Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

 

 

Nyheder forår 2004


Nyere nyheder...

Halvandet point over IM-normen!! (22. juli 2004) lb
Hvis nogen bed negle for hvordan det skulle gå Christian Kyndel i de to sidste runder mod Berg og lindBerg, efter at han jo allerede havde sikret sig IM-normen, var det tilsyneladende næppe Christian selv! Remis mod Berg og en gevinst mod svenskeren i sidste runde bragte ham på 7½ point af 9 mulige - et helt point foran Klaus Berg, der ellers gjorde det rigtig godt med 6½ point. Der er ikke tvivl om, at Christian har nået IM-styrken, og hans rating har vist også nu (hører jeg et rygte om) passeret de 2400. Et stort tillykke til Christian med hans første, men næppe sidste IM-norm!
Også Tom Petri vandt udelt med 5½ af 7 mulige point og har dermed kvalificeret sig til næste års IM-gruppe - tillykke til ham også. Så man kan med en vis ret hævde at Nordre vandt Århus Sommerskak 2004!

Et medlem har gjort opmærksom på, at vore spillere især har scoret godt med Hvid (bortset fra Christian, der scorede fornemt med begge farver!): Tom og Nina vandt alle deres hvide partier, men mens Tom spillede remis i alle sine sorte, måtte Nina nøjes med 2 remis'er i de 4 med den "næstbedste farve"! Også Peer Ole klarede sig klart bedst, når han sad bag de blege brikker: 2½ af 3, mens de mørke kun gav ½ af 4. Måske burde man lave en Nordre-studiekreds med temaet "sorte planer"!?

IM-norm til Kyndel! (21. juli 2004) lb
Nordre er stadig alene i spidsen for Århus Sommerskak! Og for Christian Kyndels vedkommende betyder det, at han allerede efter syv runder har opfyldt kravet til en IM-norm over ni runder! Christian fører dermed med et helt point foran Klaus Berg - de to mødes i næstsidste runde onsdag med Christian som Hvid.
Også Tom Petri er fortsat alene i spidsen (for kandidatgruppen), men nærmeste forfølger, Vagn Jensen, er stadig kun et halvt point efter, så intet er afgjort endnu. I sidste runde onsdag har Tom Sort mod ratingfavoritten Bjarne Hansen.

Nordre alene i spidsen for Århus Sommerskak! (19. juli 2004) lb
Som det er ved at være tradition, er Chess House også i år vært for Århus Sommerskak. I år er der dog ingen stormestergruppe, så topgruppen er en IM-gruppe, hvor Nordre er repræsenteret ved Christian Kyndel Pedersen. Og foreløbig går det derudad med 4½ af 5!
I fjerde runde slog Christian ratingfavoritten Karsten Rasmussen - se partiet her.
I den underliggende kandidatgruppe fører klubben sig også frem: Formand Petri har 3½ af 4! Vore to øvrige deltagere, Nina og Peer Ole nøjes mere beskedent med 2 point hver. Se mere på Chess Houses hjemmeside.

Nordre Grand Prix. (28. juni 2004)  af Lau Bjerno
Otte mand blev vi til den sidste disciplin i årets Grand Prix, så vi spillede alle mod alle. Og Lasse Friis viste sig i særklasse og scorede maksimum 21 point! Men han var nok også begunstiget af et gammelt og meget lavt ratingtal (1000, så det kan vanskeligt blive lavere) samt en mindre mestervenlig terning end i fjor: Kun to gange blev det rent tidshandicap, to gange blev det materiale og tre gange begge dele, hvilket alle tre gange gav Lasse 18 minutter mod to, og en dronning i forgave. Men han er nu altså også meget cool ved brættet, og viser sig ofte i stand til at træffe nogle velovervejede, praktiske beslutninger.
Niels Danstrup tog sig af andenpladsen og -præmien - sjovt i øvrigt: I hurtigskakken for en uge siden, hvor han havde lige materiale og et kvarters betænkningstid, tabte han til mig, men i handicapskakken havde han kun 5 minutter mod mine 15 og var bagud med en løber fra start - og så vandt han! Men jeg har nu også sat for mange damer i slag i årets GP!
I den samlede stilling vinder Niels meget klart med 1910 point foran mig, der har 1040, hvilket (som efterhånden sædvanligt) indbringer mig præmien for bedst under 2100. Niels og jeg er de eneste, der har deltaget i alle fire runder. Pedram bliver nummer 3 med 970 point (foran Tom med 960), så det må jo give en præmie for bedst under 1700. Dermed bliver præmien for at være bedste junior ledig, og den går så til Lasse, der med sin imponerende spurt nåede en samlet femteplads med 900 point!
Og dermed ønskes I alle en GOD SOMMER! Vi ses igen den 2. august.

Nordre Grand Prix. (27. juni 2004) lb
Mandag er det så sidste chance for at spille skak i Nordre på denne side af sommerferien! Og som sædvanlig afslutter vi med handicapskak. Ved denne sidste disciplin i årets Grand Prix bruger turneringslederen før hver runde en terning til at afgøre, om der skal spilles med tidshandicap, materialeforgave - eller begge dele!! Ratingforskellen mellem en selv og modstanderen er naturligvis afgørende for, hvor stort handicappet skal være:

Ratingforskel

Tidshandicap

Materialehandicap

    0  -  100

10  -  10

Ingen

101  -  250

  8  -  12

Bonde f2 / f7

251  -  500

  5  -  15

Løber c1 / c8

501  -  900

  3  -  17

Tårn a1 / a8

900  -  ......

  2  -  18

Dronning

Terningslag før hver runde: 1 / 2 = Tidshandicap, 3 / 4 = Materialehandicap, 5 / 6 = Både Tids- og Materialehandicap!
Tilmelding senest kl. 19,15 - indskud 20 kr. bortset fra juniorer, der spiller gratis. Ikke-nordremedlemmer kan spille med og har også chance for vinde aftenens præmier, men kan ikke score GP-point.

Nordre Grand Prix. (22. juni 2004)  af Lau Bjerno
Tolv mennesker - heraf elleve medlemmer af Nordre - deltog i den nok mest seriøse GP-disciplin, kvartersskak. Væsentligt færre end i fjor, men dog opmuntrende efter det sløje fremmøde til de to første runder. Klubbens eneste mesterspiller med under 1900, Jan Rewitz var su
veræn og løb med aftenens førstepræmie, mens Steen Farup tog sig af andenpladsen og -præmien - bl.a. takket være en alt for heldig gevinst mod mig! - øh nåja, og så en stilren gevinst over Tom i sidste runde, har jeg lovet Steen at skrive. Lasse Friis tog sig med 50% score af den underste ratingpræmie - jeg stod ellers godt mod ham, men satte damen i slag! En lidt nedslående afslutning på min turnering, der ellers begyndte med gevinst mod Niels Danstrup. I den samlede stilling fører Niels suverænt med 1400 point foran Pedram med 970 og Tom med 960. På mandag skal det hele afgøres af en terning!

Nordre Grand Prix. (21. juni 2004) lb
Mens Peter Heine nok efterhånden er ved at kunne Li' byen Tripoli - i det mindste klarer han sig flot ved VM - fortsætter vi i aften med et mere lokalt århusiansk arrangement for folk der ikke er bukket så meget under for fodboldfeberen, at de har meldt sig helt ud af samfundet: Hurtigskak med et kvarters betænkningstid! Findes der noget mere spændende? Tilmelding som sædvanlig 19.15, indskud 20 kr. undtagen juniorer, der spiller gratis.

Verdensmesterskaberne i Libyen. (17. juni 2004) lb
GM Peter Heine Nielsen + sekundant Karsten Rasmussen er ankommet til Libyens hovedstad Tripoli og er allerede begyndt at sende rapporter. Disse kan ses på DSU's hjemmeside, hvor man bl.a. kan læse, at FIDE allerede (vanen tro, siden Campomanes i sin tid blev præsident) har brudt (eller ændret, hvilket i praksis kommer ud på det samme) deres egne regler - denne gang reservereglerne. Følg i øvrigt turneringen via dette link - eller via vores link-side.

