25.Sxd5? Sc3! (nu er Te8 jo dækket) og hvid ofrede dronningen på e8 ....


Kan sort spille på gevinst, eller må han affinde sig med "de evige"?
Han burde ha' taget til takke med de evige skakker, men spillede 34...Kh6??! Der fulgte 35.Ld3 f5 og her kunne hvid have vundet med 35.Lb5!! Den sorte konge er i et matnet!


Hvid har lige spillet Ld3-e2, hvad gør sort nu?
Sort sluttede nu flot af med 36...g4+! 37.Kh4 Ld8!! Den beskedne løber dukker op og afgør pga. matten!


HUSK i ivrigt at få dig meldt til JULEAFSLUTNINGEN, hvis du ikke allerede har gjort det - se længere nede på nyhedssiden under 9. november!
Vi vil gerne være lidt flere, så vi far fyldt et hjørne i brætspilscafeen op.

 

Klubmesterskabets 5. runde
(11. og 16. november 2022) Af PE Nielsen

På grund af beskæmmende mange afbud blev der blot afviklet tre partier i 5. runde, hertil et fremskyndet parti fra 6. runde. De mange afbud splitter meget turneringsoplevelsen, selv har jeg regnet med at ville spille med i den kommende 5 runders februar-marts-turnering, men nu ved jeg ærlig talt ikke, om jeg gider ... Hvorfor kan spillerne ikke prioritere turneringen? Skal vi sætte max antal afbud på? ... andre forslag?

I Mesterskabsklassen var der således kun ét parti, Nina kom med de hvide skidt fra åbningen mod Jakob Rathlev og var på hælene hele partiet, men hev ikke uvant en halv hjem. Dermed kom Nina et lille skridt nærmere et nyt klubmesterskab.

  Bagest en lidt kedelig remis mellem Nina og Jakob, forrest et drama mellem Thomas (tv) og Knud Erik!

Ved siden spilledes det fremrykkede parti: Knud Erik fik (som vanlig!) et horn ind på modstanderen, Thomas, og det fik Thomas til at smide hæmningerne, han ofrede en officer på Knud Eriks kongestilling, der nu var uden bønder! Opfølgningen var dramatisk, men ebbede ud i et løber mod springer -slutspil, som Knud Erik burde ha' vundet med springeren; i stedet fik han spærret den stakkels hest inde og stod til tab! Thomas afslog (fornuftigt) en remis, men overskred så (ufornuftigt) i en stadig vundet stilling, meget ærgerligt for Thomas (og typisk Knud Erik!).

  Forrest en dramatisk remis mellem Søren (th) og Alexandru, bagest vinder Jonas (tv) heldigt over Ignacio

Alexandru ofrede optimistisk en officer for to bønder, næppe korrekt, men i det efterfølgende var det sværest at være Søren, og Alexandru vandt officeren tilbage og fik et ensfarvet løberslutspil med en bonde mere. Det endte i h-bonde og forkert løber, som blev remis, efter at Alexandru havde haft chancen. Jonas kom hurtigt til at stå meget kluntet og måtte kæmpe for at bevare ligevægten; han fik det over i et tårnslutspil med visse gevinstchancer og vandt da også en bonde. Da Ignacio så afviklede tårnene, kunne Jonas mageligt vinde med den fjerne fribonde.

 
I denne stilling spiller hvid et træk, der giver sort chancen - hvilket?
Hvid spillede Kg4-h4?, hvilket tillader h7-h6!, der giver sort mulighed for at forvandle h-bonden til en g-bonde med gevinst til følge!
Det skete dog ikke, og den hvide konge fandt ned til h1, hvorfra den ikke kan fordrives

Runden var i øvrigt i starten ramt af orgelspil ovenpå, og runden får muligvis et efterspil, idet en spiller har henvendt sig til turneringslederen for at få sit parti spillet om, derom senere ..... Ellers kunne jeg også ønske mig, at flere ikke deltagende møder op på klubaftenerne, få sig en snak, nogle lynpartier og evt. spille nogle partier i vores Udfordrerturnering - vi skulle gerne have meget mere liv i klubben, og vi har alle et ansvar for, at klubben (for-)bliver levedygtig!

 

Juleafslutning
(09. november 2022) Af PE Nielsen

Da vi desværre ikke kan være i kirken den 8. december pga. en dobbeltbooking, har bestyrelsen besluttet at bytte rundt på et par aktiviteter, så Julelyn - en del af årets Lyn Grand Prix - flyttes til den 15. december, og altså i vore klublokaler.
 

              Aarhus Brætspilscafé  

Samtidig rykkes juleafslutningen frem til den 8. december kl. 18.30, og den afholdes i Brætspilscafeen, Fredensgade 38 lige over for Rutebilstationen, se evt. her. Det skal ses som et element i at prøve noget nyt og evt. få noget samarbejde op at stå med cafeen, og så skal det understøtte det sociale i klubben. Vi har indtil videre reserveret 20 pladser i cafeens baglokale, hvor vi som udgangspunkt ikke alene. Vi håber, at mange vil bakke op om denne nyskabelse og deltage i julefrokosten. Maden vil bestå af noget i stil med sild og sylte, et par lune retter, samt frugt og ost eller risalamande.

Der bliver traditionen tro afholdt juleskak med specialregler, her bedes de, der vil deltage, huske at medbringe en præmiepakke á værdi 15-20 kr.

Da der aht. lokalet er behov for hurtig afklaring af, hvor mange vi bliver til julefrokosten, er tilmeldingsfristen meget snar, så tag hellere at melde dig med det samme, så det ikke går i glemmebogen!  Betalingen for arrangementet i forhold til det tidligere annoncerede er ikke ændret, prisen er fortsat 50,- kr, som vil dække mad og den første vand eller øl (med tilskud fra klubben!). Herefter skal man selv til lommerne til de i cafeen gældende priser - fx en vand = 25,-; en flaskeøl = 40,- eller en fadøl fra 50,- , specialøl lidt dyrere, og en kande isvand 20,- kr.

Bindende tilmelding pr mail til Lars: larsc0901@gmail.com eller Poul Erik: pe.nielsen@newmail.dk senest søndag den 27. november, gerne nu!
  Ved senere tilmelding er der ingen garanti for plads, og prisen vil i øvrigt være 75,- kr.

Ved tilmelding bedes du angive:

  • dit navn
  • om du kunne komme med et indslag under frokosten
  • om du vil deltage i juleskakken, eller hellere hygge dig ved siden af
  • om du kan bidrage ved oppyntning mv. kl. 18.00 - 18.30
  • om du kan være behjælpelig med indkøb
  • om du kan være behjælpelig med materialetransport (til og fra)

Betal venligst samtidig prisen på 50 kr til klubbens konto: Regnr 5394 Konto 0000249759 eller mobile pay til 29 66 10 47 (Lars C) - HUSK at angive dit navn i modtagertekst! Vi håber på stor opbakning til juleafslutningen!

 

Heldig remis mod VRS
(04. november 2022) Af PE Nielsen

  Forrest Sune, der fightede sig til sejr - og her vinder Jonas og Thye  

VRS var på papiret stærkere end os, men de stillede op med tre reserver, så vi var klare favoritter. Det var imidlertid svært at se på brætterne, vi kom virkelig skidt fra land og kan være taknemmelig for at opnå 4-4! Bedst så vi ud på 5.-6. brætterne, hvor Thye og Jonas vandt i flot stil! Det mest positive var, at vi ikke havde afbud, lad dét fortsætte, så skal vi nok finde ind i rytmen, få selvtillid og så vise de andre, hvem vi er! Heldigvis viste Randers med 4-4 mod SK68 III også svaghedstegn (her er dog indgivet en protest), så vi er stadig med; Åbyhøj er gået i front med en 5-3 sejr, men dem tror vi ikke på.
Link til tabellen her.

