Klik for at vende tilbage til forsiden!

 

 

 

 

Nyheder forår 2003


Nyere nyheder...

Nordre Grand Prix 2003. (24. jun. 2003) lb
"Uretfærdigt!!", mente Tom Petri! Han har vundet årets Grand Prix - og endda med den hidtil højeste vinderscore! Men uden at få præmie!! Første aften havde han ganske vist den bedste score, men det var jo holdlyn, og der var kun præmie til vinderholdet. Toms hold blev nr. 2. Også i både anden rundes hurtigskak, og i tredje rundes handicapskak blev det til ærefulde andenpladser - rigeligt til den samlede sejr, men altså ikke nok til at vinde præmie!
Nu er der sådan set aldrig nogen der har lovet, at Grand Prix'et skal være retfærdigt. Men vi kunne dog berolige Tom med, at der nok skal være en flaske til ham ved årets juleafslutning. Det trøstede ham dog ikke meget - sidst han fik en flaske, var den dårlig! Den havde stået for længe i skabet i klubben! Ja, stået desværre - og flasker skal jo ligge, for ellers tørrer proppen ud og bliver utæt, så der kan gå eddikesyrebakterier i vinen. Øv, surt! Bogstavelig talt!
14 spillere var mødt frem på årets sidste klubaften, og Lau havde medbragt en af de dyre, kulørte, gennemsigtige præcisionsterninger, som backgammonspillere ynder at vigte sig med. Men den viste sig at holde lige så meget med de stærke spillere, som den terning, der blev brugt i fjor, havde holdt med de svage: De fire første runder blev spillet med tidshandicap, der som bekendt ikke er noget stort handicap for en stærk spiller i topform, og i de to sidste af de seks runder var det materialehandicap, så den tredje mulighed, begge dele, der sidste år dominerede, kom slet ikke på banen i år. Derfor var det ikke overraskende Poul Erik Nielsen der med 15 point løb med aftenens førstepræmie - hans eneste nederlag faldt i sidste runde, da han måtte give Henning Reiths et tårn forud! Tom Petri, Niels Danstrup, Henning Reiths og Lau Bjerno delte andenpladsen med 12 point.
I alt deltog 26 spillere i årets Grand Prix. Lau Bjerno vinder ratingpræmien for bedste spiller under 2100, Henning Reiths for bedste spiller under 1700, mens Pedram Javan som sædvanlig vinder præmien for bedste junior, men i år dog kun 20 GP-point foran Michael Gejel, og det er ikke meget: Michael skulle faktisk bare have deltaget i sidste runde for at have hentet det, eftersom en 15.-plads giver 25. Se slutstillingen her.

Det var så, hvis alt går som planlagt, Nordres afsked med Højvang beboerhus! Den fjerde august regner vi med at være på plads i de nye lokaler. Den aften er der dog Århus Sommerskak (hvor man selvfølgelig er velkommen til at kigge ind!), så officielt starter vi med en reception den 11 august, hvor det er planen bl.a. at spille hjerne-arm-skak; man er to sammen på et hold - den ene er hjernen og den anden er armen. Hjernen siger f.eks. "løber", og armen skal så flytte en løber, men selv finde ud af hvilken løber, og hvorhen den skal flyttes. Det er efter sigende ret underholdende, men nok ikke godt for hidsige gemytter!

God sommer!

Nordre Skakklub flytter! (21. jun. 2003) Af Lars Christiansen
Nordre starter efter sommerferien i Chess House’s nye lokaler, nærmere bestemt Silkeborgvej 41.
Først og fremmest er vores nuværende lokaler i Højvang langt fra ”sikre”, til trods for at de overlevede sidste års sparerunde i sidste øjeblik. Da Chess House fik deres nuværende lejemål opsagt, og således skulle ud og finde nye lokaler selv, faldt det os kun naturligt at indgå i deres overvejelser angående et nyt spillested. Da vi (bestyrelsen) finder Chess House’s nye lokaler attraktive, har vi derfor valgt at slå til nu.
Dernæst ser vi flere fordele i at spille i Chess House. Da både Nordre, Skolernes Skakklub og Chess House selv selvfølgelig spiller i lokalerne, bliver vi således en del af et ”skakkens hus” eller ”skakcentrum” i Århus, med deraf følgende større medlemsgrundlag. Derudover vil vi få mulighed for at samarbejde om forskellige opgaver, som vi selv i dag ikke har kapacitet til at løfte, som f.eks. junior-/skoleskak. Desuden vil vi komme til at spille i nogle noget hyggeligere lokaler, som er fast indrettet til at spille skak i. Dette betyder at vi vil få en ”bar” på også almindelige klubaftner, med betydeligt større udvalg end vores nuværende rullekaffebord kan byde på.
Derfor starter vi ud med reception i de nye lokaler den 11. August klokken 1930. Vel mødt på Silkeborgvej!

Strynø-tur den 13.-14. september 2003. (20. jun. 2003) Af Thor Hansen
Som nævnt på generalforsamlingen vil Rudkøbing Skakklub igen gerne se os til en skakweekend! Udover den ”officielle” match mod Rudkøbing (som har revanche til gode) lægges vægt på en hyggelig og social god oplevelse, hvor der også bliver lejlighed til at opleve en del af Danmark, som ikke alle kender, nemlig en lille ø i det sydfynske øhav.
Nordre giver et tilskud, som forhåbentlig dækker det meste af transporten, og derudover bliver prisen for deltagelse den meget rimelige af 400 kr., som dækker færgetransport, overnatning og forplejning på øen, og dertil kommer selvfølgelig forbrug af egne drikkevarer. Endvidere skal medbringes sovepose eller lignende.
Vi skal fra Århus lørdag den 13. september kl. ca. 9.30, og forventes at være tilbage igen søndag den 14. september kl. ca. 21.00.
Strynø er en lille ø mellem Langeland og Ærø, og med færgeforbindelse fra Rudkøbing. Øen er ca. 3 gange 2 km., med ca. 200 fastboende plus en del som mig, der har fritidshus midt i landsbyen, og ja, der bliver også lejlighed til at komme rundt på øen.
I kan i øvrigt læse mere på Strynøs egen hjemmeside www.strynoe.dk, og hvis I f.eks. på www.google.com søger på ”Strynø” vil I blive forbavset over, hvor meget der dukker frem! Således vil der på den 8. side kunne findes en artikel fra Nordre Nyt i 2001.
[Hvis jeg får samme søgeresultat som Thor, drejer det sig om Poul Eriks glimrende beretning her på Nordre Webnyt fra strynøturen i 1997 - læs den her! lb]
Af hensyn til nødvendigheden af at arrangere overnatning og ordne praktiske ting, bedes I melde jer til turen
så hurtigt som muligt, enten til Thor på 86 12 88 37 eller til formanden. 

Nordre Grand Prix 2003. (17. jun. 2003) lb
Lige som til første runde var 18 mennesker mødt frem til 2. runde i årets Grand Prix - kvartersskak! Men det var ikke helt de samme; der var seks nye deltagere! Blandt de nye var Niels Danstrup, der jo har vundet grand prix'et flere gange tidligere, og han beviste straks at GP'et stadig er hans turnering, idet han vandt aftenens hurtigskak og dermed har bragt sig på en samlet andenplads. Da Tom blev nummer to, er han dog nu meget klart i spidsen i den samlede stilling, mens Poul Erik, der sprang anden runde over, er gledet ned på tredjepladsen. Lau, der også tidligere har vundet Grand Prixet (På deling med Niels, men med maksimum i kvartersskakken!), har ganske vist ikke imponeret i år, men gjort det solidt og ligger på en samlet fjerdeplads. Det bliver mellem disse fire, den samlede vinder skal findes.
Sidste runde bliver ikke for tøsedrenge! Når terningen ruller, og der spilles handicapskak, bliver aftenens resultat helt uforudsigeligt. Før hver runde afgør et terningslag om der skal spilles med tidshandicap, med forgave eller med begge dele!! Så meget kan endnu ske - se stillingen her.

