Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

 

 

Nyheder efterår 2004


Nyere Nyheder...

Filmstrimmel (30. dec. 2004)  af Mads Borup
Der er mange, der har haft problemer med at se Poul Eriks filmstrimmel. Nogen kan se den uden problemer mens andre oplever forskellige problemer. Jeg ved ikke hvad problemet er, men gætter på, at det er fordi filmen er optaget på et digitalt kamera og mangler information til de programmer, der bruges til at afspille den. Jeg har heller ikke nogen løsning på problemet, men jeg foreslår, at du højreklikker på linket og vælger at gemme ("gem destination som") filen/filmen på din pc og så afspiller den bagefter. Det virker, de stedet jeg har prøvet det, men vær opmærksom på at filmen fylder ca. 5 mb og derfor tager tid at downloade.

Julefrokost (21. dec. 2004)  af Mads Borup
Det var en meget hyggelig og morsom julefrokost ca. 20 nordre-medlemmer afholdt i går aftes. Traditionel julefrokost, med alt hvad der hører til, samt en enkelt snaps for kun kr. 50,-! Derefter vanvittig (morsom) skak med mærkværdige regler, vel styret af afgående Lau. Jeg tror jeg kan huske alle de mærkelige regler, men er ikke sikker på, at jeg ville kunne gengive reglerne, men vi fik hilst på Gryffer, Kameler, Tårne der hopper, Bønder der slår som de går, Placering af kongerne ude på brættet fra start, Tvungen slag når man kan, To brikker på samme felt - og det blot i den indledende runde. Jan C. var så uheldig at være på toilette, da den første regel blev gennemgået, med efterfølgende eksempel på hvordan, man IKKE skal spille. Det var kamelen, som vi tidligere har hilst på. Der hed det bare en kæmpe-springer og er en springer, der går 3 frem og en til siden. Tilmed var Jan så uheldig at møde Steen, der straks prøvede fælden, Lau lige havde gennemgået: 1. Kamel-c4, Kamel-f5. 2. Kamelxf5 og topscoren var på skakliga-holdet var sat mat! Trods de skiftende regler og mange pudsige træk og udfald af partierne, var det de "sædvanlige" der var med fremme og i semifinalen vandt Tom over Leif og Poul Erik over Per H. Her var reglen at felterne c3, c6, f3 og f6 ikke måtte betrædes. Blev de det, måtte brikken på feltet pustes (fjernes). Leif fik pustet kongen! I finalen spillede Tom og Poul Erik remis i første parti, hvor kongen gik som en springer. Behøver jeg sige, at den ikke altid er nem at sætte mat, men heller ikke kan forsvare sig selv i infight. Så måtte der omkamp til og reglen blev cylinderskak. En gammel traver i Nordre, men nok også den mest forvirrende. Kort sagt måtte brikkerne gå ud over sidelinierne og komme ind på den anden siden, som om brættet var en cylinder. Her var Tom den snedigste og blev dermed juleskakmester. Herefter blev der byttet julepakker og hygget med skak i mange former, der var bestemt varianter, der var sjovere og mere populære end andre. Terningerne blev såmænd også fundet frem, men først over midnat. Til alle der ikke kunne være med, I gik glip af noget!

Poul Erik optog denne filmstrimmel på sit digitale kamera. Den er kort, men viser både morskaben og frustrationen ved de mærkelige regler, her var det tårnene, der skulle hoppe.

Nu holder klubben julelukket til mandag den 3. januar, og alle ønskes en god jul og et godt nytår!

Indbydelse til julefrokost (14. dec. 2004)  af Tom Petri

Mandag den 20. december afholdes den årlige julefrokost i klublokalerne. Bemærk at vi starter præcist kl. 18.45!

Tilmelding sker i klubben senest fredag den 13. december, eller til formanden på telefon 51 70 38 93 senest fredag den 17/12. Prisen er 50,- kr. (juniorer dog kun 20,-) for mad incl. Én genstand.

Efter frokosten er der lynturnering med specielle juleregler, skiftende fra runde til runde.

Der medbringes en julepakke til 15-20 kr.

Pakkerne indgår som præmier, men kun til dem, der selv har haft en gave med!!
 


Sidste runde i klubturneringen. (14. dec. 2004)  af Leif Møller
Martin sikrede sig en udelt turneringssejr med 7 point ved at besejre Jørgens b4 (så Jørgen måtte "nøjes" med at vinde mestertitlen tilbage), partiet så meget lige ud langt hen ad vejen, men i overgangen til slutspillet viste Martin sin styrke (over 2300!) og fik afgørende fordel.
Nina (ud)spillede Tom stille og roligt ud over bagerste række (i hvert fald helt ud til kanten) og sikrede sig med en sejr flotte 6½ point, samtidig spillede Nina sig over 2200 igen, mens Tom måtte den anden vej.
Poul Erik havde et par skrøbelige centrumsbønder, men da de blev skubbet et par felter frem, blev de i stedet til et stort aktiv, og gav et tryk mod Peer Oles stilling, som stille og roligt vandt.
Dette gav så mig mulighed for at vinde præmien i gruppe 2, med en remis mod Per, Per havde et tryk på min kongefløj igennem hele partiet, men da jeg fik visse modtrusler mod Pers kongestilling valgte han at afvikle til en evighedsskak ved at ofre først en løber for 2 bønder dernæst en kvalitet.
I gruppe 3 kom Lars á point med Jørgen om førstepladsen ved at spille remis mod Mads, jeg nåede aldrig rigtig at se partiet før de var færdige, Mads ville nok gerne hurtigt afslutte og glemme denne turnering!
Herefter kunne Carsten i turneringens allersidste parti vinde gruppen alene med bare ½ point, men Carsten var oppe imod den skarpe Hansen (junior, selvfølgelig!), som behøvede en sejr for vinde gruppe 5 udelt, Mikkel spillede (igen) sikkert og førte et dobbelt tårnslutspil med en del bønder mod tårn, springer og en del bønder+1 til en sikker sejr, Carsten fik aldrig noget modspil i slutspillet, et samlet rigtig flot resultat af Mikkel som scorede 6½ point og kom over 1800 i rating, Carsten måtte herefter tage til takke med en tredelt gruppesejr.
I gruppe 4 havde Nørgaard og Steen spillet forud, partiet endte med en remis, idet Mikkel lokkede Steen til at tage et tårn, hvorefter der var pat, men efteranalyser viste at Steen vist ikke havde mere end remis alligevel.
Dette gav Jesper mulighed for tage del i præmien, men Henning A. ville det anderledes og sluttede en skidt turnering flot af ved at vinde over Jesper.
Dermed delt sejr til Mikkel og Steen.
I gruppe 5 spillede Asbjørn en rigtig flot turnering (6 point!) og sluttede også flot af med en sejr over Jan, Asbjørn førte i midtspillet med en officer men Jan havde tryk på Asbjørns kongestilling, men Asbjørn bevarede roen og fik trykket Jans dronning og tårn væk fra sin kongestilling, og afsluttede partiet med et springeroffer som fik Jan til at opgive.
I gruppe 6 førte Lars inden sidste runde med ½ point til de øvrige, men han var oppe mod formstærke Lau, og det var for meget, Lau afsluttede en god turnering med endnu en sejr.
Det gav Finn mulighed for præmie, men Hans fandt noget af det spil frem, som ikke har været hans kendetegn i denne turnering, og Hans fik pyntet lidt på en skidt turnering, mens Finn nu er meget tæt på 1500.
Berno vandt meget hurtigt over Anton, det var vist noget med en mat der pludselig dukkede op som trold af en æske for Anton.
Thor skulle vinde over Thomas for at sikre sig en del af præmien, men efter et langt parti måtte begge sande remis var uundgåelig, så Berno tog sig dermed af præmien.
I gruppe 7 førte Henrik inden sidste runde med ½, men skulle op imod Knud Herskind, Henrik har spillet en flot turnering og sluttede også flot af med en remis (og et ratingtal langt over 1400), mens Knud vel hurtigt gerne vil glemme denne turnering.
Henning K. kunne dermed nå op på en delt førsteplads, men han skulle op mod formstærke Lasse, som med en sejr kunne tage en udelt førsteplads i gruppe 8, i et langt parti og til slut et spændende dobbelt tårnslutspil hvor Henning vist blev for grådig efter bønder, susede en af Lasses bønder mod baglinien, og kunne ikke bremses på andre måder, end ved at ofre et tårn på den, hvorefter det var en smal sag for Lasse at vinde, hermed tog Lasse præmien i gruppe 8, han tog også over 100 ratingpoint!
Hvilket kun blev overgået af Mikkel Hansen med et plus på 117!!