Ved Senior hold-EM sluttede Per Holst af med ½ af 2, men de opnåede 4½ af 7 er mere end godkendt, link til resultaterne her.

 

To gange mandags-EMT
(01. november 2022) Af PE Nielsen

Hvis du vil supplere klubbens egne torsdagstilbud med en mandags-EMT, har du her to tilbud: Syddjurs' åbne Forårs EMT i perioden 9/1 - 17/4, 7 runder primært i 8-mandsgrupper indbydelse her, eller VRS Vinter 2022-23 i perioden 5/12 - 6/3, 6 runder, dobbeltrundig i 4- mandsgrupper, indbydelse her.

 

Ned på jorden igen ....
(30. oktober 2022) Af PE Nielsen

  Jan har skikket mig fotoet, tjeneren tog under gårsdagens middag, Martin Koch er stand in for Jens Abildlund
Fra venstre: Tom, Jan, Peer Ole, Martin, Klitgaard, Sloth, Nina og Johnni

Martin Koch om stemningen lørdag aften: "Vi var 8, idet Jens ikke deltog. Stemningen ved bordet var afdæmpet god. De fleste virkede lidt trætte, hvilket der vel ikke var noget at sige til, og de andre orkede ikke mere end en enkelt ret. 6 pizzaer, pasta med laks til Sloth og også en lakseret til Nina. Sloth bestilte et glas hvidvin, og det blev serveret af en nydelig kvindelig tjener med bemærkningen ”Kæmpeglas!” Det var nu også fyldt godt op [Red.: Fortjent!]. Samme tjener var venlig at tage et billede af hele forsamlingen med Jan C’s telefon, så det er da muligt .....". Det med trætheden hænger for Ninas og Peer Oles vedkommende også sammen med, at DSB jo netop i lørdags lå næsten lammet pga. IT-problemer, men heldigvis nåede de frem!

Slaget mod Øbro blev desværre et flop efter den lovende start i 1. runde, vil blev nedsablet nærmest uden at komme til fadet med 5½-2½, lige så meget under forventet som 1. runde var over, nu er det efter 2 runder neutralt! Vi var næppe i nærheden af at vinde et parti i dag, og det blev derfor også kun til remiser til fem. Skal vi undgå nedrykningen, skal vi jo spille over forventning med betydelig mere pondus end i dag, nederlaget kunne nemlig nemt være blevet noget større.

Men der er sket noget interessant i ligaen: Køge har nedtrappet, er i alt fald ikke så stærk som tidligere, og de blev i dag besejret af et stærkt Skanderborghold, der da også er gået i front sammen med Hillerød, der lige fik slæbt en sejr i hus over Århus/Skolerne, men også Brønshøj har 4 matchpoints - link til tabellen her.

 

Intet matchpoint, men flot start!
(29. oktober 2022) Af PE Nielsen

  Vores 78 årige æresmedlem Jørn Sloth kan andet en tale, i dag krøllede han med de sorte en stormester helt sammen!

Det blev til et 2½-5½ nederlag, hvilket er langt bedre end det forventede 1,77. Og det var især en fornøjelse at se, hvordan Jørn Sloth taktisk krøllede stormester Jacob Aagaard helt sammen! Der var endvidere halve til Johnni Veng, Jens Abildlund og Peer Ole Pedersen. En lovende start, er der endnu mere i posen i morgen?!

 

Ligaen starter, Holst til Senior EM for hold
(29. oktober og 2. november 2022) Af PE Nielsen

Så går holdturneringerne i gang! I dag lægger Skakligaen ud med et dobbeltrundestævne hos BMS i Ballerup, siden er der midt i januar et dobbeltrundestævne i Hillerød og afslutning i Skanderborg sidste weekend i marts; hertil tre lokale kampe, som med Mikkel Hansens mellemkomst vil blive afholdt i 3F's lokaler på Sommervej i Hasle.

I dag møder Nordre I - der stiller op med reserve Peer Ole, da der er afbud fra Per Holst - tredjeseedede Brønshøj, og du kan følge slagets gang på LIchess her og på liveskak her. I morgen hedder modstanderen så 7. seedede Øbro, og det kan du følge her. Det nye i år er, at matchpoints tæller frem for brætpoints, og det kan jo betragtes som en fordel for vort undertippede hold, for måske skal der "blot" 2-3 sejre til for at blive i divisionen, kommer den første her i weekenden ?!

  Arkivfoto fra Brønshøj - Nordre i Liga 2015-16, I dag spiller Tom (th)  førsteviolin, Sloth tredje, ind imellem Johnni Veng


På torsdag går det så løs i Mesterrækken (eller Gruppe 1, som det egentlig hedder i 6.HK) for Nordre II, der hjemme møder VRS I. Målsætningen må jo være oprykning, men gruppen er meget hård i år med flere nedrykkere, så det bliver svært. Randers er svag favorit foran VRS og så os som nr 3. Men gruppen er tæt, og der vil givetvis komme overraskelser!


  Per Holst, god start i Dresden med to af to!

Førsteholdet må altså undvære Per Holst, der ellers er i fin form og er lagt ud med to pinde ved Senior EM for hold, der afvikles i Dresden. Per er 3. bræt efter Mogens Thuesen og Jens Kølbæk, efter Per er Steen Juul Mortensen og Finn Andersson. Læs skak.dk's foromtale her.

2. november: Mit link ovenfor virkede pludselig ikke mere, men Wagn Rosenlund har fundet frem til resultaterne (tak for det!), og det kører stadig super for Holst, der nu er topscorer med 4 af 5, uden tab! Det nye link her.

 

Udfordrerturnering
(28. oktober 2022) Af PE Nielsen

Vi pønser på noget PR materiale, og jeg fandt derfor vores gamle folder frem og faldt over vores tidligere Udfordrerturnering. Den er nemlig perfekt til at samle nye op med, samtidigt med, at det kan gøre det interessant for os alle at kigge op i klubben en gang imellem, og det har vi brug for, for at skabe liv! Og liv var der i aftes, jeg havde fået lov til at søsætte en testversion af Udfordrerturneringen, så nu kører året ud. Ideen er primært at at belønne dem, der spiller mange partier, og det er gjort ved at have et 6 pointsystem: 4 points for en sejr, 3 for remis og 2 for tab! Tom erindrede, at vores daværende juniortalent Perdram år efter år vandt udfordrerturneringen, og det bør give alle blod på tanden - mød op og spil med, sådan skaber vi hyggelige klubaftener!

Heldigvis kom flere forbi, Tom, Jonas og jeg var der fra start, men så dukkede Dennis op, og siden Thye og Steen, Vi fik gang i turneringen, og Dennis har med høj aktivitetsniveau, en sejr, en remis og et tab, lagt sig klart i front! i analyselokalet ligger skemaet klar, og bagpå er reglementet. Første parti med farverne efter tabellen, evt. anden parti med omvendte farver. Spillerne indplaceres efter afrundet lynrating (Steen 1957 -> 20xx, jeg 2220 -> 22xx), hvis ratingafstand < 300, så 15 minutter til hver, hvis mellem 300 og 600, så 20 minutter mod 10, og ved over 600 i forskel så 25 minutter mod 5, altså ikke voldsomme tidsforskelle,

     

Turneringsindvielsen: Dennis (med ryggen til) slår Steen, bagved vinder Thye (th) over Jonas;
to gange 4-2!

