Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

 

Nyheder forår 2005


Nyere Nyheder...

GRAND PRIX 2005:  (1. juli 2005) Af Mads Borup
Han gjorde det igen! Niels Danstrup vandt igen vores Grand Prix, som han også gjorde i 2004, 2002 og muligvis også tidligere, men længere tilbage end 2001 går web-historikken ikke. Intet var afgjort før sidste rundes handicapskak, hvor ratingforskellen når to modstandere mødtes udmøntedes i et tidshandicap, et materialehandicap eller begge dele; bestemt af et terningekast. Niels var blevet nr. 1 i første afdeling af Grand Prix'en og nr. 2 i anden afdeling, så han førte komfortabelt, men alligevel endte det med målfoto. Niels blev denne aften presset, stresset og udspillet ... af terningen. Det ene høje slag efter det andet gav de stærke spillere (høj rating!) benhårde betingelse med både tids- og materialhandicap og Niels sluttede såmænd sidst. Da de andre resultater flaskede sig, blev han alligevel samlet vinder, ganske fortjent!

Formanden skyndte sig at dele præmier ud (rødvin). Jan rewitz vandt gruppen under 2100 og Finn Geneser vandt den under 1700, men var taget hjem inden præmieoverrækkelsen. Finn kan afhente sin præmie ved henvendelse til formanden, gerne inden næste generalforsamling ;-)

Web-masteren (den klovn) har desværre forlagt enkeltresultaterne, så de må komme på når/hvis de dukker op, men et kig på Grand Prix siden, vil afsløre placeringerne i mandagens handicapskak. Vær at gøre opmærksom på er, at Rewitz scorede max.!

Hermed holder Nordre Skakklub sommerferie og starter den kommende sæson den 1. august. På gensyn!

Forsker: Sluk PC'en og spil skak (26. juni 2005) Af Mads Borup
Skak er ifølge hjerneforsker Kjeld Fredens sundt og udviklende for børn. Læs artikler herom på TV2 og Politikken.

GRAND PRIX 2005 (21. juni 2005) Af Mads Borup
Kun 9 mand har fundet vej til klubben, på en lummer sommeraften. De 8 spillede med i hurtigskakken og her viste Hans Rasmussen sig uovervindelig. Med en hurtig remis i sidste runde, var sejren hjemme. Se den samlede stilling her.

"Broderfolket" (19. juni 2005) Af Mads Borup
Christian sluttede ½ point under IM-normkravet, da han med sort i sidste runde tabte et langt parti til den lokale helt fra SS ManHem, Joel Åkesson. Åkesson var også på jagt efter den sidste norm, men havde ikke som Christian chancen for at nå den i sidste runde, hvilket tilsyneladende ikke påvirkede hans spillelyst, da han afslog Christians tidlige remistilbud (intet ondt ord om det!) Om små 14 dage starter Aarhus Chess Summer i Chess House og her er Christian igen med. Så  får han chancen for at score den 3. norm, i samme turnering som sidste år indbragte den første norm!

P.S. Husk GRAND PRIX'en i morgen.

Kyndel på IM-jagt (16. juni 2005) Af Mads Borup
Christian spille i øjeblikket med i IM-turneringen "Spiltan & Pelaro IM 2005" i Göteborg, arrangeret af Schacksällskapet Manhem. Kravet for en IM-norm er 6 point af 9 mulige og efter dagens 6. runde ser det godt ud. Christian deler føringen med Nicolai V Pedersen med 4½ point. Han har altså +3 og skal "bare" have 1½ point i de sidste 3 runder, svarende til 3 remis'er. Turneringen dækkes af dsu og Schacksällskapet Manhem. På sidstnævnte hjemmeside er der også partier og en stilling, hvis man finder det hemmelige link. Man skal klikke på Spiltan & Pelaro IM-turnering logoet lige under Välkommen eller gå direkte dertil her. Pøj pøj, Christian!

GRAND PRIX 2005 (15. juni 2005) Af Mads Borup
En fornøjelig aften, hvor lynskak og holdskak går op i en højere enhed. Holdene var blandet godt og efter to hold-runder havde alle hold vundet og tabt en kamp, så alle kunne vinde inden sidste runde. Hold nr. 3 hev en storsejr i land i sidste runde og vandt sammen lagt knebent, efter at have tabt stort i første runde. Tillykke til Leif, Lars og Lars, som scorede aftenens beskedne indskud. Den samlede GRAND PRIX stilling mv. kan ses her. På mandag den 20. juni er disciplinen hurtigskak, vel mødt!
 
Klubmesterskabet i lyn (15. juni 2005) Af Mads Borup
(Afholdt 30. maj) Tom Petri scorede hattrick, ved at vinde lynmesterskabet. I forvejen var klubmesterskabet i hurtigskak og nærskak kommet i hus. En imponerende sæson, hvor ratingtallet er godt på vej mod de 2300 og en FM-tittel snart kan købes.

Da vinderen af efterårets afdeling af lynmesterskabet, Mads Boe ikke deltog i forårets afdeling, lå det klart fra start, at aftenens vinder ville blive samlet vinder. De indledende grupper havde en enkelt pæn overraskelse. Lars Christiansen fejede næsten al modstand til side og besatte 2. pladsen efter Tom - ikke mindst til overraskelse for Lars selv. I den anden gruppe vandt Poul Erik planmæssigt foran Peer Ole. Dermed bestod semifinalerne af 2 tidligere og en nuværende formand, om Peer Ole så er kommende formand, vil kun tiden vise!

Vinderen Overraskelsen

I semifinalen måtte Lars dog stække våben mod Poul Erik, mens Tom lige så sikkert nedlagde Peer Ole og de to favoritter mødtes i den forventede finale. 1. Parti endte med remis efter trækgentagelse i en stilling, som parterne ikke var helt enige i vurderingen af. De mente vist begge, at den anden stod lidt bedre. I andet parti kom Tom hurtigt til at stå bedst og havde bedst tid. Mod PE skal man aldrig slappe af, for han er både opfindsom og hurtig, men Tom var vågen og vandt fortjent - Tillykke!

GRAND PRIX 2005 (9. juni 2005) Af Mads Borup
Første af de 3 afdelinger løber af staben mandag den 13. juni, og diciplinen er holdlyn. Det vil sige at vi inddeles på ca. lige stærke hold, som så møder hinanden i alle-mod-alle matcher. Der spilles med 3 point systemet og der give både individuelle point og hold point. Det plejer at være s.... skægt så hermed en kraftig opfordring til at møde frem! Se hele indbydelsen via forsiden eller her.
 
Generalforsamling 2005 (9. juni 2005) Af Mads Borup
Blev afholdt i god ro og orden, som man plejer at skrive. Mere vigtigt er, at generalforsamlingen var præget af engageret debat, konstruktive forslag, generel opbakning til bestyrelsen og dens arbejde samt tilsagn fra mange om at ville give et nap med til diverse arrangementer. Meget opløftende at være med til og det lover godt for klubbens fremtid.
Hvis du vil læse referatet af generalforsamlingen, skal du henvende dig til bestyrelsen.
Kort fortalt, så blev alt godkendt, beretningen, regnskabet og forslaget til vedtægtsændring. Så nu består bestyrelsen af 5 mand: Formand Tom Petri, Kasserer Lars Noe, Mikkel Nørgaard, Knud Erik Juhl og Steen Farup Christensen. Suppleant er Lars Christiansen. Revisorer er Niels Danstrup og Mads Borup. Revisorsuppleant er Kim Rasmussen.