EM i Tyrkiet. (15. jun. 2003) lb

Så er EM slut for denne gang - her ses medaljetagerne. Fra venstre er det GM Vladimir Malakhov, Rusland (sølv) (nej, han er ikke kravlet op på en stol! Peter Heines overmand i mere end en forstand?), GM Alexander Graf, Tyskland (bronze), den blot 17-årige WGM Tatjana Kosintseva, Rusland (bronze), GM Zurab Azmaiparashvili, Georgien (guld), GM Pia Cramling, Sverige (guld) (ja, hun er muligvis krøbet ned i et musehul!) og IM Viktorija Cmilyte, Litauen (sølv) (hun står altså heller ikke på en skammel!).
Hurtigskakomkampene om herrernes sidste VM-billetter blev aldrig spillet - det ville spillerne ikke være med til! I det hele taget var det ikke alle der var lige begejstrede for arrangementet, hvor man var tvunget til at bo på bestemte hoteller til noget der lignede mere end dobbelt pris, så 187 deltagere har underskrevet en officiel protest til ECU (den europæiske skakunion) med trussel om at boykotte fremtidige EM-turneringer, hvis der ikke sker forbedringer.
Pia Cramling er tilsyneladene svær at fotografere - hun kigger forlegent ned på de fleste billeder. Det helt store grin kom dog frem, da hun modtog checken på hvad der svarer til godt 50.000 danske kroner, og Azmaiparashvili så da heller ikke ud til at være ked af sin præmie på det firedobbelte beløb. Det skal være dem velundt. Peter Heine må som eneste danske præmietager nøjes med knap 9.000 dask, men det luner jo altsammen. På EM's hjemmeside er der en masse fotos fra afslutningsgallaen, men de fleste mennesker ser nærmest ud til at kede sig. En af de få der virkelig ser ud til at hygge sig på alle de billeder, han er med på, er såmænd Ivanchuk, der her ses i en øm tête-à-tête.

EM i Tyrkiet. (14. jun. 2003) lb

40-årige svenske Pia Cramling (til venstre) er blevet europamester i skak for kvinder, ser det ud til. Det første parti i omkampen mod den 20-årige litauer Viktorija Cmilyte (til højre) endte remis, og i andet parti, hvor Cramling havde hvid, slog Sort på f3. Havde hun slået med damen, havde hun truet mat. Men af myystiske årsager slog hun med løberen (havde hun mon rørt den??), hvorefter den sorte dronning blot stod i slag, og det tilbud sagde Pia ikke nej tack til, hvorefter hun naturligvis vandt partiet. Men endnu er resultatet ikke offentliggjort, så man spørger sig selv, om der er sket noget uregelmæssigt i forbindelse med Sorts dronningetab, og om der er en appelsag i gang.
I kampen om sølvmedaljen for mænd lader det til at Peter Heines overmand, Malakhov vandt 1½-½ over Graf. Det var også det, jeg mente fremgik af partierne, men da resultatet blev offentliggjort, stod det først omvendt!?

EM i Tyrkiet. (14. jun. 2003) lb
Peter Heine sluttede efter en hurtig remis på en 15. - 46.-plads med 8 point, og der er ikke VM-billetter nok til alle disse: Når musikken stopper, vil der være to der ikke får en plads. Disse har man valgt at finde ved at lade de fire, som har dårligst korrektion, spille omkamp om de to sidste VM-billetter, og da Heines korrektion placerer ham på en bekvem 21.-plads, er han altså kvalificeret. Omkampene - også omkampen mellem Graf og Malakhov om sølv og bronze - spilles over to hurtigpartier med 15 minutter + 10 sekunders tillæg pr. spillet træk. Hvis det stadig er lige, spilles to lyn-partier med 5 minutter og 2 sekunders tillæg pr. træk, og om nødvendigt til sidst et enkelt suddendeath-parti. Jeg ved ikke, hvad I andre mener, men virker det helt lødigt at afvikle et seriøst omspil om medaljer som hurtig- og lynskak? Og er det ok, at nogle på 8 point skal spille omkamp, mens andre ikke skal? Nuvel, partierne kan - forhåbentlig - følges her lørdag fra kl.14, og nævnes bør det vel også, at Pia Cramling, Sverige samtidig skal spille finale om EM-titlen for kvinder mod Viktorija Cmilyte, Litauen.
De øvrige danskere er ikke kvalificeret - Davor Palo og Lars Schandorff sluttede på 6½, altså 50%, Nicolai V. Pedersen på 6 point. Et fint resultat for Palo, selv om det nok var lidt af en skuffelse at GM-normen smuttede.

EM i Tyrkiet. (13. jun. 2003) lb
På denne fredag den trettende spilles 13. og sidste runde af EM i skak. Turneringen er i skrivende stund endnu ikke færdigspillet, og de danske spilleres resultater er endnu ikke offentliggjort. Men europamesteren er fundet. Da den førende spillers alvorligste konkurrent, russeren Malakhov (Peter Heines banemand) tog remis mod landsmanden Sakaev efter blot 10 træk i en helt symmetrisk stilling, varede det kun 18 træk, før der også deltes point på øverste bræt. Den nye europamester er født i 1960 (Glimrende årgang, skal jeg hilse og sige fra Mads Borup og mig!), er fra Georgien og hedder Zurab Azmaiparashvili. Så Europa er efterhånden blevet stort, lader det til: Georgien, Armenien og Tyrkiet hører åbenbart med nu. Og Israel!! Hvad bliver det næste? EUropa til EUfrat!?

EM i Tyrkiet. (13. jun. 2003) lb
Det bliver ikke en dansker, der tager EM-titlen denne gang. I næstsidste runde fik Peter Heine Nielsen ganske enkelt smæk af 6.-seedede Malakhov i 26 træk. Den førende georgier, 3.-seedede Zurab Azmaiparashvili, vandt og er dermed stadig alene i spidsen før sidste runde i dag, fredag. 9 point har han - 1½ point mere end Heine, og ½ mere end Graf og Malakhov. Peters 7½ er dog lige så høj en score som 1.-seedede Ivanchuk, 2.-seedede Grischuk, 4.-seedede Sokolov, 5.-seedede van Wely og mange andre gode spillere, men desværre ikke nok til, at hans parti i sidste runde mod Valeriy Neverov bliver transmitteret live.

EM i Tyrkiet. (11. jun. 2003) lb
Klokken 14.00 torsdag d.12/6 blænder EM-arrangørerne op for direkte transmission af partiet mellem Vladimir Malakhov og Peter Heine.
Begge spillere har 7½ af 11 mulige og er dermed kun ½ point efter den førende Azmaiparashvili. Følg partiet her.

EM i Tyrkiet. (11. jun. 2003) lb
Klokken 14.00 onsdag d.11/6 blænder EM-arrangørerne op for direkte transmission af partiet mellem Peter Heine og Loek van Wely, Holland.
Begge spillere har 7 af 10 mulige og er dermed kun ½ point efter den førende Azmaiparashvili. Følg partiet her.

EM i Tyrkiet. (5. jun. 2003) lb
Klokken 14.00 fredag den 6./6. blænder EM-arrangørerne op for direkte transmission af partiet mellem Peter Heine og Evgenij Agrest, Sverige.
Begge spillere har 4½ af 6 mulige og er dermed kun ½ point efter den førende Alexandrov. Følg partiet her.

Første runde af Nordre Grand Prix 2003. (3. jun. 2003) lb
18 spillere var mødt frem til holdlyn, hvilket - lige som for to år siden - gav 6 hold à 3 spillere. Hold A (Poul Erik, Lau og Thor) vandt suverænt med 99 point og løb med hele aftenens indskud. På andenpladsen kom hold B (Tom, Gejel og Ole) med 85 foran hold C (Per Hansen, Lars og Thomas) med 79, hold E (Mikkel Nørgård, Finn og Pedram), 75p og hold D (Rudbeck, Reiths og Emil) og F (Hardlei, Michael Bo og Brøchner), begge 55. Se Grand Prixstillingen her.
NB! På mandag d. 9./6. er det 2. pinsedag, og klubben holder lukket. Anden runde i Grand Prix er mandag d. 16, hvor det er hurtigskak med et kvarters betænkningstid, der står på programmet. Husk, at selv om du evt. ikke kunne deltage i første runde (eller evt. scorede mindre godt), er pointsystemet sådan indrettet, at man godt kan nå op i præmierne, blot man klarer sig godt i de to sidste runder!