 

Turneringstavlen, husk at der i resultatfeltet skal være plads til to resultater!
Lovlige resultater: 4-2, 3-3 og 2-4

 

Reglerne er fastholdt på bagsiden af turnerings-tabellen - alle kan spille med, men det går ikke at tage remis uden kamp, der skal spilles !!

 

Ang. spillestedet: Det lader til at fungere fint, det er meget gode spilleforhold; største problem er den ret besværlige foldedør, der kræver t omand under lukning, og så kan vi endda ikke lukke den helt til i toppen. Om det er det, eller dørens isolation i øvrigt, så er der lydproblemer, man skal ikke være alt for højrøstet i analyserummet, please! Jeg lukkede af i aftes, og mange tak til Sune, Thomas og Nina, der hjalp med at sætte bordene tilbage og rydde af - det må I andre også gerne tænke på, før I damper af!

 

4. runde: 6 af 7 partier afviklet
(28. oktober 2022) Af PE Nielsen

Så fik vi næsten fuldt program afviklet, og i øvrigt godt besøg i kirken, blandt andet en fra menigheden, der havde hørt Formand Lars introducere os som ny netværksgruppe under gudstjenesten i søndags! Og der var masser af spændende skak og spektakulære afslutninger at se på:

Mesterskabsgruppen: Nina havde med sejr over Steen i en udsat bragt sig op i toppen, men i aftes måtte hun så desværre - unødvendigt, syntes jeg - ned mod Nicolai; en af de andre førende Jakob kom tvivlsomt ud af åbningen, men pludselig solgte Oehlerich en officer og opgav, et ærgerligt nederlag for ham. Gyseren kom imidlertid i opgøret Philip - Eivind, først snuppede Eivind en forgiftet bonde på a3 og måtte en officer ned efter Philips listige fremstød i centrum, den kom igen på en eller anden måde, men så gik Philip på matangreb med kongen forrest, og vi fik en rigtig gyserafslutning, hvor Philip måtte give evig skak, for selv at undgå mat! Det ultimative bundopgør Steen-Thye blev udsat, da Thye på JP er travlt optaget af valget. Resultaterne gør, at Jakob fører med 3 af 3, Nicolai har 2½ af 3 og Eivind 3 af 4.

     

Forrest ryger der en officer for Per (th) mod Jakob, bagved dramaet Philip (th) - Eivind

 

Bagest taber Nina (tv) slutspillet til Nicolai,
forrest vinder en satsende Knud Erik (tv) - vist
heldigt - slutspillet over Søren

 

Den er ved at være hjemme for en stående Alexandru over Ignacio, bagved vinder en drikkende Sune over Thomas

 

Basisklassen: Rudbeck har desværre - ellers efter gode takter - måttet trække sig fra turneringen, og det vender lidt op og ned på det hele. Thomas meldte sen ankomst, og det var da også tæt på halv-otte, da han dukkede op! Den lille time han smed up-front blev kostbar, for han kom rigtig godt ud af starthullerne og stod klart bedst. Men Sune er skarp, og han fik rodet godt rundt i stillingen og snød Thomas. Den unge Alexandru var hård ved Ignacio, han ofrede spændende en løber på e6 i Caro Cann, og Ignacio kom aldrig ud af de efterfølgende rædsler. Også her i Basis fik det sidste parti en gyserafslutning; Søren havde undervejs fået afslået et remistilbud af Knud Erik (ikke overraskende!), og Knud Erik strammede kraftigt i slutspillet for at fremtvinge sejr. Det lykkedes, men passer den stilling, jeg så efter partiet, overstrammede han, for Søren kunne ha' straffet forsøget og sågar vundet.

Når vi tager Rudbecks resultater ud - hvilket man går, når man har spillet under 50% (dog rates de spillede partier), læs Toms kommentar under tabellen ang. stillingen excl Rudbeck! - ser det således ud: Nu er Sune i front med 3 af 3, Alexandru har 2½ af 3, Knud Erik 2 af 3, Søren 2½ af 5. Link til tavlerne her.

 

Tæt på - og halvsløjt
(18. oktober 2022) Af PE Nielsen

Så er jeg tilbage (med corona!) efter to ugers ferie og skal lige samle op på et par afholdte turneringer:

Senior DM i hurtigskak blev afholdt i Randers i weekenden den 1.-2. oktober, og Jan Christensen refererer:

Gruppen +65 med 34 deltagere: Per (Holst) kommer fornuftigt fra start, men taber i 4 runde unødvendigt til Svend Åge Madsen. Herefter bliver det en turnering på det jævne og Per slutter på 50%. Peter Jørgen Dam Mikkelsen vinder foran Jørgen Jørgensen.

 

Gruppen +50 med 26 deltagere: Jeg kommer godt fra start med 5/5! – taber desværre herefter til Lars Hansen, hvor jeg i tårnhøj gevinst stilling sætter dronningen i slag. Herefter en heldig sejer over Allan Holst inden finale partiet mod Mads Boe. Desværre taber jeg altid til Mads; det minder lidt om at spille mod Tyskland i fodbold (og det var ikke 1992 i år!). I lang tid sker der ikke rigtig noget og så vinder Mads et langt parti. Træls – den ville jeg gerne have haft, men andenpladsen er naturligvis godkendt.

 

Link til tabellerne her.

 

   Jan Christensen var tæt på i år  -  men B-medlem Mads Boe ler dog sidst - og bedst:    


Odensemesterskabet
blev afholdt i den netop overståede weekend, og Nina Høiberg refererer:

Jeg deltog i weekenden i Frem Skakklubs traditionsrige weekendturnering om Odensemesterskabet. Som altid var vi tæt på de 114 deltagere, der maksimalt kan være i spillesalen. Turneringen blev vundet af den lokale helt, Mads Hansen, mens SK68 tog sig af gruppe 2 med delt sejr til Rasmus Thøgersen og Jens Ramsdal.

Jeg deltog i gruppe 4, hvor vi ratingmæssigt lå indenfor et spænd på 25 points, så vi skulle alle score lidt over eller lidt under 2½ point. Jeg startede virkelig dårligt i fredagsrunden. 10 træk og min modstander havde mere end + 5 iflg. computeren. Lørdag-søndag blev det så til de forventede 50%, så slutresultatet blev minus lidt rating og en delt 3-.5. plads i 6-mandsgruppen. Jeg måtte trøste mig med, jeg blev bedste Nordrespiller ;-)

Link til tabellerne her.

 

Velkomst i kirken
(16. oktober 2022) Af Jonas Nielsen / Lars Christensen

  Vi blev budt velkommen af præst Anders Kobbersmed

I torsdags blev vi officielt budt velkommen i Christianskirken af Anders Kobbersmed, som er præst i kirken. Anders holdt et kort oplæg foran de omtrent 10 fremmødte, som handlede om hvad han tror og håber både Nordre skakklub, men også kirken og nogle af de andre netværksgrupper i kirken kan få ud af samarbejdet. Før han gik i gang skulle skakspilleres evner indenfor sang dog lige sættes på prøve. Efter at have sunget halvdelen af salmen "Nu falmer skoven trindt om land"  kunne vi konkludere at det måske ikke er det som vi i Nordre skakklub er bedst til, men der blev da "brummet" med blandt tilhørerne. Anders fortalte også lidt om nogle af alle de andre ting der foregår i og omkring kirken og man kan læse meget mere omkring alt dette på Christianskirkens hjemmeside under fællesskab (www.christianskirken.dk/faellesskab). Nu er det så omvendt os der er inviteret til at komme til en gudstjeneste og fortælle lidt mere om Nordre Skakklub, hvilket Lars har takket ja til og der er ved at blive fundet en dato til dette.