Klubturnering foråret 2005
, 7 runde (25. maj. 2005) Af Mikkel Nørgaard
Mester 1
Klubmesterskabet var denne gang et anliggende mellem formanden og Nina, sidstnævnte ½ point efter Tom før den afsluttende runde. Tom spillede desuden for at runde de 2300, hvilket vist nok ville lykkes med gevinst mod Hans Rasmussen. På den baggrund var det nok lidt ubehageligt, at Hans fra start pustede sig op ved at sende en g-bonde af sted mod Toms korte rokade. Tom fik dog pareret angrebet og overtog ligeså stille styringen, kulminerende med en springergaffel i begyndende tidnød, der fik Hans til at strække våben.
Spænding var det altså så som så med - også fordi Nina tydeligt var i problemer efter Leifs bondeoffer. Leif virkede undervejs i partiet lidt forbløffet over, hvor godt han stod (“jeg er bagud med en bonde, men i dag er det med vilje!”), og Nina fandt vist også stillingen temmelig ulækker, så vidt jeg kunne forstå efterfølgende. Men trylle, trylle - pludselig sad de med et et af de tårnslutspil, som er let remis ifølge sagkundskaben (tre bønder mod to i Leifs favør, men på samme fløj) - og en halv blev da også resultatet på Leifs forslag.
Tom er dermed klubmester, tillykke! Mesterskabet kom vist noget overraskende for ham selv, på baggrund af nederlaget i første runde mod Nielsen - men når man vinder resten, såeh…
Mester 2
Den næstsvageste gruppe var turneringen igennem præget af en vis jævnbyrdighed, selvom nogle var mere jævnbyrdige end andre. Rewitz havde generelt store problemer med klokken, jeg havde generelt store problemer med brikkerne osv…
Oehlerich, Rudbeck og Noe havde teten inden sidste runde, hvor Rewitz, Mads og Mikkel Hansen skulle rette op på uheldige turneringer, hvor gode stillinger var smuldret på tragisk vis undervejs.
Rudbeck kom tidligt i problemer mod en veloplagt Mikkel Hansen, som gik tematisk til værks med minoritetsangrebet i dronningegambit. Resultatet blev en god merbonde, der sikkert havde vundet partiet for Mikkel, hvis blot han havde beholdt det sidste sæt tårne på brættet. Som det kom favoriserede bondestrukturen Jørgens springer, der havde det bedre end Hansens løber og remis blev det så til Mikkels ærgrelse.
“Problemer” er ikke et dækkende ord for det Lars Noe kom i med de hvide i åbningen mod Mads. Efter Borups …Le6 (en blandt mange lovende muligheder) savnede Lars ganske enkelt brugbare træk - ikke rart, når man endnu ikke har udviklet sin kongefløj. “Død, hvor er din brod!?”, syntes Lars at tænke, idet han rokerede langt - over i den side hvor alle beskyttende bønder var rykket frem til 4 og 5 række! Det tog sin tid inden en påpasselig Mads kom i nærkamp med den nøgne monark (“jamen, han har jo slet ikke noget på!?”), men i tidnøden gik den altså ikke længere for Lars, der blev sat mat på grummeste vis.
Dermed lå det til Oehlerich, der fik tre kvarter i forgave af venlige Rewitz. Det kom ham nok til gode, for stillingen så småkritisk ud undervejs. Men som flere gange tidligere i turneringen kiksede det for Jan i de sidste minutter og Oehlerich var ubønhørlig, da han først fik fat - og nappede dermed den udelte gruppesejr.
Ratingforskydninger er der en del af - Hansen og Rewitz glider under 1900 (så vidt jeg er orienteret), hvilket især Noe og Stoney profiterer af. Her kunne man godt referere til sin egen ratingfremgang (1 point!) og skrive en længere passage om mådehold, men det vil jeg afholde mig fra.
Basis 1
Her forsøgte Pedram og Hardlei turneringen igennem at holde trit med en hårdt fremfarende Knud Erik, men allerede inden sidste runde lå det fast, at Knuddis 6/7 (han havde spillet forud og vundet mod Geneser) ville række til den udelte sejr.
At Pedram ville snuppe andenpladsen stod i øvrigt ret tidligt klart under runden, idet Hardlei gik i noget slemt, som Thomas Overgaard har haft på lager mod dronningegambit i et par år. Dobbelt officersoffer med matsætning og hele pibetøjet, ret overbevisende må man sige. Pedram slog desuden Lasse med noget klassisk på h7 og kan ligesom Knud Erik føje en stak ratingpoint til samlingen. Noget forkromet overblik over de øvrige præstationer i gruppen kan jeg ikke prale af, vil blot nøjes med at henvise til tabellen andetsteds på siden - og i øvrigt minde om LYNMESTERSKABET som afholdes mandag d. 30/5!!

Tilbud fra Chess House (19. maj. 2005) Af Mads Borup
Den 25. maj starter en 5 runders Onsdags EMT. Tilmeldingsfristen er principielt i morgen, men så længe der er åben for online tilmelding på www.chesshouse.dk, kan du nå at deltage.
 
Generalforsamling 2005 (19. maj. 2005) Af Mads Borup
Se indbydelsen og indkomne forslag her.

DSU's Pokalfinale, Bredderækken (16. maj. 2005) Af Steen Farup Christensen
Lørdag den 15ende var vi fire håbefulde spillere der tog til pokalturneringen i Nyborg.

Jan Rewitz, Mads Borup, Mikkel Nørgaard og undertegnede. 
Vi mente selv, at vi var en af favoritterne sammen med Skolerne. Vi startede med en sejr på 3-1 og 2-2 for derefter at gå til frokost. En fantastisk buffet, som helt sikker var skyld i at vi fik en ekstra energi. Vi vandt i hvert fald 4-0 og 3½-½. Mads omdøbte os derefter til frokost holdet.
Nu var vi pludselig helt i top - med to runder igen. Vi førte nu med 2 point til nærmeste forfølger, Brønshøj med en stærk trup. De havde bl.a. vundet over Skolerne 3-1. Vi tabte desværre 3-1, hvor Jan havde helt afgørende fordel i to træk mod Jakob Aabling-Thomsen, men så det ikke i den gensidige tidnød. Ærgerligt - Jan spillede ellers godt mod diverse stærke modstandere, men når tidnøden trådte ind var Jan's ellers stærke spil ikke skarpt nok.
Vi var nu 2 hold på a point med Skolerne i hælene på os. Vi skulle møde Skolerne og Brønshøj mødte Holstebro. Da vi tidligere havde banket Holstebro 3-1, var vi sikre på at Brønshøj ville køre dem over. Mads og jeg havde vist mistet modet på det tidspunkt.
Skulle Brønshøj og Nordre ende a point, ville Brønshøj vinde på matchpoints. 
Holstebro kom dog meget hurtigt foran 1-0 og pludselig løb jeg frem og tilbage og fulgte med i sagerne. Det skulle jeg nok ikke have gjort, da jeg røg i en simpel officer's gaffel mod den unge Bjørn Ochsner. Mikkel spillede remis mod Jesper Riis Larsen. Mads tabte efterfølgende mod Sune Rej Andersen. Rewits tabte til Casper Rasmussen. I mellemtiden vandt Brønshøj dog rimelig nemt de resterende og alt for Nordre var tabt.
 
1. Brønshøj  2. Skolerne 3. Ålborg 4. Nordre
 
Ærgerligt, da vi virkeligt kunne have sat det hele på plads i næstsidste runde. Alligevel en rigtig god pokalturnering med masser af god skak spil og dramatik.
 
Elite rækken vandtes af Ålborg med Sydøstfyn og Skolerne på de efterfølgende pladser. I Juniorrækken husker jeg kun at Viby blev nr. 2 

Red.: Steen blev topscorer på bræt 4 med 5 points vandt en flaske vin derfor. Se turneringstabeller mv. her.

Klubturnering foråret 2005, 6 runde (eller Undskyld!) (3. maj. 2005) Af Mads Borup
Det bliver ikke noget fyldestgørende referat, for jeg var travlt optaget af mit eget parti og fulgte kun med i nabopartiet, men har lidt andenhåndsinformation om de to partier i Mester 1. Her spillede Poul Erik og Peer Ole remis. Redaktøren stod tilsyneladende godt, men et taktisk funderet bondefremstød af Peer Ole sikrede en lige stilling, i hvert fald da Poul Erik ikke spillede den bedste fortsættelse.
Partiet mellem Tom og Nina fik en pudsig start. Føringen i gruppen gjorde, at Nina ville være udmærket tilfreds med remis, mens Tom skulle vinde for at gøre sig forhåbninger om at blive klubmester. Tom spillede en finger-"fejl" i træk 3. En "fejl", fordi det er en remisvariant, hvor hvid kan opnå trækgentagelse og han ærgrede sig. Nina kunne huske, at de havde spillet varianten før og at der var noget med en trækgentagelse, men kunne ikke finde den ved brættet, så hun "afveg". Hun kom dog til at stå godt og fik et slutspil med mer-bonde, som var tæt på vundet; men så snød hun sig selv og Tom tog hele pointet. Turneringen er nu helt åben, vi kan ende med en tredelt førsteplads - spændende hvordan stillingen ser ud, når de udsatte partier bliver afviklet!