Omkampen i 2. division. (1. jun. 2003) lb
Vore venner fra Nørresundby vandt 5-3 over Jetsmark og rykker altså op i første division. Herfra ønskes Nørresundby naturligvis til lykke!
Som spøgefulde røster har ymtet noget om: Nu mangler det bare at de trækker sig, så Nordre atter bliver reddet på målstregen! Meen, mon dog ikke nordjyderne tager øretæverne i den fine række denne gang? ...også de økonomiske! Læs Eric Bentzens beretning fra den spændende omkamp her!

EM i Tyrkiet. (30. maj 2003) lb
Danmark har fire deltagere med ved Europamesterskaberne i skak, og Peter Heine (2625) vandt i første runde over IM Julen Arizmendi Martinez, Spanien (2516) og møder franskmanden GM Igor-Alexandre Nataf (2559) med sort. Davor Palo (2472) spillede remis med GM Branko Damljanovic (2587) og skal nu have hvid mod GM Mladen Palac. (også 2587).
Derimod tabte Lars Schandorff (2563) til den ubetitlede tyrker Gokhan Demir (2245) og møder den polske IM Mateusz Bartel (2443), mens Nicolai V. Pedersen (2508) efter nederlag til GM Rustem Dautov (2611) får sort mod tyrkiske Dogan Reyhan (2161) Turneringen kan følges her.

Rokade i Randers. (27. maj 2003) lb
På hovedkredsens hjemmeside kan man læse, at Randers' to yngste klubber, Tårnet og Sk.1946 er slået sammen, så de nu er byens største med omkring 70 medlemmer. Den nye klub kalder sig meget passende "Rokaden", og som "konge" (altså formand) er valgt 46's formand Claus Andersen (den post sprang Tårnet altså over...!)  Læs Claus Andersens beretning her.

Nye ansigter i bestyrelsen. (27. maj 2003) lb
På årets generalforsamling i går blev Ole Bro Pedersen og Michael Gejel indvalgt i Nordres bestyrelse, hvor de afløser Steen Christensen og Mikkel Hansen. Der var genvalg til kasserer Michael Bo Nielsen, bestyrelsesmedlem Lau Bjerno, bestyrelsessuppleant Mads Borup og revisor Mads Borup.


Nye brikker, brætter og ure til klubben! (23. maj 2003) lb

De medlemmer, der har været i klubben for nylig, har sikkert bemærket, at vi har fået nye store, flotte brikker, nye træbrætter og nye digitalure.

De nye materialer - bortset fra urene - har allerede været i brug i klubturneringens sidste runde, i Bededagsturneringen og ved klubmesterskabet i lynskak.

Det er penge fra Tuborgs Grønne Fond, der har muliggjort anskaffelsen af disse herligheder, og vi siger naturligvis rigtig mange tak!

Så nu kan vi igen måle os med de andre storklubber ved holdkampene. Ja, faktisk har vores nye brætter større felter end f.eks. Sk.1968´ træbrætter og passer dermed bedre til brikkerne. Desuden har de, i modsætning til 68´ernes, tal og bogstaver langs kanterne til glæde for de mange spillere der ikke kan felternes navne udenad.

Man kan ikke sige andet, end at det øger glæden ved at spille skak at sidde med disse lækre sager foran sig!

De store brikker egner sig dog ikke helt så godt til lynskak, og da brætterne desuden kan blive ridset af brikker der vælter, er det ikke meningen de nye sæt fremover skal anvendes til lynskak!

Urene er de nye "Silver"-ure anbefalet af den europæiske skakunion. Som det fremgår af anmeldelsen i skakbladet nr. 2 fra i år, er det ikke muligt at indstille sekunderne på disse ure, men vi regner ikke med, at dette vil skabe reelle problemer.

Hvor godt de nye ure vil holde, vides jo ikke, men vi har allerede to defekte ud af de fire "gamle" næsten ubrugte DGT-ure, så det er nok godt det ikke var dem vi valgte.

Vi håber i bestyrelsen, at de nye materialer vil lokke nye - og gamle! - medlemmer til at deltage i klubturneringen, når vi nu forhåbentlig med generalforsamlingens opbakning søsætter vort nye koncept med een stor 8 runders schweizergruppe til efteråret. Såmænd med det gammeldags 1-pointsystem for nemheds skyld.

Husk generalforsamlingen på mandag!
 

Mit livs parti?? (22. maj 2003) lb
"Det jeg da forhåbentlig endnu til gode!" Sådan vil mange nok sige. De fleste af os håber vel at det en dag vil lykkes at præstere noget der ligner alle tiders mest geniale skakparti - at få lov til bare een gang at spille som en gud...
Men mens man går og venter på miraklet, kan man jo så passende kommentere sit hidtil flotteste parti og få det præsenteret på nærværende hjemmeside. Når den guddommelige inspiration så senere forhåbentlig dukker op, kan man jo til den tid sagtens få det nye parti på..
Nu har Tom Petri f.eks. fået lagt et flot "hidtil bedste" på nettet! Se bare her!
Hvem er den næste?

Poul Erik Nielsen klubmester i lyn. (20. maj 2003) lb
Han havde ellers mest lyst til at blive hjemme! (Det er uden tvivl anstrengende at fylde 50, hvis det skal fejres med maner!) Men da han kom i tanker om, at han jo vandt efterårslynmesterskabet, måtte han jo hellere...
20 spillere havde fundet vej til Højvang, og de blev naturligvis inddelt i to ti-mandsgrupper Gruppe 1 blev vundet af Niels Danstrup, der kun afgav en remis (mod mig, ha!), mens andenpladsen var delt. For maksimum scorede Poul Erik ikke denne gang - "kun" 21 point. Han måtte først ned mod Mads Borup (Efter sigende omtrent en årligt tilbagevendende begivenhed!) og siden mod Niels. så da Mads også kun tabte to (mod Niels og Jan Rewitz), måtte der en omkamp til (et held for Poul Erik, at det ikke skulle afgøres på korrektion, men det havde der jo heller ikke været meget sport i!). Kamphanerne enedes om eet parti, hvor Hvid fik seks minutter med Sorts fem, men hvor Sort til gengæld vandt i tilfælde af remis. Lidt uheldigt trak Mads hvid og formåede ikke at gentage bedriften fra selve turneringen.
Gruppe 2 vandtes af Tom Petri med 25 (remis mod Kim Hardlei var eneste pointafgivelse) foran Leif Møller 22 (Tab mod Tom og også remis mod Hardlei!)
I semifinale og finale var Poul Erik dog suveræn: 6-0 over Tom og 6-0 over Niels, der havde slået Leif 6-0. Poul Erik vandt dermed både forårslynturneringen og det samlede lynmesterskab.

Tom Petri klubmester. (13. maj 2003) lb

Selv om Tom ikke helt levede op til efterårets score, hvor både han og Poul Erik lavede 16, var 15 point nok til en udelt førsteplads i mestergruppen, da Poul Erik "kun" scorede 14, og dermed vinder Tom ikke kun forårsturneringen, men også det samlede klubmesterskab.
Tom og Poul Erik har tilsyneladende fordelt mesterskaberne sådan at Tom vinder i ulige år - Poul Erik i lige år. Tænk hvis nogen gad blande sig! Nina, Jan og det øvrige førstehold f.eks! Eller Mads Boe, der jo stadig er B-medlem!
I Basis 1 så Knud Erik ud til at løbe med sejren, hvilket ikke helt huede de andre kandidater. Så jeg lovede at slå Knud Erik i sidste runde, så de havde en chance for at nå op. Jeg holdt ord - jeg plejer at have et godt tag på ekskassereren. Måske var det dog ekstra let denne gang, fordi Knud Erik var rystet på forhånd: Efter partiet fortalte han, at han lige var kommet hjem til et indbrud og havde jagtet skurken rundt i huset og haft politiet tilkaldt. Ubehageligt! Men da konkurrenterne heller ikke kunne vinde, blev det alligevel Knud Erik der fik gruppesejren med 15 point foran Lars og Steen med hver 13.
Basis 2 blev vundet meget overbevisende af Michael Gejel med 18 point foran Thor med 15. Og hvis såfremt ifald jeg ikke er galt underrettet, blev Michaels tabsparti aldrig spillet.
I Basis 3 var Ole suveræn. Kun den obligatoriske remis mod sønnen hindrede ham i at score maksimum. Så 16 point blev det til (af 18 mulige - der spilledes med oversidder, da en spiller havde trukket sig). Vort nye medlem Thomas fik en flot debut: Efter "ilddåben" med tab mod Ole i første runde vandt han resten og sluttede på 15. 