Vi havde håbet på at lidt flere ville møde op til ovenstående oplæg, men var på aftenen igen ramt af en del afbud i klubturneringen. Der blev kun afviklet 3 partier, alle i mesterrækken. Her følger et kort referat fra formanden om aftenens kampe: Per holdt remis mod Nicolai (partiet var lige hele vejen). Jakob vandt over Philip (han sled ham op og endte med et par bønder mere). Eivind dominerede en af diagonalerne med dronning og løber mod Thye hvilket blev afgørende og Eivind vandt.

Se stillingen i klubturneringen her.

 

De nye lokaler indviet
(9. oktober 2022) Af Lars Christensen

Første aften i vores nye lokaler i Christianskirkens kælder blev brugt til afvikling af udsatte partier. Der var to partier der blev afviklet: Søren - Sune i basisklassen og Per - Eivind i mesterklassen. Begge partier var lige igennem det meste af partierne; men til sidst fandt begge en vinder. Sune fik dronningen igennem til 7. række og skabte via afbytninger en fribonde som ikke kunne standses og Eivind fik i et tårnslutspil afviklet så han havde en bonde mere og den kunne heller ikke stoppes.

4 andre fremmødte afviklede en lille lynturnering som Thye vandt foran Peer Ole, Knud Erik og Lars C.

 

Vi blev sunget ud af Bunkeren!
(30. september 2022) Af PE Nielsen

Kun fire partier, men masser af drama! Og dét alt sammen til fællessang fra nabolokalet, hvor en større forsamling var samlet og lystigt sang løs! Per Oehlerich noterede en af sangtitlerne på sin noteringsliste under noter: "Hvorfor er lykken så lunefuld" !! Og det havde han god grund til, han vandt hurtigt en kvalitet mod Steen, men Steen fik gang i noget fusk, og pludselig var det total uklart, og det hele ebbede ud i remis, i et nok lige slutspil. Nina stod måske lidt bedre med de sorte imod Eivind, men omkring de 35-40 nappede hun en forgiftet bonde og fik et formodentligt tabt dronningslutspil, men hun fik en evig ind!

To spændende remiser:                   Thyes fadæse samt en kedelig remis

Thye snød tidligt Philip der dog ufortrødent kæmpede videre med en bonde under; som Thye rigtigt udtrykte det bagefter "arbejdet skal jo gøres færdigt", og se dét gjorde han ikke! Han tillod Philip et kraftigt modspil, og pludselig lavede han en hjælpemat i 3 og tabte, igen lunefuldt: "Hvor er alle drømmene, jeg drømte ..." ! Det sidste parti - et fremskudt fra 6. runde - var en tam affære, afbytningsvarianten i Fransk sikrede både Jonas og Søren en halv! Link til tavlerne her.

Næste gang skifter vi så til Christianskirken, i krypten, indgang i kirkens højre side - materiellet er på vej dernedad .... Der er udsatte partier den 6/10, og torsdagen efter den 13/10 er der så 3. runde. Her kommer kirken og byder os velkommen kl. 18.10, så mød meget gerne op, også selv om du ikke skal spille, og se de nye lokaler!


I weekenden har vi to deltagere ved Senior DM i hurtigskak i Randers, i 50+ er det Jan Christensen, og i 65+ Per Holst.
 

Her på hjemmesiden tager Jonas over et par uger, maildresse: jonasneslein@hotmail.com.

 

Sidste runde i Bunkeren og skakpynt
(28. september 2022) Af PE Nielsen

I morgen er det så sidste dag i Kulturhus Bunkeren, og det bliver desværre en noget amputeret 2. runde. I Mesterskabsklassen er der afbud til topopgøret Nicolai - Jakob, men der er da tre spændende opgør: Eivind fra VRS har de hvi''e mod Nina, Steen har hvid mod Oehlerich og endelig har Thye de sorte mod Philip. I Basisklassen er der tre afbud, så det er kun opgøret Thomas - Søren, der afvikles.

Den 6/10 er der afbudsaften i de nye lokaler, Krypten under Christianskirken, der ligger Frederikshaldsgade 15, der kommer Google Maps link på forsiden øverst til venstre snarligt. Og den 13/10 er der så tredje runde; her kommer kirken og byder os velkommen kl. 18.15, så mød venligst frem til dette!

Se også afslutningen på partiet Jonas - Knud Erik fra første runde længere nede på nyhedssiden (under Det nye materiel kom godt i gang).
 

Formanden har fået en henvendelse fra en privat, der forsøger at sælge nogle af sin mors fine ting, og da der her er tale om skakmotiver, har han sendt det til flere klubber. Det drejer sig om en Toni Lie Schorpen, som skriver: "Det har hængt i mit barndomshjem. Min far nu afdøde Tor Schorpen var en god skakspiller, vandt adskillige præmier, og han slog sågar som den eneste Bent Larsen, da han stillede op til et arrangement i Brørup/Vejen området, hvor alle kunne komme og spille mod ham. Det er amerikansk Burwood, Arabesque, uret kører med batteri, men det skal muligvis forbi en urmager for at gå korrekt." Er du interesseret, kan du rette henvendelse til Toni pr mail: t.liekunst@gmail.com.

 

Dommerkursus
(27. september 2022) Af Mikkel Hansen / PE Nielsen

PE: Vi har på det seneste været presset mht. turnerings- og kampledere, og to bestyrelsesmedlemmer har derfor valgt at tage TL-licensen, fra Mikkel har jeg modtaget billeder og beretningen (let forkortet) nedenfor:

     

Banen er kridtet op ...

 

Vagn Lauridzen tegner og fortæller ...

 

... men Jonas lader sig forstyrre af fotograf Mikkel!

 

Mikkel: Under kyndig undervisning af Vagn Lauritzen deltog to vi bestyrelsesmedlemmer, Jonas og undertegnede, i et fællesarrangeret turneringslederkursus af 6. og 9. hovedkredse (Øst- og Vestjylland). Vi mødtes i alt 12 på halvvejen i Kjellerup. Instruktør Vagn kommer fra Løgumkloster og har været TL i op mod 50 år og viste fremragende ekspertise og færdigheder inden for skakreglerne, og han guidede os igennem de 2 dage.

1 dag lørdag, handlede primært om rundelægning indenfor Schweizer og Monrad samt ratingberegning. Sidstnævnte kategori var for mig det sværeste, mens førstnævnte (Schweizer) også var til den udfordrende side. Monrad var derimod relativ nemt at gennemgå og lægge, det minder faktisk mest om at lægge en kabale ;-) ! Schweizer derimod udfordrer med ikke mindre end (19!) forskellige kombinationer pr runde for at rundelægningen går korrekt op .... Vores dygtige turneringsledere Thomas Overgaard og Tom Petri er nok glade for, at computere ordner den slags i dag!

2. dagen handlede om kampdommergerningen, herunder fortolkning af FIDEs regler for skak. Der var bred enighed om, at der var gode diskussioner og anekdoter omkring forskellige episoder i turneringer. Når man starter med at spille skak i 8-10 års-alderen, går man efter at blive god til spillet; når man bliver ældre, vil man gerne lære reglementet bedre at kende, og det er slet ikke så enkelt, som man forestiller sig, når man sidder i tidnød, og den slags ... Det kender vi alle sammen, og derfor kan jeg varmt anbefale folk at deltage i et TL-kursus.

Vi havde i hvert fald en god weekend i Kjellerup og tiden fløj af sted :-). Vi skal nu lige indsende en prøve og gennemgå en praktisk opgave med minimum 20 deltagere i Monrad/Schweizer indenfor rimelig tid, før endelig beståelse af TL-licensen.