I Mester 2, som den så flot hedder, mødtes Oehlerich og Steen FC i et drabeligt parti. Per spillede vist tidligt galt og Steen fik stillet et skræmmende kongeangreb på benene, hvor Per forsvarede sig med Kh1 og Sf1, mens Steen angreb med både bønder og officerer. I sikker forvisning om gevinsten, spillede Steen lidt for nonchalant og Per fik lov at spille h3, som besværliggjorde Steens gevinst og da Per samtidig havde små modtrusler i centrum lod Steen sig forvirre, tabte en bonde og angrebet. Herefter havde Per ikke problemer med at vinde slutspillet. Hvis Fritz får lov at vurdere den "kritiske" stilling, som jeg så under efteranalyserne, er jeg sikker på at den (han?) vil blinke lige så meget som Tom gjorde. "Man skal da bare duble i g-linien, og det kan ikke gå stærkt nok!" Det prøvede de så, og det skar lige igennem på første forsøg. Om det er den endelige vurdering, ved jeg ikke, men det så overbevisende ud.
Jeg stod godt efter åbningen mod Rewitz, men et smart springertræk gav bagslag. Jeg troede, at jeg kunne vinde hans dronning. Det kunne jeg også, men den ville blive for dyr. Jeg fravalgte også en variant hvor jeg skulle give to lette for en tyk + en bonde. Hvorfor ved jeg ikke, men jeg mente vist, at Jan stod bedst og at stillingen var for nem at spille for ham. Jeg valgte ufint, at give en officer for en bonde, et par gode løbere og en åben linie ned mod hans konge. Stillingen var klart tabt, men Jan var allerede på vej i tidnød, så han skulle have chancen for at træde forkert, og så skulle det helst gøre ondt. Taktikken lykkedes (undskyld!). Jan vadede i gevinst varianter og selvom han ikke fandt de bedste, stod han stadig til gevinst, da han med få sekunder igen, solgte et tårn og bagefter gik mat. Det er ikke første gang i denne sæson, at Jan taber på denne ærgerlige måde, men tiden er jo en del af spillet. Jeg er selv tilhænger af den gamle betænkningstid, vi havde i klubben, med 2 timer + ½ time og formoder, at Jan også er det. Efter min menig, er Jan klart den bedste spiller i gruppen (undskyld, I andre!), men han handicapper sig selv urimeligt meget med sit tidsforbrug. Jan elsker at spille skak, og det er nok problemet, han fordyber sig fra start af og er ikke til pragmatiske løsninger. Jeg har spillet på hold med ham, og med fuld betænkningstid, er han frygtindgydende - ligesom han var i efteranalyserne, her blev jeg sat mat med dronningeofre og det hele!

Og så starter mine referatproblemer. Basis 1? Jeg fulgte slet ikke med (undskyld!), og alle var ude af døren, inden jeg var færdig med at spille. Faktisk er jeg slet ikke sikker på, at resultaterne er bogført korrekt. Hvis ikke, så råb op, for det har også indflydelse på rundelægningen.

Til sidst en opfordring, som turneringslederen formentlig gerne vil komme med: Få nu spillet de udsatte partier inden sidste runde! 

Klubturnering foråret 2005, 5 runde (28. apr. 2005) Af Lars Noe
Dejligt at opleve at femte runde af forårets klubturnering blev afviklet med kun et afbud, når man ser bort fra at Lars Andersen har trukket sig fra Mester 1. Mandag blev ikke aftenen hvor Leif skulle fordoble eller tredoble pointhøsten. Faktisk blev stillingen meget tvivlsom efter ikke mere end 10 træk, hvorefter Leifs erklærede mål for aftenen var at holde i liv i partiet lang tid nok til at begrænse det pinlige i et hurtigt nederlag. Til glæde for Leif mente Poul Erik efter matchen ikke at det var simpelt, men det skal man vel sige hvis man ikke finder den letteste gevinst ;-) Efteranalyserne viste vist klart at det var bonden der skulle have været til f5 i stedet for løberen. Heldigvis for Poul Erik lavede Leif relativt hurtigt en kæmpebuk som kostede tårnet. Ud fra hastigheden i partiet mellem Per Hansen og Nina skulle man tro der var tale om lange hjemmeforberedelser, men med Ninas hukommelse er dette jo nok tvivlsomt. De endte i hvert fald hurtigt i et slutspil hvor de fleste chancer, hvis man undlader at spørge Per, var på Ninas side. Men i Pedramtempo spillede Nina upræcist og det hele endte ud i en låst stilling, hvor ingen af parterne havde mulighed for at forvandle deres gensidige fribønder. Dermed lykkedes det Per at fravriste Nina det første halve point i dette forår så spændingen kan bevares lidt endnu. Peer Ole og Hans holdt derimod som forventet et mere afdæmpet tempo og kort før den første tidskontrol mistede Peer Ole en kvalitet, men havde sandsynligvis nok kompensation i form af en fribonde. Men da tiden begyndte at presse for meget på uret faldt Hans i vandet og overså en skak midt på brættet som samtidig kostede tårnet. Ærgerligt i en ellers spændende stilling.

I Mester 2 måtte Mikkel Nørgaard mod Per Oehlerich indkassere turneringens første nederlag efter 3 remiser. Oehlerich var indstillet på at få hele pointet selvom det undervejs kunne ligne endnu et parti, hvor Mikkel kunne få kæmpet et halv point hjem. Rudbeck fik vendt skuden igen efter et ufortjent nederlag til Steen i fjerde runde. Sædvanen tro var Rewitz i tidnød, og desværre for ham faldt resultatet ud til Rudbecks fordel. Undertegnedes stod efter åbningen meget skidt mod Mikkel Hansen. Mikkel undlod heldigvis at slå en passant undervejs, som kunne have bevaret fordelen. Som tilbagebetaling valgte jeg at undlade at give Mikkel en dobbeltbonde, hvorefter vi indstillede kampen for at undgå yderligere fejl. Kampen om førstepladsen er på trods af at Steen endnu har maksimum stadig fuldt åbent idet han har to udsatte.

I basisgruppen fik Knud Erik hurtigt foræret en officer som ikke krævede megen overvejelse. På trods af den dårlige start valgte Per Mikkelsen dog at fortsætte spillet da aftenen ellers ville være helt spildt. Knud Erik efterlod dog ingen chancer og kørte hele pointet sikkert hjem. På brættet ved siden af tog Pedram hele pointet i topkampen mod Kim Hardlei. Pedram spillede usædvanligt koncentreret og brugte vel næsten lige så meget tid, som han har brugt i alle holdkampene tilsammen. Med maksimum og en udsat går han benhårdt efter 1. pladsen. Men mon ikke Knutti har tænkt sig at kæmpe med om denne i det kommende brag på mandag mellem de to. Lasse stjal relativt hurtigt en bonde og på trods af intens pres fra Anton mod Lasses kongestilling holdt Lasse stand. Partiet blev afgjort på en fingerfejl, hvor Anton lavede rørt brik. Stillingen var dog sandsynligvis tabt alligevel. Bo kæmpede flot mod Henning og endte i et ligefarvet løberslutspil. Henning udnyttede dog effektivt upræcist spil og snuppede hele pointet. Geneser vandt med de hvide brikker rimelig hurtigt mod Bröchner uden at jeg nåede at observere hvad der skete. 

Turneringstilbud fra Chess House (26. apr. 2005) Af Mads Borup
Lørdag den 30. april kl. 12.00 er der gigantlyn i Chess House. Tilmeldingen gør lidt sløjt, så man når nok ikke de maksimale 40 deltagere, men satser på minimum 16 mand. Så lad dig ikke skræmme af ordet gigant, det kommer ikke til at vare hele dagen. Sidst var der 30 deltagere. Hvis du ikke er medlem af Chess House (så se da for f..... at blive det!) skal du købe dagskort á kr. 20,- for at deltage. Det bliver hyggeligt - vi ses! Tilmelding sker via www.chesshouse.dk.