Nordre ude af pokalturneringen 2003. (10. maj 2003) lb
Også i eliterækken havde Nordres medlemmer i stor udstrækning fravalgt at deltage i år. En medvirkende årsag har utvivlsomt været Mikkel Nørgaards sygdom - han plejer jo at ringe rundt og hverve deltagere. Der var så ingen der lige havde tid og lyst til at springe ind og overtage barnepigerollen, og da der åbenbart kun er få af de sikkert mange interesserede medlemmer der er så voksne, at de selv kan finde ud af at melde sig til, blev der altså kun et bredde- og et elitehold i år. Ingen bebrejdelser herfra i den anledning - det går jo mest ud over de fraværende selv, men blot en påmindelse om, at hvis man vil have fornøjelse af sit medlemskab af Nordre, er det altså en god ide at gøre lidt selv!
Om resultaterne i eliterækken er der ikke meget at skrive. Der var fem hold, og Skolerne II vandt med 12 point foran Skolerne I, der scorede 11½ - de to hold går videre til landsfinalen. Sk1968 I sneg sig med 6½ ind foran Nordre (bestående af Kyndel, Poul Erik, Nina og Jan C.) med 6 point (opnået ved tre uafgjorte kampe og 0-4 mod Skolerne II). Sk1968 II fik 4 point. Tom Petri mente spøgefuldt at det var selvforskyldt, at det gik holdet så dårligt: De havde jo ikke klubmesteren i hurtigskak (Tom) med! Men Nina replicerede, at han da først måtte spille sig på holdet!
Så Nordres eneste deltager i pinsen bliver nok Mads Boe; han kom på et tidspunkt hen til Mads Borup og mig og spurgte om vi havde glemt ham - han blev jo aldrig nævnt i vores referater fra forskellige begivenheder. Vi måtte da indrømme at vi ikke lige vidste han stadig var medlem - han spiller jo for Skolerne nu om dage, så igen: Det er ingen skade til at gøre lidt selv - som f.eks. at komme i klubben om mandagen!!

Omkampen i 1. division. (10. maj 2003) lb
Helsinge vandt omkampen mod Skolerne 5-3. Se enkeltresultaterne her.

Omkamp i 1. division i eftermiddag. (9. maj 2003) lb
I dag fredag den niende maj spiller Skolerne og Helsinge omkamp om årets danmarksmesterskab i holdskak. Kampen finder sted på adressen Graven 6, 8000 Århus C, og starter klokken fire (16.00).
Når kampen er slut ved 8-10 tiden, vil mange sikkert benytte sig af at Chess House som sædvanlig holder åbent i lokalerne på Silkeborgvej 11-13, og her vil partierne formodentlig blive diskuteret livligt.

Forspildte chancer. (8. maj 2003) lb
Nordre havde i år kun et hold med i pokalturneringens bredderække. (Sidste år havde vi fire, hvoraf et jo vandt medaljer i Nyborg!) Ratinggrænsen er 1800, og Leif Møller + Mikkel Nørgaard + Mads Borup + Lau Bjerno divideret med 4 gav et snit på 1799,75, så man skulle tro der var lagt op til et kanonresultat. De to første kampe blev da også vundet 3-1 (Leif var synderen i første, Lau i anden runde), hvorefter vi førte med 1½ point - og i den tredje og sidste puljekamp fik Mikkel endda en walk-over! Men på en eller anden måde lykkedes det alle de andre tre at tabe - som Mads sagde: Det kunne vi umuligt have gjort igen! Havde een bare holdt en halv - og Leif afslog faktisk remis undervejs - var vi gået videre som bedste toer.
I stedet skulle vi nu spille lyn-omkamp mod et Skolernehold om at blive bedste toer. Mikkel og Lau vandt, men Mads og Leif tabte. Ny lyn-omkamp! Her vandt Mikkel og Lau igen, mens Leif atter måtte ned. Undervejs genstartede Mads' ur simpelthen sig selv!!? DGT-urene er åbenbart ikke alt for pålidelige i længden. Heldigvis var der neutrale øjenvidner på tiden: Mads havde haft ca. 1 minut og 15 sekunder - modstanderen ca. 40 sekunder. Men helt uforståeligt dekreterede Evald 1 minut til hver!?? Mads, der havde haft en behagelig stilling, begyndte at forcere for ikke at komme bagud på tiden - og endte med at tabe! Ikke flere omkampe: Første bræt afgjorde, så farvel til Nordre! Ja ja, vi fik da adskillige chancer, så når vi alligevel røg ud, var det jo nok fortjent!
I finalen havde Sk.1968 ligesom sidste år to hold med, og i år trak de hinanden. Det var de kede af - de havde grådigt håbet at få to hold til Nyborg. Men sidste år røg begge deres hold jo ud, såh....   I den anden - "vores" - finalekamp blev Skolerne slået af et drengehold fra Viby.

"Mit livs parti". (5. maj 2003) lb
Da Nordre Skakklub for nogle år siden flyttede fra Kingosvej, var der en af vore mesterspillere, Steen Skov Andersen, der ikke flyttede med. Han foretrak åbenbart fortsat at spille skak i nærområdet og skiftede til Åbyhøj Skakklub. Siden er han flyttet til Silkeborg, og nu har han oprettet en skakrelateret hjemmeside på adressen http://hjem.get2net.dk/andersen_flensted/, hvor han bl.a. opfordrer hvem som helst til at indsende partier. Jeg har ikke kunnet dy mig for at indsende et. Nemlig det eneste parti jeg nogensinde har vundet mod samme Steen! Jeg betragter det stadig som mit livs parti, og jeg har derfor også lagt det på vores egen partiside.
Jeg vil i den forbindelse minde om, at vore egne medlemmer jo er mere end velkomne til at indsende partier til undertegnede og få dem på vores partiside! De skal selvfølgelig helst være med kommentarer, men har man ikke selv mod på at kommentere, hjælper jeg gerne. Nu har jeg selv lagt "mit livs parti" på - det kunne jo være sjovt, hvis alle I andre gjorde det samme! Og man er velkommen til at aflevere partiet som man vil - så gar håndskrevet, blot det er læseligt. Send det i en mail, med postvæsenet eller kom med det på en klubaften. Og der er nogenlunde frit slag for kommentatorstilen: Dybe, seriøse analyser med vidt forgrenede varianter er naturligvis meget velkomne. Men mere humoristiske eller fortællende tilgangsvinkler er også mulige. Skriv i hvert fald lidt om, hvor og i hvilken sammenhæng partiet blev spillet. Var det afgørende for præmier eller op-/nedrykning? Var det en særligt stærk modstander, eller en, man af andre grunde havde speciel glæde ved at slå? Det behøver jo ikke være et gevinstparti. Som Ove Kroll en gang udtalte: Remis-partier er som regel de mest spændende! Men kom nu ud af busken og vis os andre, hvor godt du i virkeligheden spiller!

Nordre 25. Bededagsturnering. (25. apr. 2003) af Lars Christiansen
Nordre arrangerer som sædvanlig den traditionelle bededagsturnering. Se indbydelsen. Hvis du gerne vil spille med, men ikke er på noget hold, kan du tilmelde dig alligevel hos Lars, som så vil placere dig på et! Nyt i år er den nye gruppe med ratinggrænse på under 1400, så der er udfordringer til alle. Så støt din egen klub og mød op! 

Se referater fra sidste års bededagsturnering her.

Hovedkredsmødet. (2. apr. 2003) af Lars Christiansen
Søndag den 30 marts afholdtes generalforsamling i 6. hovedkreds, hvor Nordre var repræsenteret af Lars Christiansen. Alle personer på valg modtog genvalg. Vigtigste punkt på dagsordenen var forslag til rating af hovedkredsturneringen.
Hovedkredsbestyrelsen stillede forslag til rating af kun mesterrækken det første år, som en slags forsøgsordning, først og fremmest for at få et overblik over den praktiske byrde i selve rating-administreringen. Skanderborg Skakklub stillede forslag om rating af alle rækker i hovedkredsturneringen.
Ovennævnte gav en del diskussion, og mange holdninger kom på bordet. Mest yderligtgående var nok Skødstrups ”trussel” om at trække fire hold ud af turneringen, da man ikke mente medlemmerne her vil spille hvis der foretages ratingberegning.
Nordre tilsluttede sig Skanderborg Skakklubs forslag om rating af alle rækkerne, som således blev vedtaget med stemmerne 32 for og 28 imod(!). Endvidere blev der vedtaget et loft på 250 kr. pr. deltagende hold, altså en maks. stigning i forhold til i år på 50 kr. For Nordres spilleres vedkommende, vil alle holdkampe fra næste sæson altså blive ratingberegnet!