Nordre Grand Prix. (15. juni 2004)  af Lau Bjerno
Det var nok ikke lige min dag. Efter i mandags skrev jeg om fornemmelsen af en våd klud i hovedet, og det er åbenbart et tema for mig i denne tid: Da jeg kom hjem fra arbejde i går, så jeg på DSU's hjemmeside, at der nu er kommet en opdateret udgave af Skakhåndbogen - spændende! Især fordi jeg troede, det var mig, der var redaktør!! Men sådan kan man jo nogle gange blive klogere. Uden dermed at blive klog på, hvad der foregår i hovederne på andre. Jeg vil i hvert fald tillade mig at mene, FU skylder mig en forklaring. Ikke mindst hvis de ønsker at gøre brug af min arbejdsindsats i fremtiden!
[Erik Søbjerg har, siden jeg skrev dette, været i telefonen med en beklagelse af den manglende information, så lignende misforståelser skulle forhåbentlig for fremtiden kunne undgås.]
Efter den start på aftenen var det måske ikke det helt store chok, at vi kun blev fire (4) til at spille børneskak. (Hva si'r I, har jeg skrevet firs på forsiden - ups, det var søreme en smutter). Det var da meget hyggeligt, og Grand Prix-pointene var jo billigt til salg. Men man spørger jo sig selv, om der er nogen grund til at arrangere Grand Prix fremover! 
Jeg kan godt lide at gøre tingene færdige, så nu prøver vi at se de næste to mandage, om der kommer nogen. Men til næste år gider jeg ikke spilde min tid på ting, der så tydeligt ikke interesserer folk.
Nogle vil sikkert argumentere med, at der jo var fo'bol', og at det var derfor folk ikke kom. Men vi der deltog, så altså også kampen, så det holder ikke.
En god fodboldkamp for resten, selv om danskerne ikke overbeviste mig om at deres elegante boldtrilleri kan andet end netop at se godt ud. Så vidt jeg husker får man desværre ingen point for det kunstneriske indtryk - det gælder om at lave mål! Og jeg så ikke nogen danskere, der så ud til at have tilstrækkelig næse for dét, selv om mulighederne ellers var der. Hvem var egentlig tættest på at score? Italien! Så trods en til tider knusende dansk overvægt i spillet, er faktum at kun et par formidable målmandsredninger forhindrede et nederlag.

Nordre Grand Prix. (12. juni 2004) lb
Mandag den 14. juni kan man jo se EM-fodbold i Chess House fra klokken 17.
Når de danske fodbold-"helte"...   Hvordan kan man for resten blive en helt ved at spille fodbold??? - - - - -   Nå, men når de nu har fået bank af italienerne (jeg mener, selv hvis de vinder, må de nok i det mindste regne med adskillige spark over skinnebenene), så kan man jo passende få afløb for sine aggressioner på en mere uvoldelig måde, nemlig ved f.eks. at spille skak! Og da man efter en fodboldkamp (god eller dårlig) næppe er i humør til alt for seriøs skak, tager vi den mest useriøse disciplin i årets grand prix: Børneskak!
Som de fleste nok ved er børneskak - også kaldet 'babyskak' og 'bughouse' - et spil for tomandshold, hvor man får de brikker, makkeren slår, og derefter må sætte dem ind på tomme felter på sit eget bræt i stedet for træk. Særdeles underholdende efter de fleste skakspilleres mening.
Kom til Nordre Grand Prix, og husk at man p.g.a. det smarte pointsystem stadig sagtens kan nå at vinde præmie, selv om man ikke deltog i første runde. Indskuddet er som sædvanlig 20 kr. undtagen juniorer, der spiller gratis. Tilmelding efter fodboldkampen.

Tom fører Grand Prix. (8. juni 2004)  af Lau Bjerno
Skuffende få mødte op til første runde af årets GP! Tolv Nordremedlemmer var det hele!! Heldigvis var der et par ikke-medlemmer, der godt ville være med, så vi blev da 14.
Jah, se der var jo rigtignok flere Nordrefolk, der viste sig i klubben denne mandag! Men deltage? Næh! Flere havde endda aftalt at spille udsatte partier fra andre turneringer.
Selvfølgelig er det da dejligt, at mange af vore medlemmer deltager i f.eks. Chess Houses turneringer, og selvfølgelig er det folks eget valg, om de gider være med i vores Grand Prix. Men det føles nu lidt som en våd klud i ansigtet, når folk der ellers plejer at være med, faktisk kommer for at spille skak, men ikke for at deltage i klubbens eget arrangement  - og så netop når vi spiller holdlyn, der helt klart er sjovest, når der er mange deltagere.
Nå, men det må de jo selv om - nu til det egentlige, det vigtigste: Hvad der skete mellem os, der deltog:
Der var fire hold, og Hold III med Niels Danstrup, Kim Hardlei og Finn Geneser (samt Hr.X, der faktisk scorede pænt!) vandt meget overbevisende med 88 point. Hold I bestående af Tom, Pedram, Thomas og Bill blev nummer to med 71 point, mens Hold IV (Hans Rasmussen, Knud Erik, Henrik og Hr.Y) tog tredjepladsen med 62 point foran Hold II (Johnni, Lau, Lasse og Emil) med 57 point.
Individuelt var Tom Petri lige som i fjor suveræn, og vandt igen i år alle sine partier! Han sagde bagefter til mig, at han egentlig var i størst vanskeligheder mod mig, hvilket selvfølgelig er smigrende. Men på den anden side, hvis det skal kaldes vanskeligheder, så havde han det alt for nemt i turneringen!! Men den individuelle førsteplads var dog meget nær ved at glippe, for Niels Danstrups bedre matchpoint gjorde, at der faktisk kun var et enkelt point, der skilte ham fra at nå Tom! I det hele taget har matchpointene været en joker i spillet om GP-pointene: Det var således kun på bedre matchpoint, at Niels endte foran Pedram! (Og knægten vandt endda det indbyrdes parti!). Og Finn Geneser smøg sig lige ind foran Hans Rasmussen på bedre matchpoint, Knud Erik indhentede mig på samme måde, og Thomas, som var feltets Prügelknabe og tabte alle sine partier, sneg sig via sine matchpoint foran Emil, der ellers vandt det indbyrdes parti. Se resultaterne her!
På mandag har vi annonceret "makkerskak" - jeg tror det ender med at vi spiller børneskak....

Nordre Grand Prix. (6. juni 2004) lb
Så er det i morgen, mandag den 7./6. årets Grand Prix starter - og som sædvanlig med holdlyn. Det koster 20 kroner  i indskud, juniorer dog gratis. Deltagerne bliver inddelt i nogenlunde jævnbyrdige 3- eller 4-mands hold, og aftenens vinderhold løber med hele indskuddet. Desuden optjener man individuelle grandprix-point. Vi går i gang ved halv otte-tiden, så sidste tilmeldingsfrist er kl. 19:15. Mød op og deltag i sommerens hotteste sportsbegivenhed!

Nyt fra Chess House. (4. juni 2004) lb
Chess house inviterer til en 5 runders Juni EMT.

General forsamling i Nordre. (23. maj 2004) lb
Her på Karpovs 53 års fødselsdag (og Timur Lenks 669 års!) minder vi om, at der ordinær generalforsamling i Nordre Skakklub i morgen, mandag kl. 19.30! (Hvor det så for resten er dronning Victorias, Bob Dylans og Peter Heines fødselsdag.) Vi håber at så mange som muligt kommer og spiser sandwicher, klapper ad årets vindere, og hjælper med at råbe hurra for klubben - det trænger den til!

Nyt fra Tjæshavs. (22. maj 2004) lb
Fra turneringslederen i Chess House, Esmat Guindy, har vi modtaget nedenstående invitation:

Nu nærmer Pinsen sig, og den kunne man jo bruge til at spille skak i!
Heldigvis kan tilmelding til Pinse EMT'en stadig nås, hvis man er hurtig.
NB. Mesterspillere, der gerne vil deltage, men er usikre på, om der bliver en gruppe: Ring og hør.

Se mere på foreningens hjemmeside, hvor der er nærmere oplysninger om tilmelding, spilletider m.m.

Klubturneringen. (19. maj 2004)  af Mikkel Nørgaard

Mester I.  

HANSEN KLUBMESTER

Der var lagt i kakkelovnen til en yderst spændende afslutning i klubturneringens Mester 1. Per Hansen og Poul Erik Nielsen havde teten begge med 5 points, mens Nina lurede i baghjul med 4. Poul Erik havde sort mod netop Nina, hvilket jo betød, at Nina kunne nå en tredelt førsteplads ved at slå P.E, såfremt Per snublede mod Hans Rasmussen. 
Poul Erik opnåede hen mod slutspillet gevinststilling mod Nina, samtidig med at Per og Hans' trak i retning af remis. Hans havde dog brugt en del tid i komplikationerne undervejs, og Per viste sig ubønhørlig, da Hans ikke fandt vejen til evig skak. Ved siden af måtte Poul Erik affinde sig med remis - så vi blev snydt for et godt show, som en omkamp mellem Hansen og Nielsen sikkert var blevet!
Dermed er Per Hansen for første gang klubmester i Nordre! Tillykke! Ifølge Per selv "tæller det først rigtigt", når man bliver klubmester anden gang, så mon ikke han er at finde i feltet, når Mester 1 starter i foråret 2005?


Spændende sidste runde! Nina Høiberg holder remis mod Poul Erik Nielsen (Se partiet her!), mens Hans Rasmussen må ned mod Per Hansen. Per Hansen vinder klubmesterskabet med 6 point! Poul Eriks 5½ rækker kun til andenpladsen.