I pinsen afholder Chess House en 5 runders EMT. Der spilles fredag den 13. maj - søndag den 16. maj, med to runder om lørdagen. Læs mere og tilmeld dig via www.chesshouse.dk. Hvis du ikke er medlem af Chess House tilbydes gratis prøvemedlemskab til din første EMT i foreningen! 

Tjaaah (25. apr. 2005) Af Mads Borup
Kun 4 hold deltog i pokalturneringens elitestævne, heraf halvdelen fra Nordre.
Nordre 1: Tom Petri, Poul Erik Nielsen, Nina Høiberg og Karl Pedersen
Nordre 2: Lars Andersen, Per Oehlerich, Hans Rasmussen og Mads Borup (elite??
)

Nr. Navn 1 3 4 Po. Pl.
1 SK1968

4 1

3 3

2

2
2 Nordre 1

3 4

½ 4

1

6  
3 Nordre 2

0 2

1 1

4 0

1  
4 Skolerne

3 1

2

4 3

10½ 1

Desværre gik alle ikke-Nordrehold videre, og selvom slutstillingen viser jævnbyrdighed i kampen om 2. pladsen, så ramte vores spillere generelt ikke formen, dagen efter bededag (!!). At vores 1. hold var tæt på at gå videre, skyldes primært at Hans Rasmussen scorede 2. holdets eneste points mod netop SK1968. Tom Petri er den eneste ud over Hans, der kan være stolt af indsatsen, 2½ på 1. brættet! Enkeltresultater er der ikke grund til at træde yderligere i, men på www.sk1968.dk kan ses billeder fra stævnet og på www.6-hk.dk er der også et lille referat.

Klubturnering foråret 2005
, 4 runde (21. apr. 2005) Af Leif Møller
Gruppe 1:
Hans vandt bundopgøret mod mig, efter at jeg overser en totrækker, som koster en officer. Tom vandt over Peer Ole i et parti, hvor bønderne ikke blev regnet for noget (i hvert fald fra Peer Oles side…).
Gruppe 2:
Per vandt et spændende parti mod Mads, hvor Mads vist stod udmærket undervejs. Steen F(usk) vandt på en grov overseelse fra Jørgens side, Jørgen førte med en kvalitet men gik lige ind i dobbelt dameskak på konge og tårn hvorefter Steen med sikker hånd førte sit 3. point ud af 3 hjem!
Denne gang kunne Jan lige akkurat nå de 40 træk inden tidskontrollen, hvorefter Mikkel H. valgte at opgive, i slutstillingen huserede Jan tårn på 2. række.
Lars og Mikkel N. tog en rimelig hurtig remis.
Gruppe 3:
Kim holder fast i topplaceringen ved at vinde over Henning. I det andet topopgør mødtes Henrik og Knud Erik. Knud Erik havde en farlig fribonde, men de enedes om remis. Pedram spillede friskt (og hurtigt) til mod Finn og vandt sin 3. sejr i træk, ingen tvivl om at Pedram vil udfordre de 2 ”gamle” i topstriden. Thor kom igen på tavlen i rigtig angrebsparti, offeret var Anton, som ikke har fået spillet til flyde endnu.

Diverse (21. apr. 2005) Af Mads Borup
De sidste referater fra den for længst afsluttede holdturnering er nået frem til web-masteren, indgang via forsiden.
Thomas Overgaard Kristen er blevet valgt til bestyrelsen i Chess House. Henrik Christensen, SK1968 overtager formandsposten fra Poul Erik Nielsen, som igen har gjort et stort og engageret stykke arbejde, men måtte melde fra pga. hans arbejdsmæssige situation. Læs evt. referatet under nyheder på Chess House's hjemmeside

2. IM-norm til Christian Kyndel (21. apr. 2005) Af Mads Borup
Vores unge talent har spillet med i GM gruppe A i Gausdal. Kravet til en IM-norm var 4 points af 9 og en god start af Christian lovede godt, men efter 2½ af 4 kom der 3 boller på stribe Det var nok de færreste, der troede på, at de sidste 2 partier mod GM Magnus Carlsen (2548) og GM Oleg Korneev (2611) ville indbringe de nødvendige 1½ points. Men først blev lille Magnus besejret i et slutspil med tårn mod løber. Den slags er vist remis, om end svært at forsvare når kongen er fanget på randen og tiden er knap. Sidste runde blev spillet forud, da Korneev skulle tidligt hjem, men det fik ikke russeren til at give ved dørene. Christians stilling så betænkelig ud undervejs, men med kreativt forsvarsspil fik han afviklet til et lige slutspil og i træk 42 tilbød stormesteren remis! Partier og stilling kan studeres på turnerings hjemmeside og Per Andreasen har sendt runderapporter hjem til DSU's hjemmeside. To stormestre og 1½ points på en dag, imponerende og et stort tillykke herfra! 

Klubturnering foråret 2005, 4 runde (21. apr. 2005) Af Mads Borup
Det kniber lidt med at få inddrevet materialer til hjemmesiden, men nu er resultaterne fra 4. runde opsnuset og lagt på, se her

Pyha, det var på et hængende hår (20. apr. 2005) Af Mads Borup
Nordre stillede i pokalturneringens bredderække i år med 2 hold. Holdopstillingerne afslører, at vi gik benhårdt efter en kvalifikation til finalestævnet i pinsen.
Nordre  I: Jan Rewitz, Mads Borup, Mikkel Nørgaard og Steen Christensen.
Nordre II: Thor Hansen, Henning Kragelund, Thomas Overgaard Kristensen og Anton David.

Nordre II havde det naturligvis rigtig svært, men fik skrabet 4 points sammen i de fire kampe. Anton brillerede ved at score de 3 af dem, ganske vist på 4. brættet, men alligevel.... Han var selv mest imponeret over Hennings gevinst på 2. brættet mod en klart stærkere modstander!

Nordre I var med i toppen fra start af, hvilket også er nødvendigt, når det hele afgøres på 4 runder i en monradgruppe med 16 hold. Vi slog begge Skødstruphold 3-1 og Randers 2½-1½. Så inden sidste runde lå vi nr. 1 og mødte Skolerne I. Vi frygtede at 2-2 ville medføre, at hold bagfra ville overhale os; men vi havde dog 1 matchpoint mere end Skolerne. Det endte med et uheldigt nederlag på 3-1 og væk var alle vores drømme og frem tonede de sidste par års "lige-ved-og-næsten" oplevelser. Men sandelig om ikke alle resultaterne flaskede sig og ingen af de sekundære hold vandt stort nok - vi blev. nr. 2 og skal til landsfinalen! Når alt kommer til alt, var vi med fremme hele vejen og havde vi fået de fortjente 2 points i sidste runde, havde vi faktisk vundet stævnet. Steen scorede maks. (som lovet) og Mikkel scorede 3 points - begge flotte præstationer. Jan og Mads smed halve points her og der og scorede tilsammen kun 2½ - hvad kan det ikke blive til ;-)

Slutstillingen i toppen blev:

Skolerne I 11½ points / 7 matchpoints
Nordre I 9½ points / 6 matchpoints
Randers 9½ points / 4 matchpoints
Skolerne II 9 points / 6 matchpoints
Århus I 9 points / 6 matchpoints

Skolerne slog os ikke bare i skak, men også i opdateringshastighed på hjemmesiden, så klik her for at læse deres udlægning af aftenen og især kampen mod os.