Ærlighed varer længst. (2. apr. 2003) lb
Man skal som bekendt ikke tro på hvad som helst. Især er nyhedsmedierne jo i reglen fulde af løgn! Nogle mere end andre. Men selv over for de mest ærlige - som f.eks. Nordre Webnyt - er der jo én af årets 365 datoer hvor man skal tage sig særligt i agt. Det var for resten i går...
Lad os bare sige det ligeud: Vi bekender åbent at vi har løjet! Om resultaterne af femte runde i klubturneringen. Alle resultater var vendt om i går. I dag kan de rigtige resultater ses. Hoppede du på den? I så fald er du jo en aprilsnar! Men hvis det kan trøste dig, er du ikke den eneste. Vi skal ikke hænge nogen ud, så vi nævner ingen navne. Men vi kan dog røbe at der især blandt nuværende og/eller tidligere formænd for Nordre Skakklub er nogle aprilsnarre. Det er jo rart at vide at klubben har ærlige folk på vigtige tillidsposter!

Weibel danmarksmester i skak - næsten! (11. mar. 2003) lb
Store Benny Weibel, tidligere kendt som Benny Petersen, kommer ikke ofte i Nordre nu om stunder, selv om han da gerne springer til som reserve i holdkampe. Men i går dukkede han op og fik sig et par udfordrerpartier. Og efter et par timer slap det ud:
Bennys datter Thea har lige scoret 8/9 ved DM for piger!! Desværre vandt Thea ikke DM-titlen i gruppe E for 8-9-årige, da hun blev slået på korrektionen af Lisa Theilgård fra Hornslet som vandt det indbyrdes parti. Men her på Nordre Webnyt skal der selvfølgelig lyde et stort
Til lykke med sølvmedaljen både til Thea og til den stolte Fader! Vi håber vi en dag får Thea at se i klubben! Se resultaterne på Skovlunde Skakklubs hjemmeside!

Thea Sif WeibelThea møder Lisa i første runde

Pokalturneringen 2003. (10. mar. 2003) af Lars Christiansen
Pokalturneringen består af 4 rækker:
Eliterækken - fri tilmelding
Bredderækken I - ratinggennemsnit < 1800
Bredderækken II - ratinggennemsnit < 1400
Juniorrækken - fri tilmelding  [for spillere indtil 20 år
lb]

Turneringen afvikles for Eliterækkens vedkommende lørdag den 10. maj kl. 1400 i Chess House.
Øvrige rækker spiller onsdag den 7. maj kl. 1900 på Lokalcenter Bakkegården i Århus.
Der spilles med 25 minutter pr. spiller pr. parti.
Nr. 1 og 2 i hver række kvalificerer sig til deltagelse i landsfinalen, som afvikles pinsesøndag på Fyn. Dette gælder dog ikke bredderække II, idet denne ikke er landsdækkende.

Indskud pr. hold er kr. 150.
Tilmelding skal ske til formanden senest den 3. maj. Er du ikke på et hold, kan du ligeledes kontakte ovennævnte, som herefter vil sørge for at placere dig på et.

DM 2003 i Horsens. (10. mar. 2003) af Lars Christiansen
Dette års DM-turnering arrangeres af Skanderborg og Horsens skakklubber. Turneringen som i år også markerer DSU’s 100 års jubilæum, afvikles i Horsens på Ingeniør-skolen i dagene 12. til 21. april.
Tilmelding kan ske enten via DM’s hjemmeside www.skak-dm.dk eller i klubben på ophængte tilmeldingsliste
senest mandag d. 17 marts!!! Tilmeldinger herefter vil blive pålagt et gebyr på kr. 50 – hvis de godkendes.
Der er i år ikke mulighed for overnatning på spillestedet, og man opfordres derfor til i god tid at kontakte evt. vandrehjem eller hotel for overnatning.
Prisen for at deltage i DM er for mester-, kandidat og landsholdsklasse kr. 180, og for alle basisklasser og veteranklassen kr. 110.
Der er allerede tilmeldt en håndfuld Nordre-spillere, så skriv dig på og ”join the force”!

Minirapport fra omkampen. (6. mar. 2003) af Lars Christiansen
Da der ved årets klubmesterskab i hurtigskak var totalt ligestilling mellem Poul Erik Nielsen og Tom Petri – også på alle korrektionsberegninger – blev der i mandags spillet omkamp over to partier med 25 minutter på uret til hver.

Tom lagde ud med hvid, og fik hurtigt en lille fordel, da PEN lidt forhastet ”hapsede” en bonde. Tom holdt fast og vandt første parti. PEN skulle således vinde sidste parti for at fremtvinge en ny omkamp(!).

Andet parti blev ikke så spændende som første, selvfølgelig også i lyset af den kendsgerning at Tom kunne nøjes med remis. Da PEN ikke fik åbnet for Toms solide stilling – partiet mindede undervejs om en decideret skyttegravskrig – kunne Tom erobre titlen som årets hurtigskakmester. Tillykke herfra!

Alle divisionsresultater skal fremover ringes eller mailes strax. (4. mar. 2003) lb
På divisionsturneringens hjemmeside kan man læse nedenstående meddelelse fra turneringsleder Finn Larsen. Og som det ses, er Nordre desværre ikke den eneste klub, der har haft mange afbud!!

Til deltagerne i divisionsturnering

Manglende resultatkort:
Post Danmark har valgt at strejke tirsdag d. 4. marts, så der mangler desværre følgende tre resultatkort:

3. division, gruppe 3, Haderslev - Nyborg
3. division, gruppe 5, Nordre 2 - Nørresundby 2
3. division, gruppe 5, Nordthy - Aalborg 2

I denne sæson har det været muligt at indsende enkeltresultater via formular / email. Den mulighed har mange benyttet sig af, så de seneste runder er der kun fremsendt 4 - 5 resultatkort med postvæsenet pr. runde.

Set i lyset af email succesen, postvæsenets normale forsinkelser og endelig kronen på værket - strejke, vil alle resultater fremover skulle indsendes pr. email eller afleveres over telefonen lige efter kampene. Derved opnår vi uafhængighed af et ustabilt postvæsen og samtidig vil alle enkeltresultater kunne præsenteres på Unionens hjemmeside i løbet af mandagen. Ved afslutningsrunden om 14 dage vil dette sammen med de fem arrangører blive praktiseret første gang.

Uregelmæssigheder i 6. runde d. 2. marts 2003:

2. division, gruppe 1
Øbro - holdet er opstillet med kun fem spillere, så bræt 6 til 8 er vundet af Hillerød uden kamp.

3. division, gruppe 2
Sydkysten 2 - klubben valgte søndag umiddelbart inden runden mod Roskilde ikke at stille op på grund af adskillige "sidste øjebliks afbud". Holdet udgår af divisionsturneringen og resultaterne i de spillede kampe annulleres. De spillede partier rates fortsat.
AS 04 2 - Casper Busk er uden afbud udeblevet mod Næstved og partiet er derfor vundet af Næstved uden kamp.

3. division, gruppe 5
Hadsund - Toke Larsen er uden afbud udeblevet mod Skolerne 2 og partiet er derfor vundet af Skolerne 2 uden kamp.

Finn Larsen

Tom blev klubmester i hurtigskak. (3. mar. 2003) lb
I omkampen mod Poul Erik vandt Tom 2-0. Beretning følger senere...