 

Analkugler og brækket arm
(23. september 2022) Af PE Nielsen

Det er nok de fleste bekendt, at VM Magnus trak sig fra en turnering efter at have tabt til en 19-årig og siden antydet, at modstanderen snød. Nu er teorien kommet frem om, at han snyder ved at have indført analkugler og via dem modtager impulser - det bliver spændende at følge fremover, se fx artiklen her.

Forleden faldt jeg også over en artikel i mit IT-fagblad PROSA: Voldsom skakrobot, hvor en skakrobot i Moskva brækker armen på en juniorspiller! Dén måtte jeg lige ha' verificeret - og den var god nok! Mange danske medier havde omtalt den i agurketiden i juli måned, fx Berlingske her og Se og Hør, hvor du kan se handlingen på video, her.

Årsagen til robottens handling: Robotten tog måske fat i drengens finger, fordi drengen ikke ventede på, at robotten havde rykket helt færdig.

  Her skulle det angiveligt ske!

Jo, skak ER blevet en spændende og fysisk sport!

 

Det nye materiel kom godt i gang!
(23. og 28. september 2022) Af PE Nielsen

     

De nye brætter og brikker var klar,
kvaliteten i orden! Og der er tal og bogstaver
på brætterne, så alle kan notere!

 

Og  spillerne var heldigvis også klar!
Thye er kommet godt fra åbningen og
spankulerer tilfreds rundt

 

Forrest må Ignacio (tv) hurtigt ned mod Søren.
Bagved må Philip (th) også hurtigt ned mod Nicolai,
og bagest vinder Nina (tv) med besvær over Thye

 
           
     

Forrest vinder Knud Erik (tv) dramaet mod Jonas, og bagved forivrer Sune (tv) sig og må ned mod Rudbeck

 

Steen (th) havde Jakob i problemer, måske allerede
i åbningen og måske igen senere, men ...

 

Thomas (th) blev snydt af Alexandru i tårnslut-
spillet, efter at have været en bonde oppe

 

Det blev en meget fin start for det nye materiel, og allerede på førsteaftenen var der godt gang i det i de syv partier, vi fik flere dramaer. I Basis vandt Søren ret smertefrit over Ignacio. Thomas havde med sort klart teten imod den unge Alexandru, og han syntes da også at have fordel i slutspillet, men han blev snydt og måtte overraskende ned.

Sune synes at stå ret godt med et stærkt centrum mod Rudbecks 1.b4, men han forcerede forkert og blev siden rullet af Rudbeck i slutspillet. Jonas kom godt ud af åbningen mod Knud Erik, og det lignede længe en pind; men så satte tidnøden ind, og med 3-4 minutter tilbage brugte Jonas næsten det hele og valgte forkert. Så kan det nok være, Knud Erik livede op, og han vandt med fynd og klem, medrivende!

I Mesterskabsklassen kom Philip skidt ud af åbningen mod Nicolai, der da også ret hurtigt afgjorde sagen. Thye kom med sort godt ud af startblokken mod Nina, men i begyndende tidnød blev hans dronning - efter tidligere at ha' gjort det samme med Ninas - jaget rundt, og pludselig trængte Nina ind på 7. række med et tårn; og så ved vi jo godt, hvad klokken har slået, Thye måtte ned.

Jakob ville ha' en stille og rolig stilling mod Steen, som han kun kendte som "Steen Fup"! Men allerede i 6. træk spillede Jakob upræcis, og Steen kom i gang; han forpassede dog et spændende Sf6-e4!?, der ville ha' resulteret i en sort bonde på g2 få træk efter!! Om det var godt er dog uvist. Siden blev det temmelig uklart, og Steen ofrede en bonde for at aktivere sin springer; det var alt sammen uklart, men pludselig trængte Jakobs dronning ind og afgjorde sagen.

I kampen om klubmesterskabet har Nina og Per pludselig fået en konkurrent - og vi faktisk en favorit - idet Jakob har meldt sig ind i klubben som B-medlem! Link til tabellerne her, næste runde på torsdag er desværre ret afbudsramt.
 

Var partiet Jonas - Knud Erik nu virkelig så spektakulært? Svaret er entydigt: Ja! Se selv her:

     

 

Hvid har 3½ minut tilbage og skal vælge imellem 30.Dxg5 og 30.Sxc6.
Hvad vælger du?

Jonas valgte forkert, han skulle ha' nappet kvaliteten med 30.Sxc6, men også fx
30.Tdh2 er stærkt.

 

Hvid nappede bonden på g5.
Hvad svarer sort på det?

Nu vejrer Knud Erik morgenluft og fyrer kanonen af:  30..Sxf3!! der totalt kortslutter den hvide stilling; Hvid slipper ikke levende fra 31.Sxf3 Txc2+, så han vælger 31.De3

 

Sekunderne tikker,
hvad gør hvid?

Lidt senere er Knud Erik imidlertid upræcis med 33...Dc7-c6? (33...Th2! med afgørende fordel); der følger  34.Tf1! Dxa4, og her får Jonas chancen med 34.Txf6+! der fører til evige skakker. Han spiller imidlertid 35.Tdf4

 

Han doblede altså i f-linien.
Har sort noget?

Ja, Knud Erik fyrer nu sin planlagte afslutning af: 35...Txb2+! 36.Kxb2 Tc2+
og Jonas havde set nok!

Et festfyrværkeri for os tilskuere!

 

 

 

Det åbne klubmesterskab
(21. september 2022) Af PE Nielsen

Det blev kun til 16 deltagere i Klubmesterskabet, og dermed to 8-mandsgrupper. I Mesterskabsgruppen er Nicolai Kvist Brondt favorit foran Jakob Rathlev - de var begge også med i foråret, hvor Uffe Vinther-Schou snuppede førstepladsen. Ham slipper de for nu, så er der nogen, der skal forstyrre deres opgør om sejren, må det være vores bedste kort, Nina Høiberg:

                      Nicolai Brondt er favorit foran:    Jakob Rathlev, og min outsider er vores egen Nina Høiberg: 

Spændende er også Eivind Ortind Simonsen, VRS, der er blevet et rigtigt stærkt kort i VRS, og så bliver det spændende at se, om der falder noget af til Steen Christensen og Christian Thye, der givetvis får det svært i denne gruppe! Nina er således favorit til at tage klubmesterskabet, men måske kan Per Oehlerich overraske (han har afbud i første runde) !?
 

                  Spændende besøg fra Aros i Basisklassen: Knud Erik Juhl! Han bliver blandt andet udfordret af Jørgen Rudbeck: 

I Basisgruppen er Knud Erik Juhl, Aros (tidl. Nordre!) svag favorit, men jeg tror, han vil blive truet kraftigt af vore stærke kort: Jørgen Rudbeck, Jonas Nielsen og Suune Huus, og nok også af Søren G Christensen, Viby. Dark horse her er Alexandru Pirtac, SK68, et for mig ubeskrevet blad.

Link til tavlerne her.

De to første runder spilles (fortsat) i Kulturhus Bunkeren i lokale OPA-234 (inden for auditoriet).

Derefter rykker vi fra torsdag den 6/10 (afbudsaften) ud til vores nye spillested:
   Christianskirken, Frederikshaldgade 15, Aarhus Nord i krypten under kirken, benyt sideindgang i højre side af kirken.

 

Senior DM i hurtigskak
(16. september 2022) Af PE Nielsen

Nordre er som bekendt spækket med seniorer, hvor grænsen blot er 50 år. I weekenden 1.-2. oktober spilles seniormesterskabet i hurtigskak, og det foregår i to grupper: 50+ og 65+. Turneringen afholdes i det centrale Randers, så det skulle være let transportmæssigt for alle - link til indbydelsen her.

