Klik for at vende tilbage til forsiden !

 

Strynø-udflugt

 
 

 

 

Trykt i Nordre Nyt nr. 4, oktober 1997 af daværende formand Poul Erik Nielsen

I august 1993 blev Nordre på neutral grund: Strynø udfordret af Rudkøbing Skakklub, der ti år før var genopstået som fugl Phønix, som Anders Schildt beretter i NN-referatet fra dengang.

Dengang blev ud over den sportslige triumf (sejre på hhv. 37-12 og 37½-11½!) også meldt tilbage om en hyggelig og munter tur, hvilket her ved revancheinvitationen blev det trækplaster, der lokkede 12 Nordrefolk til togtet.
Desværre måtte chauffør Rewitz sent melde fra, men hans bus kom heldigvis! Ej heller Mikkel Nørgaard dukkede op, og en telefonopringning afslørede en maveinfluenza, så vi kørte af sted med blot ni mand ....

Morten Johansens fintælling efter start viste dog at vi kun var syv i bussen, èn under forventet, da Martin Koch først skulle støde til i Rudkøbing. Panik! Hvem manglede? Jo, Mogens Hyldgaard, som var blevet trængende! Retur til Agnete & Havmanden, hvor Mogens kunne tørre sveden af panden!

Så var holdet samlet: To gengangere fra '93: Nina Høiberg og Thor Hansen. Sidstnævnte står for kontakten: Han har sommerhus på Strynø, Kærlighedsstien Nr 6!

Herforuden Esben Aagesen, Benny Pedersen, Per Oehlerich, Knud Erik Juhl og undertegnede samt de allerede nævnte: Mogens og Martin og Morten.
Efter opladning på Harald Jensens Plads var vi klar til den lange tur. Ud over avislæsning blev der som i '93 spillet whist - taksten "énøres" viste sig at komme formanden til gode!

Velankommen til Rudkøbing blev der igen fourageret i havnekiosken, hvor der ligeledes blev tippet og oddset på livet løs. En byge betød, at vi et øjeblik måtte hive bagage og folk i ly, alt kom med på nær....

Martin og flere Rudkøbing-folk dukker op, vi trækker over på færgen, der sejler med ti minutters forsinkelse. Vejret er igen blevet moderat, og vi klarer turen fra Strynø havn op til City til fods, ja helt ud til spillestedet Strynø Skole, der ligger i den modsatte ende af byen.
"Hvor er min taske?" Spørger Per Oehlerich. Ja, den var altså ikke kommet i ly hinsides, og stod stadig på en udendørs bænk på havnen i Rudkøbing! Færgen kontaktes via mobiltelefon, og tasken når frem med næste afgang! Det koster Formand Herluf en lille bule i forskærmen, da han sammen med Per vil hente tasken ved færgen: Han kører op på et traktordæk, der heldigvis beskytter mod cementbrønden ude på gårdspladsen!
Efter en gang smørrebrød og en pils går det så løs med skakken, Rudkøbing er kun mødt 7 mand og låner Morten (og efter fire runder støder Ebbe til som sidste mand). Der spilles som sidst alle sydboere mod alle nordboere, og sydboerne lægger foruroligende hårdt ud med en 5-3-sejr! Pusten går nu hurtigt af dem, vi kommer os over frokosten, konsoliderer og kører en sikker samlet sejr på 55-22 (77 = 9 x 9
÷ Ebbes 4 første) hjem!
Efter tre timers skaklige anstrengelser går turen til kroen, hvor middagen indtages: Flæskesteg, kartofler, brun sovs og rødkål - der ønskes glædelig jul i hjørnerne!

Efter desserten anvises værelserne diverse steder på øen, hvorefter vi vender tilbage til skolen. Der arrangeres en stor lynturnering med 12 deltagere, Nina og jeg er ubesejrede før det afsluttende indbyrdes opgør. Her trækker Nina det længste strå, da jeg efter et kompliceret spil taber på tid i et bedre slutspil: Nina er vinder!