Ny udgave af Skakhåndbogen på vej. (3.mar. 2003) lb
I går aftes lagde jeg sidste hånd på redaktionen af 13. udgave af Skakhåndbogen. Afsnit 1 og 3 forbliver uændrede - alle andre afsnit udskiftes. Der er blandt meget andet ændringer i reglementet for divisionsturneringen. Ny kamplederuddannelse. En ny udgave af Nordisk Turneringssystem kommer under nyt navn - hvilket navn er ikke besluttet endnu, Larsen-Schweizer er forslået (Efter Finn, ikke Bent). FIDE-schweizer og Dubov-Schweizer kommer med i oversættelse (af h.h.v. mig og Henrik Knudsen).
På Erik Mouridsens initiativ kommer der også en liste med de ti fremgangsrigeste klubber, hvilket vi glæder os over her på Nordre Webnyt! Mads' og min gamle klub, Midtfyn er nemlig på en flot andenplads med en fremgang på 20 medlemmer! Som Mads siger: Det hjalp, vi kom væk fra klubben!

Omkampen om klubmesterskabet i hurtigskak. (2.mar. 2003) mb
I morgen, mandag den 3. marts spiller Poul Erik Nielsen og Tom Petri omkamp om klubmesterskabet i hurtigskak. Da mesterskabet løb af stablen den 20. og 27. januar, spillede de to remis i deres indbyrdes parti og vandt begge resten. Som tidligere berettet, kunne der heller ikke findes en vinder via korrektionsberegning, de var helt lige. 
Vi får derfor en publikumsvenlig omkamp i morgen. Der spilles to partier med 25 minutters betænkningstid til hver. Giver det heller ikke en afgørelse spilles 2 lynpartier med 5 minutters betænkningstid til hver og skulle det stadig være uafgjort herefter spilles ét lynparti, hvor sort får 5 minutter og hvid får 6 minutter. Hvid skal vinde partiet ellers taber han, sort kan nemlig, med den kortere betænkningstid, vinde ved at holde remis. 

Tæt kamp om tredjepladsen. (28. feb. 2003) lb
Der er sket interessante ting i 6. runde i A-række 1: Det suveræne førerhold Skolerne III satte halvdelen af deres 6-points føring til ved overraskende at tabe 3½-4½ til Randers II. De har nu 36 point mens Sk46 har 33, så '46 skal bare vinde 5½-2½ i den indbyrdes kamp i sidste runde for at rykke op, hvilket selvfølgelig netop ikke er "bare", men sidste runde tegner pludselig meget mere spændende end for et par dage siden.
Nordre IV er på tredjepladsen med 24½ (så heldigvis risikerer vi ikke at rykke op til "søndagsbilisterne". For øvrigt kunne vi næppe rykke op, selv hvis vi vandt gruppen, eftersom en klub ikke må have tre hold i samme gruppe!!), men Tårnet og Randers har begge 24! Vi møder Tårnet mens Randers møder Brabrand med 21½, så absolut intet er afgjort. I bunden er det også tæt mellem Viby III med 15 og Hinnerup II med 14 point. De møder hinanden. Som sædvanlig har Steen Andersen formået at lave en rundelægning der giver optimal intensitet i sidste runde!

Steen Christensen indtrådt i bestyrelsen. (26. feb. 2003) lb
Bestyrelsesmedlem Martin Nielsen har meldt sig ud af Nordre. Han mener ikke, han har tid mere - han skal vist bl.a. være far. Det er heller ikke meget, man har set til Martin i klubben på det seneste - eller til bestyrelsesmøderne.
Da suppleanten Mads Borup gerne vil fortsætte som revisor, hvilket han jo ikke må, hvis han indtræder i bestyrelsen, har formand Lars været ude med snøren og indfanget Steen Christensen (der er noget med Steen og fisk - jf. julefrokosten).
Vi byder Steen velkommen i bestyrelsen, og siger pænt tak til Martin for hans indsats. Steen sidder foreløbig frem til generalforsamlingen. Se i øvrigt bestyrelsessiden.

ÅM 2003, allersidste dag. (16. feb. 2003) lb
Kl.12.43: Riiiing!!!!  "zzzz!"  Riiiing!!!!  "zzz..."  Riiiing!!!!  "...mh?"  Riiiiiiiiiing!!!!!!!  "øh, hallo, det er Lau." - "God morgen, Lau! Hvor bliver du af?"
Der blev ingen præmier til Nordre i denne omgang. Tom fik kam til sit noget viltre hår mod Glud og sluttede på 50%. Mikkel fordoblede sin score med en remis mod Lars Hougård. Henning tabte til den unge Jetsmarkspiller Tommy Clausen, der med 7/7 vandt 159 ratingpoint og blev mesterspiller - Henning endte på 2½. Jeg spillede omsider et godt parti! Men af en eller anden årsag havde jeg ikke så meget tid til sidst (hmm?!), så i forviklingerne op mod træk 40 gik jeg mat. 2 point og et nyt ratingtal på 1520 kan jeg kun grine ad! Også Kim tabte og endte på 2 point i en gruppe der helt domineredes af Max Lange fra Viby, som scorede maximum. Og mor Cathrin strålede som et juletræ!
I ÅM-finalen forsøgte Jackie sig vist med kreativt spil mod Casper Rasmussen, men igen forgæves. Jeg synes, Casper Rasmussen fortjener ros for at have spillet hvert eneste parti ud til gevinst: Hvornår har man sidst set en Århusmester med maksimumpoint?
Casper er selvfølgelig blevet "hjulpet" af knockoutsystemet, eftersom modstanderne har spillet deres chance, så længe den var til stede, og dermed ikke har været indstillet på at dele point, før det var for sent. Jeg synes i det hele taget knockoutformen har været en succes. Det vil de slagne seedede spillere jo naturligvis næppe være enige i, men lad os håbe, de stiller op til næste år alligevel!
Se øvrige resultater, stillinger og toppartier på ÅM's hjemmeside.

ÅM 2003, næstsidste dag. (15. feb. 2003) lb
Igen vandt Tom, og igen var Mikkel tæt på og alligevel så langt fra: I tidnøden er det svært at styre nerverne. Jeg spillede sort i en kedelig spanier der endte remis, men i det mindste dummede jeg mig ikke undervejs - man lærer at skønne på de små fremskridt. Kim tabte igen, men var " tæt på at vinde" (ca. 1½ cm. iflg. Kim). Henning tog sig en fridag - hans parti var i hvert fald udsat. Men eftersom det jo skal være afviklet inden sidste runde i morgen klokken tolv, er der jo grænser for, hvor længe det kan udsættes! Forhåbentlig har Henning ikke aftalt remis: Gruppen har en maxist, så anden- og tredjepladsen er billigt til salg! Henning møder dog maxisten i sidste runde, og skal nok ikke regne med at få noget foræret!
Casper Rasmussen vandt første parti i finalen mod Jackie Andersen og ligner en ny (flot) Århusmester (maximum indtil nu!). Casper havde to merbønder, og da Jackie mente, han kunne snuppe den ene, fik Casper lov at slutte af med et spektakulært tårnoffer!
I morgen får Tom Petri fornøjelsen af Jakob Vang Glud, der i dag måtte overlade førstepladsen i monradgruppen til Allan Holst. Så der må være lagt op til nogle langhårede varianter (se billederne af Tom og Jakob på ÅM's hjemmeside!) Lad os håbe, det ikke går alt for glat for Glud, så Tom bliver krøllet sammen...
Mikkel får hvid mod Vibys formand, Lars Hougaard, der jo ikke er usårlig (jeg har f.eks. en gang spillet remis mod ham og var endda tæt på at vinde!) Jeg skal vinde for bare at nå min forventede score - hvilket jo er langt under min forventede score. Kim møder endnu en tidligere Nordrespiller, nemlig Mike Griebel, som pt. er indehaver af EM-titlen! (
altså EnkeltMedlem, ikke EuropaMester!).

ÅM 2003, femte dag. (14. feb. 2003) lb
Ikke mange opløftende Nordre-Nyheder i dag heller! Kim tabte, jeg tabte, Henning tabte og Mikkel tabte! Sidstnævnte dog efter god fight mod en ikke alt for sikker Magnus Lindfeldt. Men Tom vandt!! Ganske flot endda - se bare her!
I toppen røg ratingfavoritten Allan Holst ud! Jackie Andersen er nu også noget for sig! Selv om han er stor som en sværvægtsbryder, er der noget sødt drengeagtigt over ham, som jeg har indtryk af, han bevidst bruger: Et lille uskyldigt remistilbud som modstanderen af en eller anden grund ikke afslår, selv om han har bedst tid og lille fordel - lige indtil lynskakken: Så kom Jackie søreme til at vinde, hovsa - hvorefter han ligner en lidt kejtet undskyldning for sig selv! Og så har han lært lidt af Kasparovs mimik! Finalen bliver spændende, for Jackie er utvivlsomt psykisk meget svær at spille mod, men Casper Rasmussen, der slog Rossen igen, virker meget svær at bringe i uligevægt! Casper har hvid i første parti, hvilket måske er en fordel, men også et tveægget sværd, for vinder han ikke, er fordelen pludselig hos Jackie.