De 6 point boostede i øvrigt Pers kondital til 2154, så Hansen banker på til 1. Divisionsholdet så det kan høres! Godt i øvrigt, at Per netop har erhvervet sig en ny bil, så han kan ankomme standsmæssigt til udfordringerne i efteråret.
Ellers var der ikke tale om de store forskydninger ratingmæssigt; Tom måtte bøde 16 i kassen, hvilket hænger nøje sammen med formandsjobbet i almindelighed, og barvagterne i særdeleshed. Det er påkrævet, at vi til efteråret får en brugbar turnusordning sat i værk på dette punkt, idet også Leif og i nogen grad jeg selv havde for meget om ørerne ved siden af partierne.

Mester II.  
"Mester 2" hed den næststærkeste (tredjesvageste?) gruppe så flot, selvfølgelig på grund af Jan Rewitz deltagelse. Nu, hvor regnebrættet er gjort op, kan man stadig finde en mesterspiller blandt de 8 deltagere, men det er ikke længere Jan, der var svært uheldig i flere partier. Næh, ny mesterspiller og sikker vinder af gruppen blev nemlig den eneste deltager udefra, "ratingpiraten fra Skødstrup", Søren G. Christensen.


Søren Christensens 5½ point er derimod rigeligt til sejr!

Først medvirker han på træsk vis til at forplumre Nordre 2's oprykning til 3. Division, og dernæst tager han for sig af retterne i vores klubturnering! Til tider endda ved hjælp af et held så forbløffende, at man kunne mistænke en pagt med Djævelen selv (eller Caissa, i hvert fald). Eksempelvis nappede Søren hele pointet mod Rewitz fra en stilling med officer i underskud, hvor Jans dronning pludselig var fanget i den fjendtlige lejr. Retfærdigvis skal det nævnes, at Søren også spillede flere gode partier, og alt i alt må førstepladsen siges at være fortjent.
Rewitz var den eneste i gruppen, der for alvor tog skade på sit ratingtal, men han mangler blot 8 for igen at runde de 1900, så det ligger han nok næppe søvnløs over.

Basis I.  
Her gik Pedram Javan for alvor til makronerne. Et nederlag til Geneser i første runde kunne ikke ryste Pedram, som bankede resten. Det har fået mig til at tænke på, om den skaklige spillestyrke er direkte proportional med spillerens hårlængde. Pedram nåede jo også semifinalen i lynmesterskabet, har nu rundet de 1600 i rating - og parykken har aldrig været længere! Hvis det er tilfældet, så er jeg spilleme' træt af at være kommet i en alder, hvor håret bare falder af!


Pedram Javan - tabte i første runde, men vandt resten!

Reiths og Mikkel Hansen måtte begge døje med ret høje forventede scorer (de kunne lige så vel have spillet i Mester 2) - og ingen af dem indfriede ratingsystemets krav helt. Til efteråret spiller vi jo (så vidt vides) i én stor gruppe igen, så der bliver rig mulighed for at revanchere sig til den tid! I denne sammenhæng dog næppe for Henning, der rykker teltpælene op og påbegynder læreruddannelsen i Skive, god vind med det, Henning!

Basis II.
Her svingede Ole Bro Pedersen taktstokken, og scorede 5 i de første 6 partier. Han kunne således nøjes med remis i topopgøret mod Thomas O. Kristensen i sidste runde. Det spændende parti faldt ud til Oles fordel, så 6/7 og et ratinghop til 1420 blev resultatet for bestyrelsens repræsentant i B2. 


Thomas Overgaard med rette bekymret - Ole Bro vinder partiet, og gruppen med 6 point!

Det er i øvrigt næppe tilfældigt, at det blev Ole og Thomas der dominerede gruppen, idet begge er meget aktive, bl.a. i Chess Houses onsdagsturneringer. Her deltager også vores nye medlem Bo Thomassen, som i klubturneringen fik en god debut med 4/7. Det blev eksempelvis til gevinst mod Henning Kragelund. Ligeledes er der grund til at hæfte sig ved Kim Rasmussens udmærkede 4/7, der kom i stand bl.a. via gevinster mod både Ole og Esben, et udmærket resultat, som indbragte 47 ratingpoints.

Lynmesterskabet. (17. maj 2004) lb
Nitten spillere deltog i forårets lynmesterskab, hvilket gav to ti-mands grupper, hvor det ved lodtrækning blev gruppe 1, der spillede med oversidder. Mens gruppe 1 meget forudsigeligt blev vundet af Poul Erik Nielsen med 24 point (maksimum) foran Per Hansen med 18 og Hans Rasmussen med 16, var der mere spænding i gruppe 2! Tom Petri vandt med 25 efter kun at have afgivet en remis mod Niels Danstrup, Men Pedram Javan blev en overraskende nummer 2 med hele 24 point foran Peer Ole Pedersen 21 og Danstrup 19!
I semifinalerne vandt Poul Erik og Tom overbevisende 6-0 (som de plejer). Se nedenstående billede.

I finalen var der vist udsolgt hos Poul Erik - han virkede lidt træt og tabte 0-6 til Tom. På billedet herunder ses finalisterne, mens Per og Pedram holdt en noget mere uhøjtidelig (og støjende - læg mærke til, at formanden siger shh!) uofficiel omkamp om 3-4 pladsen!

Derefter spillede Forårsmester Tom mod Efterårsmester Poul Erik om det samlede klubmesterskab i lynskak, og også her vandt Tom overbevisende 6-0.
Dårlige undskyldninger var der dog ingen af fra fødselar Poul Erik, der gav en omgang i baren.

Lynmesterskabet. (16. maj 2004) lb
Så er det i morgen mandag, forårsetapen af årets klubmesterskab i lynskak afvikles. Sidste års vinder Poul Erik Nielsen har jo vundet efterårsetapen (med maksimum for andet år i træk!), men selv om Poul Erik sikkert ønsker sig endnu et mesterskab i fødselsdagsgave (han fylder 3 x datoen i morgen - til lykke!) er intet jo afgjort, før brikkerne har talt.
Vi går som sædvanlig i gang ved halvottetiden, men kom og meld dig til mindst et kvarter før! Sidste øjebliks tilmeldinger er temmelig irriterende for turneringslederen, og vil helt sikkert også forsinke turneringsstarten - træls for de børn, vi har, som skal hjem i seng! Altså tilmelding senest 19,15!!

Klubturneringen. (28. apr. 2004)  af Mads Borup
Mester 1:  Poul Erik Nielsen lagde pres på Per Hansen, ved tidligt at vinde over Per Oehlerich. Per fandt ikke den rigtige plan med sort og at partiet blev meget kort, skyldes at Poul Erik i den grad var på hjemmebane.
Per Hansen kunne åbenbart mærke presset og forsøgte sig med et tidligt remistilbud til Nina Høiberg, som hun afslog med et snedig sikringstræk. Per overså, at det var en indirekte trussel og tabte en brik. Som han sagde bagefter: "Jeg tabte på sårn én, jeg plejer at vinde på!"
Tom Petri slog Leif Møller i et strategisk/positionelt parti, hvor Leif langsomt, men sikkert blev skubbet ud over kanten. Tom var efter partiet lidt bekymret over sig eget tørre spil i sin relative unge alder, hvordan spiller jeg ikke som 50-åring <gaaab>?
Peer Ole Pedersen fik endelig point ud af en god stilling, da han sikkert slog Hans Rasmussen. Peer Ole var dog så længe om at udføre den afgørende kombination, at bridgemakker Nina troede, at han ikke så den; men Peer Ole skulle bare være helt sikker.

Mester 2: Jeg var igen oversidder. Søren Christensen slog Steen Christensen. Steen var lidt optimistisk undervejs, men da han mentalt indstillede sig på remis, kom et par grove fejl og der røg en officer. Tillykke til Søren, som hermed skulle være mesterspiller. Gruppen har han ikke vundet endnu, men det er tæt på! Jørgen Rudbeck slog overbevisende Kim Hardlei, imens Knud Erik Juhl og Mikkel Nørgaard delte pænt i porten, inden det blev alt for spændende.

Basis 1: Pedram Javan meldte Henning Reiths ind i klubben. Henning sov i timen og så snørede Pedram ham. Dermed faldt begge maksister her i 6. runde. Michael Bo slog Per Mikkelsen, og Henrik Brøchner slog Finn Geneser.

Basis 2: Kim Rasmussen slog Esben Nicolajsen i få træk. Esben stod skidt, men b6, der tillod mat i én, var ikke strengt nødvendigt! Kim var særlig glad efter partiet, for det var første gang, at han slog Esben. Ole Bro Pedersen slog Emil Browder, og Henning Kragelund slog Anton David.