1. april (5. apr. 2005) Af Mads Borup
Kun ganske få har kommenteret mit forsøg på at lave en morsom aprilsspøg, men lad mig alligevel slå fast, at historien om skakure og sommertid, var det pure opspind. Derimod var den groteske historie om FIDE's mobiltelefonregler og DSU's forsøg på at bøje samme regler næsten sandfærdig. Reglerne giver ikke turneringslederen ret til at foretage en hurtig hængning eller at kræve mobiltelefoner afleveret (men han må vel modtage dem, hvis nogen vil deponere dem?).
Desuden kan jeg fortælle, at man på DSU's hjemmeside nu kan se de nye ratingtal, efter at holdturneringen er blevet rated, så til de spøgefulde hoveder, der mente, at min aprilsspøg i år var, at jeg havde tilmeldt mig Chess House's kommende Onsdags EMT som mesterspiller: Skam jer! ;-) 

Skakure og sommertid (1. apr. 2005) Af Mads Borup
Klubben har fået en henvendelse fra Dansk Skaksalg angående vores elektroniske ure, SchachTimer "Silver". Det forlyder, at der kan være problemer med overgangen fra vintertid til sommertid (og omvendt).
Uret er ECU-godkendt (Europæisk skak union) og problemerne skyldes, at der i urene sidder et ægte kvartsurværk. Dette helt almindelige urværk kender nemlig til sommer- og vintertid, som nu er lagt i faste fælles EU-rammer.
Teknisk fungere skakuret ved at omregne forskelle i klokkeslæt via en lille CPU (kendt fra en PC) og vise dem i passende format på de to display.
I de første produktioner var man ikke opmærksom på, at kvartsurværket var intelligent og at det medførte problemer omkring især skift til sommertid. Problemet er, hvis vi læser den tyske manual korrekt, at urværket regelmæssigt tjekker (i sin faste ROM), om der er skiftet til sommer- eller vintertid. Hvis det er tilfældet, korrigeres urets interne tid med en time og spilleren, som efterfølgende kommer i trækket vil måske blive korrigeret på klokken med en time. Måske, fordi det som nævnt kun sker på de første produktioner af ure (det fremgår desværre ikke, hvilke serienumre, der er berørt). Tilmed afhænger det automatiske tidsskifte af, hvordan urene blev indstillet, da de blev taget i brug første gang. Her er der nemlig mulighed for at indtaste dato og klokkeslæt (der opfordres sågar til det i manualen) og gør man det, så har man balladen. Uden dato vil uret nemlig ikke kunne slå op i ROM'en og undersøge om tiden skal korrigeres.
Vi kan ikke vide hvornår, der skal holdes øje med urene. Har man et af de fejlbehæftede ure, vil man opleve, at en spillers display ved aktivering (modstanderen trykker på uret) pludselig viser en time mindre spilletid tilbage, svarende til at urværket stilles en time frem. Vi har haft urene i mere end et år, og har ikke tidligere observeret problemerne og tror derfor ikke, at vi ejer nogle af de fejlbehæftede ure, men kan ikke være sikre, for hvem siger, at fejlen er blevet opdaget, f.eks. under et lynparti.

Vær derfor opmærksom på, at det kan ske, hvis uheldet er ude og at mandag den 4. april er første gang urene bruges efter skiftet til sommertid.

Turneringsleder Leif, er ikke i tvivl om, hvad han vil gøre, hvis en spiller pludselig mister en time på display'et - han vil tildele spilleren en time, hvis begge spillere er indforstået med det og enige om hvem af dem, der er blevet snydt! Problemet opstår, hvis den sagesløse spiller samtidig har tabt på tid, så kan modstanderen med rette kræve gevinst og turneringslederen kan ikke ændre udfaldet. Bevisbyrden flyttes hermed over på den tabende spiller, som skal/kan klage til turneringskomitéen og evt. til skakankenævnet og dermed erlægge et depositum, som kun betales tilbage, hvis spilleren får medhold. Leif håber (foruden at problemet slet ikke opstår) at vi får det løst i mindelighed, bl.a. derfor dette indlæg, så alle ved, at der kan opstå problemer og vil være fleksible overfor, at skakreglementet måske skal bøjes lidt og "tidsoverskridelsen" overses, så vi får en fair afvikling af klubturneringen.

Ellers god kamp på mandag i klubturneringens 3. runde, hvor opmærksomheden i øverste gruppe nok vil samle sig om topopgøret, Poul Erik - Nina (og deres ur?).

FIDE og mobiltelefoner (1. apr. 2005) Af Mads Borup
I følge de officielle FIDE regler for skak, som danske skakturneringer ifølge DSU's reglement henholder sig til, må man pr. 1. juli ikke have mobiltelefoner med på spillestedet. Derfor skal man aflevere sin mobiltelefon til turneringsarrangøren inden man træder ind på spillestedet, hvis man ellers er så skødesløs at rende rundt med den. Spillestedet defineres for øvrigt af FIDE som spillelokale, kantine, toiletter mv., og vil altså i vores egen lokaler i Chess House omfatte både selve spillelokalet, baren, toilettet og sågar gården, hvor der ryges. I praksis kan turneringsarrangøren dog selv definere begrebet spillested, men det skal annonceres. Husk på, at der i samme regelsæt står, at en spiller ikke må forlade spillestedet uden turneringslederens tilladelse. Straffen for at mobiltelefonen ringer i spillelokalet under partiet (defineret som en hør-bar lyd) er tabt parti. Straffen for at medbringe mobiltelefon er ikke defineret; men det er strengt forbudt! Det er altså op til turneringslederen at vurdere, om der skal uddeles en advarsel eller foretages en hurtig hængning.

Man har længe i skakkredse gættet på, hvorfor den gamle regel med, at mobiltelefonen ikke må ringe under partiet, var indført - var det for at undgå snyd eller blot irritation? Nu tyder det på, at man ikke skal have muligheden for at kunne snyde. Hvis man er så uærlig, at man vil snyde ved at "ringe til en ven", er man så ærlig nok til at aflevere telefonen ved indgangen? Jeg kan ligefrem forestille mig at høre følgende (selvfølgelig på godt by-jysk): "Hvad er det, du har der i inderlommen? ... Nå bare en revolver, jeg var bange for, at det var en mobiltelefon!"

Spøg til side, reglen er altså indført og blev drøftet på delegeretmødet i påsken. DSU kan ikke bestemme, at reglen ikke gælder i Danmark eller omskrive den; men man vedtog en fortolkning af reglen, som giver turneringsarrangøren mulighed for generelt at tillade, at mobiltelefoner medbringes. Det kræver dog, at turneringsarrangøren annoncerer, at der spilles efter det danske reglement, mundtligt eller i indbydelsen, ellers gælder FIDE's regler. Den gamle fortolkning med at turneringsarrangøren skal annoncere, hvis ringende mobiltelefon medfører tab findes for øvrigt ikke mere efter 1. juli, så er der ingen nåde - tabt parti, hvis mobilen ringer (eller vibrerer så kraftigt, at nøglerne rasler).

En emsig turneringsarrangør, kan altså nu kræve, at mobiltelefoner afleveres inden rundestart. Kan man så samtidig indføre kropsvisitation? Jeg afholder mig fra yderlig kommentering, selvom platte jokes står i kø!

Onsdags EMT i Chess House
(30. mar. 2005) Af Mads Borup
Onsdag den 6. april starter en onsdags EMT i Chess House, så har du lyst til at spille og evt. tjene lidt rating til klubben, så er her en gylden mulighed. Læs mere på www.chesshouse.dk.

DM (30. mar. 2005) Af Mads Borup
Er slut. Kun Christian deltog fra Nordre, men GM Lars Schandorff var for stor en mundfuld; det blev til et hæderligt 1½-½ nederlag. Ellers var turneringen en "triumf for knockout systemet" mener mange, da der blev spillet spændende og underholdende kampskak. Jeg husker stadig sidste års mange hurtige remis'er og vil godt se systemet triumfere en gang mere, inden jeg overgiver mig. Jeg savner nemlig spænding, ikke i de enkelte partier, men i turneringen og antallet af partier bliver hurtigt reduceret voldsomt, så man sidder og følger med i kandidatklassen i stedet (undskyld kandidater). Der er ingen taktiske remis'er, ingen underhunde der opnår flotte resultater og evt. scorer tittelnormer ved at holde remis mod favoritterne og kandidatklassen er vel også mindre attraktiv at vinde.