En spændende turnering er hermed afsluttet.
 

Status før sidste runde af klubturneringen af Mads Borup
Klubturneringen bliver ikke nødvendigvis vundet af den stærkeste spiller. Pga. seedningspointene kan en spiller fra de lavere lag "snige" sig igennem turneringen uden at møde de på papiret stærkeste spillere. Om det kan man mene forskelligt - er det urimeligt, at man kan vinde turneringen uden at (kunne) bevise, at man er den stærkeste, eller er det charmerende, at alle der betaler indskud, har chancen for at vinde?
Faktum er, at Martin Matthiesen fører turneringen med 6 points og møder i sidste runde Jørgen Rudbeck med sort. Kikser Martin ligger Nina (hvid mod Tom) på lur med 5½ points. Det samme gør Mikkel Hansen (hvid mod Carsten Brølling). Skulle alt flaske sig for Asbjørn Korsholm, kan en gevinst for ham (sort mod Rewitz) bringe ham på en delt første plads, da han inden sidste runde har 5 points. Ved ligestilling deles præmierne.
Andre spillere kan ikke nå den samlede sejr; men ingen af præmie-grupperne er endnu afgjort, så spændingen er stor.

"Sagen" (9. dec. 2004)  af Tom Petri
Klubturneringen har desværre været ramt af en uheldig sag i år. Meningerne om "sagen" er mange, og set i bagklogskabens ulideligt klare lys kunne mange ting nok have været gjort anderledes. At sagen har udviklet sig som den har, er i hvert fald meget beklageligt, da klubturneringen gerne skulle være et sted, hvor Nordre-folk mødes og spiller skak i fred og fordragelighed.

Den konkrete sag vil jeg ikke gøre mig klog på. Men som formand blot nære et fromt ønske, at vi i fremtiden kan undgå den slags sager og i stedet forsøge at tale os til rette i stedet.

Lau Bjerno har desværre meddelt, at han - som konsekvens af sagen - trækker sig fra Nordres bestyrelse og fra 1. januar skifter til Viby Skakklub. Lau har i snart mange år været en stor arbejdskraft i Nordre Skakklub. Først og fremmest som meget aktiv webmaster for vores hjemmeside (en hjemmeside som vi ofte er blevet rost for af bl.a. nye medlemmer ), og som kompetent turneringsleder i diverse Nordre-turneringer. Dertil kommer at Lau har været et af de mest rutinerede medlemmer i bestyrelsen, hvor han senest har bestridt sekretærposten.

Bestyrelsen vil gerne takke Lau Bjerno for det store arbejde han har udført gennem tiden, og så i øvrigt byde Lau velkommen hvis lysten til at vise sig i Nordre skulle dukke op igen. (f.eks. til årets juleafslutning)

Bestyrelsen har allerede nu valgt at udfylde de huller, der opstår efter Lau. Ny "gammel" webmaster er Mads Borup. Turneringsleder for resten af efterårsturneringen er Leif Møller (hvis ellers han kan finde sin licens ;-) Supplement til bestyrelsen vil der blive taget stilling til på førstkommende bestyrelsesmøde.

... af Mads Borup
Jeg vil også gerne sige Lau tak for det store arbejde med hjemmesiden. Det er din skyld, at hjemmesiden er berømt (og berygtet!) langt ud over klubbens grænser. Altid aktuel, hurtig og sikkert opdateret, og med bid og meninger. Jeg synes, at det er synd og skam, at "sagen" skal ende med en skilsmisse og jeg kommer til at savne vores gode samarbejde. Held og lykke fremover!

Farvel, Nordre. (29. nov. 2004)  af Lau Bjerno
Jeg er ikke længer webmaster for nordre.dk. Bestyrelsen har netop frataget mig hvervet. Mads Borup er altså herefter eneste webmaster, som han jo på glimrende vis har været før. Jeg håber dog ikke, jeg træder nogen over tæerne ved alligevel en sidste gang at sætte en nyhed på - jeg skal forsøge at gå på kattepoter!
Baggrunden for, at bestyrelsen har frataget mig hvervet, er vist, at jeg har fornærmet nogen. Og det indrømmer jeg såmænd gerne, jeg har. Men det er foregået på min egen helt private hjemmeside, laubjerno.dk, og det, der vist mest falder bestyrelsen for brystet, er, at jeg har lagt et link til den her på siden!
Da jeg jo meget snart - fra nytår - ikke længer er medlem af Nordre, er det ikke rigtigt min sag mere at kritisere bestyrelsen, men jeg vil blot undre mig over, at man synes, det er et problem - vi har jo dog ytringsfrihed i dette land. Men naturligvis tager jeg bestyrelsens beslutning til efterretning. og da jeg nu har vovet mig ind på nyhedssiden, har jeg selvfølgelig fjernet linket - mest for at spare Mads for at rette i mine nyheder.
Jeg er for resten heller ikke længere turneringsleder i klubturneringen. Leif Møller har efter bestyrelsens ønske overtaget hvervet, hvilket jeg da heller ikke har det fjerneste imod! Jeg havde ellers tilbudt at fortsætte turneringen ud for ikke at bringe klubben unødigt i vanskeligheder - at lægge runde korrekt i en schweizerturnering er ikke så ganske enkelt!. Så afbud, resultater af udsatte partier og den slags skal altså herefter meldes til Leif.
Ellers vil jeg slutte med at sige tak for årene i Nordre, som bortset fra de seneste par uger i det store og hele har været en dejlig tid, udover småting, der ikke er værd at huske på.
Jeg ved endnu ikke, om vi ses til julefrokosten - det beror alene på, om jeg er velkommen eller ej! Selv kunne jeg godt tænke mig, at vi lod julefreden sænke sig over klubben, og det ville kun glæde mig en sidste gang at styre - eller måske blot deltage i - juleskakken med de sjove regler, men hvis nogen - efter det jeg har skrevet - decideret ikke gider se mig, bliver jeg naturligvis hjemme.
Under alle omstændigheder ønsker jeg Nordre Skakklub alt godt i fremtiden!

Klubturneringen A - et personligt indlæg af turneringslederen. (24. nov. 2004)  af Lau Bjerno

Lad os først tage de triste nyheder....
Dette indlæg er fjernet, da flere medlemmer af bestyrelsen har ytret, at de ikke brød sig om, at det stod på Nordres hjemmeside..
Det kan i stedet ses i en udvidet version på min egen private hjemmeside: Du kan ikke længere klikke her for at læse det!

Klubturneringen B - et personligt indlæg fra en tilfældig deltager. (24. nov. 2004)  af Lau Bjerno

Men nu til det sjove, for der blev heldigvis spillet en masse spændende skak i syvende runde!
Per Hansen begik en 'lille fodfejl' mod Tom, og måtte straks efter opgive. Det er jo det irriterende ved stærke spillere: De straffer den slags omgående. Nogle gange har man fornemmelsen af altid at spille dårligere mod stærke spillere end mod andre. Men måske spiller man i virkeligheden næsten altid elendigt! De svagere modstandere opdager bare ikke fejlene, og man opdager dem heller ikke selv, så man bagefter kan bilde sig ind, at man har spillet godt!
Også Nina har sat spurten ind: Peer Ole tabte på tid mod hende lige før kontrollen, men stillingen så også tabt ud. Så både Tom og Nina har stadig teoretisk muligheden for at vinde turneringen på trods af Martins gratis point mod Poul Erik.
I gruppe 2 har Leif åbenbart indset, at det er nu, hvis Peer Ole skal indhentes, og han vandt over Lars Noe. Hans og Mads fortsætter derimod deres miserable score. Hans kunne til slut have afgjort sit meget spændende parti mod Asbjørn med et dameoffer, men så det ikke og tabte i stedet. Heller ikke Jan har mange point, men kan dog trøste sig med en meget lav forventet score.
I gruppe 3 vandt Carsten over Steen i et livligt parti og hænger dermed stadig på, selv om Jørgen på mandag kan bringe sig alene på førstepladsen i gruppen ved at få point mod Nina, Jørgen vandt i dagens runde uden kamp, da Jan ikke nåede frem. Henning vandt over Henning. (Andersen over Kragelund) og bøder dermed på en forløbig skidt indsats i turneringen, men både han, Lars Noe og Knud er nok uden for de reelle præmiechancer.
Gruppe 4 er fortsat ret åben: Mikkel Nørgaard vandt let over Berno. Jeg undrede mig på et tidspunkt over hvordan Mikkel havde fået så fremragende en stilling uden at ofre noget. Det viste sig, jeg havde talt forkert: Mikkel havde ofret et af modstanderens tårne! (jævnfør Tartakower-citatet gengivet på denne side den 18. oktober)
Jesper og jeg delte. Jesper var med de hvide lige ved at få fordel, men ved at 'røre lidt i gryden' (det er jo det man skal, hvis det er ved at brænde på) og bytte nogle brikker fik jeg udlignet og havde måske en minimal fordel i slutspillet. Men grundet manglende søvn som følge af natlige spekulationer over "visse ting" i klubturneringen var jeg bare glad for ikke at tabe.
I gruppe 5 er Mikkel Hansen gået i udbrud. Jeg så ikke hvordan han slog Mads, men 5½ point er sgu flot, hvordan man end vender det! Og dermed er han alene i spidsen for turneringen. Det kan dog ændre sig på mandag, når de udsatte partier spilles. Men Asbjørn og jeg er faktisk lige i haserne på ham! Pedram var vist heldig ikke at tabe mod Finn, og er ude af præmieræset.
I gruppe 6 er Lars C stadig i krigshumør, selv om han er kommet hjem fra Kosovo, og hvis han stadig er lige heldig med at undgå at tabe i tidnød, vinder han gruppen.
I gruppe 7 fører Henrik med 4½ point, men de to konkurrenter er ikke langt efter. Poul Erik har for resten ytret håb om at Henrik vinder turneringen!! Næppe sandsynligt, og udover, at det selvfølgelig kunne være morsomt, gætter jeg på, at ønsket mest skyldes Poul Eriks utilfredshed med hele turneringsformen - det kunne give ham et (til en afveksling) godt argument mod formen at kunne påstå, at resultatet åbenlyst bliver for tilfældigt. Men lad os nu se hvordan det ender.
I gruppe 8 ligner Anton mere og mere en vinder. En flot gevinst mod Knud Erik blev det til denne aften, på trods af at KE som sædvanlig gjorde det svært ved hele tiden at opstille små listige taktiske pointer. Anton holdt sig dog fint klar af dem alle!