Sidste runde bliver spændende. Poul Erik og Per står lige med 5 points og ved ligestilling, skal der spille omkamp. Poul Erik skal have sort mod Nina og Per skal have sort mod Hans Rasmussen. Taber de begge når Nina op! Mester 2 er i praksis afgjort, kun hvis undertegnede vinder de 3 sidste partier (og der sker ikke!) og Søren samtidig taber sit sidste parti, kan Søren undgå sin fortjente førsteplads. Basis 1 ligger til Reiths, men i teorien kan flere nå op - Henning kan afgøre det selv. I Basis 2 mangle Thomas et par udsatte partier; men lur mig, om vi ikke får et ægte topbrag i sidste runde, når han møder Ole.

Pedram jysk mester i skoleskak. (28. apr. 2004)  af Ole Bro
Pedram deltog i Jysk Mesterskab i skoleskak i Skive 27-28/3 og vandt sin gruppe med maksimum-points. Godt gået Pedram! 
Jysk mesterskab er et nyt tiltag inden for skoleskakken, som man kvalificerer sig til ved at kvalificere sig til DM. Pedram har haft en god sæson i skoleskakken, hvor han spiller i den ældste/stærkeste gruppe. Således blev han nr. 2 til Århusmesterskabet, hvor den eneste, han afleverede point til, var Jacob van Glud. Og til DM blev han nr. 8 i et stærkt felt, hvor Jacob i øvrigt blev nr. 4.

Klubturneringen. (25. apr. 2004)  af Mads Borup
Min modstander havde meldt afbud til 5. runde og jeg endte med at følge endnu mindre med i rundens (øvrige) partier, end jeg plejer; men kort fortalt gik det således.
Tom Petri fik et horn ind på Hans Rasmussen op mod første tidskontrol. Peer Ole Pedersen lavede en simpel fejl i en god stilling i tidsnøden og tabte til Per Hansen. Nina vandt to bønder fra Per Oehlerich op til første tidskontrol og selvom Per stred, var der intet at komme efter. Leif Møller tabte en bonde til Poul Erik Nielsen i første tidsnød, men havde visse remischancer - så kom 2. tidsnød.
I Mester 2 vandt Kim Hardlei nemt over Mikkel Nørgaard, der havde mest travlt med at få styr på vores 4 holdt til pokalturneringen. Flere partier blev ikke spillet i den gruppe, 2 partier var spillet forud.
I Basis 1 vandt en Henning Reiths i topform let over Henrik Brøchner, mens Finn Geneser to bønder oppe snød sig selv så vandet drev og så gik pointet til Per Mikkelsen.
I Basis 2 vandt far, Ole Bro Pedersen over søn, Esben Nicolaisen, efter at sønnike havde stået godt undervejs. Anton snød Kim Rasmussen i åbningen (Kongegambit) og parti blev aftenens korteste. (Tur-)Bo Thomassen vandt sit 3 parti i træk, denne gang gik det ud over Henning Kragelund.
Med 2 runder igen er der to maksister tilbage, Per Hansen i Mester 1, hvor han synes på vej mod sit første klubmesterskab og Henning Reiths i Basis1.

Mads Borup får Dansk Skak Unions hæderstegn. (22. apr. 2004) lb

Ved onsdagens pokalstævne på Bakkegården overrakte ForretningsUdvalgsmedlem Erik Søbjerg DSU's hæderstegn til Mads Borup. Spørg ham selv, hvorfor, næste gang du ser ham - vi ved det nemlig ikke!
Meen - vi har da lov at gætte: Mon ikke hans formandskab (indtil for nylig) for Chess House har spillet en rolle? Mads er jo desuden webmaster for både Nordres og Chess Houses hjemmesider samt revisor i Nordre, og har også en fortid som klubformand på Midtfyn.
Og så hjælper han meget ofte til med stort og småt rundt omkring i det danske skakliv på sin egen stilfærdige, men altid kompetente måde. Men han er jo så beskeden, at man næsten ikke lægger mærke til alt det han laver.
Et stort til lykke herfra!

Nyt fra Chess House. (12. apr. 2004) af Poul Erik Nielsen
Der starter en traditionel onsdags-EMT den 28./4., og i Pinsen afholdes Pinse-EMT. I forbindelse med EM i fodbold afholdes Fodbold EM-EMT 5 af 6 dage i rap i juni, Danmark spiller dagen midt i! 
Fra påske til Fodbold-EM kører endvidere en Grand Prix-serie i Fredagslyn med Gavekort på 250,- kr. i tre præmiegrupper (mindre end 2000 hhv. mindre end 1600 i rating), og der er ikke indskud! Også lørdagene peppes op med nye arrangementer, se nærmere på hjemmesiden.
Der startes sidst i april nye juniortilbud op på torsdag aftener, og 2. del af Junior Grand Prix’en afholdes den 1. maj. 
Lørdag den 17./4. afholdes Børneskakmesterskab kl. 16:30.

Knockout-DM 2004. (12. apr. 2004) lb
IM Pedersen er blevet Danmarksmester 2004! Nok ikke den på forhånd mest forventelige IM Pedersen. Men at kalde det en stor overraskelse, at det blev fynske Steffen, ville være en overdrivelse.
I kandidatklassen lykkedes det til sidst med hiv og sving for Christian Kyndel at nå den førsteplads, han på forhånd var favorit til. I sjette runde fik han parkeret en springer på drømmefeltet d5 i en caro-cann mod turneringens overraskelse Kasper Damm, og sejren blev kørt sikkert i hus. I sidste runde vandt Christian ved omhyggeligt spil et tårnslutspil med en merbonde. Han må dog dele turneringsejren med Damm. Christian bliver dermed også juniordanmarksmester - til lykke! Den tredje nye landsholdsspiller bliver Per Andreasen, Nørresundby.
Henning Reiths gik med en remis og et tab lidt i stå efter sin imponerende start, men slutter dog som nr. 2 i sin gruppe!

Klubturneringen. (11. apr. 2004) af Mads Borup
Der blev spillet 5 partier i klubturneringen i mandags, 4 var udsatte fra foregående runder og et enkelt blev spillet forud. I Mester 1 forsætter Per Hansen sin sejrsmarch. Han har stadig Maksimum, da han slog Per Oehlerich. Hansen vandt en bonde og selvom Oehlerich mente, at Hansen gav ham chancer op mod tidskontrollen, så viste analyserne (vistnok), at Hansen havde styr på det. Tom Petri og Peer Ole Pedersen spille remis i et parti, der bølgede lidt frem og tilbage, men aldrig var over remis-grænsen. I Mester 2 måtte maksisten Søren Christensen ned mod Knud Erik Juhl (endelig, vil Nordre-folk nok tænke). Partiet tilhører 5 runde og Søren havde råd til nederlaget, han fører fortsat, uanset hvad de øvrige partier i 5 runde bringer. Det var for øvrigt Knud Eriks andet forsøg, Søren vandt deres første møde i A-rækken tidligere på sæsonen. I Basis 1 slog Henning Reiths kasserer Michael Bo Nielsen og har dermed stadig maksimum, men mangler et udsat parti mod Per Mikkelsen. Bo Thomassen ser ud til at være ved at falde til i klubben, i hvert fald i Basis 2, hvor han slog Kim Rasmussen i deres parti fra 3. runde. Kim ærgrede sig efter partiet, for han valgte den forkert forsvarsplan af to mulige, den anden havde ført til remis.

Knockout-DM 2004. (10. apr. 2004) lb
Som de fleste jo nok har opdaget, er finalen i fuld gang. Og måske overraskende står den mellem Henrik El-Kher og Steffen Pedersen, der har spillet remis i første parti. Christian Kyndel ligger med 3½ af 5 stadig godt med fremme i kandidatklassen på en delt andenplads. Men Kasper Damm har 5/5! I søndagens parti får Christian så chancen for at hale ind på ham - de mødes nemlig! Og med maksimum plus de hvide brikker, bliver Farum-manden måske overmodig, kunne man håbe.
Ellers kan vi glæde os over, at Henning Reiths har maksimum 3/3! 

Knockout-DM 2004. (8. apr. 2004) lb
Så nærmer semifinalerne sig! Største overraskelse i kvartifinalerne var nok, at Nicolaj røg ud mod Jens Ove. Begge ordinære partier endte uafgjort, men i hurtigskakken slog Jens Ove til. I første parti mistede Nicolaj en bonde i åbningen og kom aldrig tilbage i partiet. I det andet parti brugte han efter sigende for meget tid i en lovende stilling og tabte igen. Davor Palo vandt sikkert 2-0 over "Kalus Berg" (som der først stod på live-siden), og Steffen Pedersen slog ligeledes Jan Sørensen 2-0. Skytte mod El-Kher var tættere. De spillede remis hele vejen til sudden death, hvor Skytte stod bedst, men brugte for meget tid.
I semifinalerne mødes Fries Nielsen og El-Kher, mens Palo skal op mod turneringens sidste Pedersen.
I Kandiklassen klarer Kyndel sig fint og ligger med 1½ point på en 3.-6.-plads efter Lars Hansen, '68 og Kasper Damm, Farum. I dag torsdag skal han have sort mod Jacob Vang Glud. Og så starter basisgrupperne jo, hvor Nordre er repræsenteret ved Henning Reiths i B5-2. Han skal have hvid mod en Frederik Oest Møller fra Skovlunde.