Jeg var i Køge tirsdag og onsdag, altså inden DM rigtig kom i gang, så jeg har ikke set det fungere med fuldt deltagerantal, men det jeg så fungerede fint. Dog sidder alle andre end landsholdsklassen og kandidatklassen i små eller fyldte lokaler, hvor det er så som så med de gode forhold. Men turneringen blev tilsyneladende ledet godt og alt så ud til at fungere og der var pænt og rent, også på toiletterne, som i løbet af dagen naturligvis bliver lidt slidte. Priserne på mad og drikke var overkommelige, værelsespriserne tjekkede jeg ikke. Placeringen ved Køge bugt er dejlig og har man penge nok, vil det klart være attraktivt at deltage. Men har man opnået det, man gerne ville, at gøre skak mere attraktivt og eksklusivt? Jeg ved det ikke. Det er ikke mit indtryk, at der har været større mediedækning de sidste to år. Færre spiller med, det koster kr. 300,- blot at deltage og præmierne er (formentlig sponsoreret) halv-eksklusivt tøj - det ved jeg har stødt mange! Chess House forsøgte sig med en sideløbende Påske EMT for de skaksultne jyder, der ikke havde tid, lyst eller råd til at rejse til Køge. Her deltog ganske få, og sammenholdt med det begrænsede deltagerantal under den nye DM form, vil jeg tillade mig at konkludere, at der er mange, der gerne vil spille DM i påsken, men kun DM, og helst det gamle "billige" DM. Men hvis ingen vil arrangere ...

Erik Søbjerg blev på delegeret mødet valgt til ny formand og Esmat Guindy blev nyt medlem af FU. Dermed sidder der 3 tidligere bestyrelsesmedlemmer fra Chess House i FU. Who's next?

DM (20. mar. 2005) Af Mads Borup
Starter i dag kl. 14, selvfølgelig med live-dækning fra landsholdsklassen. I første runde af knock-out turneringen mødes Christian Kyndel (Vores helt) og GM Lars Schandorff (Remis?). Der er mange spændende parringer, men især Steffen Pedersen (Regerende DM'er) mod Curt Hansen (Rating-favoritten) vil tiltrække sig opmærksomhed. Følg partierne mv. via DM's hjemmeside.

Nordres 27. bededagsturnering (20. mar. 2005) Af Mads Borup
Se indbydelsen her eller via forsiden. 

4. holdet rykker op! (15. mar. 2005) Af Mads Borup
Med en imponerende 6-2 sejr over Hinnerup i sidste runde snuppede vores 4. hold oprykningen for næsen af rating-favoritterne, Randers 3. Dermed kan vi (næsten, 3. holdet skal blot stille op i aften og undgå en diskvalifikation) gøre status over sæsonens holdturnering. Af 4 drømmeresultater opnåede vi de 3! Kun 2. holdets 2. plads i mesterrækken er skuffende. 1. holdet blev i Skakligaen 3. og 4. holdet rykker op. Godt gået, drenge og pige! 

2. holdet snublede på målstregen (13. mar. 2005) Af Mads Borup
SK1968 III og Nordre II sluttede begge med 32½ brætpoints, men SK1968 har 11 matchpoint mod vores 10 og har dermed chancen for at rykke op i 2. division - de skal vist spille en oprykningskamp mod vinderen af mesterrækken fra en af de andre hovedkredse eller mod. nr. 6 fra 2. division, grp. 1. 
I et kort telefon-interview med reserve Mikkel Nørgaard fortælles, at der var stillinger undervejs til at hente et halvt brætpoint mere end de 3½ vi fik mod SK1968, i hvad der hurtigt viste sig at være en ren duel om 1. pladsen, da Skødstrup I stillede op med et hav af reserve og hurtigt kunne afskrives i oprykningsræset.
Bittert, men vi nærmer os, sidste år var vi ½ brætpoint og 2 matchpoint fra 1. pladsen, så næste år ...

Klubturnering foråret 2005, 2 runde (8. mar. 2005) Af Mikkel Nørgaard
En runde med mange udsatte partier, hvilket der ikke er noget at sige til efter en weekend med knald på både Skakligaen og Mesterrækken. Barvagten nåede ikke at se, hvad der skete i Nina - Peer Ole, bortset fra at Peer Ole overskred tiden et stykke før de fyrre. Til gengæld stod jeg lige ved siden af, da Leif satte en ged i slag mod Lars. Det havde også været et langt parti, og Leif havde stået væmmeligt med minusbonde det meste af vejen - så har den slags fejl det jo med at indfinde sig. Det vidner om Leifs fighteregenskaber, at han spillede videre med tårn mod Lars’ tårn, springer og 2 ekstra bønder, og det var nær blevet belønnet, da Lars med godt et minut til resten fingerfejlede: “fuck!!” blev kikseren kommenteret, men Lars bevarede dog fatningen og skaffede sig en ny dronning snart efter, 1 - 0...

Rudbech fejlede iflg. Mads allerede i træk 1, men kom alligevel ovenpå med bonde ekstra undervejs. Det endte ud i tårn mod tre samlede bønder i Jørgens favør, og så vidt jeg forstod på efteranalyserne kiksede Mads her en remischance - det er da godt, at det kører for ham i Chess House…

I B1 var der mægtigt liv i kludene flere steder, navnlig Henning K - Per Mikkelsen og Thomas mod Pedram var spændende, og jeg tror faktisk ikke, at man nåede til endelige konklusioner på nogen af stillingerne bagefter, dertil var der ganske enkelt for mange spændende muligheder… 

Er 4 points nok (5. mar. 2005) Af Mads Borup
Vi tabt den spændende og måske afgørende kamp til K41 med beskedne 4½-3½. Dermed har vi 4 points forspring, men færrest matchpoints. I sidste runde skal vi møde Brønshøj, som har chancen for at få sølvmedaljer, mens K41 møder et meget svækket Skolerne-hold, som åbenbart ikke tåler modgang, de stiller op uden 1., 2. og 6. Ærgerligt, hvis K41 indhenter os på målstregen pga. det! Men web-masteren vover det ene øjne og proklamerer, at vi forbliver i Skakligaen. Helsinge slog i dag Skolerne med 6-2 og er dermed danmarksmestre, tillykke! De øvrige resultater er Brønshøj - Helsingør: 5 - 3 og SK1968 - Føroyar: 6 - 2 (Nikolaj Borge tabte på 1. brættet, da hans mobiltelefon ringede!!) Dagens enkeltresultater er:

K41

 

Nordre I  

 

4½-3½
Emil Hermansson

-

Christian Kyndel Pedersen

 

remis

Henrik El-Kher

-

Jan Schleicher Christensen

 

1-0
Esben Lund

-

Tom Petri Petersen

 

0-1
Martin Olesen

-

Poul Erik Nielsen

 

1-0
Roland Greger

-

Nina Høiberg

 

remis
Jens Hartung-Nielsen

-

Karl Pedersen

 

0-1
Niels Christian Kragh

-

Niels Danstrup

 

remis
?

-

Per Hansen

 

1-0

3. holdet rykker op (2. mar. 2005) Af Mads Borup
Her lidt over midnat tikkede resultatet af Skolerne 3 - Skanderborg 2 ind: 6½-1½, og da vi spillede 4-4 i går med SK1968 5, er vi nu 8 points foran nr.2 i rækken, Skolerne. Vi har også 3 matchpoints flere, så vi kan tabe den sidste kamp mod netop Skolerne 8-0 og alligevel rykke op i mesterrækken. Tillykke til os!

ÅM (22. feb. 2005) Af Mads Borup
Topopgøret i 3. runde mellem Thomas og Lasse, blev vundet af Thomas. Thomas holdt sig derefter i spidsen af gruppe 3 og vandt denne med 5 points på bedste korrektion. Lasse kom stærkt igen, og endt kun ½ points efter vinderen. En flot Nordre-dominans.
I gruppe 2 havde vi ingen spillere med. Den blev vundet af Sune Rej Andersen, Skolerne.
Gruppe 1 blev vundet af Bjarne Hansen, SK1968 som dermed er ny ÅM. Favoritten Rasmus Skytte havde en dårligere korrektion og måtte nøjes med 2. pladsen. Lars havde en skidt turnering og fik kun 1½ points, han burde nok have holdt sengen. 

Klubturnering foråret 2005 (22. feb. 2005) Af Leif Møller
Første mand, der var færdig, var Bo, han tabte en officer i åbningen til Thor, som dermed gik i spidsen for gruppen sammen med en aggressivt spillende Finn. Finn fik Antons konge ud på en vandring og det kunne den ikke holde til. Ratingfavoritterne i gruppen, Knud Erik og Kim gik virkelig til hinanden, men til sidst endte det hele i trækgentagelse, de øvrige 2 kampe i gruppen Lasse – Henrik og Thomas – Henning endte begge remis, idet ingen af partierne kom ret meget ud af balance.