Klubturneringen. (21. nov. 2004)  af Lau Bjerno
Der har hos nogle af spillerne været en stærk utilfredshed med, at folk er urimeligt (!?) længe om afviklet deres udsatte partier - udsatte partier påvirker jo som bekendt rundelægningen! Jeg må ganske vist desværre selv melde mig blandt synderne denne gang, men det skal ikke afholde mig fra en opfordring til fremover at være i bedre tid med at få afviklet de udsatte partier! Nu nærmer turneringen sig jo sin afslutning, men til næste år kommer der jo en ny, hvor man så må håbe, det bliver bedre! Sidste runde bliver i hvert fald ikke lagt, før alle udsatte er afviklet!

Klubturneringen. (9. nov. 2004)  af Lau Bjerno
Sjette runde bød mest på sikre favoritsejre. Nina slog Leif, Per Hansen vandt over Lars Noe, Peer Ole slog Jørgen, Mads besejrede Lars C., Brølling vandt over Nørgaard, Knud Erik slog Brøchner og Anton vandt over Bo. Poul Eriks gevinst over Jan Rewitz var dog vist ikke helt uden slinger i valsen, så widt a ku' høre. Det var til gengæld min gevinst mod Henning Andersen. Med min nuværende form måtte jeg vel også anses for klar favorit, selv om ratingtallene siger det modsatte (det var i hvert fald min egen opfattelse :-)). Den stilrene gevinst, hvor Henning aldrig fik skyggen af modspil, indbragte mig flere anerkendende bemærkninger fra stærke spillere, og det er vel også vore dages ideal - og det, jeg selv stræbte efter i partiet: Tidlig fordel og så vinde uden at give modstanderen chancer. Men hvor var det egentlig kedeligt! Og vel heller ikke retfærdigt: Jeg vovede intet - og vandt alligevel.
Endnu mere kedeligt var det dog, at Pedram aldrig kom, så Berno vandt uden kamp.
Mere action var der (som altid) i Steens parti. Han afslog remis mod Jesper Larsen, men dummede sig straks og måtte derefter kæmpe sig til den halve. Også Knud måtte give remis mod Asbjørn.
Et par overraskelser var der dog plads til: Hans tabte til Hansen Junior, Thor tabte til Henning Kragelund, og Kim Rasmussen til Lasse. At Kim Hardlei tabte igen - denne gang til Finn Geneser - kan dog ikke overraske! Nul point i turneringen har han indtil videre! Det kan dog ikke blive ved på den måde: Han må snart være favorit til at få en walk-over! Dèn kan han i det mindste ikke tabe på tidsoverskridelse!
Nu resterer der så to runder, og der begynder vel at tegne sig et billede af præmiechancerne.
I den underste præmiegruppe ligner det et opløb mellem Anton og Lasse, men Kim er vel endnu ikke hægtet helt af - især ikke hvis han vinder sin udsatte mod den anden Kim (på tid!??)
I lysegul præmiegruppe er det også tæt, med Henning i spidsen, men intet er afgjort.
I næste gruppe tabte Thor vist et vigtigt skridt i dagens runde, så det ligner en kamp mellem Berno, Lars C. og Finn.
I min præmiegruppe har alle scoret godt, og selv om Pedram ligger sidst efter dagens udeblivelse, kan han sagtens komme igen. Det ligner dog mest et kapløb mellem Mikkel og mig, hvis jeg ellers kan vinde min udsatte mod Asbjørn. (Jeg slog ham for nylig i Viby, så...)
I den grønne gruppe har ingen endnu imponeret (undtagen negativt, især Kim). Men Jesper og Steen ligger vel bedst til.
I tredjeøverste gruppe har Jørgen muligheden for at komme alene i front, hvis han får point i sit udsatte mod Nina. Carsten og Lars ligger på lur, hvis han skulle kikse.
I næstøverste har Peer Ole sat sig på det hele. Han skal i hvert fald tabe sit udsatte mod Leif, før der bliver spænding. Faktisk kan Peer godt gå hen at vinde hele turneringen!
Blandt de lyseblå ligger det til Martin, men Tom og Nina kan vel stadig nå det med en god spurt. Meen om det bliver turneringssejren, en af dem vinder, eller en mere beskeden præmie, er ikke afgjort, for kan de bedste ikke holde dampen oppe, kommer Peer Ole - eller så gar Mikkel Hansen eller jeg måske fra baghjul!?

Kamplederkursus! (4. nov. 2004)  lb
Sk.1968 afholder kamplederkursus lørdag den 13. november kl.12. Nordremedlemmer er velkomne - Nordre betaler naturligvis deltagergebyret på 150 kr.!
Du kan gøre din klub en tjeneste ved at deltage - på to måder. Dels giver det selvfølgelig mulighed for, at du kan give en hjælpende hånd ved holdkampene - evt. blot omkring tidnøden!! Men dels kan du også (lige så meget for din egen skyld) lære reglerne ordentligt. F.eks. bliver alt for mange halve point sat til, fordi folk ikke ved, hvornår man har ret til at kræve remis, eller hvordan man rent praktisk bærer sig ad med det! At råbe: "Remis! - kan man ikke kræve remis?" midt under partiet (autentisk eksempel fra divisionsturneringen!), er f.eks. ikke en brugbar måde! Mange er heller ikke helt på det rene med, hvornår det er tilladt at undlade at notere, hvilket også let kan koste dyrebar tid!
På 68' hjemmeside står bl.a: 
Kamplederkurset består af fire lektioner med tilhørende opgaver og en afsluttende prøve. Varighed ca. 3 timer. Underviser er Svend Dyberg Larsen, ansvarlig for turneringslederkurser i DSU.
De øvrige Århus-klubber med divisionshold: Århus, Skolerne, Nordre og Viby er blevet indbudt til at stille med deltagere indtil loftet på 20 deltagere er nået.
Kurset afholdes i PC Software A/S´s lokaler på 2. sal, Skanderborgvej 238, 8260 Viby. Busserne 15, 26 og 107 går næsten til døren - stå af ved stoppestedet 'Søren Lofts vej' og gå ind ad den lille sti til højre umiddelbart efter stoppestedet! Andre busser holder ikke så tæt på og passer dårligt med tiden. (15'eren 11.27 fra banegården mod Kolt kan anbefales.)  Se Kraks kort
Tilmelding kan stadig nås, så hvis du er interesseret, så ring hurtigst muligt til Tom på 51 70 38 93.