Knockout-DM 2004. (6. apr. 2004) lb
Ud med storebror! var et tema i 1. runde i landsholdsklassen. Daniel V. Pedersen tabte til lillebror Nicolaj, og Niels Jørgen Fries Nielsen tabte efter lynomkamp til Henrik El-Kher, mens lillebror Jens Ove gik videre. Det betød desværre farvel til Nordres eneste deltager i landsholdsklassen, Mads Boe, der dog vist har mulighed for at fortsætte i kandidatklassen. Klaus Berg vandt temmelig overlegent 2-0 over Lars Borbjerggård, og Steffen Pedersen fik vist heller ikke for meget sved på panden mod Kim Pilgård. Rasmus Skytte var så vidt jeg kunne skønne lidt presset mod Erling Mortensen, men da han havde vundet det første parti, var det nok ikke så smart af Erling at tillade evig skak! Davor Palo slap heldigt fra sit indledende nederlag til færingen John [Otne] Nilssen (sådan udtales det vist!) ved at vinde andet parti og begge hurtigomkampene. Karsten Rasmussen måtte sige farvel efter et tæt kapløb med klubkammeraten Jan Sørensen - "en uheldig lodtrækning for Skolerne", mener man på Unionens hjemmeside. Eller en heldig, kunne man sige - så gik én af dem da videre!
Og så er det jo i dag fra klokken 16, den øvrig turnering går i gang. Jah, det vil sige: Kun mestergrupperne - basisgrupperne starter først torsdag! Hvorfor Basisspillere skal spises af med fem dage til syv runder, har jeg aldrig forstået, lige som jeg heller ikke fatter, at man skal have 1900 for at måtte spille alle-mod-alle. Men sådan har det vist altid været, og så må man jo endelig ikke lave det om.

Grand Phup 2004. (2. apr. 2004) lb
Der var jo næppe nogen, der hoppede i vores lille aprilspøg i år. Det var heller ikke det vigtigste (selv om det jo havde været sjovt!) Men vi håber en og anden har moret sig. (Det har vi da i det mindste selv!). I dag kan man så læse den rigtige indbydelse (og den forkerte kan også stadig ses!)
Men det er dog ikke fup at:

Grand Prix 2004. (2. apr. 2004) lb
Sommerens hovedbegivenhed bliver igen i år Nordres Grand Prix-turnering. (Nogle vil måske mene, det er EM i fodbold, men der tager de grundigt fejl!) I år har vi udvidet til fire discipliner, hvilket der også var i Poul Eriks oprindelige koncept fra først i halvfemserne. Læs indbydelsen her!

Klubturneringen, 4. runde (1. apr. 2004) af Mads Borup
Der blev kun spillet to partier i Mester 1. Poul Erik Nielsen slog overraskende let Hans Rasmussen og Leif kom på tavlen med en heldig remis mod Nina. Helt heldigt var det måske ikke, for Leif stod undervejs bedst, men efter første tidskontrol førte Nina med en officer. I den afsluttende tidnød lod hun sig dog forvirre og følgende pudsige remis opstod: Nina/hvid: Ka4, Sh5, bg2 og bg3 - Leif/sort: Kg4!
Poul Erik har slået turboen til og indtager 2. pladsen, så Per Hansen skal holde tungen lige i munden, hvis han skal holde føringen og blive klubmester for første gang. Da Per Hansens modstander havde meldt afbud, kunne Per passende spille sidste runde i Chess Houses onsdags EMT forud. Han vandt partiet og dermed gruppen med 5/6 points og med et godt resultat på vej i klubturneringen, banker han på førsteholdets bagdør!
I Mester 2 fortsætter "Den grimme ælling" (eneste ikke-nordre medlem i turneringen) med at lægge al modstand ned. Søren Christensen slog i 4. runde Jan Rewitz, men reelt var det Jan, der slog sig selv. Foran med en officer bukkede han dronningen væk i tidnøden - en tidnød, der hurtig opstår, når man møder 45 min. senere end modstanderen! Kim Hardlei var ved at krølle Knud Erik Juhl helt sammen, men i tidnøden gik det galt og så kender vi alle Knud Erik! Jørgen Rudbeck overså en smart afvikling, som havde givet et slutspil med en officer over. I stedet lod han Steen Christensen komme til fadet og med en masse bønder for en kvalitet vandt Steen sikkert. Jeg selv valgte en rolig variant mod Mikkel Nørgaards Grünfeld'er. Et lille plus udviklede sig til en bonde hen mod tidnøden og sammen med en masse-afbytning, var det nok til gevinst. Søren fører efter blot 4 runder med 1½ points og er i gang med at dræne klubben for ratingpoints (han slog os også 2 gange i holdturneringen!)
I Basis 1 blev der også kun spillet 2 partier. Michael Bo Nielsen og Mikkel Hansen spillede en rolig remis. Pedram Javan slog Henrik Brøchner med en enkelt kombination. Henrik satte en brik indirekte i slag og så kender vi alle Pedram! Finn Geneser fører pt. med 3/4, men Henning Reiths har maks. 2/2.
I Basis 2 fik Bo Thomassen endelig en ordentlig velkomst. Emil Browder var så venlig at lade Bo få sit første point. Thomas Overgaard slog Esben sikkert og Henning Kragelund slog Kim Rasmussen, da Kim overså en mellemskak, som kostede mindst en officer. Ole Bro slog Anton David og har lagt sig i spidsen med 3 points, men flere kan nå op, når du udsatte afvikles.

Grand Prix 2004. (1. apr. 2004) lb
Sommerens hovedbegivenhed bliver igen i år Nordres Grand Prix-turnering. (Nogle vil måske mene, det er EM i fodbold, men der tager de grundigt fejl!) I år har vi udvidet til fire discipliner, hvilket der også var i Poul Eriks oprindelige koncept fra forrige århundrede. Ellers kan man vist roligt sige om årets udgave: "Såd'n var det ikke i halvfemserne!" (som Erika Voigt sang i Apollorevyen for 60 år siden.) Læs indbydelsen her!

Klubturneringen (24. mar. 2004) af Mads Borup
Basis2:
Esben Nicolajsen stjal Emil Browders bønder og byttede rutineret officererne af, hvilket gav en sikker sejr. Anton David og Thomas Overgaard spillede et omskifteligt parti. Først førte Anton med en kvalitet, men røg i en springergaffel, der kostede et tårn. Stillingen var på det tidspunkt åbenbart god, for han holdt en halv. Ole Bro slog Henning Kragelund. Hvordan så jeg ikke, det så meget lige ud langt hen i partiet.
Basis1:
Finn Geneser havde maksimum indtil mødet med Mikkel Hansen. Mikkel vandt en bonde og siden en kvalitet og så gad Finn forståeligt nok ikke mere. Per Mikkelsen og Henrik Brøchner spillede remis, mens Henning Reiths vandt efter blot en time, Michael Gejel nåede nemlig ikke frem.
Mester2:
Steen Christensen vovede sig ind i et ukendt minefelt ved at spille Falkbeers modgambit i kongegambit. Han havde 3 træk med hjemmefra og måtte opfinde den dybe tallerken selv. Steen lokkede længe med en bonde, men Mikkel Nørgaard ventede med at snuppe den, til det var helt ufarligt og vandt let. Jørgen Rudbeck og Jan Rewitz delte i porten. Jeg fulgte ikke partiet, men analyserne af slutstillingen var meget spændende. Jan havde umiddelbart visse chancer, men med omhyggeligt forsvar vandt Jørgen hver gang, så Jan havde valgt rigtigt, da han afstod fra mulighederne og valgte den halve. Søren Christensen vandt igen. Denne gang var det ikke hans egen fortjeneste, da Kim Hardlei overspillede ham, vandt en bonde og stod klart bedst. Pludselig løb Kims ur stærkt og han forsøgte med trækgentagelse, hvilket Søren vist var med på; men Kim nåede det ikke. Samme stilling opstod kun tredie gang, hvis Søren spillede De6 og det "nåede" han ikke, for Kims vinge var faldet. Jeg selv fik let spil efter Knud Eriks Juhl, lad os sige, provokerende manøvre: 8. a3, 9. Sf3-h4, 10. Sh4-f3, 11. Sf3-d2, 12. Sd2-b3, 13. Ta1-a2, 13. Sb3-a1. Der var selvfølgelig en vis mening med galskaben, men morsomt var det alligevel. Er der ikke noget med kampen om centrum og flyt ikke den samme brik mere end én gang?
Mester1:
Per Hansen og Hans Rasmussen har gjort sig selv til outsidere, ved at vinde de to første partier. 3. runde viste, at de skal tages alvorligt. Per slog nemlig Tom Petri. Ganske vist havde Tom stået tykt til gevinst, men en blanding af skødesløshed, overmod, formandsskab og barvagt gav Per lov til at fuske sig tilbage i partiet og til sidst vandt han endda. Hans overspillede Nina Høiberg og fik en klar gevinststilling. Han fumlede dog lidt og brugte meget tid, så Nina tillod sig at tilbyde remis. Hans ville afslå, men Nina var flink at påpege, at han kun havde sekunder tilbage på uret og de enedes om remis. Poul Erik Nielsen vandt på tid over Peer Ole Pedersen. Peer Ole stod ellers klart til gevinst, men den tid, den tid! Per Oehlerich kom på tavlen med gevinst over Leif Møller, der til gengæld helt mangler heldet og har rokeret langt på turneringstavlen.