ÅM 2003, fjerde dag. (13. feb. 2003) lb
Ikke de store verdensomvæltende nyheder denne gang: Tom vandt som forventet over Mikkel, Henning tabte til Brian C. Nielsen, jeg fik fumlet en remis hjem mod Berno Hansen, efter at vi begge havde haft tyk gevinststilling undervejs, og Kim tabte det interne Højvang-opgør til Poul Nielsen, Aros.
I toppen skete der heller intet revolutionerende: Casper Rasmussen vandt over Rossen, mens Allan og Jackie spillede remis. I monradgruppen, der føres af  Skolerne (Bo Jacobsen og Jakob Vang Glud), mødtes de to seedede spillere Magnus Lindfeldt og Martin Matthiesen, og det blev yderligere nedtur for en træt Magnus, som jo i søndags tabte til Claus Støvring.
I morgendagens runde får Mikkel hvid mod Magnus - på ham Mikkel, det er nu chancen er der!

ÅM 2003, tredje dag. (9. feb. 2003) lb
Så står der Nordre - Casper Rasmussen 1-3; Tom måtte endnu en gang se sig slået. Denne dag blev altså dagen, hvor Nordre måtte hengemme sine eventuelle drømme om at hjemføre endnu et århusmesterskab til klubben.
Mikkel klarede sig flot med sort mod Christian Leimand - langt ind i sidste tidnød! Men netop som jeg tænkte "Jep, remis'en er hjemme!", blev et tårn sat i slag! Da kunne man være glad over, at Mikkel ikke er fysisk særlig stor: Der blev kylet rundt med cigaretpakker og hvad der ellers var i nærheden af ufarligt kasteskyts!!
Og så måtte endnu en seedet spiller rykke ned i monradgruppen. I første runde røg Magnus Lindfeldt jo ud mod knockoutkongen Jackie Andersen, efter at der i øvrigt var blevet trukket lod om hvem af de to der skulle være fjerde-seedet. I dag stod tredje-seedede Martin Matthiesen ellers til gevinst (og dermed udligning) mod Claus Rossen, men et uventet offer vendte slaget. Martin kunne have fået en ubrugelig remis, men valgte naturligt nok at satse - og tabte. Ratingfavoritten Allan Holst havde ikke de store vanskeligheder mod Bjarne Hansen. Og Jackie fik remis uden kamp mod Kristian Holten. I semifinalerne mødes Holst og Andersen, mens Rasmussen møder Rossen. I monradgruppen har Tom trukket hvid mod Mikkel!
Henning Reiths fortsatte takterne fra runden før med gevinst over Dennis Hellegård, mens jeg endnu en gang måtte se en god stilling blive til en dårlig. Heldigvis havde Kasper Dreiberg lidt ondt på klokken og tilbød remis! Kim Rasmussen vandt let og ubesværet over en vis hr. Bent M. Hansen, der jo også en gang har været medlem af "Nordrup", som han kaldte os.

ÅM 2003, anden dag. (8. feb. 2003) lb
Tom Petri mod Casper Rasmussen

Tom kunne heller ikke
gøre Antonio kunsten efter, men tabte til Casper Rasmussen i anden rundes første halvleg. Så kravet for at sikre sig omkamp er gevinst med de sorte i morgen søndag. Ingen udpræget nem opgave!
Mikkel, der jo som taber er røget ned i en underliggende "trøst-monrad", tog en hurtig halv mod Henrik Dahl og virkede glad og lettet over i det hele taget at komme på tavlen ved dette ÅM.
Henning kom på tavlen med gevinst over Henrik Wendelbo, mens undertegnede stadig ikke viser andet og mere end dårskab - jeg tabte til ingen bedre end Jens Jørgensen efter at have været foran med en officer! Jeg burde måske lade en terning afgøre mine træk...
Også Kim måtte strække våben mod Søren Karlberg fra modeklubben Skolerne.

ÅM 2003, første dag. (8. feb. 2003) lb
I år afvikles mesterskabsgruppen jo som en 16-mands knockout-gruppe, med eventuelle omkampe i hurtigskak og lynskak. Første runde adskilte sig fra de følgende ved at der kun spilledes ét parti - i de følgende runder spilles to.
Mikkel Nørgård og Tom Petri repræsenterer Nordre i gruppen.
Mikkel kunne desværre ikke gøre Antonio kunsten efter og slå anden-seedede Casper Rasmussen. Men han spillede heller ikke 2.c3, som Casper ellers havde forberedt sig på! Mikkel forvaltede faktisk de hvide brikker fornuftigt og stod stadig fint efter tre timer. Desværre var partiet ikke slut endnu...
Tom mødte tidligere århusmester (og danmarksmester og lyn-danmarksmester) Bo Jacobsen, og fik remis efter at have spillet "som Heinrick Almind", hvilket vist i Toms mund ikke skulle forstås som noget positivt! (Bare jeg kunne sige det samme!)
I hurtigskakken styrede Bo hurtigt ind i en remisvariant og tilbød - efter sigende til almindelig moro for de omkringstående. (Måske fordi Bo ikke
har været dm i hurtigskak?) I lyn-omkampen var Tom overraskende suveræn, og gik altså videre.
I basis 1 spiller Henning Reiths, som vist nok grrumme gjerne ville slå sin tidligere klubkammerat fra Skødstup, Willy Møller Nielsen. Skæbnen ville det dog anderledes, og Henning måtte ned.
I basis 3 deltager Deres Ærbødige. Underligt efter mere end ti år i basis 1 eller lejlighedsvis basis 2! Men så dårlig er jeg altså blevet...  Mit parti mod Gert Madsen overbeviste i hvert fald ikke nogen om, at jeg burde spille højere; en grov overseelse burde have kostet hele pointet, men jeg holdt da en halv.
I den underste basisgruppe, der for en gangs skyld ikke er monrad, men alle-mod-alle finder vi Kim Rasmussen, der vandt rimeligt overbevisende over David Møller.

Chess House Januar/Februar Onsdags EMT (6. feb. 2003) mb
Ikke færre en 8 af vores medlemmer deltog i Chess Houses 5 runders onsdages turnering og det blev en blandet fornøjelse for dem, skakligt set. Poul Erik Nielsen blev nr. 2 i Mester 1 med 3 points, 1 point efter suveræne IM Karsten Rasmussen. Nina Høiberg og Tom Petri sluttede yderligere 1 point efter, men scorede begge en anelse over forventet. I basis 1 Blev Mads Borup 3-delt toer med 3 points, mens Mikkel Nørgaard slikker sårene efter sølle 1½ points. I basis 2 måtte Michael Gejel lide den tort at score 4½ points og kun får andenpræmien. Berno Hansen, Viby havde en "meget lidt" bedre korrektion. Tilmed havde Michael chancen for førstepræmien indtil sidste parti sluttede brat. Ole Bro Pedersen tabte i en kritisk stilling på tid ved træk 40. Dermed mistede mistede Michael et vigtigt korrektions-points og Ole missede selv ratingpræmien, som Esben Nicolajsen også var tæt på; men igen blev det afgjort på korrektion, til Anton David, Skolernes fordel. Se slutstillingerne
her.