Holdturneringen GODT i gang! (1. nov. 2004)  af Lau Bjerno
Først vandt tredjeholdet jo med de bedst mulige cifre 8-0. Og i modsætning til to andre taberhold i gruppen (!!) stillede vore modstandere fuldt hold. Og selv om Overpessimist Mikkel Nørgaard antyder, at man ikke bør lade sig gribe af Hybris, er der absolut grund til at se lyst på holdets fremtidige kampe! Godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt; jeg tror faktisk godt, holdet kan gå hen og overraske positivt!
Og så fulgte andetholdet jo op ved at score 6½ point. Det er meget tæt på holdets forventede score på 6,62. I øvrigt mod et Vibyhold med flere spillere på, som jeg gennem et par måneder har "forberedt" (dvs. vænnet dem til at tabe til Nordrefolk! ;-)) Og i skrivende stund er de andre to indberettede kampe endt 4-4, så det ser jo godt nok ud. Bl.a. spillede Sk1968 III uafgjort mod Sk.1968 IV - endnu et bidrag til denne klubs lange tradition for tætte indbyrdes 1.-rundekampe.
Nu er stilen lagt for denne sæson! Vi glæder os så til at se 1. divi... nå, nej, Skakligaholdet i aktion i næste weekend! Da jeg for nylig gjorde mig skyldig i denne fortalelse, udbrød Tom foragteligt: "Tror du jeg er divisionsspiller?" (med et bredt grin.)
De skal for resten møde Færøerne på udebane. ...lad os da ønske dem god rejse! :-)
(Kampen foregår lørdag kl. 14 ... i Chess House!)

Klubturnering, OL og "VM". (18. okt. 2004)  af Lau Bjerno
Fire udsatte partier blev spillet i klubturneringen i aften. Nina Høiberg stod vist klart bedst mod Per Hansen, men kom til at forære ham en officer. Den slags er sjældent anbefalelsesværdigt (som Tartakower sagde, er det sundest at ofre modstanderens brikker!), og Per sagde da også pænt tak ved at vinde partiet. Jeg troede ellers på et tidspunkt, Nina havde fået et tilstrækkelig farligt angreb (mod mig havde det sikkert vundet!), men Per holdt tungen lige i munden og tvang hendes dronning til at retirere, hvorefter det kun var et spørgsmål om lidt teknik.
Kim Hardlei kom vist også til at sætte noget i slag, men Lars Noe så det ikke, og Kim mente herefter at stå godt. Om Kim sad for længe og glædede sig over sin gode stilling, eller om han alligevel kom i problemer, ved jeg ikke, men han tabte i hvert fald på tidsoverskridelse.
Thor Hansen har (om jeg så må sige) fået gang i hammeren. Efter at have "ramt ved siden af" i første runde mod Pedram Javan (han satte en løber i slag), justerede han lige sigtekornet i anden runde med en remis mod Lasse Friis. Men derefter fik Berno Hansen bank, og i aften var det så Knud Erik Juhl, der fik kærligheden at føle!
Vore to "gæstespillere" Jesper Larsen og Carsten Brølling spillede et spændende parti, og der kom nogle drabelige varianter på analysebrættet bagefter! Hvorfor Hvid ikke vandt, gik aldrig op for mig, men remis blev det.

Og så var det jo dagen, hvor man på DSU's hjemmeside kunne læse, at det "unge talent" Miriam Olsen på det danske kvindehold ved OL med de hvide helt bevidst havde spillet 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.Lxa6???
Det er jeg ikke det mindste i tvivl om, at Vibys unge talent, Maria Kjær på 1129 kunne have gjort bedre! Og det er vist ikke en skrivefejl, trækkene fremgår af den pgn-fil, man kan downloade fra OL-hjemmesiden! "Og først da løberen stod på a6, opdagede hun katastrofen", skriver holdleder Per Andreassen. Utroligt! Var det bare et totalt blackout, eller havde Miriam mon forestillet sig 4..Txa6 5.b2-b5!? Slige tanketorsk forekommer jo (men hvad ville hun så have spillet på 4..bxa6?) Og hun kæmpede da rosværdigt i 34 træk.
Men helt uanset dette - vi kan jo alle komme til at kvaje os: Jeg forstår nu egentlig godt Louise Fredericias frustration over ikke at være blevet udtaget (se debatsiden i det seneste nummer af Skakbladet)! Og jeg har også meget svært ved at indse fornuften i at udtage unge talenter alene for deres ungdoms skyld. Hvis der findes ældre talenter, der helt klart er bedre, og som har tid, lyst, mod og ambitioner, så bør de efter min mening udtages, om de så er fyldt 80! I denne ungdomsdyrkende tid synes jeg det er godt at tænke på folk som Smyslov, der nåede en kandidatfinale i en alder af 63. Ungdommen skal støttes og hjælpes frem, javel. Men de skal vel ikke have alt serveret på et sølvfad. Visse ting bør man stadig skulle bevise, man er god nok til, deriblandt landsholdsdeltagelse! Også i påsketurneringen, ellers bliver landsholdsbegrebet alt for udvandet.

Desuden var det dagen, hvor Leko valgte den inferiøre åbning Caro-Kann i "VM"-matchen mod Kramnik, og helt fortjent fik smæk, hvorved Kramnik jo lige fik enden med sig over stregen og beholdt sin "titel". Efter min opfattelse er der dog stadig kun én verdensmester: Kasimdzhanov! (Der kan også principielt kun være én - flere er nogenlunde det samme som ingen!) Kramnik har efter min mening aldrig været VM. Kasparovs "titel" mistede da også sin sidste rest af troværdighed, da han i sin tid ikke spillede mod Shirov, men mod sin gode ven Kramnik, efter at Kramnik havde tabt "kandidatfinalen" mod Shirov.
Men derfor kan partierne jo sagtens være spændende.

Kyndel tæt på endnu en IM-norm. (17. okt. 2004)  lb
Efter sin fremragende start med 3½ af 4 i IM-turneringen i Fåborg gik Christian Kyndel lidt ned og scorede kun ½ i de næste tre runder. Efter gevinst i næstsidste runde var normen dog stadig en mulighed, men krævede gevinst mod Petrosjan i sidste runde. Det lykkedes ikke, men med en remis endte Christian dog på en nydelig tredjeplads med 5½. Turneringen blev en dobbelt svensk triumf: IM Hermansson vandt med 6½ foran Olsson, der med 6 point lavede IM-norm. På en delt 4.-6.-plads (og altså efter Christian!) kom DM Steffen Pedersen, IM Petrosjan og FM Rendboe.

Nyhedsbrev fra Chess House. (15. okt. 2004)  af Poul Erik Nielsen
Årets sidste onsdagsturnering er en 7 runders i november-december med start den 3./11. og slut 15./12. Der er tilmeldingsfrist 27./10.
På juniorfronten kører vi den sidste spændende etape i vores Junior Cyklus lørdag den 13. november kl 10.
Samme dag lørdag den 13. november kl. 15:30 er der foredrag ved IM Klaus Berg med emnet: "Skandinavisk - den bundsolide Caro Kann".
Det er gratis for Chess Houses medlemmer, mens andre skal betale dagkort á 20,- kr.
Ud over disse turneringer er der fortsat fredagslyn, hvor man hver fredag kl. 20 gratis kan deltage i lynskak. Pt. kører en grand prix-serie frem til og med den 26./11. med fine præmier.
Den "første lørdag" i hver måned (kl. 15) er der lynturnering med indskud på 50 kr. med større præmier. Novemberturneringen er p.g.a. andre arrangementer flyttet helt hen til den 20./11., mens decemberturneringen er den 4./12. 
Endelig holder Chess House åbent på dage med divisionskampe, dvs: Den 6.-7./11. hvor der er dobbeltrunde i Skakligaen i Chess House, 31./10., 14./11. og 5./12., hvor der spilles i de øvrige grupper.
Turneringerne annonceres kort i Skakbladet, og de fulde indbydelser kan læses på Chess Houses hjemmeside, hvor man også kan tilmelde sig EMT-turneringen online. 