Landsholdklassen klar. (18. mar. 2004) lb
Så er de 16 spillere til påskens landsholdsklasse udtaget. Dog tages der forbehold for ikke indleverede turneringsresultater. Men lad os håbe, vi ikke igen skal opleve, at en spiller pludselig må vige pladsen for en anden!
Feltet rummer ikke en eneste stormester - ikke ligefrem den bedste debut for det nye knockout-system. Titelkampen ligner på forhånd mest et kapløb mellem Davor Palo og Nicolai Vesterbæk, men andre kan jo sagtens gå hen og blande sig! Karsten Rasmussen viser vist styrke for tiden, og Erling Mortensen er måske sulten efter endnu en DM-titel - han har jo fire i forvejen! I Nordre må vi heppe på Mads Boe, der dog ikke er favorit.
Favorit er til gengæld Christian Kyndel i kandidatklassen! Det bliver spændende at se, om Nordre får en ny landsholdsspiller!
Ellers er der ikke mange Nordrefolk med - Henning Reiths deltager i B5, flere er der vist ikke.

Nyt på partisiden. (18. mar. 2004) lb
Se Poul Eriks omskiftelige parti mod Tom fra 2. runde af klubturneringen her.

Lynskak i Reykjavik. (17. mar. 2004) lb
Så er det nu kl. 20 det starter med 16 meget stærke spillere på Island (nå nej, det må man nok ikke sige: i Island, hedder det vist!) Peter Heine, Garry Kasparov, Anatoly Karpov og supertalentet Magnus Carlsen er blandt deltagerne. Følg med direkte!

Nyt fra holdturneringen. (14. mar. 2004) lb
Rygtet siger, at Førsteholdet er rykket op i første division! Men oprykningen glippede til gengæld for andetholdet. Det omvendte havde jo unægtelig været noget gunstigere for klubbens betrængte økonomi! Men sportsligt er det naturligvis glædeligt, at vi nu atter har et hold i den bedste række, selv om vi så også næste år går glip af at møde vennerne fra Nørresundby, der jo rykkede ned i 2. division.

De to herrer på billedet gjorde ellers hvad de kunne for andetholdet: B-medlem Jan Becher (t.v.), der spiller for Skødstrup, vandt over Janus Christensen fra vore rivaler i mesterrækken, Skolerne III. Og Peer Ole Pedersen (t.h.) vandt hurtigt sit parti mod Poul Erik Flarup, hvilket indbragte ham et velfortjent gavekort, da han dermed opnåede 7 gevinster i 7 kampe!
Men alligevel manglede Nordre II, trods en 6-2 sejr over '68 IV, et point i at nå førstepladsen og den medfølgende oprykning til 3. division.
Tredjeholdet manglede noget mere i at redde sig endnu en sæson som søndagsbilister! De skulle have scoret mindst 7½, og allerede det først afgjorte parti slukkede den sidste gnist af håb: Henning Reiths tabte på det grusomste! 2½ point blev det noget magre resultat mod Skanderborg - eneste gevinst stod reserven Pedram for! Også på tredjeholdet var der dog et individuelt lyspunkt: Med en (over-) forsigtig remis undgik Mikkel Nørgaard at ende på nul point i syv kampe!

Turneringsindbydelser. (13. mar. 2004) lb
Fra Chess House har vi modtaget invitationer til to turneringer. p.g.a. en intern fejl hos webmaster (en fejl i hans mailsystem forårsaget af en såkaldt halvmeterfejl...) kommer de først på nu - vi beklager.
For det første er det "Chess House Vanvid", som afvikles 27.-28. marts. Der spilles fem runder fortrinsvis i 6-mandsgrupper, betænkningstid 40 træk i 2 timer, derefter + ½ time til resten. Tilmeldingsfristen er dog overskredet (der står 11./2., men mon ikke det skal læses som 11./3.?), men er du interesseret i at deltage så skynd dig! Læs mere på Chess Houses hjemmeside.
For det andet drejer det sig om den første turnering i "Chess House Junior Grand Prix 2004". Turneringen afholdes i Chess House 
lørdag den 20. marts 2004 kl. 10–17. Tilmelding senest onsdag den 17/3. Læs mere på Chess Houses hjemmeside.

Klubturneringen (9. mar. 2004) af Mads Borup
Fra toppen og ned: Poul Erik Nielsen slog Tom Petri i et omskifteligt parti. Efter 15 træk havde Tom mest lyst til at give op, men PE begyndte at spille sig selv ned. I tidnøden mistede Tom dog et par tempi og PE kom ovenpå igen. Måske kunne Tom herefter have holdt en halv, måske ikke, stillingen var i hvert fald uklart. Peer Ole Pedersen fandt efter sigende en interessant TN, men fulgte forkert op og mistede en bonde. Nina Høiberg førte herefter sikkert pointet hjem. Hans Rasmussen vandt sit andet parti og efter eget udsagn, var han igen heldig. Undervejs så det nu lige ud for mig; men pludselig førte Hans med en masse bønder og Per Oehlerichs fight i den gensidige tidsnød kunne ikke redde noget. Leif Møller kom under pres af Per Hansen og da remis-chancen i tidsnøden ikke blev udnyttet, vandt Hansen, igen. Da Tom og PE plejer at dele klubmesterskabet mellem sig og da PE her i anden runde bragte sig á points med Tom, virker gruppen helt åben, men der skal holdes øje med udbryderne Hans og Hansen. I Mester 2 kan alle slå alle, påstod jeg sidst. Det står fortsat til troende, endda kan nogle af deltagerne slå sig selv. Jørgen Rudbeck og Knud Erik Juhl tabte begge en officer i åbningsfasen. Hvem gider tage hjem igen kl. 19.30, så 2 gange S. Christensen, Søren og Sten måtte pænt bevise, at de kunne lade være med selv at sætte noget i slag, inden de fik pointene. Mikkel Nørgaard bjærgede en remis mod Jan Rewitz, sådan følte han det i hvert fald selv efter en træls holdturnering på 3. holdets topbrætter. Mod Rewitz tror jeg nu, at det var Mikkel, der havde chancerne efter en smart afvikling i centrum. Kim Hardlei og jeg spillede også remis. Efter et giftigt offer på g2 var jeg i problemer og måtte give en kvalitet. En central springer og Kims tidsnød bjærgede heldigt en halv. Basis 1 have kun 2 partier i dag. Pedram vandt efter eget udsagn på en smart kombi, jeg så det desværre ikke, stillingen så lige ud under vejs. Henning Reiths' officerer sad også løst i dag og der røg en i åbningen. Han havde dog 2 bønder for den, men det var langt fra nok. Mikkel Hansen viste dog at skarpheden ikke er helt på plads endnu og bukkede i tidsnøden. Så meget at Reiths fik hele pointet. Næste gang der er klubturnering, skal jeg huske at starte mine "kiggerier" i basis 2, for inden jeg selv er kommet ordentligt i gang og har fulgt starten på mine konkurrenters partier, er basis 2 færdigspillet. Dog var Anton lidt langsom til at vinde over Emil Browder, ikke at der var tvivl om udfaldet (igen en officer til forskel), men han er en dejlig omhyggelig mand. Kim Rasmussen slog Ole Bro Pedersen, kan jeg se af tabellen - hvordan og hvorledes aner jeg ikke, jeg mener ikke jeg så dem spille. Esben Nicolajsen bød den nye mand Bo Thomassen velkommen ved at bange ham. Bo er tydeligvis i familie med de i klubben bedre kendte Poul og Ulrik, bror til den ene og dermed fætter til den anden, mere ved jeg ikke. Velkommen i Nordre, Bo!

Pokalturneringen 2004. (8. mar. 2004) lb
Så nærmer tiden sig til den årlige pokalturnering. Det er som bekendt en landsdækkende turnering i hurtigskak (25 minutters betænkningstid) for 4-mands hold, og der spilles i en junior-, en bredde- og en eliterække. I bredderækken må holdets ratinggennemsnit ikke overstige 1800. Det er ratingtallene fra januar der er gældende. (...irriterende nok for resten, for januarlisten er ikke længere tilgængelig på DSU's hjemmeside, hvor det kun er den seneste liste fra 27. februar, der vises.)
Junior- og bredderækken spiller onsdag d. 21. april kl. 19 på Lokalcenter Bakkegården, Kirkegårdsvej.
Eliterækken spiller lørdag d. 24. april kl. 14 i Chess House.
De to bedste hold fra hver række går videre til finalestævnet i Nyborg i pinsen.
Tilmelding: Individuelt eller holdvis til Tom Petri, Mikkel Nørgaard eller i klubben.