Mads spillede et flot parti (lige indtil de sidste par træk), og havde Mikkel Hansen langt nede i sækken, men lavede et forkert kongetræk og pludselig var stillingen vendt 180 grader, Jørgen og Mikkel Nørgaards parti var meget omskiftelig, begge spillere havde vist deres gevinstchancer inden stillingen ebbede ud i en død remisstilling.

Per gik i vanlig stil efter modstanderes konge, så da Lars spillede f5, ofrede Per en springer på denne og derefter var der dømt kongevandring til Lars’ konge, og det kunne Lars’ stilling ikke klare. Nina slog Hans i et parti, hvor der først røg 1 bonde, så 1 mere, hvorefter der blev gået efter afbytninger samt Hans’ kongestilling. Poul Erik slog forholdsvis let en rystet Tom, Tom glemte at lave et hul til dronningen og valgte af 2 onder at ofre damen for 2 lette officerer.

Klubturnering foråret 2005
(20. feb. 2005) Af Mads Borup
Så går vi i gang. I morgen, mandag den 21. februar spilles 1. runde i det egentlige klubmesterskab. Bedst placeret Nordre-spiller i Mester 1 (der er ingen spillere udefra denne gang) bliver klubmester. Vi lægger hårdt ud med Poul Erik Nielsen - Tom Petri.  Også i Basis 1 mødes to af favoritterne også i første runde, Knud Erik Juhl - Kim Hardlei.
28 mand deltager, hvilket er en lille tilbagegang på 4 mand i forhold til de sidste 2 års forårsturnering. 

Turneringstilbud fra Chess House (16. feb. 2005) Af Mads Borup
Der indbydes til 2 turneringer, en 5-runders onsdagsturnering (dog spilles der også en enkelt torsdag for at være færdige inden påsken = DM). Onsdagsturneringen starter den 23. februar og tilmeldingsfristen er den 19. februar. Den 25. februar starter en 5-runders weekend-turnering (én weekend) og tilmeldingsfristen er også her den 19. februar. Læs mere på www.chesshouse.dk under Indbydelser.

Topopgør i ÅM (16. feb. 2005) Af Mads Borup
Der er selvfølgelig næsten altid topopgør i Schweizer-grupper, men her i 3. runde er topopgøret i Gruppe 3 af særlig Nordre-interesse. Her har Lasse Friis og Thomas Overgaard nemlig, som de eneste, maks. og mødes derfor i aften. Lasse har hvid. I Gruppe 1, er en sygdomsramt Lars Andersen på penicillin, kommet acceptabelt fra start, selvom han røg i en simpel skoleskak-finte i en død remisstilling mod Jackie Andersen. Lars har ½ points (mod stærkere modstandere) og møder i aften med sort Martin Lind Mortensen. Der er link til ÅM's hjemmeside (Århus skakklub) på forsiden af Nordre Webnyt. Angående spillestedet, som præsenteres som nyt og spændende (Atletion, jeg har ikke været der før) så må jeg give arrangørerne ret. Det er lidt fascinerende, at der spilles på en sportsarena, selvom skakken er placeret i gang-arealet omkring selve arenaen. Jeg håber ikke de åbenlyse minusser ved spillestedet (det er køligt, spillerne sidder med overtøj på og der er et vist støjniveau fra banen, hvor diverse håndboldhold træner) overskygger, en velfungerende, velorganiseret og velbesøgt skakturnering. 

Sådan! (14. feb. 2005) Af Mads Borup
Vi har som bekendt haft besøg af nogle rating-røvere i vores åbne klubturneringer, så det er rart at nogle medlemmer spiller med i andre turneringer og og gør det godt. To turneringer med deltagere fra Nordre er netop slut, det drejer om onsdagsturneringen i Chess House og   Kerteminde Højskole og Kerteminde Skakklubs Weekend EMT 2005. I Chess House deltog undertegnede, og vandt med 4½ points Basis 1 (+69). I Basis 3 blev Thomas Overgaard Kristensen delt 3'er med 2½ points (+34). I Kerteminde vandt Leif Møller Mester 5 med 4½ points (+54), Steen F Christensen vandt Basis 5 med 4½ points (+69), Henning Reiths blev nr. 2 i Basis 6 (+18) mens Hans Rasmussen i Mester 5 (-13) og Lars Andersen i Mester 2 (-20) ikke helt kunne leve op til Dr. Elos forventninger. Alt i alt 2 fine turneringer med gode resultater og 211 ratingpoints til klubben. 

Tom ny klubmester i hurtigskak. (1. feb. 2005) Af Mads Borup
Det lykkedes formanden at holde forfølgerne bag sig i sidste halvdel af klubmesterskabet i hurtigskak. Det var vist kun mod Rewitz, der var alvorlige problemer, men dem er Tom jo også god til at sno sig ud af og partiet blev remis. Dermed holdt Tom sig netop 1 point foran Poul Erik, som gjorde rent bord med 9 points i de sidste 3 partier. Tillykke Tom! Øvrige præmietagere blev ikke annonceret i går, så vi må vente i spænding! Se slutstillingen her

Klubmesterskabet i hurtigskak. (26. jan. 2005) Af Mads Borup
De første 3 runde blev spillet i mandags og Tom Petri har lagt sig i spidsen, han er ene om at have maks.! Han skal dog ikke træde meget ved siden af på mandag, hvor de sidste 3 runder spilles, for bag ham ligger et større kobbel glubske skak-hunde på lur. Se stillingen her, der er også link fra forsiden. Selvom du ikke spillede med i de første runder, kan du sagtens deltage på mandag, vi spiller i en stor monradgruppe, så du træder bare ind med 0 points. 

Bymatch 2005. (26. jan. 2005) Af Mads Borup
Det blev heller ikke i år, lad det være sagt med det samme. Det lå klart, da vi så holdopstillingerne, at SK1968 var storfavoritter, de havde både en stærk top og en stor bredde. Den eneste ukendte faktor var turneringssystemet, hvor løsningen på 5-holds-problematikken blev, at i hver af de 4 rotationer mødte 2 hold hinanden i en regulær match, og de 3 andre hold blev delt i halve hold, som så kunne matches på kryds og tværs. Dvs. at et holds bedste halvdel, kunne møde et andet holds næstbedste halvdel. Her fik reglerne om tidshandicap sin berettigelse, men hvis handicappet skal være fair overfor den højeste ratede, bliver handicappet ikke stort nok. Vores 10 topbrætter mødte i sidste rotation Århus' 10 nederste brætter og alle vores spillere havde 5 min. mod 35 min. og vi afgav kun ½ points! Så selvom 5 min. ikke er meget (især ikke hvis blæren er fyldt), så er det åbenbart rigeligt, når ratingforskellen er stor. Jeg har ikke lige fantasi til til at komme med et alternativt forslag til afvikling. Vi (Tom) forsøgte sidste år med et mere retfærdigt system, men det havde de bivirkninger, at det tog længere tid at afvikle og ingen forstod systemet. Flere Århus-folk sagde i går med et skævt smil, at de vandt sidste år, men de vidste ikke hvordan/hvorfor. Evald Jacobsen fortalte mig, at man for nogle år siden afviklede bymatchen en lørdag, og det var måske en idé at genindføre. Det giver bedre tid til at afvikle turneringen, og dermed måske mulighed for et andet system. Der var i går også enkelte (ikke-Nordre) spillere, som blev trætte og tog hjem inden sidste runde. Dette er ikke en kritik, af hverken vores eget forsøg sidste år eller årets afvikling, det forløb fint, vi hyggede os og det rigtige hold vandt. Det er dog sjovere at sidde skulder ved skulder, kæmpe hold mod hold, undgå tidshandicap og møde (nogenlunde) jævnbyrdige modstandere.