Midtvejsrapport. (13. okt. 2004)  af Lau Bjerno
Så er halvdelen af efterårsturneringen spillet. Sådan da - der mangler stadig en del udsatte partier. Eneste tilbageværende, der ikke har sat point til, er Lars Noe, der har 3 udsatte og én gevinst! Og den gevinst gik så lige ud over mig! Selv om jeg forsøgte at angribe ham allerede før starten af partiet - ved at forlange indskud! Lars affærdigede dog både dette og alle senere forsøg på at få overtaget: Jeg spillede et skinoffer, men opdagede til min forfærdelse, at jeg godt kunne slette forstavelsen "skin-"! Hvis jeg så endda bare havde erkendt min fadæse og snuppet bonde nr. 2 for springeren, havde jeg sikkert haft god kompensation. Men jeg "fik øje på" en måde at vinde officeren igen, hvilket dog kun var en luftspejling, og Lars kunne endda have taget bonden tilbage. Det overså han, men skulle derefter alligevel dumme sig kraftigt for ikke at vinde. (Nogen "midtvejskrise" for mit vedkommende er der dog næppe tale om: I Vibys klubturnering har jeg stadig maksimum!)
En del meget spændende partier blev spillet i fjerde runde! Vel først og fremmest Tom Petri - Poul Erik Nielsen, hvor redaktøren ofrede, men ikke lykkedes med at komme igennem. Også Jan - Peer Ole så giftigt ud. Om Jan kunne have reddet det, ved jeg ikke, men han fik under alle omstændigheder brugt alt for meget tid og overskred allerede efter ca. 25 træk.
Mikkel Hansen har momentant lagt sig i têten med 3 point. Flere har dog mulighed for at overhale, når de udsatte partier forhåbentligt bliver afviklet over de næste par uger - bl.a. Farmand Hansen, Nina, Martin Matthiesen, Jørgen og Peer Ole.
I Fåborg har de også spillet fire runder, Og Christian Kyndel fører med 3½ foran Hermansson med 3 point!

Kyndel på Fyn. (10. okt. 2004)  lb
Sommerskakvinder Christian Kyndel Pedersen, Nordre, deltager i en netop startet lukket IM-turnering i Fåborg på Sy'fyn. Og han har lagt ud med gevinst over Aljoscha Feuerstack fra Tyskland. Blandt de øvrige favoritter til at vinde turneringen findes vinderen af IM-gruppen i Århus Sommerskak fra i fjor, svenskeren Emil Hermansson, der også har en pind, samt Danmarksmesteren Steffen Pedersen, der lidt overraskende har tabt til Jesper Mørch Lauridsen i første runde. Desuden deltager IM Suren Petrosjan, Armenien! Måske en slægtning til verdensmesteren fra 1963-69!? Eller... sandsynligvis betyder "Petrosjan" blot "Pedersen" på Armensk! Turneringen kan følges via Steffen Pedersens hjemmeside.

Tror du på skibonitter? (8. okt. 2004)  lb
Det gør Finn Larsen åbenbart! Skolerne III - det hold, der, ganske vist på ærlig vis, "snød" Nordre II for oprykningen til 3. division (der jo nu hedder 2. division) - har trukket sig fra divisionsturneringen; de stiller op i A-rækken i stedet.
Og turneringsleder Finn Larsen har så givet den ledige plads til...  Nordre II?? Næ, desværre er reglen om, at hvis en oprykker trækker sig, skal pladsen gå videre til nr. 2 i oprykkerholdets gruppe, endnu ikke indført i divisionsturneringen - den gælder kun i 6. hovedkreds.
Så Finn har - vist, desværre for Nordre, helt i overensstemmelse med reglementet - givet pladsen til skibonitterne. Som nogle sikkert vil vide, er en skibonit en indbygger i byen Skive, og Skive var egentlig nedrykker fra 3. division. Nu rykker de altså på en måde op i 2. division i stedet. Så det er altså i mere end én forstand først fra næste sæson, der bliver "skåret en skive" af divisionsturneringen! Kedeligt, for Nordre II er uden tvivl stærkere end Skive.
Til sidst en lille reminder fra turneringslederen i vores egen klubturnering: Selv om skolernes efterårsferie står for døren, er der runde i klubturneringen på mandag. Husk at melde afbud, hvis du ikke kommer!

Klubturneringen. (5. okt. 2004)  af Lau Bjerno
Maange afbud! Alt for mange. Men der blev da spillet nogle spændende partier trods alt. Tom og Jørgen spillede remis, og Tom filosoferede efterfølgende over, at han nu havde så og så dårlig en score mod basis-spillere. Selvtilliden er tydeligt ikke høj blandt vore stærkeste folk for tiden. Poul Erik måtte ned med hvid mod Nina: "Db3 var helt pip - der røg to lette for et tårn", kommenterede Poul Erik efterfølgende begivenheden. Jesper Larsen kom omsider igang med turneringen (hans modstandere har hidtil meldt afbud!). Han kæmpede længe for at vinde over Hans, som dog holdt den halve uden alt for store vanskeligheder. Jeg kæmpede også længe for at slå Mads (og han for at slå mig!), men på trods af en vis fordel måtte jeg - for første gang i syv partier - afgive point, og Mads kom på tavlen med en halv. Carsten Brølling satte vist noget tungt i slag mod Knud og tabte, mens Mikkel & Mikkel vandt efter længere strabadser over henholdsvis Asbjørn og Henning Andersen. Og Thor slog minsandten Berno efter at have været under hårdt pres længe, mens Henrik slog Thomas forholdsvis let. Henning Kragelund vandt over Kim Rasmussen, der vist havde regnet med mindst en sikker halv. Slutspillet var dog ikke helt let. Men Kim kan så trøste sig med, at han nu får et point på walk-over.

ÅrhusMesterskabet i Lynskak (2. okt. 2004)  lb
Syvogtyve mand havde tilmeldt sig gigantturneringen om årets Århusmesterskab i lynskak. Kun 26 var dog mødt frem fra start - mere om det senere. I stedet for blot at køre det hele som en stor 28 runders havde Poul Erik Nielsen valgt at opdele feltet i 4 "hold", sådan at de syv stærkeste var hold A, de næststærkeste hold B osv. Hvert "hold" var samtidig en præmiegruppe. Det gav jo så 3 runder, hvor alle på et hold efter tur mødte alle på modstanderholdet. Og til allersidst mødtes spillerne på de enkelte hold så indbyrdes. Et fremragende koncept, der gav en vis følelse af sammenhold på "holdet", inden man så til sidst kæmpede om de endelige placeringer mod sine nærmeste konkurrenter. 
Efter første runde dukkede den sidste spiller omsider op: Steen Christensen, Nordre, der således slap for at få tærsk af de syv stærkeste spillere! Den eneste af Steens konkurrenter til præmierne i gruppe D, der havde fået point, var Johnny, der slog Johnni. Så Steen var nok ikke gået glip af mange point.
På trods af oversovningen endte Steen da også flot på andenpladsen i gruppe D med 8½ point kun overgået af Lau Bjerno med 9. Så ren Nordretriumf i den underste gruppe! Steens præmie var for resten bogen "Tigerskak" af Simon Webb (som om Mr. Fup har brug for den!!). Gruppens tredje Nordremand, Anton David gjorde det egentlig også godt: En del gode stillinger havde han undervejs, og selv om de fleste blev tabt, var der dog gevinst mod en mesterspiller: Claus Vangsgaard, VRS blev nærmest blæst ud af banen!
I gruppe C var Nordre også med fremme: Leif Møller tog andenpræmien med 12 point (endnu en "tigerskak") efter Jens Martin Hansen fra Sk.1968, 13½ point. Mikkel Nørgaard nøjedes med en mere beskeden placering.
I Gruppe B klarede Nordre sig også glimrende: Gruppen vandtes af Per Holst, Nordre (med 18½ point, hvis jeg husker ret) foran Martin Skov Jacobsen, Århus (18 point). Hans Rasmussen var også med i gruppen og med til at gøre Nordre til den "mest deltagende" klub.
I kampen om selve Århusmesterskabet var Nordredominansen dog mindre udpræget. Vores efterårsmester i lyn, Mads Boe var længe godt med (Også Tom Petri og Jan Christensen var med, men om de var "godt med", skal jeg ikke kunne sige), men til sidst sneg Karsten Rasmussen, Skolerne sig ind på andenpladsen med 23 point. Suveræn vinder blev Jens Ove Fries Nielsen, Jetsmark, der kun afgav en remis undervejs og sluttede på 25½ af 26 mulige!
Chess House-formand Poul Erik Nielsen syntes, det havde været en god turnering (det var der vist også bred enighed om!) og mente, at sådanne gigantlynturneringer godt kunne arrangeres lidt oftere - f.eks. en gang i kvartalet.

Ekstraordinært hovedkredsmøde. (1. okt. 2004)  af Lau Bjerno
Torsdag var der ekstraordinær generalforsamling i 6. hk. Der var ikke meget på dagsordenen: Valg af ny kasserer efter at den "gamle" havde trukket sig (efter kun få mdr. på posten - efter sigende uden at have gjort meget). Ikke meget at holde møde om, men hovedkredsbestyrelsen fandt altså, at man ikke blot kunne lade en suppleant indtræde på posten - næh, formalia skulle sandelig være i orden! Al ære værd naturligvis, og jeg skal da være den sidste til at gøre indsigelser. Men kunne man så ikke ved samme lejlighed lige have ført reglementet ajour, så det stemmer overens med det nye divisionsreglement, sådan at formalia også havde været i orden her?