Flere falder fra, og formandens raflebægre kommer på bordet. En pæn flok deltager og bliver indvilget i Meyer's hemmeligheder. Speciel bevågenhed får Hyldgaard, der fortjent efter flere Meyer'e i træk får tilnavnet HylleMeyer! Det turde være unødvendigt at tilføje, at han spillede med skåleærmer!! [Det var jo dengang, Kirsten Hyttemeyer optrådte som TV-kok med sine skåneærmer - undertiden i skikkelse af komikeren Ulf Pilgaard! lb]

Og klokken bliver mange, inden de sidste finder vej hjem til deres indkvarteringer! Næste morgen kl. 10 er der så morgensamling og -mad på kroen. Der vrøvles i krogene, Koch'en er i sproglig topform: Ord med fleste æ'er i træk? Jo: BræÆæg, naturligvis æg fra en bræ, vel at mærke et Æ-æg, altså ikke et A-, B-, C- (ect.) ... æg!

Formanden supplerer med tre-gange-ø i samme ord: Strynøøøl, altså en ø-øl fra Strynø - det viser sig, at de er desværre udgået af produktion, men rent faktisk har eksisteret! Koch'en kan så én med fire å-er i rap (den har jeg heldigvis glemt!), så jeg må føje et ø mere til min Strynøøøl, nemlig et sidste Ø for skatteklassen: StrynøøØøl! En af de lokale kan en sætning med en fem-seks og-er i træk; det er noget med en varevogn med påskriften Frugt og grønt¸ og ejeren brokker sig nu til malermesteren: " ...., og afstanden mellem "Frugt" og "og" og "og" og "Grønt" er for stor...."

Ikke mere vrøvleri, naturen lokker! Vi startere på en lille tur, og Thor fortryder hurtigt, at vi ikke fik øl med! Vi havner ved øhavet på øens sydvestlige side med udsigt til Strynø Kalv og Marstal på Ærø. "Og nu skal vi så samme vej tilbage og så ud til Møllen", lyder det. "Jamen, Møllen ligger jo lige deroppe, vi må kunne krydse over marker og hegn derop!". Vi tager chancen og når mirakuløst frem til Møllen. Og herfra er der heldigvis ikke langt til skolen, for på vejen adviserer en kæmpe insektsværm den kommende kraftige byge! Vi når dog tidsnok frem til den skolen, hvor vi imidlertid ikke kan komme ind, da skolemester Arne har fået de forkerte bukser på!

Nå, så må vi jo rafle på en skraldespand i cykelskuret, indtil Arne har fået hentet nøglen!

Dagens skak består af rotationsskak, hvor der spilles på lige så mange brætter, som der er spillere på hvert hold (9), det er nu mig, der er lånt ud til Sydboerne. De to holds spillere roterer nu i hver sin retning, og jeg må nok sige, det var en spøjs oplevelse! Ni træk senere kunne man knap kende materialet igen, ja selv bondestrukturer var revet op til ukendelighed! Nordre hjemførte igen en komfortabel sejr, vistnok på 8-1.

Og så fik Sydboerne lov at sætte sig, blot Nordboerne skulle rotere. Det hjalp dog ikke meget, og resultatet blev vistnok en sejr på 7-2.

Det skaklige var overstået, og den afsluttende menu på kroen kunne indtages: æggekage med bacon. Der blev på behørig vis skålet i store såvel som små glas, og de lidet formelle takketaler blev holdt, før marchen så igen gik mod færgen.

En umådelig hyggelig tur var ved vejs ende, der blev taget afsked med "trusler" om genkomst hhv. Rudkøbingbesøg under DM '99 - det bliver næppe sidste gang, vi møder Rudkøbing over bræt, middag og bægre!

På hjemturen blev det traditionelle kortspil taget af dagsordenen, og formandens bægre flød igen, og de sidste øl fandt deres vindere og kreditorer! 

Se referaterne fra Nordres andre besøg på Strynø:    2003    1993