 

LIchess og ChessBase
(15. september 2022) Af PE Nielsen

Aftenens foredrag var godt besøgt, og vi var således 14 til stede. Jonas Nielsen ledte os først igennem LIchess' funktioner, og bagefter viste jeg så en tur rundt i, hvordan jeg bruger ChessBase til at analysere mine partier, forberede mig (når jeg en sjælden gang spiller et seriøst parti!) og endelig kort, hvordan jeg bruger det i forbindelse med produktionen af NORDRE Nyt.

I aftenens mulm og mørke viser Jonas rundt i LIchess:      

Der var livlig spørgsmål og debat undervejs, og det ville være fint, hvis også andre muligheder bliver afsøgt, så måske er det ikke den sidste seance om mulighederne. LIchess er lige til at gå til via en browser (https://lichess.org/), og gratis! Med ChessBase bliver tingene mere strukturerede, til gengæld må man til lommerne for at få programmet installeret.

Og endelig: HUSK at sidste frist for tilmelding til klubturneringen er på søndag, se nedenfor!

 

Klubmesterskabet
(12. september 2022)
 
Af PE Nielsen

Nu er rammerne om vores klub på plads, nu skal vi bare ha' rammerne fyldt ud! Og det er vigtigt, hvis vi skal trække nye til og holde på dem - så går det ikke, de møder op og ser en næsten tom klub. Derfor en kraftig opfordring til at deltage i klubbens arrangementer! Og det forestående Klubmesterskab burde være en kærkommen lejlighed til, at medlemmerne viser sig i klubben, så overvej og få dig meldt yil, jo før jo bedre! Pt. er der kun 12 tilmeldte, fristen er på søndag, den 18. september, link til indbydelsen her.

 

Nye lokaler i Christianskirken!
(9. september 2022)
 
Af PE Nielsen

Så har klubben lavet mundtlig aftale om at spille i Krypten under Christianskirken i Aarhus Nord, adresse og placering finder du her, og stedet er førsteprioritet efter den ekstraordinære generalforsamling. Vi fortsætter i Kulturhus Bunkeren september ud (incl. de første to runder af Klubmesterskabet), men fra oktober spiller vi altså i Christianskirken. Der er stadig små udeståender, men vi ser ingen showstoppere og offentliggør det derfor, ikke mindst aht den nærtforestående klubturnering; der kommer en efterfølgende skriftlig aftale.

Rummene har for nylig været ramt af skybrud, så hvis aftalen ikke holder vand, ja så er det på grund af vand, men vi regner med, det holdes ude, testen kan komme allerede de næste par dage! Der kommer nærmere om aftalen her på hjemmesiden senere, men nedenfor en lille appetitvækker til klubbens nye lokaler! Kirken har tilknyttet en række netværksgrupper, og det er som sådan, vi er kommet ind;  link til kirkens hjemmeside her, læs om kirkens netværksgrupper under rubrikken FÆLLESSKAB.

         

Farvel til Kulturhus Bunkeren og interimistisk
indgang med brosten i klemme ......

 

Christianskirken, vi får indgang i sideindgangen
i kirkens højre side

 

Ligeud er nu ind i selve kirkesalen, vi går
i stedet ned ad vindeltrappen til venstre

 
           
             

Nedenfor vindeltrappen er en gang med et handicap-toilet, og videre forbindelse til entreen med skakgulv!

 

Her der der så døre ind til Salen, som bliver vores spillesal, og Lille sal, som skal fungere som analyserum

  Endvidere er der fra entreen adgang til køkkenet
og til en bagudgang, hvor også WC'erne findes (tv)
 
           
     

Et blik ind i spillesalen, hvor der snildt kan
være op imod 40 spillere

 

Og her er det analyselokalet, hvor der også er rigeligt med plads - de to rum er adskilt med en tyk foldedør

 

Foruden førnævnte handicaptoilet er der
tre toiletter ved bagudgangen

 

 

Skakdatabaser, anayser mv 
(
9. september 2022) 
Af PE Nielsen

Næste torsdag kl. 19.00 drejer det sig så om computerbaseret skakstøtte og spil. Først vil Jonas Nielsen føre os rundt i mulighederne på lichess.org, en rundvisning i de funktioner, som Jonas har beskrevet i julinummeret af klubbladet. Derefter vil jeg vise de tilsvarende funktioner i ChessBase, et pc-progam som skal installeres på éns maskine. Vi kommer omkring der funktioner, jeg selv bruger, og en snak om forskellene på lichess og et skakdatabasesystem, fordele, ulemper etc .

Der vil blive rig mulighed for spørgsmål undervejs, men vær forberedt på, at vi ikke er eksperter!

 

Fodbold, skak og pizza
(9. september 2022)
 
Af PE Nielsen

     

Opstart med alles livret: pizza!
Siden kommer endnu nogle stykker til .....

 

..... og så ellers et spændende foredrag,
styret af Thyes laptop

 

Og "ingen aften i klubben uden skak",  Peer Ole
(forrest tv) er suveræn og vinder med maximum!

 

Det blev en hyggelig aften med Christian Thye som hovedfigur! Først tak for pizza til Thye, og så tak for at spændende foredrag, der godt nok ikke havde noget som helst med skak at gøre, men mange af os er jo ret forboldinteresserede. Thye fortalte om sit tidligere spændende job hos Discovery, vi kom omkring de fortællinger (narratives), der bærer fodboldprodukterne, og vi så de præmierede indslag, Thye i høj grad selv stod for.

Og det var tankevækkende at se, hvor holdbare disse narratives/fortællinger er, og hvilke klubber, der er de mest sete - i Danmark er det Brøndby, selvom FCK jo har lavet klart bedre resultater de seneste ti år (AGF er nr 3, FCM kun nr 4 eller 5!), og i England er det Manchester United og Liverpool der topper, ja Manchester City er end ikke i top 5!

Thye kom også lidt ind på de svimlende summer, som rettighederne til kampene koster. De bliver dyrere og dyrere, og Thye forudser, at flow tv vil komme til at vise færre kampe, for det bliver nødvendigt at presse flere over i streamingtjenesterne for at holde pengene hjemme. Endelig lukkede Thye op for spørgsmål, og dem var der nok af, livlig debat som afslutning på et godt foredrag!

Efter foredraget var vi så (kun) fem til lynskak, og her vandt Peer Ole alle sine fire partier og løb med æren, foran referenten og Thye som nr 3!

 

Lokalevalg, hold og Fodbold, skak og pizza
(2. september 2022)
 
Af PE Nielsen

   Formand Lars stående til venstre byder velkommen til den ekstraordinære generalforsamling

Der mødte 12 op til den ekstraordinære generalforsamling, og Christian Thye blev valgt til dirigent. Herefter præsenterede Poul Erik kandidaterne, og efter en fin diskussion af mulighederne gik vi til aftemning. Resultatet blev en prioriteret liste, og Bestyrelsen går nu i dialog med det højstprioriterede sted med forventning om, at en aftale går på plads. Skulle det mod forventning gå i vasken, går Bestyrelsen videre til 2. prioritet .... etc. Vi har af hensyn til forhandlingerne valgt ikke at offentliggøre prioriteringen, før der er indgået en aftale.


Herefter blev der afholdt spillermøde. Bestyrelsen og holdlederne har gjort sig nogle sonderinger, og har besluttet, at klubben ikke stiller et tredjehold i år, der skal ro på holdsætningen og et større antal "ja jeg vil gerne spille" til, før vi kan binde an med et Nordre III. Holdene blev ikke endeligt definerede i aftes, men konturerne af Nordre I og Nordre II er nu klare, og Styrkelisten kommer på plads i løbet af september.
 