Nå, et sådant møde fik jo ikke mange til at rejse helt ned i Chess House - vi var fem: Formanden Aage Olsen, samt Evald Jacobsen, Steen Andersen og mig (vi tre skulle nemlig alligevel holde møde bagefter og tilrettelægge hovedkredsturneringen), og så bestyrelsens kandidat til kassererposten, Tom Petersen, formanden for Silkeborg Skakklub af 1930. Og godt han kom: Det er jo nemlig kun klubformænd eller disses stedfortrædere der har stemmeret, og ingen af os andre er formænd eller havde fuldmagt fra vore formænd. Så Tom Petersen blev - i mere end én forstand - valgt énstemmigt!
Og så over til noget helt andet: Jeg skulle hilse og sige fra turneringslederen i vores egen klubturnering, at han gerne snart ser betaling af indskud fra de sidste deltagere, der endnu ikke har betalt - f.eks. nu på mandag!

Klubturneringen. (27. sep. 2004)  af Lau Bjerno
Desværre blev der ikke spillet så mange af de udsatte partier - blot fire styk. Men der var da en lille overraskelse: Tom tabte til Jan! "Nu kommer jeg til at møde 1700-folk i resten af turneringen", klagede Tom efter partiet. Men helt så galt går det nu ikke (endnu). F.eks. har han ikke point nok til at møde Steen :-). I en vis forstand kommer han dog nok til at sidde med "aben": Hvis Tom skulle få lyst til at forberede sig til fjerde runde, vil et varmt staldtip formodentlig være "orangutan"! Og at 1.b4 virker endnu, fik Mikkel Nørgaard at føle, da han tabte til mesterdomptøren Rudbeck. Kim fik tilsyneladende hurtigt lagt Bo ned, mens Thor ikke fik det så let: Han fik en lille slutspilsfordel mod Lasse, men til mere end remis var den næppe.
Til slut en lille bøn fra turneringslederen: Vil I ikke nok være omhyggelige med at skrive resultatet det rigtige sted på kortene? Det vil sige (jeg ved godt det er meget at forlange) ud for den rigtige runde, og i linien "Resultat"! Og hold venligst kuglepennen fra felterne med "Points i alt" og "placering" - lad altså være med at rette noget her, selv om det umiddelbart ser forkert ud!! Disse felter er kun til turneringslederens brug! Tak.

ÅrhusMesterskabet i Lynskak (24. sep. 2004)  lb
På næste lørdag, d. 2. oktober afholder Chess House ÅM i lyn. Det foregår som en stor alle-mod-alle turnering med op til 40 deltagere - de 40 først tilmeldte får lov at spille! Det vil jo så løst anslået tage en 7-8 timer at afvikle, så spilletiden er sat til kl.12.00-20.00. Sidste tilmeldingsfrist er på onsdag d. 29. enten telefonisk på 50 56 81 46, via e-post eller online. Blandt de allerede tilmeldte ses en ratingspredning fra 1100 til 2400, så det skulle være muligt for de fleste at finde passende modstand. Har du tid og lyst til at være med, så skynd dig at melde dig til, inden det er for sent!

Kyndel i Ukraine. (23. sep. 2004)  af Lau Bjerno
Christian har netop deltaget i en stormesterturnering i Alushta, hvor han vandt ... en masse erfaring. Læs mere på DSU's hjemmeside.

Klubturneringen. (23. sep. 2004)  af Lau Bjerno
Jeg har jo lovet at være farlig. Så det var jeg også i anden runde! Ikke mindst for mig selv! (Derfor lagde jeg ikke så meget mærke til de andre partier, hvilket denne rapport desværre bærer præg af) Men Knud Erik kendte ikke sin besøgstid, og så vandt jeg alligevel. ....som jeg plejer: Jeg har vist kun tabt til ham én gang, og jeg kan ikke mindes vi nogen sinde har spillet remis. (Men jeg rider vist også på en bølge i øjeblikket: I Vibys klubturnering har jeg også maksimum...)
Også Mads var farlig for sig selv. Det kan man jo være på flere måder. Vi har jo for nylig hørt om den undersøgelse der viser at svage spillere er tilbøjelige til at se modstanderens træk i et alt for optimistisk lys. Det er vist ikke Mads' problem. Jeg fik ved at lytte til efteranalyserne indtryk af, at han undervejs tværtimod havde været en smule tilbøjelig til at overvurdere Steens muligheder og undervurdere sine egne. Hvad enten nu dette indtryk er rigtigt eller ej, så tabte han i hvert fald, og Steen har nu to sejre mod stærkere spillere!
Leif slog vist Knud overbevisende, og Henning Andersen fik enden grusomt på komedie mod Pedram: Henning vandt en officer, men der var vist mere end rigelig kompensation!
I toppen var det remis'ernes dag, bortset fra at Peer Ole slog Hans. Så Peer er åbenbart stadig "formstærk", som der har stået et par gange i klubbladet. Det har han da vist for resten været et års tid eller mere - hvor længe skal man mon egentlig være formstærk, før man har lov at stryge "form" og bare kalde sig stærk?
I de øvrige partier så jeg ikke rigtig hvad der skete...

Skanderborg-EMT slut (16. sep. 2004)  lb
Det lykkedes ikke Jan Christensen at holde føringen. Erik Søbjerg, Sk.1968 rykkede med en stærk spurt forbi ved at slå Poul Erik i femte runde og Per Holst i sjette, samtidig med at Jan spillede remis mod Nina og tabte til Per Knudsen, Silkeborg. 4½ point var dog nok til andenpladsen og en beskeden ratinggevinst. Per Knudsen tager tredjepladsen med 4 point. Nina holdt til gengæld stilen hele vejen: Hun tog fjerdepladsen med syv halve, der dog næppe har været kedelige, hvis jeg kender hende ret! De 4 ratingpoint, hun vinder, er dog ikke nok til at bringe hende over de 2200 igen. Per Holst kommer med 3 point derimod atter over de 2100. Kun Poul Erik måtte bløde lidt: Hans 3 point kostede 14 ratingpoint - han holder sig dog fortsat over de 2200. Jacob Bjerre, Århus deler sidstepladsen med ...  Festugemester Claus Rossen! Se stillingen på Skanderborgs hjemmeside.

Klubturneringen. (13. sep. 2004)  af Lau Bjerno
Første runde bød ikke på de store overraskelser. I den øverste seedningsgruppe var det blandt favoritterne således kun Tom, der måtte afgive point: Remis mod Peer Ole.
I den anden seedningsgruppe var der tre afbud, men Knud slog Knud Erik (en sikker sejr så det ud til), mens Henning Andersen måtte ned mod Steen, der ellers stod skidt undervejs.
I tredje seedningsgruppe havde Pedram helt pr. tradition svedt ud, at han skulle spille, og kom først efter en opringning fra turneringslederen. Og på brættet gik det ikke godt: Hans modstander Thor fik to sunde merbønder plus initiativ, men satte så helt umotiveret en løber i slag og tabte. Nys hjemvendte Lars Christiansen slog Mikkel Hansen - Lars var i tidnød som sædvanlig, men nåede de 40 med en merofficer i behold. Det interne Viby-opgør blev vundet af Asbjørn, der dermed har slået Berno tre gange i løbet af det seneste par uger. Og Berno er vist i det hele taget inde i en formmæssig bølgedal - han har tabt de seneste otte partier! Jeg fik omsider has på Finn! Ham plejer jeg ellers at tabe til, men denne gang var det spil til et mål. Så nu bliver jeg farlig - gruppe 1: Vogt Jer!!
I fjerde seedningsgruppe var der lutter favoritsejre, bortset fra Bjørnhardt, der fik et nul på udeblivelse. Sidst afsluttede parti var Anton mod Thomas, hvor Anton dog med sindsro kunne have opgivet mange, mange træk før slutningen, men valgte at fortsætte til mat.
Se stillingen her.

Referat fra Nørresundbyturen. (12. sep. 2004)  lb
Hvis du gik glip af den traditionsrige ekskursion til det nordjyske, kan du læse lidt om turen her.

Husk Nørresundbyturen! (10. sep. 2004)  lb
I morgen, lørdag den 11. september, klokken 10.30 kører vi fra klublokalet!

