Klik for at se video fra klubben

 

 

 

     


Dagens opgave,
mens vi venter på bedre tider ...                                          
Af Poul Erik Nielsen


Hvis du ikke ser spalten dagligt, kan du med fordel gå nogle sider ned (PgDn) eller i bund (Ctrl + End), bladre opad, kikke grundigt på stillingerne og løse opgaverne!

 

Torsdag den 25. juni - Opgave 39

For sort har hvid foruroligende mange brikker pegende på en næsten forsvarsløs konge .... Hvordan sætter hvid angrebet i gang?

 

Løsninger på opgave 38:

               Frode Søby

Og her er det så Frode Søby, der ved DM 1963 får Bent Larsens skalp! Frode finder på Larsens optimistiske 16...Sf6-e4 det rigtige: 17.Dg2! og på 17...Dh4+ det stærke 18.Kd1! Siden går Frode frygtløs til d3 med kongen (diagrammet ovenfor) og vinder i flot stil! Det skete i 8. runde, og afslutningen på mesterskabet blev meget spændende; det har Jørn Sloth lavet en spændende artikel om med titlen Bent Larsen og Nordre i DM 1963 til det snartkommende klubblad, glæd jer!

Frode toppede først i 60'erne med et Århusmesterskab i 1962 og deltagelse i Landsholdsklasserne i 1962 og 1963. Internationalt har han deltaget i Studenter OL i Helsinki i 1961 og OL i Varna i 1962 med 15 landskampe i alt. For Nordre var han bræt 2 i 1963/64, da vi vandt DM første gang i den 2. Divisionsturnering. Jeg mødte selv Frode i Festugen 1974 og blev fejet ud af banen i min dengang eller så kære dragevariant.

 

Torsdag den 18. juni - Opgave 38

Sort har lige langet 16...Sf6-e4 ud. Hvordan skal hvid reagere?


Løsninger på opgave 37:

Vi er i 1956, og Bent Larsen har sort mod Jens Enevoldsen. Larsen spillede 20...Sg6 og vandt med kniberi. Dagen efter analyserede Larsen partiet med Eigil Pedersen, der var anset for at være en meget farlig taktiker, og jeg citerer Larsen: "Eigil kiggede lidt på stillingen og greb så det sorte tårn: 20...Td1+! 21.Lxd1 Db5! 22.c4 Da5 og vinder!". Eigil havde været Danmarksmester i 1951 og 1953 og blev det igen i 1961. I 1952 var Larsen på vej frem, men hans spil ikke helt modnet, og diagram 2 er Eigils sejr over Larsen i en match mellem de to, Eigil vandt 2½-1½ og dette er det 3. parti:

              Eigil Pedersen

Eigil sætter trumf på med 28...Te2! og trækker siden ind i stillingen med dronningen, og Larsen er fortabt (se diagrammet ovenfor).

Eigil er født 1917. I jubilæumsskriftet Nordre Skakklub 1931-1981 beretter han om Nordres fødsel. Selv var han meget stærk - klubbens stærkeste nogensinde! -  og en af hovedkræfterne i Nordres dominans i Provinsmesterskaberne i 1950'erne. Ud over de tre Danmarksmesterskaber og 80 landskampe(!), blev han allerede i 1944 "forbundsmester" i Dansk Arbejderskak, som Nordre i mange år var medlem af i stedet for Unionen. Hertil kom tre Veteranmesterskaber i årene 1974-76, klubmester hele 10 gange (nu overgået af Tom Petri!), og ikke mindre end 16 Århusmesterskaber i perioden 1936-1969!

 

Torsdag den 11. juni - Opgave 37

Jørn Sloth har hjulpet mig med at finde "noget" på den næste koryfæ, først denne stilling, hvor sort har noget vindende:

... og i tillæg tager vi så denne, hvor det ligeledes er sort, der slår afgørende til:


Løsning på opgave 36:

               Poul Erik Nielsen

Ja det er såmænd mig selv, der i Skanderborg 2002 (ikke 2020 som der står ovenfor!) havde kigget Jan C ud: 6.a4! Da5+ 7.Sd2 Lxd5 8.axb5! og sort er så godt som færdig, se selv varianterne ovenfor. Jeg debuterede i Landsholdsklassen 1976 med 5½ af 10 i et dengang meget stærkt felt, Bo Jacobsen vandt mesterskabet. Jeg var med i de fede hold-DM-år som det tynde øl, og toppede ellers med et ÅM i 1998 og et Festugemesterskab i 1999. Nu om dage er jeg nok mest frygtet som lynspiller, da jeg ud over kampene for Nordre II ikke spiller nærskak. Pt. har jeg spillet næstflest divisionspartier for klubben, 310 mod Ninas 311 (og hun har to in mente i den udsatte afsluttende dobbeltrunde), så jeg trøster mig med at være klubbens nominelt bedstscorende divisionsspiller med 177 points, en kvotient på 0,57.