Små nyheder. (4. mar. 2004) lb
Fra formanden for "Skoedstrup" skakklub har vi fået invitationer til et par turneringer, "Femmeren", som er en koordineret turnering (over gæt selv hvor mange runder), samt deres "Foedselsdagsturnering", som er en hurtigskakturnering. Se indbydelserne på Skødstrups hjemmeside.
Og så har Mikkel fundet en ottende spiller til klubturneringens B2 - vi byder velkommen til Bo Thomassen. Om han er i familie med Poul & Ulrik er ikke oplyst.

Klubturneringen (2. mar. 2004) Mads Borup
Få overraskelser. Den, der springer mest i øjnene, er Per Hansens sejr over Poul Erik Nielsen - ikke så meget fordi Hansen, efter eget udsagn, aldrig har slået PE; men fordi Poul Erik siden 1996 har vundet klubmesterskabet hver andet år (de lige år) og derfor i år er spillet helt i bund hos bookmakerne. Nå, det var jo kun første runde, meget kan og vil ske! Tom Petri slog overraskende let Nina Høiberg og Leif Møller smed en klar gevinst væk mod Hans Rasmussen, som selv indrømmede, at han spillede på fusk - hvilket ikke gjorde Leif mere lykkelig! Peer Ole Pedersen er i god form, ganske vist gav klubturneringen i efteråret et beskedent minus på ratingkontoen; men i holdskak har han indtil nu scoret maksimum, 6/6!! Det fortalte Per Oehlerich før runden, måske med en smule bæven i stemmen? 
Mester 2 (navngivet efter Jan Rewitz) ser spændende ud i år, her er samlet en række spillere, som kan slå og tabe til hvem som helst. Jan er selvfølgelig favorit; men "kombinarede" sig selv mod Knud Erik Juhl, der vandt en officer for to bønder. Siden klumrede Knud Erik og pludselig var det remis. Steen Christensen afslog Kim Hardleis remistilbud, i en lige stilling og med mest tid på uret, ved at sætte en bonde i slag. I panik røg der endnu en bonde og de uligefarvede løbere kunne ikke redde en remis. Jeg spillede med hovedet under armen og tabte fortjent til Søren Christensen, Skødstrup.
Basis 1 og 2 fulgte jeg ikke ret meget med i, de bliver også så hurtigt færdige, især med efter-analyserne! Umiddelbart er der ikke de store overraskelser at bemærke, dog ser det ikke ud til at unge Hansen (Mikkel) har glemt noget i sin skakpause, gevinst i søndags kamp i Mesterrækken og her gik det ud over Henrik Brøchner. Finn Geneser slog Pedram Javan, ikke nogen overraskelse, selvom Finn for længst er meldt ind i Pedram-klubben (medlemskab erhverves automatisk, når man taber et koordineret parti til "knægten"). Henning Kragelund slog Emil Browder og Anton David og Esben Nicolajsen delte i porten. Traditionen tro var der også en række udsatte kampe, 4 styks. 

Endnu et flot parti! (25. feb. 2004) lb
Jeg havde helt glemt det! Men selv om Kim Hardleis gevinst mod Hans Willumsen altså desværre blev indleveret for sent til at komme i betragtning til efterårsturneringens skønhedspræmie, skal læserne af Nordre Net Nyt selvfølgelig ikke snydes for det. Se partiet her!

Hvis du keder dig en dag... (24. feb. 2004) lb
Så kig ind på 'Laus fjollede Minilexicon for SkaksPillere'.

Christian Kyndel Nordisk mester i skoleskak! (24. feb. 2004) lb
Turneringen foregik i den svenske by Karlstad, og i den ældste gruppe var der 12 deltagere, der spillede seks runder. Og 4½ var nok for Christian til at vinde udelt. Vi ønsker et stort til lykke! Man fristes til at synge: Ack Värmeland du sköna, du härliga land! Du krona blandt Svearikes länder!
Se mere på turneringens hjemmeside samt på Dansk Skoleskaks hjemmeside.
 

(Ungdomsbillede! Fotograf: Svend Svendsen)

Radioparti... (24. feb. 2004) lb
Ja, vi skal jo nogle år tilbage i tiden - det er vist snart længe siden radiopartier gik af mode; nutildags foregår den slags jo på nettet! Året er 1952, og den unge knajt på bare 17 år, der skal forsvare Ålborg mod Århus, kommer på en hård opgave mod en af Nordre Skakklubs bedste folk, en 32-årig landsholdsspiller! For hård en opgave viser det sig da også, og måske er dette parti medvirkende til, at Bent Larsen altid senere har omtalt Palle Nielsen med stor respekt. Se partiet med vinderens noter her! Tak til den tidligere Skakbladsredaktør Hans Rasmussen for partiet!

Danmarksmesterskabet 2004 (24. feb. 2004) lb
Så er årets DM-hjemmeside klar!

Århusmesterskabet 1998 (19. feb. 2004) lb
Nordres tidligere formand og klubbladsredaktør gennem 25 år vandt jo som bekendt ÅM i 1998. Hans beretning fra turneringen med 5 grundigt kommenterede partier ligger nu på historiksiden.

Konsultationsskak. (19. feb. 2004) lb
"
Mandag den 16/2 var en hyggelig og uhyggelig aften i Nordre..." Læs Poul Eriks beretning og partikommentarer her!

Flere partier på Nordre Webnyt! (19. feb. 2004) lb
Jeg begynder lige med at minde om, at man jo stadig er mere end velkommen til at indlevere gode partier til hjemmesiden!
Men jeg har lige lagt en masse flere partier på partisiden. Det drejer sig dels om de to konsultationspartier fra i mandags (foreløbig uden kommentarer, men det kommer snart!), dels om tre partier fra efterårets klubturnering, dels om 45 partier fra Århus Købmandsskole Cup 1996 (hvor Mads Boe jo vandt og scorede IM-norm), dels om 63 partier fra ÅM 1998 (der, som vi jo alle husker, blev vundet af Poul Erik!) og dels om 81 partier fra Nordres IM-turnering i '98 (beretningen runde for runde samt kommentarer til nogle af partierne findes på historiksiden under "Nordre Efterår 1998 af Poul Erik Nielsen")
Bemærk i øvrigt at hvor partierne hidtil har stået i kronologisk orden efter hvornår de er lagt på hjemmesiden, står de nu ordnet efter hvornår de er spillet.

Vind to flasker vin! (16. feb. 2004) lb
Det er meget let: For at vinde skal man bare deltage i en lille meningsmåling / brugerundersøgelseÅM's hjemmeside!
....og så selvfølgelig have held i lodtrækningen, der finder sted sidst på ugen.
Men selv hvis du ikke er interesseret i vinen, så tag lige og deltag alligevel! (vinen kan du jo i givet fald nok komme af med.)
Deltag i hvert fald, hvis du måske kunne være interesseret at deltage i et fremtidigt ÅrhusMesterskab i skak! Deltagerantallet er på 10 år faldet fra 150 til så få, at det undertiden er blevet aflyst. Tiderne har forandret sig, og hvis ÅM fortsat skal bestå, må det ændre sig i takt med tidens krav, og derfor er det vigtigt, at arrangørerne får at vide, hvad folks krav er for at deltage. Mange tror (af en eller anden besynderlig årsag) ikke, det nytter noget at give sine ønsker til kende, men hvis ikke arrangørerne kender dine ønsker, kan de jo i hvert fald heller ikke opfylde dem! Hjælp arrangørerne med at gøre fremtidens ÅM til en succes!

Konsultationsskak. (8. feb. 2004) lb
I morgen mandag d. 9. er der lynskak og udfordrerturnering i klubben. Men næste mandag d. 16. vil Mikkel arrangere konsultationsskak - læs om det her:
Konsultationsskak - en hurtig guide.
af Mikkel Nørgaard
Deltagerne deles op i to jævnbyrdige hold, som tager plads i hvert sit lokale. Midt imellem placeres brættet, som partiet spilles på. "Hold hvid" trækker (overraskende nok) først, og skal derfor indledningsvis diskutere (konsultere hinanden om), hvilket træk der skal udføres på brættet. Når man er nået til enighed, sendes en repræsentant for holdet af sted og udfører trækket. Dernæst er det (endnu mere overraskende) "Hold sort", der skal nå til enighed om et svartræk. Sådan fortsættes til det ene hold er mat, eller har tabt på tid (jeg forestiller mig, at 30 min. pr. hold er passende betænkningstid).