Ændringer i klubturneringen. (9. sep. 2004)  af Lau Bjerno
SÅ er det atter tid til klubturnering, og første runde er lagt. To gange endda! Jeg havde egentlig lagt
en anden første runde, der sådan set har været offentliggjort nogle få timer her på hjemmesiden, men alligevel har jeg valgt at lave den om! Jeg fik nemlig en henvendelse med nogle gode argumenter for at gøre det anderledes.
Dels mente denne person, at klubmesteren naturligt må høre hjemme i den øverste præmiegruppe. Og det må jeg jo nok give vedkommende ret i. Desuden påpegede vedkommende, at ratingspredningen i gruppe to var meget stor - over 200 ratingpoint! Ved den nye rundelægning bliver spredningen meget mere homogen i alle grupper, hvilket jeg også må medgive rigtigheden af. (Mit oprindelige valg var begrundet i, at kun de øverste otte spillere er mesterspillere). Personen kunne i øvrigt heller ikke lide, at der var mindre præmie i gruppe to end i følgende fire grupper - det tillægger jeg så ikke den store vægt. Men sammenlagt finder jeg argumenterne så stærke, at den foreslåede ændring må være forsvarlig, hvilket jeg beder om deltagernes forståelse for. Jeg formoder heller ikke, folk endnu har spildt megen tid på forberedelser mod den konkrete modstander, så noget problem er der vel næppe i det for nogen.

Kom til spillermøde mandag! (5. sep. 2004)  lb
Så er det atter tiden til at sætte styrkeliste og hold. Mød op og giv din mening til kende!
Desværre kan vi endnu ikke præsentere bestyrelsens udkast til styrkeliste og holdopstilling her på hjemmesiden, da vi i skrivende stund ikke har modtaget noget fra de ansvarlige. Formanden har travlt for tiden - bl.a. med at spille skak. Vi må håbe, listen er klar til selve mødet....

Nordre spiller alligevel ikke i første division! (3. sep. 2004)  af Lau Bjerno
Nørresundby spiller derimod i første division, selv om de rykkede ned!
Og nej, det er ikke første april; det er ganske og aldeles sandt!
...men - alligevel er det jo det rene fup!! Nørresundby er ikke rykket op igen, men den hidtidige "2. division" hedder nu "1. division"! Og Nordre I spiller skam stadig i den fineste række, der nu blot er omdøbt til "skakligaen". Alt dette blev besluttet på et hovedbestyrelsesmøde den 29. august - læs mere om det på divisionsturneringens hjemmeside!
Der er desuden sket et par reglementsændringer. Således gælder nu, at "inden et hold kan starte en match, skal holdkortet være udfyldt." Så man kan kun opfordre holdlederen til at være fremme i god tid!
Enkelte af de vedtagne reglementsændringer giver anledning til spørgsmål. Således giver formuleringen "udeblivelse af spiller på grund af fejl fra holdlederen medfører idømmelse af et strafpoint" anledning til at spørge, hvad der forstås ved en "fejl fra holdlederen". Er det f.eks., hvis han har glemt at skaffe en reserve for en spiller, som har meldt afbud? Men hvordan beviser man så dét, hvis holdlederen påstår, at det ikke var muligt at skaffe en reserve? Er det en holdlederfejl, hvis der simpelthen ikke er 8 mand, der vil spille? Og hvor grundigt skal en spiller informeres om spilletid og -sted, før det ikke er holdlederens fejl, hvis spilleren udebliver? Udlevering af turneringsprogram til spilleren burde jo principielt være nok, men alle holdledere ved jo godt af bitter erfaring, at mange skakspillere er nogle store børn, der skal mindes om det for ikke at glemme det! Hvis spilleren påstår, han ikke havde fået at vide, han skulle spille, mens holdlederen siger, at han havde fået det at vide - hvis er fejlen så? Hvis holdlederen siger, at spilleren var umulig at få fat på, hvis er fejlen så - hvor mange gange skal holdlederen ringe forgæves til en spiller, før han kan holdes sagesløs, hvis spilleren udebliver? Osv. osv.
Reglen må da vist kort sagt være temmelig vanskelig (læs: umulig) at administrere i praksis!

Foredrag ved Christian Kyndel (26. aug. 2004)  af Tom Petri
På mandag den 30. August holder Nordres førstebræt Christian Kyndel foredrag i klubben.
Christian er en af landets mest talentfulde juniorer, og hans resultater i 2004 taler for sig selv:
1. plads (delt) i Kandidatklassen ved DM i Køge 2004 (og Juniordanmarksmester)
5/7 på førstebræt i 2. division
1. plads i Århus Chess Summer 2004 og IM-norm (1½ point over IM-normen)
etc....
Christian vil bl.a. fortælle om sin "skakkarriere" og vise et par partier samt svare på spørgsmål fra forsamlingen.
Christian er efterhånden en rutineret Nordre-spiller (4 sæsoner vist nok), men da han ikke er bosiddende i Århus, er det sjældent at vi ser ham i klubben.
DERFOR: Mød op og få skudt sæsonen i gang for alvor.

Jan Christensen fører stadig i Skanderborg (25. aug. 2004)  lb
Efter remis med de sorte mod nærmeste forfølger, Erik Søbjerg, ligger Jan stadig forrest. På tavlerne på hjemmesiden
har de spillerenes fulde navne med, og da jeg så Jans mellemnavn kunne jeg ikke dy mig for at slå op i Gyldendals røde for at se, om det virkelig betød det, jeg troede. Det gjorde det søreme! Om det er dækkende for Jans personlighed eller skakstil, er dog nok tvivlsomt. Men Jan er ikke længere den eneste Nordrespiller med ettaller på tavlen - Poul Erik vandt i dag, hvilket desværre gik ud over Per Holst. Nina holder stilen med de halve.

Så er det NU, hvis man vil med til Nørresundby (25. aug. 2004)  lb
Der er stadig plads på holdet, hvis man vil med til årets hyggeligste samling udekampe med bespisning. Og alle Nordremedlemmer er naturligvis velkomne, uanset rating! Jo flere vi bliver, des bedre! Kontakt formanden hurtigst muligt, hvis du vil med!
Helst på telefon 51 70 38 93 (eller ved personlig henvendelse). Tom tilhører nemlig de uheldige, der døjer med Jubii-mail - sådan hedder det vist, fordi man lige for tiden bør udbryde 'jubii', når det en sjælden gang lykkes at få en mail igennem.
Og hvornår er det nu det er vi skal nordenfjords? Lørdag den ellevte september! Nine eleven...

Efterårsmesterskabet i lynskak (25. aug. 2004)  af Tom Petri
16 mand deltog i efterårsafdelingen af Nordres lynmesterskab. Det blev til to 8-mands grupper hvor nummer 1 og 2 gik videre til semifinaler og finale.

Gruppe 1: Gruppe 2:
1. Mads Boe 18 1. Tom 18
2. Peer Ole 18 2. Poul Erik 18
3. Per Hansen 18 3. Mikkel H. 15
4. Steen 12 4. Rewitz 12
5. Leif 9 4. Hans R. 12
6. Mikkel N. 6 6. Kim Hardlei 4
7. Lasse 3 7. Ole Bro 3
8. Henrik B. 0 8. Finn Geneser 1
             
Mads, Peer Ole og Per H. måtte ud i omkamp efter at have slået hinanden i indledende. Der trak Hansen det korteste strå og Mads og Peer Ole gik videre til semifinalerne. Mikkel Hansen var flyvende og slog Poul Erik, og havde i sidste runde klar gevinststilling mod mig. Men jeg svindlede (det er det jeg kan!), og Mikkel havde undervejs tabt til Hans Rasmussen, så ingen semifinaleplads til hverken den unge eller den ældre Hansen. I omkampen om førstepladsen spillede Poul Erik og jeg remis, og jeg fik førstepladsen da jeg havde de sorte brikker.
 
Semifinalerne kom dermed til at se således ud:
Mads Boe - Poul Erik Nielsen 6-0
Tom Petri - Peer Ole Pedersen 6-0

Poul Erik havde efter sigende godt fat i Mads i det første parti, men Mads er snu og tog sejren hjem. Peer Ole satte hurtigt en bonde i slag mod mig i det første parti, og mistede tilsyneladende lidt troen på det. 

Finalen:
Mads Boe - Tom Petri 6-0

Jeg havde godt fat med de hvide i det første parti, men ligesom Poul Erik kunne jeg ikke holde fast. I det andet parti var jeg aldrig i nærheden af noget og dermed en fortjent sejr til Mads Boe i 1. halvdel af klubmesterskabet i lynskak. Til lykke.