Stormatch  (30. jan. 2003) af Lars Christiansen
Skolerne vandt igen,  for fjerde gang i træk, den årlige Stormatch mellem de fire største Århus-klubber. Nordre klarede sig, ja forfærdeligt er vidst et passende udtryk, da vi blev placeret sidst. Det vender jeg tilbage til. Matchen var i år lavet betydeligt om, pga. de foregående års problemer for klubberne med bl.a. at stille med fuldt hold. Dette har resulteret i, at mange kampe har været spillet uden den store sportslige udfordring, og derfor var bræt-antallet for hver klub i år reduceret fra 25 til 16. For at gøre matchen endnu mere spændende havde man ligeledes indført en handicapregel, gående ud på, at for hver 100 points ratingforskel henholdsvis trækkes og gives 5 minutter på uret. Denne regel har givet anledning til en del diskussion, en diskussion der bl.a. kan følges på 6. hovedkreds hjemmeside. På selve aftenen virkede regelen da også noget ”jul’et”, idet mange kampe blev spillet med 5 eller 10 minutter til den ene spiller, og således 50 eller 55 minutter til modstanderen! Så der blev spillet en del ”lynskak” i løbet af aftenen. 
Slutresultatet blev følgende:

1. Skolerne

93 point

2. Sk.1968

77 point

3. Århus

60 point

4. Nordre

48 point

Et skuffende resultat, da det opstillede hold bestemt havde potentiale til mere! 

Enkeltresultater for Nordres spillere:

Nordre

Sk.1968

Århus

Skolerne

I alt

1. Nina Høiberg

0

1

0

1

2. Jan Christensen

1

3

3

7

3. Tom Petri

3

0

1

4

4. Karl Pedersen

3

0

0

3

5. Niels Danstrup

0

3

0

3

6. Jan Rewitz

0

3

1

4

7. Peer Pedersen

0

0

0

0

8. Mikkel Nørgaard

0

1

3

4

9. Mads Borup

-

3

0

3

10.Kim Hardlei

0

0

0

0

11. Knud Erik Juhl

3

0

0

3

12. Henning Reiths

0

0

0

0

13. Lars Christiansen

-

3

3

6

14. Michael Bo Nielsen

0

3

3

6

15. Thomas Overgaard

1

0

3

4

16. Martin Nørgaard

0

0

-

0

17. Rene Nørgaard

0

-

0

0

18. Mads Sørensen

0

-

-

0

I alt:

11

20

17

48

Diagramfejl...  (28. jan. 2003) lb
Har du også fundet irriterende diagramfejl i det ellers flotte nye Skakblad? Så se de rigtige diagrammer her! En del af dem er bare sorte dronninger der har camoufleret sig som springere. Der kan man jo blot skrive/tegne damerne ind de rigtige steder. Men nogle af fejlene er værre, men nu kan man altså printe siderne ud og klippe og klistre! Hvis man da har en printer...

Meld dig til klubturneringen!  (28. jan. 2003) lb
Så er det atter tid til at melde sig til skak. Forårets klubturnering begynder allerede d. 10. februar, så grib knoglen og ring til Mikkel Nørgaard (tlf. 23 46 88 91) - eller skriv dig på listen i klubben på mandag! Se indbydelsen her.
Bemærk at turneringen ikke er forbeholdt Nordre-medlemmer!

Selv korrektionen var ens.  (28. jan. 2003) lb
Sæsonens klubmesterskab i hurtigskak gab delt førsteplads mellem Tom Petri og Poul Erik Nielsen. Begge landede de på 16 point af de 18 mulige og afgav altså undervejs hver kun en remis (gæt mod hvem)! Da såvel første-, som anden- og tredjekorrektionen også var helt identiske, må d'herrer ud i en omkamp - nærmere herom ved lejlighed.
Tredjepladsen snuppede Peer Pedersen med 13 point - han var så "heldig" (eller snu?!) at tabe til Henning Reiths og give remis mod Knud Erik Juhl den første aften, hvilket betød, at han helt undgik at møde mesterspillere.
Som delt 4-6 ses Leif Møller, Jan Rewitz og Lau Bjerno [
ærgerligt at der ikke er nogen ratingpræmie :-) lb] med hver 12, fulgt af Mikkel Nørgård med 11.
Michael Poulsen, der havde maximum efter de første tre runder, kunne ikke følge op på den gode begyndelse og måtte nøjes med en enkelt remis i de tre sidste - med 10 point deler han plads 8-11 med Lars Christiansen og Michael Bo Nielsen, der begge kom godt igen efter et lidt forsigtigt udlæg, samt overraskelsen Henrik Brøchner, der bl.a. slog Steen Christensen og Kim Hardlei.
Med i alt 25 deltagere sattes i øvrigt deltagerrekord for de sidste mange års hurtigskakmesterskaber - dejligt med noget fremgang!!

Stormatch(21. jan. 2003) af Lars Christiansen
Den traditionsrige stormatch mellem Nordre, Skolerne, Århus og Sk.1968 spilles tirsdag d. 28 januar i Århus Skakklubs lokaler på Lokalcenter Bakkegården, Kirkegårdsvej 53, 8000 Århus C.

NB! Hvis du vil spille med, er det med at oppe sig; der er allerede mere end 10 tilmeldte til de kun 16 pladser!
Tilmelding til Lars Christiansen - hurtigst muligt!

Program:

Kl. 19.10

 - 

20.10

Skolerne

 - 

Århus

Nordre

 - 

Sk.1968

 

Kl. 20.20

 - 

21.20

Sk.1968

 - 

Skolerne

Århus

 - 

Nordre

 

Kl. 21.30

 - 

22.30

Århus

 - 

Sk.1968

Skolerne

 - 

Nordre

Hver klub stiller med 16 spillere, og turneringsformen er hurtigskak med tidshandicap. Er der lille styrkeforskel har hver spiller 30 minutter til hele partiet. For hver gang rating-forskellen overskrider 100 point, tildeles den svagere part 5 minutter af modstanderens betænkningstid. Ingen spiller kan dog have mindre end 5 minutters betænkningstid!

I kantinen kan der købes kaffe, øl/vand og chokolade.

Vel mødt til en hyggelig aften!

Klaus Berg og Trompovski  (7. jan. 2003) lb
Klaus Berg ved demobrættet

"Han er jo underholdende", lød det fra flere sider, da vi i bestyrelsen drøftede, om vi skulle invitere Klaus Berg til at holde foredrag. På den baggrund var det et overraskende tørt, skakteknisk foredrag, vi blev budt på. Vist har manden humor, men de sjove anekdoter, han efter sigende sidder inde med et større lager af, hørte vi ikke meget til.
Så hvis man havde forventet noget mere showpræget, blev man måske skuffet, men til gengæld var der skak i lange baner! Trompovski (1.d4 Sf6 2.Lg5!?) og "Pseudotrompovski" (1.d4 d5 2. Lg5!!?) blev gennemvandret på kryds og tværs, og stillingerne blev yderst pædagogisk sammenholdt med lignende stillinger opstået af andre åbninger. Her viste ideen med to demobrætter sig helt genial. Det var vist første, men næppe sidste gang Klaus forsøgte sig med dette!
Klaus er en meget analytisk spiller, hvor logik og stillingsforståelse samt viden om typiske planer er i højsædet. Og da han øste rigeligt ud af sin viden i det fire timer lange foredrag, var vi sikkert flere der følte, vi fik fyldt godt på!
En del af især de svagere spillere (plus Jens Ove Friis Nielsen!) måtte også kapitulere på halvvejen og gå hjem. Jeg tror simpelthen, de blev mætte - det er svært at kapere meget nyt på en aften! Selv klarede jeg det ved at tage en lur undervejs - for så at sige at sove på det, så jeg kunne klare lidt mere.
Så selv om det måske ikke var så underholdende som forventet, var det alligevel en meget berigende aften!
Fremmødet var også ganske pænt - slag på tasken en snes mand. Så jeg tror man kan forvente en del partier med Trompovski i forårets turneringer. For, som Klaus også gjorde en del ud af undervejs, er det en meget fleksibel åbning med gode muligheder for at styre ind i stillingstyper, modstanderen ikke normalt ville spille - endda ofte med et dejligt mertempo i forhold til andre lignende åbninger.

Kom til skakshow med Klaus Berg!  (3. jan. 2003) lb
Nordre Skakklub siger godt nytår til medlemmerne med et arrangement på mandag d. 6. januar kl. 19.30, hvor IM Klaus Berg vil indvi os i nogle af skakspillets uendelige mysterier. Det forlyder fra velunderrettet kilde, at Klaus vil bruge to demobrætter! Hvad det mere præcist kommer til at handle om, er endnu delvist uopklaret, men det menes at der bl.a. vil stå Trompovski på menuen. Vel mødt på mandag!

Ældre nyheder...