Fodbold, skak og pizza: Næste torsdag den 8. september kl 18.30 giver Christian Thye pizza, før han kl. 19.00 går i gang med sit foredrag om sit tidligere arbejde med de store fodboldrettigheder. Efter foredraget - som absolut intet har med skak at gøre -, afholdes en lynturnering, for som Thye siger: "Ingen aften i klubben uden et spil skak!". Vil du deltage i Thye's pizzatilbud og ikke var med i aftes, så send lige Thye en mail herom: Christian.T.Petersen@jp.dk.

 

Ekstraordinær generalforsamling
(29. august 2022)
 
Af PE Nielsen

Så er det nu på torsdag, klubbens medlemmer skal vælge nyt spillested, generalforsamlingen begynder kl 19.00 prc. og har følgende dagsorden:

  1.  Valg af dirigent
  2.  Præsentation af kandidaterne
  3.  Valg af løsning
(formordentlig i form af prioritering)

En præsentation af kandidaterne er sendt ud til en stor del af de medlemmer, der normalt kommer i klubben, har du ikke fået den, kan du nå det endnu, send mig snarest en  mail til poulerik@nordre.dk. Der er tale om fire kandidater, af hvilke Lokaleudvalget ikke kan anbefale den ene, men udvalget har i øvrigt ikke en anbefaling, så det bliver medlemmerne, der får det afgørende ord. Valget er svært, for hvad vægter mest: Økonomi, beliggenhed, P-pladser etc ......


Efter generalforsamlingen afholdes spillermødet med holdsætning og holdmøder.

 

Træn med Yusupov
(28. august 2022)
 
Af Jonas Nielsen

Der var fint fremmøde da 11 deltagere var mødt op torsdag for at høre Tom Petris foredrag om Artur Yusupovs prisvindende træningssystem og hvordan man kan bruge det til at forbedre sine evner som skakspiller. Bogserien består af tre forskellige titler: "Build up your chess", "Boost your chess" og "Chess evolution". Indenfor hver af de tre er der tre niveauer og altså i alt ni bøger.

    

Fint fremmøde, bemærk vores sønderjyske b-medlem Per Hansen helt ude til venstre!                                                     Foredragsholder Tom Petri har sat en ny udfordring op!

På aftenen havde Tom medbragt Boost your chess (niveau 2) og udvalgt et kapitel som skulle blive aftenens tema: "Trapping pieces". I kapitlet var der 7-8 forskellige partier, hvor dronning eller officer bliver fanget og efter at Tom havde gennemgået stillingerne og temaet gik vi til opgaveløsning.

Her var der 12 opgaver med vekslende sværhedsgrader og selvfølgelig med temaet om at fange brikker, som skulle løses på papiret uden bræt og brikker. Da vi var ved at være nået igennem opgaverne gennemgik Tom dem på demobrættet og der uddeltes point alt efter om man havde fundet den bedste løsning og de rigtige træk. Meningen med pointene er så at man finder ud af om man har "bestået" kapitlet, eller om man har brug for at gennemgå det igen.


     

Plenumopgave, Hvad med ideen 1...Th4?
(Svar følger!)

 

Og så ellers til opgaverne,
håber de kan skimtes her!

 

Bemærk markering af sværhedsgrad og af, hvem
der er i trækket (hvid hhv sort pil)

 


Og med det var et godt foredrag og en god introduktion til Yusupovs system ovre. Tom nævnte slutteligt at hvis der er interesse for det kan han godt gennemgå nogle kapitler i klubben i løbet af sæsonen og så kan man få opgaverne med hjem og se om man kan løse dem.


Bemærk i øvrigt at tilmelding til Nordres klubmesterskab er åben, se indbydelsen her.

 

Valg af lokale
(23. august 2022)
 
Af PE Nielsen

Lokaleudvalget har i dag udsendt en beskrivelse af de lokaler, der skal vælges mellem på den ekstraordinære generalforsamling den 1. september kl 19.00 i klubben. Den er udsendt pr mail til de personer, der kommer i klubben, dog har der været et par stykker, jeg manglede mailadresse på ....

Skulle du af den ene eller anden grund ikke have fået materialet og ønsker det, ja så send mig lige en mail, så vil du modtage det senest i begyndelsen af næste uge (så ha' lidt tålmodighed ;-)), send mailen til poulerik@nordre.dk.

 

To førstepladser i Smuk skak!
(23. august 2022)
 
Af PE Nielsen

Vinder af Gruppe 2, Nina Høiberg:                                    Delt vinder af Gruppe 11, Sune Huus:  

Vi havde tre deltagere i Smuk Skak i Skanderborg, og det gav to førstepladser! I Gruppe 2 blev Nina Høiberg vinder med 2½ af 4 (gruppen var afbudsramt)! Det blev til ved to sejre og en remis.

 I Gruppe 4 opnåede Per Oehlerich 50%, hvilket gav en 3. plads. På billedet øverst th i referatet på skak.dk: https://nyheder.skak.dk/2022/08/22/smukskak-emt-slut/, kan du se Per i aktion. 

Og så var Sune Huus med i Gruppe 11, han kom rigtig godt fra land og havde 3½ af 4, før han i sidste runde måtte ned mod en junior; de 3½ rakte dog til en delt 1.-3. plads! Link til turneringstavlerne her.

 

Augustlyn og Yusupov træningssystemet
(18
. august 2022) Af PE Nielsen

Vi var kun seks, der mødte op til Augustlyn, en meget sløv deltagelse, pga. varme, eller West Ham - Viborg ???

Næste torsdag kl 19.00 skulle der meget gerne være et langt bedre fremmøde til Tom Petri's introduktion til Yusupovs træningssystem; "det er en systematisk og inspirerende måde at forbedre sin skakforståelse på. Vi gennemgår et kapitel, løser opgaverne og gennemgår dem bagefter". 

  Formanden prøver kræfter med Tom (th), Jonas kigger på - sådan gik det:   

Nå, men tilbage til Augustlynen ... Tom og jeg kom helskindet igennem de fire første runder, før Tom fik teten i det indbyrdes parti i 5 runde, og han holdt den hjem til sejr. Vi var begge flere gange i gyngen, jeg vandt fx på tid og gæst Victor med ét sekund tilbage! Begge klarede vi os dog igen igennem med max inden sidste indbyrdes runde. Her kom Tom ikke ud af starthullerne og blev rullet, så vi delte altså førstepladsen og dermed også førstepladsen i Lyn Grand Prix'en; Sune Huus nappede 3. pladsen og fører derfor basisafdelingen i GP'en.

 

Simultan mod ukrainsk GM
(18
. august 2022) Af PE Nielsen

Efter stormesterturneringen i Skanderborg arrangerer klubben et Foredrag og simultanarrangement, der finder sted tirsdag d. 23/8 kl. 18.30 i Skanderborg Skakklubs lokaler i Skanderborg Sundhedscenter (stuen), Sygehusvej 7; 8660 Skanderborg. Hvis du er interesseret i at deltage, kan du læse nærmere her. Her kan du også se, hvordan du tilmelder dig og støtter Ukraine.

 

Augustlyn
(16
. august 2022) Af PE Nielsen

På torsdag er temaet Augustlyn som 5 minutters lynskak. Turneringen er den første i sæsonens Lyn Grand Prix, som efterfølgende består af Julelyn, Nytårslyn og Klubmesterskab i lynskak i foråret. Dørene åbnes kl. 18.30, tilmelding kl. 18.45 og turneringsstart kl. 19.00. Vel mødt!