Klubmesterskabet Hurtigskak. (5. feb. 2004) af Mikkel Nørgaard
Mads Boe vandt, som de fleste vist efterhånden har opsnuset, årets klubmesterskab i hurtigskak. Lige som i efterårsturneringen afgav Mads blot en enkelt remis undervejs - og nok engang var det formand Tom, der nægtede at bøje sig. Denne gang havde Tom vist faktisk chancen for at snuppe hele armen undervejs, men Mads lukkede til sidst af til en teoretisk remisstilling.
Om andenpladsen var der mere spænding, kampen stod ikke overraskende mellem PE og Tom, der tørnede sammen i et gevaldigt brag i 6. runde. Det hele var meget forvirrende og uklart, men PE trak det længste strå i tidnøden. Dog klemte Tom sig ind på andenpladsen i sidste runde, hvor PE overstrammede et remisslutspil og overraskende måtte ned.
Lidt længere nede i tabellen bør man hæfte sig ved Ole Bros glimrende 12 point, samme antal som Karl, Michael Poulsen og Kim Hardlei, meget flot!
Selv er jeg også fint tilfreds, fik vist alt den medvind i denne turnering, jeg ikke har i holdkampene.
Der var knas med at få sidste runde til at gå op, men bortset fra det var det en god turnering med et acceptabelt deltagerantal. Dog bør vi nok overveje et andet system end Monrad til næste år, da vi denne gang så flere kraftige overmatchninger i de første runder.
Se turneringstabellen her.

Klubmesterskabet Hurtigskak. (2. feb. 2004) lb
Det er jo efterhånden en uge siden det blev afgjort, så det er jo gamle nyheder, det her. Men da ingen af de tilstedeværende åbenbart har haft lyst til at berette om det - eller blot sende nogle resultater til redaktørerne af nærværende hjemmeside, må vi beklage, at der nok intet referat kommer. Det forlyder rygtevis, at vinder blev Mads Boe med 7½ af 8, samt at Mikkel Nørgaard havde en forrygende turnering, hvor flere stærke spillere blev kørt over. Lad os håbe, at et rigtigt referat en dag dukker op i klubbladet!

Bykampen. (2.febn. 2004) lb
...foreligger der (endnu?) heller ikke noget referat fra, så vi må i første omgang nøjes med resultaterne:

1. Århus 23mp +8 (brætboint+_brætpoint-)
2. Skolerne 17mp +8
3. Nordre 17mp -2
4. Sk.1968 17mp -6
5. Viby 15mp -8

Århusmesterskabet 2004 (22. jan. 2004) lb
Årets ÅM løber af stabelen fra fredag den 6./2. Tilmeldelsesfristen er 30. januar. På ÅM's hjemmeside kan du læse mere, samt tilmelde dig turneringen. Der er også et spørgeskema, man kan udfylde. Indbydelsen findes i noget så fint og besværligt som en pdf-fil, man kan spilde sin tid med at downloade - jeg anbefaler dog helt klart, at man i spalten til venstre klikker på "Indbydelse" lidt længere nede under "Andet", da det går noget hurtigere. Klik på logoet for at hoppe til ÅM's hjemmeside.

Bykamp mellem de store klubber. (18. jan. 2004) lb
Så nærmer tiden sig for kampen om det årlige uofficielle bymesterskab for store klubhold. I år er feltet udvidet til fem klubber, idet Viby også er med foruden de fire traditionelle deltagere, Sk.1968, Skolerne, Århus og Nordre. Nordre er i år arrangører, og vor nye formand Tom Petri har barslet med et nyt system for at undgå oversiddere - mere om det vil følge senere.
Datoen er tirsdag den 27. januar, stedet er Århus Skakklubs lokaler i lokalcenter Bakkegården, Kirkegårdsvej 53, 8000 Århus C. Indgang fra Peter Sabroes Gade (den, der tidligere hed Finsensgade), spilletid fra kl. 19.00 til hen ad 23.
Tilmeld dig hurtigst muligt til Tom Petri, f.eks. på e-mail eller telefon 51 70 38 93.

Klubmesterskabet Hurtigskak. (18. jan. 2004) lb
Så er det i morgen mandag vi spiller de første fire runder af årets klubmesterskab i hurtigskak! Bemærk, at vi i år har udvidet fra seks til otte runder og derfor starter allerede klokken 19.00! Betænkningstiden er 2520minutter pr. mand pr. parti.

Referat af den ekstraordinære generalforsamling (11. jan. 2004) af Lars Christiansen
Mandag den 5. januar afholdt Nordre ekstraordinær generalforsamling. Fra bestyrelsen deltog Lars Christiansen, Tom Petri, Michael Bo Nielsen og Ole Pedersen, derudover var fremmødet på cirka 12.
Formanden bød velkommen og åbnede mødet.

Valg af dirigent:
Bestyrelsen foreslog Niels Danstrup, som blev valgt. Danstrup startede med at konstatere at generalforsamlingen var lovligt indkaldt, idet alle medlemmer havde modtaget skriftlig indbydelse minimum 3 uger før afholdelsen. Derefter gav han ordet til formanden.

Formandens beretning:
Formanden startede med at redegøre for, hvorfor der var indkaldt til ekstraordinær generalforsamling: Da han i perioden februar – august 2004 befinder sig i Kosovo, vil det ikke være praktisk muligt at fortsætte som formand. Da klubben ikke har nogen næstformand, måtte der derfor indkaldes til denne ekstraordinere generalforsamling med formålet at vælge en ny.
Lars beklagede at han ikke kunne køre sin formandsperiode færdig, idet han er på valg igen til maj, og gik derefter over til et kort tilbageblik på de sidste godt halvandet år. Han hæftede sig specielt ved to initiativer i perioden som formand. For det første de nye spillelokaler i ChessHouse, som ikke alene har givet klubbens medlemmer meget bedre spilleforhold, men også bedre faciliteter til almindelige ”hygge-aftener”, idet ChessHouse har bar, internet, tv osv. 
Dernæst den nye turneringsstruktur, med klubmesterskab, der afholdes i foråret, og den åbne efterårsturnering med en stor gruppe efter modificeret schweizersystem, idet der seedes. 
Lars glædede sig ligeledes over, at der igen er kommet gang i klublivet, og at fremmødet på en almindelig klubaften er steget væsentligt. 
Lars sluttede med at takke en række personer uden for bestyrelsen som arbejder for klubben: Poul Erik Nielsen for sit store arbejde med Nordre Nyt, Mads Borup for arbejdet med hjemmesiden, Niels Danstrup for sin revisorgerning og endelig dem der har hjulpet til med det praktiske i løbet af året. Derefter afsluttede han sin beretning. Beretningen blev godkendt.

Indkomne forslag:
Bestyrelsen foreslog en kontingentforøgelse på 25 %, dog ikke for b-medlemmer. Lars begrundede forslaget med de øgede omkostninger, klubben har fået. Udover at kontingentet til DSU er steget, betaler klubben nu også husleje til ChessHouse, ligesom det er blevet dyrere at deltage i holdturneringen, idet afgiften pr hold er steget i forbindelse med indførelsen af rating af turneringen. Ligeledes er der også gode chancer, for at klubben til næste år igen spiller i 1. division, med forøgede udgifter til følge.
Bestyrelsen fastslog, at klubben dog ikke er nødsaget til at hæve kontingentet nu, da der er ”penge på bogen”. Efter en kort debat valgte bestyrelsen at trække sit forslag tilbage, indtil der er udarbejdet nyt regnskab og budget til den ordinære generalforsamling i maj.
Der var ingen andre indkomne forslag

Valg til bestyrelsen
Bestyrelsen foreslog Tom Petri som ny formand. Tom accepterede valget og blev valgt uden modkandidater. Tom takkede for valget, og takkede ligeledes Lars for hans arbejde gennem formandsperioden. Da Tom i forvejen sad i bestyrelsen, skulle der således tillige vælges et nyt bestyrelsesmedlem. Steen Christensen foreslog Leif Møller som accepterede og blev valgt uden modkandidater.

Eventuelt
Ordet blev givet frit. Der kom en del positive tilkendegivelser om den nye turneringsform for efterårsturneringen, ligesom der blev spurgt til forårets klubmesterskab. Turneringen er oprindeligt planlagt som en lukket turnering, men efter en kort debat forbeholdt den nye bestyrelse sig ret til evt. at justere dette. Ligeledes kom der en del positive tilkendegivelser omkring Nordres nye spillested.
Herefter afsluttede Lars mødet og ønskede Tom Petri og den nye bestyrelse held og lykke.

Ny formand for Nordre! (7. jan. 2004) lb
Tom Petri Petersen er valgt til formand, og Leif Møller indtræder desuden i bestyrelsen. Tillykke til klubben og til dem begge! Referat fra den ekstraordinære generalforsamling følger senere.

Ældre nyheder...