Slutstillingen blev:

SK1968 57 points
Viby 41½ points
Skolerne 40 points
Nordre 34 points
Århus 26½ points

Og vi scorede således:

Navn Skolerne SK68 Århus Viby Ialt
Jan Christensen 0 0 1 1 2
Johnni Veng 0 0 ½ 1
Tom Petri 0 1 1 1 3
Poul Erik Nielsen 1 0 1 1 3
Niels Danstrup 0 0 1 1 2
Per Hansen ½ 0 1 0
Leif Møller 0 0 1 1 2
Jan Rewitz 1 0 1 1 3
Mads Borup ½ ½ 1 0 2
Knud Herskind 0 0 1 1 2
Lars Noe 1 0 0 0 1
Mikkel Nørgaard 0 0 0 1 1
Kim Hardlei 1 1 0 ½
Michael Bo Nielsen 0 0 0 ½ ½
Henning Kragelund 1 0 0 0 1
Thomas Kristensen 0 0 ½ 0 ½
Anton David 0 1 ½ 0
Lasse Friis 1 1 1 1 4

Flot Lasse! 

Århusmesterskabet 2005. (18. jan. 2005) Af Mads Borup
ÅM spilles i år i Atletion, Århus' nye store sportsarena og som noget nyt spilles fra mandag til søndag, 7 runder i rap, i skolernes vinterferie. Der spilles om aftenen, så de (fleste) arbejdsramte også har mulighed for at deltage i en af byens traditionsrige turneringer. Se indbydelsen mv. her

Klubmesterskabet i hurtigskak. (18. jan. 2005) Af Mads Borup
Spilles den 24. og 31. januar, se indbydelsen her.

Jule- og Nytårsskak.
(6. jan. 2005) Af Steen Farup Christensen
Den 28 december var vi fire deltagere fra Nordre i den årlige jule(hurtig)turnering i Silkeborg- Niels Danstrup, Lars Andersen, Leif Møller og Steen Farup Christensen. De tre første deltog i mester gruppen og jeg i Basis 1.
Niels fik vist en udmærket turnering, men dog lige uden for præmierækken så vidt jeg ved. - Startede vist med 3 sejre før han måtte bøje sig mod den senere vinder.
Lars spillede udmærket mod dem der havde samme styrke som ham selv, men manglede lige det sidste i at få en god skalp.
Leif spillede som sædvanligt godt i åbningerne - OG som sædvanligt kiksede han desværre i slutspillet, hvor han flere gange havde stærke spillere på hælene. Ærgerligt
Jeg selv havde vanen tro dårlige åbninger, men var heldig hver gang. Især da jeg mødte Jens Lund Jensen fra Herning (1842). Jeg fik remis med 3 bønder nede og en total tabt stilling. Eneste gode stilling jeg havde (mærkeligt nok) tabte jeg til Dennis Hellegård fra Helsinge. Alt i alt var det lidt heldigt at jeg løb af med 1. pladsen, med 5½ af 7 og en korrektion, der var et ½ point bedre end nr. 2.
Mesterrækken blev vundet af Nicolai Vesterbæk Pedersen med 6 point foran Kim Pilgaard, Carsten Hellegaard og Allan Holst som alle sluttede med 5½ point.

Basis 1:
1. Steen Farup Christensen (Nordre) 5.5
2. Morten S. Storgaard (Herning) 5.5
3. Bjørn Laursen (Evans) 4.5
4. Jens Lund Jensen (Herning) 4.5

En rigtig god turnering som jeg håber at kunne deltage i også næste år.

Den anden januar deltog Lars Andersen, Mads Borup og Steen Farup Christensen i Skanderborgs hurtigturnering, hvor Lars klarede sig middelmådig og var vist ikke helt tilfreds med sit spil.
Mads og jeg selv kom godt fra start. jeg med tre gevinster og Mads med tre halve. Jeg tabte derefter til den senere vinder, hvor jeg ellers troede at jeg igen kunne få remis efter at havde været nede i sækken. Jeg kludrede desværre i tidnøden og retfærdigt måtte jeg æde støv. Mads vandt så og kom på 2½ og stadig ubesejret! Han slog sig nu ikke tilfreds med et remis tilbud fra den senere vinder og så måtte han også finde truget med støv frem.
Da vi senere kom til sidste runde endte det op med, at Mads og jeg begge havde 3½ point og en af os kunne nu (hvis alt flaskede sig), ende med en tredje eller fjerdeplads. Mads krøllede mig fuldstændigt sammen så langt ude på kongefløjen at jeg var ved at falde ned af bordet.
Alt flaskede sig dog ikke og Mads var så uheldig at han havde en dårlig korrektion, så han blev lige uden for præmie rækken.
Til Både Mads's og min egen overraskelse blev mit navn råbt op til en ratingpræmie på 200kr., for bedste under 1750.

Alt i alt en hyggelig turnering

Mesterklassen: 8 mand, alle mod alle (samtlige mesterspillere):
1. Nicolai V. Pedersen, Ålborg Skakforening, 6½
2. Janus Christensen, Skolerne, 4½
Ratingpræmie: Jørgen Aaskov, Evans, 4

Basis 1, 18 deltagere, rating 1600-1899, 7 runder monrad:
1. Per Rasmussen , Sk. 1968, 6
2. Kim Burnæs, Springeren Kolding, 5
3. Willy M. Nielsen, Skødstrup, 5
4. Knud Poulsen, Skødstrup, 4½
5. Mads Borup, Nordre, 4½
Ratingpræmier: Steen Christensen, Nordre, 3½
Heine Mathiasen, Rokaden, 3½

Basis 2, 12 deltagere, 7 runder monrad:
1. Lars O. Larsen, Evans, 6
2. Søren Bennedsen, Sk. 1968, 5½
3. Jesper Karup, Sk. 1968, 4
Ratingpræmie: Mads Andersen, Skanderborg, 3½ 

Konsultationsskak. (5. jan. 2005) Af Mads Borup
I mandags den 3. spillede vi lynskak. Ikke mange havde valgt at komme i klubben på årets første mandag, men vi havde en hyggelig aften. Tom vandt turneringen foran Lars og Per. På mandag d. 10. spilles konsultationsskak, det plejer at være spændende og lærerigt (læs Poul Eriks beretning og partikommentarer fra sidst vi spillede konsultationsskak her):

Konsultationsskak - en hurtig guide. af Mikkel Nørgaard
Deltagerne deles op i to jævnbyrdige hold, som tager plads i hvert sit lokale. Midt imellem placeres brættet, som partiet spilles på. "Hold hvid" trækker (overraskende nok) først, og skal derfor indledningsvis diskutere (konsultere hinanden om), hvilket træk der skal udføres på brættet. Når man er nået til enighed, sendes en repræsentant for holdet af sted og udfører trækket. Dernæst er det (endnu mere overraskende) "Hold sort", der skal nå til enighed om et svartræk. Sådan fortsættes til det ene hold er mat, eller har tabt på tid.


Nyt fra Chess House
(3. jan. 2005)  af Mads Borup
Godt nytår og vel mødt i klubben i aften!

Fra formanden for Chess House, Poul Erik Nielsen har vi modtaget følgende nytårshilsen og status på det forgangne år (dateret den 31. december):

"Godt nytår!
Når vi kigger tilbage på 2004, som var det første hele år i de nye lokaler på Silkeborgvej 41, er det med tilfredshed: Vi øgede antallet af EMT-deltagere med cirka 50 i forhold til 2003 til 186, ganske godt gået, selv om det er under vores ambitionsniveau. Desværre svigter mesterspillerne med kun 24 deltagere – måske er Århus ved at smuldre som Danmarks skakby nummer ét !?
Også andre turneringer har været succesrige: Det lykkedes igen at afholde en IM-turnering, og næste år kan vi formodentlig bringe partierne på Internettet, vi har nemlig fået bevilget 15.000 kr. af Tuborgs Grønne Fond til elektroniske brætter!
Vi forsøgte også med Gigantlyn i efteråret og fik fine tilbagemeldinger, så det prøver vi igen lørdag den 22. januar! Vi prøver ligeledes at genoplive vore weekendturneringer, den første 28-30. januar.
Også vores Junior-cyklus triller videre og første etape holdes 15. januar, mens den anden ligger den 9. april.
Herudover har vi fortsat lørdagslyn den første lørdag i måneden samt fredagslyn hver fredag, nu med en Grand Prix serie fra 7. januar og frem til påske."

Hvis du vil se indbydelserne til diverse turneringer i Chess House, så klik ind på deres hjemmeside, www.chesshouse.dk og se under indbydelser eller via aktivitetskalenderen. Foruden ovennævnte starter en ny 5 runders onsdags EMT den 12. januar.

Ældre nyheder...