 

Gid du var i Skanderborg ....
(13
. august 2022) Af PE Nielsen

I dag starter stormesterturneringen i Skanderborg, bl.a. med Filip Boe, der er godt spillende og netop har delt førstepladsen i en stormesterturnering i Berlin, og selvom det ikke gav en stormesternorm, var det meget flot, læs mere på skak.dk her. I Skanderborg kommer Filip op imod en håndfuld ukrainere, der jo pt. er populære i mange kredse, læs på skak.dk her.

Turneringen løber over den næste uge, og i næste weekend er der så SMUKskak i form af en 5 runders koordineret turnering, pt. har vi to tilmeldte i feltet på knap 100 deltagere: Nina Høiberg og Sune Huus. DU kan også nå at være med, se indbydelsen her.

 

Radio4 podcast med Poul J og Sloth
(12
. august 2022) Af PE Nielsen

Tom Petri har på Radio4 fanget en spændende podcast om politik og idræt (incl skak, forstås!), og der deltager to Nordrefolk i indslaget om skak: DSU's formand Poul Jacobsen og æresmedlem Jørn Sloth! Gider du ikke høre om Pytlick i Saudi-Arabien, så kan du spole frem til skakindslaget (ryk i barren nederst), det starter ca. 11:45.  Her redegør Poul om valg af FIDE-præsident, hvor den russiske præsident blev genvalgt (Danmark stemte på en ukrainer med Peter Heine som vicepræsidentkandidat!). Siden - startende ca. 20:30 - snakker Sloth om russernes dominans på skakscenen.

Spændende er det i øvrigt, at Sloth åbnede op for et come back på Nordre I !

Poul Jacobsen taler om FIDE-præsidentvalget             Jørn Sloth taler om russisk skakdominans

Link til podcasten: https://www.radio4.dk/program/sportsugen-med-elgaard/?gid=39906&title=rusland-fastholder-grebet-om-skakverdenen-pytlick-gr-kontroversielt-comeback-og-serena-siger-stop .

 

Ekstraordinær generalforsamling
(11
. august 2022) Af PE Nielsen

Efter aftenens præsentation af og debat om lokaler, hvor flere er i spil, besluttede bestyrelsen at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvor medlemmerne skal tage stilling til, hvilke lokaler bestyrelsen skal (forsøge at) lave kontrakt på. Når man ønsker at inddrage medlemmerne, skyldes det ikke mindst, at der med en vis sandsynlighed bliver tale om et strategisk valg for klubben. Målet bliver formentlig en prioriteringsliste af de muligheder, der er i spil

Der indkaldes derfor til ekstraordinær generalforsamling torsdag den 1. september kl. 19.00 i klubbens lokale i Kulturhus Bunkeren, lokale 234.

Dagsorden:

  1.  Valg af dirigent
  2.  Præsentation af kandidaterne
  3.  Valg af løsning
(formordentlig i form af prioritering)

Samme aften efter generalforsamlingen afholdes spillermødet med holdsætning og holdmøder.

Som konsekvens af den ekstraordinære generalforsamling er specialarrangementet  "Fodbold, skak og pizza" med Christian Thye rykket en uge til den 8. september.

 

Sæsonopstart i Kulturhus Bunkeren
(10
.og 11.  august 2022) Af PE Nielsen

I morgen torsdag har vi sæsonopstart i vores midlertidige lokale i Kulturhus Bunkeren (OPA-228), lokalet ligger ved inden for auditoriet, hvor andetholdet tidligere har spillet holdkampe. Vi åbner kl. 19.00, og ud over en uformel lynturnering bliver lokalesituationen givetvis det hotteste emne, så vil du opdateres og give dit besyv med, så mød op! Og der er ved at være kød på skelettet, altså konkrete lokaler i spil!

Sådan gik det: Efter lokalesnakken var vi 8 mand klar til en lynturnering, heriblandt et par gæster.

 

Så er der gang i brikkerne igen! Forrest til højre gæst Victor, der bed godt fra sig, bag ham Ignacio oppe imod Christian Thye

 

Som det ses, bed specielt Victor - der ellers kun spiller på nettet. godt fra sig! Vinderen blev først fundet i sidste runde ...

 

 

Skolernes jubilæumsturnering slut
(17
. juli  2022) Af PE Nielsen

Så er Skolernes jubilæumsturnering, der blev spillet i Tranbjerg, slut! GM-gruppen fik ukrainsk vinder, og Filip Boe blev en flot nummer to med 6 af 9, som jeg forstår det nok til en GM-norm! Link til tavlen her.

I IM-gruppen klarede vore to spillere det udmærket og vandt begge lidt rating. Thomas Klitgaard var kommet skidt fra start (1 af 4), men så tabte han ikke flere og nåede op på 4½, godt en halv over forventet!

  Thomas' 50% kom hjem med sejr over Nina i sidste runde!
Foto: Thomas Vestergaard

Nina lå fint til undervejs med 4 af 7, men to nederlag til slut (det ene mod Thomas) gjorde, at hun endte blot 0,1 over forventet. Gruppen blev vundet af en islænding, link til tavlen her.

 

Chess House afvikles
(14
. juli  2022) Af PE Nielsen

Det gik som forventet på Chess House's ekstraordinære generalforsamling den 29/6: Chess House lukker; og det sker hurtigt, lokalet er tømt inden den 17. juli. Århus/Skolerne (der jo pt kører jubilæumsturnering) havde allerede afhentet, hvad de mente tilkom dem, og i dag var vi et stærkt team i gang ....

.... et par timer med at sikre, at også Nordre får, hvad der tilkommer os - det er nu lagret i et kælderrum i Kulturhus Bunkeren, hvor vi jo spiller de næste par måneder.

På vejen op og hjem kom jeg forbi de gamle Chess House lokationer Katrinebjerg 111 og Møllevangsallé 148, og meget symbolsk er nedbrydningsfirmaet P. Olesen nu gået i gang med at nedbryde bygningerne:

 

Nordre bliver lidt tid i Bunkeren endnu ....
(12
. juli  2022) Af PE Nielsen

Da det endnu ikke er lykkedes klubben at finde nye lokaler, har vi indgået aftale om at blive i Kulturhus Bunkeren, indtil videre til og med september. Fra formand Lars lyder det således: "Så har jeg, efter beslutning i bestyrelsen, indgået aftale om leje af lokalet Lille auditorium (OPA-228) torsdage fra 11.8 til og med 29.9. Lokalet er lejet fra 18.30 til 22.00. De sidste to torsdage dog til kl. 23.00 (pga. Klubmesterskabet)."

Der kommer i øvrigt Efterårs-kalender her på hjemmesiden senere på ugen ....

 

Skolernes 50 års jubilæum
(12.,
13. og 14. juli  2022) Af PE Nielsen

Som tidligere annonceret arrangerer Aarhus/Skolerne en jubilæumsturnering i anledningen af Skolernes 50 års jubilæum. Nina Høiberg har ikke mistet modet efter det sløje resultat i Teplice - sløjt var de også for vore to andre deltagere, Per Holst og Jan Christensen - så hun stiller her op i IM-gruppen. Hun kæmpede sig i første runde i 50 træk til en halv med tårn mod tårn + løber mod Poul Rewitz, følg resultaterne her (det er nu gået op for mig, at også Thomas Klitgaard deltager i IM-gruppen, men pt er der ingen grund til at blæse dét op ....). I GM-gruppen kom Filip Boe (ikke Mads, som jeg kom til at skrive i sommervarmen) godt fra start med en overraskende sejr over Bjørn Ochsner, link til tabellen her.

Ældre nyheder...