Jan Christensen fører i Skanderup (19. aug. 2004)  lb
Nordre-kvartetten, der deltager i Skanderborg EMT, spiller stadig, og de fire aktører klarer sig med vekslende held og dygtighed. Primarius  Jan Christensen (den højstratede af de fire) folder sig ud som solist - han fører gruppen med 2½ point af 3, mens andenviolin Poul Erik lidt vel beskedent holder sig i baggrunden med to halve. Bratsch og cello - Nina og Per Holst - spiller meget legato med tre remis'er hver. Se stillingen på
http://skanderborgskakklub.dk/html/turn/emt04/res/visalle.asp

Nørresundby Skakklub fylder 70 år i år (16. aug. 2004)  fra Nordre Nyt
»...og vil derfor i lighed med 1994 og 1999 gerne invitere Nordre Skakklub til stormatch med efterfølgende festligt samvær lørdag den 11.september 2004.
Start kl. 13.00, 2 hurtigpartier á 30 min. efterfulgt af 2 lynpartier. Så er der tid til endnu et par pilsnere, mens man bortforklarer nederlaget eller praler af sejren. Herefter spisning i form af koldt bord med øl og snaps. Hjemmeholdet betaler maden samt en øl eller to.
«
Svend Pedersen, Nørresundby

Så er det altså tid til den traditionsrige stormatch mod Nørresundby Skakklub. Denne gang skal vi nordenfjords, men det skal vel ikke forhindre os i at demonstrere forskellen på et første- og et andendivisionshold!!
Sær X i kalenderen og gå ikke glip af årets bedste udekamp.
Dato: Lørdag den 11. september 2004
Afgang: Vi mødes i Chess House kl. 10.30, og drager i samlet flok mod Nørresundby. 
Hjemkomst: Det bliver nok på den anden side af midnat.
Pris: Værterne betaler maden (samt en øl eller to), og Nordre betaler transporten. Yderligere drikkevarer på egen regning!
Tilmelding: I klubben eller til formanden senest den 23. august (eftertilmelding kan muligvis finde sted).
Bestyrelsen

Temalyn (16. aug. 2004)  af Lau Bjerno
Poul Erik gennemgik en række varianter, som de fleste af os vist hurtigt glemte - og nogle tommelfingerregler, som heldigvis var noget nemmere at gå til, og som faktisk virkede! Som Poul Erik, der legede ugle under selve turneringen, et par gange sagde, når man huskede én: Ja, det er nemt!! De fleste var vist enige om, at det var en kedelig åbning, men selv om jeg i starten også mest hældede til denne opfattelse, gik det faktisk glimrende. I hvert fald stod jeg til gevinst i samtlige partier undtagen mod Hans, hvor jeg tidligt satte en løber i slag. (Mod Jan stod jeg dog skidt længe, men fik fusket mig til at true mat, så han måtte give damen.) Så selv om jeg tabte på tid i tre partier (bl.a. mod Tom, der havde 2 sekunder og en tabt stilling!), kunne det da godt være, man skulle overveje at tage "dynamisk engelsk" på repertoiret!
Poul Erik konstaterede efterfølgende, at åbningen er bedst for Hvid: Hvid vandt 22 partier - Sort kun 21...

Temalyn: Dynamisk Engelsk

Nr. Navn 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Po. Pl.
1 Mikkel Nørgaard

010

1 2

3 0

0 4

5 3

0 6

7 0

0 8

9 3

7 8
2 Lars Andersen

3 9

1 1 310

3

4 3

3 5

6 0

0 7

8 3

19 3
3 Mads Borup

0 8

9 3

3 1

2 0

310

0 4

5 3

1 6

7 0

13 6
4 Hans Rasmussen

3 7

8 3

3 9

1 3

0 2

3 3

310

3 5

6

21 2
5 Anton David

0 6

7 0

0 8

9 0

0 1

2 0

3

4 0

010

0 10 
6 Tom Petri

5

103

3 7

8 3

3 9

1 3

3 2

3 1

3 4

25 1
7 Jan Rewitz

4 0

3 5

6 0

100

3 8

9 3

3 1

2 3

3

18 4
8 Peer Ole Pedersen 3 3

0 4

5 3

0 6

7 0

100

0 9

1 3

0 2

9 7
9 Lasse Friis

2 0

0 3

4 0

3 5

6 0

0 7

8 3

100

0 1

6 9
10 Lau Bjerno

1 3

0 6

2 0

3 7

3 0

3 8

4 0

3 9

5 3

15 5

Hvem i alverden er Neddie Seagoon II (14. aug. 2004) af Lau Bjerno
Jeg er gået på jagt efter "Goonistry" (goon history), og det viser sig at stamfaderen m/k vist er Alice the Goon. Jeg har set vedkommende omtalt som "she", men navnet Alice bruges jo på engelsk både til piger og drenge, (sangeren Alice Cooper er jo f.eks. en mand - og det samme gælder jo for øvrigt navnet Marion - John Wayne hed jo i virkeligheden Marion Morrison). Så om Alice the Goon vil jeg kun vove at fastslå: Køn?? Nej!! Samt at hu/an var en bifigur i Skipper Skræk film og tegneserier.

Denne mystiske skikkelse har så givet medinspiration til en meget populær radioserie på BBC i 50'erne, The Goon Show, med bl.a. Spike Milligan (som skrev de rablende skøre tekster), Peter Sellers og Harry Secombe. Denne sidste lagde stemme til Doctor Neddie Seagoon! (som i en af episoderne for resten var på sørejse i Himalaya...)

En frit oversat smagsprøve:
Bluebottle (Sellers): Hvad er klokken?
Eccles (Milligan): Øh, lige et øjeblik - jeg har det skrevet ned på et stykke papir. En flink mand skrev det ned for mig i morges!
:-))
Bluebottle: Øhh.. Hvorfor går du rundt med sedlen, Eccles?
Eccles: Jah, øh, hvis nu nogen spørger mig om Klorkken, så kan jeg vise dem sedlen.
:-))
... (det viser sig, der står klokken otte på papiret) ...
Bluebottle: Jamen hvad nu, hvis nu klokken ikke er otte, når nogen spør' dig?
Eccles: Så viser jeg dem ikke sedlen!
:-))
Bluebottle: Jamen, hvordan ved du så, om klokken er otte?
Eccles: Jeg har det skrevet ned på et stykke papir!
:-))
osv. Hør den originale optagelse og se den engelske tekst her!

Siden indtog serien TV under navnet The Telegoons, hvor personerne spilledes af dukker, Dr. Neddie Seagoon så sådan ud:

Hvordan han så er avanceret til skakintruktør, vides ikke...

Hvem i alverden er Neddie Seagoon? (13. aug. 2004) af Lau Bjerno
Man kan jo finde de mærkeligste ting på internettet. På DSU's hjemmeside kan man se, at Tomas Hutters lige har lavet en stormesternorm. Det er måske ikke så mærkeligt, men jeg tænkte: Hvordan er det nu lige han ser ud? Ind at søge efter et billede på www.alltheweb.com! Her fandt jeg så en side om manden: http://www.worldchessnetwork.com/English/sitePros/tomashutters.php 
På denne side er der billeder og oplysninger om Hutters, men der er også et link til en side om en mærkelsesbeværdig person ved navn Neddie Seagoon, der giver lektioner i skak. Hans kursus nr. 1 behøver jeg næppe tage, den teknik kan jeg godt i forvejen - og mon ikke de fleste nikker genkendende til problematikken: 
Stupid Openings 101:
 
Students learn the basics of sacrificing a pawn (or piece!) in the opening for little or no compensation. Opponents will lose valuable time as they become confused by multiple methods to force victory.
Hvis du har lyst til at læse mere af samme skuffe, er det her det sner: 
http://www.worldchessnetwork.com/English/sitePros/neddieseagoon.php

Tematurnering. (9. aug. 2004) lb
På mandag d. 16. august arrangerer vi en tematurnering: Poul Erik Nielsen vil gøre os bekendt med "Dynamisk Engelsk", som vi derefter vil afprøve i praksis mod hinanden. Vi går igang kl. 19.30.

Nordre-kvartet i Skanderborg. (6. aug. 2004) pen
Nordre er repræsenteret ved 4 spillere i Skanderborg EMT 2004, og de er alle med i Mester 1!
Det er Per Holst, Nina Høiberg, Jan Christensen og Poul Erik Nielsen.
Første runde blev spillet i onsdags: Nina og Holst spillede remis indbyrdes, mens Jan vandt et flot parti med sort over Claus Rossen! Poul Erik spillede en skidt åbning, men holdt mirakuløst remis mod Jakob Bjerre.
Jan er således i udbrud sammen med Erik Søbjerg, der med sort vandt overbevisende over Per Knudsen.
Du kan følge turneringen på Skanderborg Skakklubs hjemmeside: http://skanderborgskakklub.dk/html/turn/emt04/res/visalle.asp

Ældre nyheder...