 

Torsdag den 4. juni - Opgave 36

Så et eksempel på en hjemmeforberedelse: Hvid udnytter her kendskab til modstanderens Blumenfeldgambit og får bid, hvordan fortsætter han?


Løsning på opgave 35:

            Henning Reiths

Henning Reiths bryder med de sorte brikker igennem med: 34...Lxd4! 35.exd4 e3! og vinder hurtigt, da 36.Dxe3 Te8! er dræbende. Så vidt jeg husker var Henning forbi Nordre to gange, og sidste gang mener jeg, han rejste til Skive, hvor han dog ikke længere figurerer. Henning var trods basisstyrke en flittig leverandør til klubbladet, en redaktørs drøm! Og i dén anledning: Jeg er i stofbekneb til det kommende klubblad, så har du noget på sinde, kom endelig ud af busken nu!

 

Torsdag den 28. maj - Opgave 35

Nedenfor har sort kæmpe terrænovervægt, men hvordan bryder han igennem?


Løsning på opgave 34:

              Jan Rewitz

Vi er i 1979 ved Vesterhavsturneringen, B-gruppen, hvor Jan Rewitz med de sorte slår til mod Klaus Berg's daværende umodne spil: 15...Lxa6 16.Dxa6 b5! og hvids dame er i alvorlige problemer. Klaus' spil er som bekendt hævet mange niveauer siden, og han var forbi Nordre netop i tidligere omtalte Hansa Office/2 periode. Jan bruger det meste af sin tid med sit firma og spiller kun holdkampene for andetholdet, men i 2011 nåede han dog at vinde klubmesterskabet. Det kniber (pga. partilistekvaliteten :-( ) med friske partier, så derfor et historisk parti fra de berømte Vesterhavsturneringer i Esbjerg i 70'erne og 80'erne, hvor Rewitz jo var på hjemmebane. Som der fremgår ovenfor var Rewitz stærk dengang, lad os se, hvad han kan bringe det til, når erhvervsarbejdet bliver lagt på hylden!

 

Onsdag den 20. maj - Opgave 34:

Fra nutiden ruller vi så helt tilbage i 70'erne! Sort: Øv, hvid vil bytte min dårlige løber af med 15.La6, hvad gør jeg ved  det?


Løsning på opgave 33:

     Martin Bækgaard

Så er vi helt fremme ved nutiden, partiet er fra den (stadig!) kørende liga. Martin Bækgaard har de sorte mod GM Mads Andersen og har været lidt i defensiven; men her i slutspillet lugter han blod, og med 48...exf5! sætter han en lumsk fælde op: 49.Kg5?? Txd4! 50.cxd4 Se6#! Den hoppede Mads ikke i, men han har det svært og fejler så lidt senere, hvilket Martin på fremragende vis udnytter! Martin har kommenteret dette parti plus et mod GM Glud i det kommende klubblad. På grund af et stort arbejdspres og familieliv bliver der ikke tid til andet skak end holdskakken, men alligevel formår Martin at holde et niveau, der rækker til førstebrættet i ligaen, flot! Martin har vundet et enkelt klubmesterskab i 2008.

 

Tirsdag den 19. maj - Opgave 33

Så er vi i slutspil, og sort skal slå igen på f5, men med hvilken bonde?


Løsning på opgave 32:

    Lars Christiansen

Her er det Lars Christiansen, der en gang i nullerne (altså ikke i 2020 som der står ovenfor) krøllede Andreas Wiwe sammen! Lars lægger fælden med 17...Da4!? og Andreas hopper i med 18.exd6? og så falder hammeren: 18...bxc3! og alle ser nu truslen ...Txb3. Andreas lod det ske, men tabte hurtigt. Lars har været vores formand i to perioder, 7 år i alt! Men skak kunne han altså også spille, som det ses ovenfor. Lars er desværre i vinterens mulm og mørke lusket af og figurerer ikke længere i DSU. Wiwe blev i øvrigt en meget stærk spiller, der desværre også skiftede til ungdomsreden Jetsmark.

 

Mandag den 18. maj - Opgave 32

Det ligner en lukket sicilianer, men er faktisk startet som modern defence; sort står fint og nu stiller han en sund fælde op, hvordan ....


Løsning på opgave 31:

                      Filip Boe

Filip Boe kom til Nordre i 2015, og allerede i 2016 blev han en overbevisende klubmester som bare 13 årig; jeg har ikke undersøgt det, men jeg tvivler stærkt på fortilfælde! Filip havnede i en flok unge stortalenter som Jonas Bjerre og Jesper Thybo, og han har resultatmæssigt stået lidt i skyggen af dem, men det har da ikke hindret han i at hente IM-titlen hjem, og ratingtallet er over 2350! Selvom Filip er skiftet til det mere ambitiøse Skanderborg, er han indtil videre som sin far blevet hængende som B-medlem i klubben.

 

Søndag den 17. maj - Opgave 31

Sort har presset hvid tilbage, men hvordan kommer han videre?


Link til opgave 16-30 her.